فهرست مطالب

تحقیقات جنگل و صنوبر ایران - سال بیست و نهم شماره 2 (پیاپی 84، تابستان 1400)

فصلنامه تحقیقات جنگل و صنوبر ایران
سال بیست و نهم شماره 2 (پیاپی 84، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زاهد شاکری*، کیومرث محمدی سمانی، حسین معروفی، سیران خون سیاوشان، کریم شریفی صفحات 101-113
    حفاظت از تنوع زیستی در بوم سازگان های طبیعی و مناطقی که وابستگی مردم به جنگل زیاد است، یکی از چالش های مهم در مدیریت منابع طبیعی محسوب می شود. اولین گام برای برنامه ریزی حفاظتی موفق، دسترسی به اطلاعات پایه از وضعیت های بالقوه و بالفعل تنوع زیستی پوشش گیاهی و عوامل موثر بر آن است. در پژوهش پیش رو، وضعیت تنوع گونه ای، شکل زیستی و کوروتیپ (نوع خاستگاه جغرافیایی) در گونه های گیاهی و ارتباط آن ها با متغیرهای محیطی در جنگل های شهرستان بانه بررسی شد. به این منظور، 32 قطعه نمونه در آرامگاه های جنگلی زاگرس شمالی به عنوان توده های کمتردست خورده و 90 قطعه نمونه در توده های گلازنی شده مجاور آن ها که به طور پیوسته تحت چرای دام و سرشاخه زنی قرار دارند، برداشت شد. نتایج نشان داد که بین تنوع گونه ای، ترکیب شکل زیستی و کوروتیپ این توده ها، اختلاف معنی دار وجود دارد. از 254 گونه شناسایی شده در این پژوهش، 95 گونه بین هر دو رویشگاه مشترک بودند. 114 گونه فقط در آرامگاه ها حضور داشتند که اغلب آن ها با شکل زیستی فانروفیت، همی کریپتوفیت یا کریپتوفیت از خاستگاه جغرافیایی ایران- تورانی، مدیترانه ای یا اروپا- سیبری بودند. ازسوی دیگر، گونه های موجود در توده های گلازنی شده اغلب با شکل زیستی تروفیت و کامفیت به خاستگاه جغرافیایی ایران- تورانی، مدیترانه ای یا صحارا- سندی تعلق داشتند. آرامگاه های جنگلی به عنوان شبکه ای از توده های کمتردست خورده با درصد تاج پوشش و لاش برگ بیشتر و عدم وجود تخریب و چرای دام، شرایط بوم شناختی مناسب تری برای حضور گونه های ارزشمند فراهم می کنند. این آرامگاه ها به دلیل پذیرش اجتماعی بین مردم محلی می توانند نقش مهمی در حفاظت از تنوع زیستی در زاگرس شمالی داشته باشند.
