فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی گیلان - پیاپی 117 (بهار 1400)

مجله دانشگاه علوم پزشکی گیلان
پیاپی 117 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • پرند پورقانع، پگاه امیری نژاد، سید محمدتقی رضوی طوسی* صفحات 2-13
    زمینه

    ارایه مشاوره جنسی در برنامه توانبخشی قلبی می تواند رضایت و عملکرد جنسی بیماران بعد از عمل جراحی عروق کرونر قلب را بهبود بخشد.

    هدف

    این پژوهش با هدف تعیین تاثیر توانبخشی قلبی بر میزان رضایت جنسی بیماران در جراحی عروق کرونری قلب انجام شد. 

    مواد و روش ها

    مطالعه مقطعی از نوع توصیفی تحلیلی حاضر در مراکز توانبخشی قلبی رشت و منتخب تهران در سال 98-1397 روی 108 نفر بیمار بعد از جراحی عروق کرونر قلب انجام شد. ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه دو بخشی (جمعیت شناختی و رضایت جنسی لارسون) بود که در دو نوبت (قبل از شروع برنامه های توانبخشی قلبی و بعد از گذشت حداقل شرکت در 10 جلسه برنامه توانبخشی قلبی) بین مشارکت کنندگان توزیع شد. داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 18 و با به کارگیری آزمون هایآزمون های تی زوجی، ویلکاکسون و تحلیل کوواریانس در سطح معنی داری 05/P<0 تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

    میانگین±انحراف معیار سنی افراد 6/37±58/60 سال بود. نمره رضایت جنسی بیماران بعد از مداخله به طور معنی داری نسبت به قبل افزایش داشت و رضایت جنسی بیماران بعد از مداخله نسبت به قبل با اختلاف آماری معنی داری مشاهده شد (0/001>P). بین اختلاف نمره رضایت جنسی قبل و بعد مداخله با سن، جنس، تعداد سال های ازدواج، مدت ابتلا به بیماری قلبی، بیماری های همراه، وضعیت شغلی، سطح تحصیلات و وضعیت اقتصادی رابطه معنی داری مشاهده نشد (0/05<p).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج، لازم است به عملکرد جنسی بیماران در عمل جراحی عروق کرونر قلب توجه بیشتری شود و با فرهنگ سازی برای شرکت در برنامه های توانبخشی قلبی بعد از عمل، موجبات ارتقای کیفیت عملکرد جنسی و در نهایت بهبود کیفیت زندگی را فراهم آورد.p).

    کلیدواژگان: توانبخشی قلبی، رضایت جنسی، جراحی عروق کرونری قلب
  • الهه عبدالهی، سمیه شکرگزار*، محبوبه شیراوژن، محبوبه گلشاهی، رقیه زارع صفحات 14-27
    زمینه

    جمعیت سالمندان به سرعت درحال افزایش است و توجه به نیازهای این مرحله یک ضرورت است. رضایت جنسی که به عنوان لازمه شادکامی مطرح شده است، در زنان سالمند مغفول مانده است.

    هدف

     مطالعه در راستای تعیین ارتباط رضایتمندی جنسی و سلامت روان در زنان سالمند انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تحلیلی مقطعی، 195 زن متاهل 60 ساله و بالاتر از مراکز بهداشت شهری روستایی گیلان در سال 1398 به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. پرسش نامه های جمعیت شناختی، GHQ-28 و رضایت جنسی توسط افراد تکمیل و سپس داده ها وارد نرم افزار SPSS نسخه 22 شد. جهت گزارش اطلاعات از شاخص فراوانی، میانگین± انحراف معیار و میانه و همچنین از آزمون های شاپیرو ویلک، من ویتنی، کروسکال والیس و ضریب همبستگی اسپیرمن استفاده شد.

