فهرست مطالب

نشریه نهال و بذر
سال شانزدهم شماره 4 (زمستان 1379)

  • تاریخ انتشار: 1379/09/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • کیومرث نظری*، محمد ترابی، محمدعلی دهقان، رضا اقنوم، محمدصادق احمدیان مقدم، علی حسین فلاح صفحات 393-424

    به منظور بررسی تغییرات ژنتیک بیماری زایی در عامل بیماری زنگ زرد در استان های شمالی، شمال شرق و شمال غرب کشور، ژنوتیپ های شناخته شده مقاومت به زنگ زرد شامل منابع ژنی ژن های مقاومت گیاهچه ای، ژن های مقاومت در مرحله گیاه کامل و منابع ژنی مقاومت پایدار در مناطق نیشابور، طرق و جلگه رخ از استان خراسان؛ کلاله، آق قلا و گرگان از استان گلستان؛ اولتان، جعفرآباد، آلاروق از استان اردبیل؛ قراخیل از استان مازندران مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج به دست آمده نشان داد که در مناطق نیشابور، طرق و جلگه رخ برای Yr1؛ در مناطق نیشابور، طرق، جلگه رخ، کلاله، اولتان، جعفرآباد، آلاروق و قراخیل برای Yr2؛ در منطقه نیشابور برای Yr3؛ در همه مناطق به استثنا منطقه آق قلا برای Yr6؛ در همه مناطق برای Yr7؛ در مناطق جلگه رخ، کلاله، اولتان، جعفرآباد، و آلاروق برای Yr8؛ در همه مناطق برای Yr9؛ در مناطق طرق و گرگان برای Yr11؛ در مناطق طرق، گرگان و اولتان برای Yr12 (ژن های Y11 و Y12 فقط در مناطق طرق، گرگان و اولتان ارزیابی شده اند)؛ در منطقه آلاروق برای Yr13؛ به استثنا مناطق کلاله، آق قلا و اولتان در سایر مناطق برای Yr17؛ به استثا مناطق طرق و آق قلا در سایر مناطق برای Yr18؛ در همه مناطق برای Yr22، Y23 و Yr25؛ در همه مناطق برای YrA؛ در مناطق کلاله، جعفرآباد و آلاروق برای YrSu و در مناطق نیشابور، طرق، جلگه رخ، گرگان، جعفرآباد و آلاروق برای ژن های نام گذاری نشده A1 و A2 پرآزاری (Virulence) مشاهده گردید، ژن Yr27(YrSK) فقط در مناطق طرق، گرگان و اولتان ارزیابی گردید که در منطقه طرق برای این ژن پرآزاری دیده شد. برای ژن های Yr4، Yr5، Yr10، Yr14، Yr15، Yr16، Yr24، YrSD،YrCV وYrSp در هیچیک از مناطق پرآزاری مشاهده نگردید. این ژن ها به عنوان منابع مقاومت ژنی موثر (Effective) برای استفاده در کنار ژن های مسیول مقاومت موثر در مرحله گیاه کامل معرفی می گردند. در این مناطق ارقام قدیمی (معرفی شده قبل از همه گیری زنگ زرد در سال 1372) حساس بودند و از ارقام جدید تجن در منطقه طرق؛ مهدوی در مناطق نیشابور، طرق، جلگه رخ، کلاله و آق قلا؛ الموت و زرین در منطقه طرق؛ الوند در مناطق نیشابور، طرق، جلگه رخ، کلاله، گرگان و آلاروق؛ داراب 2 در نیشابور؛ کویر در مناطق نیشابور، طرق جلگه رخ، کلاله و گرگان؛ چمران در مناطق نیشابور و جلگه رخ حساس بودند. از رگه های پیشرفته C-73-5 در منطقه آلاروق؛ M-75-10 در منطقه جلگه رخ؛ M-75-19 در منطقه کلاله؛ N-75-5 در مناطق طرق، کلاله، گرگان، جعفرآباد، آلاروق و قراخیل؛ S-74-20 در منطقه آلاروق حساس بودند.

