فهرست مطالب

تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی - پیاپی 66 (پاییز 1401)

فصلنامه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی
پیاپی 66 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/20
  • تعداد عناوین: 24
|
  • حسین عساکره*، پیرو لیونلو، سید حسین میرموسوی، سحر صدرافشاری صفحات 1-17

    هدف از این پژوهش شناسایی تغییرات روند دما در نیمه غربی ایران می باشد. بدین منظور داده های دمای ماهانه  15 ایستگاه همدید طی دوره آماری 1960-2010 و برای نیمه غربی ایران گردآوری و پس از بررسی  توسط آزمون های پتیت، SNHT، بویشاند و وان- نیومن با داده های واکاوی شدهERA-Interim ، ERA-20C ،NCEP  و CMIP5 (RCP5/8 برای دوره 1960-2100) مقایسه و شبیه سازی شدند. روند دمای هر یک از این ایستگاه ها توسط آزمون من کندال و تخمین گر سن با 95 درصد اطمینان محاسبه گردید. بر اساس نتایج به دست آمده از تمامی مدل ها، روند مثبت معنی دار در بهار، تابستان و پاییز مشاهده و تنها در فصل زمستان روند مثبت معنی دار در نتایج مدل ERA-Interim دیده شد. مدل های CMIP5 برای دوره (2050-2100) مقادیری بین 2 تا 4 درجه سلسیوس در صد سال را برای فصول مختلف به همراه داشته که نسبت به نتایج دیگر مدل ها برای دوره 1979-2010 کم تر می باشد. مدل های CMIP5 و میانگین آن ها افزایش دمای سالانه را در کل منطقه مورد مطالعه تایید کرده و مقدار 7 درجه سلسیوس در صد سال را برای نیمه دوم قرن 21 نشان می دهند.

    کلیدواژگان: روند، تغییرات دما، شبیه سازی اقلیمی، CMIP5، نیمه غربی ایران
  • مریم قاسمی، امین فعال جلالی* صفحات 19-40

    تحلیل ماتریس مطلوبیت کاربری اراضی براساس معیارهای انسانی و طبیعی در فضاهای سکونتی از ضرورت ها و مسایلی است که برنامه ریزان در نواحی شهری و روستایی در تصمیم گیری و استقرار فعالیت ها در عرصه های جغرافیایی از نظر دسترسی به شبکه ارتباطی، موقعیت مرکزی، وضعیت بو، هوا، صدا و... یاری می نماید و نقطه عطفی برای چگونگی استفاده بهینه از منابع به شمار می رود. هدف تحقیق حاضر شناخت سطح مطلوبیت کاربری های موجود در نواحی روستایی شهرستان بینالود است. در این مطالعه 14 گروه کاربری با 52 زیرکاربری زمین، از لحاظ ماتریس های 8 گانه موقعیت مرکزی، دسترسی به شبکه ارتباطی، بو، دسترسی به تاسیسات و تجهیزات، شیب، هوا، صدا و دید مورد بررسی قرار گرفت. پژوهش حاضر از نظر روش توصیفی-تحلیلی است و جمع آوری داده ها به روش میدانی توسط 48 نفر از خبرگان محلی در 8 روستا تکمیل گردید. نتایج به دست آمده نشان می دهد بر اساس طیف چهار گزینه ای (4: کاملامطلوب و 1: کاملا نامطلوب) کاربری های نانوایی با میانگین 99/3 و سالن ورزشی با میانگین 4 بالاترین سازگاری را از نظر مطلوبیت موقعیت مکانی و کاربری آب انبار تاریخی با 38/3 و مساکن مخروبه با 40/3 پایینترین سازگاری را از نظر مطلوبیت به خود اختصاص داده اند. همچنین میانگین مطلوبیت کاربری زمین در روستای زشک 74/3، در روستای دهنو 82/3، در روستای جاغرق 78/3، در روستای ابرده علیا 89/3، در روستای نوچاه برابر با 92/3، در روستای حصارگلستان 76/3، در روستای حصارسرخ 79/3 و در نهایت در روستای ویرانی میزان مطلوبیت 80/3 به دست آمده است. نتایج نشان می دهد که علی رغم وقوع تغییرات گسترده کاربری اراضی در خارج از بافت روستاهای مورد بررسی، میزان سازگاری کاربری اراضی در درون بافت روستایی از نظر مطلوبیت موقعیت مکانی از درجه ای بالا یعنی 81/3 برخوردار است.

    کلیدواژگان: کاربری اراضی، ارزیابی کیفی، مطلوبیت، شهرستان بینالود
  • داریوش ابوالفتحی، عقیل مددی*، صیاد اصغری صفحات 41-56

    رسوبات رودخانه ای به دو صورت منتقل میشوند: یا این مواد درون جریان آب غوطه ور هستند و همراه با آب در حرکت می باشند که به آنها مواد رسوبی معلق گفته میشود و میزان مواد رسوبی معلق را که در واحد زمان از یک مقطع رودخانه عبور کند، بار معلق مینامند. منطقه مورد مطالعه در این پژوهش حوضه آبریز رودخانه ونایی است. این منطقه در شهرستان بروجرد، در استان لرستان در غرب ایران واقع شده است، پژوهش حاضرازنوع کاربردی است. بدین صورت که، ابتدا مشخصات زیرحوضه های این رودخانه استخراج شده است این مشخصات شامل مشخصات فیزیکی زیرحوضه ها از جمله مساحت، محیط و طول آبراهه ها و مشخصات مربوط به دبی رودخانه و میزان رسوب آن است. در ادامه با روش های رگرسیون خطی چند متغیره، شبکه عصبی پیش خور چندلایه (MLP) به تخمین بار رسوب پرداخته شد. پس از محاسبه شاخص های RMSE و MAE با توجه به این امر که هرچقدر میزان این شاخص ها کمتر باشد مقدار پیش بینی شده به مقادیر واقعی نزدیکتر است بنابراین باتوجه به شواهد حاصله مدل شبکه عصبی مصنوعی MLP دقت بهتری را نسبت به مدل دیگر در تخمین میزان رسوب منطقه نشان میدهد. از سوی دیگر با توجه به مقدار شاخص R2 که برای دومدل محاسبه شده است دقت تخمین مدل به مقدار90.47 برای مدل MLP محاسبه شده است، مقدار R2 برای این مدل برابر 0.89 است. پس از مدل شبکه عصبی مصنوعی MLP. مدل رگرسیون خطی چند متغیره با مقدار R2 برابر با 0.353 قرار دارد. و این نشان دهنده ی دقت سه برابری مدل  MLPنسبت به مدل رگرسیون می باشد مدل رگرسیون خطی نیز به علت این امر که تنها روابط خطی بین متغیر ها را در نظر می‏گیرد بیشترین میزان خطا را دارد.

    کلیدواژگان: Vanaiو، Neural Network، Sediment Estimation، Linear Regression، MLP، RBF
  • علیرضا محمدی*، الهه پیشگر، لیلا حسینی صفحات 57-78

    طبق آمار، در ایران یک میلیون و سیصد هزار نفر معلول وجود دارد. همچنین در استان اردبیل حدود 25738 معلول ساکن هستند. این مسئله توجه به برنامه ریزی کلان برای جامعه ی معلولان را ضروری می کند. این برنامه ریزی، مستلزم شناخت و تحلیل فضایی وضعیت معلولان در مناطق مختلف کشور است. هدف این پژوهش تحلیل دقیق تر وضعیت پراکنش فضایی معلولان و ارتباط آنها با مناطق مختلف شهرستان های اردبیل برای رسیدگی بیشتر به مشکلات دسترسی به خدمات شهری و ایجاد شرایط زندگی بهتر برای معلولان است. در این پژوهش با استفاده از تحلیل های آمار فضایی شاخص هایی چون سن، جنسیت، وضعیت سکونت، نوع و شدت معلولیت، وضعیت تاهل، تحصیلات و اشتغال تحلیل شدند. همچنین از مدل رگرسیون وزنی جغرافیایی (GWR) برای سنجش ارتباط بین میزان توسعه یافتگی و معلولیت استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهند که ارتباطی میان سطح توسعه یافتگی ومعلولیت در شهرستان های استان اردبیل وجود ندارد. معلولان مرد در تمام شهرستان ها بیشتر از معلولان زن هستند. معلولان استان اردبیل جوان بوده و 55/91 درصد آنها بیسواد و نزدیک به 64/96 درصد از آنها با معضل بیکاری مواجه هستند. تقریبا در تمام شهرستان های استان اردبیل (98/73)، معلولیتی از شدید تا خیلی شدید وجود دارد و از نظر انواع معلولیت، بین شهرستان های استان اردبیل نظم خاصی وجود ندارد ومعلولیت های مختلف در شهرستان های استان پراکنده شده اند.

    کلیدواژگان: معلولیت، تحلیل فضایی، GIS، آمار فضایی، استان اردبیل
  • فریبا اسفندیاری*، منصور خیری زاده، مسعود رحیمی صفحات 79-103

    سیلاب ها جزو فراوان ترین و مخرب ترین بلایای طبیعی هستند که همه ساله موجب خسارات جانی و مالی سنگینی می شوند. خسارت های سیلاب به دلیل دستکاری انسان در سیستم های رودخانه ای و ساخت و ساز در حریم رودخانه ها دارای روند صعودی است. در این رابطه، یکی از مهم ترین اقدامات غیرسازه ای در جهت کاهش خسارات سیلاب تهیه نقشه های پهنه بندی خطر سیل و استفاده از آنها در برنامه ریزی های مکانی است. در پژوهش حاضر خطر سیلاب در حوضه آبریز نیرچای واقع در استان اردبیل مورد بررسی قرار گرفت. در این راستا، از مدل HEC-HMS برای شبیه سازی بارش- رواناب و شناسایی پهنه های سیل خیز و از منطق فازی به منظور روی هم گذاری لایه های موضوعی و تهیه نقشه خط سیلاب استفاده شد. نتایج شبیه سازی نشان دهنده کارایی بالای مدل HEC-HMS در شبیه سازی بارش- رواناب حوضه آبریز نیرچای و برآورد دبی های پیک سیلاب می باشد. تبدیل بارش به رواناب در سطح حوضه نیرچای عمدتا در کنترل ژیومورفومتری و پوشش زمین می باشد. بیشترین ارتفاع رواناب و دبی های پیک حوضه نیرچای در زیرحوضه های بالادست است. این امر به دلیل شیب زیاد، نفوذپذیری اندک خاک، فراوانی سطوح غیرقابل نفوذ و CN بالاست. ترکیب لایه های موضوعی با استفاده از منطق فازی نشان داد که در حدود 6/8 درصد از سطح حوضه در پهنه های با خطر بسیار بالای وقوع سیلاب واقع شده اند. این پهنه ها عمدتا منطبق بر دشت سیلابی رودخانه نیرچای می باشند. این اراضی به علت کم عرض بودن دره و شیب کم همیشه در معرض سیلاب هستند. اکثر سکونتگاه های منطقه مطالعاتی در پایین دست حوضه مستقر شده اند. این امر باعث افزایش مخاطرات ناشی از سیلاب شده است.