    یافته ها

    بین رضایتمندی جنسی و سلامت روان در زنان سالمند متاهل ارتباط مستقیم و معنادار مشاهده شد (0/0001≥P). درصد میزان رضایتمندی جنسی پایین 51/2، متوسط 27/7 و بالا 21/08 بود. رضایتمندی جنسی با تحصیلات فرد (0/001≥P) و همسر (0/006≥P) و درآمد (0/0001≥P) رابطه مستقیم و با بیماری جسمی (0/030≥P)، مصرف دارو (0/009≥P)، افزایش سن (0/0001≥P)، تعداد فرزندان (0/022≥P) و مدت زندگی زناشویی (0/0001≥P) رابطه معکوس داشت. میانه نمره سلامت روان 38 (53-24) بود و درصد فراوانی افرادی که علایم مرضی داشتند (79/4) بیشتر از افراد بدون علایم مرضی بود (20/6).

    نتیجه گیری

    در زنان سالمند سلامت روان و رضایتمندی جنسی رابطه مستقیم دارند؛ بنابراین فراهم آوردن مراقبت های جنسی موثر و متناسب در این افراد توصیه می شود.

    کلیدواژگان: رضایت جنسی، سلامت روان، سالمندان، زنان متاهل
  • ابراهیم نصیری، پیمان طالبی، قاسم محمودپور، جمال رضایی اوریمی* صفحات 28-39
    زمینه

    مسمومیت یک مسئله مهم در بهداشت عمومی است و موجب مرگ و میر زیادی در هر سال می شود. داشتن اطلاعات اپیدمیولوژیک می تواند موجب برنامه ریزی مناسب برای پیشگیری و مداخله لازم شود.

    هدف

     تعیین یک ساله فراوانی و علل مسمومیت در بیماران امدادرسانی شده توسط اورژانس 115 قایمشهر در سال 1395 بود.
    مواد و روش ها: این مطالعه از نوع توصیفی مقطعی است که بعد از بررسی پرونده 12552 بیمار امدادرسانی شده به صورت سرشماری در سال 1395 با مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی قایمشهر تماس گرفته اند، در نهایت 398 بیمار مبتلا به مسمومیت شناسایی شدند. متغیرهای بررسی شده شامل سن، جنس، محل سکونت، عامل و روش مسمومیت و مداخلات درمانی بود که استخراج و ثبت شد.

    یافته ها

    در مجموع 398 بیمار (17/3 درصد) بیماران امدادرسانی شده دچار مسمومیت شده بودند که 271 نفر (68/1 درصد) مرد و 127 نفر (31/9 درصد) زن بودند. شایع ترین علت مسمومیت ها سوء مصرف (58/1 درصد) بود. 58/3 درصد از مسمومیت ها از نوع دارویی و مابقی دچار مسمومیت با عوامل غیر دارویی بودند. ترامادول (29/6درصد) شایع ترین داروی ایجادکننده مسمومیت بود. در بین مسمومیت های غیردارویی بیشترین عامل ایجاد کننده مسمومیت مواد مخدر (22/6 درصد) و الکل (13/1 درصد) بودند. شایع ترین راه قرار گرفتن در معرض سموم از طریق گوارشی بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به افزایش سوء مصرف مواد مخدر و داروهایی مانند ترامادول در میان جوانان و نیز بالا بودن میزان مسمومیت عمدی در زنان جوان حمایت های روان شناسی، نظارت مناسب بر توزیع دارو، ایجاد فضای مناسب اجتماعی و تفریحات سالم برای جوانان لازم است.

    کلیدواژگان: مسمومیت، اپیدمیولوژی، بهداشت عمومی، ترامادول، خدمات پزشکی اورژانس
  • امیرمحمد سفردوست، زهرا بستانی خالصی*، عنایت الله همایی راد صفحات 40-51
    زمینه

    توجه به سلامت نوجوانان از اهداف توسعه هزاره است. برنامه ریزی در حوزه سلامت نوجوان برای دستیابی به حد پذیرفتنی سلامت و پیشگیری از اتلاف سرمایه باید بر پایه توجه به تمامی ابعاد سلامت و نیازسنجی باشد.

