فهرست مطالب

نشریه آمایش سیاسی فضا
سال سوم شماره 2 (پیاپی 10، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/07
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محسن جانپرور، ساجد بهرامی جاف*، ریحانه صالح آبادی، حامد دوستمرادی صفحات 70-80

    مرزها پدیده‌های فضایی- جغرافیایی کاملا پیچیده ای هستند که شامل ابعاد و پارامترهای متعددی می شوند. این پدیده های فضایی- جغرافیایی با توجه ‌به اهمیت و جایگاهی که جهت برقراری نظم و امنیت در درون کشور و حفظ منافع ملی دارا می باشند به کانون توجه حکومت ها تبدیل گشته اند و به‌صورت مختلف تلاش می شود با در پیشگیری راهبردهایی از این کانون ها حفاظت و حراست لازم صورت گیرد. جهت دستیابی به این مهم، گام اولیه و پایه ایی شناخت ابعاد و پارامترهای شکل دهنده و موثر بر مرزها است که در این تحقیق تلاش شده است که این ابعاد و پارامترها و تاثیر آن‌ها بر توسعه شهر مرزی جوانرود سنجیده شود. بر همین اساس پرسش‌ نامه‌ای متشکل از پارامترها و مولفه‌های موثر بر توسعه مناطق مرزی براساس 9 بعد (سرزمینی، اجتماعی-فرهنگی، اقتصادی، سیاسی-حاکمیتی، ژیوپلیتیکی، دفاعی-امنیتی، تاریخی، حقوقی - ساختاری و فناورانه) شکل گرفت. پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از حیث روش گردآوری اطلاعات، توصیفی- تحلیلی است. از آن‌جایی‌که در این تحقیق هدف بررسی تاثیر پارامترهای امنیتی بر توسعه شهرهای مرزی است، تحقیق مورد نظر توصیفی از نوع همبستگی است. نتایج به‌دست‌ آمده نشان داد که در بین مولفه‌های بعد سرزمینی، تاب آوری محیطی؛ در بین مولفه‌های بعد اجتماعی-فرهنگی، وجود یا عدم وجود سرمایه اجتماعی در شهر مرزی؛ مولفه‌های بعد اقتصادی، وابستگی ساکنین مرزی به تعامل اقتصادی با مرز؛ مولفه‌های بعد سیاسی- حاکمیتی، سطح آزادی عمل دولت های محلی دو سوی مرز؛ مولفه‌های ژیوپلیتیکی، موقعیت ژیواکونومیکی مرز؛ مولفه‌های بعد دفاعی-امنیتی، مداخله بازیگران فرو ملی؛ مولفه‌های بعد تاریخی، تاریخ مشترک طبیعی و انسانی بین دو سوی مرز؛ مولفه‌های بعد حقوقی- ساختاری، نگرش حکومت به مردم و مرز و در بین مولفه‌های بعد فناورانه نیز مولفه زیرساخت و فناوری‌های مرز مهم‌ترین و تاثیرگذارترین عوامل موثر بر توسعه مرزی شهر جوانرود شناخته شدند.

    کلیدواژگان: پارامترهای امنیتی، توسعه، شهرهای مرزی، جوانرود
  • عرفان دلیلی دیدار صفحات 81-89

