فهرست مطالب

مجله محیط زیست و توسعه فرابخشی
پیاپی 67 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/01/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سمیه اراضی صفحات 1-16

    گونه های مختلف حیات وحش خدمات زیادی فراهم می سازند. بر همین اساس، در این پژوهش به مطالعه شناسایی حیات وحش دارای ارزش دارویی حوضه آبخیز آدرشک و تهیه نقشه پراکندگی آن ها پرداخته شد. بدین منظور، در بهار و تابستان سال 1398، از طریق بازدیدهای میدانی و روش ترانسکت خطی تصادفی، شناسایی حیات وحش زیستگاه انجام گرفت و برای تهیه نقشه های پراکنش حیات وحش، نقاط حضور گونه ها، توسط دستگاه موقعیت یاب جهانی ثبت می شد. تهیه نقشه های پراکندگی در محیط نرم افزار Google Earth، از طریق تفسیر چشمی پدیده ها و اطلاعات حاصل از بازدیدهای میدانی و نقاط کنترل زمینی صورت پذیرفت. نقشه های نهایی در محیط نرم افزار Arc GIS 10,3 تهیه شدند. نتایج نشان داد که در آدرشک، تعداد 11 گونه پستاندار دارویی متعلق به 7 خانواده و 4 راسته وجود دارد که از این میان، بیش ترین فراوانی متعلق به گونه علف خوار، کل و بز با 57 راس و کم ترین تعداد فراوانی متعلق به گونه های گوشت خوار؛ پلنگ، زرده بر، سمورسنگی و کفتار با یک بار مشاهده می باشد. راسته گوشت خواران با 5 گونه، بیش ترین تعداد و راسته خارپشت ها با یک گونه کم ترین تعداد گونه دارویی را دارا هستند. هم چنین، تعداد 6 گونه پرنده با خواص دارویی متعلق به 3 خانواده و 3 راسته نیز شناسایی و شمارش شدند. از این میان، بیش ترین تعداد فراوانی متعلق به گونه کبک با 193 قطعه و کم ترین تعداد به گونه کبوتر جنگلی با 2 قطعه تعلق دارد و تعداد کل پرندگان دارویی مشاهده شده در این پژوهش، 392 قطعه برآورد شد.

    کلیدواژگان: آدرشک، حیات وحش دارویی، تفسیر چشمی، نقشه پراکندگی، Google Earth، مطلوبیت زیستگاه
  • مهدی مهدی نسب* صفحات 17-30

    همواره طغیان آب و سرازیر شدن آن به اماکن مسکونی، از جمله حوادث طبیعی شایع در ایران پس از زلزله است که حیات بشر را به مخاطره می اندازد. بین سال های 2000 تا 2008 تقریبا 99 میلیون انسان در سال توسط سیلاب در جهان تحت تاثیر قرار گرفته اند. حوضه آبریز رودخانه کشکان با 8 زیر حوضه به وسعت 9275/66 کیلومتر مربع، در مجموع 22/4 درصد از کل حوضه کرخه را شامل می شود، این رودخانه با طول 290 کیلومتر و شیب 26 درصدی پرشیب ترین و سیلخیز ترین زیر حوضه کرخه است. نتایج تحلیل های آماری بر داده های دبی لحظه ای حوضه کشکان نشان داد که از سال 1342 تا 1398 تعداد 58 سیلاب با میانگین دبی لحظه ای 1062/78 متر مکعب حادث شده است از نظر پراکنش زمانی تعداد 65 درصد سیلاب ها در ماه های اسفند، فروردین و اردیبهشت و ازلحاظ میزان دبی 36 درصد سیلاب ها دبی آن ها بیش از 1000 متر مکعب می باشد. از نظر فراوانی وقوع سیلاب دهه 1398- 1390 با 19 درصد سیلاب بیش ترین فراوانی را دارا و  از نظر دامنه بزرگی سیلاب حدود 14 درصد سیلاب ها شدید، 22 درصد متوسط و 64 درصد در رنج سیلاب کوچک قرار داشته اند. بر اساس توزیع گمبل در 200 سال یک بار با احتمال وقوع 0/995 درصد سیلابی با دبی لحظه ای 4489/77 متر مکعب با تلرانس 535/06 متر مکعب در حوضه کشکان حادث می گردد. بر اثر سیل 12 فروردین ماه تعداد 14 نفر جان خود را از دست دادند و میزان خسارت در حدود 10301/4 میلیارد تومان برآورد گردید. عمده دلایل وقوع سیلابی با دبی لحظه ای 6000 متر مکعب در ثانیه در حوضه کشکان را می توان به وقوع بارش با میانگین 112/3 میلی متر در روز 12 فروردین و 321/5 میلی متری به مدت 9 روز از 4 تا 12 فروردین در سطح حوضه کشکان، حادث شدن سیلی با دبی لحظه ای 3350 متر مکعب در مورخه 5 فروردین  1398، نبود سد مخزنی ذخیره ای قابل ملاحظه برای مهار سیلاب، تاثیر پل بابازید به عنوان سد و جمع شدن رواناب در پشت پل تا شعاع 5 کیلومتری و رسیدن رمپ پل به نقطه شکست و در نتیجه افزایش مقدار و سرعت جریان دبی سیلابی به سمت شهر پلدختر، کاهش بستر رودخانه بین 1 تا 13 متر در بازسازی دیواره ساحلی بعد از سیل 15 بهمن 1384 در نتیجه کاهش ظرفیت آبگذری رودخانه کشکان در شهر پلدختر هنگام سیل را می توان اشاره کرد.