    کلیدواژگان: گندم، زنگ زرد، بیماری زایی، پرآزاری، نازپرآزاری، مقاومت
  • محمدجواد کرمی* صفحات 425-437
    ارقام انگور خوشناو و سیاه حدود 90 درصد سطح زیر کشت تاکستان های دیم استان کردستان را تشکیل می دهند، به منظور انتخاب تیپ های برتر و انجام یک غربال کلی و حذف پایه های مریض، نامرغوب، ضعیف و کم بارده از توده موجود، از سال 1376 عملیات به گزینی، با استفاده از صفات عملکرد و اجزا عملکرد برای این ارقام در مناطق بانه و مریوان آغاز گردید. تعداد 45 کلون برتر این دو رقم به مدت 3 سال، در هنگام شکوفه و زمان رسیدن میوه تک تک مورد مطالعه و بررسی قرار گرفتند. در نهایت تعداد 7 کلون از رقم خوشناو و 6 کلون از رقم سیاوه که از لحاظ باردهی و کیفیت محصول شرایط مطلوبی داشتند به عنوان کلون های برتر، سالم و مرغوب، به منظور ایجاد باغ های مادری و تولید اولین قلمه های سالم و مرغوب از این ارقام برای مطالعات تحقیقاتی بیشتر و هم چنین توزیع در سطح تجارتی گزینش شدند.
    کلیدواژگان: انگور، ارقام خوشناو و سیاوه، عملکرد، به گزینی کلونی
  • امان الله جوان شاه*، کاظم ارزانی، یحیی دهقانی شورکی، پائولا کاپلینی صفحات 438-449

    به دلیل اهمیت تشکیل گل در تولید محصول پسته، در این پژوهش، بررسی مراحل تمایز جوانه گل در رقم اوحدی که یکی از ارقام مهم تجاری ایران است انجام شد. بدین منظور جوانه های درخت پسته رقم اوحدی به مدت 10 ماه در فاصله زمان های مشخص جمع آوری و توسط محلول FAA تثبیت گردیدند. پس از تهیه برش های میکروسکوپی و رنگ آمیزی، مشاهدات میکروسکوپی بافت های جوانه بر اساس نظریه تمایز تونیکا - کورپوس (Tunica-Corpus) مشخص ساخت که در هنگام تمایز جوانه رویشی به جوانه گل تعداد سلول های ناحیه تونیکا (Tunica) کاهش می یابد. مشاهده تغییرات مرفولوژیکی مشخص نمود که آغاز تشکیل خوشه گل در اردیبهشت ماه و پایان آن در خرداد ماه همان سال است. تمایز مادگی در شهریور ماه شروع می شود و در مهرماه مادگی قابل تشخیص می باشد. در زمستان جوانه های گل هیچگونه رشدی ندارند. در اواخر اسفند مریستم گل ماده به سرعت سه برچه را تشکیل داده و آماده شکوفایی می شود. با توجه به مشخص شدن مراحل تشکیل گل پسته و به کارگیری این اطلاعات در مطالعات کاربردی آینده، می توان مدیریت باغ های پسته را به منظور افزایش کمی و کیفی محصول و با آگاهی از فیزیولوژی گل دهی پسته در مناطق پسته کاری به نحو مطلوبی انجام داد.

    کلیدواژگان: پسته، ارقام اوحدی، گل دهی، تمایز جوانه گل
  • کاظم ارزانی*، نگین اخلاقی امیری صفحات 450-459

    کوچک بودن اندازه میوه نارنگی، همیشه برای تولید کنندگان یک مشکل جدی محسوب شده و بازارپسندی میوه را به شدت کاهش می دهد. در این آزمایش، به منظور افزایش اندازه میوه، درختان نارنگی انشو(Citrus unshiu) پیوند شده روی پایه نارنج (Citrus aurantium) در سال پرمحصول در پایان ریزش فیزیولوژیکی میوه (ریزش میوه های جوان با قطر 2-0.5 سانتی متر در خرداد)، با دو نوع اکسین مصنوعی دی کلروفنوکسی استیک اسید (2,4-D، غلظت های 0، 10، 30 و 60 میلی گرم در لیتر و نفتالین استیک اسید (NAA) غلظت های 0، 300، 400 و 500 میلی گرم در لیتر محلول پاشی شدند. بر اساس نتایج به دست آمده، تیمار 400 میلی گرم در لیتر NAA قطر و وزن میوه و تیمار 30 میلی گرم در لیتر 2,4-D وزن میوه را به طور معنی داری نسبت به شاهد افزایش دادند. واکنش عصاره (pH عصاره) در تیمارهای 400 و 500 میلی گرم در لیتر NAA به طور معنی داری نسبت به شاهد افزایش یافت و درصد وزن مواد جامد محلول (TSS) به حجم عصاره میوه در تیمار 400 میلی گرم در لیتر NAA کاهش معنی داری نسبت به شاهد نشان داد. اگر چه این تیمار میزان عصاره را افزایش داد ولی درصد آن با توجه به وزن میوه، نسبت به شاهد تغییری نکرد. دو هورمون فوق و به خصوص تیمار 400 میلی گرم در لیتر هورمون NAA، میوه ها را از حالت غیر قابل فروش به صورت بازارپسند و با ظاهری مناسب تبدیل کردند که از نظر اقتصادی بسیار با اهمیت است.