    نظام اداره کشور بستر اجرای قدرت سیاسی است که از رهگذر آن نحوه تقسیم و توزیع قدرت در پهنه کشور و در بین دستگاه‌ها و سازمان‌ها به جریان می‌افتد. از آن‌جایی که مدیریت و تخصیص منابع در هر کشوری از طریق نظام اداری صورت می‌گیرد، کارکرد نظام اداری سهم قابل توجهی در تولید؛ بازتولید و محافظت از بنیان‌های قدرت ملی کشورها دارد. شاخص‌های کارایی نظام اداره کشور در بستر قوانین، دستورالعمل‌ها و بخشنامه‌ها مورد شناسایی قرار گرفته و در قالب مجموعه‌های قوانین و مقررات در دستور کار مجریان است. شاخص‌های مرتبط با برنامه ریزی تهیه و تدوین بودجه، تخصیص اعتبار با توجه به منابع موجود در کشور چنانچه منطبق با الگوی حکمرانی خوب تهیه شده باشد می‌تواند در مسیر پایداری توسعه قرار گیرد و ابعاد طبیعی و انسانی بنیان‌های تولید قدرت ملی را تقویت کند. این رویکرد حکمرانی خوب روایت‌گر توسعه انسان محور است و ارایه خدمات عمومی کارآمد، نظام قضایی قابل اعتماد و نظام اداری پاسخگو را به عنوان ارکان اصلی اداره کشور در نظر می‌گیرد. از دیگر سو بخش اعظم شاخص‌های قدرت ملی مرتبط بر کارکرد ساختارها و نهادهای اداره کشور و فرآیندهای موجود در آن‌ها است. این مقاله با روش توصیفی- تحلیلی به دنبال پاسخ دادن به این سوال است که سازوکارهای نظام اداره کشور در بستر حکمرانی خوب چگونه در تحول بنیان‌های قدرت ملی موثر است؟

    کلیدواژگان: نظام اداری، قدرت ملی، حکمرانی خوب
  • سید مهدی طیبی، یوسف شریف پور*، وحید محمدتقوایی صفحات 90-106

    پاندمی ویروس کرونا به‌عنوان یک پدیده تجربه نشده در دنیای مدرن آسیب‌های اقتصادی بزرگی را به تجارت بین الملل، چرخه‌ی کسب و کار و زنجیره‌های عرضه جهانی وارد آورده است. پژوهش‌ها نشان داده‌اند که گذاشتن محدودیت‌ها و قرنطینه برای کاهش اثرات کرونا تا اندازه‌ای مفید بوده اما این محدودیت‌ها منجر به ایجاد بحران اقتصادی و کاهش تجارت شده است. در این راستا سازمان جهانی گمرک با تمرکز بر اقدامات موثر گمرک در مقابل کووید 19 در راه آینده‌ای پایدار پیشرو بوده و گمرکات سراسر جهان را در این خصوص دعوت کرده تا ضمن کاهش شیوع کووید 19، اثرات بحران اقتصادی و کاهش تجارت را برطرف کند. بر این اساس سازمان جهانی گمرک از اعضای خود دعوت کرد که سیاست‌ها و اقدامات خود برای مقابله با شیوع ویروس کرونا و کاهش اثرات اقتصادی و تجاری آن را با تمامی گمرکات جهان به اشتراک بگذارند. سازمان جهانی گمرک این اقدامات و سیاست‌ها را در چهار مقوله (تسهیل جابه‌جایی محصولات ضروری و کمکی، حمایت از اقتصاد و یکپارچگی زنجیره تامین، محافظت از جامعه و محافظت از کارکنان) دسته بندی کرده است. نتایج این تحقیق نشان داده است که چهار مقوله فوق ارتباط مثبت و معنی داری با کاهش شیوع کووید 19، کاهش بحران اقتصادی و کاهش تجارت دارد و توجه به پیاده سازی آن‌ها به‌ویژه در زمان بحران‌ها می‌تواند ضمن کاربرد عملی برای تقویت بعد اقتصاد و تجارت، به علاقه مندان مباحث علمی توسعه در گمرک، تجارت و ذی‌نفعان مرتبط نیز در علم یاری رساند.

    کلیدواژگان: کووید 19، سازمان جهانی گمرک، زنجیره تامین، کسب و کار، تجارت
  • محسن عابدینی*، ریباز قربانی نژاد، عبدالرضا فرجی راد، محمد اخباری صفحات 107-116