    کلیدواژگان: سیل، مدل HEC-HMS، سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS)، هم پوشانی فازی، نیرچای
  • اسماعیل صفرعلی زاده*، مجید اکبری، وحید بوستان احمدی، سید چمران موسوی صفحات 105-123

    توسعه پایدار شهری  در گرو تامین رفاه نسبی، مشارکت شهروندان و افزایش آگاهی اجتماعی برای همه اعضای جامعه است. هدف مقاله حاضر سنجش شاخص های سرمایه اجتماعی و ارتباط آن با توسعه پایدار شهری در مناطق شهری اهواز می باشد. پژوهش حاضر از دید روش، توصیفی- همبستگی و از نوع پیمایشی و از لحاظ هدف کاربردی است. از منظر زمانی تک مقطعی و به طور مشخص مبتنی بر معادلات ساختاری می باشد که در سال 1397 در شهر اهواز انجام شده است. در این راستا در تبیین ادبیات و مبانی نظری از مطالعات کتابخانه ای و به منظور مطالعه ی نمونه موردی از روش میدانی استفاده شده است. ابزار جمع آوری داده ها به صورت پرسشنامه محقق ساخته می باشد. به منظور تجزیه و تحلیل داده های آمار توصیفی- استنباطی، از مدل سازی معادلات ساختاری و تحلیل عاملی تاییدی و از نرم افزارهای SPSS و Amos استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش 384 نفر از شهروندان شهر اهواز و روش نمونه گیری به صورت تصادفی بوده است. نتایج این مقاله نشان داد میزان سرمایه اجتماعی و وضعیت توسعه  پایدار شهری  در بین مناطق شهر اهواز متفاوت می باشد به طوری که بین سرمایه اجتماعی و توسعه پایدار شهری در کلانشهر اهواز رابطه مثبت و معناداری برقرار است. به عبارت دیگر سرمایه اجتماعی بالا در بین شهروندان شهر اهواز وسیله ای برای افزایش توسعه پایدار شهری و ابعاد ساختاری شهر اعم از اقتصاد، اجتماع، نهادها، فضا و محیط زیست می باشد. دلالت های این تحقیق مبنی بر ارتباط وثیق بین سرمایه اجتماعی با توسعه پایدار شهری، لزوم توجه به مولفه های سرمایه اجتماعی و اتخاذ سیاست هایی برای حفظ، تقویت و ارتقای سرمایه اجتماعی در راستای تضمین توسعه پایدار شهری در فضای جغرافیایی شهر اهواز را دو چندان می نماید.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، توسعه پایدار شهری، کیفیت زندگی، معادلات ساختاری، کلانشهر اهواز
  • محسن شاطریان*، یونس غلامی، اعظم نظری صفحات 125-144
    مهم ترین مسئله بافت کهن را می توان عدم پاسخگویی بافت قدیم به نیازهای زندگی معاصر دانست. این بافت ها به علت ویژگی های خاص می توانند به عنوان فرصتی کم نظیر بر توسعه پایدار شهر نقشی موثر ایفا کنند، یکی از راهکارهای اصلی در این زمینه می تواند رویکرد نوشهرسازی باشد. هدف از انجام این تحقیق ارزیابی اصول نوشهرسازی در محلات مرکزی شهر کاشان می باشد. روش تحقیق، توصیفی- تحلیلی است و ابزار اصلی گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته می باشد. حجم نمونه از طریق فرمول کوکران 382 به دست آمد. جهت تجزیه وتحلیل نتایج حاصل از پرسشنامه از آزمون T از طریق نرم افزار SPSS و همچنین برای مدل سازی معادلات با استفاده از نرم افزار Amos استفاده شده است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که شاخص های نوشهر گرایی در محلات مرکزی کاشان در وضعیت مطلوبی قرار ندارند، لیکن تفاوت معناداری ازنظر شاخص های نوشهر گرایی در دو بافت جدید و قدیم وجود دارد. در بین اصول نوشهر گرایی، مجموع نما گرهای توقفگاه با وزن رگرسیونی 98/0 بیشترین تاثیر رادارند و شاخص مشارکت به دلیل عدم نظرسنجی مسیولین در امور مربوط به محله کمترین نقش را در بین اصول نوشهر گرایی داراست.
    کلیدواژگان: بافت فرسوده، بهسازی و نوسازی، نوشهرسازی، انسجام محله ای، شهر کاشان
  • نگار قاسمی، مرضیه علی خواه اصل*، محمد رضوانی صفحات 145-158

    مطالعه میزان تغییرات و تخریب منابع می تواند در برنامه ریزی و استفاده بهینه از منابع و کنترل و مهار تغییرات غیراصولی در آینده گام مهمی باشد و ازآنجا که این تغییرات در سطوح وسیع و گسترده اتفاق می افتد، بنابراین تکنولوژی سنجش ازدور ابزاری ضروری و ارزشمند جهت پایش تغییرات می باشد. هدف از تحقیق حاضر، پایش پوشش اراضی شهرستان پیشوا با تکنیک سنجش ازدور می باشد. بدین منظور ابتدا تصاویر ماهواره لندست مربوط به سال های 1986، 2002 و 2018 تهیه و پس از تصحیح رادیو متریک و بررسی صحت هندسی، طبقه بندی تصاویر به روش حداکثر احتمال انجام پذیرفت و دقت طبقه بندی نیز با شاخص کاپا و صحت کلی بررسی شد. نتایج نشان داد که در طی سی و دو سال گذشته سطح اراضی بایر و زراعت آبی در منطقه کاهش و سطح کاربری های گلخانه و انسان ساخت افزایش یافته است. بررسی دقت طبقه بندی تصاویر نشان داد که تصاویر مربوط به سال های 2018، 2002 و 1986 مربوط به سنجنده های OLI، ETM و TM به ترتیب با ضریب کاپا 96/0، 80/0 و 76/0و همچنین صحت کلی 56/97، 54/86 و 86 درصد از بیشترین دقت طبقه بندی برخوردار است. بر اساس نتایج در دوره اول (1986-2002) ، 6/27 درصد از منطقه، در دوره دوم (2002-2018) 6/29 درصد از منطقه و در بازه (1986-2018) 8/31 درصد از منطقه دچار تغییرات کاربری اراضی شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد روند تغییرات در منطقه ناشی از شرایط اقلیمی از قبیل کاهش بارندگی، وقوع خشک سالی و شرایط اجتماعی نظیر افزایش جمعیت و نیاز غذایی و شرایط اقتصادی نظیر سود بیشتر با افزایش راندمان تولید است.

    کلیدواژگان: شهرستان پیشوا، تصاویر ماهواره ای، تغییرات پوشش اراضی، سنجش ازدور
  • ملیحه محمدنیا، ابوالقاسم امیراحمدی*، محمدعلی زنگنه اسدی صفحات 159-169

    با توجه به ارتباط نزدیک ویژگی های فیزیکی خاک سطحی و میزان فرسایش بادی،  هدف از این پژوهش استفاده از تحلیل های گرانولومتری در مطالعات بیابان زایی در شهرستان گناباد می باشد که جهت نیل به این هدف 17 رخساره در منطقه شناسایی و پس از تهیه نقشه رخساره های ژیومورفولوژی منطقه، مناطق کوهستانی و همچنین مناطقی که پتانسیل ایجاد گرد و غبار نداشتند از نمونه برداری حذف و عملیات برداشت از خاک سطحی 14 رخساره باقی مانده انجام گرفت. نمونه ها به آزمایشگاه ژیومورفولوژی دانشگاه حکیم سبزواری برده شد و در آزمایشگاه بوسیله سری الک های با قطر 2000، 1000، 500، 250، 125 و 64 میکرومتر و ظرف جمع آوری رسوبات کوچکتر از64 میکرومتر، دانه سنجی گردید. نتایج نشان داد بیشترین فراوانی قطر ذرات در نمونه های ماسه در طبقه 250-125 میکرون بوده و با توجه به رابطه میانگین ذرات با فاصله حمل آن ها می توان به این نتیجه رسید که فاصله حمل ذرات از یک مکان نزدیک و محلی بوده است. جورشدگی نمونه های مختلف بین 502/1 تا 319/0 متغیر بوده است. دشت ریگی ریزدانه بیشترین و دشت هایی با شیب ملایم و بدون پستی و بلندی کمترین میزان جورشدگی را به خود اختصاص دادند. در بررسی های انجام شده در بخش چولگی عمدتا رسوبات دارای کج شدگی مثبت بودند که بیانگر فراوانی ذرات ریزدانه در منطقه می باشد. تپه های ماسه ای، دشت هایی با شیب ملایم و بدون پستی و بلندی و دشت های نسبتا مسطح با شوری متوسط با توجه به میزان کج شدگی از مناطق حساس به فرسایش بادی در منطقه به شمار می رود که پیشنهاد می گردد احداث باد شکن و عملیات مالچ پاشی در این مناطق انجام گیرد.