    کلیدواژگان: آنالیز چندمتغیره، بهره برداری سنتی، تنوع زیستی، جنگل های بلوط غرب، چرای دام، خاستگاه جغرافیایی
  • آزاده صالحی*، محسن کلاگری، فاطمه احمدلو صفحات 114-127
    در پژوهش پیش رو، تاثیر خاک و آب متاثر از پساب شهری بر عملکرد نهال های یک ساله سه کلن صنوبر تبریزی (Populus nigra L.) در ایستگاه تحقیقاتی البرز بررسی شد. به این منظور، آزمایشی در قالب فاکتوریل براساس طرح کامل تصادفی با دو متغیر 1) خاک و آب در دو سطح (شاهد و خاک و آب متاثر از پساب شهری جمع آوری شده از جنوب تهران) و 2) سه کلن صنوبر (P. nigra 62/154، P. nigra 62/127 و P. nigra 17/13) انجام شد. پس از یک فصل رویش در نهال های هر سه کلن صنوبر که با خاک و آب متاثر از پساب شهری تیمار شده بودند، افزایش معنی دار ویژگی های رویشی و زی توده نسبت به نهال های شاهد مشاهده شد. همچنین، تیمار خاک و آب متاثر از پساب شهری باعث افزایش معنی دار غلظت عناصر غذایی اصلی، ریزمغذی ها و نیز فلزات سنگین (نیکل، کروم و سرب) در ریشه و اندام هوایی هر سه کلن صنوبر شد. بیشترین جذب و تجمع آهن، مس و فلزات سنگین در ریشه مشاهده شد، درحالی که جذب و تجمع روی و منگنز در برگ بیشتر بود. بین سه کلن مورد مطالعه ازنظر جذب و تجمع عناصر غذایی و فلزات سنگین در اندام های گیاهی، تفاوت معنی دار وجود نداشت، اما تاثیر کلن بر اغلب ویژگی های رویشی و زی توده، معنی دار بود. به طوری که بیشترین قطر و طول ساقه و تولید زی توده ریشه، ساقه، برگ و کل گیاه در نهال هایP. nigra 62/154 تیمارشده با خاک و آب متاثر از پساب شهری مشاهده شد. نتایج پژوهش پیش رو نشان داد که برای زراعت چوب در اراضی متاثر از پساب های شهری می توان از هر سه کلن صنوبر تبریزی با اولویت کلن P. nigra 62/154 استفاده کرد.
    کلیدواژگان: آب نامتعارف، زراعت چوب، زی توده، عناصر غذایی، فلزات سنگین
  • همایون حصادی*، عبدالکریم بهنیا، علی محمد آخوندعلی، سید محمود کاشفی پور، پیمان دانش کار آراسته، علیرضا کریمی صفحات 128-139

    پوشش جنگلی بلوط (Quercus spp.) یکی از مهم ترین بوم سازگان های زنده در غرب کشور و استان کرمانشاه است. از نیازهای مهم مدیریتی این پوشش می توان به برآورد تبخیر- تعرق یا نیاز آبی اشاره کرد. استفاده از سنجش ازدور، یکی از روش های کاربردی در برآورد تبخیر- تعرق پوشش گیاهی در سطوح مختلف است. در پژوهش پیش رو از الگوریتم سبال و چهار تصویر ماهواره لندست 5 مربوط به تیر و مردادماه 1389 (ژوین و ژوییه و اوت سال 2010 میلادی) برای برآورد مقدار تبخیر- تعرق پوشش جنگلی در منطقه رباط ماهیدشت در استان کرمانشاه استفاده شد. سپس با استفاده از تصاویر ماهواره سنتینل، محدوده جنگلی منطقه رباط ماهیدشت استخراج شد و با نقشه تبخیر- تعرق تطبیق داده شد. براساس نتایج، مقدار میانگین تبخیر- تعرق 24 ساعته پوشش جنگلی در بازه زمانی مورد مطالعه بین 4/3 تا 09/5 میلی متر متغیر بود که بیانگر نیاز آبی قابل توجه این پوشش است. ضریب همبستگی بین تبخیر- تعرق برآوردشده با سبال و اندازه گیری شده با لایسی متر 9967/0 و اختلاف مطلق بین آن ها 53/0 میلی متر در روز به دست آمد که نشان دهنده خطای کمتر از 10 درصد و عملکرد قابل قبول الگوریتم سبال است. این الگوریتم در صورت وجود توالی مناسب تصاویر و داده های سنجنده های دیگر مانند تصاویر سنتینل می تواند برای طبقه بندی تراکمی و بررسی سلامتی جنگل ها استفاده شود.

