فهرست مطالب

علوم اجتماعی - پیاپی 51 (زمستان 1399)

نشریه علوم اجتماعی
پیاپی 51 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدمرتضی جوادی، سید مهدی الوانی*، محسن رضایی میرقائد، مرتضی موسی خانی، پرهام عظیمی صفحات 1-26
    هدف پژوهش حاضر شناسایی سیاستگذاری جامعه شناختی توسعه کارآفرینی دولتی در ایران می باشد. روشی که در این تحقیق مورد استفاده قرار می گیرد، روش تحقیق کیفی است. در این مطالعه بر اساس مطالعات کتابخانه ای و سپس مصاحبه های تخصصی به شناسایی سیاستگذاری جامعه شناختی توسعه کارآفرینی دولتی مبادرت شده است. جامعه آماری شامل خبرگان دانشگاهی و خبرگان نظری است. برای نمونه گیری در بخش کیفی از روش های غیراحتمالی و به صورت هدفمند استفاده شد. فرایند نمونه گیری تا دستیابی به اشباع نظری ادامه یافت و در نهایت 11 خبره در این مرحله شرکت کردند. روش های تجزیه و تحلیل داده ها مدلسازی ساختاری می باشد. روش پژوهش مقطعی و شیوه پژوهش گرندد تیوری می باشد. نتایج نشان داد با مقوله بندی و دسته بندی معیارهای نهایی، تعداد 9 مقوله اصلی و تعداد 44 مقوله برای شناسایی شاخص های سیاستگذاری توسعه کارآفرینی دولتی در ایران حاصل گردید. مقوله های مذکور در 6 پارادایم به نام های شرایط زمینه ای، شرایط علی، پدیده محوری، راهبردها و اقدامات، شرایط مداخله گر و پیامدها دسته بندی شدند. در ادامه روند پژوهش، با اجرای تکنیک دلفی فازی در 2 راند مبادرت به غربالگری و اعتبارسنجی معیارهای حاصل از تحلیل کیفی پژوهش ورزیده شد. در این مرحله 43 معیار بر اساس دیدگاه 11 خبره مورد ارزیابی قرار گرفت و در دور دوم هیچ معیاری حذف نشد که این خود نشانه ای برای پایان راندهای دلفی بوده و تکنیک دلفی پس از 2 راند، خاتمه یافت.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، توسعه کارآفرینی، سیاستگذاری جامعه شناختی
  • حسین حاجی پور، یوسف امینی*، منوچهر کردزنگنه صفحات 27-52

    مشارکت پذیری سیاسی عبارت است از؛ رفتاری از سوی شهروندان که متوجه قلمرو سیاست است، و به منظور اثر گذاشتن بر نحوه تصمیم گیری و انتخاب حاکمان صورت می گیرد. شرایط اجتماعی، فرهنگی و سیاسی هر جامعه و ویژگی گروه ها و طبقات اجتماعی مشارکت کننده بر مشارکت پذیری سیاسی موثر است. مسئله اصلی این پژوهش، مطالعه مشارکت پذیری سیاسی و بررسی تاثیر سرمایه اجتماعی بر آن، با تاکید بر شهروندان بالای 18 سال شهر اهواز می باشد. برای توصیف و تبیین تاثیر چهار بعد سرمایه اجتماعی بر مشارکت پذیری سیاسی، با توجه به ادبیات رایج در مشارکت پذیری سیاسی، چارچوب نظری تلفیقی بادسته بندی رویکردهای نظری مربوط به مشارکت پذیری سیاسی در چهار دسته رویکرد سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی، چارچوب نظری این پژوهش طراحی و تنظیم گردید. و فرضیه مورد پژوهش در این تحقیق بصورت ارتباط بین 4 بعد سرمایه اجتماعی(کنش های یاری گرانه، شبکه روابط و پیوندهای اجتماعی، اعتماد اجتماعی، تعامل اجتماعی) و الگوهای مشارکت پذیری سیاسی در بین شهروندان بالای 18 سال شهر اهواز تدوین و ارایه گردید. نمونه آماری این تحقیق با حجم 384 نفر با استفاده از فرمول کوکران بدست آمد. و در این پژوهش از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای برای نمونه گرفتن از کل شهروندان ساکن در مناطق هشت گانه شهرداری های شهر اهواز استفاده شد. داده های پژوهشی این تحقیق به صورت پیمایشی و با استفاده از ابزار پرسشنامه گردآوری گردیده است. نتایج پژوهش در جمعیت مورد مطالعه نشان می دهد که متغیر مورد استفاده و ابعاد آن در این پژوهش با متغیر وابسته تحقیق دارای رابطه می باشند.