    کلیدواژگان: دانه سنجی، جورشدگی، چولگی، گرانولومتری، شهرستان گناباد
  • خدیجه حاجی، اباذر اسمعلی عوری، رئوف مصطفی زاده*، حبیب نظرنژاد صفحات 171-189

    بر اثر فعالیت های انسانی و پدیده های طبیعی چهره زمین همواره دست خوش تغییر می باشد. بنابراین برای مدیریت بهینه مناطق طبیعی آگاهی از نسبت تغییرات پوشش/کاربری اراضی از ضروریات محسوب می شود. از این رو استخراج نقشه های کاربری اراضی به عنوان مهم ترین هدف در مدیریت پایگاه منابع طبیعی می توانند مورد توجه قرار گیرند. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی تغییرات پوشش/کاربری اراضی حوزه آبخیز روضه چای ارومیه در سال های 1985 تا 2015 از تصاویر ماهواره ای لندست 5 و 7 و سنجنده های TM و ETM+ به صورت نظارت شده به روش طبقه بندی شیء گرا برای سال های 1985 و 2000 انجام شد. هم چنین برای نقشه کاربری اراضی اخذ شده سال 2015 از سازمان جغرافیایی، استفاده شده است. لذا پس از انجام تصحیحات مورد نیاز در مرحله پیش پردازش، با طبقه بندی شیءگرا نقشه ارزیابی تغییرات تهیه شد. نتایج به دست آمده نشان داد که سطح مراتع در بازه زمانی 30 سال بیش ترین درصد کاربری را در بین تمام کاربری ها به خود اختصاص داده است، ولی در فاصله سال های 1985 تا 2000 و 2000 تا 2015 سطح مراتع دارای روند کاهشی بود که بیان گر روند تخریب در منطقه از طریق جایگزین شدن مراتع متوسط- فقیر و مرتع خوب توسط کاربری زراعت دیم است. براساس ماتریس تغییرات می توان گفت که بیش ترین تغییرات افزایشی در سال 1985 تا 2000 مربوط به اراضی تبدیل یافته به زراعت دیم می باشد که افزایش سطح زراعت دیم احتمالا به دلیل شخم مراتع متوسط و فقیر بود در حالی که در سال 2000 تا 2015 هم بیش ترین تغییرات افزایشی باغ ناشی از زراعت آبی است. بنابراین صحت کل برای سال های 1985، 2000 و 2015 به ترتیب برابر با 97، 90 و 96 ٪ و شاخص کاپا هم به ترتیب برابر با 91، 84 و 94 ٪ بود که نشان دهنده صحت بالای روش شیء گرا در طبقه بندی است.

    کلیدواژگان: پوشش گیاهی، طبقه بندی شیءگرا، شاخص کاپا، حوزه آبخیز روضه چای
  • سحر نصیری، برومند صلاحی*، علی اکبر رسولی، فرامرز خوش اخلاق صفحات 191-203

    سیستم گردش اتمسفری برای تعیین سطح آب و هوا و محیط زیست و تاثیر آب و هوای منطقه و ویژگی های آن اهمیت دارد .در این مقاله، برای مطالعه تاثیرآن،  سیستم طبقه بندی، توسعه یافته توسط Lamb ، برای به دست آوردن اطلاعات گردش جوی روزهای بارش شدید استان اردبیل در مقیاس روزانه  اعمال می شود.  به این منظور، داده های فشار تراز دریا در مقیاس روزانه روزهای بارش شدید از سال 1971-2007 برای بدست آوردن شاخص سیستم لمب با 27 کلاس به کار گرفته شده است. فراوانی شاخص لمب برای دوره های مختلف محاسبه و توصیف شده است، پنج کلاس از شاخص های لمب دارای فراوانی بیشتری بودند: : E, SE,A , C, CSE  ، این شاخص ها ابزاری برای توصیف رابطه بارش با سیستم گردش اتمسفری در اردبیل است. بارش شدید بیشتر با خانواده سیکلونی، کم فشاری ار طرف عرضهای شمالی و کم فشار گنگ و پاکستان ارتباط دارند. شاخص SE متداول ترین شاخص سیستم گردش اتمسفری لمب می باشد. فصول سرد  و خنک که از آگوست و مارچ آغاز می شود با کلاس های E, SE, A, C ، CSEمرتبط هستند، این کلاس ها کمترین نقش را در فصول گرم دارند. SE, NE   متدوال ترین کلاس سیستم گردش جوی در تابستان بویژه در ماه جولای می باشند.

    کلیدواژگان: سیستم گردش اتمسفری، لمب، بارش شدید، اردبیل
  • معصومه امیری بشلی، حسین محتبی زاده خانقاهی* صفحات 205-221

    امروزه زمین به مهمترین بحث ها و دغدغه های دولت های محلی تبدیل گردیده است. همچنین رشد و توسعه پراکنده  شهرها، موجب تخریب محیط زیست و منابع طبیعی پیرامون شهرها شده است. در این بین، بر اثر تصمیم گیر ی های نامناسب و شتاب زده، برخی از ظرفیت های اراضی درونی و میان بافتی شهرها برای توسعه و یا توسعه مجدد، از سوی مدیران شهری نادیده گرفته شده است. پژوهش حاضر تلاش دارد الگوهای  تصمیم گیری سیاست های زمین شهری در توسعه فیزیکی شهر ساری  بررسی نماید. نوع روش تحقیق از نوع توصیفی- تحلیلی است و ماهیت کاربرد ی دارد. یافته های پژوهش حاکی از این است که نبود چشم انداز مشخص و به تبع آن سیاست ها و نهادهای ناهماهنگ، تصمیم گیری متمرکز و غیرمشارکتی، و تصدی گری زیاد بدون ظرفیت نهادی لازم از مهم ترین دلایل ناکارآمدی سیاست گذاری مدیریت زمین شهری است . از این رو، الگوی مناسب سیاست گذاری دولت در مدیریت زمین شهری عبارت است از مدیریت یکپارچه زمین شهری مبتنی بر تدوین چشم انداز شفاف و لازم) . پژوهش حاضر به تحلیل متغیرهای اثرگذار در سیاست گذاری توسعه فیزیکی شهر ساری است. در این باره نه متغیر اصلی شناسایی شد و در گام بعدی میزان تاثیر هر یک از این عوامل در سیاست گذاری توسعه فیزیکی شهر ساری مورد سوال قرار گرفت. براساس نتایج پژوهش، عامل نا امنی در نظام تصرف زمین و کاهش سرمایه گذاری بخش خصوصی با نمره میانگین 4، بیشترین تاثیرگذاری را در سیاست گذاری توسعه فیزیکی شهر ساری داشته است.

    کلیدواژگان: سیاست زمین شهری، توسعه فیزیکی شهر، شهر ساری
  • متین فرزیدی*، رضا پرویزی، مریم دانش شکیب، سید رضا آزاده صفحات 223-239

    امروزه در راستای ساخت و ساز شهرک ها نکته ی قابل توجه، عدم وجود تعلق خاطر می باشد که با معیارهایی از جمله عدم جذابیت های محیطی و کیفیات بصری، عدم خوانایی، امنیت و غیره خود را نشان می دهد. این عوامل بر ارتباط افراد با محیط پیرامونشان و به طبع رضایتمندی آن ها تاثیرگذار خواهند بود. شهرک گلها، با مشکلات متعددی از جمله عدم وجود فضایی برای تجمع، نبود نگهبانی و سردرگمی فضایی، نامتناسب بودن ساختار ظاهری بناهای جدید احداث شده نسبت به بناهای قبلی و مهم تر از همه وجود زمین های خالی و بلااستفاده روبه رو است. روش تحقیق به کارگرفته شده در این پژوهش، ترکیبی شامل مجموعه ای از روش های توصیفی- تحلیلی می باشد. گردآوری اطلاعات به شیوه ی میدانی و اسنادی صورت گرفته است. نمونه ی آماری تحقیق، بر اساس جمعیت شهر رشت، 384 نفر محاسبه گردید. با توزیع420 پرسشنامه به دلیل عدم بازگشت، در نهایت 386 پرسشنامه صحیح پاسخ داده شد. تحلیل پرسشنامه ها توسط نرم افزار SPSS انجام گرفت. سنجش میزان انتخاب، نفوذپذیری و خوانایی نیز با روش space syntax و تحلیل هم پیوندی و اتصالات، در مسیر مجاور شهرک گلها صورت پذیرفت. نتایج نشان داد که تاثیرگذاری معیارهایی چون خوانایی، امنیت و نفوذپذیری در حد متوسط است. تناسبات بصری، عملکرد عناصر و دسترسی، تاثیر زیادی بر افزایش رضایتمندی ساکنین دارند. در نتیجه به کارگیری الگوهای معمارانه، در نظرگرفتن فضاهای مکث و حرکت، ایجاد کاربری های مدیریتی، جلوگیری از انبوه سازی و احداث پارک درون محوطه از جمله راهکارهایی به منظور ایجاد تعلق خاطر در راستای افزایش رضایتمندی می باشند.

    کلیدواژگان: مجتمع مسکونی، تعلق خاطر، رضایتمندی، space syntax، شهرک گلها، رشت
  • ریحانه صالح ابادی، محمدرضا حافظ نیا*، سید هادی زرقانی، سیروس احمدی صفحات 241-269

    قدرت ملی حاصل جمع جبری عوامل مثبت و منفی فراوانی است که از سرچشمه ها و منابع متعددی تشکیل شده است. یکی از منابع مهم قدرت ملی در جهان امروز که  در دوره بعد از جنگ سرد اهمیت بسزایی یافت قدرت اقتصادی می باشد؛ که خود بستر ساز امور روبنایی دیگر مانند قدرت سیاسی، نظامی و... محسوب می گردد. این پژوهش با روش توصیفی-تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای و پژوهش میدانی به دنبال پاسخگویی به این سوال است که مهم ترین متغیرهای و شاخص های شکل دهنده به قدرت اقتصادی کشورها کدام ها هستند؟ یافته های تحقیق با بررسی اسناد کتابخانه ای نشان می دهد که چهار مولفه اصلی قدرت اقتصادی شامل امور زیربنایی، مبادله تولید، سطح تولید و منابع مالی می توانند بر قدرت اقتصادی تاثیرگذار باشند. در این بین 61متغیر مرتبط با مولفه های چهارگانه نیز شناسایی شد. سپس با استفاده از پرسشنامه طیف لیکرت جهت اندازه گیری میزان اهمیت هر یکی از این متغیرها در اختیار صاحب نظران داخلی قرار گرفت. بر این اساس زیرساخت های اقتصادی، صادرات تکنولوژی سطح بالا، واردات مواد غذایی و ذخایر ارزی بین المللی دارای بیشترین درجه اهمیت بودند. و از سویی دیگر متغیرهایی ازجمله سهم فقیرنشینان در مصرف درآمد ملی، رقابت اقتصادی، مالکیت خارجی و هزینه های تجاری جرایم خشونت آمیز دارای کمترین درجه اهمیت بودند. در نهایت می توان بیان نمود کشورها برای رسیدن به اهداف و منافع ملی خود ناگزیر هستند به عوامل و متغیرهای قدرت آفرین در بعد اقتصادی توجه داشته باشند.

