فهرست مطالب

نشریه روستا و توسعه پایدار فضا
سال دوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • وحید ریاحی*، مریم موسوی صفحات 1-18

     مخاطرات طبیعی همه ساله رو به افزایش است و نواحی شهری و روستایی به طور فزاینده ای با این مخاطرات روبه رو هستند . کشور ایران یکی از کشورهای با قابلیت بالای بلاهای طبیعی به شمار می رود و همه ساله با انواع متنوعی از بلایای طبیعی روبه رو است. در این بین زلزله یکی از مهمترین مخاطرات طبیعی به شمار می رود ودر نواحی روستایی ایران تلفات و خسارات زیادی به همراه دارد پژوهش حاضر با هدف برآورد میزان آسیب پذیری روستاهای دهستان پیان در شهرستان ایذه به وضعیت سکونتگاه های روستایی پرداخته است روش تحقیق توصیفی تحلیلی بوده، و داده های مورد نیاز با استفاده از مطالعات اسنادی و همچنین مطالعات میدانی فراهم شده است. جامعه آماری تحقیق روستاهای دهستان پیان 95 روستای دهستان پیان درشهرستان ایذه است که از این تعداد 6 روستا با موقعیت های متنوع دشتی، کوهپایه ای و کوهستانی به عنوان روستاهای نمونه انتخاب شده است تعداد خانوارهای1310 خانوار و تعداد پرسشنامه در این روستاها با توجه به شیوع کرونا و محدودیت تکمیل حضوری پرسشنامه 150 نمونه تعین شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که نخست از کل روستاهای دهستان پیان42 روستا در پهنه ی کم خطر آسیب پذیری از زلزله قرار دارند و 20 روستا در پهنه ی باخطر متوسط و 33 روستا در پهنه ی با خطر بالای برآورد و آسیب پذیری واحدهای مسکونی در برابر زلزله قرار دارند به علاوه در بین شاخص های مورد بررسی در روستاهای هدف تحقیق شاخص رعایت معیارهای فنی در ساخت سگونتگاه های روستایی و شاخص نوع مصالح به کار گرفته شده در واحد مسکونی به ترتیب بیشترین میزان آسیب پذیری در روستاهای نمونه را داشتند و در نهایت پهنه بندی روستاهای دهنو با 81 خانوار و روستای تاکوتر با 75 خانوار از آسیب پذیری بیشتری نسبت به دیگر روستاهای مورد مطالعه قرار دارند.

    کلیدواژگان: بلایای طبیعی، زلزله، برآورد آسیب پذیری، سکونتگاه های روستایی، شهرستان ایذه
  • علی ایزدی، سیروس قنبری* صفحات 19-38

