فهرست مطالب

فصلنامه علوم روانشناختی
پیاپی 102 (شهریور 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/18
  • تعداد عناوین: 13
|
  • مجتبی مهدوی، غلامعلی افروز*، محسن شکوهی یکتا، کیوان صالحی، علی مقدم زاده صفحات 823-835
    زمینه

    نظریه گاردنر، پایه و اساسی را برای تشخیص توانایی ها و استعدادهای متفاوت پی ریزی می کند؛ اما ارزیابی هوش های چندگانه کاری بسیار دشوار است و ابزارهای موجود از درستی آزمایی و قابلیت اعتماد مطلوبی برخوردار نیستند و بر اساس فرهنگ ایرانی طراحی نشده اند.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر، بررسی و انطباق مولفه های سنجش هوش های چندگانه با نگاه بومی برای دانش‎آموزان دوره اول ابتدایی بود.

    روش

    طرح حاضر از نظر هدف جزو طرح های تحقیق و توسعه و از نظر شیوه گردآوری داده ها از نوع توصیفی است. جامعه آماری را معلمان دوره اول مقطع ابتدایی شاغل به تدریس در سال 1399 در شهرستان تهران تشکیل می دهند که از آن میان، 318 نفر به صورت در دسترس انتخاب شدند. یافته ها: نتایج تحلیل عاملی نشان داد ساختار هشت مولفه ای بر اساس روش تعمیم یافته کمترین مجذورات و روش ایکوامکس مناسب ترین و ساده ترین ساختار برای این داده ها است. تحلیل عاملی تاییدی نشانگر آن بود که ساختار تحلیل عاملی اکتشافی از شاخص های مناسب برازش برخوردار است. افزون بر آن، خرده مقیاس ها از ضرایب همگونی درونی مناسبی برخوردارند و دامنه آنها بین0/79 (هوش موسیقیایی) تا 0/92 (هوش بین فردی) است.

    نتیجه گیری

    به طورکلی، نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که با توجه به ویژگی های روان سنجی مطلوب فرم معلم مقیاس هوش های چندگانه برای دانش آموزان دوره اول ابتدایی، از آن می‎توان برای شناسایی هوش های چندگانه دانش آموزان در مجموعه های آموزشی در جامعه ایرانی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: هوش های چندگانه، دانش آموزان دوره اول مقطع ابتدایی، معلم
  • هادی کرامتی، عصمت مطهرنژاد، پروین کدیور*، مهدی عرب زاده صفحات 837-848
    زمینه

    مهار گری تلاشگر، سازه خلقی خودنظم جویی است. این سازه به عنوان نظام مهارگری شناختی به فرد کمک می کند تا به شکل ارادی وآگاهانه افکار و اعمال خود را مهارکند. یکی از ابزارهایی که این سازه را در نوجوانان ارزیابی می کند، مقیاس ساخته شده توسط الیس و رتبارت (2001) است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی ساختار عاملی، درستی و قابلیت اعتماد نسخه فارسی مقیاس مهارگری تلاشگردر نمونه ای از نوجوانان 15 تا 18 ساله انجام شد.

    روش

    طرح این پژوهش توصیفی - همبستگی (تحلیل عاملی) بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان مقطع متوسطه دوم در سال تحصیلی 99-98 شهر اهواز بود. 448 نفر از دانش آموزان با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده ها از مقیاس مهارگری تلاشگر الیس و رتبارت (2001)، پرسشنامه هویت اخلاقی آکویینو و رید (2002) و پرسشنامه دلبستگی به مدرسه موتون، دی ویت و گلازیر (1993) استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل مولفه های اصلی با چرخش واریماکس نشان داد مقیاس مهارگری تلاشگر از سه عامل، مهارگری توجهی، بازداری و فعال سازی تشکیل شده است. نتایج تحلیل عامل تاییدی با هدف آزمون ساختار سه عاملی نشان داد که ساختار این مقیاس برازش قابل قبولی با داده ها دارد وکلیه شاخص های برازندگی نیز برازش مدل را تایید کردند. ضریب آلفای کرونباخ (79/0) نشان دهنده همسانی درونی مطلوب مقیاس بود. همبستگی بین این مقیاس با خرده مقیاس های پرسشنامه هویت اخلاقی (22/0) و دلبستگی به مدرسه (25/0) محاسبه شد که همه ضرایب مثبت و معنادار بودند.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد، مقیاس مهارگری تلاشگر ابزاری درست و قابل اعتماد است که می تواند با سنجش این سازه در نوجوانان، خطرات تحولی برای این بعد مهم را مشخص نماید. علاوه بر این، به تشخیص نوجوانان دارای مشکل در زمینه خودمهارگری در محیط های بالینی و تحصیلی کمک کرده و به پژوهشگران برای برنامه ریزی و اجرای مداخلات لازم یاری رساند.

    کلیدواژگان: ساختارعاملی، درستی، قابلیت اعتماد، مهارگری تلاشگر
  • حسین رئیسی، محسن رسولی*، عبدالرحیم کسایی صفحات 849-860
    زمینه

    زنان پس از طلاق تاب آوری لازم برای مقابله با مشکلات و استرس های زندگی را ندارند که بر مقابله آنها با مشکلات و استرس های زندگی تاثیر می گذارد. ادبیات پژوهشی افزایش تاب آوری را بعد از رویکردهای درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و رفتاردرمانی دیالکتیکی، که جزء روش های درمانی موج سوم هستند، نشان داده اند اما هنوز مشخص نیست کدام یک اثربخشی بیشتری دارد.

    هدف

    پژوهش حاضر به دنبال مقایسه اثربخشی گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد و رفتاردرمانی دیالکتیکی بر تاب آوری در زنان مطلقه بود.

    روش

    این پژوهش به صورت شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری انجام شد. جامعه آماری شامل تمامی زنان مطلقه شهر اقلید (160 نفر) در سال 1398 بود که تحت پوشش ادارات کمیته امداد امام خمینی و بهزیستی شهرستان اقلید بودند که تعداد 24 نفر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به شیوه تصادفی در دو گروه آزمایش و گروه گواه (هر گروه 8 نفر)، جایگزین شدند. یکی از گروه های آزمایش مداخله درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (بسته آموزشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد اقتباس شده از هنرپروان و همکاران، 1396) و گروه دیگر مداخله رفتاردرمانی دیالکتیکی (بسته آموزشی رفتاردرمانی دیالکتیکی اقتباس شده از هادیزاده و همکاران، 1396) را در 12 جلسه 90 دقیقه ای دریافت نمودند. شرکت کنندگان قبل، بعد و 2 ماه پس از اجرای مداخله های درمانی، پرسشنامه تاب آوری کانر و دیویدسون (2003) را تکمیل کردند. داده های پژوهش با استفاده از نرم افزار spss-22 و آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و اثرات ساده گروه مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که درمان پذیرش و تعهد و رفتاردرمانی دیالکتیکی موجب افزایش تاب آوری زنان مطلقه می شوند (0/05 <p) و بین دو درمان، برتری وجود نداشت (0/05>p) همچنین مقایسه زوجی بنفرونی حاکی از پایداری نتایج درمان در مرحله پیگیری می باشد.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش و اثربخشی یکسان هر دو رویکرد، استفاده از هر دو درمان به کلینیک های مشاوره، متخصصین حوزه های خانواده و درمان های فردی، به منظور کمک به این زنان برای مقابله با موقعیت های دشوار زندگی، پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: طلاق، زنان مطلقه، تاب آوری، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، رفتاردرمانی دیالکتیکی
  • مریم مهبودی، شعله امیری*، حسین مولوی صفحات 861-868
    زمینه

