فهرست مطالب

روستا و توسعه پایدار فضا - سال چهارم شماره 4 (پیاپی 16، زمستان 1402)

نشریه روستا و توسعه پایدار فضا
سال چهارم شماره 4 (پیاپی 16، زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سروش سنایی مقدم، علی اکبر عنابستانی*، بیژن رحمانی، فرهاد عزیزپور صفحات 1-24
    امروزه تغییرات الگوی مصرف مواد غذایی به علت رشد شهرنشینی، افزایش مصرف سرانه، رشد اقتصادی و تغییرات بازار مصرف از شکل محلی به تجارت جهانی اهمیت روزافزون دستیابی به امنیت غذایی را برای کشورهای مختلف و به ویژه کشورهای درحال توسعه را ضرورت می بخشد این مطالعه به بررسی پیوندهای روستایی - شهری متاثر از جریان های فضایی در امنیت غذایی خانوارهای پیراشهر دهدشت می پردازد. روش پژوهش حاضر از نوع کمی بوده و به روش توصیفی - تحلیلی انجام شده است. برای تعین حجم نمونه روستاها به صورت تصادفی از فرمول کوکران 21 روستا تعیین گردیده است، روستاهای انتخاب شده دارای 3538 خانوار می باشد. برای محاسبه حجم نمونه در بین خانوارها با استفاده از فرمول کوکران تعداد 358 نمونه انتخاب و نمونه گیری به صورت تصادفی انجام شده است. روش های آماری در این پژوهش با استفاده از تحلیل همبستگی و رگرسیون با استفاده از نرم افزار SPSS انجام شده است. علاوه بر این، از مدل معادلات ساختاری (‏SEM)‏ با استفاده از روش حداقل مربعات جزیی از نرم افزار (‏SMART PLS 3) ‏استفاده شد. نتایج نشان می دهد که پیوندهای روستایی- شهری متاثر از جریان های فضایی (متغیر مستقل) با مقدار  T (27.678) و مقدار ضریب مسیر (0.745) بر امنیت غذایی (متغیر وابسته) تاثیر مثبتی دارند. همچنین نتایج حاصل از رگرسیون خطی چند متغیره به صورت گام به گام نشان داد که متغیر پیوند اجتماعی با (0.509) بیشترین تاثیر و پیوند اقتصادی با (0.151) کمترین تاثیر را بر امنیت غذایی داشته است.
    کلیدواژگان: پیوندهای روستایی شهری، امنیت غذایی، جریان های فضایی، شهر دهدشت
  • علی خدادادی*، مهدی پورطاهری، عباس شکری، هادی نیازی صفحات 25-45

    توسعه پایدار فضایی، علاوه بر لحاظ عوامل کلی توسعه، جنبه های اکولوژکی، برابری، یکپارچگی، سازگاری و محدودیت های زیست محیطی را نیز در بر می گیرد. این رویکرد سعی دارد با پدیده عدم تعادل های منطقه ای برخورد کرده و راهکارهای مناسب را برای تحقق توسعه متوازن و پایدار در سطح سرزمین، ارایه نماید. هدف از پژوهش حاضر تجزیه و تحلیل آمایش فضاهای روستایی با تاکید بر توسعه پایدار فضایی در روستاهای دلفان بوده است. فرآیند روش شناسی حاکم بر این پژوهش از نظر هدف کاربردی، و روش پژوهش توصیفی_تحلیلی است. روش گردآوری داده ها و اطلاعات به صورت کتابخانه ای و اسنادی است. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از ابزار علت و معلولی دیماتل استفاده شده. که به شیوه پنل خبرگان انجام گرفته. یافته ها حاکی از آن است که آمایش فضایی روستاهای دلفان نه بر اساس شاخصه های راهبردی توسعه پایدار فضایی، بلکه شکل یافته ای عواملی چون: حاکمیت تفکر اقتصادی(17/1)، و کالبدی-زیرساختی(67/0) بعنوان تاثیرگذارترین، و برابری و یکپارچگی(75/0- و 74/0-) بعنوان تاثیرپذیرترین عوامل بوده است. لذا آمایش این سکونتگاه ها در چارچوب توسعه پایدار، خصوصا توسعه پایدار فضایی نبوده است. به این معنا که اصل میان رشته ای و فرارشته ای(عنصر مردم و مکان) که شاکه ای راهبردی توسعه پایدار فضایی است، را شامل نمی شود. این امر موجب عدم تعادل و توازن فضایی روستاهای این شهرستان شده است. در پایان پیشنهاداتی چون: اصلاح ساختار ذهنی و اجرایی مسیولان از توجه صرف به ابعاد کلی توسعه، به لحاظ عوامل برابری، یکپارچگی، سازگاری و محدودیت های زیست محیطی موجود؛ رد دیدگاه های توسعه روستایی از دید صرفا اقتصادی و کالبدی؛ و غیره ارایه گردیده است.