    کلیدواژگان: سیل، تحلیل هیدرولوژیکی، مدیریت بحران، حوضه آبریز کشکان
  • محمد بابایی، اسدالله مهرآرا*، مهرداد متانی، محمدرضا باقرزاده صفحات 31-50

    مفهوم محیط زیست پاک، یکی از مهم ترین و شاخص ترین اصول کلان در سیاست گذاری تمام کشور جهان به شمار می رود. این مسئله به ویژه در میان کشورهایی که از سرمایه های کلان نفت و گاز (که یکی از آلاینده های مهم محیط زیست به شمار می روند) از اهمیت ویژه ای برخوردار می گردد. چرا که امروزه هزینه های انسانی و اقتصادی صرف شده در راستای دستیابی به محیط زیست پایدار میلیاردها دلار برآورد می گردد. کشور ایران نیز به سبب برخورداری از صنایع نفت و گاز یکی از کشورهایی است که به مسئله محیط زیست و آلاینده های حاصل از فعالیت آن اهمیت ویژه ای می دهد و همواره درصدد طراحی و اعمال مدل و الگوهایی مختلفی برای کاهش آلاینده های نفت و گاز بوده است. در این مقاله نیز، نویسندگان مساعی خود را صرف طراحی الگوی زیست محیطی توسعه پایدار در صنعت گاز ایران نموده اند. روش تحقیق ترکیبی مبتنی بر تحقیق آمیخته اکتشافی (کیفی - کمی) است. جامعه آماری مقاله حاضر مبتنی بر 1080 نفر بوده و با استفاده از روش گلوله برفی تا رسیدن به اشباع نظری  با 25 خبره، مصاحبه عمیق انجام و در بخش کمی، برای سنجش مدل، پرسشنامه محقق ساخت ه ای با روش نمونه گیری خوشه ای نسبی در بین 285 نفر از نمونه ها توزیع گردید. روایی پرسشنامه با روش صوری و محتوایی و پایایی آن با روش آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. داده ها با روش تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی با نرم افزارهای SPSS و AMOS تحلیل گردید. نتایج بخش کیفی حاکی از آن بوده که الگوی زیست محیطی توسعه پایدار دارای 15 بعد به شرح شرایط علی (1. رسالت خدمات رسانی، 2. الزامات ایمنی و بهداشت، 3. مسئولیت اجتماعی)، شرایط زمینه ای (4. آموزش و یادگیری، 5. فرهنگ سازی، 6. نگرش و آگاهی مدیران)، شرایط مداخله ای (7.  پیمانکاران، 8. تاسیسات و تجهیزات فنی، 9. تکنولوژی و عملیات فنی)، راهبرد (10. سیاست گذاری های میان مدت و بلند مدت وزارت نیرو، 11. نظارت و ارزیابی مستمر بر روند پروژه ها، 12. برنامه های مدیریت مصرف مشترکان، 13. برنامه های مدیریت آلاینده های حاصله) و  پیامد (14. ارتقاء عملکرد  زیست محیطی شرکت گاز و 15. حرکت در جهت توسعه پایدار) است. نتایج بخش کمی نشان داد که تمامی ابعاد مدل پارادایمی پژوهش، مورد تایید واقع شدند.