    کلیدواژگان: جنگل های زاگرس، رابطه بیلان انرژی، سنتینل، سنجنده TM
  • مهرداد زرافشار*، محمد متینی زاده، محمدرضا نگهدار صابر، مهدی پورهاشمی، سید کاظم بردبار، محمدرضا ضیائیان صفحات 140-152

    امروزه خشکیدگی درختان بلوط در جنگل های زاگرس به یک بحران جدی تبدیل شده است. به منظور ارایه راهکارهای علمی و عملی برای کنترل این بحران باید پژوهش های متمرکز انجام شوند. هدف از پژوهش پیش رو، بررسی شرایط کیفی خاک و عناصر غذایی برگ در توده های متاثر از زوال و مقایسه آن ها با توده های سالم در منطقه کوهمره سرخی در شیراز است. پس از جمع آوری نمونه های خاک از زیر تاج درختان سالم و خشکیده بلوط ایرانی (.Quercus brantii Lindl)، ویژگی های آن ها شامل رطوبت، pH، هدایت الکتریکی، کربن آلی، نیتروژن، فسفر، پتاسیم، گچ، کربنات کلسیم و کلسیم و منیزیم محلول اندازه گیری شد. از هر درخت مورد مطالعه نیز نمونه های برگ جمع آوری شد و غلظت نیتروژن، فسفر و پتاسیم آن ها اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که نمونه های خاک در توده های سالم و متاثر از زوال ازنظر رطوبت خاک، هدایت الکتریکی، گچ، آهک، فسفر، پتاسیم، کلسیم و منیزیم با یکدیگر اختلاف معنی داری داشتند. گچ و آهک کمتری در خاک توده های سالم مشاهده شد، اما مقدار رطوبت، هدایت الکتریکی، فسفر، پتاسیم، کلسیم و منیزیم در این توده ها، بیشتر از توده های متاثر از زوال بود. تجزیه و تحلیل عناصر برگ درختان نشان داد که درختان خشکیده ازنظر فسفر، فقیر بودند، درحالی که مقدار نیتروژن و پتاسیم آن ها نسبت به درختان سالم، اختلاف معنی داری نداشت. به نظر می رسد که کمبود عناصر غذایی مانند فسفر، پتاسیم، کلسیم و منیزیم در خاک درختان خشکیده و فقر فسفر در برگ آن ها، نقش مهم و کلیدی در زوال بلوط داشته باشند، چراکه بیشترین تغییرات مربوط به این عناصر بود.

    کلیدواژگان: آهک، جنگل های زاگرس، زوال بلوط، فسفر، فقر عناصر غذایی، گچ
  • مرتضی مریدی*، اصغر فلاح، محمدرضا پورمجیدیان، کیومرث سفیدی صفحات 153-163
    خشک دارها، یکی از مهم ترین مشخصه های ساختاری در توده های طبیعی محسوب می شوند که آگاهی از فرایندهای مرتبط با آن ها در شناخت روند تکامل و تحول توده های جنگلی ضروری است. پژوهش پیش رو با هدف برآورد مشخصه های کمی و کیفی خشک دارها در مرحله تحولی افزایش حجم در توده های کمتردست خوره راش در جنگل خیرود نوشهر انجام شد. به این منظور، سه قطعه نمونه یک هکتاری که دارای ویژگی های این مرحله بودند، انتخاب شدند و گونه، قطر، ارتفاع، شکل و درجه پوسیدگی خشک دارهای موجود در آن ها آماربرداری صددرصد شد. حجم کل خشک دارها در قطعه نمونه های مورد مطالعه 97/87 متر مکعب به دست آمد. 8/32 درصد خشک دار ها به شکل سرپا و 2/67 درصد دیگر به شکل افتاده بودند. بیشترین (86 درصد) و کمترین (شش درصد) تعداد خشک دارها به ترتیب متعلق به راش و توسکا بودند. 8/73 درصد از تعداد کل خشک دارهای اندازه گیری شده در درجه های پوسیدگی ابتدایی و 2/26 درصد دیگر در درجه های پیشرفته پوسیدگی قرار داشتند. بیشترین فراوانی خشک دارها به ترتیب متعلق به طبقه های کم قطر، بسیار قطور، میان قطر و قطور بودند. بیشترین و کمترین نرخ مرگ ومیر نیز به ترتیب در طبقه های کم قطر و قطور مشاهده شد. میانگین حجم خشک دارها بین طبقه های قطری مختلف، اختلاف معنی داری داشتند. به طورکلی، پیشنهاد می شود که به منظور شناسایی تغییرات ساختار توده در طی زمان و بررسی پویایی خشک دارها در مرحله تحولی افزایش حجم، توده های مورد مطالعه در این پژوهش در سال های آینده نیز پایش شوند.