     نوجوانی زمانی برای شروع رفتارها و شرایطی است که نه تنها در آن زمان بر رواندرستی تاثیر می گذارد، بلکه منجر به اختلالات بزرگسالی نیز می شود. با وجود اهمیت نقش خانواده در بروز رواندرستی روانشناختی، تاثیر مستقیم و غیرمستقیم هیجان های خانواده بر رواندرستی، مغفول مانده است. 

    هدف

    هدف پژوهش حاضر تعیین نقش میانجی تاب آوری در رابطه بین ابراز هیجان مثبت و منفی در خانواده با رواندرستی روانشناختی نوجوانان بود. 

    روش

     این مطالعه از نوع توصیفی - همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه نوجوانان پسر شهر شیراز تشکیل می دادند که از میان آنها 206 نفر به صورت خوشه ای چند مرحله ای به عنوان گروه نمونه انتخاب شدند و به پرسشنامه های تاب آوری کانر و دیویدسون (2003)، پرسشنامه ابرازگری خانواده (هالبرستاد، 1986) و فرم کوتاه مقیاس رواندرستی روانشناختی ریف (1989) پاسخ دادند. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات، از روش تحلیل مسیر استفاده شد. یافته‌ها: نتایج تحلیل مسیر نشان داد که اثر مستقیم متغیر‌ ابراز هیجان مثبت به متغیر رواندرستی روانشناختی (4/042 T=، 0/242 β=) و مسیر مستقیم متغیر‌ ابراز هیجان منفی به رواندرستی روانشناختی معنی دار بود (4/865- T=، 0/291- β=). همچنین نشان داده شد که اثر غیرمستقیم متغیر‌ ابراز هیجان مثبت بر متغیر رواندرستی روانشناختی از طریق تاب آوری معنی دار بود (0/05 p<، 0/063 β=). در نهایت نشان داده شد که اثر غیرمستقیم متغیر‌ ابراز هیجان منفی بر متغیر رواندرستی روانشناختی از طریق تاب آوری معنی دار بود (0/05 p<، 0/058- β=). 

    نتیجه گیری

     بر اساس نتایج پژوهش حاضر پیشنهاد می شود که به نقش میانجی تاب آوری در رابطه بین ابراز هیجان مثبت و منفی با رواندرستی روانشناختی توجه شود و درمانگران این مولفه را در کاربست درمانی خود بگنجانند.

    کلیدواژگان: تاب آوری، ابراز هیجان مثبت، ابراز هیجان منفی، رواندرستی روانشناختی، نوجوانان
  • مصطفی محمدزاده، محمود شیخ*، داوود حومنیان، فضل الله باقرزاده، انوشیروان کاظم نژاد صفحات 862-868
    زمینه

    سواد بدنی در سال های اخیر به صورت گسترده مورد توجه محققان بوده اما ابزار های محدودی برای سنجش آن وجود دارد و در ایران هنوز ابزار معتبری برای سنجش سواد بدنی گزارش نشده است.

    هدف

    این مطالعه با هدف بررسی ویژگی های روانسنجی ابزار سواد بدنی ادراک شده سام (2016) انجام گرفت.

    روش

    روش پژوهش حاضر توصیفی بوده و جامعه پژوهشی شامل دانش آموزان مقطع متوسطه اول و دوم شهر تهران در سال تحصیلی 98-99 بودند که از طریق نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای از مناطق مختلف شهر تهران انتخاب شدند. حجم نمونه پژوهش 836 نوجوان 12-18 ساله بود. فرآیند ترجمه پرسشنامه به صورت رفت و برگشتی انجام شد، سپس درستی محتوایی پرسشنامه با استفاده از نظرات 10 متخصص علوم ورزشی انجام شد. پس از توزیع پرسشنامه در نمونه، داده ها در مدل سه عاملی مفروض سام (2016) آزمون شد. همچنین برای برسی قابلیت اعتماد ابزار، پرسشنامه مجددا توسط 30 آزمودنی با فاصله 11 روز تکمیل شد. داده ها با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی و ضرایب همبستگی آلفای کرونباخ و پیرسون تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که شاخص های CFI، NFI، GFI، IFI (0/9<)، PCFI، PNFI (0/5<) و AGFI (0/8<) برازش مطلوب مدل را نشان می دهد و مدل سه عاملی تایید شد. همچنین ابزار از همسانی درونی و قابلیت اعتماد بازآزمای مطلوبی در عوامل و کل پرسشنامه (0/7<) برخوردار بود.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد که پرسشنامه فارسی سواد بدنی ادراک شده دارای درستی و قابلیت اعتماد مناسبی می باشد و می تواند جهت ارزیابی سواد بدنی ادراک شده نوجوانان استفاده شود.

    کلیدواژگان: سواد بدنی، انگیزش، اعتماد به خود، ارتباط با دیگران، روانسنجی
  • آتنا غرایاق زندی، داوود حومنیان شریف آبادی*، محبوبه غیور نجف آبادی صفحات 879-887
    زمینه

    مطالعات متعددی به بررسی صفات سه گانه تاریک شخصیت و پرخاشگری پرداخته اند، اما پژوهشی که به پیش بینی پرخاشگری در زمینه ورزش براساس صفات سه گانه تاریک شخصیت مربیان و ورزشکاران پرداخته باشد مغفول مانده است.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی ارتباط صفات سه گانه تاریک شخصت با پرخاشگری مربی و ورزشکار بود.

    روش

    پژوهش حاضر توصیفی - همبستگی بود، جامعه آماری در پژوهش حاضر شامل تمامی مربیان و ورزشکاران شهر تهران در سال 1399 بود که از میان آنان، 80 نفر (40 ورزشکار و 40 مربی) به صورت در دسترس انتخاب شدند و مقیاس سه گانه تاریک شخصت (جانسون و وبستر، 2010) و پرسشنامه پرخاشگری (باس و پری، 1992) را تکمیل نمودند. داده ها از طریق همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه به روش ورود همزمان به وسیله نرم افزارآماری SPSS نسخه 25 تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که صفات سه گانه تاریک شخصت (خودشیفتگی، ماکیاولیستی و سایکوپاتی) به طور معناداری با پرخاشگری همبسته هستند (0/01 ≥p) و این صفات به صورت مثبت تغییرات پرخاشگری را هم در مربی و هم در ورزشکار تبیین می‎کنند (0/05 ≥p).

