فهرست مطالب

مدیریت سلامت - پیاپی 84 (تابستان 1400)

نشریه مدیریت سلامت
پیاپی 84 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/21
  • تعداد عناوین: 8
|
  • شهپر زکی پور، بهزاد فرخ سرشت*، محمدجواد تقی پوریان، حسنعلی آقاجانی صفحات 9-19
    مقدمه

    با توجه به بحران همه گیری کرونا و تاثیرات گسترده آن بر زندگی، بدون شک واکاوی مولفه ها و پیشران های رفتارهای نابهنجار، می تواند تسهیلگر بروز رفتارهای اخلاقی گردد. لذا، این پژوهش باهدف واکاوی پیشران های رفتارهای نابهنجار از دیدگاه مدیران بخش سلامت در پاندمی کرونا انجام شد.

    روش ها

    پژوهش حاضر یک مطالعه کاربردی بود که با روش کیفی از نوع توصیفی انجام شد. روش نمونه گیری هدفمند مبتنی بر معیار بود که 13 نفر از مدیران سطوح مختلف مدیریتی بیمارستان های تامین اجتماعی استان مازندران انتخاب شدند. داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختارمند جمع آوری شد و با روش تحلیل محتوای تجمعی با نرم افزار MAXQDA10 انجام شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که عوامل ساختاری (شامل سیستم حقوق و دستمزد نامناسب، ویژگی های شغلی، بدرفتاری سازمانی، ضعف مدیریتی)، عوامل رفتاری (شامل کنشگرهای تنش زا، پرخاشگری در سازمان، رفتار ضداجتماعی و ناهنجاری روانی فردی) و عوامل محیطی (شامل محیط درونی و بیرونی سازمان) جزو پیشران های رفتارهای نابهنجار در بیمارستان ها بودند.

    نتیجه گیری:

     نتایج پژوهش به مدیران کمک می کند با افزایش حمایت ها و مشوق های مالی و کاهش تنش گرهای استرس زا شرایط مناسب تری را برای کارکنان ایجاد کرده تا موجب افزایش کیفیت عملکرد، خدمات دهی به بیماران و حفظ سلامت بهداشت و درمان کشور شود.

    کلیدواژگان: رفتار نابهنجار، پرخاشگری، بخش سلامت، کروناویروس
  • مرضیه اسعدی*، حسن دلیری صفحات 20-32
    مقدمه

    شناسایی عوامل موثر بر شیوع کووید-19 به منظور سیاست گذاری در کنترل همه گیری این بیماری ضروری است. فقر و نابرابری اقتصادی از مهم ترین متغیرهای توضیح دهنده شیوع کرونا هستند. این پژوهش به سنجش اثر فقر و نابرابری اقتصادی بر شیوع کرونا در کشورهای جهان پرداخته است.

    روش ها

    مطالعه حاضر کاربردی با روش توصیفی-تحلیلی به صورت مقطعی بود که با استفاده از رگرسیون باثبات، به ارزیابی اثر فقر و نابرابری اقتصادی بر شیوع کرونا در 145 کشور جهان پرداخته شد. جامعه آماری، شامل داده های تجمعی کووید-19 بود که بر اساس آمارهای برنامه تحقیقاتی آکسفورد-مارتین و بانک جهانی در سال 2021-2020 استخراج شد. کشورهای منتخب بر اساس طبقه بندی بانک جهانی در چهار گروه درآمدی دسته بندی و توضیح دهندگی شاخص های فقر و نابرابری بر شیوع کرونا در آن ها ارزیابی شد. اقتصادسنجی و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار MATLAB انجام شد.

    یافته ها

    اثر افزایشی سوءتغذیه و سالخوردگی جمعیت، بر نرخ ابتلا به کرونا برای تمام گروه های درآمدی کشورهای جهان تاییدشده است. درحالی که افزایش سخت گیری دولت ها سبب کاهش ابتلا به کرونا شده است. متغیرهای معنادار در شیوع کرونا برای ایران و کشورهای گروه درآمدی بالاتر از متوسط نیز اثر سالخوردگی و مقررات سخت گیرانه دولت ها را تایید کرده است. یافته ها نشان داد که ضریب جینی، سالخوردگی و سوءتغذیه جزو متغیرهای توضیح دهنده افزایش نرخ مرگ ومیر  ناشی از کرونا در ایران و گروه درآمدی بالاتر از متوسط بوده است.