    کلیدواژگان: نارنگی، هورمون، NAA، 2، 4-D و رشد میوه
  • داوود صادق زاده اهری*، مظفر روستایی، عارف امیری، غلامرضا خلیل زاده صفحات 460-470

    به منظور مطالعه تاثیر تاریخ کاشت بر روی صفات زراعی و عملکرد 11 رقم و لاین گندم دوروم، آزمایشی در قالب طرح کرت های نواری و بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار و به مدت دو سال زراعی (78-1376) در منطقه مراغه انجام شد. عامل افقی شامل 2 تاریخ (کشت زود در اوایل مهرماه و کشت دیر در اواسط آبان ماه) و عامل عمودی شامل 11 رقم و لاین مختلف بود. طی مراحل اجرای آزمایش، صفات و خصوصیات مختلف زراعی و عملکرد دانه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از بررسی نشان داد که تاریخ کاشت بر روی صفت تعداد روز تا سنبله دهی و رسیدن اثر معنی دار (1% = ?) ولی بر روی سایر صفات و عملکرد اثر معنی داری نداشت. عملکرد دانه در تاریخ کاشت اول نسبت به تاریخ کاشت دوم بیشتر بود. تفاوت ارقام برای صفات تعداد پنجه های بارور، طول سنبله، تعداد دانه در سنبله، وزن سنبله، ارتفاع گیاه، تعداد روز تا سنبله دهی و رسیدن و عملکرد دانه معنی دار (1% = ?) ولی برای دوره پر شدن دانه اثر معنی داری نبود.

    کلیدواژگان: گندم دوروم، تاریخ کشت، منطقه سردسیر دیم، صفات زراعی، عملکرد دانه
  • احمد نادری*، سید ابوالحسن هاشمی دزفولی، عبدالحمید رضایی، اسلام مجیدی هروان، قربان نورمحمدی، مسعود یارمحمدی صفحات 471-480

    به منظور برآورد پارامترهای مدل انباشت ماده خشک و نیتروژن در دانه ژنوتیپ های گندم بهاره این تحقیق در سال زراعی 78-1377 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی اهواز اجرا گردید. روند انباشت ماده خشک و نیتروژن دانه در ژنوتیپ های مورد مطالعه، در دو آزمایش جداگانه، هر یک در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار مورد بررسی قرار گرفت. در یک آزمایش، آبیاری تا مرحله رسیدگی فیزیولوژیکی بر اساس نیاز گیاه انجام شد، در حالی که در آزمایش دیگر برای ایجاد شرایط تنش خشکی بعد از گرده افشانی، آخرین آبیاری در حدود یک هفته قبل از گرده افشانی انجام شد. نتایج نشان داد که مدل نمایی y=a/1+exp[(α-daa/β)] روند سیگموییدی انباشت ماده خشک و نیتروژن در دانه را به خوبی توجیه می کند. با توجه به همبستگی مثبت و معنی دار پارامتر A با حداکثر وزن خشک یا نیتروژن انباشته شده در مرحله رسیدگی فیزیولوژیکی (Ym)، مدل مذکور به صورت y = ym / 1+exp [(α-DAA/β)] در نظر گرفته شد. با توجه به همبستگی بالای پارامتر α با دوره موثر پر شدن دانه (EFP)، همچنین روش محاسبه EFP از رابطه EFP=Ym/b که در آن b شیب خط رگرسیون در مرحله رشد خطی دانه است، پارامتر αو β با تعیین Ym و b به سادگی قابل برآورد هستند. همبستگی معنی دار داده های واقعی از این تحقیق با مقادیر برآورد شده از مدل به روش مذکور از یک سو و ضریب تبیین بسیار بالا در رگرسیون خطی بر اساس مقادیر برآورد شده از مدل (Yest.) و مقادیر واقعی (Yect.) از سوی دیگر، نشان دهنده حداقل خطا در محاسبه پارامترهای مدل و نااریب بودن برآورد آن ها به روش پیشنهادی برای تعیین پارامترهای مدل انباشت ماده خشک و نیتروژن در دانه ژنوتیپ های مورد مطالعه و هر گونه روند سیگموییدی است.

