فهرست مطالب

مرتع و آبخیزداری - سال هفتاد و چهارم شماره 2 (تابستان 1400)

نشریه مرتع و آبخیزداری
سال هفتاد و چهارم شماره 2 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/31
  • تعداد عناوین: 15
|
  • محسن اسدالهی، محمد جعفری*، وحید سیاره، علی اسمعیلی، محمد طهمورث صفحات 233-243

    فرسایش بادی یکی از جنبه های مهم تخریب اراضی در مناطق خشک و نیمه خشک محسوب می شود، به طوری که حدود 20 درصد مساحت اراضی دنیا را تحت تاثیر خود قرار داده است. باد با جابجایی تپه های ماسه ای فرایند بیابان زایی را تشدید می کند؛ بنابراین تثبیت و جلوگیری از آن ها ضروری است. راهکار مبارزه با این پدیده کاهش سرعت باد یا افزایش پوشش سطحی و بالا بردن مقاومت خاک در برابر بادهای فرساینده می باشد. استفاده از انواع مالچ ها یا خاک پوشش ها یکی از روش هایی است که به شکل گسترده به منظور تثبیت ماسه های روان به کار می رود. بدین منظور تحقیقی در ایستگاه پژوهشی مرکز تحقیقات بین المللی همزیستی با بیابان شهرستان کاشان انجام شد؛ که هدف اصلی از این طرح بررسی اثر تیمار مالچ بیوپلیمر در سه غلظت (15%، 30% و 60%)، بر روی رطوبت سه عمق ماسه (عمق اول 5-0 سانتی متر، عمق دوم 10-5 سانتی متر و عمق سوم 20-10 سانتی متر) و بررسی این مالچ نسبت به حالت عدم وجود مالچ بر روی ماسه است؛ که نتایج نشان از نگهداشت رطوبت در ماسه های مالچ پاشی شده نسبت به تیمار شاهد داشتند و ازنظر آماری اختلاف معنی داری بین رطوبت عمق های مختلف ماسه مالچ پاشی شده نسبت به تیمار شاهد وجود داشت و در بین سه عمق اول، دوم و سوم، عمق اول بیشترین افزایش نگهداشت رطوبت را نسبت به شاهد داشت.

    کلیدواژگان: مالچ، فرسایش بادی، تثبیت ماسه های روان، نگهداشت رطوبت، کاشان، بیوپلیمر
  • محمدرضا اکبری، مجید رحیمی* صفحات 245-255

    وقایع حدی از جمله خشکسالی و سیل در کشور ایران همواره به عنوان یکی از مهم ترین و زیان بارترین مسایل کشور بوده و بررسی وقوع و پیش بینی آن ها در کانون توجه اکثر محققان بوده است. وقوع سیلاب در سال های اخیر و عدم توانایی سیستم مدیریت جهت اقدام به موقع جهت کاهش اثرات آن بر جوامع در معرض سیل همه را برآن داشته تا با استفاده از روش های مختلفی به پیش بینی سیلاب بپردازند. اما عدم وجود امکانات پایش و برداشت داده های هواشناسی و هیدرولوژیکی در حوزه های آبخیز کشور مانعی بزرگ بر سر راه مطالعات سیلاب تلقی می گردد. از این رو کاربرد حداقل داده های موجود جهت پیش بینی سیلاب می تواند راهی مناسب جهت برنامه ریزی و مطالعه سریع سیلاب در ایران باشد. در این مطالعه به بررسی کاربرد مدل سازی سری زمانی ARIMA و مدل هیبریدی ARIMA-Fourier جهت مدل سازی دبی حداکثر لحظه ای در مقیاس سالانه در 6 ایستگاه حوزه آبخیز گرگانرود پرداخته شد. نتایج نشان داد که به کارگیری مدل ARIMA به تنهایی نمی تواند نتیجه قابل قبولی به خصوص در مقیاس داده های سالانه داشته باشد، اما کاربرد مدل ARIMA-Fourier به خوبی توانست میزان دقت و کارایی مدل را افزایش دهد، به طوری که میزان شاخص های ارزیابی دقت و کارایی مدل به میزان قابل توجهی بهبود یافتند. در نتیجه می توان کاربرد مدل های هیبریدی مانند ARIMA-Fourier را جهت بهبود کارایی مدل سازی سری زمانی جریان های سیلابی مورد استفاده قرار داد.