    کشور چین طرح احیای جاده ابریشم را با نام« پروژه یک کمربند -یک راه» به‌عنوان طرح فراگیر منطقه‌ای مطرح نموده است. هدف کلان این طرح ارتقا سطح توسعه کشورهای مابین مرزهای شرقی و غربی اوراسیا از طریق تسهیل همکاری‌های منطقه‌ای و توسعه زیر ساخت‌های کشورهای معبر عنوان شده است. این پروژه دارای دو مسیر بری«کمربند اقتصادی جاده ابریشم» و بحری «جاده ابریشم دریایی قرن21» است. پروژه یک کمربند -یک راه دارای ابعاد مختلف ژیوپلیتیکی، اقتصادی، سیاسی و تجاری است. زمینه‌های همکاری‌های غیراقتصادی در چارچوب طرح مزبور شامل: تامین امنیت مسیرهای مبادلاتی، تقویت همکاری‌های ضد تروریسم در سطح منطقه، طراحی سازوکارهای حل و فصل منازعات در خصوص دعاوی زمینی و دریایی، توسعه منابع دریایی، همکاری در زمینه حفاظت زیست محیطی در مسیر جاده ابریشم و افزایش مبادلات فرهنگی می‌باشد. این پژوهش که به روش توصیفی– تحلیلی تهیه شده است به تبیین جایگاه ژیوپلیتیکی بندر چابهار در جاده ابریشم دریایی قرن 21 چین پرداخته است.

    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک، بندرچابهار، جاده ابریشم دریایی قرن 21
  • حسین مختاری هشی*، امین مرادی صفحات 117-131

    ایران از نظر موقعیت جغرافیایی در کمربند خشک کره زمین قرار گرفته است که این امر موجب کمبود طبیعی آب در کشور شده است. ایرانیان از دیرباز برای کنار آمدن با این امر، دست به اقداماتی نظیر احداث قنات، آب بند و آب انبار و... در بیشتر مناطق کشور زده​اند. با مرور زمان، افزایش جمعیت و گسترش فعالیت‌های کشاورزی، صنعتی و خدماتی نیاز به استفاده از آب را افزایش داده است و در کنار این امر، توزیع نامتعادل فعالیت‌ها و جمعیت در پهنه کشور در اغلب موارد پدیده طبیعی کمبود آب را تبدیل به پدیده انسانی و مدیریتی بحران آب کرده است که در نتیجه آن فشار مضاعفی به منابع آب وارد می​شود و در این بین شاید به‌توان محیط زیست و اکوسیستم​های طبیعی را اولین قربانیان خاموش این وضعیت محسوب کرد که مداخلات انسانی باعث قطع یا کاهش شدید حقابه آن‌ها می​شود و متعاقب بحران آب، انواع و اقسام بحران​های زیست محیطی اتفاق می​افتد. پژوهش حاضر با روش توصیفی- تحلیلی به بررسی آثار و تبعاتی که بحران آب بر محیط زیست کشور بر جای می​گذارد، می‌پردازد. یافته‌های تحقیق مصادیقی از این وضعیت در گوشه و کنار کشور را به نمایش می‌گذارد. به​طوری که بحران آب در ابعاد گوناگونی محیط زیست و اکوسیستم‌های طبیعی را در کشور تخریب کرده و تبعات جبران ناپذیری بر جای گذاشته است.

    کلیدواژگان: بحران آب، بحران زیست محیطی، اکوسیستم های طبیعی، منابع آب، سفره های آب زیرزمینی
  • مرتضی قورچی*، مریم راستاد بروجنی صفحات 132-147

    امروزه شهر‌ها در تلاش برای کسب موقعیت برتر در عصر جهانی‌شدن در عرصه‌های اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی هستند. شهرهای بسیاری نیازمند تقویت فضاهای رقابتی جدید جهت پیوستن به این رویداد عظیم جهانی و افزایش میزان جذابیت شهر‌ها برای گروه‌های مختلف در راستای گردش موثر کالا، خدمات، تجارت و سرمایه در جهان سرمایه‌داری امروزی هستند و مدیریت شهری و رویکردهای نوین می‌تواند نقش بخش خصوصی را در بدنه شهر‌ها بیش از پیش رنگ و لعابی خاص ببخشد. شهر بنگلور به‌عنوان سیلیکون ولی شرق آسیا، با در اختیار داشتن بخش اعظم مهارت‌‌ها و فناوری‌های اطلاعاتی و ارتباطی هندوستان توانسته است در ساختار اقتصادی این کشور تحولی شگرف ایجاد کند و جایگاه ویژه‌ای برای جذب شرکت‌های مهم جهان و سرمایه‌گذاری‌های کلان به خود اختصاص دهد و از طرفی دیگر به‌عنوان خواهر خوانده سانفرانسیسکو و مشارکت استارت آپ‌های بنگلوری در نمایشگاه‌‌ها و همایش‌‌ها درصدد است تا از طریق دیپلماسی شهری به حل بسیاری از مشکلات شهری و رشد اقتصادی بپردازد. این پژوهش از نظر هدف بنیادی-کاربردی و با استفاده از روش اسنادی- کتابخانه‌ای و با هدف شناسایی نقاط قوت بنگلور و نقش اثر گذار بر تغییر و تحول اقتصادی هند که از طریق دیپلماسی شهری پیوند خورده با جهان و فرآیندهای جهانی سازی، راهی آشنا برای شهرهای ایران با موقعیت مناسب ایجاد نماید، انجام پذیرفته است و نتایج حاکی از آن است که بنگلور با بهره گیری از فناوری اطلاعات و جذب سرمایه گذاری داخلی و خارجی، نقش موثری بر توسعه اقتصادی هند بر جای گذاشته است.