    کلیدواژگان: گندم، ماده خشک، روند سیگموئیدی، همبستگی، دوره موثر پر شدن دانه، رگرسیون
  • محمد عابدینی اسفهلانی*، عباس سعیدی، قاسم کریم زاده، عزیزالله علی زاده صفحات 481-494

    برای بررسی روش های مختلف ارزیابی مقاومت به گسترش فوزاریوم سنبله، واکنش 28 ژنوتیپ گندم بهاره (Triticum aestivum L.) به دو جدایه F. graminearum در شرایط گلخانه ای مورد ارزیابی قرار گرفت. روش مایه زنی، نقطه ای و زمان آن اوایل گل دهی بود. داده ها برای مقاومت به گسترش فوزاریوم در داخل سنبله به سه روش نرخ نهایی آلودگی اندازه گیری شده در 28 روز بعد از مایه زنی بر اساس مقیاس 5-0، سطح زیر منحنی پیشرفت بیماری (Area Under Disease Progress Curve= AUDPC) بر اساس ارزیابی نرخ آلودگی 7، 14، 21 و 28 روز بعد از مایه زنی و درصد آلودگی محور سنبله (درصد محورهای سنبله آلوده شده به گل سنبله های مایه زنی شده) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. تنوع بین ژنوتیپ ها برای هر سه روش ارزیابی، معنی دار شد. داده های حاصله از سه روش ارزیابی، همبستگی مثبت و معنی داری نشان داد. لذا می توان نتیجه گرفت که هر سه روش ارزیابی لزوما یک فرآیند اساسی گسترش بیماری را در سنبله اندازه گیری می کند. از مشابهت نتایج حاصله از ارزیابی بر اساس تعداد سنبلچه های آلوده (دو روش اول ارزیابی) و محور سنبله (روش سوم) می توان نتیجه گرفت که محور سنبله به عنوان مهم ترین سد دفاعی گیاه در مقابل گسترش فوزاریوم سنبله می باشد.

    کلیدواژگان: گندم (Triticum aestivum L.)، فوزاریوم سنبله Fusarium graminearum، مقاومت، روش های ارزیابی
  • کیومرث صیادیان*، علی اشرف طلیعی صفحات 495-508

    به منظور تعیین بهترین تناوب در زراعت دیم استان کرمانشاه آزمایشی در قالب طرح بلوک های تصادفی با 6 دوره تناوبی، آیش - گندم، یونجه - گندم، نخود - گندم، عدس - گندم، گاودانه - گندم و گندم - گندم در چهار تکرار و در دو محل مجزا در ایستگاه تحقیقات دیم سرارود انجام شد. نتایج تجزیه واریانس مرکب سه دوره کامل تناوبی گندم - با سایر گیاهان، نشان داد که اختلاف معنی داری در سطح احتمال 1% بین عملکرد دانه گندم دیم (رقم سرداری) در تناوب های مختلف وجود دارد. در گروه بندی آماری، تناوب یونجه - گندم با عملکرد 1549 کیلوگرم در هکتار در گروه اول، تناوب گندم - گندم و گاودانه - گندم به ترتیب با 1255 و 1260 کیلوگرم در هکتار در گروه دوم و بقیه تیمارهای تناوبی در گروه بندی مشترک بین این دو گروه قرار گرفتند. به منظور تعیین بهترین تیمار از نظر اقتصادی، نتایج محاسبات آماری نشان داد که بین درآمد محصولات در دوره های تناوبی اختلاف معنی داری در سطح احتمال 1% وجود دارد. با توجه به این که عملکرد دانه گندم دیم بعد از تناوب نخود - گندم و عدس - گندم، از نظر آماری کمتر از تناوب یونجه - گندم و آیش - گندم، نبود و از نظر اقتصادی نیز پردرآمدترین تناوب محسوب می شود، لذا تناوب نخود - گندم یا عدس - گندم برای استان کرمانشاه قابل توصیه است.