    کلیدواژگان: صنعت گاز، توسعه پایدار، آلاینده های زیست محیطی، ایران، مدل
  • الهام شفائی مقدم*، محسن نیازی صفحات 51-64

    در قرن حاضر، رفتارهای زیست محیطی انسان، به عنوان یکی از مهم ترین عوامل موثر بر محیط زیست مورد توجه جامعه شناسان قرار گرفته است. این رفتارها ضمن این که بر مسایل و تهدیدات زیست محیطی موثر است، خود نیز از عوامل متعددی تاثیر می پذیرد. در این مطالعه به بررسی رابطه آگاهی زیست محیطی با رفتار زیست محیطی با رویکرد فرا تحلیل پرداخته شده است. بدین منظور 23 پژوهش انجام شده در بین سال های 98-1390 با موضوع رفتارهای زیست محیطی که در پایگاه های ثبت مقالات ایرانی قابل دسترس بوده و دارای شرایط لازم جهت ورود به فرا تحلیل بودند، جهت بررسی انتخاب شدند. پژوهش های منتخب به روش پیمایشی و با به کارگیری ابزار پیمایش در جوامع آماری متفاوت و بر حسب سنجه های پایا به انجام رسیده اند. در گام نخست ارزیابی پژوهش های منتخب، مفروضات همگنی و خطای انتشار مورد بررسی قرار گرفتند؛ بر این اساس یافته ها حکایت از همگنی اندازه اثر و عدم سوگیری انتشار مطالعات مورد بررسی داشتند. در مرحله دوم، ضریب اندازه اثر با به کارگیری نسخه دوم نرم افزار CMA مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج حاصله نشان دادند که اندازه اثر یا ضریب تاثیر آگاهی زیست محیطی بر رفتار زیست محیطی معادل 0/233 می باشد که بر حسب نظام تفسیری کوهن، در حد متوسط ارزیابی می شود. هم چنین، نتایج بررسی نقش تعدیل کنندگی متغیر جامعه آماری در مطالعات بیانگر آن بود که آگاهی زیست محیطی شهروندان تاثیر بیش تری بر رفتار زیست محیطی آن ها نسبت به دانش آموزان داشته است.

    کلیدواژگان: رفتار زیست محیطی، آگاهی زیست محیطی، رویکرد فرا تحلیل
  • خداکرم شکری*، مجید شبان صفحات 65-75

    ضایعات حاصل از معدن کاری، از خطرناک ترین آلاینده های محیط زیست هستند که در صورت عدم حذف آن ها ضمن ورود به آب های سطحی و زیرزمینی، موجب تشکیل کمپلکس های سمی شده و خطرات بالقوه ای را برای انسان و اکوسیستم های زیست محیطی ایجاد می کنند. چون سنگ معدن قسمت کوچکی از حجم کل مواد معدنی شده را تشکیل می دهد، معادن مقدار زیادی ضایعات خواهند داشت. در صنعت فلزی تولید مس، سرب و روی بیش ترین تخریب را به محیط زیست وارد می سازند. عملیات معدن کاری مس ضایعات معدنی وسیعی تولید می کند ذوب روی و سرب مقادیر زیادی کادمیوم و سرب وارد محیط می سازد. تصاعد گاز ها و ذرات معلق، تولید پساب های آلوده و ضایعات جامد حاصل ذوب و تصفیه فلزات می باشند. آلودگی خاک با فلزات سنگین در ارتباط با ذوب فلزات مسئله ای جدی به حساب می آید. جهت بررسی تاثیرات معدن مورد مطالعه بر محیط زیست، ضروری است تا آب، سنگ ها و خاک، گیاهان و حتی زه آب ها و آبراه های آن ها از نظر آلودگی مورد بررسی قرار گیرند. یافته های این پژوهش نشان می دهد که معدن مس بوانات بر میزان آلودگی در آب، خاک و گیاهان منطقه تاثیر به سزایی دارد.