    هدف

     این مطالعه با هدف تعیین نیازهای سلامت پسران نوجوان شهر رشت و عوامل مرتبط با آن انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تحلیلی مقطعی 352 نفر از پسران مشغول به تحصیل در دوره اول و دوم متوسطه مراکز آموزشی دولتی و غیردولتی شهر رشت در رشته های تحصیلی علوم ریاضی، علوم تجربی، علوم انسانی، هنرستان های کار دانش و مراکز فنی حرفه ای شرکت کردند. روش نمونه گیری از نوع تصادفی و به صورت خوشه ای چندمرحله ای بود. جمع آوری اطلاعات در این پژوهش با استفاده از فرم جمع آوری اطلاعات و پرسش نامه استاندارد نیازسنجی سلامت پسران نوجوان صورت گرفت.

    یافته ها

    میانگین نمره نیاز سلامت در حیطه جسمی برابر با 0/15±49/65، در حیطه جنسی برابر با 0/12±11/39، در حیطه روانی 0/29±89/28 و در حیطه اجتماعی برابر با 0/24± 47/3 بود. اکثر واحدهای پژوهش در حیطه سلامت جسمانی (76 درصد) و روانی (94 درصد) به ترتیب میانگین نمره عالی و 81/3 درصد از واحدهای پژوهش شده در حیطه سلامت اجتماعی در طبقه خوب کسب کردند. اما اکثر (57/8 درصد) واحدهای مورد پژوهش در حیطه سلامت جنسی دارای میانگین نمره متوسط بودند. آنالیز رگرسیون خطی نشان داد که نیاز سلامت در بعد جسمی، با متغیر مرکز آموزشی (0/001=P)، در بعد جنسی با سن (0/002=P)، نوع مرکز آموزشی (0/015=P)، تحصیلات مادر (0/025=P) و شغل مادر (0/005=P) ارتباط آماری معنی دار دارد. همچنین در بعد روانی با نوع مرکز آموزشی (0/009=P)، رتبه تولد (0/048=P)، شغل پدر (0/021=P) و شغل مادر (0/022=P) و در بعد اجتماعی با متغیر مرکز آموزشی (0/001=P)، ارتباط آماری معنی دار دارد.

    نتیجه گیری

    یافته های این پژوهش نشان داد که مهم ترین بعد نیاز سلامت در واحدهای مورد پژوهش بعد جنسی بود و ابعاد دیگر نیازهای سلامت به ترتیب اولویت شامل بعد اجتماعی، جسمی و روانی بودند. همچنین مهم ترین عوامل مرتبط با نیاز سلامت، مرکز آموزشی، شغل و تحصیلات مادر، رتبه تولد و شغل پدر بود. نتایج حاصل از این مطالعه می تواند در طراحی و اجرای مداخلات مبتنی بر نیاز، با هدف ارتقاء سلامت پسران نوجوان موثر و مفید واقع شود.

    کلیدواژگان: نیازهای سلامت، نوجوان پسر
  • حدیث سوری نژاد، فریبا حقانی، مرجان بیگی، الهام ادیب مقدم* صفحات 52-63
    زمینه

     شناسایی عوامل موثر در یادگیری یکی از مقوله های مهم و مد نظر محققان است. یکی از این عوامل مهم و تاثیرگذار در یادگیری سبک یادگیری دانشجویان است. سبک های یادگیری غالب استفاده شده دانشجویان دانشگاه های مختلف در ایران متفاوت است.

    هدف

     این مطالعه با هدف مروری بر سبک های یادگیری دانشجویان مامایی در ایران انجام شد.
    مواد و روش ها: در این مطالعه کلیدواژه های سبک های یادگیری، دانشجویان مامایی و نظریه کلب به فارسی و انگلیسی در پایگاه های گوگل اسکولار، پاب مد، پایگاه علمی جهاد دانشگاهی، اسکوپوس و مگ ایران در محدوده سال 2000 تا 2020 جست وجو شد. از بین 28 مقاله یافت شده، در نهایت 9 مقاله مرتبط را بررسی کردیم.