    کلیدواژگان: جهانی شدن، توسعه اقتصادی، دیپلماسی شهری، بنگلور
|
  • Mohsen Janparvar, Sajed Bahrami Jaf *, Reyhaneh Salehabadi Pages 70-80

    The boundaries are completely complex spatial-geographical phenomena that include several dimensions and parameters. This spatial-geographic phenomena has become the focus of governments due to their importance and position in order to establish order and security within the country and to protect national interests and different efforts are done to protect them. To achieve this, the first and basic step is to know the dimensions and parameters that form and affect the borders. This research tries to determine these dimensions and parameters and their impact on urban development of Javanrood city. Accordingly, a questionnaire consisting of parameters and components affecting the development of border areas based on nine dimensions (territorial, socio-cultural, economic, political-governance, geopolitical, defense-security, historical, legal-structural and technological) is projected. The present study is descriptive- analytic in terms of it's practical purpose and in terms of the method of data collection. Since the aim of this study is to investigate the effects of security parameters on the development of border cities, the research is a descriptive correlational study. The results showed that among the components of the territorial dimension, environmental resilience; among the components of the socio-cultural dimension, the existence or absence of social capital in the border city; among the components of the economic dimension, the dependence of border residents on economic interaction with border; among the components of political dimension, level of freedom of action of local governments on both sides of border; among geopolitical components, geoeconomic position of border; among the defense-security components, intervention of local players; among the historical components, human and physical commonality between the two sides of the border; among the components of the legal and structural dimension, the government's attitude towards the people and the border; and among the components of technology, border infrastructure and technologies are as the most important and influential factors influencing the border development of Javanrood city.

    Keywords: Security Parameters, Development, Border Cities, Javanrood
  • Erfan DaliliDidar Pages 81-89

    The system of governing the country is the bedrock of the exercise of political power through which the distribution of power in the country and among the organs and organizations takes place. Since the management and allocation of resources in each country is done through the administration system, its function has a significant share in production, reproduction and protection of the foundations of national power. The indicators of the efficiency of the country's administration system are identified in the context of the rules, instructions and directives and are on the agenda of the executers in the form of sets of rules and regulations. If the indicators related to planning, preparation and formulation of budget allocation are prepared in accordance with the pattern of good governance, the country can be on the path of sustainable development and the natural and human dimensions of national power generation intermediaries are strengthened. With this approach, good governance narrates human-centered development and considers the provision of efficient public services, a reliable judicial system and an accountable administration system as the main pillars of the governance. From the other hand, most of the indicators of national power are related to the functioning of the structures and institutions of the country and the existed processes. With a descriptive-analytic method, this article seeks an answer to the question that “how the mechanisms of the country's administration system in the context of good governance are effective in changing the foundations of national power?”.