    کلیدواژگان: توده، درجه پوسیدگی، راش، طبقه قطری
  • مریم بنی فاطمه، حسین پرورش*، مریم مصلحی، صابر قاسمی، عبدالنبی باقری صفحات 164-175
    در پژوهش پیش رو، غنا، تنوع و یکنواختی ماکروفون خاک در یک توده خالص بادامک (Amygdalus scoparia Spach) و عوامل موثر بر آن ها در فصل های رویش و استراحت مقایسه شده اند. پس از انتخاب یک توده نیم هکتاری در منطقه حفاظت شده گنو در استان هرمزگان، 10 نمونه خاک به صورت تصادفی تا عمق 15 سانتی‎متری از زیر تاج درختان در فصل های رویش و استراحت برداشت شد. در عرصه، ماکروفون از نمونه ها جدا شد و برای شناسایی به آزمایشگاه انتقال یافتند. برخی ویژگی های فیزیکی و شیمیایی نمونه های خاک نیز در آزمایشگاه اندازه گیری شدند. مقایسه ویژگی های اندازه گیری شده بین دو فصل رویش و استراحت با آزمون آماری T در سطح اطمینان 95 درصد و رابطه بین آن‎ها با ماکروفون خاک با استفاده از همبستگی پیرسون در سطح اطمینان 99 درصد ارزیابی شد. نتایج نشان داد که همه ویژگی های خاک شامل کربن آلی، نیتروژن، فسفر و درجه حرارت به جز هدایت الکتریکی و اسیدیته خاک در فصل رویش به طور معنی داری بیشتر از فصل استراحت بودند. فراوانی و زی توده بیشتری برای ماکروفون خاک در فصل رویش (به ترتیب 1060 عدد در متر مربع و 9/5 میلی گرم در متر مربع) نسبت به فصل استراحت (به ترتیب 90 عدد در متر مربع و 7/0 میلی گرم در متر مربع) به دست آمد. همچنین، شاخص‎های غنای مارگالف، غنای منهینیک، تنوع زیستی سیمپسون، تنوع زیستی شانون- وینر، یکنواختی پیلو و یکنواختی هیل در فصل رویش (به‎ترتیب 55/2، 15/2، 79/0، 77/1، 89/0 و 93/0) به طور معنی‎داری بیشتر از فصل استراحت (به ترتیب 23/0، 53/0، 09/0، 13/0، 49/0 و 19/0) بودند. تراکم ماکروفون خاک و شاخص‎های تنوع زیستی، غنا و یکنواختی پیلو، همبستگی های مثبت و معنی‎داری با کربن آلی، فسفر، نیتروژن و دمای خاک نشان دادند.