    کلیدواژگان: مشارکت پذیری سیاسی، سرمایه اجتماعی، کنش های یاری گرانه، شبکه روابط و پیوندهای اجتماعی، اعتماد اجتماعی، تعامل اجتماعی
  • آزیتا زنگنه*، عبدالرضا هاشمی، اسحاق ارجمند سیاه پوش صفحات 53-73

    جامعه پذیری سیاسی زنان ، در عرصه سیاست و تصمیم گیری، نقش مهمی در توسعه و نوسازی هر کشور دارد و با درک اهمیت این موضوع، هر کشوری باید تلاش کند که موانع فرهنگی و اجتماعی و سیاسی و اقتصادی مشارکت زنان را رفع کند تا زمینه دست یابی به رشد و شکوفایی جامعه در همه عرصه ها فراهم آید با توجه به اهمیت جامعه پذیری سیاسی و نقش زنان در جامعه، این پژوهش به صورت پیمایشی در جامعه هدفی متشکل از 8763 نفر از زنان فرهنگی شهرستان اهواز انجام شده است. داده های حاصل با استفاده روش های آمار توصیفی همچون میانگین، انحراف معیار، واریانس و جداول فراوانی و همچنین آمار استنباطی همانند آزمون همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شده اند. برای بررسی پراکندگی طبیعی داده ها از رگرسیون خطی استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که بین جامعه پذیری سیاسی زنان و متغیر جامعه پذیری جنسیتی رابطه معناداری وجود دارد. ضریب همبستگی بین آنها 138/0می باشد و سطح معناداری آنها نیز 05/0است. پس نتیجه می گیریم که جامعه پذیری جنسیتی متفاوت زنان ، از موانع جامعه پذیری سیاسی محسوب می شوند.

    کلیدواژگان: جامعه پذیری جنسیتی، نابرابری جنسیتی، موانع جامعه پذیری، زنان فرهنگی، اهواز
  • الهه کیانی فلاورجانی *، سید ناصر حجازی، محمدعلی چیت ساز صفحات 74-94

    دوران گذار از سنت به مدرنیته همراه با تحولات بزرگ فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و سیاسی بوده است. یکی از مهمترین تغییرات حاصل از جامعه نوگرا را می توان در آنچه به تفاوت نسل امروز و گذشته یا شکاف نسل ها مشهور شده است، مشاهده نمود. در این مقاله سعی بر آن است که تغییرات فرهنگی ارزش های مذهبی و ارزش های خانوادگی در ارزش های دو نسل والدین و فرزندان مورد شناسایی قرار گرفته و راهکارهایی در جهت زدودن آثار منفی آن در خانواده ها و در جامعه ارایه نماید. این مقاله با تکیه بر مهمترین نظریه های جامعه شناسی همچون نظریه تغییرات فرهنگی اینگلهارت و نظریه کنش پارسونز به بررسی هنجارها و ارزش های مذهبی و هنجارها و ارزش های خانوادگی پرداخته است. کار میدانی تحقیق در شهر اصفهان با روش پیمایش و با استفاده از تکنیک پرسشنامه صورت گرفت. برای سنجش اعتبار پرسشنامه از دو نوع اعتبار محتوا و صوری و برای محاسبه پایایی از آزمون آلفای کرونباخ استفاده شده است. حجم نمونه 590 نفر و جامعه آماری شامل والدین(بالاتر از 35 سال)و جوانان (15 تا 30 سال) بوده اند. حجم نمونه در مناطق 15 گانه شهر اصفهان به تفکیک سن و جنس و منطقه محل سکونت پر می‌شود. نمونه گیری به شیوه سهمیه‌ای متناسب انجام شده است. جهت تجزیه و تحلیل از روش های آمار توصیفی(میانگین و انحراف استاندارد) و در سطح آمار استنباطی از تحلیل عاملی تاییدی و معادلات ساختاری و آزمون T با دو گروه مستقل استفاده شده است. بین هنجارها و ارزش های مذهبی با هنجارها و ارزش های خانوادگی در بین نسل امروز و گذشته(جوانان و والدین آن ها) رابطه وجود دارد. پس در مجموع، نتیجه می گیریم که تغییرات فرهنگی ارزش های مذهبی و ارزش های خانوادگی جوانان و والدین آن ها در شهر اصفهان متفاوت است.

