فهرست مطالب

مجله محیط زیست و توسعه فرابخشی
پیاپی 68 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/05/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سمیه اراضی* صفحات 1-10

    پهنه بندی یک روش کاملا مقبول برای دور نگه داشتن طبیعت گردان از مناطق حساس و ارزشمند اکولوژیک محسوب می شود. در این پژوهش، با در نظر گرفتن اهدافی چون؛ معرفی و امکان سنجی منطقه لیپار برای توسعه گردشگری، حفاظت از تنوع زیستی منطقه و ارزیابی قابلیت های نرم افزار Google Earth و روش تفسیر چشمی در شبیه سازی مناطق، به پهنه بندی منطقه لیپار پرداخته شد. طی بازدیدهای میدانی و عکس برداری از منطقه با دستگاه موقعیت یاب جهانی نقاط کنترل زمینی ثبت شدند. نقشه واقعیت زمینی، نقشه نهایی پهنه بندی و محاسبه سهم هر پهنه در محیط نرم افزار ArcGIS نسخه 10,3 تهیه شد. شناسایی پوشش گیاهی و حیات وحش منطقه از طریق مشاهده مستقیم با استفاده از روش تصادفی انجام گرفت. نتایج تحلیل نقشه نهایی طبقه بندی منطقه نشان داد که لیپار دارای 13 نوع پهنه است و پهنه نمک زار دارای کم ترین درصد و بوته زار و علف زار با تراکم ضعیف از بیش ترین درصد سهم برخوردار هستند. هم چنین، مقدار 2/67 درصد از منطقه تحت تاثیر ساخت و سازهای انسان قرار گرفته است. نتایج نشان داد که مناطقی هم چون ساحل ماسه ای، مناطق صخره ای و مناطق دارای پوشش گیاهی سطح تالاب، زیستگاه های حساس حیات وحش محسوب می شوند. هم چنین، در این پژوهش، تعداد 4 گونه گیاهی، 6 گونه پرنده و 2 گونه خزنده شناسایی شد.

    کلیدواژگان: پهنه بندی، تالاب، لیپار، تفسیر چشمی، .Google Earth
  • احمد طلوعی مقدم، ایرج گلدوزیان، هما داودی گرمارودی* صفحات 11-28
    حق سلامت به عنوان یک حق ذاتی به این معناست که هر کس حق دارد تا به بالاترین استاندارد سلامت جسمانی و روانی دستیابی داشته باشد و این حق تمام خدمات پزشکی، بهداشت عمومی، غذای کافی، مسکن مناسب، محیط کار سالم و محیط زیست تمیز را در بر می گیرد. امروزه محیط زیست و سلامت، دو نهاد کاملا متقابل به شمار می ‎روند، به طوری که نبود یکی تاثیر شگرفی بر دیگری خواهد داشت. بر این اساس در کنار سایر ارزش هایی که پیش بینی شده است، حق بر سلامت و داشتن محیط زیست سالم نیز یکی از ارزش های اساسی برای انسان ها به شمار می آید به طوری که انسان بدون داشتن محیط زیستی امن و سالم قادر نخواهد بود به زندگی طبیعی خود ادامه دهد. امروزه یکی از مسایلی که به نوعی معضل تبدیل شده، تهدید و به مخاطره انداختن سلامتی انسان در بعد جسمی و روانی در ارتکاب جرایم زیست محیطی است که بعضا این عوارض جبران ناپذیر بوده، لذت حیات را سلب و حتی در برخی موارد جان و زندگی انسان ها را گرفته است. اهمیت پیشگیری از جرایم زیست محیطی از این جهت است که با سلامتی انسان ها به صورت مستقیم ارتباط دارد، اغلب کشورها مقررات جزایی خاصی را در این مورد به اجرا می گذارند. بدین جهت این مهم به عنوان موضوعی ویژه در شکل دهی به سیاست جنایی تقنینی در مورد حفاظت از محیط زیست قابل مطالعه و بررسی است.  یکی از این ظرفیت ها ابزار قانونگذاری است و دیگری می تواند استفاده از سمن ها یا همان سازمان های مردم نهاد باشد که می تواند از طریق رسمیت بخشیدن به عملکرد سازمان های مردم نهاد نقش هر چه بیش تر آن را در پیشبرد اهداف عالی خود داشته باشد. یکی از نقش های مهم سمن ها در قبال حفظ محیط زیست پیشگیری از وقوع جرم های زیست محیطی از طریق آگاهی افکار عمومی و امر به معروف و نهی از منکر از این طریق است که خوشبختانه قانونگذار در قانون آیین دادرسی کیفری جدید به اهمیت سمن ها واقف شده و از نقش آن ها سخن گفته است.
