فهرست مطالب

مسکن و محیط روستا - پیاپی 174 (تابستان 1400)

فصلنامه مسکن و محیط روستا
پیاپی 174 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • بابک امیدوار*، محسن خرم صفحات 3-14

    در پژوهش حاضر با استفاده از مطالعات اسنادی و کتابخانه‏ای معیارهای اصلی و زیر معیارهای موثر در اسکان موقت تعیین و با بررسی تطبیقی سیستم های ساختمانی نوین اسکان در مناطق مختلف جهان، پس از تدوین عوامل مهم در انتخاب سیستم های مذکور و اخذ نظر خبرگان، سیستم ها تعیین و تایید گردیدند. اولویت بندی و وزن دهی معیارها براساس روش تجزیه وتحلیل سلسله مراتبی و روش ترکیب خطی صورت گرفته است. با توجه به گستردگی جغرافیایی و همچنین تنوع در شرایط آب و هوایی در یک بازه زمانی مشخص و تنوع فرهنگی کشورمان، انتخاب یک سازه مشخص را بسیار مشکل ساخته است. با تعیین معیارهای اسکان موقت و بررسی سیستم های مختلف در این پژوهش برای هر معیار، سیستم های ساختمانی اولویت بندی شدند تا مدیران با توجه به شرایط بومی و اولویت ها بتوانند سازه مناسب را انتخاب و در اختیار آسیب دیدگان قرار بدهند. درنهایت با ترکیب خطی وزن تعیین شده، سازه برتر تعیین گردید. چارچوب انتخابی برای سیستم اسکان موقت به صورت مناسبت ترین سازه برای هر کدام از معیارها و همچنین مناسب ترین سازه براساس تمامی معیارها تعیین شد. سیستم ساختمانی «سازه گابیون و پارچه ضد آب» با ضریب اهمیت 290/0 به عنوان مناسب ترین سیستم ساختمانی از نظر کارشناسان تعین شده است و پس ازآن به ترتیب سیستم‏های ساختمانی «سازه ابر خشت» با ضریب اهمیت 183/0 و «سازه ترکیبی کانکس و چادر» با ضریب اهمیت 160/0 مناسب ترین سیستم ساختمانی می باشند. نتایج نشان داد؛ «زمان راه اندازی» با ضریب نسبی 112/0 به عنوان مهم ترین شاخص تاثیرگذار بر شناسایی و رتبه بندی تعیین معیارهای (مولفه های) انتخاب سیستم ساختمانی برای اسکان موقت از نظر کارشناسان تعین شده است و پس ازآن به ترتیب شاخص‎‏های «استحکام ساختاری» با ضریب اهمیت 110/0 و «مشارکت» با ضریب اهمیت 103/ 0 و «تولید انبوه» با ضریب اهمیت 078/0 و «قابلیت استفاده مجدد یا قرارگیری سازه در مسیر توسعه» با ضریب اهمیت 055/0 و «مطابقت با استاندارد ساخت وساز» با ضریب اهمیت 050/0 مهم ترین معیار می‏باشند.

    کلیدواژگان: معیارهای اسکان، سیستم های ساختمانی، اسکان موقت، الگوی بومی
  • نگین عالی*، لقمان صادقی صفحات 15-28

    اکوتوریسم، یکی از گونه های مهم گردشگری است و در میان سایر بخش های توریسم با سرعت بیشتری در حال رشد است. اکوتوریسم بهترین روشی است که می تواند برای ساکنان آن مفید بوده و منجر به حفاظت از طبیعت شود. استفاده از منابع طبیعی به عنوان جاذبه های گردشگری بدون آسیب رساندن به آن، مقوله ای ایده آل در راستای توسعه پایدار نواحی روستایی به شمار می آید. با نیل به این هدف، مسئله اصلی پژوهش ارزیابی میزان تاثیرگذاری عوامل موثر بر توسعه اکوتوریسم در نواحی روستایی واقع در محور گردشگری سروآباد-پاوه با پتانسیل های بالای گردشگری طبیعی، فرهنگی، تاریخی و مذهبی می باشد. پژوهش کاربردی و روش انجام آن توصیفی-تحلیلی است. جامعه آماری مشتمل بر 100 نفر از محققین، مسیولین، کارشناسان و نخبگان حوزه گردشگری آگاه و آشنا با محدوده مطالعاتی می باشد. جمع آوری نظرات و دیدگاه های از طریق روش میدانی و به کمک پرسش نامه انجام گرفت. برای تجزیه وتحلیل اطلاعات از آزمون های آماری رگرسیون چندمتغیره، تحلیل عاملی و مدل سازی معادلات ساختاری در محیط نرم افزارهای SPSS و Amos استفاده شد. یافته ها نشان داد شش عامل بهره گیری از پتانسیل های طبیعی، تاریخی و مذهبی، تامین زیرساخت ها، تبلیغات و بازاریابی، پایداری در تامین زیرساخت ها و حفظ آثار معماری ارزشمند، سرمایه گذاری، مشارکت و آگاهی بخشی به اهالی، پتانسیل های فرهنگی-هنری و مرزی بودن منطقه به طور متوسط 63.85 درصد بر توسعه پایدار نواحی روستایی تاثیرگذار می باشند. از این میان عامل پتانسیل های بالقوه طبیعی، تاریخی و فرهنگی محدوده موردمطالعه با بار عاملی 18.31 رتبه اول را در بین عوامل موردبررسی به خود اختصاص داده است. براساس برازش مناسب الگوی مفهومی پژوهش، همخوانی الگوی مفهومی با داده های گردآوری شده موردتایید واقع می شود؛ بنابراین توجه به اکوتوریسم علاوه بر مزیت های مختلف در سطح منطقه ای و ملی امکان تحول نواحی محروم و منزوی غرب کشور که به عنوان حافظان سنتی پیرامون خود ایفای نقش می کنند را نیز ممکن می سازد. ازسوی دیگر گردشگری و اکوتوریسم همانند هر فعالیت دیگری اشتغال زا و منبع درآمد است و زنجیره ای از فعالیت های اقتصادی و خدماتی را به وجود می آورد و می تواند راهبردی برای توسعه ی همه جانبه دولت از نظر اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی باشد.