    نتیجه گیری

    نتایج به دست آمده از این پژوهش، اشاره دارد به اینکه شخصت و جنبه های تاریک آن نقش بسزایی در پرخاشگری مربیان و ورزشکاران دارد؛ بنابراین، به روانشناسان پیشنهاد می شود که به این صفات در پرخاشگری ورزشی مربیان و ورزشکاران توجه کنند.

    کلیدواژگان: خودشیفتگی، پرخاشگری، شخصیت، ورزش
  • کوروش سلیمانی، فرامرز سهرابی*، مهدی کلانتری صفحات 889-899
    زمینه

    عملکرد شناختی خلبان سازه مهمی است که نقش حیاتی در پیشگیری از سوانح هوایی ایفا می کند. تاکنون پژوهش های مختلفی به شناسایی عوامل اثرگذار بر عملکرد شناختی خلبان پرداخته اند؛ اما در زمینه تعامل این عوامل و توالی زمانی آنها شکاف تحقیقاتی وجود دارد.

    هدف

    هدف این پژوهش تدوین الگوی ساختاری پیش بینی عملکرد شناختی خلبانان خطوط هوایی ایران بر اساس منابع استرس و آگاهی از موقعیت با توجه به نقش میانجی گری خستگی ذهنی و عوامل پروازی بود.

    روش

    روش این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری کلیه خلبانان غیرنظامی مرد شاغل در شرکت های هواپیمایی ایران در سال 1398 که با استفاده از شیوه نمونه گیری در دسترس 310 نفر به عنوان نمونه در مطالعه شرکت کردند. داده های پژوهش از طریق پرسشنامه استرس شغلی (اسپیو و اسپوکان، 1998) پرسشنامه سنجش چندبعدی خستگی (اسمتس، 1996)، مقیاس رتبه بندی آگاهی از موقعیت (تایلور، 1990) و ارزیابی عملکردی در محیط شبیه سازی پرواز جمع آوری و با استفاده از روش مدل یابی معادلات ساختاری و آزمون بوت استرپ در نرم افزار Amos-21 تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که مدل فرضی پژوهش با انجام برخی اصلاحات از برازش مناسبی برخوردار است. شاخص های برازش مدل نهایی شامل TLI= 0/91، CFI= 0/93، IFI= 0/93، GFI= 0/93، SRMR= 0/056، RMSEA= 0/055 بود. همچنین نتایج نشان داد که استرس شغلی با واسطه گری خستگی ذهنی بر عملکرد شناختی اثر دارد. آگاهی از موقعیت نیز با واسطه گری خستگی ذهنی و عوامل پروازی بر عملکرد شناختی اثر می گذارد.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت، خلبانانی که استرس شغلی و خستگی ذهنی کمتر، آگاهی از موقعیت بیشتر و سطح بالایی از عوامل پروازی را دارا باشند می توانند عملکرد شناختی بهتری را تجربه کنند.

    کلیدواژگان: عملکرد شناختی، منابع استرس، آگاهی از موقعیت، خستگی ذهنی، عوامل پروازی، خلبانان خطوط هوایی
  • سجرانه جوادی آسایش، علی اکبر ارجمندنیا*، لیلا کاشانی وحید صفحات 901-910
    زمینه

    حرکات کلیشه ای در کودکان دارای اختلال طیف اوتیسم، موجب اختلال در توجه و تمرکز، رشد شناختی و آسیب در عملکرد اجتماعی می شود که در فعالیت های روزمره از بازی گرفته تا فعالیت های تحصیلی، مداخله می کند. مساله اصلی این است که آیا می توان آب درمانی را برای کاهش حرکات کلیشه ای کودکان طیف اوتیسم پیشنهاد داد؟

    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر آب درمانی مبتنی بر برنامه هالی ویک بر حرکات کلیشه ای کودکان دارای اختلال طیف اوتیسم بود.

    روش

    این پژوهش یک مطالعه شبه آزمایشی دو گروهی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه و جلسات پیگیری بود. جامعه آماری شامل تمامی کودکان دارای اختلال اوتیسم شهر کرج بود که تعداد 24 نفر از پسران اوتیسم بستری در آسایشگاه کهریزک البرز به روش نمونه گیری هدفمند از نوع در دسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش مقیاس تشخیص اوتیسم گارز - ویراش دوم بود. جلسات درمانی طبق برنامه هالی ویک و به صورت 3 جلسه در هفته و طی 24 جلسه انجام شد. تحلیل داده ها با روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 انجام شد. یافته ها: بین میانگین های گروه آزمایش و گواه تفاوت معناداری وجود دارد (0/001) و آب درمانی مبتنی بر هالی ویک در کاهش حرکات کلیشه ای موثر است همچنین آثار آن در مرحله پیگیری نیز ماندگار بوده است.

    نتیجه گیری

    آب درمانی به طور قابل توجهی موجب کاهش حرکات کلیشه ای کودکان دارای اختلال اوتیسم شد و می توان از این روش به عنوان رویکردی مکمل در توان بخشی کودکان اوتیسم استفاده کرد.

    کلیدواژگان: آب درمانی، هالی ویک، حرکات کلیشه ای، اختلال طیف اوتیسم
  • مهری امیری، پیمان حسنی ابهریان*، محسن روشن پژوه صفحات 911-924
    زمینه

    بیماری ایدز تا سال 1981 ناشناخته بود و در سال 1984 مشخص شد که ویروس اچ آی وی HIV عامل این بیماری است. مدل های متعددی از جمله رویکردهای اجتماع محور و برنامه های پیشگیری مثبت به منظور افزایش سازگاری با بیماری و بهره مندی از راهبردهای مقابله ای برای پیشگیری از ابتلا افراد دارای اچ آی وی HIV به ایدز AIDS تدوین شده است ولیکن هیچ کدام به موضوع تبعیت از درمان در این بیماران با استفاده از رویکردهای پیش گفت نپرداخته اند، اما این پژوهش درنظر دارد به بررسی روابط ساختاری مدل اجتماعی سازگاری و رویکرد پیشگیری مثبت با بررسی نقش میانجی گر راهبردهای مقابله ای برای بررسی تبعیت از درمان در افراد تحت پوشش باشگاه های مثبت سازمان بهزیستی بپردازد.