    امروزه تقویت کارآفرینی و ایجاد بستر مناسب برای توسعه آن از ابزارهای پیشرفت اقتصادی کشورها به ویژه کشورهای درحال توسعه به شمار می آید. چراکه فعالیت های کارآفرینانه با اثربخشی بالا به توسعه اقتصادی (ایجاد اشتغال، نوآوری در فعالیت ها و رقابت پذیری) می انجامد. دراین راستا، کاآفرینی در مناطق روستایی راهکاری جدید در نظریه های توسعه برای توانمندسازی و ظرفیت سازی در مناطق روستایی به منظور دستیابی به توسعه روستایی است.از این رو با توجه به ضرورت و اهمیت موضوع، تحقیق حاضر با هدف تحلیل و بررسی نقش عوامل موثرکارآفرینی در بخش کشاورزی در راستای توسعه مناطق روستایی دهستان رشتخوار انجام شده است. این پژوهش از نوع کاربردی است که به شیوه توصیفی- تحلیلی برای بررسی پارامترهای مورد بررسی سود جسته است. در این راستا، عوامل موثر بر کارآفرینی در 319 خانوار روستایی ساکن در 13 روستای بالای 100 خانوار این دهستان مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور ابتدا ضمن مطالعات اسنادی و بازدیدهای اولیه میدانی، طیف گسترده ای از شاخص ها تعیین گردید. سپس جمع آوری داده ها براساس شاخص های انتخابی و با استفاده از پرسشنامه خانوار انجام شد. روایی پرسشنامه توسط متخصصین مورد بررسی قرار گرفت. ضریب اعتبار پرسشنامه نیز، برابر با 77/0 بدست آمد. در ادامه برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل های آماری و نرم افزارهای Expert choice، SPSS استفاده شده است. یافته-های تحقیق حاکی از آن است که، در بین ابعاد مورد مطالعه، عوامل شخصی (603/46) بالاترین رتبه را دارا می باشد. از سویی دیگر، یافته های تحقیق نشان می دهد که در بین روستاهای مورد مطالعه در دهستان رشتخوار روستای فتح آباد از بالاترین میزان تاثیرگذاری (050/0) نسبت به سایر روستاها از سطح عوامل موثر بر کارآفرینی در بخش کشاورزی برخور دار است و همچنین روستای فتح اباد از نظر ابعاد اثرگذار توسعه روستایی (047/0) در رتبه اول قرار دارد

    کلیدواژگان: کارآفرینی، عوامل توسعه روستایی، اشتغال، دهستان رشتخوار
  • مرتضی اسمعیل نژاد* صفحات 39-56

    تغییرات اقلیمی پدیده ای جهانی است اما پیامدهای محلی دارد. تاثیرات محلی تغییرات اقلیمی در منطقه مورد مطالعه با توجه به بررسی های میدانی هم متاثر از خشکسالی؛ هم سیلاب و و هم جابجایی زمانی بارش می باشد. یکی از نتایج این رخدادها آسیب پذیری اجتماعات محلی فقیر ساکن در روستاهای منطقه از نظر تغذیه بوده که این بحران بر زنان بیشتر تاثیرگذار بوده است؛ به نحوی که در ده سال گذشته امنیت غذایی این لایه اجتماعی بیشتر به خطر افتاده است. این پژوهش با روش تحلیلی- توصیفی و بررسی های میدانی آن به صورت پرسشنامه ای انجام گرفته است. پژوهش حاضر به دنبال شناخت و تبیین ادراک زنان از تغییرات اقلیمی و تاثیرآن بر امنیت غذایی روستاییان دهستان کوهک- اسفندک در شرقی ترین نقطه مرزی ایران بوده است. هدف اصلی این پژوهش سنجش امنیت غذایی در میان روستاییان دهستان کوهک اسفندک می باشد. به همین منظور نمونه آماری متشکل از 150 زن سرپرست خانوار که به روش تصادفی ساده سیستماتیک و بر اساس مدل کوکران انتخاب گردید و نخست به صورت انفرادی به بررسی ادراک، آگاهی و نظرات آنان نسبت به موضوع و سپس به صورت گروهی بحث و مصاحبه با آنان صورت گرفت. نتایج نشان داد که در ده سال گذشته، تغییرات محسوسی در آب و هوای منطقه رخ داده و متاثر از آن وعده های غذایی برخی از خانواده ها کم شده؛ در عین حال کیفیت و کمیت غذا در منطقه پایین آمده و سطح درآمد خانوارها نیز افت داشته و در این بین زنان بیشتر متاثر گردیدند. اینک آگاهی از وضعیت ناامنی غذایی زنان متاثراز تغییرات اقلیمی در این منطقه، به مدیران و سیاستگذاران ملی و منطقه ای کمک می کند تا در انتخاب استراتژی های متناسب جهت بهبود وضعیت معیشت این قشر و ارتقای کارکردها و توانمندی های مردم منطقه برنامه ریزی و اقدام شایسته تری بنمایند.