    یافته ها

    با توجه به بررسی مقالات، مشاهده شد که یادگیری در دانشجویان مامایی معمولا با استفاده از چندین سبک انجام می شود و بیشترین سبک هایی که استفاده می شوند، به ترتیب سبک یادگیری هم گرا و جذب کننده است.

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه سبک یادگیری غالب در دانشجویان مامایی هم گرا و جذب کننده است، ضمن در نظر گرفتن تفاوت های فردی، باید برنامه ریزی آموزشی و انتخاب روش تدریس به نحوی باشد که متناسب با سبک های یادگیری مختلف دانشجویان بوده و از روش های متنوع و نوین آموزشی استفاده شود.

    کلیدواژگان: سبک های یادگیری، نظریه کلب، دانشجویان مامایی
  • فردین مهرابیان، ربیع الله فرمانبر، مرجان مهدوی روشن، رامیار فرزان، سعید امیدی، رقیه عاقبتی* صفحات 64-75
    زمینه

     فشار خون بالا عامل تعدیل شونده خطر سلامت و از علل مهم ناتوانی و مرگ است. تیوری رفتار برنامه ریزی شده از تیوری های مهمی است که مسیر پذیرش رفتارهای بهداشتی را توضیح می دهد.

    هدف

    این مطالعه با هدف بررسی میزان تاثیر مداخله آموزشی مبتنی بر تیوری رفتار برنامه ریزی شده بر انجام رفتارهای خودمراقبتی بیماران دارای فشار خون بالا انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه مداخله ای در دو گروه 75 نفره آزمایش و کنترل از بیماران مبتلا به فشار خون بالای مراکز بهداشت رشت در سال 1393و در طی 5 ماه صورت گرفت. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه محقق ساخته شامل اطلاعات جمعیت شناختی و فعالیت جسمانی با استفاده از پرسش نامه GPAC و اطلاعات تغذیه ای با پرسش نامه بسامد خوراک FFQ و سوالات تیوری رفتار برنامه ریزی شده در پنج حیطه نگرش، هنجارهای انتزاعی، کنترل رفتار درک شده، قصد رفتاری و مرتبط با فشار خون بود. روایی پرسش نامه به روش روایی محتوایی و پایایی پرسش نامه با ضریب آلفای کرونباخ 0/71 تعیین شد. تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 18 و آزمون توصیفی و استنباطی انجام شد.

    یافته ها

    قبل ازا نجام مداخله آموزشی دو گروه از نظر میانگین نمره سازه های تیوری رفتار برنامه ریزی شده، همسان بودند. پس از آن در گروه آزمایش میانگین نمره نگرش از 4/51 به 4/58، میانگین نمره هنجارهای انتزاعی از 4/16 به 4/19، میانگین نمره کنترل رفتار درک شده از 3/64 به 4/23 و میانگین نمره قصد رفتاری از 3/88 به 4/24 رسید که این اختلاف از نظر آماری معنی دار بود (05/P<0) و اختلافی در گروه کنترل مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که طراحی برنامه آموزشی بر اساس تیوری رفتار برنامه ریزی شده در ارتقاء رفتار خودمراقبتی بیماران تاثیر داشت.

    کلیدواژگان: پرفشاری خون، آموزش، خودمراقبتی، تئوری رفتار برنامه ریزی شده
  • حسین خوشرنگ، سمانه غضنفر تهران*، هوروش ابراهیمی لویه، سید مسعود معافی مدنی صفحات 76-83

