فهرست مطالب

رهیافت های سیاسی و بین المللی - سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 66، تابستان 1400)

مجله رهیافت های سیاسی و بین المللی
سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 66، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حیدر شهریاری* صفحات 13-44
    در میان عوامل مختلفی که در اثرگذاری طبقه متوسط جدید بر کنش های مردم سالارنه دخیل هستند، انسجام و همسازی ایدیولوژی اقشار مختلف طبقه متوسط جدید بسیار مهم و حایز اهمیت است. اهمیت بررسی این مسئله در فضای اجتماعی-سیاسی ایران پس از انقلاب اسلامی بدین خاطر است که علی رغم رشد و توسعه بی سابقه طبقه متوسط جدید نسبت به دیگر طبقات از یک سوی، و وجود نظریات مختلفی که بر رابطه مستقیم رشد طبقه متوسط جدید و توسعه مردم سالاری تاکید می کنند از سوی دیگر، این طبقه قادر به توسعه شاخص های مردم سالارانه نبوده است. حال سوالی که مطرح می شود آن است که چه عاملی در عدم تحقق خواسته های مردم سالارانه طبقه متوسط جدید دخیل بوده است؟ در پاسخ، می توان فرض کرد که از میان عوامل مختلف اثرگذار بر رابطه فوق، وجود تعارضات ایدیولوژیک در لایه های طبقه متوسط جدید، عامل مهم و اثرگذاری است که موجبات بسط شاخص های مردم سالارانه را فراهم نیاورده است. یافته های نوشتار حاضر که از طریق مطالعات کتابخانه ای-اسنادی و روش کمی-توصیفی بدست آمده است نشان می دهد که علی رغم تصور بسیاری از محققان از وجود وحدت و یکپارچگی ایدیولوژیک طبقه متوسط جدید، اما این طبقه چه قبل و چه بعد از انقلاب اسلامی تاکنون دارای گرایش های ایدیولوژیک متعدد و بعضا متعارض باهم بوده است؛ امری که مآلا بر عدم توفیق این طبقه در بسط شاخص های مردم سالاری بسیار اثرگذار بوده است.
    کلیدواژگان: طبقه متوسط جدید، تعارضات ایدئولوژیک، مردم سالاری
  • حسن ناصرخاکی*، علی مرشدی زاد صفحات 45-74
    با توجه به اهمیت نقش آفرینی انقلاب اسلامی در عرصه جهانی و اهمیت روز افزون نقش جنبشهای نوین اجتماعی در عرصه تدبیر جهانی، این مقاله به دنبال بررسی این سوال اساسی است که فوروم اجتماعی جهانی به عنوان یکی از مهمترین جنبشهای نوین اجتماعی چه نسبتی با انقلاب اسلامی داشته و چه تاثیری در پیشبرد انقلاب اسلامی در عرصه تدبیر جهانی دارد؟ پاسخ بدین سوال مستلزم بررسی مناسبات دو سویه بین این جنبش و انقلاب اسلامی است. در این راستا این مقاله با توجه به مبانی نظری مطرح شده و با روشی کیفی به مطالعه تطبیقی سه مولفه: هویت، هدف و رقیب در انقلاب اسلامی و فوروم اجتماعی جهانی پرداخته است. بدین منظور ابتدا با تکنیک مقوله‎ بندی و کدگذاری، مولفه های جنبش‎ساز انقلاب اسلامی و فوروم اجتماعی جهانی استخراج شده و سپس آنها را مقایسه و نسبت سنجی کرده است. با توجه به یافته های این تحقیق می توان گفت که از نظر مولفه هویت، انقلاب اسلامی دارای هویتی فراگیرتر از فوروم اجتماعی جهانی است. از منظر مولفه های هدف و رقیب، هرچند میان انقلاب اسلامی و اهداف و رقبای فوروم تفاوتهایی وجود دارد؛ اما مشترکات مهمی نیز میان آنها برقرار است و لذا زمینه همسویی و ظرفیت سازی برای هم افزایی میان آنها در عرصه تدبیر جهانی وجود دارد.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، جنبش های نوین اجتماعی، فوروم اجتماعی جهانی، تدبیر جهانی
  • سید محمدعلی حسینی زاده*، رسول زارع زاده ابرقویی صفحات 75-100