    کلیدواژگان: اکوتوریسم، گردشگری، نواحی روستایی، اورامانات
  • هدا مرتضوی علوی، شاهین حیدری*، نیلوفر نیکقدم صفحات 29-44

    مطالعات آسایش حرارتی از آن جهت اهمیت دارند که مهندس طراح را به استفاده از روش‏های غیرفعال و استفاده حداقلی از روش‏های فعال برای ایجاد راحتی در ساختمان راهنمایی می‏کند. اگرچه امروزه نیاز به آسایش حرارتی کاربران به کمک تجهیزات مکانیکی و الکتریکی صورت می‏گیرد، اما واقعیت این است که تنها زمانی می‏باید این تجهیزات سنگین را به‏کار گرفت که شرایط آب و هوایی غیرقابل تحمل باشد، در غیر این‏صورت طراحی مناسب بنا همراه با رفتارهای حرارتی مناسب می‏تواند شرایط مطلوب آسایشی را فراهم کند.دراین راستا مقاله حاضر هماهنگ با اصول مندرج در استاندارد اشری، به ‏کمک مطالعات میدانی در اقلیم گرم و مرطوب ایران که شامل اندازه ‏گیری متغیرهای اقلیمی و بررسی نظرسنجی‏ها از کاربران است، به ارزیابی احساس حرارتی و ترجیح حرارتی ساکنین در خانه‏ های جزیره کیش می‏پردازد؛ و هدف آن، توجه به آسایش حرارتی به ‏منظور ارتقای معماری با رویکرد اقلیمی در جهت کاهش مصرف انرژی است. ازآن‏جایی که بخش عمده‏ای از انرژی مصرف‏شده در ساختمان‏ها از نیاز به ایجاد محیط‏ه های مطلوب سرچشمه می‏گیرد و ساختمان‏های مسکونی از اصلی‏ ترین بخش‏های مصرف‏ کننده انرژی می‏باشند، لذا بررسی تعامل مابین کاربران و ساختمان، در جهت یافتن تاثیر سازگاری رفتاری و روان‏شناختی کاربران در دستیابی به شرایط آسایشی مطلوب، امری ضروری می‏باشد. نتایج حاصل از انجام این پژوهش نشان می‏دهد که افراد در شرایط داخلی در محدوده آسایش حرارتی بوده‏ اند، البته درحالی که در هر دو فصل برداشت اکثرا از سامانه‏ ها برای سرمایش خود استفاده کرده ‏اند. دلیل آن می‏تواند سختی و غیرقابل تحمل بودن آب وهوا در آن زمان از سال در این اقلیم باشد؛ که غیر از این، فراهم کردن شرایط آسایش حرارتی به هیچ عنوان میسر نمی‏باشد. لذا افراد با رفتارهای حرارتی که از خود نشان داده‏اند، باعث فراهم شدن محیط‏ های دینامیکی شده است که در کنار تغییر تصورات راحتی حرارتی، باعث کاهش بار استفاده از سامانه‏ها نیز شده است؛ که این نشان از تطبیق و سازگاری مردم با شرایط حرارتی را می‏دهد. اینکه چگونه مردم شرایط راحتی را در اغلب موارد برای خود مهیا می‏کنند. در مطالعه حاضر ساختمان های معاصر در جزیره کیش به صورت شاهد مطالعه مطرح اند.

    کلیدواژگان: آسایش حرارتی، سازگاری حرارتی، ساختمان های مسکونی، اقلیم گرم و مرطوب، جزیره کیش
  • شاهین شاپوری، زهیر متکی* صفحات 45-56

    در طول سده های اخیر، رخداد سیلاب در سکونت گاه های انسانی یکی از معضلات مورد مواجهه مدنیت بشری بوده است؛ چراکه وقوع سیلاب موجب بروز خسارات کالبدی، اقتصادی و اجتماعی جبران ناپذیری می شود. از مهم ترین اقدامات لازمه پس از جاری شدن سیل، فراهم کردن سکونت گاه های موقت و سپس خانه های دایمی برای آسیب دیدگان از این سانحه است. سوانح فی نفسه باعث ایجاد بی هنجاری می شوند. در شرایطی که هنجارهای اجتماعی دیگر توانایی تنظیم رفتارهای میان فردی را ندارند یا به طرق پیشین چندان تاثیرگذار نیستند، بررسی جنبه های اخلاقی روند تامین سرپناه برای آسیب دیدگان مقول ه ای حایز اهمیت است. در بهار سال 1398 پس از جاری شدن سیلاب و ماندابی پس از آن در شهرستان آق قلا و روستاهای اطراف بسیاری از اهالی مجبور به تخلیه خانه های خود شدند. ازجمله دلایل وقوع این سانحه می توان به بارش شدید و کم سابقه، کم بودن شیب زمین و عدم نفوذپذیری خاک اشاره کرد. جامعه انسانی ساکن در منطقه آق قلا از خصیصه های مذهبی، قومیتی و فرهنگی متفاوتی تشکیل شده است که همین امر دشواری عمل سازمان های مسیول را در رابطه با پاسخ به سانحه دوچندان می کند. در چنین شرایطی احتمال بروز بی عدالتی، در نظر نگرفتن کرامت انسانی و درنهایت تشدید التهاب و اغتشاش حاکم بر جامعه آسیب دیده بیشتر است.  رویکرد در نظر گرفته شده برای انجام این پژوهش روش کمی-کیفی و توصیفی- تحلیلی است. این تحقیق از طریق مطالعات کتابخانه ای و بررسی های میدانی به انجام رسیده است. ابزار جمع آوری اطلاعات در این پژوهش بررسی مستندات موجود، کتب و مقالات، بازدید، مشاهده و عکس برداری، انجام پرسشنامه از آسیب دیدگان و مصاحبه عمیق با مردم محلی، مسیولین سازمان ها و سایر ارگان های دخیل در امر تامین سرپناه بوده است. این پژوهش نتیجه می گیرد که با در نظر گرفتن اخلاق به عنوان بستری جهت تشخیص سره از ناسره و تدوین گزاره هایی از اصول و ارزش ها می توان به مجموعه ای از هنجارها و درنهایت بایدها و نبایدها دست پیدا کرد. با تصویب این اصول به عنوان یک پروتکل و الزام رعایت آن توسط مسیولین، امدادگران و خود آسیب دیدگان می توان از اثرات بلندمدت ناهنجاری های اخلاقی پس از سانحه کاست.