    کلیدواژگان: آمایش سرزمین، فضاهای روستایی، توسعه پایدار فضایی، دیماتل، دلفان
  • مهدی حسین پور*، مهتاب مرتضایی، افشین حشمتی، عطیه خدایی صفحات 46-64
    در عصر حاضر روند رو به رشدی در بهره برداری از مفاهیم مربوط به گردشگری خصوصا در حوزه گردشگری کشاورزی ایجادشده است. قاطبه اصلی این تلاش ها بر ایجاد جذابیت در کلاس جهانی و داخلی برای گردشگران بوده است تا برای اهداف مختلف سیاسی، اقتصادی و اجتماعی مورد بهره برداری قرار گیرد. مقاله پیش رو به شناسایی مولفه های اثرگذار بر ماندگاری گردشگری کشاورزی و ارایه راهکارهایی مناسب برای توسعه آن با رویکرد فراترکیب پرداخته است. با استفاده از روش فراترکیب هفت مرحله ای سندلوسکی و باروسو بررسی جامعی بر کلیه مقالات علمی-پژوهشی و علمی- تدریجی نمایه شده در پایگاه های اطلاعاتی داخلی و خارجی صورت پذیرفت.  در این تحقیق تلاش شد تا پژوهش های منتشرشده تا سال 2021 بررسی شوند که حاصل این جست وجو تعداد 110 مقاله با رویکرد گردشگری کشاورزی و عوامل موثر بر ماندگاری آن یافت شد و پس از غربالگری تعداد مقالات اولیه به عدد 40 مقاله تقلیل  یافت و مناسب کدگذاری و تحلیل قرار گرفت. یافته های این پژوهش نشان داد مولفه های اثرگذار بر ماندگاری گردشگری کشاورزی می تواند متاثر از عوامل متعددی باشد که در این زمینه به هفت مقوله که بیش از سایر عوامل می تواند بر این مهم موثر واقع شود، پرداخته شد. این مقوله ها عبارت اند از عوامل نهادی؛ زیرساختی؛ آموزشی؛ معنایی و ادراکی؛ زیست محیطی و زیباشناسی؛ عملکردی- ساختاری و درنهایت عوامل فرهنگی. همچنین نتایج این مطالعه می تواند مورداستفاده سیاستگذاران و برنامه ریزان بخش گردشگری، کشاورزی و کارآفرینی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: شناسایی، ماندگاری گردشگری، کشاورزی، راهکار، فراترکیب
  • حمید جلالیان*، ملیحه سلطان آبادی، حسن افراخته صفحات 65-89