    برجسته سازی و به حاشیه رانی یکی از فرایندهای اثرگذار در منازعات گفتمانی در انتخابات است. در واقع، یکی از ویژگی های گفتمان پیروز آن است که توانایی برجسته سازی نقاط قوت خود و نقاط ضعف حریف و به حاشیه رانی نقاط قوت رقیب و نقاط ضعف خود را داشته باشد.  مقاله حاضر درصدد است در چارچوب نظریه تحلیل گفتمان لاکلاو و با مورد پژوهی انتخابات سال 96 به پاسخ به این پرسش بپردازد که راهبردهای گفتمان پیروز در برجسته سازی و به حاشیه رانی چه بود؟ یافته های تحقیق با تمرکز بر سخنرانی های انتخاباتی، مستند تبلیغاتی و مناظرات انتخاباتی حسن روحانی مبنی بر آن است که روحانی با استفاده از غیریت سازی با دولت قبل و تسری بار منفی آن به نامزدهای اصولگرا و توجه به بعد اسطوره ای گفتمان خود و رقیب به برجسته سازی نقاط مثبت خود و نقاط ضعف رقیب پرداخته است. وی همچنین با توسل به دال تهی و قابلیت اعتبار به برجسته سازی نقاط ضعف رقیب و به حاشیه رانی برخی نقاط قوت آن روی آورده است. و در نهایت، وی برای خنثی نمودن تبلیغات رقیب، دال امنیت را در منظومه گفتمانی خود جای داده است.

    کلیدواژگان: برجسته سازی و به حاشیه رانی، گفتمان انتخاباتی، انتخابات ریاست جمهوری دوازدهم، غیریت سازی، قابلیت اعتبار
  • اسحق سلطانی* صفحات 101-126
    این نوشتار قصد دارد به تبیین این نکته پردازد که با عرضه سوالات اساسی حیطه آزادی به قرآن کریم، می توان وجود مولفه ای متمایز را از پاسخ های منعکس شده درآیات مختلف استخراج کرد که از آن تعبیر به «مدار آزادی» می شود. پژوهش حاضر مبتنی بر روش «تفسیر موضوعی قرآن کریم» است و پس از تشخیص وجود مولفه مدار آزادی، به تبیین محتوایی آن پرداخته و عنصر «حق» را به مثابه مدار آزادی در قرآن کریم معرفی می کند. بر این اساس «حق» عنصری است که شرایط مورد نیاز جهت بهره مندی انسان از آزادی ها را در حیات دنیایی فراهم کرده و تعیین کننده مصادیق آزادی ها و ناآزادی ها است. حق همواره امری ثابت و پایدار بوده که به سبب ریشه داشتن در فطرت بشر نظم و آرامش را برای جامعه انسانی به ارمغان می آورد؛ زیرا حق تنها معیار سنجش اعمال افراد و داوری میان آن ها جهت ریشه کن کردن اختلافات است. چنین کارویژه هایی ازآن روست که حق صرفا از جانب خداوند متعال  بوده و تنها از ذات باری تعالی نشات می گیرد.
    کلیدواژگان: آزادی، مدار آزادی، حق، آزادی حق مدار، قرآن کریم
  • نیما رضایی*، مجتبی شریعتی صفحات 127-152
    پیشه وران (یا تخصصی های) امنیت یکی از مفاهیم اصلی مکتب پاریس می باشد و به کنش گرانی غیردولتی اطلاق می گردد که هم تهدیدهای متوجه یک کشور را و هم نحوه مقابله با این تهدیدها را تعریف می نمایند. بنابراین می توان گفت که پیشه وران امنیت که نقش سیاسی آنان در حوزه عمومی و رسانهای کم تر قابل مشاهده است و ادعای دارابودن شناخت امنیتی را دارند، در تعریف مشکلات سیاسی-امنیتی دارای مشروعیت خودخوانده و قدرت هستند. این پژوهش در پی پاسخ به این سوال اصلی که پیشه وران امنیت چه نقشی را در سیاست خارجی و امنیتی ایالات متحده درقبال جمهوری اسلامی ایفا می نمایند؟ این فرضیه را ارایه می دهد که «پیشه وران امنیت در ایالات متحده با انجام چهار اقدام: 1) ایجاد «رژیم حقیقت» و برچسب «واقعیت» زدن به تنها نوع خاصی از «شناخت» در مورد جمهوری اسلامی و معرفی آن به عنوان پدیده ای «یاغی، حامی تروریسم، برهم زننده نظم موجود وامثالهم» و مبتنی نمودن «شناخت» جامعه و نخبگان ایالات متحده از جمهوری اسلامی برهمین مبنا؛ 2) تعریف و (بر)ساخت[یا تکوین] جمهوری اسلامی به مثابه یک تهدید و پدیده موجد ناامنی متوجه منافع، ملت و متحدان ایالات متحده؛ 3) امنیتی کردن جمهوری اسلامی و4) تعریف شیوه های مقابله با جمهوری اسلامی در سیاست هایی نظیر تهاجم نظامی و تهدید به آن، تغییر نظام، مهار، تحریم و نفوذ؛ به سیاست خارجی و امنیتی ایالات متحده در قبال جمهوری اسلامی شکل می دهند.