    کلیدواژگان: قدرت ملی، قدرت اقتصادی، سنجش، ارزیابی، ژئوپلیتیک
  • مهران مهردوست شهرستانی، علی اصغرزاده*، حمزه غلامعلی زاده صفحات 271-288

    هدف اصلی توسعه پایداردر روستا استفاده از منابع و ظرفیت های اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی آن می باشد. آگاهی برای توسعه پایدار مقوله ای است که کم تر به آن پرداخته شده است. بر این اساس، دارایی ها و سرمایه های روستایی می تواند پایه گذار دست یابی به اهداف توسعه پایدار روستایی باشد. هدف این مقاله سنجش میزان آگاهی برای توسعه پایدار در ساخت و ساز روستایی در استان گیلان می باشد. این پژوهش، از لحاظ هدف توسعه ای و از لحاظ ماهیت توصیفی و پیمایشی است. در این تحقیق که بین معماران سازمان نظام مهندسی ساختمان گیلان انجام شده است، روش گردآوری داده ها برای پاسخگویی به سیوالات تحقیق، به دو صورت اسنادی (داده های ثانویه) و پیمایشی (داده های اولیه) و ابزار مورد استفاده در روش پیمایشی پرسشنامه با طیف لیکرت بوده است. با استفاده از فرمول ویژه آلفای کرونباخ در نرم افزار SPSS  پایایی بخش های مختلف پرسشنامه تحقیق 0.802 الی 0.816 بدست آمد.

    کلیدواژگان: آگاهی برای توسعه پایدار، ساخت و ساز روستایی، معماری بومی، استان گیلان
  • آمنه خسروی، محمود آذری* صفحات 289-306

    بررسی ویژگی های آب و هوایی و نوسانات آن در ارزیابی تاثیر تغییر اقلیم و مدیریت و بهره برداری از منابع آب اهمیت دارد. تحلیل روند سری های زمانی متغیرهای هیدرولوژی و هواشناسی یکی از روش های تعیین تغییر در مولفه های اقلیمی است که با روش های مختلف پارامتری و ناپارامتری انجام می شود. در این پژوهش روند بارش  و دما در سه مقیاس زمانی سالانه، فصلی و ماهانه در  ایستگاه های حوضه کشف رود برای دوره آماری 1364 تا 1395 مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور آمار بارش و دمای ماهانه اخذ گردید و روند سری های زمانی سالانه، فصلی و ماهانه با استفاده از آزمون ناپارامتری من کندال و آزمون پتیت در سطح اطمینان 95% مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که روند دمای بیشینه در فصول بهار و زمستان و همچنین در مقیاس سالانه برای کلیه ایستگاه های حوضه افزایشی است. اما در فصل تابستان و پاییز الگوی یکسانی وجود ندارد. روند دمای کمینه ایستگاه های حوضه در تمامی فصول از الگوی واحدی برخوردار نیست. نتایج تحلیل روند بارش نشان می دهد که بارش سالانه حوضه تغییر نکرده و روند آن در سطح 5 درصد معنی دار نیست در حالی که در فصل زمستان مقدار بارش حوضه روند کاهشی داشته است و در پاییز نیز در نیمه جنوبی روند افزایشی است. کاهش شدید بارش در زمستان و ماه های دی و بهمن و افزایش آن در آبان می تواند مدیریت منابع آب حوضه را در فصل خشک با چالش جدی مواجه کند.

    کلیدواژگان: نوسانات اقلیمی، آزمون من کندال، سری زمانی، آزمون پتیت، دشت مشهد
  • شهربانو قنبری عدیوی، مرتضی خداقلی*، امیر گندمکار صفحات 307-324

    هدف اساسی این تحقیق توان سنجی آگروکلیمایی استان هرمزگان برای توسعه و ایجاد مزارع کشت و پرورش گیاه دارویی آلویه ورا در دوره پایه و دوره تغییراقلیم میباشد. در این راستا، داده های تاثیرگذار در مراحل مختلف فنولوژیکی گیاه آلویه ورا شامل دمای کمینه و بیشینه و بارش، به عنوان عوامل اقلیمی و متغیرهای ارتفاع، شیب، جهت شیب، خاک، به عنوان عناصر پایدار در ارزیابی نواحی مستعد کشت گیاه آلویه ورا، استفاده گردید. از تکنیک سیستم تصمیم گیری چندمعیار در محیط GIS، با استفاده از تابع گامای فازی (Fuzzy Gama) برای برهم نهی و در نهایت مشخص کردن عرصه های مناسب کشت گیاه آلویه ورا استفاده گردید. نقش تغییرات اقلیمی در دو سناریوی حدی تغییراقلیم یعنی B1  و A2  برای ارزیابی تغییرات عرصه های آگروکلیمایی کشت آلویه ورا در استان هرمزکان مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از اجرای تابع تلفیق  Fuzzy Gama در استان هرمزگان نشان داد که در اقلیم دوره پایه، 35/0 از مساحت استان دارای قابلیت کشت خوب و عالی برای این گیاه هستند. این نواحی عموما منطبق بر نواحی کم شیب و گرم بخش های جنوبی استان بوده و منطبق بر خاک های با بافت و عمق و زهکشی مناسب، یعنی خاک های آریدی سویل و آنتی سویل هستند، در حالی که در بخش های شمالی استان عامل شیب، تامین نشدن نیازگرمایشی گیاه آلویه ورا، تولرنس دمایی درون سالی و شبانه روزی، عملکرد محصول را بسیار ضعیف کرده و توسعه مزارع پرورش آلویه ورا در این نواحی توصیه نمیشود. در شرایط اقلیمی شبیه سازی شده برای سال 2070 تحت 2 سناریوی حدی تغییراقلیم،  عرصه های آگروکلیمایی قابلیت کشت گیاه  آلویه ورا تغییرات نسبتا بارزی را نسبت به اقلیم دوره پایه خواهند داشت به طوری که بیشترین تغییرات مربوط به سناریوی A2 که در آن طبقات قابلیت ضعیف، فاقد قابلیت و قابلیت کشت متوسط، با کاهش مساحتی بین 30 تا 40 درصد  روبرو بوده اند در حالی که دو طبقه آگروکلیمایی قابلیت کشت بالا و قابلیت کشت خوب، تحت سناروی مذکور  افزایشی در حدود 20 تا 40 درصد نشان خواهند داد.

    کلیدواژگان: گیاه آلوئه ورا، قابلیت سنجی آگروکلیمایی، سیستم تصمیم گیری چندمعیاره، استان هرمزگان
  • آناهیتا ظریف پور لنگرودی، فریبا البرزی*، جمال الدین سهیلی صفحات 325-341

    تحلیل نماهای ساختمان های شهری به منظور شناخت مولفه های موثر در ادراک مخاطب گامی مهم می باشد و با انجام مطالعات بر ساختمان های موجود می توان به ارایه راهکارهای مناسبی برای ساماندهی نمای خیابان های شهری رسید. این مقاله سعی دارد چارچوبی برای سنجش نمای خیابان های شهری از منظر ادراک شهروندان مهیا و از سوی دیگر زمینه ارتقا کیفیت نماهای شهری و افزایش ادراک پذیری شهروندان از آن ها را فراهم آورد. بر اساس روش تحلیل محتوا در بررسی مطالعات جهانی و داخلی مدل مفهومی تدوین شده که عوامل موثر بر ادراک شهروندان از نما را  ارایه می دهد. همچنین، مبتنی بر روش مورد پژوهی، محدوده پیاده راه های مرکز تهران به دلیل دارا بودن کیفیت های اولیه و تاکید بر حضور پیاده مدار شهروندان جهت مطالعه انتخاب گردیده است تا درک واقع بینانه ای از عوامل موثر بر ادراک نمای خیابان شهری فراهم آید. بر اساس بازدید میدانی، گفتگوهای اولیه و مدل مفهومی، پرسش نامه های هدفمندی تهیه گردیده و جهت یافتن روابط پنهان متغیرها، و مقایسه تطبیقی آرای شهروندان و متخصصین برای تجزیه وتحلیل اطلاعات پرسشنامه ها، از نرم افزار SPSS استفاده شده است.ابتدا مولفه های کلی مدل ادراک پذیری،  از دیدگاه متخصصین معماری و طراحی شهری سنجیده شده و سپس بر مبنای مدل ویژه نمونه موردی پرسشنامه تدوین گردیده است. پرسشنامه و مصاحبه همراه با برداشت های ناظر از شناخت و ادراک پذیری شهروندان و در ارتباط مستقیم با مخاطب این محور بوده است. هدف شناخت مولفه های اصلی و اولویت بندی مولفه های ادراک پذیری از منظر ذهنی شهروندان می باشد. نتایج نشان می دهد که از مولفه های اصلی ادراک پذیری نماهای شهری،مولفه های تاثیرگذاری، وحدت، هماهنگی، دلبستگی به مکان، تنوع و جذابیت بر میزان ادراک و شناخت نمای سنتی پانزده خرداد موثر می باشد.

    کلیدواژگان: ادراک محیطی، خیابان های شهری، نما، محیط بصری
  • مراد کاویانی راد*، افشین متقی، حسین مختاری هشی، احمد رشیدی نژاد صفحات 343-357

    رودخانه های بین المللی در قالب مرز یا گذر از مرزهای ملی، بخش مهمی از روابط بین الملل را به خود معطوف داشته‏ اند. به ویژه اینکه، نزدیک به نیمی از جمعیت جهان در داخل حوضه این رودها، و بیش از90 درصد در درون کشورهای دارنده این حوضه ها، سکنا دارند. وضعیتی که با ایجاد رابطه انکارناپذیر وابستگی متقابل، منابع آب را به یک مسئله حیاتی برای این کشورها مبدل کرده است. بدین ترتیب همان طور که جمعیت و اقتصاد رشد می کنند و منابع آب ملی برای رشد و توسعه بیشتر مورد بهره‏برداری قرار می گیرند، کنش و واکنش دولت ها برای سهم بیشتر از این منابع فراملی فزونی می گیرد. در این رابطه، گونه برهم کنش دولت ها در بهره‏برداری از این منابع مشترک، طیف گسترده ای از همکاری تا تنش و جنگ را در بر می گیرد. در برخی از مناطق جهان منابع آبی مشترک در قالب رودها در نقش عامل پیوند ملت ها و دولت ها عمل کرده‏اند. به شکلی که کشورهای ذی‎نفع، مسیر همکاری و همگرایی در پیش گرفته و گام های مهمی را در توسعه منطقه در قالب مدیریت بهینه بر منابع آبی مشترک برداشته اند. به عبارتی هرچند دستیابی به همکاری های بین المللی راهی دراز، دیرپا و پیچیده است، اما همیشه راه‏های بسیاری برای دنبال شدن، قدم های زیادی برای برداشتن و گزینه های مختلفی برای بررسی و انتخاب وجود دارند. پژوهش حاضر در قالب روش‏شناسی توصیفی- تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای با بررسی وضعیت عملی دست یابی به همکاری در بخشی از رودخانه دانوب به عنوان یک الگو، به این نتیجه رسید که همکاری منحصر به توافق‏های آبی نبوده و عواملی همچون نگرانی های زیست محیطی، امنیت منطقه ای، منافع منطقه ای(مانند پیوستن به سازمان ها و اتحادیه ها)، میانجی‏گری (دولت ها، سازمان ها و نهادهای بین المللی) و... در این فرایند موثر هستند.