    امروزه تجارت در بستر اینترنت به پدیده ای جهانی تبدیل شده است که در پی آن شاهد رشد سریع بازاریابی الکترونیک هستیم. روستاها که به عنوان یکی از ارکان اصلی تولید مطرح هستند، پتانسیل زیادی در بهره گیری از خدمات تجارت الکترونیک دارند. با توجه به جایگاه فناوری اطلاعات و ارتباطات در عرصه جهانی و وجود مشکلات زیاد در نواحی روستایی از جمله عرضه محصولات تولیدی، راهکار بازاریابی الکترونیک یکی از رهیافت های توسعه در این زمینه است. در پژوهش حاضر، پیشران های موثر بر بازاریابی الکترونیک در نواحی روستایی شهرستان خوشاب شناسایی شده است. این پژوهش به لحاظ هدف کاربردی، به لحاظ روش گردآوری و تحلیل داده ها، روش ترکیبی و از نظر ماهیت، توصیفی تحلیلی است. پس از واکاوی ادبیات و پیشینه پژوهش در منابع، داده های لازم با روش دلفی در سه مرحله گردآوری شد و برای تحلیل آن از روش تحلیل ساختاری میک مک بهره گرفته شد. مشارکت کنندگان پژوهش (روش دلفی) 26 نفر از خبرگان و متخصصان بازاریابی و توسعه روستایی بودند. 18 متغیر اولیه در ابعاد موثر اقتصادی، اجتماعی فرهنگی، زیرساختی محیطی و سیاسی نهادی شناسایی شد. در ادامه، متغیرهای اولیه در چارچوب ماتریس اثر متقاطع در نرم افزار میک مک تعریف شد. وضعیت صفحه پراکندگی متغیرها نشان دهندهء ناپایداری سیستم بازاریابی الکترونیک در محدوده است که بیشتر متغیرها در اطراف محور قطری صفحه پراکنده اند؛ بر همین اساس، پنج دسته متغیر شناسایی شد. در نهایت، با توجه به امتیاز بالای تاثیرگذاری مستقیم و غیرمستقیم، 11 عامل اصلی به مثابهء پیشران های کلیدی تاثیرگزار در ایجاد بازاریابی الکترونیک در نواحی روستایی شهرستان خوشاب شناخته شد. از بین این عوامل،  تلاش دولت برای دسترسی بدون تبعیض به فناوری اطلاعات و بازاریابی الکترونیک در مرتبه اول، تصویب قوانین لازم و مهیانمودن زیرساختار حقوقی و قانونی، کیفیت و سهولت دسترسی به نهادهای پشتیبان، رقابتی شدن بازار کشاورزی و افزایش سهم معاملات الکترونیک، افزایش اعتماد به این نوع بازاریابی، امنیت شبکه بازاریابی الکترونیک و... به ترتیب در درجات بعدی اهمیت قرار دارند.

    کلیدواژگان: بازاریابی الکترونیک، پیشران، روش دلفی، میک مک، شهرستان خوشاب
  • علی ایزدی، سیدهادی طیب نیا*، حسین کریم زاده، جمشید عینالی صفحات 90-112

    روستا کهن ترین شکل سکونتگاه بشری است و روستانشینی یکی از قدیمی ترین شیوه های زندگی بشر است. از این رو، برنامه ریزان روستایی باید برای توسعه پایدار روستاها به دنبال راه حل جدید و نویی باشند. در این راستا، ایجاد سکونتگاه های خلاق می تواند راه حلی مناسب برای پایداری روستاها باشند. هدف پژوهش حاضر بررسی آثار و پیامدهای سکونتگاه های خلاق در توسعه مناطق روستایی می باشد. پژوهش به لحاظ هدف،کاربردی است و به لحاظ ماهیت ونوع گردآوری اطلاعات از نوع توصیفی - تحلیلی است. جمع آوری داده ها به دو صورت اسنادی و میدانی(پرسشنامه) در 5 بعد توسعه روستایی اقتصادی، اجتماعی- فرهنگی، نهادی - مدیریتی، زیست محیطی، کالبدی و 6 بعد سکونتگاه های خلاق(انعطاف پذیری، ابتکار، آموزش و ترویج، خطرپذیری، رهبری، مشارکت) انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل سرپرستان خانواردرروستاهای شهرستان رشتخوار بوده که براساس فرمول کوکران حجم نمونه 377 خانوار محاسبه و همچنین برای تکمیل پرسشنامه ها در این مطالعه، ازگروه های تصمیم ساز شامل 15نفر از نخبگان(اساتید دانشگاه، کارشناسان و مدیران توسعه روستایی و کشاورزی) نظر خواهی شد. برای رتبه بندی و تحلیل فضایی روستا از تکنیک مولتی مورا و Arc GIS و  برای تحلیل های آماری از تکنیک AHP و  نرم افزارهای Expert choice ، SPSS  استفاده شد. در این پژوهش ، شاخص مشارکت با استفاده از تکنیک AHP،  بیشترین امتیاز (30/0) و شاخص خطرپذیری کمترین امتیاز (11/0) را به خود اختصاص داده اند. یافته های تحقیق نشان دهنده آن است که، رابطه معناداری بین آثار و پیامدهای روستاهای خلاق و توسعه مناطق روستایی وجود دارد به گونه ای که ضریب همبستگی بین آثار و پیامدهای سکونتگاه های خلاق و توسعه در سطح مناطق  روستایی 710/0 به دست آمد. براین اساس، می توان اظهار کرد که آثار و پیامدهای سکونتگاه های خلاق ارتباط مستقیمی با یک دیگر دارند.