    کلیدواژگان: مکتب پاریس- پیشه وران(یا تخصصی های) امنیت، امنیتی کردن، رژیم حقیقت، ایالات متحده، جمهوری اسلامی ایران
  • علی موسایی، عنایت الله یزدانی* صفحات 153-180
    عناصر هویتی و فرهنگی از مولفه های اصلی شکل دهنده مناسبات کنشگران سیاست بین الملل محسوب می شوند. بر همین اساس، بحران اوکراین که با تصمیم دولت یانوکوویچ مبتنی بر خودداری از پیوستن به موافقت نامه تجارت آزاد با اتحادیه اروپا آغاز شده بود، باعث تغییر روابط روسیه و اوکراین شد. به طوری که پس از خلع وی و روی کار آمدن دولت جدید، روابط دو کشور از حالتی دوستانه و همکاری جویانه به خصمانه تبدیل و در اشغال شبه جزیره کریمه توسط روسیه نمود عینی یافت. مسکو پس از اشغال، تصمیم به الحاق شبه جزیره کریمه به روسیه گرفت و با برگزاری یک همه پرسی در کریمه و با موافقت 96 درصدی مردم آن، در تاریخ 21 مارس 2014 به طور رسمی این شبه جزیره را به روسیه ملحق کرد. از این رو، این مقاله با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی و بر مبنای چارچوب نظری سازه انگاری، در پی پاسخ به این سوال است که عوامل غیرمادی چه نقشی در الحاق شبه جزیره کریمه به روسیه داشته اند؟ نتایج حاصل از این مقاله، حاکی از آن است که تغییرات به وجود آمده در ارزش ها و هنجارهای مشترک میان اوکراین و روسیه در طول بحران و همچنین اشتراکات تاریخی، فرهنگی، مذهبی، زبانی و قومی- نژادی میان دو جامعه روسیه و شبه جزیره کریمه از جمله عوامل غیرمادی بوده اند که نقشی مهم در گسترش بحران و موفقیت الحاق کریمه به روسیه داشته اند.
    کلیدواژگان: بحران اوکراین، سازه انگاری، شبه جزیره کریمه، روسیه
  • بهروز اسعدی*، سید علی منوری صفحات 181-210
    در سه ‎دهه گذشته رابطه میان ج.ا.ایران و روسیه فرازونشیب های متعددی را تجربه کرده است. باوجود افزایش همکاری ها در حوزه های منطقه ای و بین المللی، در عمل دو کشور روابطی مقطعی و به عبارتی ناپایدار را تجربه کرده اند. امروز باوجود همکاری بی سابقه دو کشور در مواجهه با بحران سوریه و همسویی مواضع در پاره ای مسایل، با توجه به تغییرات احتمالی در روابط روسیه و آمریکا و همچنین تداوم فشارهای آمریکا بر ضد ج.ا.ایران، چشم انداز روشنی بر ادامه این همکاری قابل تصور نیست. این نوشتار سعی در فهم این مسئله دارد که آیا همکاری های موجود در سیاست خارجی دو کشور نشان دهنده یک اتحاد استراتژیک است یا به سادگی، محصول منافع سیاسی کوتاه مدت یا یک اتحاد تاکتیکی برای مقابله با تهدیدات خاص است؟ لذا با تکیه بر مفهوم اتحاد استراتژیک در بررسی روابط ایران و روسیه، به نظر می رسد که روابط دو کشور، ویژگی های اتحاد استراتژیک را نداشته و صرفا واکنشی به شرایط بین المللی در موضوعات خاص است. درحقیقت این همکاری باید نوعی همسویی منافع در نظر گرفته شود، چرا که محدود و موقتی است و در زمینه های خاصی جهت همکاری در برابر تهدیدی غیر دولتی وجود دارد.