    کلیدواژگان: معدن مس بوانات، خاک، فلزات سنگین. محیط زیست
  • جلیل بادام فیروز*، رویا موسی زاده صفحات 73-94

    ارزش گذاری اقتصادی خدمات اکوسیستم ابزاری مفید، به منظور پشتیبانی از تصمیم گیری در خصوص مدیریت اکوسیستم می باشد و به تصمیم گیران در جهت حفاظت بیشتر و موثرتر اکوسیستم کمک می کند. در حال حاضر سیاستگذاران و برنامه ریزان، جعبه ابزارهای مناسب با دسترسی آسانی را برای ارزیابی ارزش اقتصادی اکوسیستم های تالاب در اختیار ندارند بدیهی است که استناد به مقادیر کمی و ریالی در بیان ارزش هر منبع، ابزاری کارا و موثر در جهت توجیه اهداف توسعه پایدار و حفاظت از محیط زیست خواهد بود و این مهم با در دست داشتن الگوی راهنمای مشخص امکان پذیر می باشد. برآورد ارزش های اقتصادی و هزینه خسارات زیست محیطی اکوسیستم تالابی می تواند در حفظ ارزشها و جلوگیری از تخریب آن مثمرثمر واقع گردد. مطالعه حاضر با هدف ایجاد یکپارچه سازی در بحث ارزشگذاری اقتصادی و برآورد هزینه خسارات  وارد بر خدمات زیست بومی تالابها به عنوان بخشی از فرآیند تعیین ارزش اقتصادی منابع طبیعی میباشد. وجود الگو و راهنمایی پایه و کاربردی در حوزه ارزش گذاری تالاب میتواند کاربران علاقه مند را در خصوص شناسایی ارزشها، انتخاب فنون ارزشگذاری متناسب با هر ارزش و به طور کل، هدایت در مسیر صحیح ارزش گذاری کالاها و خدمات و نیز در اعمال سیاستهای مدیریتی و اجرایی منطبق با توسعه پایدار یاری نماید. در این مطالعه با مرور مقالات و دستورالعمل های منتشر شده منتخب مرتبط با موضوع تحقیق، مراحل گام به گام برآورد ارزش های اقتصادی و هزینه خسارات زیست محیطی تالاب ها ارایه شده است.

    کلیدواژگان: الگوی راهنما، ارزش گذاری اقتصادی، هزینه خسارات، خدمات زیست بومی، تالاب، ایران
|
  • Somayyeh Arazi Pages 1-16

    Different species of wildlife provide many services. Accordingly, in this study, the identification of wildlife with medicinal value of Adoroshk watershed and their distribution map was studied. For this purpose, in the spring and summer of 2019, through field visits and random linear transect method, habitat wildlife was identified and to prepare wildlife distribution maps, species presence points were located by a locator. It was recorded globally. Dispersion maps were prepared in the Google Earth software environment through visual interpretation of phenomena and information from field visits and ground control points. The final drawings were prepared in Arc GIS 10.3 software environment. The results showed that in Adoroshk, there are 11 species of medicinal mammals belonging to 7 families and 4 orders, of which the highest frequency belongs to the herbivorous species, the Capra aegagrus with 57 heads and the lowest number belongs to the species. Carnivores; Panthera pardus, Vormela peregusna, Martes foina and Hyaena hyaena are observed at once. The order of carnivores with 5 species has the highest number and the order of Erinaceomorpha with one species has the lowest number of medicinal species. Also, 6 species of birds with medicinal properties belonging to 3 families and 3 orders were identified and counted. Among them, the highest number belongs to Alectoris chukar with 193 pieces and the lowest number belongs to Columba palumbus with 2 pieces and the total number of medicinal birds observed in this study was estimated to be 392 pieces.