    کلیدواژگان: سکونتگاه های خلاق، توسعه، مناطق روستایی، رشتخوار
  • عرفانه حسین زاده، علی شمس الدینی*، ریباز قربانی نژاد، علی توکلان صفحات 113-131
    امروزه از گردشگری به عنوان یکی از مهم ترین گزینه های توسعه در جوامع یاد می شود. توسعه گردشگری در مناطق روستایی عنصری اساسی است و یکی از راه های نجات روستاها از فقر، مهاجرت و مشکلات اجتماعی و اقتصادی به شمار می رود. در حال حاضر بین انواع گردشگری روستایی، گردشگری خوراک اهمیت بسیاری پیدا کرده است و سبب بروز تحولات اساسی در ابعاد اقتصادی، اجتماعی-فرهنگی، ساختار کالبدی و زیست محیطی روستاها می شود. هدف اصلی این پژوهش تعیین روابط بین نقش مولفه های گردشگری خوراک در توسعه پایدار سکونتگاه های روستایی استان مازندران می باشد. روش جمع آوری اطلاعات به صورت مطالعات کتابخانه ای می باشد. داده های این تحقیق در دو بخش کیفی و کمی طبقه بندی شدند. ابزار جمع آوری داده ها مصاحبه و پرسشنامه است. جامعه مورد بررسی این تحقیق، خبرگان شامل مدیران و کارشناسان ارشد اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مازندران می باشند. برای ایجاد مدل نقش گردشگری خوراک بر توسعه پایدار سکونتگاه های روستایی استان مازندران از روش مدلسازی تفسیری-ساختاری که سازه های آن از طریق روش کیفی و به شیوه تحلیل محتوا شناسایی شد استفاده شده است. در ادامه با استفاده از تحلیل MICMAK میزان اثرگذاری و اثرپذیری متغیرها بر یکدیگر مشخص شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد در سطح دهم مدل، سازه "حمایت دولت" قرار گرفته است که زیر بنای مدل می باشد و توسعه پایدار روستاها از این سیاست شروع و به سایر سازه ها سرایت می کند. در نهایت، در سطح اول مدل، سازه "ساختار اجتماعی " قرار دارد که حاصل روابط بین سازه های سطوح ما قبل خود بوده و منتج به توسعه پایدار روستا می شود.
    کلیدواژگان: گردشگری خوراک، توسعه پایدار، روستاهای مازندران، مدلسازی تفسیری-ساختاری
  • حامد قادرمرزی، پروانه محمدی*، اسماعیل سالاروند صفحات 132-152