    کلیدواژگان: تامین سرپناه، دوران اضطراری و ساماندهی، اخلاق پس از سانحه، سیل آق قلا
  • حمید اتحادی، فرامرز حسن پور*، حسین مهرپویا صفحات 57-72

    معماری خانه های روستای قلعه نو در سیستان هم پاسخی درخور به شیب بستر روستا داده و هم با ملاحظه ی اقلیم به فرهنگ پرداخته است. پرسش اصلی پژوهش این است که آیا درون گرایی به صرف سازگاری با اقلیم است یا برکنار از جبر اقلیمی، عوامل فرهنگی هم در کار است. هدف اصلی از پژوهش حاضر، تحلیل فضا در معماری بومی جهت نشان دادن مولفه های درون گرایی روستای قلعه نو است. این پژوهش ماهیتی بنیادی دارد، در روش کیفی است و رویکرد توصیفی و تفسیری برای تبیین موضوع اتخاذ شده است. گونه شناسی مسکن خانه ها را در 8 تیپ قرار می دهد که وجه مشترک آن ها وجود میانسرا است. پس از معرفی و تحلیل عناصر و اجزاء خانه های روستای قلعه نو، آرایش فضایی خانه ها با بهره گیری از گراف جهت نشان دادن چگونگی چیدمان فضاها و نحوه ارتباط آن ها با یکدیگر واکاوی شده است. با توجه به خطی بودن و توزیع نرمال داده های آماری، بررسی همبستگی با استفاده از ضریب پیرسون انجام شده است. مقدار ضریب به دست آمده در دو مورد نشان از آن دارد که نخست تعداد میانسرا با درون گرایی همبسته است و در مورد دوم میان تعداد فضاها با درون گرایی همبستگی وجود دارد. بررسی های در مورد روستای قلعه نو، ویژگی های عمده ای را درباره معماری بومی آن نشان می دهد که هیچ فضایی پنجره ای گشوده به فضای عمومی بیرون ندارد، کولک و سورک که دیدبند هستند جانشین پنجره به فضای عمومی بیرون شده اند، فضاهایی مانند هشتی و خم به عنوان مفصل درون و بیرون به ایفای نقش پرداخته اند، حیاط یا میانسرا نقش پررنگی دارد و گاه یک خانه پنج میانسرا دارد و اینکه در و پنجره ی اتاق ها به میانسرا گشوده می شود. نتایج این پژوهش نشان می دهد که علاوه بر اینکه معماری بومی قلعه نو درون گراست، تاثیر وزنی عوامل فرهنگی در درون گرایی بیش از عوامل اقلیمی است. علاوه براین عامل تمایز اصلی معماری بومی قلعه نو از دیگر معماری های واقع بر شیب وجود میانسرا و تعداد آن است.

    کلیدواژگان: معماری بومی، معماری درون گرا، میانسرا، روستای قلعه نو، عوامل فرهنگی، عوامل اقلیمی
  • توحید شیری، کورش مومنی* صفحات 73-88

    در اکثر نقاط کشورمان مخصوصا دو اقلیم گرم و خشک و سرد و خشک کبوترخانه هایی با فرم و شکل های گوناگون جهت نگهداری و پرورش کبوترها وجود داشته است. این بناها غالبا دارای پلان های دایره و مربعی هستند و با مصالح خشت و آجر ساخته شده اند. هدف از این پژوهش، شناخت دریافت تابش خورشید و اثر سایه بر سطوح کبوترخانه های روستایی اصفهان و تبریز می باشد. سوال اصلی تحقیق عبارت است از اینکه: «دریافت و درصد تابش خورشید و ایجاد سایه بر سطوح کبوترخانه های اقلیم گرم و خشک اصفهان و اقلیم سرد تبریز چگونه بوده است؟». بخشی از مطالعه موردکاوری و توصیفی- تحلیلی و بخشی دیگر تحلیل نرم افزاری است؛ بنابراین، چهار نمونه کبوترخانه با ساختار و فرم متفاوت از روستاهای طار، خیرآباد، گورت و ضامن آباد اصفهان و چهار نمونه از روستاهای خلجان، تقی آباد، دیگ باشی و چله غاز تبریز انتخاب گردید، سپس نمونه ها در نرم افزار Rhinoceros5 با مقیاس دقیق مدل سازی شدند و با استفاده از موتور RADIANCE و ECOTECT میزان و درصد دریافت تابش خورشید در گرم ترین روز سال در دو بازه ی زمانی ساعات 13 و 16 و اثر ایجاد سایه بر سطوح کبوترخانه ها در ساعت 15 شبیه سازی گردید. نتایج شبیه سازی ها نشان دادند که دریافت و درصد تابش خورشید بر سطوح کبوترخانه ها در اقلیم گرم و خشک اصفهان و سرد و خشک تبریز با مساحت و فرم بنا رابطه ی مستقیمی دارد. مناسب ترین کبوترخانه برای اقلیم گرم و خشک که حرارت اشعه ی تابش زیاد است و نیاز است در بازه ی زمانی گرم سایه اندازی در سطوح ایجاد گردد و سطوح کمتری از بنا در معرض تابش قرار گیرد؛ کبوترخانه های چنداستوانه ای با خلل و فرج بیشتر و سطوح منحنی است و برای اقلیم سرد کبوترخانه های مکعبی با سطوح صاف و بدون خلل فرج، مناسب ترین می باشد که این کبوترخانه ها درصد زیادی از سطوح خود را در معرض تابش خورشید قرار می دهند و اشعه ی تابش خورشید با زاویه تقریبا مستقیم و 90 درجه بر سطوح برخورد می نماید.