    هدف

    این پژوهش با هدف تعیین رابطه علی روش های اجتماع محور سازگاری برای پیشگیری مثبت بر اساس تبعیت درمانی با میانجی گری راهبردهای مقابله ای در بیماران مبتلا به اچ آی وی انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع پژوهش های کاربردی و در چهارچوب طرح های همبستگی و معادلات ساختاری بود. جامعه آماری این مطالعه شامل تمامی بیماران مبتلا به ایدز در شهر تهران در سال 1398 بود که تعداد 250 نفر از آنان با نمونه گیری هدفمند از نوع در دسترس از بین بیماران مراجعه کننده به باشگاه های مثبت تحت نظارت سازمان بهزیستی به عنوان نمونه انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه سبک های مقابله ای (لازاروس و فولکمن، 1984)، پرسشنامه سازگاری روانی - اجتماعی با بیماری (دروگتیس و دروگتیس، 1990) و پرسشنامه تبعیت درمانی (سیدفاطمی، رفیعی، حاجی زاده و مدانلو، 1397) استفاده شد. ارزیابی مدل مفهومی با روش الگویابی معادلات ساختاری انجام شد و برای آزمودن روابط غیرمستقیم، روش بوت استراپ (با استفاده از نرم افزار AMOS-21) به کار رفت.

    یافته ها

    مدل پیشنهادی پس از تصحیح، برازش قابل قبولی با داده ها دارد و همه مسیرهای مستقیم از لحاظ آماری معنادار بودند (0/05 <P). همچنین، همه مسیرهای غیر مستقیم (رابطه روش های سازگاری برای پیشگیری مثبت و تبعیت درمانی از طریق راهبردهای مقابله ای) معنادار بود (0/05 <P). مسیر غیر مستقیم، تبعیت درمانی بر سازگاری روانی - اجتماعی با میانجی گری راهبردهای مقابله ای در افراد مبتلا به اچ آی وی با توجه به روش برآورد بوت استرپ مورد تایید واقع گردید. علاوه براین، نتایج نشان داد تبعیت درمانی (0/001 >P) و راهبردهای مقابله ای (0/002 >P) بر سازگاری روانی - اجتماعی افراد مبتلا به HIV اثر مستقیم دارد و تبعیت از درمان باعث سازگاری روانی - اجتماعی و به تبع آن بهره گیری از شیوه های مناسب و فعال مقابله با فشار روانی است و رفتار مقابله ای مسئله مدار را تسهیل می نماید.

    نتیجه گیری

    بر اساس رویکرد اجتماع محور و روش های سازگاری انجام شده درباشگاه های مثبت سازمان بهزیستی، بیمارانی که راهبردهای کنارآمدن را با رویکرد پیشگیری مثبت دنبال کرده بودند، تبعیت از درمان آسات تری را تجربه کردند که احتمالا می تواند از تبدیل شدن اچ آی وی به ایدز در این بیماران پیشگیری نماید.

    کلیدواژگان: رویکرد اجتماع محور، روش های سازگاری، تبعیت درمانی، راهبردهای مقابله ای، بیماران مبتلا به HIV
  • شیلر کیخاونی*، مجید صفاری نیا، احمد علی پور، ولی الله فرزاد صفحات 925-938
    زمینه

    سلامت اجتماعی شهری به عنوان شرایط سالم جامعه یکی از شاخص های رفاه و پویایی جوامع محسوب می گردد. جهت ارتقاء سلامت اجتماعی شهری نیاز است که با توجه به شرایط هر جامعه شاخص منحصر به فردی پیشنهاد شود. در ایران هم چند شاخص برای ارتقاء سلامت اجتماعی طراحی شده است که در برنامه ریزی های مدیریت شهری مورد توجه قرار می گیرد ولی تاکنون مقیاسی برای سنجش وضعیت سلامت اجتماعی شهری ارایه نشده است.

    هدف

    هدف از پژوهش حاضر ساخت و بررسی ویژگی های روان سنجی مقیاس سلامت اجتماعی شهری بود.

    روش

    این پژوهش از نوع توصیفی و همبستگی بود. جامعه آماری کلیه شهروندان شهر تهران بودند، حجم نمونه 562 نفر از ساکنین شهر تهران بودند که از طریق نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. داده ها با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی تحلیل گردید.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحلیل عاملی اکتشافی بیانگر 6 عامل انسجام اجتماعی شهری، حقوق شهروندی، عدالت شهری، دلبستگی شهری، هویت شهری و پایداری شهری برای سلامت اجتماعی شهری بود. میزان قابلیت اعتماد کل مقیاس با استفاده از آلفای کرونباخ در اجرای اولیه 0/89 و در اجرای نهایی 0/91 به دست آمد که نشان دهنده قابلیت اعتماد مطلوب مقیاس است. همچنین مقیاس از درستی محتوایی و عاملی مناسبی برخوردار بود.

    نتیجه گیری

    مقیاس سلامت اجتماعی شهری در اعتبار یابی اولیه از درستی و قابلیت اعتماد مطلوبی برخوردار است و می توان از آن به عنوان یک ابزار معتبر برای سنجش سلامت اجتماعی شهری استفاده کرد.

    کلیدواژگان: اعتباریابی، مقیاس، سلامت اجتماعی شهری
  • زهرا اسماعیل پناه املشی، عباسعلی حسین خانزاده*، بهمن اکبری، لیلا مقتدر صفحات 939-951
    زمینه

    با توجه به نقش خودکارآمدپنداری در سلامت روانی افراد و محدود بودن ابزارهای اندازه گیری آن در ایران، دسترسی به آزمونی معتبر برای سنجش این سازه بسیار اهمیت دارد.

    هدف

    هدف از پژوهش حاضر تعیین درستی و قابلیت اعتماد پرسشنامه خودکارآمدپنداری والدگری در شهر رشت بود.

    روش

    این پژوهش از نظر روش شناسی در زمره پژوهش های توسعه ای است. نمونه آماری پژوهش شامل 1008 نفر از والدین دانش آموزان 13 تا 15 ساله (658 مادر و 350 پدر) شهر رشت در سال تحصیلی 1400-1399 بود که به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. جهت بررسی درستی همگرا از روش همبستگی بین دو پرسشنامه خودکارآمدپنداری والدگری کندال و بلوم فیلد (2005) و پرسشنامه خودکارآمدپنداری والدگری دومکا و همکاران (1996) در سطح معناداری 05/0 استفاده شد.

    یافته ها

    محتوای گویه های پرسشنامه خودکارآمدپنداری والدگری نشان داد که این ابزار دارای هشت عامل هیجان / عاطفی، بازی / لذت، همدلی / تفاهم، مهارگری، نظم / مرزها، فشار، خودپذیری، و یادگیری / دانش با شاخص های برازش مطلوب است. همچنین مقادیر آلفای کرونباخ برای کل پرسشنامه خودکارآمدپنداری والدگری برابر با 0/94 و برای خرده مقیاس های هیجان / عاطفی، بازی / لذت، همدلی / تفاهم، مهارگری، نظم / مرزها، فشار، خودپذیری، و یادگیری / دانش به ترتیب 0/61، 0/89، 0/86، 0/71، 0/90، 0/32، 0/57، 0/80 به دست آمد.