    خشکسالی طیف گسترده ای از اقلیم ها و اکوسیستم ها را تحت تاثیر قرار می دهد. در این بین شعاع تاثیر پدیده ی خشکسالی در نواحی روستایی بیش از سایر نواحی بوده، زیرا اقتصاد و زندگی روستایی اتکاء نسبتا زیادی به منابع طبیعی و فعالیت های کشاورزی دارد. مطالعه حاضر با هدف گروه بندی و اولویت بندی روستاهای شهرستان های قروه و دهگلان به منظور نشان دادن تفاوت در شدت خشکسالی و درجه آسیب پذیری ناشی از آن صورت گرفته است. داده های حاصل از محاسبه شدت خشکسالی نشان داد در شهرستان های قروه و دهگلان در طول سال های مورد بررسی خشکسالی ملایم داشته ایم. همچنین در بحث آسیب پذیری ناشی از خشکسالی در سکونتگاه های مورد مطالعه، 13روستا به عنوان نمونه انتخاب و با استفاده از متغیرهای معین میزان آسیب پذیری آنها سنجیده شده است. 100 درصد روستاهای مورد بررسی در سطح شهرستانهای قروه و دهگلان دارای تجربه خشکسالی هستند. نتایج حاصل از گروه بندی توکی نشان می دهد روستاهای نمونه از نظر آسیب پذیری در سطح شاخص های درآمد حاصل از معیشت اصلی و فرعی خانوار، دسترسی به منابع آب کشاورزی، تنوع معیشتی خانوار در ارتباط با شغل دوم و کاهش سطح زیر کشت آبی متفاوت از یکدیگر هستند. بیشترین تفاوت بین روستاها در سطح شاخص دسترسی به منابع آب کشاورزی است. روستاهای مورد مطالعه در نهایت با استفاده از روش میانیابی  spline در سامانه GIS از نظر شدت خشکسالی و درجه آسیب پذیری پهنه بندی شدند.

    کلیدواژگان: آسیب پذیری روستاها، بحران کم آبی، پهنه بندی، خشکسالی
  • مریم نادری، حمید شایان*، مریم قاسمی، حمداله سجاسی قیداری صفحات 153-186
    ازجمله جریانات عمده بین سکونتگاه های شهری و روستایی روابط اقتصادی در زمینه کشاورزی است که با انتقال محصولات تولیدی به شهر و با تهیه نهاده های لازم کشاورزی از شهر صورت می گیرد و بدنبال خود، سایر جریانات (نیروی کاری، افراد، سرمایه و...) را تحت تاثیر قرار می دهد. جریان های فضایی بین شهر و روستا در گذر زمان از عوامل کلیدی در تحولات فضایی سکونتگاه های روستایی است. این روابط اگر به صورت مکمل باشد به عملکردهای دو سویه منجر می شود و می تواند زمینه ساز توسعه روستایی شود. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و داده های مورد نیاز به کمک روش های اسنادی و پیمایشی جمع آوری شد. در این مطالعه 22 روستا با استفاده از روش نمونه گیری طبقه بندی تخصیص یافته، انتخاب شد. واحد تحلیل کشاورزان در روستاهای نمونه شهرستان خرم آباد بوده است، برای بررسی ظرفیت های اقتصادی (کشاورزی) و شدت جریان های روستایی-شهری روابط اقتصادی روستاییان در زمینه کشاورزی را با چهار نقطه شهری به کمک پنج مولفه و 41 گویه کمی شد. و پس از کمی نمودن متغیر ظرفیت های اقتصادی (کشاورزی) و شدت جریان های روستایی-شهری رابطه آنها مورد بررسی قرار گرفت. جهت سنجش رابطه میان ظرفیت های کشاورزی و پیوندهای روستایی شهری پس از استخراج میزان زمین های زراعی و باغی زیر کشت و محصولات تولید شده و پس از آن محاسبه سرانه محصولات به تفکیک محصول و روستا از آزمون همبستگی پیرسون و برای رتبه بندی روستاها از مدل ویکور و وزن دهی به معیارها از AHP استفاده شد. نتایج حاکی از آن است که بین دو متغیر ظرفیت های اقتصادی روستاهای مورد مطالعه و شدت جریان های روستایی-شهری همبستگی مستقیم و معناداری با شدت قوی (0.812) در سطح اطمینان 99 درصد وجود دارد.
    کلیدواژگان: پیوندهای اقتصادی روستایی-شهری، قابلیت های کشاورزی، شهرستان خرم آباد
|
  • Soroush Sanaeimoghadam, Aliakbar Anabestani *, Bijan Rahmani, Farhad Azizpour Pages 1-24
    Nowadays, changes in food consumption patterns due to urbanization, increasing per capita consumption, economic growth and the move from local to global in the consumer markets necessitate ensuring food security for different countries, especially developing ones. This study investigates the impact of rural-urban linkages affected by spatial flows on food security. The present research method is quantitative and has been conducted by employing a descriptive-analytical method. The research population consisted of households in peri-urban villages of Dehdasht. Twenty one villages were randomly selected using Cochran's formula. 358 households were randomly selected from 3538 households using Cochran's formula. Correlation and regression analysis were conducted using SPSS to analyze the collected data. In addition, the structural equation model (SEM) of partial least squares regression (PLS) method was applied using SMART PLS 3. The results indicate that rural-urban linkages affected by spatial flows (independent variable) with a T value of 27.678 and a path coefficient of 0.745 have a positive effect on food security (dependent variable). Moreover, the results of multivariate linear regression showed that the social linkage and the economic linkage variable with the values 0.509 and 0.151 respectively had the greatest and the least impact on food security.
    Keywords: Rural urban Linkages, Food Security, Spatial Flows, Dehdasht city
  • Ali Khodadadi *, Mahdi Pourtaheri, Abas Shekari, Hadi Niazi Pages 25-45