    کلیدواژگان: جرائم محیط زیستی، سازمان های مردم نهاد، جرم شناسی سبز، جرم شناسی محیط زیستی، اقدامات کنشی و واکنشی
  • جلیل بادام فیروز*، منا ایزدیان، فرهاد حسینی طایفه صفحات 29-42
    به منظور دستیابی به راه کاری مشترک و هماهنگ برای نقل و انتقال فرامرزی موجودات زنده تراریخته و ایجاد اطمینان و قانونمندی در زمینه مقررات ایمنی زیستی در دنیا و افزایش هماهنگی جهانی، پروتکل کارتاهنا تصویب شد. بر اساس بند دوم ماده ی 23 این پروتکل دولت های عضو موظفند در زمینه تصمیم گیری و سیاست گذاری در مورد موجودات زنده تراریخته با مردم و نهادهای مردمی مشاوره کرده و نتایج این مشاوره ها را در دسترس عموم قرار دهند. در سال های اخیر محصولات تراریخته وارد سفره غذایی مردم ایران شده ولی اطلاع رسانی مناسبی در خصوص فواید آن برای مردم انجام نشده است. از آن جا که ساختار ژنتیکی گیاهان تراریخته از طریق مهندسی ژنتیک تغییر می یابد و این تغییر معمولا در جهت بهبود مقاومت گیاه به برخی آفات یا بیماری های گیاهی صورت می گیرد امیدواری وجود دارد که این امر منجر به کاهش مصرف سموم شیمیایی خطرناک شود. با وجود مصرف محصولات تراریخته در ایران، برچسب گذاری روی همه محصولات انجام نشده است و لازم است به اجرای آخرین مقرارت اعلامی سازمان غذا و دارو در خصوص تراریختگی و رخدادهای تراریختگی توجه اساسی شود.
    کلیدواژگان: کنوانسیون تنوع زیستی، پروتکل کارتاهنا، تراریخته، آگاهی بخشی، مهندسی ژنتیک
  • غلامرضا سبزقبایی*، مدینه وهابی پور صفحات 43-54
    رودخانه های شهری از مهم ترین فضاهایی هستند که به طور بالقوه حضور طبیعت در شهر را جلوه گر نموده و قابلیت کشاندن عناصر طبیعی در میان عناصر انسان ساخت را فراهم می نمایند. رودخانه ها علاوه بر تغییرات طبیعی خود تحت تاثیر فعالیت های بشری دچار تغییرات فراوانی می شوند. یکی از مهمترین تغییراتی که بر رودخانه ها تحمیل می شود بهره برداری بی رویه از منابع آن ها جهت استفاده در فعالیت های عمرانی است. از جمله مهم ترین پیامدهای تغییر در رودخانه، تغییر در مورفولوژی رودخانه، گل آلودی رودخانه و تهدید حیات آبزیان و پرندگان، سست شدن کناره های بستر و تهدید ساکنان حاشیه رودخانه، تخریب سازه های اطراف رودخانه، کاهش گردشگری و... می باشد. این پژوهش در تابستان 1397 به منظور بررسی اثرات زیست محیطی برداشت شن و ماسه از بستر رودخانه بشار که در محدوده شهر یاسوج قرار دارد انجام شد. در این محدوده 9 کارخانه برداشت شن و ماسه وجود دارد که همگی به صورت غیرمجاز از بستر رودخانه شن و ماسه برداشت می کردند. با توجه به تصاویر برداشت شده توسط اداره ی محیط زیست شهر یاسوج و تصاویر گوگل ارث تعدادی از سنگ شکن ها، تغییرات رودخانه در زمان برداشت شن و ماسه و پس از تعطیلی کارخانه ها مشخص شد. نتایج نشان داد پس از تعطیلی کارخانه ها پوشش گیاهی حریم رودخانه تا حدودی احیا شده و گونه های آبزیان و پرندگان وضعیت بهتری از لحاظ کمیت و ویژگی های کیفی پیدا کردند.