    نتیجه گیری:

     برخورداری از تغذیه مناسب به موازات مخارج نظام سلامت و مقررات سخت گیرانه دولت ها می تواند نقش موثری در کاهش ابتلا و مرگ ومیر  ناشی از کرونا داشته باشد. همچنین، انتخاب سیاست های مناسب در جهت افزایش برابری اقتصادی نقش موثری در کاهش مرگ ومیر این بیماری خواهد داشت.

    کلیدواژگان: فقر، نابرابری اقتصادی، کووید-19، رگرسیون باثبات
  • عبدالناصر ثنا، جواد مقری، وحید قوامی، سید سعید طباطبایی* صفحات 33-44
    مقدمه

    ازآنجاکه ترک خدمت پرستاران منجر به کاهش کیفیت مراقبت و افزایش هزینه ها می گردد. بنابراین، غفلت از کیفیت زندگی کاری پرستاران می تواند منجر به ترک خدمت آنان گردد. هدف از این مطالعه تعیین رابطه بین کیفیت زندگی کاری و تمایل به ترک خدمت پرستاران شاغل در بیمارستان های دولتی شهر هرات واقع در افغانستان بود.

    روش ها

    این مطالعه از نوع کاربردی و به روش توصیفی-تحلیلی در سال 1398 تا 1399 انجام شد. جامعه پژوهش 258 نفر از پرستاران بیمارستان های دولتی بود. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه استاندارد کیفیت زندگی کاری بود. تمایل به ترک خدمت پرستاران با استفاده از یک گویه سنجیده شد. جهت بررسی ارتباط بین متغیرهای تحقیق از آزمون من ویتنی، کای دو، کروسکال والیس و ضریب همبستگی اسپیرمن با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 26 انجام شد.

    یافته ها

    کیفیت زندگی کاری و تمایل به ترک خدمت پرستاران در سطح متوسط بود. بین تمایل به ترک خدمت و متغیرهای جمعیت شناختی ارتباط معنی داری وجود ندارد (05/0<p). بین تمایل به ترک خدمت با ابعاد کیفیت زندگی کاری مشارکت در سازمان، امنیت شغلی، حقوق و دستمزد، افتخار شغلی و استرس شغلی رابطه معنادار و معکوسی وجود دارد (05/0>p). رابطه بین تمایل به ترک خدمت و کیفیت زندگی کاری معنادار و معکوس بود (001/0=p، 279/0=r).

    نتیجه گیری:

     مدیریت مشارکتی در تصمیم گیری ها، توجه به حقوق و مزایا، اطمینان دادن به پرستاران که در صورت هرگونه تغییر در شرایط اجتماعی-اقتصادی کار خود را از دست نخواهند داد، می تواند موجب افزایش رضایتمندی و کاهش تمایل به ترک خدمت پرستاران گردد.

    کلیدواژگان: پرستار، کیفیت زندگی کاری، بیمارستان، تمایل به ترک خدمت، افغانستان
  • علیرضا جباری، کریم سهرابی، عسل سادات نیارئیس زواره* صفحات 45-58
    مقدمه

    مراقبت تسکینی نوعی مراقبت بین رشته ای است که بر پیامدهای بیمار محور مانند کیفیت زندگی، بهداشت روان و نیازهای مراقبان تمرکز دارد. با توجه به جمعیت سالمندی و شیوع روزافزون بیماری های مزمن و سخت درمان، لزوم ارایه ی خدمات مراقبت تسکینی در سطوح مختلف نظام سلامت به ویژه در بیمارستان ‎ها اهمیت بیشتری می یابد. پژوهش حاضر با هدف شناسایی انواع مدل های مراقبت تسکینی مبتنی بر بیمارستان و مزایا و محدودیت های هر یک انجام شد.

