فهرست مطالب

مجله محیط زیست و توسعه فرابخشی
پیاپی 69 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد رستگاری*، المیرا موسی زاده نمینی، نسرین هاشمی تنکابنی صفحات 1-14
    رفع آلودگی های زیست محیطی امروزه به یکی از اصلی ترین دغدغه های بشر تبدیل شده است. کیفیت هوا در شهرها بستگی به شرایط جوی و میزان تولید آلاینده ها دارد. امروزه آلودگی هوا به عنوان یکی از پیچیده ترین معضلات جوامع بشری می باشد که تاثیرات منفی بسیاری بر سلامت موجودات زنده و به خصوص انسان بر جای گذاشته است.در این تحقیق میانگین غلظت ماهانه و سالانه آلاینده های هوا در ایستگاه های سنجش آلودگی هوای اداره کل حفاظت محیط زیست استان تهران در ساال های 91 الی 97 مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد، غلظت بیش تر آلاینده های اصلی شهر تهران در سال 97 روند نسبتا کاهشی نسبت به سال گذشته داشته است. آمار مقایسه ای میانگین غلظت سالانه آلاینده های شاخص نشان می دهد، میزان آلاینده CO در سال 97 در اکثر ایستگاه ها و میزان آلاینده O3 در تمامی ایستگاه ها نسبت به سال گذشته کاهش یافته است، (لازم به توضیح است که آلاینده ازن ایستگاه شکوفه در سال 97 به ایستگاه ژیوفیزیک منتقل گردیده است). متوسط غلظت آلاینده NO2، SO2، PM10 و PM2.5 در ایستگاه های سنجش آلودگی هوا و مقایسه آن با استاندارد (WHO) نشان می دهد، تمامی ایستگاه ها در وضعیت نامطلوب و بالاتر از حد استاندارد قرار دارد.
    کلیدواژگان: آلودگی هوا، میانگین غلظت، ایستگاه های سنجش، آلاینده های شاخص، اداره کل حفاظت محیط زیست استان تهران
  • احمدرضا رفیعی شهرکی*، محمدرضا قاسمی صفحات 15-25

    در عصر حاضر مقوله عملکرد زیست محیطی شرکت ها به عنوان یکی از اجزای اصلی اندازه گیری و سنجش پایداری شرکت مطرح است. بر اساس بروزترین اخبار و اطلاعات سازمان بهداشت جهانی، سلامت محیط زیست و به ویژه  سلامت انسان ها در شرایط بحرانی و خطرناک قرار دارد، با در نظر گرفتن این نکات هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر عملکرد زیست محیطی شرکت های سیمان پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، طی بازه زمانی 10 ساله 1387 تا 1396 می باشد. برای محاسبه متغیر عملکرد زیست محیطی شاخص ها و مولفه هایی تدوین گردیده که جهت کمی نمودن آن ها از روش صفر و یک استفاده شده است. هم چنین تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه پژوهش با استفاده از روش  نمودار به صورت مقایسه ای انجام شده است. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که توجه به عملکرد زیست محیطی و پایبندی به شاخص های آن در شرکت های سیمان نسبت به سایر صنایع از جایگاه خوبی برخوردار است.