    کلیدواژگان: ارزیابی اثرات، برداشت بی رویه، پوشش بستر، رودخانه بشار
  • زهرا لطفی*، امیر عبدوس، حبیب دارپرنیان، سعید شکری صفحات 55-68
    آلودگی هوا از مهمترین مشکلات زیست محیطی در قرن اخیر است که سلامت انسان ها را تهدید می کند. هدف از این پژوهش بررسی میانگین غلظت آلاینده های هوا، تشخیص روند الگوی تغییر آلاینده ها، شناسایی ماه های پرخطر، شاخص آلودگی هوا و تاثیر استان های همجوار بر هوای غرب استان سمنان در سال 1399 است. در این تحقیق داده های ایستگاه های سنجش آلودگی هوا در غرب استان سمنان مورد بررسی قرار گرفت. تغییرات ماهانه آلاینده ها در غرب استان سمنان نشان داد که بیشینه ماهانه اکثر آلاینده ها در فصل سرد رخ می دهد. بیشینه غلظت آلودگی هوا در ماه های سرد بر اثر عوامل مختلف از جمله افزایش پایداری جوی، وارونگی های دمایی، کاهش سرعت باد سطحی و استفاده بیش تر از منابع گرمایی ایجاد می شود. وسایل نقلیه نیز در شرایط سرد دارای احتراق ناقص تری است. علاوه بر این، بخش مهمی از این آلودگی از استان های همجوار به دلیل وزش باد و موقعیت جغرافیایی در داخل استان انباشته شده و باعث ایجاد تغییر در کیفیت هوای استان می شود. همچنین افزایش جمعیت، فرسودگی ناوگان عمومی، تردد زیاد وسایل نقلیه شهری، کاربری صنعتی، کانون های ریزگرد و موقعیت جغرافیایی نیز از عوامل موثر بر آلودگی هوا در غرب استان سمنان است.
    کلیدواژگان: ایستگاه های سنجش آلودگی هوا، آلاینده های شاخص، اداره کل حفاظت محیط استان سمنان
  • غلامرضا گودرزی، فاطمه احمدلو*، علی فرمهینی فراهانی، ضیاء آزدو صفحات 69-82
    در مناطق خشک، افزایش دوره های آبیاری جهت تامین آب مورد نیاز توسعه فضای سبز و جنگل کاری ضرورت دارد. پژوهش حاضر در قالب طرح کرت های خرد شده در قالب بلوک های کامل تصادفی با تیمار اصلی دوره آبیاری و تیمار فرعی گونه های سوزنی برگ ارس، سرو نقره ای، سرو خمره ای، سرو شیراز، زربین، کاج تهران، کاج بروسیا، کاج مشهدی و کاج بادامی با مبداهای مختلف در سه بلوک به مدت 5 سال در پارک جنگلی ساوه اجرا گردید. در هر بلوک از هر گونه 24 اصله نهال به صورت گروهی با فواصل 2/5×2 متر کشت و از این تعداد 12 اصله نهال جهت آبیاری 7 روزه و 12 اصله جهت آبیاری 14 روزه با کاربرد پلیمر جاذب رطوبت تراکاتم (TerraCottem) در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که متغیرهای ارتفاع و قطر یقه در اثر متقابل دوره آبیاری و گونه اختلاف معنی دار آماری را نشان دادند. اثر اصلی دوره آبیاری بر مشخصه های قطر یقه و شادابی معنی دار بود. کاج بروسیا از بیشترین میزان ارتفاع (2/76 متر)، زنده مانی (90/76 درصد) و شادابی (90 درصد) و کاج مشهدی از بیش ترین میزان قطر یقه (6/42 سانتی متر)، قطر تاج (1/27 متر) و مساحت تاج پوشش (5/12 متر مربع) برخوردار بود. تجزیه خوشه ای نشان داد که گونه های سرو خمره ای، کاج بروسیا و سرو شیراز کلوده به لحاظ هر یک از متغیرهای مورد بررسی در مناسب ترین شرایط هستند و با دوره آبیاری 14 روزه و کاربرد پلیمر جاذب رطوبت برای کاشت در شهرستان ساوه معرفی می شوند.