    نتیجه گیری

    یافته های این پژوهش نشان داد که بر اساس عامل های به دست آمده، پرسشنامه خودکارآمدپنداری والدگری، ابزاری مناسب، معتبر و درست جهت ارزیابی خودکارآمدپنداری والدگری والدین در ایران است

    کلیدواژگان: خودکارآمدپنداری، والدگری، ویژگی های روانسنجی
  • صدیقه کوچی، شهرام مامی*، وحید احمدی صفحات 953-966
    زمینه

    اضطراب اجتماعی یکی از عواملی است که در روند رشد اجتماعی افراد خلل ایجاد می کند، مطالعات متعددی رابطه بین طرحواره های ناسازگار اولیه و اضطراب اجتماعی را مورد تایید قرار داده اند اما مسئله اصلی این است، آیا راهبرد های تنظیم شناختی هیجان و خودکارآمدی اجتماعی می توانند در رابطه بین طرحواره های ناسازگار اولیه و اضطراب اجتماعی نقش واسطه ای داشته باشند؟

    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه ای راهبرد های تنظیم شناختی هیجان و خودکارآمدی اجتماعی در رابطه بین طرحواره های ناسازگار اولیه و اضطراب اجتماعی در دختران نوجوان بود.

    روش

    پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی و معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه شهر ایلام به تعداد 3822 نفر بود که در سال تحصیلی 400-99 مشغول به تحصیل بودند که از بین آنها 360 نفر با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند و به مقیاس اضطراب اجتماعی نوجوانان (لاجرکا و لوپز، 1998)، فرم کوتاه پرسشنامه طرحواره های ناسازگار اولیه (یانگ، 1998)، فرم کوتاه پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان (گرانفسکی و کرایج، 2006) و مقیاس خودکارآمدی برای موقعیت های اجتماعی (گودیانو و هربرت، 2003) پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل مسیر و از نرم افزار های SPSS 24 و Amos 24 استفاده شد.

    یافته ها

    تمامی اثرات مستقیم متغیر های پژوهش معنادار بودند (0/01 >P) اما اثر مستقیم طرحواره محدودیت مختل بر اضطراب اجتماعی معنادار نبود (0/05 <P). همچنین اثرات غیر مستقیم طرحواره های ناسازگار اولیه بر اضطراب اجتماعی از طریق راهبرد های تنظیم شناختی هیجان (انطباقی و غیرانطباقی) و خودکارآمدی اجتماعی همگی معنادار بوده (0/05 >P) و مدل پژوهش نیز از برازش مناسب برخوردار بود.

    نتیجه گیری

    طرحواره های ناسازگار اولیه می توانند با تاثیر بر راهبردهای تنظیم شناختی هیجان و خودکارآمدی اجتماعی، سطوح اضطراب اجتماعی را در دختران نوجوان پیش بینی کنند. این پژوهش لزوم توجه بیشتر به بهداشت روانی نوجوانان از طریق انجام برنامه ریزی های جامع جهت توانمندسازی آنها و مداخلات به موقع را آشکار می سازد.

    کلیدواژگان: اضطراب اجتماعی، طرحواره های ناسازگار اولیه، راهبرد های تنظیم شناختی هیجان، خودکارآمدی اجتماعی
  • حسن تیمورزاده، محمد محمدی پور*، ابوالفضل بخشی پور صفحات 967-977
    زمینه

    اعتیاد به اینترنت نوعی اختلال است که به استفاده بیش از حد از اینترنت گفته می شود و می تواند سایر فعالیت های اجتماعی فرد را تحت تاثیر قرار دهد. بر این اساس شناسایی عواملی که وابستگی را کاهش داده و از آسیب های اعتیاد به اینترنت بکاهد، ضروری است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی اثر پیش بینی کنندگی سرمایه روانشناختی بر اعتیاد به اینترنت، جهت کمک به طراحی مداخلات پیشگیری کننده از آن، از طریق میانجی گری درگیری تحصیلی انجام شد.

    روش

    این پژوهش، توصیفی و از نوع همبستگی و معادلات ساختاری بود. از 1200 نفر جامعه آماری دانشجویان دانشگاه فرهنگیان خراسان شمالی که در سال تحصیلی 99-1398 مشغول به تحصیل بودند، تعداد 300 نفر به صورت نمونه گیری تصادفی منظم انتخاب شدند و به پرسشنامه های اعتیاد اینترنت یانگ (1998)، سرمایه روانشناختی لوتانز (2007) و درگیری تحصیلی ریو (2013) پاسخ دادند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش آماری معادلات ساختاری استفاده شد و تحلیل ها با استفاده از نرم افزارهای SPSS-24 و AMOS-23 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که سرمایه روانشناختی و درگیری تحصیلی بر اعتیاد به اینترنت تاثیر منفی و معنادار دارند. و درگیری تحصیلی در رابطه بین سرمایه روانشناختی و اعتیاد به اینترنت نقش میانجی دارد. با توجه به شاخص های برازش مدل (GFI=.92, PCFI=.74, CFI=.91, RMSEA=.075, X2/d.f=2.564) مدل پیشنهادی از برازش خوبی برخوردار است.

    نتیجه گیری

    با توجه به ارتباط منفی سرمایه روانشناختی و درگیری تحصیلی با اعتیاد به اینترنت؛ مدیران و سیاستگذاران دانشگاه می توانند از طریق فراهم نمودن شرایط رشد شاخص های سرمایه روانشناختی و افزایش درگیری تحصیلی، اعتیاد به اینترنت دانشجویان را کنترل نمایند.

    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، سرمایه روانشناختی، درگیری تحصیلی
|
  • Mojtaba Mahdavi, Gholamali Afrooz*, Mohsen Shokouhi-Yekta, Keyvan Salehi, Ali Moghadam-Zadeh Pages 823-835
    Background

    Theory of Gardner provides a basis for identifying different capabilities and talents, but it is very difficult to assess multiple intelligences and the existing tools do not have the desired validity and reliability and are not designed based on Iranian culture.

    Aims

    The present study aims to examine and adapt multiple intelligences assessment components for Iranian primary school students.

    Method

    The present study is research and development, and descriptive in terms of purpose and data collection method respectively. The population consists of Tehrani first, second, and third-grade teachers in the school year of 2020 from which, 318 teachers were selected by available sampling.

    Results

    Explanatory factor analysis showed eight-component-structure based on generalized least squares and equamax rotation is the best structure. Confirmatory factor analysis indicated explanatory factor analysis has good fit indexes. Besides, the subscales have sufficient internal consistency and range between 0/79 (Musical Intelligence) to 0/92 (Interpersonal Intelligence).