    Sustainable spatial development, in addition to general factors of development, also includes ‎ecological aspects, equality, integration, compatibility and environmental limitations. This ‎approach tries to deal with the phenomenon of regional imbalances and provide appropriate ‎solutions to achieve balanced and sustainable development at the level of the country. The ‎purpose of the present research was to analyze the use of rural spaces with an emphasis on ‎sustainable spatial development in Delfan villages. The methodological process used this ‎research is applied in terms of purpose, and the research method is descriptive-analytical. The ‎method of collecting data and information is in the form of library and documental. Dimatel ‎cause and effect tool was used to analyze the information. which was done by the expert ‎panel method. The findings indicate that the spatial planning of Delfan villages is not based ‎on the strategic indicators of spatial sustainable development, but rather the formation of ‎factors such as: governance of economic thinking (1.17), and skeletal-infrastructure (0.67). as ‎the most influential, and equality and integration (-0.75 and -0.74) as the most impressionable ‎factors. Therefore, the planning of these settlements has not been in the framework of ‎sustainable development, especially spatial sustainable development. It means that it does not ‎include the principle of interdisciplinary and supra-disciplinary (the element of people and ‎place) which is a strategic challenge of sustainable spatial development. This has caused the ‎imbalance and spatial balance of the villages of this city. In the end, suggestions such as: ‎reforming the mental and executive structure of officials from paying attention to the general ‎dimensions of development, in terms of factors of equality, integration, compatibility and ‎existing environmental limitations; Rejecting the views of rural development from a purely ‎economic and political point of view; etc. has been presented.‎

    Keywords: Spatial planning, Rural spaces, Sustainable spatial development, DEMATEL, Delfan
  • Mahdi Hosseinpour *, Mahtab Mortezaei, Afshin Heshmati, Atieh Khodaei Pages 46-64
    In today's era, there is a growing trend in the exploitation of concepts related to tourism, especially in the field of agricultural tourism. The main goal of these efforts has been to create world-class and domestic attraction for tourists to be used for various political, economic and social purposes. The upcoming article has identified the factors affecting the sustainability of agricultural tourism and provided suitable solutions for its development with a hybrid approach. Using Sandelowski and Barroso's seven-step Meta-Synthesis method, a comprehensive review was conducted on all scientific-research and scientific-progressive articles indexed in domestic and foreign databases. In this research, an effort was made to review the published research until 2021, and as a result of this search, 110 articles were found with the approach of agricultural tourism and the factors affecting its sustainability, and after screening, the number of initial articles was reduced to 40 articles, suitable for coding and analysis. it placed. The findings of this research showed that the factors affecting the sustainability of agricultural tourism can be affected by several factors, and in this context, seven categories that can affect this matter more than other factors were discussed. These categories include institutional factors; infrastructure; educational; semantic and perceptual; environment and aesthetics; functional-structural and finally cultural factors. Also, the results of this study can be used by policy makers and planners of tourism, agriculture and entrepreneurship sectors.
    Keywords: Identification, sustainability of tourism, Agriculture, solution, Meta-Synthesis
  • Hamid Jalalian *, Malihe Soltanabadi, Hassan Afrakhte Pages 65-89