    کلیدواژگان: امنیت غذایی، تغییرات اقلیمی، زنان روستایی، مناطق مرزی، سراوان
  • سید هادی طیب نیا*، فائزه ابراهیمی پور صفحات 59-78

    هدف اصلی این تحقیق سنجش ضریب تاب آوری مناطق روستایی دهستان دولت آباد شهرستان جیرفت در برابر زلزله می باشد. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش تحقیق توصیفی-تحلیلی است. داده های نظری پژوهش به روش کتابخانه ای و با استفاده از داده های مرکز آمار ایران، کتب موجود و مقالات جمع آوری شد. همچنین اطلاعات میدانی به روش مشاهده گردآوری شد. پس از استخراج شاخص ها (طبیعی و انسانی)؛وزن شاخص ها با استفاده از مدل چند متغیره (FAHP) بدست آمد؛ سپس به وسیله نرم افزار (GIS) تجزیه و تحلیل گردیدند. تحلیل یافته ها با استفاده از مدل فازی نشان می دهد: در بین شاخص های تحقیق بیشترین ارزش وزنی را شاخص گسل اصلی و فرعی به خود اختصاص داده است و کمترین ارزش مربوط به شاخص شاغلان ده سال و بیشتر می باشد. همچنین نتایج نشان می دهد که روستاهای مورد بررسی از یک الگوی واحدی پیروی نمی کند و میزان ضریب تاب آوری آنها در برابر زلزله متفاوت می باشد. به گونه ای که 60 درصد از کل روستاهای دهستان دولت آباد در پهنه با تاب آوری زیاد و خیلی زیاد قرار گرفته اند، همچنین روستاهایی چون دولت آباد، علی آباد و رضی آباد بیشترین آسیب را در هنگام وقوع زلزله دارد و دارای تاب آوری خیلی کم می باشند به طوری که پهنه با تاب آوری خیلی کم که ارزش 12/0-005/0 را به خود اختصاص داده است، 3 روستا را در درون خود جای داده که 10 درصد کل روستاها را در بر گرفته است وروستاهایی که در محدوده با تاب آوری خیلی زیاد که ارزشی معادل 85/0-47/0 را شامل می شود نیز 16 روستا با درصد 53 از کل روستاها مشخص شده است.

    کلیدواژگان: تاب آوری، مناطق روستایی، زلزله، دهستان دولت آباد، جیرفت
  • احمد رومیانی*، حمدالله سجاسی قیداری، سمیه صانعی صفحات 81-96

    مسکن به عنوان پناهگاه و اقامتگاه انسانی، زاییده مهم ترین احتیاجات انسانها می باشد. در این میان مساکن روستایی، تجلی گاه شیوه های زیستی، معیشتی و در نهایت نیروها و عوامل موثر محیطی و روندهای اجتماعی- اقتصادی تاثیر گذار در شکل بخشی به آن ها است. به طوری که یکی از عناصر اصلی تشکیل دهنده کانون زندگی فرد درآمده است. ازاین رو از عواملی که می تواند نقش مهمی در توسعه و کالبدی مساکن روستایی داشته باشد اعتبارات خرد هست. هدف از این پژوهش ارزیابی رضایتمندی روستاییان دریافت کننده تسهیلا بنیاد مسکن از کیفیت واحدهای مسکونی در محدوده مورد مطالعه می باشد. نوع تحقیق کاربردی، روش مورداستفاده توصیفی- تحلیلی و برای گردآوری اطلاعات از روش های میدانی و کتابخانه ای استفاده شده است. جامع آماری این تحقیق، شامل 889 نفر است که در بازه زمانی 1384-1393 از دریافت وام بهره برده اند. طبق فرمول اصلاح شده کوکوان 110 پرسشنامه بین دریافت کنندگان وام ها توزیع و پخش شده است تا اصل عدالت بین همه آن ها برقرار شود. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آماره توصیفی (میانگین، انحراف معیار، واریانس) و استنباطی مبتنی بر آزمون t (تک نمونه ای، همبستگی)، و مدل وایکور بهره گرفته شده است. یافته های تحقیق نشان داد که دریافت وام از بنیاد مسکن روستایی توانسته است اثرگذاری مهمی را بر واحدهای مسکونی روستایی فراهم کند. همچنین تحلیل نا پارامتری همبستگی میان معیارهای شش گانه در روستاهای موردمطالعه نشان دهنده وجود رابطه مستقیم میان این شاخص های می باشد. به طوری که، با افزایش تاثیر هر یک از شاخص ها مدنظر تحقیق، سایر شاخص ها و تاثیرات آن ها نیز روند افزایشی را نشان می دهد.همچنین مدل وایکور نشان داد که روستای گاو دره و الگزیر با میزان (07/0) و (16/0)، دارای بالاترین رتبه و روستای ارهان و کوه زین با میزان (96/0) و (64/0) دارای پایین ترین رتبه به لحاظ برخورداری از میزان اثرگذاری از دریافت وام های بنیاد مسکن در بین روستاهای محدوده موردمطالعه بوده است.