    Conclusions

    In sum, results show regarding the optimal psychometric properties of the Multiple Intelligence Scale for Iranian Primary School Students-Teacher Form, it could be used for identifying multiple intelligences of students in educational settings in Iranian society

    Keywords: Intelligence, multiple intelligence, scale, elementary school students, teachers
  • Hadi Keramati, Esmat Motaharnejad, Parvin Kadivar*, Mehdi Arabzade Pages 837-848
    Background

    Effortful control is a temperamental structure of self-regulation.This structure as a cognitive control system helps individuals to control their thoughts and actions voluntarily and consciously. The Effortful Control Scale, developed by Ellis and Rothbart (2001), is a tool for assessing this structure in adolescents.

    Aims

    The purpose of this study was to investigate the factor structure, validity and reliability of the Persian version of the Effortful Control Scale in a sample of adolescents aged 15 to 18.

    Method

    The design of this study was descriptive-correlation (factor analysis). The statistical population of the study was all the high school students living in Ahvaz in 98-99 academic year. 448 students were selected by multi-stage cluster sampling. In order to collect the required data, Ellis and Rothbartchr('39')s Effortful Control Scale (2001), Aquino and Reedchr('39')s Moral Identity Questionnaire (2002) and Mouton, Dewitt, and Glazierchr('39')s School Attachment Questionnaire (1993) were used.

    Results

    The results of principal component analysis with varimax rotation indicated that the scale consists of three factors: attention, inhibition, and activation control. The results of confirmatory factor analysis, aimed to test three-factor structure, showed that the structure of this scale has acceptable fitness with data and all of the fitness Indicators confirmed fitness of the model. Cronbachchr('39')s alpha coefficient (0.79) indicated the optimal internal consistency of the scale. The correlation between this scale and subscales of the moral identity (0/22) and school attachment (0/25) questionnaires was measured, all of which were positive and significant.

    Conclusions

    The results indicated that the Effortful Control Scale is a valid and reliable tool which can determine developmental risks for this important dimension in adolescents by assessing this structure. Moreover it helps identifying adolescents with self-control problems in clinical and educational settings. It also helps researchers to plan and implement necessary interventions.

    Keywords: Factor structure, validity, reliability, effortful control
  • Hossein Raeisi, Mohsen Rasouli*, Abdolrahim Kasaee Pages 849-860
    Background

    Women, after divorce, do not have enough resilience to cope with lifechr('39')s problems and stresses, and literatures show the increase of resilience by acceptance and commitment and dialectical behavior therapy, two important treatments in the third wave, but it is not clear which one is more effective.

    Aims

    The purpose of this study was to determine comparison of the group therapy based on acceptance and commitment therapy and dialectical behavior therapy on resilience in divorced women.

    Method

    The research method was quasi-experimental. The statistical population included all divorced women under the auspices of the Imam Khomeini Relief Committee and Behzisti Organization (160 individuals) in Eghlid in 2019, 24 of whom selected with available sampling and randomly divided into acceptance and commitment therapy group, dialectical behavior therapy group, and the control group. One experimental group received acceptance and commitment therapy intervention (acceptance and commitment training package adapted from Honarparvaran, et al., 2018), (n = 8) and the other group received dialectical behavior therapy intervention (dialectical behavior training package adapted from Hadizadeh et al., 2018), (n = 8) in 12 sessions of 90 minutes. Individuals completed the Resilience Questionnaire of Connor and Davidson (2003) before, after and 2 months after the treatments. Research data were analyzed using repeated measures analysis of variance and simple effects of the group by spss-22 software.

    Results

    The results showed that group therapy based on acceptance and commitment and dialectical behavior therapy increase the resilience of divorced women (P<0.05) but there is no significant difference between the two therapies (P>0.05). Also, Benferoni pair comparison indicates the stability of treatment results in the follow-up phase.

    Conclusions

    According to the research findings, and the effectiveness of both approaches, the use of both treatments are auggested to the counseling clinics, specialists in the field of family and individual therapies in order to help these women to deal with difficult life situations.

    Keywords: Divorce, divorced women, resilience, acceptance, commitment therapy, dialectical behavior therapy
  • Maryam Mehboodi, Shole Amiri*, Hossain Molavi Pages 861-868
    Background

    Adolescence is a time to begin behaviors and conditions that affect well-being at the time but also lead to disorders in adulthood. Despite the family’s importance role in the developing psychological well-being, the direct and indirect effect of family emotions on well-being has been neglected so far.

    Aims

    The purpose of this study was to determine the mediating role of resilience in the relationship between positive and negative emotion expression in family with adolescent psychological well-being.

    Method

    This study was a descriptive-correlational study. The statistical population of this study consisted of all boy adolescents of Shiraz city that 206 of them were selected as the sample group using multistage cluster sampling and they responded to Conner-Davidson Resilience Scale (2003), the Family Expressiveness Questionnaire (Halberstadt, 1986) and short form of Reefchr('39')s Psychological Well-Being Scale (1989). Path analysis was used for data analysis.

    Results

    The results of the path analysis showed that the direct effect of positive emotion expression to psychological well-being variable (β= 0/242, T= 4/042) and the direct path of negative emotion expression on the psychological well-being were significant (β= -0/291, T= 4/865). Also, it was shown that the indirect effect of positive emotion expression on the psychological well-being variable through resiliency was significant
    (β= 0/063, p< 0/05). Finally, it was shown that the indirect effect of the variable of negative emotion expression on the variable of psychological well-being through resilience was significant (β= -0/058, p< 0/05).

    Conclusions

    Based on the results of this study, it is suggested to consider the mediating role of resilience in the relationship between positive and negative emotional expression and psychological well-being and therapists to incorporate this component in their therapeutic application.

    Keywords: Resiliency, positive emotion, negative emotion, psychological well-being, adolescents
  • Mostafa Mohamadzadeh, Mahmood Sheikh*, Davood Hoomanian, Fazlollah Bagherzadeh, Anooshirvan Kazemnejad Pages 862-868
    Background

    Physical literacy has been widely considered by researchers in recent years, but there are limited tools for measuring it, and have not been reported a reliable tools for measuring physical literacy in Iran yet.

    Aims

    This study was done to investigate the psychometric properties of Sam (2016) Perceived Physical Literacy Instrument (PPLI).

    Method

    The method of this research was descriptive and the study population were high school students in Tehran in 2019-2020 who were selected through multi-stage cluster sampling from different parts of Tehran. The sample size of the study was 836 adolescents aged 12-18 years. The translation process of the questionnaire was done forward-backward, then the content validity of the questionnaire was performed using the opinions of 10 sports science experts. After distributing the questionnaire in the data sample, it was tested in the assumed three-factor model of Sam (2016). Also, to assess the reliability of the instrument, the questionnaire was re-assessed in 30 subjects after 11 days. Data were analyzed using confirmatory factor analysis test, Cronbachchr('39')s alpha and Pearson correlation coefficients.

    Results

    The results of confirmatory factor analysis showed that CFI, NFI, GFI, IFI (> 0/9), PCFI, PNFI (> 0/8) and AGFI (> 0/5) indices has optimal fit of the model and the three-factor model was approved. Also, the instrument had good internal consistency and reliability of test-retest in the factors and scale (> 0/7).