    Keywords: Administrative System, National Power, Good Governance
  • Seyed Mahdi Tayebi, Yousef Sharifpour*, Vahid Mohammad Taghvaee Pages 90-106

    COVID-19 pandemic, as an unprecedented phenomenon in the modern world, has considerably damaged the international trade, business and supply chain. Previous researches show that although, some restrictions and quarantine are helpful for decreasing the negative impacts of the pandemic, but these have cause trade and economic crisis. In this environment, the World Customs Organization (WCO) plays a pioneering role in combating against the damaging effects of the COVID-19 pandemic. It has invited all its members to share their best practices and policies for preventing the spread of the pandemic. The WCO categorizes them into 4 distinctive groups: facilitating the cross-border movement of relief and essential supplies, supporting the economy and sustaining supply chain continuity, protecting staff and society. This research shows that the mentioned practices and policies can significantly reduce the trade and economic recession of the pandemic and implementation of these practices in critical times can be useful to promote the economy and trade and can help the researchers, policy-makers and stakeholders in combating the negative effects of the pandemic.

    Keywords: COVID-19, World Customs Organization, Supply Chain, Business, Trade
  • Mohsen Abedini *, Rabia Ghorbaninejad, Abdolreza Faraji Read, Mohammad Akhbari Pages 107-116

    China has launched the Silk Road Rehabilitation Project, a "one-way belt project," as a comprehensive regional project. The main goal of this project is to enhance the level of development of the countries between the eastern and western borders of Eurasia by facilitating regional cooperation and developing the infrastructure of the transit countries. The project has two routes: the Silk Road Economic Belt and the 21st Century Maritime Silk Road. The one-way belt project has various geopolitical, economic, political and commercial dimensions. Areas of non-economic cooperation within the framework of this project include: ensuring the security of trade routes, strengthening counterterrorism cooperation at the regional level, designing mechanisms for resolving disputes over land and sea disputes, developing marine resources, and cooperating in the field of environmental protection and increasing in cultural exchanges. This study using the descriptive- analytic method explains the geopolitical position of Chabahar port in China’s Maritime Silk Road in the 21st Century.

    Keywords: Geopolitics, Chabahar Port, Maritime Silk Road in the 21st Century
  • Hossein Mokhtari Hashi *, Amin Moradi Pages 117-131

    Iran is geographically located in the arid climate zone of the earth, which has caused a natural shortage of water in the country. In the past, Iranians have taken some measures such as constructing qanat, dams and reservoirs in most parts of the country to cope with water shortages. Over time, population growth and the expansion of agricultural, industrial and service activities have increased the need for water use. In addition to these issues, the unbalanced distribution of activities and population in the country has often turned the natural phenomenon of water scarcity into a human and managerial phenomenon of the water crisis, as a result of which double pressure is placed on water resources. In this situation, it can be imagined that the environment and natural ecosystems are the first victims of human interventions that have led to water cuts or severe reductions in their right to water and the water crisis brings all kinds of environmental crises. The present study using a descriptive-analytic method investigates the effects and consequences of the water crisis on the country's environment. The research shows examples of this situation in different parts of the country. In a way that the water crisis in various dimensions has destroyed the environment and natural ecosystems in the country and has left irreparable consequences.

    Keywords: Water Crisis, Environmental Crisis, Natural Ecosystems, Water Resources, Aquifers
  • Morteza Ghorchi*, Marzieh Rastad Borujeni Pages 132-147

    Today, cities are trying to gain a leading position in the economic, political, social and cultural spheres of globalization. Many cities need to strengthen new competitive spaces to join this huge global event and to increase in their attractiveness for different groups to effectively flaw of goods, services, trade and capital in today's capitalist world, and urban management and new approaches can give a prominent role to the private sector in this relation. Bangalore, as a Silicon Valley of east asia, with its vast majority of India's information and communication skills and technologies, has been able to revolutionize the country's economic structure and occupy a special place to attract the world's major companies and large investments. On the other hand, as a sister of San Francisco and the participation of Bangladeshi startups in exhibitions and conferences, it tries to solve many urban problems and reach high economic growth through urban diplomacy. This research is applied in terms of purpose and using the documentary-library method tries to identify Bangalore's strengths and its effective role in India's economic evolution through urban diplomacy linked with the world and globalization processes, so that it can provide some paths for Iranian cities. The results show that Bangalore has played an effective role in India's economic development by using information technology and attracting domestic and foreign investments.

    Keywords: Globalization, Economic Development, Urban Diplomacy, Bangalore