    اسفروسیتوز ارثی یک اختلال همولیتیک خانوادگی با مکانیسم اینتراکورپوسکولار است که با تولید گلبول های قرمز کره ای شکل مستعد همولیز که منجر به آنمی همولیتیک، بزرگی طحال، زردی و سنگ کیسه صفرا می شود، مشخص می گردد. یکی از دلایل اصلی مراجعه این بیماران به اتاق عمل، انجام اسپلنکتومی و کوله سیستکتومی ناشی از عوارض بیماری است. از نگرانی های حوالی عمل در این بیماران وجود آنمی شدید نیازمند تزریق خون، حملات آپلاستیک، بروز هایپوکسمی و اسیدوز است. از طرفی اداره بیهوشی اسپلنکتومی و کوله سیستکتومی در بیمار باردار مبتلا به اسفروسیتوز به دلیل تغییرات فیزیولوژیک مرتبط با بارداری، زمان ایده آل برای انجام عمل های ذکرشده در بیمار حامله و عوارض داروهای بیهوشی بر مادر و جنین از مباحث بسیار چالش برانگیز است. بدین منظور در این گزارش به اداره بیهوشی یک مورد خانم باردار مبتلا به اسفروسیتوز ارثی کاندید جراحی کوله سیستکتومی و اسپلنکتومی هم زمان می پردازیم.

    کلیدواژگان: اسفروسیتوز ارثی، کوله سیستکتومی، اسپلنکتومی، بارداری
|
  • Parand Pourghane, Pegah Amiri Nejad, Syeed Mohammad Taghi Razavi Tousi* Pages 2-13
    Background

    Providing sexual counseling in cardiac rehabilitation program can improve patients’ sexual satisfaction and performance after Coronary Artery Bypass Graft (CABG) surgery. Objective This study aims to determine the effect of cardiac rehabilitation on sexual satisfaction of patients after CABG surgery.

    Materials and Methods

    This descriptive-analytical study with a cross-sectional design was conducted on 108 patients with CABG surgery referred to cardiac rehabilitation centers in Rasht and Tehran, Iran in 2017-2018. A demographic form and Larsson’s sexual satisfaction questionnaire were used for data collection before and after 10 sessions of cardiac rehabilitation program. The collected data were analyzed in SPSS v. 18 software using paired t-test, Wilcoxon test, and ANCOVA considering a significance level at P<0.05.

    Results

     The mean age of participants was 58.60±6.37 years. Their sexual satisfaction score significantly increased after the intervention and there was a statistically significant difference in sexual satisfaction before and after the intervention (P<0.001). The pre-test and post-test sexual satisfaction scores had no significant relationship with age, gender, years of marriage, duration of heart disease, comorbidities, occupational status, educational level, and economic status (P>0.05).

    Conclusion

     It is necessary to pay attention to the sexual satisfaction of patients after CABG surgery to improve their sexual function and quality of life by creating an opportunity for them to participate in postoperative cardiac rehabilitation programs.

    Keywords: Cardiac rehabilitation, Sexual satisfaction, Coronary artery bypass graft surgery
  • Elahe Abdollahi, Somayyeh Shokrgozar*, Mahboobe Sheerojan, Mahboobe Golshahi, Roghayyeh Zare Pages 14-27
    Background

    The aging population is increasing rapidly; therefore, paying attention to the needs of older people is necessary. Sexual satisfaction, which is needed to feel happy, is often neglected in older women. 

    Objective

     This study aims to evaluate the relationship between sexual satisfaction and mental health in older women.

    Materials and Methods

    In this analytical study with a cross-sectional design, 195 married women aged ≥60 years covered by urban and rural health centers of Guilan, Iran were recruited using a cluster sampling method. A demographic form, the 28-item General Health Questionnaire (GHQ-28) and a Sexual Satisfaction Questionnaire were completed by participants and collected data were analyzed in SPSS v. 22 software using descriptive statistics (frequency, mean, standard deviation, median), and Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis and Spearman correlation tests.

    Results

     There was a significant relationship between sexual satisfaction and mental health in older women (P<0.0001). 51.2%, 27.7% and 21.08% of participants had low, moderate and high sexual satisfaction, respectively. Sexual satisfaction was directly related to monthly income (P<0.0001) and women’s and their husbands’ education (P<0.0001 and 0.006) while it was inversely related to physical illness (P=0.030), medication use (P=0.009), age (P<0.0001), number of children (P=0.022), and duration of marriage (P<0.0001). The median score of mental health in participants was 38 (ranging 24-53) and the percentage of participants with mental problems (79.4%) was higher than those without mental problems (20.6%). 