    Conclusions

    The results of this study showed that the Persian PPLI has good validity and reliability and can be used to assess the perceived physical literacy of adolescents.

    Keywords: physical literacy, motivation, self-confidence, communication with others, psychometrics
  • Athena Gharayegh Zandi, Davoud Houminiyan Sharif Abadi*, Mahboubeh Ghayour Pages 879-887
    Background

    Numerous studies have examined the three dark traits of personality and aggression, But research that predicts aggression in sports based on the dark three personality traits of coaches and athletes has been neglected. 

    Aims

    The present study aimed to examine the effect of dark triad traits of personality on aggression of coaches and athletes.

    Method

    The research method was descriptive-correlational. The statistical population in the present study included all coaches and athletes in Tehran in 1399, from which 80 participant (40 athletes and 40 coaches were selected via convenience sampling among the coaches and athletes of Tehran coaches and athletes in 2020. They completed questionnaires of Short Dark Triad (SDTS; Paulhus & Jons, 2010) and Aggression (AQ; Buss and Perry, 1992) competing. The data were collected and analyzed by Pearson correlation and multiple regression tests (Enter method) by SPSS version 25.

    Results

    The results showed a significant relationship between Three dark personality traits (Narcissism, Machiavellianism and psychopathy) and aggression. Moreover, dark personality traits positively predicted aggression variance both coach and athlete.

    Conclusions

    The results of this study indicate that that personality and its dark traits plays an important role in tendency to aggression of both coaches and athletes. Therefore, psychologists are advised to pay attention to these traits in the aggression of coaches and athletes in sports.

    Keywords: Narcissism, aggression, personality, sport
  • Kourosh Soleimani, Faramarz Sohrabi*, Mehdi Kalantari Pages 889-899
    Background

    The pilotchr('39')s performance cognitive is an important construct that plays a vital role in preventing aviation incidents. Various studies have identified factors affecting pilot cognitive performance, but there is a research gap regarding interaction of these factors and their sequence.

    Aims

    The aim of present study was to develop a structural model for predicting cognitive performance of Iranian airline pilots based on the sources of stress and situation awareness considering the mediating role of mental fatigue and flight factors.

    Method

    The method of present study was descriptive-correlational. The statistical population of study included all male civilian pilots working in Iranian airlines in 2019. Using a convenience sampling method, 310 people participated in the study as the sample. Research data were collected through Occupational Stress Inventory (Osipow & Spokane, 1998), Multidimensional Fatigue Inventory (Smets, 1996), Situation Awareness Rating Technique (Taylor, 1990) and performance evaluation in flight simulation environment and analyzed using structural equation modeling method and bootstrap test in Amos-21 software.

    Results

    The results showed that the hypothetical research model with some modifications had a good fit. The fit indices of the final model included TLI= 0.91, CFI= 0.93, IFI= 0.93, GFI= 0.93, SRMR= 0.056, RMSEA= 0.055. The results also showed that occupational stress affects cognitive performance through mediating role of mental fatigue. Situation awareness also affected cognitive performance by mediating role of mental fatigue and flight factors.

    Conclusions

    Based on the results, it can be concluded that pilots who have less occupational stress and mental fatigue, more situation awareness of and a high level of flight factors show better cognitive performance.

    Keywords: Cognitive performance, sources of stress, situational awareness, mental fatigue, flight factors, airlines pilots
  • Sehraneh Javadiasayesh, Aliakbar Arjmandnia*, Leyla Kashanivahid Pages 901-910
    Background

    Stereotyped behaviors in children with autism spectrum disorder cause disturbances in attention and concentration, cognitive development, and impairment in social functioning. These disturbances interfere with daily activities ranging from playing games to academic activities. The key question is whether hydrotherapy can be offered to reduce stereotyped movements in children on the autism spectrum?

    Aims

    The aim of the present study was to investigate the effect of hydrotherapy program based on Halliwick program on stereotyped behaviors in children with autism spectrum disorder.

    Method

    This study was a quasi-experimental study of two groups of pre-test-post-test with control group and follow-up sessions. The statistical population included all children with autism disorder in Karaj. 24 autistic boys living in Kahrizak Alborz sanatorium were selected by convenience sampling method. The research instrument included The Gilliam Autism Rating Scale–Second Edition (GARS-2). The treatment sessions were performed according to the Halliwick program, 3 sessions per week for a total of 24 sessions. The data gathered from the study were analyzed through repeated measurement ANOVA and using SPSS software version 22.

    Results

    There is a significant difference between the averages of the experimental and control groups (0/001) and Halliwick -based hydrotherapy is effective in reducing stereotyped movements. Also, its effects have been lasting in the follow-up phase.

    Conclusions

    Hydrotherapy significantly reduced stereotyped behaviors in children with autism and can be used as a complementary approach to the rehabilitation of children with autism.

    Keywords: Hydrotherapy, halliwick, stereotyped behaviors, autism spectrum disorder
  • Mehri Amiri, Peyman Hassani-Abharian*, Mohsen Roshanpajouh Pages 911-924
    Background

    Numerous models have been developed for the prevention of AIDS in people with HIV. However, the present study sought to intervente structural relationships between a community-based adaptation model and adherence therapy mediated by coping strategies in HIV-positive people supported by positive clubs of the Welfare Organization of Iran.

    Aims

    The aim of this study was to determine the causal relationship between community-based coping methods for positive prevention based on adherence therapy mediated by coping strategies in HIV patients.

    Method

    The present study was descriptive and of correlation and structural equations. The statistical population of this study included all patients with AIDS in Tehran in 1398, of which 250 people were selected as the sample by purposive sampling of the available type from patients referring to positive clubs under the supervision of the Welfare Organization. In order to collect data, the Coping Styles Questionnaire (Lazarus and Folkman, 1984), the Psychosocial Adjustment Questionnaire (Drogtis and Drogtis, 1990) and the Adherence Therapy Questionnaire (Seyed Fatemi, Rafiei, Hajizadeh and Madanloo, 2018) were used. The Conceptual Model was evaluated by the structural equation modeling method and indirect relationships were tested using the bootstrap method (using AMOS-21 software).

    Results

    The corrected proposed model had an acceptable fit with the data and all direct and indirect (the relationship between adaptation methods for positive prevention and adherence therapy through coping strategies) paths were statistically significant (P< 0.05). The bootstrap estimation method confirmed the indirect path of adherence therapy on psychosocial adjustment mediated by coping strategies in people with HIV. In addition, therapeutic adherence (P< 0.001) and coping strategies (P < 0.002) had a direct effect on psychosocial adjustment of people with HIV. Adherence to treatment also causes psychosocial adjustment and, consequently, the use of appropriate and active coping strategies with stress and facilitates problem-oriented coping behavior.