    کلیدواژگان: تغییرات فرهنگی، سرمایه فرهنگی، ارزش های مذهبی، ارزش های خانوادگی
  • زهره طاها* صفحات 95-121

    روابط میان همسران در جریان کنش های روزمره ی ایشان شکل می گیرد و همین کنش ها است که به زندگی خانوادگی آن ها معنا می بخشد. به منظور درک چگونگی کنش میان همسران با بهره گیری از روش کیفی گراندد تیوری و تکنیک مصاحبه عمیق و با روش نمونه گیری هدفمند به بررسی کنش در میان همسرانی که یکی از آنها کارمند وزارت آموزش و پرورش می باشند، پرداختیم.پس از کدگذاری 14 مصاحبه با زوجین به اشباع نظری دست یافتیم. بر اساس یافته های پژوهش و استنباط نظری محقق، شرایط علی شامل: احساس ناتوانی یا نگرانی در بیان مسایل، احساسات و انتظارات، خودمحوری، عدم تشخیص موقعیت مناسب برای گفتگو، عدم رویکرد مشارکت جویانه و احترام نگذاشتن به نظر دیگری، نابرابری جنسیتی، فقدان مهارت چگونگی گفتگو کردن و نیز شرایط مداخله گر چون: یکسان انگاری خانواده ها در زمینه ی گفتگو، تاثیرات مسایل بوجود آمده در گذشته ، تکرار مسایل گذشته؛ سبب عدم شکل گیری گفتگو در میان همسران می شود. در زمینه هایی که گفتگو شکل نمی گیرد، همسران راهبردهایی چون : مشورت نکردن، مشاجره، پرخاشگری نسبت به کودکان و سکوت کردن را اتخاذ می کنند که منجر به احساس فشار روحی و روانی، اتخاذ روش های متفاوت تربیتی نسبت به فرزندان، درگیری ذهنی ، عدم توافق در زمینه های مختلف، طولانی شدن زمان شناخت، احساس درک نشدن می شود.

    کلیدواژگان: عدم شکل گیری گفتگو، کنش متقابل نمادی، گرانددتئوری
  • محبوبه میرباقری*، نادر منیرپور، مجید ضرغام حاجبی صفحات 122-136

    هدف پژوهش حاضر روابط ساختاری عملکرد سازمانی و حوزه اول طرح واره ناسازگار اولیه، سکوت سازمانی و راهبرد مقابله-ای اجتناب در مدیران شهرداری تهران بود. طرح پژوهش از نوع توصیفی همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش کلیه مدیران شهرداری تهران که در سال 1398 مشغول به کار در شهردای بودند. حجم گروه نمونه 302 نفر بود که به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب و پرسش نامه های طرح واره های ناسازگار اولیه یانگ فرم کوتاه (SQ-SF)، پرسش نامه عملکرد سازمانی هرسی و گلداسمیت (2003)، پرسش نامه سکوت سازمانی ونداین و همکاران (2003) و مقیاس اجتناب یانگ تکمیل گردید. سپس داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های همبستگی و مدل یابی معادلات ساختای با نرم افزار 22SPSS و نرم افزار Lisrel 8.80مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. ارزیابی مدل فرضی پژوهش با استفاده از شاخص های برازندگی نشان داد که مدل فرضی با مدل اندازه گیری، برازش دارد 96/0CFI=،93/0 GFI، 068/0 RMSEA=). نتایج نشان داد که حوزه اول طرح واره های ناسازگار اولیه به صورت غیر مستقیم از طریق سکوت سازمانی بر عملکرد سازمانی تاثیر دارد. هم چنین نتایج نشان داد که اجتناب رابطه مستقیم با طرح واره ناسازگار دارد. می توان براساس یافته های پژوهش، نتیجه گرفت که سکوت سازمانی در رابطه بین حوزه اول طرح واره های ناسازگار اولیه و عملکرد سازمانی نقش واسطه ای دارد. بنابراین می توان گفت که عملکرد سازمانی مفهومی پیچیده است و برای تقویت و بهبود آن باید متغیرهای واسطه ای بیشتری مورد توجه قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: عملکرد سازمانی، سکوت سازمانی، طرح واره ناسازگار، اجتناب، جبران افراطی
  • عبدالعلی خدابخشی شلمزاری، کریم صالحی *، مهدی دهشیری صفحات 137-175