    Conclusion

     Mental health and sexual satisfaction in older women are directly related to each other; therefore, providing effective and appropriate sexual care programs is recommended for them.

    Keywords: Sexual satisfaction, Mental health, Elderly, Married women
  • Ebrahim Nasiri, Peyman Talebi, Qasem Mahmoudpour, Jamal Rezaei Orimi* Pages 28-39
    Background

     Poisoning is an important public health issue and causes high mortality rate each year worldwide. Having epidemiological information can lead to proper planning for its prevention and intervention. 

    Objective

     This study aims to investigate the one-year prevalence and causes of poisoning in patients received pre-hospital emergency services in Ghaemshahr, Mazandaran, Iran.

    Materials and Methods

    This is a descriptive cross-sectional study. After reviewing the medical files of 12552 patients collected from the Medical Emergency and Accident Management Center in Ghaemshahr, Iran in 2016, 398 poisoned patients were found. Their data including age, gender, place of residence, agent and cause of poisoning, and received therapeutic interventions were extracted and recorded.

    Results

     Of 398 patients, 17.3% had received treatment; 271 (68.1%) were male and 127 (31.9%) were female. The most common cause of poisoning was abuse (58.1%); 58.3% of the poisonings were caused by the use of medications and the rest were non-medication poisonings. Tramadol (29.6%) was the most common medication that had caused poisoning. Among non-medication poisonings, the most common agent were substances (22.6%) and alcohol (13.1%). The most common route of exposure to poisoning agent (toxins) was by ingestion.

    Conclusion

     Due to the increasing abuse of substances and medications such as tramadol among young people and considering the high prevalence of intentional poisoning in young women, there are a need for psychological support, proper monitoring of medicine distribution, and creating social and recreational opportunities for the young people in Iran.

    Keywords: Poisoning, Public health, Tramadol, Emergency Medical Services
  • Amir Mohammad Safardoost, Zahra Bostani Khalesi*, Enayatollah Homaei Rad Pages 40-51
    Background

     Attention to adolescent health is one of the Millennium Development Goals. Adolescent health planning to achieve an acceptable level of health and prevention of waste of capital should be based on attention to all aspects of health and performing needs assessment. 

    Objective

     This study aims to determine the health needs of male adolescents in Iran and the factors associated with their needs. 

    Materials and Methods

    This is a cross-sectional study. Participants were boys studying in the first and second year of high school in the fields of mathematics, experimental sciences, humanities, and technical sciences at public, non-profit, and gifted & talented schools in Rasht, Iran. The sampling was done using a multi-stage cluster sampling method. Data were collected by using a demographic form and the Male Adolescent Health Needs-Assessment Scale.

    Results

     The boys’ Mean±SD scores of physical, sexual, mental, and social health needs was 49.65±0.15, 11.39±0.12, 89.28±0.29 and 47.3±0.24, respectively. Majority of them obtained excellent scores in physical (76%) and mental health (94%) needs and a good score in social health (81.3%) need, while they earned a moderate score in sexual health need (57.8%). Liner regression analysis results showed that the physical health need of boys had a statistically significant relationship with the type of study school (P= 0.001); their sexual health need with age (P= 0.002), type of study school (P= 0.015), mother’s education (P= 0.025), and mother’s occupation (P= 0.005); their mental health need with the type of study school (P= 0.009), birth rank (P= 0.048), father’s job (P= 0.021), and mother’s job (P= 0.022); and their social health need with the type of study school (P= 0.001). 

    Conclusion

     Most important health needs of male adolescents in Iran is sexual health need followed by social, physical and mental health needs. The most important factors related to their health needs are type of study school, mother’s job and education, birth rank, and father’s job. The results of this study can be effective and useful in designing and implementing need-based interventions to promote male adolescents’ health.