    کلیدواژگان: تنوع، فصل رویش، ماکروفون خاک
  • شیرین علی پور، ضیاالدین باده یان*، حامد یوسف زاده، کامبیز اسپهبدی، فرهاد اسدی صفحات 176-188
    تغییر اقلیم می تواند تهدیدی جدی برای گونه های مختلف بومی در جنگل های هیرکانی باشد. بااین حال، تاکنون پژوهشی در ارتباط با تعیین پیامد های تغییر اقلیم بر روند الگوهای پراکنش (Populus caspica Bornm.) انجام نشده است. در پژوهش پیش رو به منظور شناسایی ارتباط بین پراکنش سفیدپلت با متغیرهای اقلیمی و تعیین رویشگاه های مطلوب تحت شرایط اقلیم کنونی و آینده (سناریوی RCP 8.5 تا سال 2070) از تیوری آشیان بوم شناختی، نرم افزار MAXENT و نیز داده های حضور این گونه در سطح جنگل های هیرکانی استفاده شد. بر اساس ارزیابی سطح زیر منحنی ROC، ارزش زیاد شاخص AUC (993/0) نشان دهنده کارآمدی مدل مورد استفاده در تعیین رویشگاه بالقوه سفیدپلت بود. مهم ترین متغیر های موثر در تعیین رویشگاه این گونه شامل بارش در خشک ترین ماه سال، تغییرات دمای سالانه، میانگین دمای سالانه و هم دمایی بودند. همچنین، تحت شرایط اقلیم کنونی، مساحت مطلوبیت رویشگاه های این گونه در جنگل های هیرکانی 3/88317 کیلو متر مربع است و در 75/38 درصد از منطقه، پتانسیل خوبی برای حضور سفید پلت وجود دارد، درحالی که نتایج سناریو آینده (RCP 8.5) نشان دهنده کاهش 4/48 درصدی مساحت مطلوبیت رویشگاه این گونه نسبت به شرایط فعلی است. از نتایج این پژوهش می توان در راستای تصمیمات مدیریتی، برنامه ریزی های حفاظتی و اصلاحی با درنظر گرفتن اثر تغییر اقلیم بر مطلوبیت رویشگاه ها و پاسخ گونه به تغییر اقلیم استفاده کرد و راهبردهای حفاظتی سفیدپلت (در درون یا بیرون از رویشگاه) را تدوین کرد.
    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، حفاظت، گونه بومی، مدل MaxEnt
  • فرشید کرمی، عبدالعلی کرمشاهی*، امیر مدبری، جلال هناره خلیانی، علی مهدوی صفحات 189-200

    باتوجه به تقاضای روز افزون برای تفرجگاه های جنگلی، تجزیه وتحلیل عوامل موثر بر نگرش بازدید کنندگان می تواند نیازهای تفرجی را پیش بینی کند و سبب مدیریت موفق این تفرجگاه ها شود. منطقه جنگلی دالاب به واسطه جاذبه های جنگلی طبیعی و تاریخی از مناطق مهم دارای پتانسیل توسعه گردشگری در استان ایلام به شمار می آید. در پژوهش پیش رو، ارزش تفرجی این منطقه با استفاده از روش ارزش گذاری مشروط (CVM) برآورد شد. همچنین، عوامل موثر بر تمایل به پرداخت افراد برای بازدید از منطقه با استفاده از الگوی لاجیت به روش نسبت راستی آزمایی بررسی شد. داده های مورد نیاز با مراجعه حضوری به منطقه جنگلی دالاب در سال 1399 و تکمیل پرسش نامه ها به روش نمونه گیری تصادفی توسط 180 بازدیدکننده دارای درآمد مستقل جمع آوری شدند. نتایج نشان داد که متغیرهای تعداد افراد خانواده، مقطع تحصیلات، دارای تاهل، دارای خودروی شخصی، درآمد سالانه و امنیت منطقه، اثر مثبت و معنی داری بر تمایل به پرداخت بازدیدکنندگان داشتند، درحالی که تاثیر متغیرهای مسافر بودن، مدت بازدید و مبلغ پیشنهادی برای ورودی، منفی و معنی دار بود. 66/81 درصد از پاسخ دهندگان، تمایل به پرداخت ورودی برای بازدید از منطقه جنگلی دالاب را داشتند. میانگین تمایل به پرداخت هر فرد برای بازدید از این منطقه 47690 ریال به دست آمد. همچنین، ارزش تفرجی سالانه برای کل منطقه جنگلی دالاب 9/476 میلیون ریال و برای هر هکتار آن حدود 7/184 هزار ریال برآورد شد. این نتایج بیانگر ارزش تفرجی زیاد منطقه مذکور است که لزوم توجه به مدیریت پایدار آن به عنوان یکی از بوم سازگان های ارزشمند زاگرس را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: تفرجگاه جنگلی، تمایل به پرداخت، مدل لاجیت
|
  • Z. Shakeri *, K. Mohammadi-Samani, H. Maarofi, S. Khoonsiavashan, K. Sharifi Pages 101-113
    Biodiversity conservation is one of the most important challenges in forest ecosystems, especially where the local people's livelihood is highly dependant on that resources. Obtaining information on the potential and present condition of vegetation diversity is an important step to conduct successful conservation plans. In this study, we sampled 32 plots in sacred groves with no grazing or disturbance evidence and 90 plots in surrounding silvopastoral woodlands with a continuous grazing and pollarding history. We compared species diversity, life form, and chorotype of vegetation composition between these two stands and we determined the most important environmental gradients affecting this composition. The result indicates that sacred groves have significantly different species diversity, life forms, and chorology compositions than their surrounding woodlands. Out of 254 species identified in this study, 95 