    روش ها

    این مطالعه به روش مرور نظام یافته بود که با جستجو در پایگاه های داده انگلیسی و فارسی نظیر Web of Science، Science Direct، Scopus، PubMed، Magiran و SID  و موتور جستجوی Google scholar در بازه زمانی بین سال های 2005 تا 2020 انجام شد. مطالعات مرتبط، پس از حذف موارد تکراری و بر اساس معیار ورود و خروج پژوهش انتخاب شد.

    یافته ها

    از مجموع 3877 منبع، 164 منبع مرتبط انتخاب شد. به طورکلی نه مدل مراقبت تسکینی مبتنی بر بیمارستان شناسایی شد که عبارتند از: درمانگاه مراقبت تسکینی سرپایی، خدمات مشاوره مراقبت تسکینی، خدمات روزانه مراقبت تسکینی، بخش اختصاصی مراقبت تسکینی بستری، خدمات مراقبت در منزل وابسته به بیمارستان، تخت در گردش، ادغام با ICU، اورژانس و مدل یکپارچه. علاوه براین، مزایا و محدودیت های هرکدام از مدل ها نیز شناسایی شد.

    نتیجه گیری: 

    مدل های شناسایی شده در خصوص مراقبت تسکینی به بیمارستان ها کمک خواهند کرد که در جهت تقویت رویکرد مراقبت تسکینی عمل کنند. با توجه به محدودیت منابع به مسیولان هر بیمارستانی پیشنهاد می شود که این مدل ها پس از انطباق با فرهنگ، ساختار و امکانات موجود در هر بیمارستان پیاده سازی شود.

    کلیدواژگان: مراقبت تسکینی، طب تسکینی، بیمارستان
  • سیما کاظمی، محمد محمدی*، نورمحمد یعقوبی، جلیل جراحی فریز صفحات 59-69
    مقدمه

    روابط بین کارکنان در دانشگاه ها، مجموعه ای از چارچوب ها، سیاست ها و روش هایی است که می تواند منجر به اثربخشی و کارآمدی نیروی انسانی شود. ازاین رو، مطالعه حاضر به شناسایی مولفه های سیستم روابط کارکنان مبتنی بر تمدن سازمانی دانش محور در دانشگاه های علوم پزشکی پرداخته است.

    روش ها

    پژوهش حاضر از نوع کاربردی بود که با رویکرد کیفی و روش پدیدارشناسی توصیفی انجام شد. جامعه آماری اساتید مدیریت خدمات بهداشت درمانی، مدیران دانشگاه های علوم پزشکی منطقه نه آمایشی و اساتید گروه مدیریت دولتی دانشگاه آزاد اسلامی بیرجند بودند که به شیوه نمونه گیری هدفمند 16 نفر تا اشباع نظری انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد.یافته های مصاحبه ها با روش  تحلیل محتوا (کدگذاری باز و محوری) تحلیل شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج این پژوهش، هشت تم اصلی روابط مبتنی بر اعتماد، روابط غیررسمی و ارگانیک، روابط مبتنی بر شفافیت، روابط مبتنی بر توسعه دانش و تخصص، همکاری بین سازمانی، روابط مبتنی بر تحقق اهداف، روابط مبتنی بر منشور اخلاقی، ارتباطات گروهی شناسایی شد.

    نتیجه گیری: 

    با توجه به نتایج می توان گفت روابط مناسب بین کارکنان سازمان پیش شرط موفقیت مدیریت دانش محسوب می شود که منجر به افزایش کارایی، ایجاد انگیزه و کارآمدی آن ها خواهد شد. بنابراین، برای ایجاد تمدن سازمانی دانش محور باید به عوامل موثر در روابط کارکنان توجه بیشتری شود.