    کلیدواژگان: توسعه کالبدی، وام های بنیاد مسکن، واحدهای مسکونی روستایی، دهستان صایئن قلعه
  • سولماز دری سده *، مرتضی توکلی صفحات 97-112

    توسعه روستایی بیش از گذشته با پدیده کارآفرینی مرتبط شده‌است؛ زیرا کارآفرینی با ایجاد فرصت‌های شغلی و تولید ثروت و بهبود شرایط اقتصادی، نوآوری در فعالیت‌ها و رقابت‌پذیری پیش زمینه اساسی برای ارتقای سطح توسعه جامعه است. کارآفرینی فرایندی است که در آن کارآفرین فعالیت‌های اقتصادی کوچک و جدیدی را با سرمایه خود شروع می‌کند. اما باید توجه داشت که شکل‌گیری کارآفرینی نیازمند فراهم بودن بسترها و زمینه‌هایی مناسب و مورد نیاز کارآفرینی است. از این رو، شناخت عوامل و فرایندهای موثر بر کارآفرینی اجتناب‌ناپذیر است و یکی از این عوامل، مهارت‌های مالی یا سواد مالی‌است. چرا که یکی از عوامل و توانایی‌های است که‌ می‌تواند موفقیت یک کارآفرین را تعیین کند، هر چقدر که کارآفرینان این مهارت را بهتر یاد بگیرند، بهتر می‌توانند بر زندگی و کسب و کار خود تسلط داشته باشند. این پژوهش با هدف اثربخشی آموزش مهارت‌های مالی بر سواد مالی(دانش، رفتار و نگرش) کارآفرینان شهرستان سمیرم اجرا شد. نمونه پژوهش را 32 نفر به صورت در دسترس و به روش گلوله برفی انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه الف(گروه آموزش دیده) و ب(آموزش ندیده) گمارده شدند. ابزار پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته با آلفا کرونباخ 78/0 بود. نتایج تحلیل نشان داد آموزش بر ابعاد مختلف سواد مالی موثر واقع می‌شود و میانگینهای نمرات کارآفرینان گروه الف نسبت به کارآفرینانگروه ب به طور معناداری بیشتر بود. در نهایت چنین نتیجه‌گیری می‌شود که آموزش مهارت‌های مالی بر سواد مالی و ابعاد آن در کارآفرینان تاثیر‌گذار است.