    کلیدواژگان: گندم، زراعت دیم، تناوب عملکرد
  • حسن میوه چی لنگرودی*، نرجس خاتون کازرانی صفحات 509-511

    در استان بوشهر، بادمجان (Solanum melongena) با سطح زیر کشت حدود 1500 هکتار و تولید خارج از فصل و درآمد ناشی از آن، محصولی مهم در سطح منطقه می باشد. بادمجان در رژیم غذایی مردم این استان نقش بسزایی دارد. جذب تولیدات این محصول در بازارهای داخلی و امکانات موجود برای صدور آن به کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس انگیزه ای قوی برای انجام بررسی های جدی به منظور دسترسی به ارقام پرمحصول می باشد. به منظور مقایسه عملکرد ارقام بادمجان دلمه ای و شناسایی رقم مناسب منطقه، این آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار و به مدت دو سال (74-1372) در مرکز تحقیقات کشاورزی بوشهر، ایستگاه برازجان، با ده رقم بادمجان (به شرح جدول 1) انجام شد بذر ارقام آزمایشی از بخش تحقیقات سبزی و صیفی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج دریافت شد.

    کلیدواژگان: بادمجان دلمه ای، ارقام، عملکرد
  • ابراهیم فرخی*، محمدرضا احمدی، مجید خیاوی، اسماعیل محمدی، غلامحسین عرب، عباس علی اندرخور صفحات 512-514
|
  • - K. Nazari *, M. Torabi, M.A. Dehghan, R. Aghnoum, M.S. Ahmadian-Moghadam, A. Falah Hossein Pages 393-424

    In order to investigate pathogenic variation in population of the causal agent of yellow rust, and evaluate resistance of wheat cultivars and advanced lines released before and after 1992, the year of epidemic of yellow rust in Iran, known genotypes for resistance to yellow rust, including yellow rust differential cultivars, yellow rust near isogenic lines, some sources for adult-plant resistance genes, and genotypes carrying factors for durable resistance, were evaluated in Northern, Northeast and West provinces of Iran. According to the results obtained, virulence factors for Yr1 were present in Neishabour, Torogh, and Jolgehh Rokh in Khorasan province (Northeast) for Yr2 in Neishabour, Torogh, and Jolgeh Rokh (Northeast), Kalaleh and Gharakhill (North) Ultan, Jafarabad, and Alagrogh (Northwest) for Yr3 in Neishabour for/Yr6, Yr7, and Yr9 in all regions for Yr8 in Jolgeh Rokh, Kalaleh, Ultan, Jafarabad, and Alarogh for Yrll in Torogh and Gorgan for Yr12 in Torogh, Gorgan, and Ultan for Yr18 in all regions except Agh Ghala and Torogh for Yr22, Yr23, Yr25, and YrA in all regions for YrSu in Lalaleh, lafarabad, and Alarogh for undesignated resistance genes present in Nugains cultivar (YrA1 and YrA2) in Neishabour, Torogh, Jolgeh Rokh, Gorgan, Jafarabad, and Alarogh for Yr27 (YrSK) in Torogh. For genes Yr4, Yr5, Yr10, Yr14, Yr15, Yr24, YrSD, YrCV, and YrSP virulence factors were not observed so far, thus these genes are recommended as effective genes, which can be used as resistance sources for use in breeding programs. All Iranian old wheat varieties, which had been released before 1992, were highly susceptible in all nurseries and among newly released varieties, Tajan was susceptible in Torogh Mahdavi in Neishabour Alamout and Zarrin in Torogh Alvand in Neishabour Chamran in Neishabour and Jolgeh Rokh. Wheat advanced lines C-73-5 and 8-75-20 were susceptible in Alarogh, M-75-10 in Jolgeh Rokh, M-75-19 in Kalaleh, and N-75-5 in Torogh.

    Keywords: Wheat, yellow rust, pathogenicity, virulence, avriulence, resistance
  • Karami M.J. * Pages 425-437
    Khoshnav and Siavah are major non-irrigated grape cultivars grown in Kurdistan, accounting for 90% of the vineyards of this province. In order to select superior, high yielding and disease free grapevines, clonal selection was begun from 1997, in Baneh and Maryvan regions, using yield and yield components as major parameters for selection. Over 3 seasons, 45 superior vine of these cultivars were evaluated, at t10wering time and fruit maturity. Finally, 7 clones of Khoshnav and 6 clons of Siavah which had high productivity and good quality fruits, were selected as superior, healthy and desirable clones for further research and also for commercial propagation.
    Keywords: Grapevine, cultivars Khoshnav, Siavah, yield, clonal selection
  • A. Javan Shah *, K. Arzani, Y. Dehghani Shouraki, P. Kapellini Pages 438-449