    کلیدواژگان: دانش محور، تمدن سازمانی، روابط کارکنان
  • مریم احمدی، مهدیه کریمی*، توراندخت بلوچ نژاد مجرد صفحات 70-82
    مقدمه

    نظام ثبت بیماری آلزایمر با جمع آوری داده ها در طی زمان، دارای پتانسیل زیادی برای تولید کلان داده می باشد که می توان  با ابزارهای تحلیل بصری نظیر داشبوردها، این کلان داده ها را به دانش تبدیل کرد. در پژوهش حاضر، با توجه به نیازهای ذینفعان به تعیین شاخص های کلیدی بیماری آلزایمر و طراحی و ارزیابی داشبورد مبتنی بر نظام ثبت بیماری آلزایمر پرداخته شده است.

    روش ها

    این پژوهش از نوع توسعه ای- کاربردی بود که به روش توصیفی انجام شد. در مرحله اول به منظور تعیین شاخص های کلیدی عملکرد، پرسشنامه با نظر 31 نفر از اعضای هسته پژوهشی بیماری آلزایمر در دانشگاه علوم پزشکی ایران تکمیل شد. در مرحله دوم طراحی داشبورد بر اساس مطالعات قبلی و با استفاده از نرم افزار کلیک ویو انجام گرفت. در نهایت، این داشبورد با نظر چهار نفر از اعضای هسته پژوهشی بیماری آلزایمر و سه نفر از فارغ التحصیلان در رشته های انفورماتیک پزشکی و فناوری اطلاعات سلامت از طریق پرسشنامه مقیاس کاربردپذیری سیستم، ارزیابی شد.

    یافته ها

    از میان 15 شاخص کلیدی عملکرد که توسط اعضای هسته پژوهشی بیماری آلزایمر تایید شد، سه شاخص در مقایسه با سایر شاخصها بیشترین امتیاز را کسب کرد که شامل نسبت بیماران دارای تاریخچه اختلالات روانی به کل بیماران، شاخص نسبت بیماران دارای سابقه افسردگی به کل بیماران و مقایسه شیوع و بروز کل جمعیت بود. سپس، با مقیاس کاربردپذیری ارزیابی داشبورد انجام شد و میانگین نمره 71/07  به دست آمد.

    نتیجه گیری: 

    پیاده سازی داشبورد بیماری آلزایمر، نقش مهمی در جهت تامین نیازهای هر یک از ذینفعان و افزایش توانایی تحلیل اطلاعات برای تصمیم گیری بهتر خواهد داشت.

    کلیدواژگان: داشبورد، شاخص های کلیدی عملکرد، ارزیابی، بیماری آلزایمر، نظام ثبت
  • امیر شجاعیان، آذر کفاش پور*، علی شیرازی، غلامرضا ملک زاده صفحات 83-93
    مقدمه

    مرزهای مسیر شغلی در همه ابعاد حرفه پزشکی اثرگذار است و چون عوامل زیادی می توانند انتخاب مسیر شغلی پزشکان را شکل دهند، مفهوم مسیر شغلی، همواره موردتوجه مباحث پزشکی بوده و حتی به عنوان رویکردی در آموزش پزشکی استفاده می شود. بنابراین، پژوهش حاضر باهدف تبیین الگوی مفهومی مرزهای مسیر شغلی پزشکان انجام شد.

    روش ها

    پژوهش حاضر از نوع کاربردی بود که دارای رویکردی کیفی و از استراتژی نظریه داده بنیاد نظام مند بهره برده است. جامعه پژوهش شامل پزشکان بود که از طریق نمونه گیری غیر تصادفی گلوله برفی انتخاب شده اند. درنهایت 19 نفر در مصاحبه های نیمه ساختاریافته شرکت کردند. تحلیل داده ها در این الگو، شامل سه گام کدگذاری باز، محوری و انتخابی بود که با استفاده از نرم افزار MAXQDA انجام شد.

    یافته ها

    الگوی مفهومی مرزهای مسیر شغلی در حرفه پزشکی شامل مقوله های شرایط علی (تفاوت های فردی و نهادهای اجتماعی)، پدیده محوری (مرزهای کار- خانواده، مرزهای جغرافیایی، اجتماعی، سازمانی، اخلاقی و قانونی)، راهبردها (درک مرزها، بازنگری در مرزها و عبور مرزی)، شرایط زمینه ای (بسترهای تربیتی و بسترهای فرهنگی)، شرایط مداخله گر (عوامل کلان و عوامل خرد) و پیامدها (آینده مسیر شغلی، برنامه ریزی مجدد مسیر شغلی و تعادل کار - خانواده) بود.