    کلیدواژگان: سواد مالی، دانش مالی، رفتار مالی، نگرش مالی، کارآفرینی
|
  • Vahid Riahi *, Maryam Musavi Pages 1-18

    Disasters and natural hazards is increasing every year, and urban – rural area face to this desasters. Iran is a country with many disasters, and have all kinds of desasters every year. Earthquake is one of the most important disaster in Iran, and have high casualties and damage in rural area. This research has estimated the vulnerability of villages in Eizeh county against earthquake. The method ia descriptive-analytical and data were provided using document review and field study. The ststistucal society of the study includes villages in Pian district(95 villages) in Eiza county and 6 villages were identified for the sample, with 1310 househlds and 150 questionnaires were completed in sample vellages. The resulte showed, first, there ara 42 villages in the low-risk earthquake zone, 20 villages in the medium- risk and 33 villages at high-risk. Second, two indicators are important in rural settlements in the earthquake contains: observance of technical criteria for housing construction and quality of residential materials. Eventually, Dehnow and Takoter villages have the highest vulnerability in earthquake. 

    Keywords: Desaster, earthquake, estimation vulnerability, rural settlements, Eize county
  • Ali Izadi, Sirus Ghanbari * Pages 19-38

    Today, strengthening entrepreneurship and creating a suitable environment for its development is one of the tools of economic development of countries, especially developing countries. Because entrepreneurial activities with high effectiveness lead to economic development (job creation, innovation in activities and competitiveness). In this regard, entrepreneurship in rural areas is a new solution in development theories for empowerment and capacity building in rural areas in order to achieve rural development. Therefore, considering the necessity and importance of the issue, the present study was conducted with the aim of analyzing and examining the role of effective entrepreneurship factors in the agricultural sector in order to develop rural areas of Rashtkhar district. This research is of an applied type that has been used in a descriptive-analytical manner to investigate the studied parameters. In this regard, the factors affecting entrepreneurship in 319 rural households living in 13 villages with more than 100 households in this district were studied. For this purpose, at first, in addition to documentary studies and initial field visits, a wide range of indicators were determined. Then, data were collected based on selected indicators and using a household questionnaire. The validity of the questionnaire was examined by experts. The validity coefficient of the questionnaire was equal to 0.77. In order to analyze the data, statistical analysis and Expert choice software, SPSS have been used. Findings indicate that, among the studied dimensions, personal factors (46.603) has the highest rank. On the other hand, the research findings show that among the studied villages in Rashtkhar sub-district of Fatehabad village, the highest impact factor (0.050) compared to other villages has the level of factors affecting entrepreneurship in the agricultural sector and also the village Fatah Abad is in the first place in terms of effective dimensions of rural development (0.047).

    Keywords: Entrepreneurship, Rural Development Factors, Employment, Rashtkhar District
  • Morteza Esmailnejad * Pages 39-56

    Climate change is a global phenomenon but has local consequences. O. This research is a descriptive-analytic method and field studies have been carried out as a questionnaire. In fact, the present research seeks to identify and explain women's perceptions of climate change and its impact on food security in the villages of Kuhak-Esfandak district of Saravan City in the eastern border of Iran. To this end, a sample of 150 female households who were selected by systematic random sampling method based on the Cochran model and first individually examined the perceptions, knowledge and opinions of the female head of household about the subject, then grouped and interviewed with them done. The main objective of this study was to identify and analyze the implications of climate change and its impact on the food cycle of rural households in this border region. Therefore, the views of rural women in this area in different stages were considered as control and control. The results of this study showed that during the last ten years there have been significant changes in the climate of the region, and the impact of some meals on some families has diminished, while the quality and quantity of food in the area have decreased and the level Household income has also fallen, and women have been more affected. Understanding the health status of women affected by climate change in the region is now helping national and regional managers and policy makers to choose appropriate strategies to improve livelihoods in this area and to improve the people's capabilities and capabilities in planning and acting appropriately.