    کلیدواژگان: جذب تابش، سایه، Radiance، Ecotect، کبوترخانه
  • کریم بخش ترشابی*، غلامرضا اکرمی، علیرضا عینی فر صفحات 89-102

    رودخانه سرباز یکی از رودهای مهم در بلوچستان ایران است که از کوه های جنوب ایرانشهر سرچشمه گرفته و در جهت شمالی- جنوبی به سمت دریای عمان جریان دارد. در حاشیه این رودخانه آبادی های متعددی از جمله انزا، پتان، پشامگ، فیروزآباد، راسک و غیره شکل گرفته است؛ مسکن در این ناحیه تحت تاثیر عوامل متعدد ازجمله فرهنگ، محیط، اقلیم و شرایط اقتصادی و نوع معیشت، برای جوابگویی به نیازهای مردم این منطقه با توجه به شرایط و امکانات، با مصالح متنوع و در دسترس، در طول زمان شکل گرفته است. این مقاله در پی جواب دادن به این سوالات است که عوامل موثر در شکل گیری مسکن بومی حاشیه رودخانه سرباز چه می باشند؟ مسکن بومی این ناحیه چه ویژگی ها و قابلیت هایی دارد؟ و بر این فرضیه استوار است که مسکن بومی حاشیه رودخانه سرباز دارای قابلیت هایی است که می توان از این قابلیت ها در بهبود کیفیت مسکن امروز و آینده این ناحیه بهره برد. برای انجام این تحقیق از روش کیفی و مبتنی بر مطالعات میدانی و کتابخانه ایی استفاده شده است. هدف از این تحقیق، بررسی و شناخت عوامل موثر در شکل گیری مسکن بومی حاشیه رودخانه سرباز بلوچستان ضمن آگاهی و شناخت نسبت به قابلیت های مسکن بومی جهت ارتقای کیفیت مسکن امروز و آینده این ناحیه می باشد. گونه های مختلف مسکن ضمن داشتن نقاط ضعف و کمبودهایی، دارای قابلیت های متعددی می باشند. ازجمله تنوع در انتخاب مصالح، جوابگویی به نیازهایی مثل شرایط محیطی و اقلیمی، احترام به بزرگ ترها (مراقبت از سالمندان)، وجود سلسله مراتب، حفظ حریم خاص در مسکن، تکریم مهمان، چرخه ی مداوم حیات و امکان زیست نسل های متعدد در انواع مسکن، امکان تغییر و تحول در طول زمان متناسب با نیاز خانواده، امکان جایگزینی فضاهای جدید به جای فضاهای فرسوده ی قدیمی و غیره، قابلیت هایی در مسکن حاشیه رودخانه سرباز هستند که در مسکن امروزی کمتر دیده می شود یا طراحان به آن کمتر توجه دارند.

    کلیدواژگان: مسکن بومی، شیوه ی سکونت، حاشیه رودخانه سرباز، بلوچستان
  • حسنعلی فرجی سبکبار*، بهمن طهماسی، معصومه قربانی، علی اکبر سرمدی سیفی، نبی الله سلطانی غیاثوند صفحات 103-118

    زلزله یکی از مهم ترین مخاطرات طبیعی است که هر ساله آسیب های فراوانی را برای جوامع انسانی در پی دارد و بعضا منجر به ایجاد بحران ها و فجایع بزرگی می شود. ایران به علت موقعیت زمین شناسی و قرارگیری بر روی کمربند زلزله دارای گسل های فعال متعدد و یکی از کشورهای لرزه خیز دنیا است و طی دوره های مختلف بر اثر وقوع زلزله، محتمل تلفات زیادی شده است. در این بین، سکونتگاه های روستایی نیز به دلیل شرایط خاص خود مانند تمرکز شدید جمعیتی در برخی از نقاط پرخطر کشور، سطح پایین تکنولوژی و عدم دسترسی به مصالح مقاوم، شخصی سازی مساکن و عدم رعایت اصول ایمنی در ساخت وسازها، تاسیسات زیربنایی غیراستاندارد، مکانیابی نامناسب و عدم دسترسی به امکانات و خدمات، سطح پایین آموزش و مهارت از نخستین مناطق آسیب پذیر در برابر زلزله هستند. لذا داشتن شناخت کافی از میزان آسیب پذیری بالقوه سکونتگاه های روستایی در جهت برنامه ریزی و پیشگیری از آسیب ها، می تواند در فرایند مدیریت بحران بسیار کارآمد باشد. هدف از این پژوهش، ارزیابی آسیب پذیری سکونتگاه های روستایی ایران در برابر خطر زلزله است. جامعه موردمطالعه شامل تمام سکونتگاه های روستایی ایران است. داده های مورداستفاده در این مقاله از مرکز آمار ایران سال 1390 گردآوری شده است. در این مقاله بعد از مرور ادبیات 12 متغیر در قالب 3 معیار اصلی (جمعیت، نوع مصالح، سن مساکن) برای ارزیابی آسیب پذیری استفاده شده است. ابتدا پهنه بندی خطر زلزله (کم، متوسط، زیاد) براساس مطالعات پیشین، داده های موجود و نظر کارشناسان انجام شد. همچنین جهت ارزیابی آسیب پذیری سکونتگاه های روستایی از سیستم استنتاج فازی با ایجاد پایگاه قواعد دانش بنیان و تعریف 594 قاعده در محیط نرم افزار Matlab استفاده شده است و خروجی نهایی با نرم افزار Arc GIS نمایش داده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد حدود 45 درصد جمعیت و مساکن روستایی در پهنه با خطر زیاد زلزله استقرار یافته اند. همچنین سکونتگاه های روستایی ایران براساس میزان آسیب پذیری در برابر زلزله در سه طبقه با آسیب پذیری کم، متوسط و زیاد قرار گرفته اند که بخش عمده آن ها، به عبارتی حدود 70 درصد سکونتگاه های روستایی ایران در طبقه با میزان آسیب پذیری زیاد قرار می گیرند.