    کلیدواژگان: عملکرد زیست محیطی، پایداری، صنعت سیمان
  • مهدی مهدی نسب*، مسعود باقرزاده کریمی صفحات 27-36
    ارزیابی اثرات زیست محیطی ابزار مدیریتی مهمی است که مخاطرات زیست محیطی طبیعی و انسانی و اثرات گسترده آن ها را شناسایی نموده و محاسبات کنترلی مناسبی را تعیین می نماید.  شناخت درست و دقیق از عوامل تهدید کننده تالاب ها بر اساس اهمیت و میزان تاثیرگذاری آن ها می تواند زمینه را برای جلوگیری و مقابله اصولی تر با این عوامل و نیز تهیه و اجرایی دقیق طرح های حفاظت از تالاب ها و مدیریت محیط زیستی آن ها را فراهم آورد. روش  ارزیابی آسیب پذیری تالاب های پلدختر در این پژوهش بر اساس روش تجزیه و تحلیل حالات شکست EFMEA است. برای این منظور ابتدا مهم ترین ریسک و تهدیدات زیست محیطی در منطقه شکار و صید ممنوع تالاب های پلدختر در سه دسته تهدیدات اکولوژیکی، هیدرولوژیکی و اجتماعی به تعداد 17 تهدید شناسایی، سپس بر اساس سه متغیر:« احتمال وقوع، شدت وقوع و گستردگی اثر» مقادیر عددی هر تهدید تعیین و  بر اساس دامنه تغییرات، رده ها در پنج دسته رتبه بندی شدند. نتایج نشان داد که از نظر اکولوژیکی: آتش سوزی نیزارها  و زهکشی تالاب های گوری بلمک و پیکه، از لحاظ هیدرولوژیکی تهدید افزایش بار رسوب معلق، خشکسالی های دوره ای و حفر چاه های عمیق و نیمه عمیق در آبخوان تالاب ها و  اجتماعی: سطح پایین نگرش و دانش زیست محیطی تالاب ها توسط جامعه محلی، عدم وجود کارشناس و محیط بان تالابی در اداره محیط زیست شهرستان و استان مهم ترین تهدیدات در اکوسیستم تالاب های 11 گانه شهرستان پلدختر می باشند. در مجموع 88/2 درصد از ریسک در رده بدون ریسک ، ریسک کم و متوسط و تنها 18/8 درصد ریسک ها در حد ریسک زیاد و بی نهایت قرار دارند که نیازمند اقدامات فوری از سوی متولیان حفاظت و نگه داری از تالاب ها برای کاهش خطرات این ریسک ها می باشند.
    کلیدواژگان: ریسک های محیط زیستی، تالاب، شهرستان پلدختر، مدل EFMEA
  • رویا تاجی، مژگان احمدی ندوشن* صفحات 37-46
    در سال های اخیر رشد روز افزون جمعیت، وسایل نقلیه و کارخانجات صنعتی باعث شده است که آلودگی هوا به عنوان یکی از سوانح انسان ساخت، مشکلات عدیده ای را در پیرامون محیط زیست بشر ایجاد نماید و سلامتی آن ها را به خطراندازد. هدف از انجام مطالعه حاضر، مکان یابی ایستگاه های پایش آلودگی هوا در مناطق 1و3 شهر اصفهان با استفاده از تکنیک فازی و فرایند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) است. پایش دقیق وضعیت آلودگی هوا، نیازمند توزیع مناسب و دقیق ایستگاه ها در کل منطقه مطالعاتی است که جانمایی بهینه این ایستگاه ها را می توان با استفاده از روش های فازی وAHP عملی ساخت. در تحقیق حاضر، با توجه به ضرورت تعیین دقیق مکان احداث ایستگاه های سنجش آلودگی، اولویت این ایستگاه ها بر مبنای معیارهای مهمی نظیر؛ فاصله از بازار، مناطق گردشگری، پارک ها،  پارکینگ ها، مناطق تفریحی و فاصله از ایستگاه های پایش موجود به کمک روش های فازی وAHP  تعیین شد. نتایج نشان داد که روش Fuzzy-AHP روشی مناسب و انعطاف پذیردر تعیین مناطق مناسب ایستگاه سنجش آلاینده ای هوا دارد.
    کلیدواژگان: آلودگی هوا، ایستگاه های پایش، مکان یابی، فازی، AHP
  • محمد کشاورز، حسین دامغانیان، سید عباس ابراهیمی، عباسعلی رستگار صفحات 47-62

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر رهبری تحول گرا مبتنی بر محیط زیست، رهبری معنوی و اشتیاق زیست محیطی کارکنان بر ایجاد رفتار زیست محیطی در سازمان انجام شده است. این مطالعه از لحاظ هدف کاربردی، از نوع توصیفی و با روش پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری در این مطالعه 212 نفر از کارکنان شهرداری شیراز است که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. به منظور تحلیل داده ها، روش حداقل مربعات جزیی و نرم افزار Smart PLS 2 مورد استفاده قرار گرفت. جهت سنجش روایی از روایی همگرا بهره گرفته شد و به منظور برازش پایایی، آلفای کرونباخ مورد استفاده قرار گرفت و ضریب آن برای تمام سازه های پژوهش بیش تر از (0/7) می باشد. نتایج نشان می دهد که رهبری تحول گرا مبتنی بر محیط زیست و رهبری معنوی به ترتیب با ضریب مسیر (0/384) و (0/579) بر اشتیاق زیست محیطی تاثیر مثبت و معنی داری می گذارد. نتایج پژوهش اثر مثبت و معنی دار اشتیاق زیست محیطی و رفتار زیست محیطی کارکنان را با ضریب مسیر (0/613) و ضریب معنی داری (7/033) تایید کرد. هم چنین اشتیاق زیست محیطی در سازمان ارتباط میان رهبری تحول گرا مبتنی بر محیط زیست و رفتار زیست محیطی کارکنان را میانجی گری می کند، ولی ارتباط میان رهبری معنوی و رفتار زیست محیطی کارکنان را میانجی گری نمی کند. بر اساس یافته ها پیشنهاد می شود که مدیران شهرداری با به کارگیری سبک های رهبری تحول گرا و معنوی بر رفتارهای کارکنان خود کنترل داشته باشند و در نتیجه اشتیاق زیست محیطی بیش تری برای ارایه رفتارهای زیست محیطی به وجود بیاورند.