    نتیجه گیری: 

    توجه به الگوی مفهومی مرزهای مسیر شغلی می تواند در برنامه ریزی، تصمیم گیری، مدیریت و توسعه مسیر شغلی پزشکان تاثیر قابل توجهی داشته باشد. به علاوه، پزشکان شاغل، افراد جویای کار و دانش آموختگان دانشگاهی می توانند نسبت به مرزهای مسیر شغلی خودآگاهی یابند و با علل پیدایش و قوام مرزها و پیامدهای مرزهای مسیر شغلی خود نیز آشنا شوند تا با شناخت کافی در انتخاب مسیر شغلی گام بردارند.

    کلیدواژگان: مسیر شغلی، مسیر شغلی بدون مرز، مرزهای مسیر شغلی، حرفه پزشکی
  • مریم جعفری طادی، مصطفی رجبی*، بهار حافظی صفحات 94-103
    مقدمه

    ایران دارای منابع طبیعی همچون نفت و گاز است که می تواند بر سلامت تاثیرگذار باشد. نحوه اثرگذاری منابع طبیعی بر سلامت، موضوعی است که توجه اقتصاددانان را به خود جلب کرده است. این پژوهش اثر فساد و وابستگی اقتصادی به منابع طبیعی را بر سلامت در ایران بررسی کرده است.

    روش ها

    مطالعه حاضر از نوع کاربردی بود که با روش تحلیلی-توصیفی به صورت طولی با استفاده از روش رگرسیون انتقال ملایم برای سال های 1363 تا 1396 انجام شد. جامعه پژوهش داده های سالانه کل کشور بود. متغیر وابسته امید به زندگی و متغیرهای مستقل اصلی رانت نفتی به تولید ناخالص داخلی و شاخص فساد است. سایر متغیرهای مستقل شامل تولید ناخالص داخلی سرانه و سطح سواد است. تحلیل داده ها با نرم افزار Eviews (نسخه 12) انجام شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از برآوردها نشان داد که اثر وابستگی اقتصادی به منابع طبیعی بر سلامت و شاخص کیفیت نهادی فساد در ایران طی دوره موردمطالعه به شکل U معکوس بوده است. میزان حد آستانه ای برآوردی سهم رانت نفتی به تولید ناخالص داخلی بر امید به زندگی، برابر با 07/3 درصد بوده است. شاخص کاهش فساد و آموزش بر سلامت تاثیر مثبت و معناداری بوده است؛ اما تولید ناخالص داخلی بر امید به زندگی تاثیر منفی داشته است.

    نتیجه گیری: 

    مطابق با نتایج به دست آمده از این مطالعه، به جهت کاهش اثرات منفی حاصل از وابستگی به منابع طبیعی پیشنهاد می شود که سیاست های مناسب مانند توجه به سایر بخش های تولیدی و تقویت دیگر زیرساخت های اقتصادی کشور جهت کاهش وابستگی به منابع طبیعی با توجه به شرایط موجود در کشور بهبود یابد. همچنین، با توجه به اثر مثبت کاهش فساد بر سلامت توصیه می شود که اجرای سیاست های مناسب جهت کاهش فساد در دستور کار دولت قرار گیرد.

    کلیدواژگان: سلامت، منابع طبیعی، کیفیت نهادی، الگوی حد آستانه
|
  • Shahpar Zakipour, Behzad Farrokh Sersht*, MohammadJavad Taghipourian, HasanAli Aghajani Pages 9-19
    Introduction

    Considering the COVID-19 pandemic and its severe effects on life, there is no doubt that an analysis of the components and drivers of abnormal behaviors can facilitate the emergence of moral behaviors. Therefore, we conducted this study in order to investigate the drivers of abnormal behaviors from the perspective of health managers during the COVID-19 pandemic.