    Villages, as the main pillars of production, have great potential in using e-commerce services. Considering the position of information and communication technology (ICT) in the global arena and the existence of many problems in rural areas, including the supply of manufactured products, the electronic marketing solution is one of the development approaches in this field. In this research, the effective drivers of electronic marketing in the rural areas of Khoshab County have been identified. This research is a applied, descriptive-analytical and has a mixed method. After reviewing the literature and the background of the research in the sources, the necessary data were collected using the Delphi method in three stages, and the structural analysis method was used for its analysis. The participants were 26 marketing and rural development experts. 18 primary variables were identified in effective economic, social-cultural, infrastructural-environmental and political-institutional dimensions. The primary variables were defined in the framework of the cross-effect matrix in Mic Mac software. The state of the dispersion plate of the variables indicates the instability of the electronic marketing system in the range where most of the variables are scattered around the diagonal axis of the plate; Accordingly, five categories of variables were identified. According to the high score of direct and indirect influence, 11 main factors were identified as the key drivers of e-marketing in the region. Among theme, the government's efforts to provide non-discriminatory access to information technology and electronic marketing in the first place, the approval of necessary laws and the establishment of legal infrastructure, the quality and ease of access to supporting institutions, the competitiveness of the agricultural market and the increase in the share of electronic transactions, increase Trust in this type of marketing, the security of the electronic marketing network, etc. are in the next degrees of importance, respectively.

    Keywords: Electronic Marketing, Driver, Delphi Method, Mik Mak, Khoshab County
  • Ali Izadi, Seyed Hadi Tayebnia *, Hosien Karimzadeh, Jamshid Aeinali Pages 90-112

    , the aim of this research is to investigate the factors affecting the formation of creative settlements in rural areas. The research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of the nature and type of information gathering. Collecting data and information in both documentary and field form (questionnaire) in 5 dimensions of rural development, economic, social-cultural, institutional-management, environmental, physical and 6 dimensions of creative settlements (flexibility, initiative, education and promotion), risk-taking, leadership, participation) were done. The statistical population of the research included heads of households in the villages of Roshtkhar Township, based on the Cochran formula, the sample size of 377 households was calculated, and for the validity of the questionnaires in this study, the decision-making groups including 15 elites (university professors), experts and managers of rural and agricultural development were asked for their opinions. In this regard, it was distributed in a simple random manner. For ranking and spatial analysis of the village, multi-mora and Arc GIS techniques were used, and for data analysis, multi-criteria decision making techniques and statistical tests were used using Expert choice, SPSS software. Based on the analysis, participation index using Expert choice software has the highest score (0.30) and risk index has the lowest score (0.11). The findings of the research show that there is a significant relationship between the formation of creative villages and the development of rural areas in such a way that the correlation coefficient between the factors affecting the process affecting the formation of creative settlements and development at the level of rural areas is 0.627. Obtained. Therefore, it can be stated that the more effective factors are on the formation process of creative settlements in rural areas, the improvement process of development in villages will increase.