    کلیدواژگان: هیدروپلیتیک، همکاری، رودخانه های مرزی، رود دانوب
  • نرگس موسوی، هما درودی*، سمیه مقدم صفحات 359-374

    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر احساس امنیت و ارزش درک شده بر دلبستگی مکانی گردشگران نوشته شد. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی-تحلیلی است. به منظور جمع آوری اطلاعات و داده های مورد نیاز از روش کتابخانه ای و میدانی بهره گرفته شد. جامعه آماری پژوهش را گردشگران ورودی به استان زنجان تشکیل می دادند حجم نمونه آماری پژوهش با استفاده از فرمول کوکران برای جامعه نامحدود 384 نفر برآورد گردید. پایایی پرسشنامه از طریق محاسبه آلفای کرونباخ و محاسبه ضریب پایایی ترکیبی(Cr) سنجیده شد و همچنین روایی پرسشنامه در دو مرحله روایی صوری و ظاهری از طریق کسب نظر از اساتید و کارشناسان و روایی واگرا  با محاسبه شاخص میانگین واریانس استخراج شده تایید شد. به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم افزارهای SPSS و نرم افزار لیزرل استفاده شد. نتایج پژوهش حاکی از آن بود که احساس امنیت و ارزش درک شده بر دلبستگی مکانی گردشگران تاثیر مثبت و معناداری دارد.

    کلیدواژگان: احساس امنیت، ارزش درک شده، دلبستگی مکانی، استان زنجان
  • وحید ریاحی*، سعید نصیری زارع صفحات 375-394

    بررسی و ارزیابی اراضی برای افزایش تولید و بهره‌وری محصول، امروزه به عنوان یکی از رویکردهای بدیل در توسعه کشاورزی مورد توجه قرار گرفته و لزوم پرداختن به این امر به ویژه در نواحی روستایی که درآمد آنان وابستگی بسیار زیادی به بخش کشاورزی دارد، از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. توسعه کشاورزی از اولویت‌های برنامه‌ریزی کشاورزی بوده و لازمه چنین توسعه‌ای، شناخت عوامل موثر و حاکم بر آن می‌باشد. هدف از تحقیق حاضر بررسی و سنجش قابلیت‌های محیطی شهرستان طارم برای کشت زیتون و تحلیل موقعیت مکانی نواحی روستایی تولیدکننده آن بود. از این رو‍، از 3 پارامتر ارتفاع، جهت‌شیب و وضعیت‌شیب به عنوان پارامترهای زمینی و 3 پارامتر اقلیمی بارش، دما و رطوبت نسبی که داده‌های آن از 11 ایستگاه هواشناسی، سینوپتیک و باران‌سنجی با طول دوره آماری مناسب(1395- 1375) و پایه زمانی مشترک جهت پهنه‌بندی اقلیمی استفاده شد. نتایج نشان داد، شهرستان طارم به لحاظ قابلیت کشت زیتون در شرایط مناسبی قرار دارد، از سطح کل منطقه مورد مطالعه 21/2 درصد برای کشت زیتون مناسب بوده که عمده آن‌ها در مناطق میانی شهرستان واقع است همچنین بیشتر نواحی روستایی تولیدکننده زیتون به لحاظ موقعیت مکانی در اراضی مناسب برای کشت زیتون استقرار یافته‌اند و این نواحی به دلیل قابلیت مناسب کشت زیتون، 74/8درصد از زیتون را در شهرستان طارم تولید می‌کنند.

    کلیدواژگان: ارزیابی قابلیت های محیطی، پارامترهای اقلیمی- زمینی، شهرستان طارم، زیتون
  • نعمت الله صفرزایی، علیرضا انتظاری*، مختار کرمی، غلامعلی خمر صفحات 395-410

    امروزه تغییرات اقلیمی ناشی از افزایش غلظت گازهای گلخانه ای موجب افزایش رخداد های حدی و مخاطرات جوی شده است. هدف از این پژوهش، تحلیل و بررسی آینده اقلیم بر مخاطرات جوی منطقه سیستان است. در این مطالعه جهت شبیه سازی داده های کمینه و بیشینه دما از داده های مدل CanESM2 تحت سه سناریوی (RCP2.6 ,RCP4.5 ,RCP8.5) با ریزگردانی آماری SDSM و جهت شبیه سازی داده های بارش از مدل  Hadcm3 تحت سناریوهای (A1B ,A2, B1) با ریز گردانی آماری LARS-WG استفاده شده است. بدین منظور، پس از انجام واسنجی، صحت سنجی و مدلسازی داده ها در ایستگاه منتخب، کارایی مدل از نظر میزان انطباق داده های پایه دما (2005-1984) و بارش (2015-1986) با مقادیر شبیه سازی (2039-2020) در سطح اطمینان معنی داری مورد ارزیابی قرار گرفتند. جهت انطباق داده های پایه با داده های شبیه سازی شده از سه معیار ریشه میانگین مربعات خطا (RMSE)، ضریب تعیین (R2) و میانگین مربعات خطا (MSE) استفاده شده است. با توجه به داده های شبیه سازی شده چهار مخاطره مهم جوی یخبندان، امواج گرمایی، بارش های حدی و خشکسالی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که امواج گرمایی و خشکسالی در آینده تهدیدات جدی در منطقه هستند بطوریکه در سال 2021 و تحت سناریوی انتشارRCP 2.6  ، 32 موج گرما پیش بینی شده و محدوده مورد مطالعه بیشتر از 5 موج گرما را در سال تجربه خواهد کرد. همچنین بیشترین فراوانی خشکسالی در سال 2020 و تحت سناریوی انتشارA1B  پیش بینی گردیده است. بارش های حدی در بعضی از سالها و تحت سناریویB1  می توانند تهدید قابل توجهی در منطقه باشند. شدت و فراوانی یخبندان سالانه تحت سناریوی انتشار RCP2.6 نسبت به سناریوهای دیگر بیشتر و نسبت به تهدیدات جوی بررسی شده کمتر است.

    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، مخاطرات جوی، مدل CanESM2، مدل Hadcm3، سیستان
  • سید مصطفی حاج آقا میر، حمیده رشادت جو*، عطاءالله ابطحی، سید رضا صالحی امیری، فاطمه عزیزآبادی فراهانی صفحات 411-427

    یکی از عمده ترین روش های حفظ سنت و ارزش های گذشته برای نسل های آتی، نگهداشت فرهنگ جامعه است که می توان با رونق گردشگری در شهرها، این مسئله را مورد توجه قرار داد. هدف از انجام پژوهش حاضر ارایه  مدلهای  الگوی مطلوب توسعه گردشگری فرهنگی در ایران می‌باشد. در بخش کمی این پژوهش از لحاظ کنترل متغیر‌های مورد مطالعه، از نوع غیر‌آزمایشی، از لحاظ راهبردی پیمایشی و از جهت ماهیت این پژوهش کاربردی است. در رابطه با روش پژوهش درپی شناخت روابط بین گردشگری فرهنگی و عوامل موثر برآن با استفاده از دستگاه معادلات ساختاری است. ماهیت تحقیق از نوع تحقیقات علی- ارتباطی می باشد. باتوجه به کاربرد مدل‌یابی معادلات ساختاری برای بررسی و تحلیل مدل مفهومی تحقیق، روش این تحقیق همبستگی و از نوع تحلیل ماتریس واریانس- کوواریانس می‌باشد. جامعه آماری در بخش کمی، کلیه کارکنان و مدیران سازمان میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری بود. در بخش کمی، روش نمونه گیری به صورت طبقه ای است. برای تعیین حجم نمونه مورد مطالعه از فرمول کوکران استفاده شد. براین اساس 383 نمونه برآورد شد. ابزار این تحقیق یک پرسشنامه محقق ساخته بود. برای تعیین روایی و اعتبار پرسشنامه از اعتبار محتوایی و همچنین روایی سازه جهت تعیین اعتبارسنجی پرسشنامه استفاده گردید. پایایی تحقیق با استفاده از آزمون کرونباخ آلفا، استفاده شد. نتایج تجزیه و تحلیل بخش کمی نشان داد که شاخص های اجتماعی دارای بیشترین تاثیر در بین شاخص های پیشبرنده گردشگری فرهنگی در کشور می‌باشند.

    کلیدواژگان: گردشگری، گردشگری فرهنگی، تحلیل معادلات ساختاری
  • سیروس رحیم زاده سیسی بیگ، علیرضا شیخ الاسلامی*، کیانوش ذاکرحقیقی صفحات 429-447

    هدف اصلی از انجام این پژوهش، بررسی نقش سازمان‌های مردم نهاد در بهبود نظام مدیریت شهری کلانشهر تهران در شش بعد کالبدی، عملکردی، اجتماعی، اقتصادی، زیست محیطی و نهادی است. روش پژوهش توصیفی-تحلیلی و روش جمع آوری داده ها به صورت اسنادی و پیمایشی بوده است. ابزار پژوهش پرسشنامه بوده است. جامعه آماری پژوهش شهروندان شهر تهران و تعداد نمونه 383 نفر انتخاب گردید. روش تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون T-Test و تحلیل عاملی تاییدی بوده است. نتایج حاصل حاکی از آن است که سطح معناداری در تمام ابعاد پایین‌تر از 05/0 است؛ بنابراین با توجه به نمرات میانگین، سازمان‌های مردم نهاد در شهر تهران عمدتا در ابعاد اجتماعی و زیست محیطی نقش بیشتر و در زمینه ابعاد اقتصادی و نهادی نقش کمتری در قالب ارتباط واسطه ای بین مدیریت شهری و شهروندان ایفا کرده اند. در چارچوب روش تحلیل عاملی تاییدی، مقایسه واریانس تبیینی توسط عوامل شش گانه نشان داد که عوامل اجتماعی، زیست محیطی، عملکردی، کالبدی، اقتصادی و نهادی به ترتیب دارای بیشترین واریانس در تبیین نقش سمن‌ها در نظام مدیریت شهری کلانشهرتهران هستند. در مجموع 20 عامل اصلی در تبیین نقش سمن‌ها تایید شدند؛ بنابراین مشخص شد که سمن ها با توجه به اینکه با شهروندان به طور مستقیم در ارتباط هستند، می توانند مسایل و واقعیت های شهری را به درستی به نظام مدیریت شهری انعکاس دهند؛ برای این منظور پیشنهاد می شود که ابتدا سمن ها با توجه به کارکردهای مختلفی که دارند، به سمن های تخصصی در خصوص مسایل مختلف شهری طبقه بندی شوند و همچنین جایگاه آن ها در نظام مدیریت شهری ارتقاء داده شود.