    Keywords: Adoroshk, Medicinal Wildlife, Ocular Interpretation, Dispersion Map, Google Earth, Habitat Suitability
  • Mehdi Mehdinasab Pages 17-30

    Water floods and floods in residential areas have always been one of the most common natural disasters in Iran after the earthquake that endanger human life. Between 2000 and 2008, approximately 99 million people are affected by floods worldwide each year. Kashkan River Basin with 8 sub-basins with an area of 9275.66 square kilometers, constitutes 22.4 percent of total Karkheh basin, with 290km length and 26 percent slope of the steepest and most flooded Karkheh basin. The results of statistical analysis on the instantaneous discharge data of Kashkan basin showed that from 1963 to 2019, 58 floods with average discharge moment of 1062.78 cubic meters occurred. In terms of time distribution, 65 percent of the floods in March, April and May and in terms of discharge rate 36 percent of the floods are more than 1000 cubic meters. The highest frequency of floods was observed in 1990-90 with 19 percent of floods and 14 percent of floods were severe, 22 percent moderate and 64 percent small flood. According to the Gamble distribution, a 200-year flood with a probability of 0.995 percent flood occurring at an instantaneous discharge of 4489.77 cubic meters with a tolerance of 535.06 cubic meters in the Kashkan Basin. As a result of the floods on 1 April, 14 people were killed and the damage was estimated to be 103.014 billion USD. The main causes of floods with an instantaneous discharge of 6,000 cubic meters per second in the Kashkan Basin can be attributed to precipitation with an average rainfall of 112.3 mm on 1 April and 321.5 mm for 9 days from 24 Mars to 1 April, respectively. Kashkan Basin, The occurrence of a flood with an instantaneous discharge of 3350 cubic meters on 5 March 2019, the absence of a significant reservoir dam for flood control, Impact of Babazid Bridge as a dam and runoff behind the bridge up to a radius of 5 kilometers and reaching the bridge ramp to the breaking point, thereby increasing the amount and velocity of the flood discharge to Poldokhtar, Decrease in river bed between 1 and 13 m in coastal wall reconstruction after flood on 4 February 2005 as a result of reduced capacity of Kashkan River in Poldokhtar during floods.

    Keywords: Flood, Hydrological Analysis, Crisis Management, Kashkan Catchment
  • Mohammad Babaei *, Assadollah Mehrara, Mehrdad Matani, Mohammad Reza Bagherzadeh Pages 31-50

    The concept of clean environment is one of the most important and significant macro principles in the policy of the whole country. This is especially important among countries with large oil and gas capital (which is one of the major polluters of the environment). Because today, the human and economic costs of achieving a sustainable environment are estimated at billions of dollars. Due to its oil and gas industry, Iran is one of the countries that pays special attention to the environment and pollutants from its activities and has always sought to design and apply various models and models to reduce oil and gas pollutants. In this article, the authors have devoted their efforts to designing an environmental model of sustainable development in the Iranian gas industry. The combined research method is based on mixed exploratory research (qualitative-quantitative). The statistical population of the present article is based on 1080 people and using the snowball method to achieve theoretical saturation with 25 experts, in-depth interviews were conducted and in a quantitative part, to measure the model, a researcher-made questionnaire by cluster sampling method Relative was distributed among 285 samples. The validity of the questionnaire was confirmed by face and content method and its reliability was confirmed by Cronbach's alpha method. Data were analyzed by exploratory and confirmatory factor analysis with SPSS and AMOS software. The results of the qualitative section indicate that the environmental model of sustainable development has 15 dimensions in terms of causal conditions (1. service mission, 2. safety and health requirements, 3. social responsibility), underlying conditions (4. education and learning, 5 Culture building, 6. Attitudes and knowledge of managers), intervention conditions (7. Contractors, 8. Technical facilities and equipment, 9. Technology and technical operations), strategy (10. Medium and long-term policies of the Ministry of Energy, 11. Supervision and Continuous evaluation of project progress is 12. Customer Consumption Management Programs, 13. Residual Pollution Management Programs) and Outcome (14. Improving the Environmental Performance of the Gas Company and 15. Moving Towards Sustainable Development). The results of the quantitative section showed that all dimensions of the research paradigm model were confirmed.