    کلیدواژگان: سیاست‏خارجی ج.ا. ایران، سیاست‎خارجی‎ روسیه، اتحاد استراتژیک، همسویی منافع، سیاست منطقه ای
|
  • Heidar Shahriari * Pages 13-44
    Among varied factors which through them new middle class could affect democratic action, the cohesion of different parts of new middle class has an important role. The importance of conducting a research on this topic in Iran social-political sphere after revolution is that in spite of the new middle class decrease relative to other classes and in spite of being a direct relationship between new middle class and democratic development based on many theories, the new middle class has not been able to develop democratic process according to its demand. Accordingly, the question of this paper is, which factor has affected the new middle class so as not to satisfying its democratic demand? In response, the hypothesis would be that, among varied factors, the ideological gaps of different parts of new middle class is an important factor by which the new middle class has not been able to satisfy its democratic demand. The findings, which has been conducted through library research and quantitative-descriptive method, shows that in spite of a public conception that new middle class has a cohesive ideology in Iran, reversely, the new middle class has different and conflictive ideological gaps before and even after Islamic revolution. Thereby, the above-mentioned factor has had an expanded effect on new middle class defeat to reach its democratic demand.
    Keywords: new middle class, ideological gaps, Democracy
  • Hasan Naserkhaki *, Ali Morshedizad Pages 45-74
    Given the importance of the Islamic Revolution in the global arena and the growing importance of the role of new social movements in the field of global governance, this article seeks to examine the fundamental question of What is the relationship of the World Social Forum with the Islamic Revolution and what effect does it have on the advancement of the Islamic Revolution in the field of global governance? The answer to this question requires examining the bilateral relations between this movement and the Islamic Revolution. Therefore, according to theoretical basics about new social movements and using a qualitative method, this paper comparatively studied three components of identity, opposition, and totality in the Islamic Revolution and World Social Forum. For this purpose, first, with the technique of categorization and coding, the components of the Islamic Revolution and the World Social Forum have been extracted and then compared and proportioned The results indicated that regarding the identity component, the Islamic Revolution is more all-inclusive than the World Social Forum. Regarding the purpose and competitor components, although there are differences between the Islamic Revolution and the World Social Forum, significant similarities exist between them. Therefore, it is possible to harmonize and build capacity for synergy between them.
    Keywords: Islamic Revolution, New Social Movements, World Social Forum, Global governance
  • Mohamad Ali Hosainizadah *, Rasool Zareazadeh Pages 75-100

    Foregrounding and exclusion are of effective processes in discourse debates in elections. In fact, one of the characteristics of a victorious discourse is that it has the ability to foreground its strong points and its opponent's weak points and to exclude its opponent's strong points and its own weak points. Having regard to the Laclau‎ discourse analysis and case study of 2017 election, the present research seeks to find an answer to the question "what were the victorious discourse strategies in foregrounding and exclusion?" Findings of the research which focus on Rouhani's election speeches, campaign documentaries, and elections debates are based on this proposition that he used otherness against former administration and spread its negative impacts on conservative candidates. He also sought to foregrounf his own strong points and his opponent's weak points with the use of mythical characteristic of his discourse. Also, with respect to the empty signifier and credibility, he used agenda setting of opponent's weak points and exclusion of its strong points. Consequently, in order to neutralize opponent's propaganda, Rouhani used security signifier in his discourse.

    Keywords: : foregrounding, exclusion, election discourse, 12th presidential election, otherness, mythical characteristic, empty signifier, credibility
  • Eshagh Soltani * Pages 101-126
    This article intends to explain the point that by presenting the basic questions in the field of freedom to the Holy Qur'an, the existence of distinct components can be extracted from the answers reflected in various verses, which is interpreted as the " Freedom Orbit ". The present study is based on the method of "Thematic Interpretation of the Holy Quran" and after identifying the existence of the component of freedom orbit, explains its content and introduces the element of "Truth" as the orbit of freedom in the Holy Quran. Accordingly, the element that provides the conditions necessary for human enjoyment of freedoms in worldly life and determines the instances of freedoms and non-freedoms is " Truth ". Truth has always been a fixed and lasting thing that, due to its roots in human nature, brings order and peace to human society; Because the truth is the only criterion for measuring the actions of individuals and judging between them to eradicate differences. Such a special work is due to the fact that the truth is only from God Almighty and derives only from the essence of the transcendent burden.