    کلیدواژگان: آسیب پذیری، سکونتگاه های روستایی، زلزله، سیستم استنتاج فازی
  • سعید مهریار*، مهدی رازانی صفحات 119-134

    معماری دستکند دامنه کوه آتش فشانی سهند ازجمله گونه های کمتر شناخته شده معماری ایران است که به صورت جسته و گریخته برخی از بناهای شاخص آن موردمطالعه قرار گرفته است. ازجمله بناهایی که در معماری دستکند سهند در تمامی روستاها تقریبا نمونه هایی تاریخی و قابل توجه وجود دارد، حمام های دستکند هستند. ازجمله ویژگی های این حمام که موجب می شود ارزش گونه شناسی معماری حمام های دستکند دامنه سهند موردتوجه قرار گیرد و درواقع ضرورت و اهمیت این تحقیق حول آن است، می توان به سیستم های آب رسانی و چگونگی ارتباط فضایی با توجه به محدودیت هایی فضایی در بدنه صخره ای اشاره نمود. روش تحقیق در رابطه با این بنا استفاده از مطالعات میدانی با حضور در محل و همچنین استفاده از روش های مستندسازی برای فرایند ایجاد فضاهای معماری و همچنین سیستم آب رسانی در کنار روش های ساخت وساز بوده است. هدف این مقاله، معرفی یافته های جدید درباره ی معماری دستکند حمام کهنمو به عنوان یکی از حمام های خالص و دست نخورده دامنه سهند است و سوالاتی از قبیل: ویژگی های معماری و کالبدی حمام کهنمو از لحاظ ساخت فضاهای دستکند چیست؟ سامانه تامین آب و گردش آن در فضاهای داخلی حمام در این ناحیه کوهستانی چگونه بوده است؟ را پیگیری می کند. تحقیق پیش رو با استفاده از بررسی های کتابخانه ای، مطالعه میدانی و مستندنگاری انجام شده است.ازجمله ویژگی های قابل توجه حمام کهنمو سیستم آب رسانی و گردش آب آن است که به وسیله آب قنات و سیستم های گرمایشی آب را به طور مناسب برای کاربردهای گوناگون خزینه در فضای داخل حمام تهیه می نموده است. به علاوه عمده مصالح ترکیب شده با این گونه معماری در نمونه های اصیل، سنگ های پراکنده موجود در محیط کوهستان و قلوه سنگ های آتش فشانی در بستر رودخانه های دره های سهند هستند؛ و همچنین در ساخت فضاهای تکمیل کننده و یا تعمیری از ملاط های بوم آورد پایه گلی استفاده شده است. امروزه در نمونه های جدید در کنار مصالح قدیمی از ملاط ماسه و سیمان استفاده زیادی می شود.

    کلیدواژگان: معماری دستکند، روستای کهنمو، حمام تاریخی، آب رسانی
  • سپیده بارزمان، عبدلله فرجی، علی اکبر شمسی پور* صفحات 135-148

    شهرها همچنان که اثرگذارترین مراکز جمعیتی انسانی بر محیط طبیعی هستند، به همان میزان در برابر عناصر و پدیده های طبیعی آسیب پذیر هستند. از مولفه های مهم شهر پایدار، تاب آوری آن در برابر تغییر اقلیم و مخاطرات محیطی است. هدف پژوهش واکاوی تاب آوری شهر ورامین با روش فرایند تحلیل شبکه ای (ANP) و تعیین شاخص های موثر در تاب‏آوری اقلیمی آن است. ورامین از شهرهای اقماری مادرشهر تهران در دشت جنوبی تهران در مجاورت دشت کویر با آب وهوای گرم و خشک از مناطق عمده تامین کننده مواد غذایی پایتخت است. در مطالعه حاضر ابتدا مهم‏ترین مولفه ‏ها و شاخص‏های مرتبط با تاب آوری اقلیمی شهر ورامین با استفاده از مطالعات اسنادی-کتابخانه‏ ای، برداشت های میدانی و مصاحبه با 44 نفر از کارشناسان و متخصصان حوزه برنامه ریزی شهری، محیطی و آب وهوای شهری با استفاده از روش دلفی و از طریق پرسشنامه استخراج گردید. سپس با توجه به مراحل روش فرایند تحلیل شبکه ای و ویژگی های شهر ورامین، داده‏ها و اطلاعات اولیه طبقه بندی و به تبع آن مدل مفهومی ANP تهیه گردید. مدل ANP مبتنی بر تاب‏آوری اقلیمی شهر ورامین شامل چهار مولفه و 33 شاخص با استفاده از نرم افزار Super Decisions تولید و نتایج حاصل تجزیه وتحلیل شد. نتایج به دست آمده از ANP نشان می‏دهد، بالاترین اولویت در تاب ‏آوری اقلیمی شهر ورامین مربوط به جمعیت ساکن در سکونتگاه ‏های غیررسمی (شامل عمرآباد، لرآباد، گل تپه، سکینه بانو و ده شریفا) با وزن نرمال شده 22/0 و مهاجرت با 213/0 از مولفه اقتصادی-اجتماعی است. با توجه به اینکه شهر ورامین سهم بزرگی از جمعیت حاشیه نشین را دربرمی ‏گیرد و مهاجران جذب شده قادر به تامین مسکن در بازارهای رسمی نیستند، افزایش توانمندسازی و ارتقاء سطح تاب آوری این سکونتگاه ‏ها در برابر تغییرات اقلیمی بسیار مهم است. همچنین از جنبه محیطی شهر ورامین در شرایط تغییر اقلیم با افت سطح آب های زیرزمینی و شور شدن منابع آب دشت تهدید می شود. در ضمن زمین های زراعی وسیع و برداشت بی رویه و تخلیه فراوان آب سفره های زیرزمینی، فرونشست زمین از تهدیدهای بزرگ دشت ورامین است. درنهایت با توجه به مهاجرپذیری ورامین، رشد فیزیکی شهر و تغییر و تبدیل گسترده پوشش/ کاربری اراضی بیلان انرژی سطحی و چرخه آب منطقه را تغییر می دهد.