    مصونیت دفاعی وکلا به عنوان یکی از مهمترین ارکان تشکیل دهنده ساختار قضایی ایران شامل ضمانت‌های مربوط به دفاع در قانون اساسی بوده نهاد وکالت نیز به عنوان یکی از پرتو‌های بنیادین مربوط به دادرسی متعارف در نظام قضایی ایفای نقش می‌نماید. بنابراین این پژوهش با هدف تحلیل جامعه‌شناختی مصونیت دفاعی وکیل دادگستری در حقوق کیفری ایران به روش توصیفی اسنادی انجام شده است. برای ادبیات نظری از آرای، قانون‌مداری پارسونز، نظارت‌پذیری دورکیم، جامعه‌مدنی هابرماس، حقوق مدنی مارشال، اعتماد نهادی بوردیو، عدالت‌ورزی کانت و روالز، آزادی پوپر، برلین و سارتر استفاده شده است. یافته‌های اسنادی حاصل از تحلیل متون موجود که پاسخی برای سوالات پژوهش هستند نشان داده که مصونیت دفاعی وکیل در دو حوزه اصلی جامعه‌شناختی و حقوقی بررسی شده است. در حوزه جامعه‌شناختی یافته‌های تحلیل نشان داده که مقوله‌های قانون‌مداری، نظارت‌پذیری، حوزه عمومی، جامعه مدنی و اعتماد نهادی با مکانیزم‌های اجتماعی و نظری به مصونیت دفاعی وکلا منجر شده و نهادهای حکومتی نیز با استفاده از تفکیک قوا و ایجاد فضای آزاد در قالب توسعه آزادی‌های فردی و مدنی می‌توانند زمینه‌های افزایش اختیارات قانونی به منظور افزایش مصونیت دفاعی وکلا ایجاد کنند. در بخش حقوقی نیز وکیل در موضع دفاع از احترام و تامینات شاغلین شغل قضا برخوردار است و در این راه با راهبردهای اصل عزتمندی، حمایت از حقوق، احقاق حق همراه با افزایش نظارت‌پذیری و تضمین اقتدار قضایی مصونیت دفاعی به دست می‌آید.

    کلیدواژگان: پیامدهای فردی، پیامدهای اجتماعی، پیامدهای نهادی، مصونیت دفاعی، وکیل
|
  • Mohammad Morteza Javadi, Seyd Mahdi Alvani *, Mohsen Mirghaed, Morteza Mosakhani, Parham Azimi Pages 1-26
    The aim of this study is to identify the sociological policy of state entrepreneurship development in Iran. The method used in this research is qualitative research method. In this study, based on library studies and then specialized interviews, the sociological policy of government entrepreneurship development has been identified. The statistical population includes academic experts and theoretical experts. Non-probability and purposeful methods were used for sampling in the qualitative part. The sampling process continued until theoretical saturation was achieved and finally 11 experts participated in this stage. Methods of data analysis include grounded theory and structural modeling. The results showed that by categorizing and categorizing the final criteria, 9 main categories and 44 categories were obtained to identify the indicators of government entrepreneurship development policy in Iran. These categories were categorized into six paradigms: contextual conditions, causal conditions, pivotal phenomena, strategies and actions, intervening conditions, and consequences. Following the research process, by performing the fuzzy Delphi technique in 2 rounds, the criteria obtained from the qualitative analysis of the research were screened and validated. At this stage, 43 criteria were evaluated based on the views of 11 experts, and in the second round, no criteria were eliminated, which was a sign for the end of Delphi rounds, and the Delphi technique ended after 2 rounds.
    Keywords: entrepreneurship, entrepreneurship development, Sociological Policy
  • Hossein Hajipour, Yousef Amini *, Manoochehr Kordzanganeh Pages 27-52