    کلیدواژگان: جنگل کاری، دوره آبیاری، سازگاری، صفات رویشی، مبدا بذر
|
  • Somayyeh Arazi * Pages 1-10

    Zoning is a well-accepted method of keeping nature walkers away from ecologically sensitive and valuable areas. In this research, considering objectives such as; Introduction and feasibility study of Lipar region for tourism development, protection of biodiversity of the region and evaluation of the capabilities of Google Earth software and method of visual interpretation in simulation of regions, zoning of Lipar region was discussed. Ground control points were recorded during field visits and photographs of the area with the Global Positioning System. The ground reality map, the final zoning map and the calculation of the share of each zone were prepared in ArcGIS software version 10.3. Identification of vegetation and wildlife of the area was done through direct observation using a random method. The results of the analysis of the final classification map of the region showed that Lipar has 13 types of zones and the salt field has the lowest percentage and shrublands and grasslands with low density have the highest percentage. Also, 2.67% of the area has been affected by human construction. The results showed that areas such as sandy beaches, rocky areas and areas with vegetation on the surface of the lagoon are considered sensitive wildlife habitats. Also, in this study, 4 plant species, 6 bird species and 2 reptile species were identified.

    Keywords: Zoning, Wetland, Lipar, Ocular Interpretation, Google Earth
  • Ahmad Tolooimoghadam, Iraj Goldoozian, Homa Davoodi Garmaroodi * Pages 11-28
    The right to enjoy health is one of the basic rights of every person. Article 25 of the Universal Declaration of Human Rights adopted in 1948 and the Iranian Constitution in Article 3 (paragraphs 12), 29 and 43 emphasize the right to health and enjoyment of health. Article 2 of the Charter of Citizenship Rights approved by the President in 2016 has also declared the right to health as one of the rights of every Iranian. Today, the environment and health are closely related.  Therefore, along with other values that have been predicted, the right to health and having a healthy environment is one of the basic values for human beings, so that human beings will not be able to continue their normal life without having a safe and healthy environment. The importance of preventing environmental crimes is due to the fact that it is directly related to human health, most countries put special penal regulations to actions in this regard. Therefore, this is a special issue to study in shaping the legislative criminal policy on protection environment. It can be studied and studied from the environment. The aim of the researchers in this research is to study the role of national and international actors in reducing environmental crimes. The present study seeks to explain the role of NGO's in the field of prevention, disclosure and prosecution of environmental crimes in order to clarify its importance for legislative, executive and judicial authorities. Reducing environmental crimes is important both in terms of the right to health and in terms of criminology and the need to reduce crime fields. Governments have two important tools to reduce environmental crimes: 1- establish appropriate criminal regulations with the aim of deterring and intimidating potential offenders, 2- strengthening Non-Governmental Organizations and, as a result, public education, culture-building, intervention of these organizations in the prosecution and detection of crime and creating sensitivity to such crimes. For this purpose, it is necessary for the legislator to grant more prominent role to NGOs about indictment and interference in the process of criminal and legal proceedings. This view is derived from the theory of green criminology or environmental criminology. In the present study, in addition to examining the aforementioned issues, we seek to study the role of non-governmental organizations in Iran in combating environmental crimes from the perspective of detecting and prosecuting crime and creating public sensitivity to such crimes.
    Keywords: Environmental Crimes, NGOs, Green Criminology, Environmental criminology, Action, Reactionary Measures
  • Jalil Badam Firouz *, Mona Izadian, Farhad Hosseini Tayefeh Pages 29-42
    The Cartagena Protocol was adopted to achieve a common and coordinated solution for the transboundary movement of transgenic organisms, establish confidence and legitimacy in the field of biosafety regulations in the world, and increase global coordination. Under Clause 2 of Article 23 of the Protocol, States Parties are required to consult with the public and public institutions on the decision-making and policy-making of genetically modified species and to make the results of such consultations available to the public. In recent years, transgenic products have entered the diet of the Iranian people, but there has made no proper awareness about their benefits or harms for the people. Since the genetic structure of transgenic plants is altered through genetic engineering, and this change is usually done to improve the plant's resistance to certain pests or plant diseases, there is concern that these plants have also become resistant to drugs and cause abnormalities and the spread of diseases in humans. The Cartagena Protocol emphasizes the need for labeling, but despite the use of transgenic products in Iran, labeling and percentaging have not been done on all products and it is necessary to pay special attention to the implementation of the latest regulation of the Food and Drug Administration regarding transgenic events.