    کلیدواژگان: تاب آوری اقلیمی شهر، شهر پایدار، تغییرات اقلیمی، تحلیل شبکه ای، شهر ورامین
|
  • Babak Omidvar*, Mohsen Khoram Pages 3-14

    Using documentary and library research methods, this research defines criteria and sub-criteria that affect temporary housing. The modern housing construction systems and important factors in their selection were identified after a comparative study of such systems in different regions of the world and obtaining expert opinions. Criteria prioritization and weighting are based on hierarchical analysis and the linear composition method. Due to the geographical extent as well as the diversity of climatic conditions in a certain period and the cultural diversity of our country, choosing a specific structure has become extremely difficult. By identifying the criteria for temporary housing and examining different systems for each criterion, construction systems were prioritized in this study so that managers could select the appropriate structure according to local conditions and priorities and then supply it for the survivors. Finally, with the weighted linear composition, the superior structure was identified. The selected framework for the temporary housing system was defined as the most appropriate structure for each criterion as well as the most appropriate structure based on all criteria. The construction system of "Gabion structure and waterproof fabric" with an importance coefficient of 0.290 has been identified as the most appropriate construction system according to experts, followed by "superadobe structure" with an importance coefficient of 0.183 and "combined structure of container and tent" with an importance coefficient of 0.160. The results show that the “start-up time” with a relative coefficient of 0.112 as the most important indicator affecting the identification and ranking of criteria (components) for the selection of the building system for temporary housing has been determined by experts, followed by "structural strength" indicators with an importance coefficient of 0.010 and "participation" with an importance coefficient of 0.103 and "mass production" with an importance coefficient of 0.078 and "reusability or placement of structures in the development path" with an importance coefficient of 0.055 and "compliance with the building standard" with an importance coefficient of 0.050.

    Keywords: housing criteria, building systems, temporary housing, indigenous model
  • Negin Aali*, Loghman Sadeghi Pages 15-28

    Ecotourism, as one of the most important types of tourism, is growing faster than other types of tourism. It is the best way to benefit the inhabitants and preserve the environment. Using natural resources as tourism destinations without degrading natural resources is an ideal way for the sustainable development of rural areas. This paper tries to assess the influence of different factors on developing ecotourism in the villages located along the Sarvabad-Paveh tourist route, where many tourist potentials, such as natural, cultural, historical, and religious attractions exist. The article applies a descriptive-analytical approach and analyzed a statistical population of 100 researchers, officials, and tourism experts familiar with the area. Data collection was conducted through field surveys and questionnaires. Multivariate regression statistical tests, factor analysis and structural equation modelling in SPSS and Amos were used to analyze data. Findings showed that six factors, including utilization of natural, historical and religious potentials; provision of infrastructure; advertisement and marketing; sustainability in providing infrastructure and preservation of valuable architectural properties; investment, engagement, and awareness-raising of residents; and the cultural-artistic capacities of the area and its proximity to the border, affect the sustainable development of rural areas up to 63.85% on average. Among these, the most influential factor is the utilization of natural, historical and religious potentials with a factor loading of 18.31. The consistency of the conceptual model with the collected data is confirmed because of the goodness of fit. Therefore, in addition to various advantages at the regional and national levels, ecotourism can develop the deprived and isolated areas of the west of the country that act as the conservators of their traditions. Moreover, it can generate employment, create a chain of economic and service activities and become a comprehensive strategy to help the government in economic, social and environmental development.

    Keywords: Ecotourism, Tourism, Rural Areas, Oramanat
  • Hoda Mortazavi Alavi, Shahin Heidari*, Nilofar Nikghadam Pages 29-44

    Thermal comfort studies are important because they guide the design engineer to use passive methods and minimize the use of active methods for creating comfort in buildings. Although today the need for thermal comfort of users is met by mechanical and electrical systems, they should be used only when the weather conditions are unbearable. In other cases, a proper design of buildings along with appropriate thermal behaviours can provide optimal comfort conditions. The present article is an attempt to evaluate the thermal sensation and the preference of the residents in Kish Island in accordance with ASHRAE standards and with the help of field studies in the hot and humid climate of Iran, which includes measuring the climate variables and analyzing the surveys answered by users. The purpose of the study is to achieve a climate-responsive architecture and reduce energy consumption concerning the thermal comfort of users. Since residential buildings are the main consumers of energy, and most of the energy consumed in buildings is used to create favourable environments, it is necessary to study the interaction between users and the building to find the effect of behavioural and psychological compatibility of users in achieving the desired comfort. The results of the research indicated that, in the two studied seasons, the users experienced thermal comfort indoors but only when they used cooling systems. This could be due to the harsh and unbearable weather of Kish Island at this time of year when providing thermal comfort is not possible otherwise. Nevertheless, the users’ perception of thermal comfort has changed over time, and a dynamic environment is created. Therefore, the demand for using electrical systems is reduced. This shows that people can adapt themselves to different situations and often provide comfortable conditions for themselves. In the present study, contemporary buildings of Kish Island have been studied as evidence.