    Political participation includes a behavior by the citizens in the realm of politics and it is exhibited for influencing the decision-making and selections by the rulers. The social, cultural and political conditions of every society and the properties of the participating social groups and classes influence the political participation. The primary issue of the present research is the study of the political participation and investigation of the social capital influencing it with an emphasis on the citizens above 18 years of age in the city of Ahwaz. In order to describe and elaborate political participation, a blended theoretical framework was designed and arranged according to the common literature on the political participation through classifying the theoretical approaches pertinent to the political participation into four sets of the political, social, cultural and economic approaches. The study hypotheses were codified and offered within the formation of the relationships between the social capital and its four dimensions and the political participation. The study sample of this research was obtained in volume equal to 384 individuals using Cochran Formula. Use was made herein of multistage cluster sampling method for making samples from the total number of the residents in Ahwaz. The study data have been gathered through surveys by means of questionnaire. The study results about the studied population indicated that all of the proposed independent variables are significantly related to the dependent variables.

    Keywords: political participation, Social capital, Social trust, Social Interaction, helping actions, network of social relationships, connections
  • Azita Zangeneh *, Abdoreza Hashemi, Eshagh Arjmand Siyahposh Pages 53-73

    Women's political socialization, in the field of politics and decision-making, has an important role in the development and modernization of any country, and realizing the importance of this issue, every country should try to remove cultural, social, political and economic barriers to women's participation for Achieving the growth and prosperity of society in all areas. Considering the importance of political socialization and the role of women in society, this study was conducted as a survey in a community consisting of 8763 cultural women in Ahvaz. The data were analyzed using descriptive statistics such as mean, standard deviation, variance and frequency tables as well as inferential statistics such as Pearson correlation test. Linear regression was used to investigate the natural scatter of data. Findings show that there is a significant relationship between women's political socialization and gender socialization variable. The correlation coefficient between them is 0.138 and their significance level is 0.05. Therefore, we conclude that the different gender socialization of women is one of the barriers to political socialization.

    Keywords: Gender socialization, Gender inequality, Barriers to socialization, Cultural Women, Ahvaz
  • ELAHE KIANI FALAVARJANI *, seyed naser hejazi, mohammadali chitsaz Pages 74-94

    rnity has been accompanied by great cultural, economic, social and political developments. One of the most important changes in modern society can be seen in what is known as the difference between today's and the previous generation or the generation gap. In this article, we try to identify the cultural changes of religious values ​​and family values ​​in the values ​​of two generations of parents and children and provide solutions to eliminate its negative effects on families and society. Relying on the most important sociological theories such as Inglehart's theory of cultural change and Parsons' theory of action, this article examines religious norms and values ​​and family norms and values. The fieldwork in Isfahan was conducted using a survey method and using a questionnaire technique. To validate the questionnaire, two types of content and formal validity were used and Cronbach's alpha test was used to calculate the reliability. The sample size was 590 and the statistical population included parents (over 35 years) and young people (15 to 30 years). Sample volume in 15 districts of Isfahan is filled by age, sex and area of ​​residence. Sampling was performed by proportional quota method. Descriptive statistical methods (mean and standard deviation) have been used for analysis and at the level of inferential statistics, confirmatory factor analysis and structural equations and T test with two independent groups have been used. There is a relationship between religious norms and values ​​and family norms and values ​​between today's and past generations (youth and their parents). So, in general, we conclude that the cultural changes of religious values ​​and family values ​​of young people and their parents in Isfahan are different

    Keywords: Cultural change, cultural capital, religious values, family values
  • Zohreh Taha * Pages 95-121