species are shared between both sites; 114 species are uniquely found in sacred groves that most of which have phanerophyte, hemicryptophyte, or cryptophyte life forms, and Irano-Turanian, Meditteranean, or Euro-Siberian Chorotypes. Surrounding silvopastoral woodlands contain 45 unique species as well as therophyte and chameophyte as the major life forms and Irano-Turanian, Meditteranean, or Saharo-Sindian chorotypes. Sacred groves as a network of less-disturbed stands, with higher canopy and litter cover without grazing and pollarding provide a better ecological condition for a variety of valuable plant species and considering their traditional protection by local people they play an important role in conserving biodiversity in northern Zagros.
    Keywords: Biodiversity, chorology, livestock grazing, multi-variate analysis, Oak woodlands, traditional exploitation
  • A. Salehi *, M. Calagari, F. Ahmadloo Pages 114-127
    In this study, the effect of soil and water affected by municipal effluent on the performance of three poplar clones of Populus nigra L. after one year was investigated in a factorial experiment with two factors (1- soil and water in two levels and 2- poplar clones in three levels) based on the completely randomized design with five replications. After one year, in three poplar clones, significant increase in growth and biomass parameters of plants treated by soil and water affected by municipal effluent was observed. In three poplar clones, the significant increase of nutrients and heavy metals in organs of plants treated by soil and water affected by municipal effluent was observed. In three clones, Fe, Cu, Ni, Cr and Pb were mainly accumulated in roots, whereas Zn and Mn showed the highest concentrations in leaves. The three poplar clones did not show statistically significant differences in terms of uptake and accumulation of nutrients and heavy metals in plant organs. The effect of clone on most growth and biomass parameters was significant (p ≤ 0.01). The highest growth and biomass rates were seen in plants of P. nigra 62/154 treated by soil and water affected by municipal effluent. The results of the present study showed that for wood farming in lands affected by municipal effluent, all three poplar clones can be used by prioritizing the P. nigra 62/154 clone.
    Keywords: biomass, Heavy metal, Nutrients, Wastewater, wood farming
  • H. Hesadi *, A. Behnia, A.M. Akhoond-Ali, S.M. Kashefi Pour, P. Daneshkar Arasteh, A.R. Karimi Pages 128-139

    Oak (Quercus spp.) forest cover is one of the most important living ecosystems in the western region of Iran and the Kermanshah Province. One of the important managerial needs of this cover is the water requirement of the oak plant. Currently, determining the amount of water required by the oak plant is one of the main priorities of the country's natural resources sector. Among the practical methods for estimating the evapotranspiration of vegetation (water requirement) at different levels are remote sensing techniques. In this study, in order to determine the rate of evapotranspiration of forest cover in the Robat Mahidasht region in the Kermanshah Province, the SEBAL algorithm and four images of Landsat 5 in the period of June, July, and august of 2010 were used. Then, using Sentinel satellite images, the forest areas of the Robat-Mahidasht region were extracted and matched with the calculated evapotranspiration map. Based on the obtained results, the average rate of 24-hour evapotranspiration of forest cover in the desired time period has varied between 3.4 to 5.09 mm. The correlation coefficient between the estimation of evapotranspiration by SEBAL and lysimetric measurement in Mahidasht region was about 0.9967 and the absolute difference between them was about 0.53 mm per day, which indicates an error of less than 10%. The estimation of SEBAL algorithm is acceptable. Remote sensing technique and the SEBAL algorithm can be used in the compression classification and even the health of forests if there is a suitable sequence of images and with the help of satellite data of other sensors such as Sentinelimages.