    Keywords: Biodiversity Convention, Cartagena Protocol, Transgenic, Awareness-building, Genetic engineering
  • Gholamreza Sabzeghabai *, Madineh Vahabipour Pages 43-54
    Urban rivers are one of the most important spaces that potentially reflect the presence of nature in the city and provide the ability to draw natural elements among the artificial elements. In addition to their natural changes, rivers undergo many changes due to human activities. One of the most important changes that are imposed on rivers is the improper use of their resources for use in construction activities. Thousands of tons of sand are harvested daily from the bed and banks of the country's rivers, which has various negative consequences. Among the most important of these consequences are the changes in the morphology of the river, river mud and threat to the life of aquatic animals and birds, loosening of the bed edges and threats to the inhabitants of the river, destruction of structures around the river, reduced tourism and ...This study was conducted in the summer of 1397 and the study area in this study was part of the Bashar River, which is located within the city of Yasuj. There are 9 sand factories in this area, all of which were illegally extracting sand from the riverbed. According to the pictures taken by the Environment Department of Yasuj city, the changes in the river during sand extraction and after the closure of the factories were identified. The results showed that after the closure of the factories, the vegetation of the river area was somewhat restored and the aquatic and bird species found a better situation in terms of quantity and quality characteristics.
    Keywords: Impact Assessment, Irregular Harvest, Bed Cover, Bashar River
  • Zahra Lotfi *, Amir Abdoos, Habib Darparnian, Saeed Shokri Pages 55-68
    Air pollution is one of the most important environmental problems in the last century that threatens human health. The purpose of this study is to investigate the average concentration of air pollutants, to detect the trend of pollutants change pattern, to identify high-risk months, air pollution index and the impact of neighboring provinces on the air of Semnan province in 1399. In this study, the data of air pollution measuring stations in the west of Semnan province were examined. Monthly changes of pollutants in the west of Semnan province showed that the maximum monthly of most pollutants occurs in the cold season. The maximum concentration of cold months is caused by various factors such as increasing atmospheric stability, temperature inversions, decreasing surface wind speed and using more heat sources. Vehicles also have less fuel combustion in cold conditions. In addition, a significant part of this pollution is accumulated from neighboring provinces due to wind and geographical location within the province and causes changes in air quality in the province. Also, population increase, public fleet wear, high traffic of urban vehicles, industrial use, dust centers and geographical location are also factors affecting air pollution in the west of Semnan province.
    Keywords: Air Pollution Measuring Stations, Index Pollutants, General Department of Environmental Protection, Semnan province
  • Gholam Reza Goodarzi, Fatemeh Ahmadloo *, Ali Farmahini Farahan, Zia Azdoo Pages 69-82
    In arid areas, increasing irrigation periods is necessary to providing the water needed for the development of green space and plantation. This study was conducted in forest park of Saveh based on a randomized complete block design in split-split plot arrangement with irrigation period as main plot and coniferous species of Juniperus excelsa M.B., Cupressus arizonica Green., Platycladus orientalis (L.) Franco., Cupressus sempervirens Var. fastigiata., Cupressus sempervirens Var. horizontalis., Pinus eldarica Medw., Pinus brutia Ten., Pinus mugo Turra., Pinus pinea L., Taxodium distichum L. Rich., as sub plot with different origin in three blocks for 5 years. In each block from each species, 24 seedlings as a group were planted at 2.5 × 2 m. spacing that from these numbers, 12 seedlings were considered for 7 days irrigation and 12 seedlings for 14 days irrigation using of TerraCottem hydrophilic polymer. The results showed that height and collar diameter showed a significant statistical difference.in the interaction between irrigation periods and species. The main effect of irrigation period was significant on characteristics of collar diameter and vitality. P. brutia obtained the highest height (2.76 m), survival percentage (90.67 %), and vitality (90 %) and P. mugo obtained the highest collar diameter (6.42 cm), canopy cover diameter (1.27 m) and area of canopy cover (5.12 m2). Cluster analysis showed that species of P. orientalis, P. brutia and C. sempervirens Var. fastigiata with Koloudeh origin are in the most suitable conditions in terms of each of the variables studied and along with 14 days irrigation period using of TerraCottem hydrophilic polymer introduced for planting in Saveh.
    Keywords: Plantation, Irrigation period, Acclimation, vegetative traits, Seed Origin