    Relationships between spouses are formed during their daily interaction. It gives meaning to their common life. For understanding their interaction, we studied interaction between them who one of them is an employee of the Ministry of Education. We did it by the grounded theory as a qualitative method, depth interview as a technique, and purposeful sampling. After Coding fifteen interviews, we reached theoretical saturation. Based on the result of this research and theoretical inference causal conditions that are including: weaknesses or worry for telling: problems, personal feeling, expectations, and stubbornness, wrong time for conversation, no participatory approach, disrespect to other(wife or husband), gender inequality, not having enough skill for making conversation. Also intervening conditions like: having this idea ''all spouses make conversation in the same ways'', effecting of problems that they had in the past and talking about them for several times cause spouses couldn't make conversation. Spouses use strategies such as arguing with each other, non-consultation, arguing with their children, having stress because of prefer to be silence in some situation, having different educational methods for children, mental entanglement, make a decision without agreement with wife or husband, to need a long time to know each other, incomprehension feeling.

    Keywords: no conversation, Symbolic interaction, Grounded Theory
  • Mahbobeh Mirbagheri *, Nader منیرپور, Majid Zargamhajebi Pages 122-136

    The aim of the present study is to study the structural relationships of organizational performance and early maladaptive schemas, organizational silence, and avoidance coping strategies in Tehran Municipality managers. The research design is descriptive correlational. The statistical population of this study is all managers of Tehran Municipality, who were working in 2019 in the municipality. The sample size was 302 individuals, selected as multi-stage cluster sampling. Short initial maladaptive schema questionnaires for Yang Form (SQ-SF), Hershey and Goldsmith Organizational Performance (2003), Wendin et al. (2003), Organizational Silence Questionnaires, and Yang Avoidance Scale were used and distributed. In addition, the library method has been used in this research and data collection in this section has been done by taking notes from Internet and library resources. The collected data were then analyzed using correlation tests and structural equation modeling tests, called SPSS version 22, and Lisrel version 8.80. The research hypothesis model was evaluated using the fitness index, and showed that the hypothetical model fits the measurement model (RMSEA = 0.68, CFI = 0.96, IFI = 0.093). The results showed that early maladaptive schemas indirectly have an impact on organizational performance through organizational silence. The results also showed that avoidance is directly related to early maladaptive schemas. Based on the research findings it can be concluded that organizational silence plays a mediating role in the relationship between early maladaptive schemas and organizational performance. Therefore, it can be said that organizational performance has a complex concept, and in order to strengthen and improve it, more intermediary variables should be considered.

    Keywords: Organizational Performance, Organizational silence, Incompatible Scheme, Avoidance, Extreme Compensation
  • Abdul Ali Kodabakhshi, karim salehi *, Mahdi Dehshiri Pages 137-175

    Defense immunity of lawyers as one of the most important pillars of the Iranian judicial structure includes guarantees related to defense in the constitution. The institution of advocacy also plays a role as one of the fundamental rays of normal proceedings in the judiciary. Therefore, this study was conducted with the aim of sociological analysis of the defense immunity of a lawyer in Iranian criminal law by descriptive documentary method. For theoretical literature, the views of Parsons, the Legislature, Durkheim's oversight, Habermas Civil Society, Marshall Civil Law, Bourdieu Institutional Trust, Kant & Rawls Justice, Popper, Berlin, and Sartre have been used. Documentary findings from the analysis of existing texts have shown that the defense immunity of lawyers in two main areas of sociology and law has been examined. In the sociological field, the findings show that the categories of rule of law, oversight, public sphere, civil society and institutional trust with social and theoretical mechanisms have led to the defense immunity of lawyers and government institutions using the separation of powers and creating free space in the development of individual freedoms And civil can create grounds for increasing legal powers to enhance the defense immunity of lawyers. In the legal sector, the lawyer is in a position to defend the respect and security of judicial employees, and in this way, with the strategies of the principle of dignity, protection of rights, realization of rights along with increasing oversight and guaranteeing judicial authority, defense immunity is achieved.

    Keywords: Individual Consequences, Social Consequences, Institutional Consequences, Defense Immunity, Lawyer