    کلیدواژگان: رهبری تحول گرا مبتنی بر محیط زیست، رهبری معنوی، اشتیاق زیست محیطی، رفتارهای زیست محیطی کارکنان
  • فرهاد جوان*، حسن حسنی مقدم، حسن ترابی صفحات 63-74

    شهرستان نمین در استان اردبیل دارای اراضی وسیعی از گونه های جنگلی فندقلو است. بنابراین هدف از این تحقیق، ارزیابی روند تخریب اراضی جنگل های فندقلو در شهرستان نمین با استفاده از تصویر ماهواره ای LANDSAT سنجنده +ETM در سال 1386 و تصویر سنجنده OLI مربوط به سال 1396 است. پس از انجام پیش پردازش های لازم، به منظور بالا بردن قدرت تفکیک مکانی تصاویر از روش IHS جهت ادغام تصویر پانکروماتیک و چندطیفی هر دو سنجنده استفاده شد. طبقه بندی تصاویر به صورت نظارت شده و از روی تصاویر ادغام شده که دارای قدرت تفکیک مکانی 15 متر بوده، با الگوریتم شبکه عصبی مصنوعی انجام شد. نتایج نشان داد که از کل مساحت کاربری های طبقه بندی شده در سال 1379، معادل 9990/06 هکتار به اراضی جنگلی تعلق داشته است که در مقایسه با سال 1386 این میزان به معادل 9531/74 هکتار کاهش داشته است. هم چنین وسعت اراضی این جنگل ها که از سال 1386 تا سال 1396 بیش از 7700 هکتار کاهش یافته است. بنابراین برای حفظ عرصه های طبیعی، تثبیت و قانونی کردن کاربری اراضی در دستور کار متخصصان و مسیولان کشور قرار گیرد.

    کلیدواژگان: لندست، اراضی جنگلی، تخریب، شبکه عصبی مصنوعی، شهرستان نمین
|
  • Mohammad Rastgari *, Elmira Mousazadeh Namini, Nasrin Hashemi Tonekaboni Pages 1-14
    Removing environmental pollution has become one of the main concerns of mankind today. Air quality in cities depends on the weather and the amount of pollutants produced. Today, air pollution is one of the most complex problems in human societies, which has had many negative effects on the health of living things, especially humans. In this study, the average monthly and annual concentrations of air pollutants in the air pollution measuring stations of Tehran Environmental Protection Bureau were evaluated in 91 to 97 years.
    The results showed that the highest concentration of major pollutants in Tehran in 1997 had a relatively decreasing trend compared to the previous year. Comparative statistics of the mean annual concentration of indicator pollutants show that CO levels in all stations decreased in 97 at most stations and O3 at all stations compared to the previous year, (it should be explained that the ozone pollutant at Shofuf station in 1997 to the geophysical station has been transferred). The average concentration of NO2, SO2, PM10 and PM2.5 pollutants in air pollution measuring stations and comparing it with the (WHO) standard indicates that all stations are in poor condition and above the standard level.
    Keywords: Air pollution, Average concentration, Monitoring Stations, Air Pollution Index, Tehran Province Office of Environment Department
  • Ahmadreza Rafiee Shahraki *, Mohammadreza Ghasemi Pages 15-25

    Nowadays, environmental performance of companies is considered as one of the main components of measuring and measuring the sustainability of a company. According to the latest World Health Organization news and information, environmental health, and especially human health, is in critical and dangerous situations. During the 10-year period from 2010 to 2017. Indicators and components have been developed to calculate the environmental performance variable, using the method of zero and one to quantify them. Also, data analysis and testing of research hypotheses have been done using graphical comparative method. The results of the study showed that attention to environmental performance and adherence to its indicators in cement companies is better than other industries.