    کلیدواژگان: مشارکت شهروندان، نظام مدیریت شهری، شهرسازی مشارکتی، سازمان مردم نهاد (سمن)، کلان شهر تهران
|
  • Hossin Asakereh*, Piero Lionello, Hossein Mirmousavi, Sahar Sadrafshari Pages 1-17

    The purpose of this research is to identify changes in the temperature trend in the western half of Iran. For this purpose, monthly temperature data of 15 synoptic stations were collected during 1960-2010. Quality control was applied on these data by applying Pettit, SNHT, Buishand and Von Neumann’s tests. Later data Simulated and compared with reanalysis data such as ERA-Interim, ERA-20C, NCEP and CMIP5 models (RCP8.5 for the period 1960-2100). Trends were calculated by the Mean Kendall test and the Sen’s estimator (95 % confidence level). Based on the results obtained from all models, a significant positive trend was observed in spring, summer and autumn, and only in winter according to ERA-Interim. Based on CMIP5 results for the period 2050-2100 values between 2 and 4 ° C/100 achieved, which is lower than the results of other models for the period 1979-2010. Considering the CMIP5 models and their overall average in the study area, an increase in annual temperature (7 ° C /100) for the second half of the 21st century was confirmed.

    Keywords: Trend, reanalysis data, CMIP5, temperature, Western half of Iran
  • Maryam Ghasemi, Amin Faal Jalali* Pages 19-40

    the analysis of land use utility matrix based on human and natural criteria in residential areas is the necessity and issues that planners in urban and rural areas in terms of access to communication network, central location, weather, noise and etc are a turning point for how optimal use is of resources. the aim of this study is to identify the level of user desirability in rural areas of Binaluod county. in this study, 14 user groups with 52 % of land use terms of central location, access to communication network, smell, facilities and equipment, slope, air, sound and vision were investigated. the present study is descriptive - analytical and data collection were collected in the field method by 48 local experts in eight villages. the results show that based on the four alternatives (4: Completely desirable and 1: totally undesirable) the bakery users with an average of 3/99 and the gymnasium with an average of 4 have made the highest compatibility in terms of the desirability of the location and land of the historic tank with /38 and the dilapidated housing with 3/40. Also, the average utilization rate of land use in the village of Zashk 3/74, in the village of Dehno 3/82, in the village of Jagherz, 3/78, in the village of Abedeh Alya, 3/89, in the village of Nochah equaled 3/92, in the village of Hesar Golestan 3/76, In the village of Hesar Sorkh 3.79 and finally in the village of Ruhni, the utility rate was 3.80. the results show that despite the wide range of land use changes outside the context of study villages, the level of land use within the rural fabric is desirable in terms of quality of high - order location, 3/81.

    Keywords: Land use, qualitative evaluation, utility, Binalood county
  • Dariush Abolfathi, Aghil Madadi*, Sayyad Asghari Pages 41-56

    The purpose of this study was to estimate the amount of sediment of Vanai River in Borujerd. In this research, the characteristics of the sub-basins of this river have been extracted first. These specifications include the physical characteristics of the sub-basins, including the area, the environment and length of the waterways, and the characteristics of the river flow, and its sediment content. In the following, multivariate linear regression, multilevel prefabricated neural network (MLP) and radial function-based neural network (RBF) models are used to model sediment estimation. After estimating the model, the mean square error index (RMSE) was used to compare the models and select the best model. Evidence has shown that initially the MLPchr('39')s neural network model had the best estimate with the lowest error rate (90.44) and then the RBF model (151.44) among the three models. The linear regression model has the highest error rate because only linear relationships between variables are considered.

    Keywords: Vanai, Neural Network, Sediment Estimation, Linear Regression, MLP, RBF
  • Alireza Mohammadi*, Elahe Pishgar, Leila Hosseini Pages 57-78

    According to statistics, about 300,000 disabled people live in Iran. There are about 25,738 disabled people in Ardabil province. This calls for attention to macro-planning for the disabled. This planning involves cognitive and spatial analysis of the status of the disabled people in different parts of the country. The purpose of this study was to analyze more precisely the situation of the spatial dispersion of the disabled and their relationship with different regions of the cities of Ardabil to address further the problems of accessing urban services and creating better living conditions for people with disabilities. In the present study, indicators such as age, gender, the status of residence, type and severity of disability, marital status, education and employment were analyzed using spatial statistics analysis. Also, the geographically weighted regression (GWR) model has been used to measure the relationship between the extent of development and disability. Findings of the research show that there is no relationship between the extent of development and disability in Ardabil province. The number of disabled males is higher than that of the disabled females in all cities. Disabled people in Ardabil province are young and 91.55% of them are illiterate and close to 96.74% of them are facing unemployment problems. In almost all cities of Ardabil province (73.98), there are severe to very severe disabilities and there is no specific order among different cities in the province of Ardabil regarding the type of disability, and various disabilities have been dispersed in the province.

    Keywords: Disability, Spatial analysis, GIS, Spatial statistics, Ardabil province
  • Fariba Sfandyary*, Mansour Kheirizade, Masoud Rahimi Pages 79-103

    Floods are one of the most abundant and destructive natural disasters that every year are caused heavy losses of life and property. Due to human activity in river systems and construction in rivers, flood damage has an upward trend. One of the most important actions to reduce flood damage is the provision of flood hazard zoning maps and their use in spatial planning. In this study, the risk of flood in the Nirchay River Basin that located Ardebil province was investigated. For this purpose, the HEC-HMS model was used to simulate rainfall-runoff and to identify flood zones and fuzzy logic in order to overlay the layers and prepare a flood hazard zoning map.The simulation results show the high performance of the HEC-HMS model in simulating rainfall-runoff of the Nirchay River Basin and estimating peak flood discharges. Rainfall conversion to runoff at the Nirchay River Basin controlled by slope and land-use.The most runoff height and peak flow in Nirchay River Basin are located in the upstream sub-basins. This is due to the steep, low permeability soil, frequency impervious surfaces and high CN. The combination of layers using fuzzy logic has shown that about 8.6% of the surface of the basin are located with a high risk of flooding. These zones are located mainly on the floodplain of the Nirchay Basin. Due to the Low valley width and low slope, these lands are always at flood risk. Most settlements in the study area are located at downstream of the basin. This has increased the risk of flooding.

    Keywords: Floods, HEC-HMS model, Geographic information system (GIS), Fuzzy overlays, Nirchay Basin
  • Esmaiel Safaralizadeh*, Majid Akbari, Vahid Boostan Ahmadi, Chamran Mousavi Pages 105-123

    the development of sustainable urban development depends on providing relative prosperity, citizen participation and increasing social awareness for all members of society. The purpose of this paper is to measure social capital indices and its relationship with sustainable urban development in urban areas of Ahwaz. The present study is a descriptive-correlational one from a methodological point of view. From a single point of view, it is based on structural equations which has been done in Ahwaz in 2018. In this regard, library studies have been used to explain the literature and theoretical foundations and field method has been used to study the case study. Data collection tool is a researcher-made questionnaire. Structural equation modeling and confirmatory factor analysis were used to analyze the descriptive-inferential statistics data and SPSS and Amos software were used. The statistical population of the study was 384 citizens of Ahwaz city and the sampling method was random. The results of this paper showed that social capital and Sustainable Urban Development status are different between Ahwaz city areas. In other words, high social capital among the citizens of Ahwaz is a means of enhancing the sustainable urban development and structural dimensions of the city including economy, community, institutions, space and environment. The implications of this research for the strong link between social capital and sustainable urban development, the need to pay attention to the components of social capital and to adopt policies to maintain, enhance and enhance social capital to ensure sustainable urban development in the geographical area of ​​Ahvaz. It looks great.

    Keywords: social capital, sustainable urban development, quality of life, structural equations, metropolis of Ahvaz
  • Mohsen Shaterian*, Yones Gholami, Azam Nazari Pages 125-144
    The most important problem of the worn- ut context in urban is that these textures can not meet the needs of contemporary life. This can be of tissue due to the specific characteristics of a rare opportunity to play an effective role in sustainable development, one of the main strategies in this area can be a new urbanism approach. The aim of this study is to evaluate the principles of new urbanism is in the neighborhood of the central city of Kashan. The research method is analytical and is the main tool for data collection was a questionnaire. The sample size of 382 was calculated by the formula. To analyze the results of the questionnaire T-test through SPSS software is used for modeling equations using Amos software. The results suggest that indicators of modernity in the city of Kashan in central areas is not desirable, but a significant difference in terms of modern urban indicators in both new and old tissue there. The principles of modernism in town, the stand by weight of the total facade nodal regression 0.98 has most effective and the index of participation due to lack of poll officials on matters related to the principles of new urbanism is a minimal role in the neighborhood.
    Keywords: worn- ut context, upgrade, renovation, new urbanist, neighborhood coherence
  • Negar Ghasemi, Marzieh Alikhah Asl*, Mohammad Rezvani Pages 145-158

    Study of resources changes in previous years could be useful in the planning and optimal using of resources to control inappropriate changes. Because land use changes occur on large-scale, remote sensing technique is a useful and valuable tool for monitoring the changes. The aim of this research is land  cover changes detection in a period of 32 years in Pishva town with using remote sensing technique .First TM, ETM and OLI images for the years 1986, 2002 and 2018 were collected respectively and after geometric and radiometric corrections, images were classified by using maximum likelihood classification methods. Kappa and overall indexes were used to calculate classification accuracy. Results showed in past 32 years, bare land and irrigated land have decreased while residential and greenhouse areas have increased. Classification accuracy showed that OLI, ETM and TM sensors have high accuracy respectively with kappa 0.96, 0.80 and 0.76 and also overall indexes of 97.56, 86.54 and 86 percent. Based on results, in the first period (1986-2002) 27.6%, in the second period (2002-2018) 29.60% and in the third period (1986-2018) 31.8% of area land cover have been changed. Results showed land cover changes in the area is related to climate changes like low precipitation, drought and social condition like population and food need increasing and economic condition like high production and efficiency.