    Methods

    This research is a cross-sectional, qualitative, and applied study that was conducted using snowball sampling method and semi-structured interviews with 13 managers at different management levels in so called social security hospitals in Mazandaran province in the first half of 2020. Also, validation of Lincoln and Guba reliability criteria and data analysis were performed by combined summary content analysis method with MAXQDA10 software.

    Results

    Findings of this study show that a number of factors are among the drivers that cause the occurrence of abnormal behaviors in hospitals. These factors could be divided into three types: Structural factors that include inadequate payroll system, job characteristics, organizational misconduct, and managerial weakness; behavioral factors include stress, aggression in the organization, antisocial behavior, and individual psychological disorders; and environmental factors as well as internal and external environment of the organization.

    Conclusion

    Through increasing financial supports and incentives, results of this study help managers reduce stressors, create better conditions for employees, increase the quality of performance and services provided to patients, and improve the health level of the country.

    Keywords: abnormal behavior, aggression in the organization, perspective of health managers, COVID-19
  • Marzieh Asaadi*, Hassan Daliri Pages 20-32
    Introduction

    The identification of factors affecting the prevalence of Covid-19 is vital in order to control the pandemic. Poverty and economic inequality are among the most important variables explaining the spread of coronavirus. This study evaluates the impact of poverty and economic inequality on the prevalence of COVID-19 worldwide.

    Methods

    This is an applied study which uses descriptive-analytical method. Also, the current study employs cross-sectional data and stable regression method to evaluate the effect of poverty and economic inequality on the prevalence and mortality rate of COVID-19 among 145 countries. The statistical population of this research study includes COVID-19 aggregate data extracted from Oxford-Martin Research Program and the World Bank in 2020-2021. According to the World Bank classification, we classified the surveyed countries, including Iran, in terms of their income levels into four income groups. Then, the impact of poverty and inequality indicators on the prevalence of COVID-19 has been analyzed among them. Also, econometrics and data analysis were performed using MATLAB software.

    Results

    Estimates confirm the increasing effect of undernourishment and population aging on the spread of coronavirus for all income groups worldwide. In contrast, increasing stringency index reduces the morbidity rate of COVID-19. Significant variables in the prevalence of corona for Iran and countries within the upper middle-income group have also confirmed the effect of aging and stringency index. Finally, the variables explaining the increase in COVID-19 mortality rate in Iran and the upper middle-income group includes GINI coefficient, aging, and undernourishment.

    Conclusion

    Results of this study suggest that adequate nutrition in line with health expenditures and stringency index can play an effective role in reducing COVID-19 morbidity and mortality. Also, employing appropriate policies in order to increase economic equality will play a significant role in reducing COVID-19 mortality rate.

    Keywords: Poverty, Economic Inequality, COVID-19 Outbreak, Robust Regression
  • Abdulnaser Sana, Javad Moghri, Vahid Ghavani, Seyed Saeed Tabatabaee* Pages 33-44
    Introduction

    Nurses’ turnover reduces quality of health care and increases costs. Neglecting the nurses’ quality of worklife can lead to their turnover. The aim of this study was to determine the relationship between nurses’ quality of worklife and their intention to leave work in public hospitals in Herat, Afghanistan.

    Methods

    This was a descriptive-analytical study, investigating nurses’ quality of worklife and their turnover intention in public hospitals. We used census method, and all 258 respondents completed the standardized questionnaire on quality of worklife. Nurseschr('39') turnover intention was also measured by using an item. Meanwhile, we used descriptive statistics to present demographic variables. Meanwhile, Mann-Whitney test, Chi-square, and Spearman correlation coefficient were used to determine relationships between the study analytic variables. In this study, SPSS version 26 was used.

    Results

    The quality of worklife and the intention to leave was at an average level. No relationship was found between turnover intention and demographic variables (p>0.05). Results from the Spearman correlation coefficient demonstrate a significant inverse relationship between turnover intention and some aspects of the quality of worklife including participation and involvement, job security, wages and salaries, career honor, and job stress. In other words, an increase in any of the aforementioned aspects results in a decline in intention to leave (P<0.05). The relationship between intention to leave and quality of worklife was inverse and significant (r=0.279, P=0.001).