    Due to the importance of flower initiation and further development of flower buds in fruit set and yield, this research was conducted to explore flower formation and differentiation of mature Ovhady cultivar as one of commercial pistachio cultivars. Flower buds of this cultivar were collected during 10 months period and fixed using FAA. After preparation of the microscopic slice and staining, microscopic observation based on Tunica-Corpus hypothesis revealed that when vegetative bud moves towards differentiation, the number of cells decreased in Tunica Zone. Observation of morphologic changes were detected the initiation of rachis formation was at the end of April and completed in June. Differentiation of pistil started in September and visualized in October. Flower buds had not any growth in winter. Floral primordia (Pistillate) produced quickly three carpels and will be ready for anthesis at the end of March. In conclusion, the results from the present study of pistachio flower physiology will be used to facilitate pistachio orchard management.

    Keywords: pistachio, Ovhady cultivar, flowering, bud differentiation
  • K. Arzani *, N. Akhlaghi-Amiri Pages 450-459

    Small fruit size is one of the major problems in mandarin production. This experiment was conducted in order to increase fruit size and quality of Satsuma mandarin (Citrus unshiu) using synthetic growth regulators. Mature Satsuma mandarin trees with sour orange (Citrus aurantium) rootstock were treated with 2,4-Dichloro-phenoxy acetic acid (2, 4-D) and naphtaene acetic acid (NAA) at the concentrations of 0, 10, 30 and 60 mgl-1 and 0, 300, 400 and 500 mgl-1 respectively. Results indicated that auxins had effect on the size and diameter of fruits. NAA at the concentration of 400 mgl-1 and 2,4-Dat 30 mgl significantly increased fruit weight when compared with untreated control. In addition, pH of the fruit juice was also affected and showed an increase, however TSS was reduced. Both growth regulators increased juice content, but not the percentage. In conclusion, the marketability of fruits were improved by both growth regulators, and the best result and appearance was obsereved using 400 mgl-1 NAA.

    Keywords: Satsuma mandarin, Plant growth regulator, NAA, 4-D, Fruit growth
  • D. Sadeghzadeh Ahari *, M. Roostaei, A. Amiri, G.R. Khalilzadeh Pages 460-470

    In order to study the the effects of planting dates on durum wheat cultivars and lines, this experiment was conducted in 1997/98 and 1998/99 cropping in Maragheh region. The experimental design was strip plot based on RCBD, with three replication. Horizontal factor was allocated to two planting dates (early planting in early October, and late planting in late November), and vertical factor was 11 durum wheat cultivars and lines. In different plant growth stages some agronomic traits and grain yield were recorded. The results showed that, effect of planting dates on number of days to heading and maturity was significant (?=1 %) however, effects on other traits were not significant, but the first planting date had more grain yield than the second date. The effect of cultivar on number of matured tillers, number of seeds per spike, spike length, spike weight, plant height, days to heading and maturity and grain yield was significant (? = 1%), but its effect on grain filling duration was not significant.

    Keywords: Durum wheat, Planting date, cold dryland area, agronomic traits, Grain yield
  • A. Naderi *, A. Hashemi Dezfouli, A. Rezaie, E. Majidi Heravan, G. Nourmohammadi, M. Yar Mohammadi Pages 471-480

    In order to evaluate exponential model parameters of dry matter and nitrogen accumulation in grain of spring wheat genotypes, this study was conducted in Ahvaz Research Station in 1998-99 cropping season. Dry matter and nitrogen accumulation trends were studied in two seprated experiments. In the first experiment, irrigation was carried out normally until physiological maturity, while in the second experiment, the last irrigation was done one week before anthesis to make post - anthesis drought stress. Results showed that exponential model Y = A/ 1 + exp [ ? - DAA)/?] properly explained dry matter and nitrogen accumulation sigmoied trends. Cosidering the high significant correlation of A prameter with dry matter or nitrogen accumulated in physiological maturity, the model was determined as mathematical formula Y = Ym/ 1 + exp [(?- DAA) / ?] . Using canonic correlation results and multivariate statistical analysis and refer to high correlation of ? parameter with effective filling period (EFP) and calculation method of : EFP = Ym / b in which b is the regression slope in gpain linear growth period, parameter ? and also ? will be easily eveluated by determining Ym and b. High significant correlation of actual and estimated data from the above mentioned model and also high determination coefficient oflinear regression based on estimated data(Yest.) and actual dala (Yact.), showed minimum error for model parameter calculation and unbaised evaluation from this introducied method for determination of grain dry matter and nitrogen accumulation in studied genotypes and every sigmoied trends.