    Keywords: Thermal comfort, Thermal compatibility, Residential buildings, Hot, humid climate, Kish Islan
  • Shahin Shapouri, Zoheir Mottaki* Pages 45-56

    In recent decades, the occurrence of floods in human settlements has been one of the problems faced by human civilization; since floods cause irreversible physical, economic and social damage. Providing temporary shelters and permanent accommodations for disaster-affected populations is one of the most important measures to be undertaken after the flood. Disasters in their nature cause abnormalities. In situations where social norms can no longer regulate interpersonal behaviours or are not as effective as before, it is important to examine the moral aspects of the process of shelter supply for survivors. In the spring of 2019, after the flood and subsequent remained water in the city of Aqqala and surrounding villages, many residents were forced to evacuate their homes. Heavy and unprecedented rainfall, low slope and lack of soil permeability are some of the reasons leading to such disaster. The population living in the Aqqala region is composed of different religious, ethnic and cultural characteristics, which doubles the difficulty of the responsible organizations in responding to the disaster. In such circumstances, injustice, overlooking human dignity, and ultimately exacerbating the irritation and chaos in the affected society is more likely to occur. The research approach is the quantitative-qualitative and descriptive-analytical method. This research has been conducted through library studies and field surveys. The data has been collected by reviewing the available documents, books and articles, site visits, observing and photographing, conducting questionnaires with the affected communities and in-depth interviews with local people, officials and other organisations involved in providing shelter. The study concludes that by considering ethics as a platform for distinguishing between the wrong and right and formulating propositions of principles and values, a set of norms and finally the dochr('39')s and donchr('39')ts can be achieved. By adopting these principles as a protocol and enforcing it to be followed by authorities, relief workers, and the survivors themselves, the long-term effects of moral abnormalities after a disaster can be mitigated.

    Keywords: shelter supply, emergency, rehabilitation phase, post-disaster ethics, Aqqala flood
  • Hamid Etehadi, Faramarz Hassan Pour*, Hossein Mehrpouya Pages 57-72

    The architecture of the houses of Qaleno village in Sistan has responded to the slope of the village as well as taken into account the climate and culture consideration. The main question of this research is whether introversion is only for adaptation to climate or in addition to environmental force, cultural factors are involved. The main purpose of this study is to carry out a spatial analysis of indigenous architecture to show the components of introversion in Qaleno village. This research has a fundamental nature and applies a qualitative method to address the issue with a descriptive-interpretive approach. There are eight types of housing in Qaleno village, and they all have the element of Miansara (courtyard) in common. After introducing and analyzing the elements and components of the houses, the spatial arrangement of the houses has been investigated by using graphs to show how the spaces are organized and how they relate to each other. Due to the linearity and normal distribution of statistical data, the Pearson correlation coefficient was used to analyze them. The value of the obtained coefficient in two cases indicates that in the first case, introversion correlates with the number of Miansaras; and in the second case, introversion correlates with the number of spaces. Moreover, the studies showed that Qaleno houses have no windows towards the public space, and they are substituted with Koulak and Sourak, which also act as blinds. In addition, elements such as Hashti and Kham are used to divide the exterior and the interior. Miansaras are the major elements of the houses to the extent that some houses have up to five Miansaras, which are connected to every room by windows and doors. The results of this study show that the indigenous architecture of Qaleno village is influenced more by cultural factors rather than climatic ones and is different from the architecture of other areas because of the slope and the number of Miansaras it has.

    Keywords: indigenous architecture, introvert architecture, miansara, Qalehno village, cultural factors, climatic factors
  • Tohid Shiri, Kourosh Momeni* Pages 73-88

    In most parts of our country, especially the two hot and dry and cold and dry climates, there have been pigeon towers with different shapes and forms for keeping and breeding pigeons. Circular or square in plan, they are made of clay and brick. The purpose of this study is to identify the radiation absorption and the effect of shade on the surfaces of rural pigeon towers in Isfahan and Tabriz. The main question of the research is that “how was the reception and percentage of radiation absorption and the shade on the surfaces of pigeon towers in the hot and dry climate of Isfahan and the cold climate of Tabriz?” A case study research and descriptive-analytical approach is adopted, followed by software analysis. Four pigeon towers with different structures were selected from Tar, Kheirabad, Gort, and Zamenabad villages in Isfahan, and four from Khaljan, Taqiabad, Digbashi, and Chelehghaz villages in Tabriz. Then, they were modelled precisely in Rhinoceros5, and the absorption and percentage of radiation on the hottest day of the year, at the time interval of 13 to 16, and the effect of shading on the surfaces of pigeon towers at 15 were simulated using RADIANCE and ECOTECT engines. The results of simulations showed that the reception and percentage of sunlight on the surfaces of pigeon towers in the hot and dry climate of Isfahan and the cold and dry climate of Tabriz have a direct relationship with the area and shape of the building. In hot and dry climates, where radiation absorption is high, and more surfaces need protection from sunlight, the multi-cylinder pigeon towers with more pores and curved surfaces are the most suitable ones. On the contrary, in cold climates, cubic pigeon towers with smooth surfaces and fewer pores are better since they absorb more sunlight and receive it at an almost direct angle of 90 degrees.

    Keywords: Radiation Absorption, Shade, Radiance, Ecotect, Pigeon Tower
  • Karim Bakhsh Torshabi*, GholamReza Akrami, Alireza Einifar Pages 89-102

    Originates from the mountains in the south of Iranshahr, the Sarbaz River is one of the most important rivers in Baluchestan, Iran, which flows in the north-south direction towards the ​​Oman Sea. Numerous settlements have been formed along this river, including Anza, Petan, Pashamag, Firoozabad, Rask etc. Affected by various factors such as culture, environment, climate, economic conditions and the type of livelihood, the settlements of this area has been formed overtime to meet the needs of residents according to the condition and facilities with a variety of available materials. This paper seeks to answer the following questions: what are the factors affecting the formation of indigenous housing in the Sarbaz riverbank? What are the features and capacities of the indigenous housing in this area? The research is based on the hypothesis that the indigenous housing along the Sarbaz River has capacities that can be adopted to improve the quality of housing in this area at present and in the future. In this research, a qualitative method based on field surveys and desk studies has been used. This study aims to investigate and identify the factors affecting the formation of indigenous housing along the Sarbaz River in Baluchestan while exploring the capacities of indigenous housing to improve the quality of housing of this area today and in the future. Different types of housing have some drawbacks as well as various strengths. The housing in the Sarbaz River highlights a number of qualities that are neglected in today’s housing or overlooked by designers. Among them, there are the possibility of choosing a diverse range of materials, responding to different needs, such as environmental and climatic conditions, respecting elderly (elderly care), hierarchy, respecting privacy in housing, greeting the guests, continuous cycle of life and the possibility of living multiple generations in various housing, flexibility to change and develop due to the needs of the family over the time, and the possibility of substituting worn out spaces with new ones.