    Conclusion

    Participatory management in decision-making, paying attention to salaries and benefits, and assuring nurses that they will not lose their job in the event of any socio-economic change can increase job satisfaction, and reduce their intention to leave work.

    Keywords: Nurse, Quality of work life, Hospital, Intention to leave, Afghanistan
  • Alireza Jabbari, Karim Sohrabi, Asal Sadat Niaraees Zavare* Pages 45-58
    Introduction

    Palliative care provides interdisciplinary care focused on patient-centered outcomes such as quality of life, symptom burden, emotional well-being, and caregiver need. With the aging population and the prevalence of chronic diseases, the need for palliative care is increasing. Thus, the need to provide palliative care services at different levels of the health system, especially in hospitals, cannot be ignored. In this study, we intended to examine the types of hospital-based palliative care models and identify the disadvantages and advantages of each of those models.

    Methods

    This study was conducted as a comprehensive review in 2019. The required data were collected through an advanced keyword search, including hospital-based palliative care, palliative care in hospital, inpatient palliative care, palliative care establishment, palliative care development,and palliative care models in English  databases such as Web of Science, Science Direct, Scopus, and PubMed as well as Persian databases such as Magiran and  SID from 2005-2020.

    Results

    Out of 3877 sources, 164 related sources were selected. Generally, nine hospital-based palliative care models were identified, including outpatient palliative care clinic, palliative care consultation service, palliative care day-care service, dedicated inpatient palliative care unit, palliative care outreach/home-care service, Swing beds, integration with the emergency department, integration with the ICU, and the integrated model. Some benefits and limitations were identified for each of the Hospital-based palliative care models.

    Conclusion

    All hospital-based palliative care identified models can help hospitals to strengthen the palliative care approach, but given the limited resources of each hospital, hospital officials must choose between them and develop the model at their hospital after modifying and adapting that to the existing culture, structure, and facilities.

    Keywords: Palliative Care, Palliative Medicine, Hospital
  • Sima Kazemi, Mohammad Mohammadi*, NourMohammad Yaghoubi, Jalil Jarahi Friz Pages 59-69
    Introduction

    Employee relationships at universities are a set of frameworks, policies, and methods that can lead to the effectiveness and efficiency of human resources. Considering the importance of the employee relationships system at universities, we in the present study aims to identify the components of the employee relationships system based on knowledge-based organizational structures at medical universities.

    Methods

    This is a qualitative study with a phenomenological research strategy. The population we recruited for this study was professors of health services management, presidents of universities of medical sciences in the 9th district of Amayesh, and professors of Public Management Department at Islamic Azad University, Birjand Branch. We used semi-structured interviews to collect data. Also, we conducted interviews through content analysis (open and axial coding).

    Results

    According to the results of this study, we were able to identify eight main themes that are as follows: Relationships based on trust, informal and organic relationships, relationships based on transparency, relationships based on knowledge and expertise development, cooperation between organizational, goal-based relationships, ethical charter relationships, team relationships.

    Conclusion

    According to the results, we can make the claim that proper relationships among employees at universities are a prerequisite toward the improvement of knowledge management, which further leads to increased efficiency, motivation, and efficiency of employees at the university. In order to create a knowledge-based organizational structure, policymakers should pay more attention to these factors in employee relationships.

    Keywords: knowledge-based, organizational civilization, employee relations
  • Maryam Ahmadi, Mahdieh Karimi*, Tourandokht Baluchnejad Mojarad Pages 70-82
    Introduction

    Alzheimerchr('39')s disease registry system is of great help in generating big data through collecting data over time. Visual analysis tools such as dashboards can be used to convert this data into knowledge. Based on the needs of stakeholders, we in the present study determined the key indicators of Alzheimerchr('39')s disease; then, based on the Alzheimerchr('39')s disease registry system, we designed and evaluated the dashboard.

    Methods

    In the first stage, we determined the key performance indicators through a questionnaire completed by 31 members of the Alzheimerchr('39')s disease research core at Iran University of Medical Sciences. In the second stage, we designed the dashboard based on previous studies and using QlickView software. Finally, we designed the dashboard by the System Usability Scale which was conducted by four members of the Alzheimerchr('39')s disease research core and three medical and health information technology graduates.