    Keywords: Pishva, Satellite images, land cover changes, RS
  • Malihe Mohamadnia, Abolghasem Amirahmadi*, Mohamadali Zanganeasadi Pages 159-169

    The purpose of this research is to use granulometric analyzes in desertification studies in Gonabad city,  To achieve this goal, after the preparation of geomorphological maps of the region, 14 sediment samples were taken from the erosion-sensitive facies of the region. In the laboratory, a series of sieve with a diameter of 2000, 1000, 500, 250, and 64 micrometers, and a container Gatherings of sediment smaller than 64 μm were screened. The results showed that the highest frequency of particle diameter in sand samples was in the 250-225 micron class. And, given the average particle relationship with their transport intervals, it can be concluded that the distance between the particles was close to a point. Variants of different samples varied from 1.502 to 1.319. The most prevalent plots of ridge and the smallest slopes with low slope were the highest. In surveys in the skidding section, precipitates were mostly positive tilted, indicating the prevalence of fine particles in the region.

    Keywords: Desertification, Sorting, Scalability, Granulometry, Gonabad City
  • Khadijeh Haji, Abazar Esmali-Ouri, Raoof Mostafazadeh*, Habib Nazarnejad Pages 171-189

    Also, because of human activities and natural phenomena, the face of the earth has always undergone a change. Therefore, for optimal management of natural areas, awareness of the ratio of land cover/land use changes is a necessity. Therefore, extraction of land use maps as the most important goal in the management of the natural resource can be considered. The purpose of the present study was to evaluate land cover/ land use changes at the Rozechai Watershed during the period of 30-years 1985-2015 using Landsat 5 and Landsat 7 satellite imageries such as TM and ETM+ sensors; plus, land use maps were prepared using TerrSet software and object-oriented classification in 1985 and 2000 years. As well as the land use map of procurement by the geographical organization in 2015 has been used. The results show that rangelands level has the highest percentage among all land use types during the period of 30 years, but between 1985 and 2000, and 2000 to 2015, the level of rangelands has a decreasing trend indicating the destruction trend in the region of the replacement of moderate- poor rangelands and good rangeland by dry farming. Also, the tables of obtained from the error matrix indicate that the observed values in the diameter of the error matrix are much larger than the values outside the diameters. Thus, the overall accuracy for the years 1985, 2000, and 2015 were 97, 90 and 96 percent, and The values of Kappa index were 91%, 84% and 94% respectively, indicating a high degree of accuracy in the object-oriented approach to classification.

    Keywords: Vegetation, Object-oriented classification, Kappa index, Rozechai watershed
  • Sahar Nasiri, Boroumand Salahi*, Aliakbar Rasouli, Faramarz Khoshakhlagh Pages 191-203

    Atmospheric circulation is important to determine the surface climate and environment, and affect regional climate and surface features. In this study, to quantify its effect, the classification system, developed by Lamb is applied to obtain circulation information for Ardabil, North West Province in Iran, on a daily basis, and is a method to classify synoptic weather for study area. For that purpose, daily mean sea-level pressure (MSLP) for extreme precipitation days from 1971 to 2007 is used to derive six circulation indices and to provide a circulation catalogue with 27 circulation types. The frequency of circulation types over different periods is computed and described. Five circulation types are most recognised in this study: E, SE, A, C and CSE. The catalogue and the associated indices provide a tool to interpret the regional climate and precipitation, and deal with the linkage between the mean extreme regional precipitations in north western of Iran and the large-scale circulation. Five circulation types E, A, SE, C and CSE are associated with high precipitation and rainy seasons (spring and September) but the most precipitation rate is resulted of cyclone family. Low pressure of north latitudes and central area of Iran with low pressure of gang from Pakistan and India.  SE is almost dominant circulation type over the years. The cold season started from august to march is characterized by frequent directional flows, especially E, SE, A, C and CSE whereas in  warm period (Apr–Aug) SE, NE, AE have  smaller role, especially in July, August and September more frequent flows dominated by SE and E.

    Keywords: Atmospheric circulation type, Extreme precipitation, Lamb weather, Ardabil
  • Masoumeh Amiribesheli, Hossein Mojtaba Zadeh Khanghahi* Pages 205-221

    Land is the most important factor in the physical development of cities; land management has now become one of the most important concerns and concerns of local governments. Also, the sprawling growth of cities has degraded the environment and natural resources around the cities. Meanwhile, due to inadequate and accelerated decision-making, some of the inner-city and inter-contextual capacity of cities for development or redevelopment has been overlooked by urban managers. Cities play an important role in the economic growth of each country, with nearly 60 percent of the GDP of developing countries being produced in cities. They are the main engines of the growth of each countrychr('39')s national economy. The present study attempts to investigate the decision-making patterns of urban land policies in the physical development of Sari. The type of research method is descriptive-analytical and it is of applied nature. The findings of the study indicate that the lack of a clear vision and consequently uncoordinated policies and institutions, centralized and non-cooperative decision making, and excessive tenure without the necessary institutional capacity are the most important reasons for the inefficiency of urban land management policy. Therefore, the appropriate model of government policy in urban land management is integrated urban land management based on clear and necessary vision formulation. Expressing a one-piece strategic policy, and delegating part of the governmentchr('39')s powers to the lowest level of local institutions with more specific capacity building, government intervention in the four areas of land management, land use, taxation and construction must be consistent and consistent. Since the government does not have the institutional capacity to perform such verification, it is limited to policymaking and oversight to achieve the policy goals and fulfills part of its verification duties in each of the four domains whilst capacity building the necessary training courses. It moves step by step with the policies adopted to the lowest level of local institutions

    Keywords: Urban Land Policy, Physical Development of the City, Sari
  • Matin Farzidi*, Reza Parvizi, Maryam Daneshshakib, Seyedreza Azadeh Pages 223-239

    Nowadays, the lack of attachment is a significant point in the construction of towns, which is demonstrated with criteria such as lack of environmental attraction and visual qualities, lack of readability, security, and so on. These factors will affect peoplechr('39')s relationship with the environment around them and thus their satisfaction. Golha Town faces numerous problems including lack of space for gatherings, lack of security and space confusion, inadequacy of appearance of the newly constructed buildings in relation to older monuments, and most importantly the existence of empty and unused land. The method used in this research is combinational including a set of descriptive-analytical methods. Data collection is performed using field and documentary methods. The statistical sample of the study was considered to be 384 people, based on the population of Rasht city. By distributing 420 questionnaires, 386 correct questionnaires were answered and returned. Analysis of questionnaires was performed by SPSS software. Measurement of selectivity, permeability and readability was also accomplished using the space syntax method and integration and connectivity analysis on the road adjacent to Golha town. The results showed that the impact of criteria such as readability, security and permeability was moderate. Visual proportions, elemental functions and access have a great effect on increasing the satisfaction of residents. As a result, the use of architectural patterns, considering pausing and moving spaces, creation of management applications, prevention of mass construction and indoor parks, are among the solutions to create the desired increase in satisfaction.

    Keywords: Residential Complex, Attachment, Satisfaction, Space syntax, Golah Town, Rasht
  • Reyhaneh Salehabadi, Mohammad Reza Hafeznia*, Seyyed Hadi Zarghani, Syrus Ahmadi Pages 241-269

    The national strength of algebraic aggregation is a large number of positive and negative factors that are composed of numerous sources and resources. One of the important sources of national power in the world today and in the post-Cold War period is economic power, which is itself the bedrock of other superstructures, such as political, military, and so on. This research uses descriptive-analytical method and using library resources and field research to answer this question. What are the most important variables and indicators that shape economic power of countries? The findings of the research by examining library documents show that the four main components of economic power including infrastructure, production exchange, production level and financial resources can affect economic power. Meanwhile, 61 variables related to quadruple components were identified. Then, by using the Likert spectrum questionnaire, internal knowledge was measured to measure the importance of each of these variables. Accordingly, economic infrastructure, high-tech exports, food imports and international currency reserves were of high importance. On the other hand, variables such as the share of the poor in the consumption of national income, economic competition, foreign ownership, and commercial costs of violent crimes were of minor importance. Finally, it can be argued that countries have an obligation to take into account the factors and variables in the economic dimension to achieve their national interests and interests.

    Keywords: National Power, Economic Power, Measurement, Evaluation, Geopolitics
  • Mehran Mehrdoust Shahrestani, Ali Asgharzadeh*, Hamzeh Golamalizadeh Pages 271-288

    The main goal of sustainable development in the village are use to social, economic and environmental resources and capacities. Awareness for sustainable development is a subject that has been less discussed. Accordingly, rural assets and funds can be the basis for achieving the goals of sustainable rural development. The purpose of this paper is to measure awareness for sustainable development in rural construction in Guilan province. This research is developmental and surveying. In this study, which was done by the architects of Guilan Construction Engineering Organization, the data collection method was used to answer the research questions, using both documentary (secondary data) and survey (primary data) and Questionnaire with Likert spectrum. Using Cronbachchr('39')s alpha formula in SPSS software, the reliability of different parts of the research questionnaire was 0.802 to 0.816.

    Keywords: Awareness for Sustainable Development, Rural Construction, vernacular Architecture, Guilan Province
  • Amenh Khosravi, Mahmood Azari* Pages 289-306

    The study of meteorological characteristics and its variability is important in assessing the climate change impacts for water resources management. Trend analysis of hydrological and meteorological time series is a method for determining the change in climate variables that is performed with different parametric and non-parametric methods. In this research, the annual, seasonal and monthly trends were analyzed regarding rainfall and temperature time series for 1986-2017 in 28 stations of Kashafroud basin in the Northeast of Iran. For this purpose, the annual, seasonal and monthly trends were evaluated using non-parametric Mann Kendall and Pettitt test at 95% level significance. The results showed the trend for the monthly maximum temperature in spring and winter and also the annual trend for all stations was increasing, whereas the summer and autumn pattern differed. The trend of minimum temperature in all seasons and stations do not have a uniform pattern. The results of precipitation trend indicated that the annual precipitation of the basin had not changed and did not have a significant trend in 5% level of significance. Precipitation of the basin in the winter decreased. There was an increasing trend in the Southern half of the basin in autumn. The noticeable decrease of precipitation in winter season especially during January and February with an increase in November can be a serious challenge for water resource management of basin during the dry season.