    Keywords: Food Security, Climate change, Rural Women, Borderlands, Saravan
  • Seyed Hadi Tayebnia *, Faeze Ebrahimipour Pages 59-78

    The main purpose of this study is to measure the resilience of rural areas in Dolatabad rural area of ​​Jiroft city against earthquake. The present study is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of research method. Theoretical data of the research were collected by library method and using the data of the Statistics Center of Iran, existing books and articles. Field information was also collected by observation method. After extracting the indices (natural and human), the weight of the indices was obtained using the multivariate model (FAHP); Then they were analyzed by software (GIS). Analysis of the findings using fuzzy model shows: among the research indicators, the highest weight value has the main and sub-fault index and the lowest value is related to the employment index of ten years and more. The results also show that the studied villages do not follow a single pattern and their resistance coefficient against earthquakes is different. As 60% of all villages in Dolatabad rural area are located in areas with high and very high resilience, also villages such as Dolatabad, Aliabad and Razi Abad have the most damage during earthquakes and have resilience. ‌ Improvements are so low طوری that the area with very low impedance, which has a value of 0.005-0.12, accommodates 3 villages that cover 10% of the total villages There are 16 villages in the area with very high resilience, which includes a value of 0.47-0.85, with 53% of the total villages.

    Keywords: Resilience, rural areas, earthquake, Dolatabad County, Jiroft
  • Ahmad Roumiani *, Hamdollah Sojasi Qeidari, Somaye Sanei Pages 81-96

    ivelihoods and finally the forces and factors influencing the environment and socio-economic trends affecting their formation. In such a way that it has become one of the main elements of the center of one's life. Therefore, one of the factors that can play an important role in the development and physicality of rural housing is microcredit. The purpose of this study is to evaluate the satisfaction of villagers receiving housing foundation facilities from the quality of housing units in the study area. The type of applied research is the descriptive-analytical method used and field and library methods have been used to collect information. The statistical comprehensive of this research includes 889 people who have benefited from receiving loans in the period of 1384-1383. According to the modified Kokuan formula, 110 questionnaires have been distributed among the borrowers to establish the principle of justice among all of them. To analyze the data, descriptive statistics (mean, standard deviation, variance) and inferential statistics based on t-test (single sample, correlation) and Vikor model were used. Findings showed that receiving a loan from the Rural Housing Foundation has been able to provide a significant impact on rural housing units. Also, nonparametric analysis of the correlation between the six criteria in the studied villages shows that there is a direct relationship between these indicators. Thus, with the increase of the effect of each of the indicators considered in the research, other indicators and their effects also show an increasing trend. has the highest rank and the villages of Arhan and Koohzin with the rate of (0.96) and (0.64) have the lowest rank in terms of the effectiveness of receiving housing foundation loans among the villages in the study area.

    Keywords: Loans housing, Rural housing, rural Saiyn Castle
  • Soulmaz Dorri Sedeh *, Morteza Tavakoli Pages 97-112

    Rural development is increasingly linked to the phenomenon of entrepreneurship; because entrepreneurship by creating job opportunities and wealth creation and improving economic conditions, innovation in activities and competitiveness is a basic precondition for improving the level of development of society. Entrepreneurship is a process in which the entrepreneur starts small and new economic activities with his capital. But it should be noted that the formation of entrepreneurship requires the provision of appropriate contexts and backgrounds required by entrepreneurship. Accordingly, Understanding the factors affecting entrepreneurship is inevitable. One of these factors is financial skills or financial literacy. Because it is one of the factors and abilities that can determine the success of an entrepreneur, the better entrepreneurs learn this skill, the better they can master their life and business. This study was conducted with the aim of the effectiveness of financial skills training on financial literacy (knowledge, behavior and attitude) of entrepreneurs in Semirom city. The study sample consisted of 32 people available and snowballs and randomly assigned to two groups A (trained group) and B (untrained). The research instrument was a researcher-made questionnaire with Cronbach's alpha of 0.78. The results of the analysis showed that training on different dimensions of financial literacy was effective and the means of entrepreneurs were significantly higher. In Figure 3, the training of financial skills affects financial literacy and its dimensions in entrepreneurs.

    Keywords: financial literacy, financial knowledge, financial behavior, financial attitude, entrepreneurship