    Keywords: Wheat, dry matter, sigmoied trends, Correlation, effective filling period, regrression
  • M. Abedini Esfahlani *, A. Saidi, GH. Karim Zadeh, A. Ali Zadeh Pages 481-494

    To study different assessment methods of resistance to spread of Fusarium head blight, the resistance of 28 genotypes of spring wheat (Triticium aestivum L.) was evaluated with 2 isolates of F. graminearum in the greenhouse by point injection method. Data for final disease rating, collected 28 days after inoculation, calculation of area under disease progress curve (AUDPC) based on disease scores on 7, 14, 21 and 28 days after inoculation and percentage of infected rachises, were statistically analyzed. For the three assessment methods variation among genotypes was significant. Significant correlation among 3 assessment methods indicates that these methods measured the same basic process of disease spreading within the head. The similarity of resistant evaluation results based on diseased spikelets. Final disease rating and AUDPC and rachis infection, indicated that rachis is the most important barrier for Fusarium spread in wheat spikes.

    Keywords: Wheat (Triticium aestivum L.) Fusarium head blight, Fusarium graminearum, resistance, assessment methods
  • K. Sayadian *, A.A. Talliee Pages 495-508

    A Randomized Complete Block Design experiment was conducted to determine the suitable rotation for wheat in Kermanbshah provine. Six crop rotation chickpea-wheat, lentil-wheat, wheat-wheat, fallow-wheat, vetch-wheat, medic-wheat with 4 replications were studied in 2 sites of Sararood Rainfed Research Station. The results of 3 complete rotation periods showed a significant difference in wheat grain yield. Among different crop rotations, medic-wheat rotation was classified in group I and wheat-wheat and vetch-wheat in group II. The remaining treatments varied between these two groups. Chickpea-wheat and lentil-wheat crop rotations were the most suitable from the economic and yield production points of view and are recommended for Kermanshah province.

    Keywords: Wheat, Rainfed, Rotation, yield
  • H. Mivehchi-Langaroudi *, N.K. Kazerani Pages 509-511

    Eggplant (Solanum melongena) has become adapted in Bushehr province and the area under its cultivation is about 1500 hectars annually. In order to obtain suitable cultivars for the region, an experiment was carried out in a Randomized complete block design with 10 cultivars in 4 replications for tow years (1995-1996) in Agricultural Research Center of Bushehr Borazjan. After nursery, 8-10cm height seedlings were transplanted for bed planting in 4 rows on rigids with 80cm width. Plants were sown 50cm apart from each other. Manuring and fertilizers applied were 15 tha-1, urea 180 kgha-1 and ammonium phosphate 120 kgha-1, respectively. The plots were irrigated 54 times during the growth period, weeding took place 3 times and pests control were done 2 times. Yields and agronomic traits of cultivars were measured in apprepriate times. The results showed that cultivars AUB 127 and Black Beauty (Royal) with 57.4 and 44 percent more yields than check cultivar, respectively, were selected as the most suitable cultivars and therefore they are recommended for cultivation in this provinc.

    Keywords: Eggplant, Cultivars, yield
  • E. Farrokhi *, M.R. Ahmadi, M. Khiavi, E. Mohammadi, GH.H. Arab, A. Andarkhoor Pages 512-514

    The cultivar was selected first based on individual plant selection from Moghan's landrace population at Agricultural Research Center of Moghan in 1982. Single plant selection from the population, evaluation of the single plants and yield trial of the selected lines were carried out for four years. Seventy seven lines were selected and tested in two cosecutive preliminary yield trials which following that the number of the lines were reduced to 25 and 12, respectively. Regional and National yield trials were conducted at Moghan and Karaj, Sari and Moghan, respectively for three years each. Line no. 11 with average yield of 1377 kgha-1 produced the highest yield. Stability analysis on yield indicated the stability of the line. This line showed better performance than the local check in verificational trial in Moghan region in 1992. Field studies showed that this line is tolerant to damping-off disease. Written report of the line was approved in Agricultural Research, Education and Extension Organization meeting No. 458 in 1999, and Oltan name was accepted for it.