    Keywords: Climate variability, Mann Kendall test, time series, Pettitt test, Mashhad
  • Shahrbanoo Ghanbari Adivi, Morteza Khodagholi*, Amir Gandomkar Pages 307-324

    The main purpose of this research is to test the agglium of Hormozgan province for the development and development of aloe vera plant cultivars in the base period and the period of change. In this regard, the influential data in the various stages of the aloe vera plant, including the minimum and maximum temperature and precipitation, as climatic agents and height variables, gradients, direction of gradient, soil, as stable elements in the evaluation of aloe vera cultivation areas were used. The multidimensional decision-making technique in the GIS environment was used using fuzzy gamma function for interruption and eventually identifying appropriate arenas for aloe vera plant. The role of climatic changes in two levels of alteration of B1 and A2 was investigated to evaluate changes in Aloe Vera cultivation agriculum in Hormozan province. The results of the implementation of the Fuzzy Gama integration function in Hormozgan province showed that in the base period, 0.35 of the area of ​​the province has good and excellent culture for this plant. These areas are generally consistent with the lowlands of the southern sections of the southern province and are consistent with the soils with tissue and depth and drainage, namely, the arid soils of Sevil and anti-Seville, while in the northern parts of the province, the supply factor, supply The need for an aloe vera plant, tolerance in the year and nightly, the product performance is very weak and the development of aloe vera farms in these areas is not recommended. In the simulated climatic conditions for 2070 under the 2ndretic scenarios, aloe vera arenas will have relatively significant changes compared to the climate of the base period, so that the most variations related to the A2 scenario, in which poorly functional floors are lacking. And moderate culture capabilities have been exposed to an area of ​​30 to 40 percent, while the two floors of the agricultiva capability and good culture capabilities, under the same system, will show an increase of 20 to 40 percent.

    Keywords: Aloe Vera, Agroclimatic cultivation. AHP, Hormozgan provice, Climate Change
  • Anahita Zarif, Fariba Alborzi*, Jamal Sohili Pages 325-341

    Analysis of the views of urban buildings is important in order to identify effective components in the perception of the audience. By conducting studies on existing buildings, we can provide appropriate strategies for organizing urban views. This article tries to provide a framework for measuring urban streets from the perspective of the perception of citizens and, on the other hand, promoting the quality of urban views and increasing the perception of citizens. Based on the method of analysis, the study of global and internal studies of the conceptual model is developed, which provides factors affecting the perception of citizens from the view. Also, based on the studied method, the reliability of the Tehran Centerchr('39')s leaders, due to the presence of early qualities and emphasis on the presence of citizenschr('39') for the study, has been selected to provide realistic understanding of the factors affecting the perception of urban street view. According to field views, initial dialogue and conceptual model, targeted questionnaires were prepared and to find the hidden relationships of the variables, and the comparative comparison of citizens and experts to analyze the information of the questionnaires, SPSS software has been used. General components of perceptual modeling, from the perspective Architectural and urban design experts were measured and then based on the special model of the questionnaire, the questionnaire was developed. The questionnaire and interview were accompanied by the perceptions of the recognition and perception of citizens and directly with the audience of this axis. The goal is to identify the main components and prioritize perceptual components from the mental perspective of citizens. The results show that the main components of perceiveness of urban views, impact components, unity, coordination, attachment to location, diversity and attractiveness of the perception and recognition of the traditional view of the fifteen Khordads are effective.

    Keywords: Environmental perception, urban streets, facades, visual environment
  • Murad Kaviani Rad*, Afshin Motaghi Disfani, Hossein Mokhtari Hashi, Ahmad Rashidinejad Pages 343-357

    International rivers, as borders or crossing national borders, have been considered as a significant part of international relations. Especially, approximately half of the worldchr('39')s population lives within the basin of these rivers, and more than 90% are living in countries with these basins. This condition, by creating an undeniable relationship of interdependence, has made water a critical issue for these countries. Thus, as populations and economies grow and develop and national water resources are exploited for additional growth and development, government action and reaction to a higher share of these transnational sources will increase. By the way, the type of government interaction in line with exploiting these common resources includes a wide range of cooperation to tension and war. In some parts of the world, common water resources in the form of rivers have used as a linking factor between nations and governments. So that, instead of conflict, the beneficiary countries take the path of cooperation and convergence and they have taken important steps with regard to the development of the region as optimal management of common water resources. Although the achievement of international cooperation is a long, lengthy and complex path, always, there are many ways to follow, many steps to take, and many options for appraisal and selection. The current research is a descriptive-analytical research and by means of library resources and examining the practical status of cooperation in a part of the Danube River as a model, concluded that cooperation was not just for water agreements and factors such as environmental concerns, regional security, regional benefits (such as joining organizations and ::union::s), mediation (governments, international organizations, and institutions), etc., are effective in this process.

    Keywords: Hydropolytics, Cooperation, Border rivers, the Danube River
  • Narges Mousavi, Homa Doroudi*, Somayeh Moghaddam Pages 359-374

    This study was designed to investigate the impact of perceived security and perceived value on touristschr('39') spatial attachment. The present study is of applied purpose and of descriptive-analytical method. Libraries and field methods were used to collect the required data and data. The statistical population of the study consisted of tourists coming to Zanjan province. The sample size of the study was estimated to be 384 people using Cochran formula. The reliability of the questionnaire was measured by Cronbachchr('39')s alpha and the combined reliability coefficient (Cr). The validity of the questionnaire was confirmed by face and expert validity and divergent validity by calculating the mean variance index. SPSS and LISREL were used for data analysis. The results showed that the sense of security and perceived value had a significant and positive effect on touristschr('39') spatial attachment.

    Keywords: Feelings of security, perceived value, attachment, Zanjan province
  • Vahid Riahi *, Saeid Nasire zare Pages 375-394

    Land surveying to increase crop production and productivity is nowadays considered as one of the alternative approaches in agricultural development and the need to address this issue especially in rural areas where their income is highly dependent on agriculture is of great importance. Is high. Agricultural development is one of the priorities of agricultural planning and requires such development to identify the effective factors that govern it. The purpose of this study was to evaluate and evaluate the environmental capabilities of olive cultivation in Tarom city and to analyze the location of its producing rural areas. Hence, from altitude, slope and slope status as terrestrial parameters and three climate parameters as relative rainfall, temperature and relative humidity data from 11 meteorological, synoptic and rain gauge stations with appropriate statistical period (1375-1395) and A common time base was used for climatic zoning. The results showed that Tarom city is in good condition for olive cultivation, 21.2% of the total area of the study area is suitable for olive cultivation, most of which is located in the middle districts of the city. Located in olive-growing lands, these areas produce 74.8 percent of the olive in Tarom, due to its olive-growing potential.

    Keywords: Environmental Capability Assessment, Climatic-Ground Parameters, Tarom County, Olive
  • Neamatallah Safarzaei, Alireza Entezari *, Mokhtar Karami, Gholamali Khammar Pages 395-410

    Today climate change cause increase in concentration of greenhouse gases has been cause increase extreme events and atmospheric hazards. goal of this research, analyze and review climate future is for atmospheric hazards in sistan region. In this study, to simulate minimum and maximum temperature data used from model data CanESM2 under three scenarios (RCP2.6, RCP4.5, RCP8.5) with SDSM statistical scrolling and to simulate rainfall data from the Hadcm3 model under scenarios (A1B, A2, B1) with statistical scrolling LARS-WG. For this purpose, after calibration, validation and data modeling at the selected station, the performance of the model from the viewpoint of the compliance of the base temperature data (1984-2005) and rainfall (1986-2015) with simulation values (2020-2039) evaluated at a significant level of confidence. To adapt base data to simulated data Used of the three criteria root mean square error (RMSE), coefficient of determination (R2) and mean squared error (MSE). According to simulated data were examined four important atmospheric hazard frost, heat waves, extreme precipitation and drought. The results showed that heat waves and drought in the future are serious threats in the region So that in 2021, under release scenario RCP 2.6, Predicted 32 heat waves and the study area will experience more than five heat waves in the year. In addition, most frequent drought forecast in 2020, under release scenario A1B. Extreme precipitation in some years under scenario B1 can be significant threat in the region. Intensity and abundance annual frost under release scenario RCP2.6 more than other scenarios and lower relative to investigated atmospheric threats.

    Keywords: Climate change, Atmospheric hazards, CanESM2 model, Hadcm3 model, Sistan
  • Seyyed Mostafa Haj Agha Mir, Hamideh Reshadat jo *, Ata Allah Abtahi, Seyyed Reza Salehi Amiri, Fatemeh Aziz Abadi Farahani Pages 411-427

    One of the main ways to preserve the traditions and values of the past for future generations is to preserve the culture of the community, which can be addressed by the prosperity of tourism in cities.  One of the main ways to preserve the traditions and values of the past for future generations is to preserve the culture of the community, which can be addressed by the prosperity of tourism in cities.The purpose of this study is to explain the models of cultural tourism development in Iran. In the quantitative part of this research, in terms of controlling the studied variables, it is non-experimental, in terms of strategic survey and in terms of the nature of this research is applied. In relation to the research method, it seeks to identify the relationships between cultural tourism and the factors affecting it using the structural equation system. The nature of research is causal research. Considering the application of structural equation modeling to study and analyze the conceptual model of the research, the method of this research is correlational and variance-covariance matrix analysis. The statistical population in the quantitative section was all employees and managers of the Cultural Heritage, Handicrafts and Tourism Organization. In the quantitative part, the sampling method is stratified. Cochran's formula was used to determine the sample size. Based on this, 383 samples were estimated. The tool of this research was a researcher-made questionnaire. To determine the validity and validity of the questionnaire, content validity as well as structural validity were used to determine the validity of the questionnaire. The reliability of the research was analyzed using Cronbach's alpha test. The results of quantitative analysis showed that social indicators have the greatest impact among the leading indicators of cultural tourism in the country.

    Keywords: Tourism, Cultural Tourism, Structural Equation Analysis
  • Sirous Rahimzadeh sisibig, Alireza Shichaslami*, Kianoosh Zakerhaghighi Pages 429-447

    In this regard, the main purpose of this study is to investigate the role of non-governmental organizations in improving the urban management system of Tehran metropolis in six physical, functional, social, economic, environmental and institutional dimensions. The research method was descriptive-analytical and the data collection method was documentary and survey. The research tool was a questionnaire. The statistical population of the study was the citizens of Tehran and the sample size was 383 people. The data were analyzed using T-test and confirmatory factor analysis. The results show that the level of significance in all dimensions is lower than 0.05; Therefore, according to the average scores, NGOs in Tehran have mainly played a greater role in the social and environmental dimensions and in the economic and institutional dimensions in the form of an intermediary relationship between urban management and citizens. In the framework of confirmatory factor analysis, comparison of explanatory variance by six factors showed that social, environmental, functional, physical, economic and institutional factors have the highest variance in explaining the role of factors in the urban management system of Tehran. A total of 20 main factors in explaining the role of semen were confirmed; Thus, it was found that the Samanids, given that they are in direct contact with citizens, can accurately reflect urban issues and realities to the urban management system; For this purpose, it is suggested that first, according to their different functions, the subdivisions should be classified into specialized subdivisions on various urban issues, and also their position in the urban management system should be upgraded.

    Keywords: Citizen Participation, Urban Management System, Participatory Urban Planning, NGO, Tehran Metropolis