    Keywords: freedom, Freedom Orbit, Truth, Truth-oriented Freedom, Holy Quran
  • Nima Rezaei *, Mojtabaa Shariati Pages 127-152
    Professionals of Security is one of the main concepts of the Paris School and refers to non-governmental actors who Defines threats to a country and how to deal with these threats. (Researchers at the Paris School use the term insecurity instead of threat). Thus, it can be said that Professionals of Security whose political role is less visible in the public sphere and the media, and who claim to have security knowledge, have self-imposed legitimacy and power in defining political-security problems. This study seeks to answer the main question, "What role do Professionals of Security play in the foreign and security policy of the United States towards the Islamic Republic of Iran?" The Professionals of Security in the United States take four steps: 1) to establish a "truth regime" and to label "reality" only the specific type of "knowledge" about the Islamic Republic. And introducing it as a phenomenon of "Rogue, supporters of terrorism, Revisionist and the like" and based on the "knowledge" of society and elites of the United States of the Islamic Republic of Iran on this basis; the Islamic Republic as a threat and a phenomenon of insecurity for the interests, nation and allies of the United States; 3) securitization of the Islamic Republic of Iran; and 4) defining ways to deal with the Islamic Republic of Iran in Policies such as military aggression and threat, Regime Change, containment, sanctions and infiltration; "They shape the foreign and security policy of the United States towards the Islamic Republic.
    Keywords: Paris School, Professionals of Security, Securitization
  • Ali Mousaei, Enayatollah Yazdani * Pages 153-180
    One of the major factors shaping the relations of international political actors is identity and cultural elements, in which, even in some cases, the role of these factors in shaping actors' actions is more and more significant than the corporeal factors. Accordingly, the Ukrainian crisis, which began with the declaration of the Yanukovych government to refrain from joining the free trade agreement with the EU, has altered the relations between Russia and Ukraine; After Yanukovych's dismissing and the coming of the new government, relations between the two countries became hostile to the friendly and cooperative way, a manifestation of which was the occupation of the Crimea peninsula by Russia. After the occupation, Russia decided the annexation of Crimea peninsula in the Russian Federation, and officially joined the Federation on March 21, 2014, by holding a referendum in the Crimea with a 96% agreement of the population. Therefore, the principal purpose of this article, based on the theoretical framework of constructivism, is to answer this question that what was the role of incorporeal factors in the annexation of the Crimea peninsula into the Russian Federation? The results of this paper indicate that the historical, linguistic, ethnic, religious and political links between the two Russian-Ukrainian communities, especially the Crimea peninsula, and the importance of protecting these norms and shared values could be the reasons for the annexation of the Crimea peninsula by the Russian Federation
    Keywords: Ukraine crisis, Crimea peninsula, Russian Federation, Constructivism
  • Behrouz Asaadi *, Seyed Ali Monavari Pages 181-210
    Over the past three decades, Russia's foreign policy has had different ups and downs against the Islamic Republic of Iran, and despite the Islamic Republic of Iran's intentions of widespread and comprehensive relations in the regional, international and bilateral spheres; in practice, the Russian government has been in favor of these relations It has always been in the form of a cross-sectional, unsustainable case. Today, despite the unprecedented cooperation of the two countries in confronting the Syrian arrogance and the alignment of positions on some issues with regard to possible changes in the relations between Russia and the United States, as well as continuation of its pressure on the Islamic Republic of Iran from the perspective of some thinkers in this area, There is no clear prospect of continuing this cooperation, and this concerns the future approach of Russia to the continuation of cooperation between the two countries.The purpose of this article is to understand whether the existing bilateral foreign-security cooperation represents a strategic alliance or simply a product of short-term political interests, a temporary tactical alliance to deal with specific threats? It seems that the approach of the brokers of the two countries is different, while Tehran's decision makers consider the relationship between the two countries to be a "strategic" alliance, but Moscow's decision makers consider it only in the "tactical" dimension.
    Keywords: Foreign Policy of Russia, Russian Foreign Policy, Strategic Alliance, Interconnection