    Keywords: Energy balance equation, Sentinel, TM sensor, Zagros forests
  • M. Zarafshar *, M. Matinizadeh, M.R. Negahdarsaber, M. Pourhashemi, S.K. Bordbar, M.R. Ziaeian Pages 140-152

    Nowadays, the oak decline phenom in the Zagros region of Iran has converted into a serious crisis that needs more attention and research to provide forest managers with solutions. The aim of the study was to understand the soil quality and leaf nutrients of declined oak stands (Quercus btantii) in the Kohmareh Sorkhi region. To do so, soil samples were taken from the under of the healthy and declined trees’ crowns and then soil characteristics including moisture content, pH, electrical conductivity (EC), organic carbon, nitrogen, phosphorus, potassium, gypsum, calcium carbonate, calcium, and magnesium contents were measured and compared. Morover, NPK content was measured on taken leaves from each trees. The results indicated that soil moisture, EC, gypsum, lime, P, K, Ca, and Mg contents had significant differences. Although gypsum and lime contents were higher in the declined stands compared to the healthy ones, moisture content, EC, P, K, total Ca, and Mg content were higher in the healthy stands. The leaf nutrient statistical analysis demonstrated that the dieback individuals suffer phosphorus shortage, but N and K content were the same as the healthy ones. Given that some shortages were observed in the nutrient elements such as P, K, Ca, and Mg in soils under the crown of declined trees and P in their leaves, it seems that the nutrient shortage has an important role in the oak decline since the greatest shifts were recorded for which.

    Keywords: Gypsum, Lime, nutrient shortage, oak decline, Phosphorus, Zagros forests
  • M. Moridi *, A. Fallah, M.R. Pormajidian, K. Sefidi Pages 153-163
    Dead trees are one of the most important structural features in natural stands that knowledge of the processes associated with them is essential in understanding the evolution and development of forest stands. The main purpose of this study was to estimate the quantitative and qualitative characteristics in the natural beech forests during the stage of growing-up volume in the Kheyrood forest of Iran. For this purpose, three one-hectare sample plots with structural features of growing-up volume stage were selected. In each plot, species, diameter, length, shape, and degree of decay of all dead trees were measured. The proportion of snags was 32.8%, while 67.2% of dead trees were recorded as log. The highest and lowest number of deadwoods belonged to beech with 86% and alder with 6%, respectively. The results showed that 73.8% of the total number of measured deadwoods related to primary decay degrees and 26.2% were in the advanced degrees of decay. The highest frequency of deadwoods in diameter classes in the study stands was measured in low, very thick, medium and thick diameter classes, respectively. The highest and lowest mortality rates in the diameter classes were calculated in the low- and thick-diameter classes, respectively. The average volumes of deadwoods in different diameter classes were significantly different. In general, in order to identify changes in the stand structure over time and to investigate the dynamics of deadwood in the growing-up volume stage, it is suggested that the stand analyzed here be monitored in the future.