    Conclusions

    Based on the results of the study, adherence therapy and coping strategies training can be used to increase the level of psychosocial adjustment in HIV-positive people. Therefore, it is suggested that psychological counseling be provided for patients in addition to medical measures to strengthen adaptation to the disease.

    Keywords: Community-based model, coping strategies, adherence therapy, HIV patients
  • Shiler Kaikhavani*, Majid Saffarinia, Ahmad Alipour, Valiollah Farzad Pages 925-938
    Background

    Urban social health as a healthy condition of society is one of the indicators of welfare and dynamism of societies. In order to promote urban social health, it is necessary to propose a unique indicator according to the conditions of each community. In Iran, several indicators have been designed to promote social health, which are considered in urban management plans, but so far no scale has been provided to assess the status of urban social health.

    Aims

    The purpose of this study was to construct and investigate the psychometric properties of the Urban Social Health Scale.

    Method

    This research was descriptive and correlational. The statistical population was all citizens of Tehran, the sample size was 562 residents of Tehran who were selected through available sampling. Data were analyzed using exploratory factor analysis.

    Results

    The results of exploratory factor analysis identified six factors of urban social cohesion, citizenship rights, urban justice, urban attachment, urban identity and urban sustainability for urban social health. The reliability of the whole scale was obtained using Cronbachchr('39')s alpha in the initial implementation of 0.89 and in the final implementation of 0.91, which indicates the optimal reliability of the scale. The scale also had good content and factor accuracy.

    Conclusions

    The Urban Social Health Scale has good validity and reliability in initial validation and can be used as a valid tool for measuring urban social health

    Keywords: Validation, scale, urben social health
  • Zahra Esmaeelpanah Amlashi, Abbas Ali Hosseinkhanzadeh*, Bahman Akbari, Leila Moghtader Pages 939-951
    Background

    Given the role of self-efficacy in peoplechr('39')s mental health and the limited tools for measuring it in Iran, access to a valid test to measure this structure is very important.

    Aims

    The aim of this study was to determine the validity and reliability of the Parenting Self-Efficacy Questionnaire in Rasht city.

    Method

    This research was a descriptive developmental study. The statistical sample of the study included 1008 parents of 13 to 15 year old students (658 mothers and 350 fathers) in Rasht city in the academic year 2021-2022 who were selected by cluster sampling. To evaluate the convergent validity, the correlation between Kendall and Bloomfield (2005) Parenting Self-Efficacy Questionnaire and Domka et al (1996) Parentaing Self- Efficacy Questionnaire was calculated at a significance level of 0.05.

    Results

    The content of the items of the parenting self-efficacy questionnaire showed that this tool has eight factors of emotion /affection, play / pleasure, empathy / understanding, control, order / boundaries, pressure, self-acceptance, learning / knowledge with desirable fit indicators. Also, Results from Cronbachchr('39')s alpha analysis showed the reliability of the whole parenting self-efficacy questionnaire were 0.94 and, 0.61, 0.89, 0.86, 0.71, 0.90, 0.32, 0.57, 0.80 for the subscales of emotion / affection, play / pleasure, empathy / understanding, control, order / boundaries, pressure, self-acceptance, learning / knowledge, respectively.

    Conclusions

    The findings of this study showed that based on the obtained factors, the parenting self-efficacy questionnaire is a suitable, reliable, and valid tool for assessing parental self-efficacy in Iran.

    Keywords: Self-efficacy, parenting, psychometric properties
  • Seddigheh Kouchi, Shahram Mami*, Vahid Ahmadi Pages 953-966
    Background

    Social anxiety is one of the factors that disrupts the process of social development in individuals. Numerous studies have confirmed the relationship between early maladaptive schemas and social anxiety, but the key question is whether cognitive emotion regulation strategies and social self-efficacy can play a mediating role in the relationship between early maladaptive schemas and social anxiety?

    Aims

    The purpose of this study was to investigate the mediating role of cognitive emotion regulation strategies and social self -efficacy in the relationship between early maladaptive schemas and social anxiety in adolescent girls.

    Method

    The present study was a descriptive correlational study and structural equation modeling. The statistical population included all female high school students in Ilam who were 3822 individuals studying in the 2020-2021 academic year. among these students 360 students were selected by multi-stage cluster sampling method and completed the Anxiety Scale for Adolescents (La Greca & Lopez, 1998), Early Maladaptive Schemas Questionnaire- Short form (Yong,1998), Cognitive Emotion Regulation Strategies Questionnaire- Short form (Granefski & KrajjT, 2006) and Self- efficacy for Social Situations (Gaudiano & Herbert, 2003). For data analysis, path analysis method and SPSS24 and Amos24 software were used.

    Result

    All direct effects of study variables were significant (p<0/01) but direct effect of impaired limited schema on social anxiety was not significant (p>0/05). Also the indirect effects of early maladaptive schemas on social anxiety through cognitive emotion regulation strategies (adaptive and maladaptive) and social anxiety were significant (p<0/05) and the research model had a good fit.

    Conclusions

    Early maladaptive schemas can predict levels of social anxiety by influencing cognitive emotion regulation strategies and social self-efficacy. This study highlights the need to pay more attention to adolescent mental health through comprehensive planning to empower them and timely intervention.

    Keywords: Social anxiety, early maladaptive schemas, cognitive emotion regulation strategies, social self- efficacy
  • Hasan Teymorzadeh, Mohammad Mohammadipour*, Abolfazl Bakhshipour Pages 967-977
    Background

    Internet addiction is a disorder characterized by the excessive use of the internet and can affect an individualchr('39')s other social functions. Hence, it is necessary to identify factors that reduce dependence on the internet and its adverse consequences.

    Aims

    This study aimed to identify the predicting effect of psychological capital on internet addiction in order to help to design protective strategies by the use of the mediating role of academic engagement.

    Method

    This research was a descriptive survey with a correlational and structural equation modeling type. The statistical population of the study consisted survey of the 1200 students who were studying at Farhangian University of North Khorasan (2019-2020). By the use the systematic random sampling method, 300 of the students were randomly selected and filled out Youngchr('39')s Internet Addiction (1998), luthanschr('39') psychological capital (2007), and Reeve academic engagement questionnaires (2013). Structural Equation Modeling (SEM) was used to analyze the data, using the SPSS 24 and Amos 23 software.

    Results

    The results showed that psychological capital and academic engagement have a negative and significant effect on internet addiction. Moreover, academic engagement has a mediating role in the relationship between psychological capital and internet addiction. Considering the model fit indices (GFI=.92, PCFI=.74, CFI=.91, RMSEA=.075, X2/d.f=2.564(, the proposed model has a good fit.

    Conclusions

    Regarding the negative relationship between psychological capital and academic engagement with internet addiction, the managers and policymakers of the university can control internet addiction by providing conditions for raising the psychological capital indicators and increasing academic engagement.

    Keywords: Internet addiction, psychological capital, academic engagement