    Keywords: Health needs, Male adolescents
  • Hadis Sourinejad, Fariba Haghani, Marjan Beigi, Elham Adibmoghaddam* Pages 52-63
    Background

     Identifying the factors that contribute to learning is one of the most important research goals. Learning style is one of these important and effective factors. The predominant learning styles of students in different universities of Iran are different. 

    Objective

     This study aimed to review the learning styles of midwifery students in Iran based on Kolb’s learning theory.

    Materials and Methods

    In this review study, a search was conducted in Scopus, PubMed, Google Scholar, SID, and MagIran databases on articles published during 2000-2020 by using the keywords: Learning styles, midwifery students, and Kolb’s theory in Persian and English. Out of 28 eligible articles, 9 articles were finally reviewed.

    Results

     Learning in midwifery students is usually done by using different styles, the most common of which was convergent style followed by assimilative style.

    Conclusion

     The predominant learning styles of midwifery students in Iran are convergent and assimilative styles. While considering individual differences, educational planning and selection of teaching method should be done in a way that is appropriate for different learning styles of midwifery students and a variety of new and innovative teaching methods should be used.

    Keywords: Learning styles, Kolb’s learning theory, Midwifery students
  • Fardin Mehrabia, Rabiollah Farmanbar, Marjan Mahdavi Roshan, Ramyar Farzan, Saeid Omidi, Roghayeh Aghebati* Pages 64-75
    Background

     Hypertension is an important health problem and one of the most important causes of disability and mortality. 
    Objective This study aims to evaluate the effect of an educational program based on the Theory of Planned Behavior (TPB) on self-care behaviors in hypertensive patients.

    Materials and Methods

    This is a clinical trial conducted on 180 patients with hypertension referred to health centers in Rasht, Iran in 2014. They were divided into two intervention (n=75) and control (n=75) groups.  Data collection tools included a demographic form, the Global Physical Activity Questionnaire, the Food Frequency Questionnaire, and a TPB  questionnaire with five constructs including attitude, subjective norms, perceived behavior control, and behavioral intention related to hypertension. Collected data were analyzed in SPSS v. 18 software using descriptive and inferential statistics.

    Results

     Before intervention, two groups were similar  in terms of the scores TPB constructs. After intervention, the mean scores of attitude changed from 4.51 to 4.58; mean scores of subjective norms changed from 4.16 to 4.19; mean scores of perceived behavior control changed from 3.64 to 4.23; and mean scores of behavioral intention changed from 3.88 to 4.24. These differences were statistically significant (P<0.05). No difference was observed in the control group.

    Conclusion

     An educational program based on TPB can promote the self-care behaviors among hypertensive patients.

    Keywords: Hypertension, Education, Self-care, Theory of Planned Behavior
  • Hossein Khoshrang, Samaneh Ghazanfar Tehran*, Hourvash Ebrahimi Louyeh, Seyyed Masoud Moafi Madani Pages 76-83

    Hereditary spherocytosis (HS) is a familial hemolytic disorder with intracorpuscular mechanism that characterized by the production of red blood cells with sphere-like shape prone to hemolysis and can lead to hemolytic anemia, splenomegaly, jaundice and gallstones. One of the main reasons for referring these patients to the operating room is splenectomy and cholecystectomy to treat the complications of HS. Perioperative concerns in these patients include severe anemia with a need for blood transfusion, aplastic attacks, hypoxemia and acidosis. On the other hand, management of anesthesia during splenectomy and cholecystectomy in pregnant woman with HS is very challenging due to physiological changes associated with pregnancy, choosing the appropriate time to perform the surgeries, and complications of anesthesia drugs on mother and fetus. This case study report the management of anesthesia in a pregnant woman with HS, candidate for simultaneous cholecystectomy and splenectomy.

    Keywords: Anesthesia management, Cholecystectomy, Hereditary spherocytosis, Pregnancy