    Keywords: Decay degree, diameter class, Fagus orientalis, stand
  • M. Banifatemeh, H. Parvaresh *, M. Moslehi, S. Ghasemi, A. Bagheri Pages 164-175
    The aim of this study was to compare the richness, diversity, and evenness of soil macrofauna and the factors affecting it during the growing and dormant seasons in Amygdlus scoparia Spach stand in the protected area of Geno located in Hormozgan province, Iran. After the selection of a half-hectare stand of Amygdalus scoparia in the Geno protected area, 10 soil samples were randomly collected in the depth of 15 cm, under the crown of trees in growing and dormant seasons in order to measure physiochemical characteristics and identify soil macrofauna and their relations. After macrofauna separation, samples were transferred to the laboratory for physiochemical analysis. All variables were compared across two seasons using T-Test analysis (p <0.05) and the correlation of variables was analyzed using Pearson correlation (p <0.01). The results showed that all soil properties (nitrogen, carbon, phosphorus, and temperature) except electrical conduction and soil acidity in the growing season were significantly higher than those in dormant season. The frequency and biomass of macrofauna in the growing season were 1060 in m2 and 5.9 mg.m-2, respectively, comapred to 90 in m2 and 0.7 mg.m-2 obtained for dormant seasons. Further, the indices of Margalef, Menhinick, Simpson, Shannon and Waever, and evenness Pielou and Hill in growing season (2.55, 2.15, 0.79, 1.77, 0.89, and 0.93) were significantly higher than those in dormant season (0.23, 0.53, 0.09, 0.13, 0.49, and 0.19, respectively). Soil macrofauna frequency along with biodiversity, richness, and Pielou evenness indices showed positive and significant correlations with organic carbon, phosphorus, nitrogen and soil temperature.
    Keywords: diversity, growth season, Soil macrofauna
  • Sh. Alipour, Ziaedin Badehian *, H. Yusefzadeh, K. Espahbodi, F. Asadi Pages 176-188
    Climate change can be a major threat to the endemic species of the Hyrcanian forests. However, there have been almost no studies in terms of determining consequences of climate change on the distribution patterns of Populus caspica Bornm. In this study, ecological niche theory and MAXENT software as well as P. caspica presence data across the Hyrcanian forests of Iran were used to identify the relationships between species data to the climatic predictor variables under current and future (RCP 8.5) (2070) climate conditions. According to analysis of area under the ROC curve, the high value of AUC index (0.993) indicated the efficiency of the model in determining the potential habitat of P. caspica. Precipitation of driest month, temperature annual range, mean annual temperature, and isothermality were the most important bioclimatic variables in the determination of potential habitat for P. caspica. Moreover, our results demonstrated that the habitat suitability area of this species was 88317.3 km2 under current climate condition and 38.75% area was identified as a "good potential" level for the presence of P. caspica. Whereas under projected future climate (RCP 8.5), suitable areas would be decreased by 48.4% compared to the current condition. The results of this study can be applied in approaches management, conservation planning and reforestation by taking into account the effect of climate change on habitat suitability and species response to its changes and conservation strategies will be compiled for this species.
    Keywords: Climate change, conservation, Endemic species, MaxEnt model
  • F. Karami, A. Karamshahi *, A. Modaberi, J. Henareh Khalyani, A. Mahdavi Pages 189-200

    In light of the increase in demand for recreational forest areas, it is imperative to determine factors influencing visitor attitudes to better anticipate recreational needs and improve the management of these areas. Due to its natural and historical attractions, the Dalab forest area is considered one of the most important areas of tourism potential in the Ilam Province, Iran. By using the contingent valuation method, this study estimated the recreational value of this area. A logit model was evaluated by the likelihood ratio test to investigate the factors affecting the willingness to pay (WTP) for visiting it. The information was collected by filling out questionnaires by 180 visitors to the area with independent income in 2020. The results showed that family size, education level, marriage, owning a car, annual income, and the level of security in the area all contribute positively to visitors' WTP, but being a passenger, the length of the visit, and the amount offered of entry provided negatively affect the quality of this characteristic. 81.66% of respondents were willing to pay an entrance fee to visit the Dalab forest area. It was estimated that the respondents would be willing to spend on average 47690 Rials on a visit to this recreation area. Furthermore, the annual recreational value of the Dalab forest area was estimated at 476.9 million Rials, which is the equivalent of 184.7 thousand Rials per hectare. The results demonstrate that the region has a high recreational value, indicating its importance for sustainable management as one of the Zagros' most valuable ecosystems.

    Keywords: Logit model, recreational forest, willingness to pay