    Keywords: Environmental performance, Sustainability, cement industry
  • Mehdi Mehdinasab *, Masood Bagherzadeh Karimi Pages 27-36
    Environmental Impact Assessment is an important management tool that identifies natural and anthropogenic environmental hazards and their wide-ranging impacts and determines appropriate control calculations. Correct and accurate knowledge one of the threatening factors of wetlands Based on their importance and impact can provide the basis for preventing and counteracting these factors more precisely, as well as preparing and implementing wetland conservation and environmental management plans. The vulnerability assessment method of Poldokhtar wetlands in this study is based on EFMEA failure states analysis method. for this purpose, first identify the most important environmental risks and threats in the hunting and hunting area of Poldokhtar wetlands in three categories of ecological, hydrological and social threats to 17 threats, then based on three variables: "probability, severity and extent of impact" Numerical values of each threat were determined and ranked according to the range of changes in five categories. The results showed that ecologically: wildfires and drainage in Gori Balmak and Piqué wetlands, hydrologically threatening to increase suspended sediment load, periodic droughts, and drilling deep and semi-deep wells in wetlands and social aquifers: low levels Environmental attitudes and knowledge of wetlands by the local community, lack of expert and wetland environments in the Department of Environment of the city and province are the most important threats in the 11 wetlands ecosystem of Poldokhtar. Overall, 88.2 percent of the risks were classified as risk-free, low- and medium-risk, and only 18.8 percent were high and infinite, requiring immediate action by wetland conservation and mitigation authorities.
    Keywords: Environmental Risk, Wetland, Poldokhtar Township, EFMEA Model
  • Roya Taji, Mozhgan Ahmadi Nadoushan * Pages 37-46
    In recent years, population growth, increasing vehicles, and industrial development have caused air pollution. One of the major disasters, creating significant problems for human and endangering their health is air pollution. The main objective of the present study was to select best sites for air pollution monitoring stations in zones 1 and 3 of Isfahan city using fuzzy technique and analytical hierarchy process (AHP). Accurate monitoring of the air pollution condition requires accurate and appropriate dispersion of monitoring stations throughout the study area, so that the optimal locations of these stations can be selected using fuzzy and AHP methods. In the present study, considering the necessity of determining the location of air pollution monitoring stations, the best sites for these stations were selected based on important criteria such as distance from market, recreation areas, parks, parking areas and existing stations using fuzzy and AHP methods. The results showed that Fuzzy-AHP method was flexible and accurate method to determine the appropriate areas for air pollutant monitoring stations.
    Keywords: Air pollution, Monitoring Stations, Site Selection, Fuzzy method, Analytical hierarchy process (AHP)
  • Mohammad Keshavarz, Hossein Damghanian, Seyyed Abbas Ebrahimi, Abbasali Rastegar Pages 47-62

    The aim of this study was to investigate the effect of environmentally transformational leadership, spiritual leadership and Environmental passion of employees on creating environmental behavior in the organization. This study was applied in a descriptive and it was done with surveyed manner. The statistical sample in this study was 212 employees of Shiraz municipality who were selected through available sampling method. Partial least squares method and Smart PLS2 software were used for data analysis. Convergent validity was used to assess the validity and Cronbach's alpha was used to fit the reliability and its coefficient was greater than 0.7 for all research constructs. The results show environmentally transformational leadership and spiritual leadership with a path coefficient (0.384) and (0.579) has a positive and significant effect on Environmental passion. The results confirmed the positive and significant effect of Environmental passion and proenvironmental behavior of employees with a path coefficient (0.613) and a significant coefficient (7.033). It also mediates Environmental passion in the organization of the relationship between environmentally transformational leadership and environmental behavior of employees, but does not mediate the relationship between spiritual leadership and proenvironmental behavior of employees. Based on the findings, it is suggested that municipality managers use transformational and spiritual leadership styles to control the behavior of their employees and thus create more Environmental enthusiasm for the presentation of environmental behaviors.

    Keywords: Environmentally Transformational Leadership, Spiritual Leadership, Environmental Passion, Proenvironmental Behaviors of Employees
  • Farhad Javan *, Hasan Hasani Moghaddam, Hasan Torabi Pages 63-74

    Namin county in Ardebil province has a large lands of hazelnut forest species, that it is one of the rich habitats of Hyrcanian forests. Therefore, the purpose of this study is to evaluate the land degradation process of hazelnut forests in Namin County using Landsat, ETM+ images in 2007 and OLI images in 2017. Pre-processing was performed to enhance the spatial resolution of images using the IHS method to fusion both of the panchromatic and multispectral images of sensors. The images were classified into supervised and fused images with a spatial resolution of 15 m and performed with artificial neural network algorithm. The results showed that out of the total classified study area in the year 2000, 9999.06 ha belonged to forest land, which decreased to 9531.74 ha compared to 2007. Also the area of these forests decreased from 7,700 hectares from 2007 to 1396. Therefore, to preserve natural landscapes, land consolidation and legalization should be on the agenda of national experts and officials.

    Keywords: Landsat, Forest Lands, Deforestation, Artificial Neural Network, Namin County