    Keywords: Gas Industry, Sustainable Development, Environmental Pollutants, Iran, Mode
  • Elham Shafaii Moghaddam *, Mohsen Niazi Pages 51-64

    In the present century, environmental behavior of human as the most important effective factor on environment is under the observation of sociologists. The behavior both effects environmental issues and threats and is influenced by variant factors. This study observed the relation between environmental knowledge and environmental behavior by meta- analysis approach. Since 23 studies between the years, 1390 to 1398 in the subject of environmental behavior, which were qualified, were selected for entering to meta- analysis research. The selected studies are done by survey method and applied survey tools in different statistical societies by reliable measurement. In first step, the selected studies were evaluated by homogeneity of hypothesis and publication bias. According to this, the finding indicated the homogeneity of effect size and absence of publication bias. In second step, by applying the second version of CMA software, the coefficient of effect size were evaluated. The Results have shown have shown that the effect size or coefficient of effect of environmental knowledge on environmental behavior is 0.223 which is average according to Kohen interpretation system. In addition, the results obtained the moderator role of population society variable indicated that the environmental knowledge has the most affection on environmental behavior of students.

    Keywords: Environmental Behavior, Environmental Knowledge, Meta-Analysis Approach
  • Khodakaram Shokri *, Majid Shaban Pages 65-75

    Mining wastes are one of the most dangerous environmental pollutants which, if not removed, enter the surface and groundwater, causing toxic complexes and potential risks to humans and ecosystems. They create an environment. Because ore makes up a small portion of the total volume of minerals mined, mines will have a lot of waste. In the metal industry, the production of copper, lead and zinc cause the most damage to the environment. Copper Mining Operations Generate Extensive Mineral Waste Melting Zinc and Lead Introduces large amounts of cadmium and lead into the environment. The growth of gases and particulate matter, the production of polluted effluents and solid waste are the result of melting and refining metals. Soil contamination with heavy metals is a serious problem associated with metal smelting. In order to study the effects of the studied mine on the environment, it is necessary to examine the water, rocks and soil, plants and even their drains and waterways in terms of pollution. Findings of this study show that Bavanat copper mine has a significant effect on the level of pollution in water, soil and plants in the region.

    Keywords: Bavanat Copper Mine, Soil, Heavy Metals, The Environment
  • Jalil BadamFirooz *, Roya Mousazadeh Pages 73-94

    Wetland valuation is an important tool available to environmental managers and decision makers to justify the overal costs of wetland conservation and management activities. Currently, policymakers and planners do not have the right toolbox with easy access to assess the economic value of wetland ecosystems. It is obvious that quoting quantitative and monertary values in expressing the value of each resource will be an efficient and effective tool to justify the goals of sustainable development and environmental protection, and this is possible by having a clear guidance model. Economic valuation of ecosystem services is a useful tool to support ecosystem management decisions and help decision makers to protect the ecosystem more effectively. Estimating the economic value and costs of environmental damage to wetland ecosystems can be effective in preserving values and preventing their degradation. The aim of this study is to integrate the economic valuation and costs of environmental damage to the Iranian wetlands ecosystem services as part of the process of determining the economic value of natural resources. Existence of basic and practical model and guidance for wetland valuation can help interested users in identifying values, choosing valuation techniques appropriate to each value, and in general, guiding in the correct way of valuing goods and services and also in applying management and executive policies in line with the goals of sustainable development. The main purpose of this study is to show, using a conceptual framework, how to estimate the environmental values and costs of wetland ecosystem services.رIn this study, by reviewing selected articles and instructions related to the research topic, step-by-step steps for estimating the economic values and costs of environmental damage to the Iranian wetlands ecosystem services are presented.

    Keywords: A Guiding Model, Economic Valuation, Damage Costs, EnvironmentalServices, Wetlands, Iran