    Keywords: Creative settlements, development, rural areas, Roshtkhar
  • Erfaneh Hosseinzadeh, Ali Shamsoddini *, Ribaz Ghorbaninezhad, Ali Tavakolan Pages 113-131
    The development of tourism in rural areas is an essential element and one of the ways to save villages from poverty, migration and social and economic problems. With the decline of traditional industries as sources of income for rural communities, these communities should find alternative means to strengthen economic resources for the development of their communities. Currently, among the types of rural tourism, food tourism has become very important. The author's problem is to identify the set of factors and structures affecting the role of food tourism in the sustainable development of rural settlements in Mazandaran province. The main goal of this research is to identify the structures and determine the relationships between the components of food tourism and the sustainable development of rural settlements in Mazandaran province. The method of collecting information is in the form of library studies. The data of this research were classified into two parts, qualitative and quantitative. Data collection tools are interviews and questionnaires. The community investigated in this research, experts include managers and senior experts of the General Department of Cultural Heritage, Handicrafts and Tourism of Mazandaran Province. In order to create a model of the role of food tourism on the sustainable development of rural settlements in Mazandaran province, the interpretive-structural modeling method was used, the structures of which were identified through qualitative methods and content analysis methods. In the following, using MICMAC software, the degree of influence and effectiveness of the variables on each other has been determined. The results of the research show that at the tenth level of the model, the "government support" structure is placed, which is the foundation of the model, and the sustainable development of villages starts from this policy and spreads to other structures. Finally, in the first level of the model, there is the "social structure" structure, which is the result of the relationships between the structures of our previous levels and results in the sustainable development of the village.
    Keywords: Food tourism, Sustainable development, Mazandaran villages, Interpretive-structural modeling
  • Hamed Ghadermarzi, Parvaneh Mohammadi *, Esmaeil Salarvand Pages 132-152

    Drought affects a wide range of climates and ecosystems. Meanwhile, the effect radius of the drought phenomenon is more in rural areas than other areas, because rural economy and life rely relatively heavily on natural resources and agricultural activities. The present study was carried out with the aim of grouping and prioritizing the villages of Qorveh and Dehgolan counties in order to show the difference in the severity of drought and the degree of vulnerability caused by it. The data obtained from calculating the severity of drought showed that the counties of Qorveh and Dehgolan had a mild drought during the studied years. Also, in the discussion of drought vulnerability in the studied settlements, 13 villages were selected as samples and their vulnerability was measured using certain variables. 100% of the surveyed villages in Qorveh and Dehgolan counties have drought experience. The results of Tuki's grouping show that the sample villages are different in terms of vulnerability in the level of indicators of income from the main and secondary livelihoods of the household, exploitation of agricultural water, diversity of household livelihoods and reduction of the area under water cultivation. The biggest difference between villages is the level of access to agricultural water sources. Finally, using the spline interpolation method in the GIS system, the studied villages were zoned in terms of drought severity and degree of vulnerability.Key words: vulnerability of villages, water shortage crisis, zoning, drought

    Keywords: vulnerability of villages, water shortage crisis, Zoning, Drought
  • Maryam Nadery, Hamid Shayan *, Maryam Ghasemi, Hamdollah Ssojasi Gheidari Pages 153-186
    Among the main flows between urban and rural settlements are economic relations in the field of agriculture, which takes place with the transfer of manufactured products to the city and the provision of necessary agricultural inputs from the city, followed by other flows (labour force, people, capital, etc.). ..) affects Spatial flows between the city and the village over time are key factors in the spatial evolution of rural settlements. If these relations are complementary, they lead to two-way functions and can become the foundation of rural development. The descriptive-analytical research method and the required data were collected with the help of documentary and field methods.In this study, 22 villages were selected using the stratified sampling method. The unit of analysis was farmers in the sample villages of Khorram Abad County, after quantifying the variable of economic capacities (agriculture) and intensity of rural-urban flows, their relationship was investigated. In order to measure the relationship between agricultural capacities and urban-rural links after extracting the amount of agricultural and garden land under cultivation and the products produced, and then calculating the per capita products separately by product and village using the Pearson correlation test and ranking the villages using the Vicor model and AHP was used to weight the criteria.The results indicate that there is a direct and significant correlation between the two variables of the economic capacities of the studied villages and the intensity of rural-urban flows with a strong intensity (0.812) at the 99% confidence level.
    Keywords: rural-urban economic links, agricultural capabilities, Khorram Abad County