    Keywords: indigenous housing, settlement style, Sarbaz riverbank, Baluchestan
  • Hasanali Farajisabokbar*, Bahman Tahmasi, Masoumeh Ghorbani, Aliakbar Sarmadiseifi, Nabiallah Soltanighiasvand Pages 103-118

    Earthquake is one of the most important natural hazards that causes great damage to human societies every year and sometimes lead to major crises and disasters. Due to its geological location and locating on the seismic belt, Iran has several active faults and is one of the most seismic countries in the world, and has suffered many losses due to earthquakes during different periods. Meanwhile, rural settlements are the most vulnerable areas to earthquakes as a result of their special conditions such as high population concentration in some high-risk areas of the country, low level of technology and lack of access to durable materials, personalization of housing and non-compliance with safety principles in construction, non-standard infrastructure, poor location and lack of access to facilities and services and low level of training and skills. Thus, having sufficient knowledge of the possible vulnerability of rural settlements to plan and avoid damage, can be very effective in the crisis management process. The research aims to assess the vulnerability of rural settlements in Iran to seismic risk. The study population includes all rural settlements in Iran. The data used in this paper has been collected from the Statistics Centre of Iran in 2011. In this research, after reviewing the literature, 12 variables in the form of 3 main criteria (population, type of materials, age of houses) have been used to assess vulnerability. First, seismic risk zoning (low, medium, high) was done based on previous studies, available data and expertschr('39') opinions. Then to assess the vulnerability of rural settlements, a fuzzy inference system has been used by creating a database of knowledge-based rules and defining 594 rules in Matlab software environment, and the final output is displayed with Arc GIS software. The results show that about 45% of the population and rural houses are located in areas with high seismic risk. Furthermore, based on the vulnerability to earthquakes, Iranchr('39')s rural settlements are located in three levels with low, medium and high vulnerabilities, most of which, in other words, about 70% of Iranchr('39')s rural settlements are located in the category with high vulnerability.

    Keywords: vulnerability, rural settlements, earthquake, fuzzy inference system
  • Saeed Mehryar*, Mehdi Razani Pages 119-134

    The hand-dug architecture of the foothills of the Sahand volcanic mountain is one of the lesser-known types of Iranian architecture that some of its landmarks have been partially studied. Historical and remarkable examples of baths as the hand-dug architecture of Sahand can be found in almost all the villages. Water supply systems and spatial circulation due to space constraints in the rock are among the features that highlight the architectural typology of the hand-dug baths of Sahand foothills; in fact, the necessity and importance of this research revolve around them. Field survey and documentation methods for the process of creating architectural spaces as well as the water supply system along with construction techniques were used. This paper aims at presenting new findings on the hand-dug bath of Kahnamu, as an intact bath in Sahand foothills, and answers questions such as what are the architectural and physical features of Kahnamu bath in terms of hand-dug spaces? What are the water supply and circulation systems in the interior spaces of the baths in this mountainous area? Library research, field observation and documentation methods are used in this study.One of the key features of Kahnamu bath is its water supply and circulation system, which uses the water of qanat and heating systems to provide suitable water for various means in Khazineh and other interior spaces of the bath. In addition, the main materials combined with this type of architecture in the original examples are scattered rocks in the mountainous environment and volcanic rubble in the riverbeds of the Sahand valleys; also, in the construction of complementary or repair spaces, mud-based eco-mortars have been used. Today, in new samples, along with old materials, sand and cement mortar is widely used.

    Keywords: hand-dug architecture, Kahnamu village, historical bath, water supply
  • Sepideh Barzaman, Abdollah Faraji, Aliakbar Shamsipour* Pages 135-148

    Cities are just as vulnerable to natural phenomena as they are the most influential human population centres on the natural environment. One of the important components of a sustainable city is its resilience to climate change and environmental hazards. This research aims to analyse the resilience of Varamin city by the Analytic Network Process (ANP) method and determine the effective indicators in its climate resilience. Varamin, a satellite city of Tehran in the southern plain of Tehran and adjacent to the desert plain with a hot and dry climate, is one of the major food suppliers of the capital. In this study, firstly, the key components and indicators related to climate resilience in Varamin were extracted using documentary and library research, field surveys and interviews with 44 experts and specialists in the field of urban planning, environmental planning and urban climate using the Delphi method and through a questionnaire. Afterwards, according to the stages of the Analytic Network Process method and the characteristics of Varamin city, the data and basic information were classified and consequently, the ANP conceptual model was developed. With four components and 33 indicators, the ANP model based on climatic resilience of Varamin city was generated using Super Decisions software and the results were then analysed. The outcomes obtained from ANP show that the highest priority in climatic resilience of Varamin city is related to the population living in informal settlements (including Omrabad, Lorabad, Goltapeh, Sakineh-banoo and Deh-Sharifa) with 0.22 normalized weight and 0.213 migration rate from the socio-economic component. Since the city of Varamin has a large share of the marginalized population and the attracted migrants are not able to provide housing in the formal markets, it is very important to increase the empowerment and improve the resilience of these settlements to climate change. Moreover, from the environmental point of view, the city of Varamin is threatened by climate change conditions due to the decrease of groundwater level and salinization of plain water resources. In addition, land subsidence is one of the major threats to the Varamin plain, as a result of vast agricultural lands, uncontrolled harvesting and abundant drainage of groundwater aquifers. Finally, considering the immigration, the physical growth of Varamin and the extensive change and conversion of land cover/land use balance changes the surface energy and water cycle of the region.

    Keywords: urban climate resilience, sustainable city, climate change, analytic network, Varamin city