    Results

    Among the 15 key performance indicators approved by members of the Alzheimerchr('39')s disease registry, three indicators have got the highest score; these indicators are as follows: the ratio of patients with a history of mental disorders compared to the total number of patients, the ratio of patients with a history of depression compared to the total number patients, and comparing the prevalence and incidence of the total population. Then, we evaluated the usability of the dashboard by the system usability scale whose average score was 71.7.

    Conclusion

    Implementing the Alzheimerchr('39')s disease dashboard will play an important role in meeting the needs of each stakeholder and increasing the ability to analyze information in order to make better decisions.

    Keywords: Dashboard, key performance indicators, evaluation, Alzheimer’s disease, Registration system
  • Amir Shojaean, Azar Kaffashpoor*, Ali Shirazi, Gholamreza Malekzadeh Pages 83-93
    Introduction

    Career boundaries are effective in all aspects of the medical profession. Since many factors can shape a junior doctor’s choice of career, the concept of career has always been the focus of medical discussions and has even been able to be used as a perspective in medical education. The aim of the present study was to provide a conceptual framework of career boundaries in the medical profession.

    Methods

    The present study is fundamental in terms of purpose and qualitative in terms of approach. The statistical population of this study included physicians who were selected by non-random snowball sampling. The criterion for entering the sampling was their having more than five years of work experience, and the criterion for completing the sampling was the researchers’ reaching theoretical saturation: a total of 19 people participated in the study. In order to collect the data, a semi-structured interview was held, and for the analysis of the collected data, the systematic grounded theory was used.

    Results

    The research findings indicated that the conceptual framework of career boundaries in the medical profession includes individual differences and social institutions as causal conditions, work-family boundaries, geographical boundaries, social boundaries, organizational boundaries, moral boundaries, and legal boundaries as the central phenomenon. Findings also included understanding boundaries, reviewing boundaries and crossing boundaries under strategies, educational and cultural contexts under the context conditions, macro-factors and micro-factors under the intervening conditions and future of the career, and re-planning the career and work-family balance as the consequences.      

    Conclusion

    Paying attention to the conceptual framework of boundaries can be a great help in planning, deciding, managing, and developing a career for physicians and other occupations. In addition, employed physicians, especially physicians who are at the beginning of their careers, job seekers, and university graduates can be aware of the boundaries of their careers. In addition, they become aware of the consequences of their career boundaries to make choices more openly and increase their chances of career success.

    Keywords: Career, Boundaryless career, Career boundaries, Medicine
  • Maryam Jafari Tadi, Mostafa Rajabi*, Bahar Hafezi Pages 94-103
    Introduction

    Iran has natural resources such as oil that can affect health; however, whether a natural source of oil can have a positive effect on health or not is a question for economists. In this study, we empirically examine how economic dependence on natural resources affects health with respect to institutional corruption.

    Methods

    The present study is an applied study with longitudinal analytical-descriptive method using smooth transitional regression method between 1984 and 2017. The research population in this study was the annual data of the whole country. Also, the dependent variable is life expectancy, and the main independent variables are oil rents to GDP. Other independent variables used include the corruption index, GDP per capita, and literacy level. Data analysis was also performed with Eviews software (version 12).

    Results

    Results of the estimates showed that the effect of economic dependence on natural resources on health and corruption in Iran during the study period was inversely U-shaped. The estimated threshold for the share of oil rents in GDP in life expectancy was 3.070%. The results indicate that the corruption reduction index has a positive and significant effect on health. But GDP has had a negative impact on life expectancy.

    Conclusion

    According to the results of this study, in order to reduce the negative effects of dependence on natural resources, we recommend that appropriate policies such as attention to other productive sectors and strengthening other economic infrastructure to reduce dependence on natural resources should be applied in order to improve existing conditions in the country. Considering the positive effect of reducing corruption on health, we also recommend that appropriate policies should be implemented to improve the institutional quality.

    Keywords: Health, Natural resources, Institutional quality, Threshold pattern