    کلیدواژگان: مدل ARIMA، تبدیل Fourier، مدل هیبریدی ARIMA-Fourier، دبی حداکثر لحظه ای
  • محمد انصاری قوجقار، مسعود پورغلام آمیجی*، شهاب عراقی نژاد، ایمان باباییان، عبدالمجید لیاقت، علی سلاجقه صفحات 257-271

    واضح و مبرهن است که پدیده ENSO بر رژیم هیدرولوژیکی و اقلیمی نقاط مختلف کره زمین موثر می باشد اما اینکه شدت این تاثیر در نقاط مختلف به چه اندازه است، هنوز پاسخی به آن داده نشده و لذا این تحقیق در جهت پاسخ به این سوال مهم انجام شده است. در این پژوهش با استفاده از شاخص نینوی اقیانوسی (ONI)، تاثیر فاز مثبت النینو-نوسانات جنوبی اقیانوس آرام (ENSO) بر فراوانی روزهای همراه با طوفان گرد و غبار (FDSD) در 12 ایستگاه سینوپتیک واقع در دو استان خوزستان و سیستان و بلوچستان در بازه زمانی 40 ساله (2019-1980) بررسی شده است. بدین منظور از داده های ساعتی گرد و غبار، کدهای سازمان جهانی هواشناسی، سیستم استنتاج عصبی-فازی تطبیقی (ANFIS) و تغییرات زمانی شاخص FDSD در دو فاز خنثی و وقوع النینو استفاده شد. نتایج برآورد مدل ANFIS و مقادیر مشاهداتی شاخص FDSD نشان داد که در زمان وقوع النینو در استان های خوزستان و سیستان و بلوچستان به ترتیب در 33 و 17 واقعه، مقادیر مشاهداتی متغیر فراوانی روزهای همراه با طوفان گرد و غبار کمتر از مقادیر برآوردشده آن به ثبت رسیده است. همچنین نتایج نشان داد که فاز مثبت ONI، بر طوفان های گرد و غبار استان خوزستان نسبت به استان سیستان و بلوچستان تاثیرگذارتر است. از این رو، در زمان وقوع فاز گرم ENSO باید اقدامات بیشتری را در زمینه کنترل و مدیریت طوفان های گرد و غبار و اثرات مخرب آن در مناطقی که منشا طوفان گرد و غبار آن به صورت خارجی است، اتخاذ نمود.

    کلیدواژگان: شاخص ONI، شاخص FDSD، گرد و غبار، ANFIS، انسو
  • صادق آبروش، شیرین محمدخان*، محمدرضا ثروتی، منیژه قهرودی صفحات 273-286

    امروزه مشکل گرد و غبار به بحرانی منطقه ای و جهانی تبدیل شده است. گرد و غبار و طوفانهای ماسه ای می توانند به عنوان منابع تامین بودجه رسوب شکل گیری تپه های ماسه ای مورد توجه قرار گیرند. هدف از این پژوهش، بررسی روند حرکت منابع تولید گرد و غبار و نقش آن ها در شکل گیری تپه های ماسه ای در منطقه ماسه زار جلالی واقع در شرق استان قم می باشد. داده های تحقیق شامل اطلاعات کتابخانه ای، نقاط نمونه برداری شده و همچنین اطلاعات بدست آمده از ایستگاه های هواشناسی موجود در استان قم و بهره گیری از مدل HYSPLIT می باشد. ابزار های مورد استفاده در تحقیق شامل داده های اقلیم شناسی نرم افزارهایArcGIS ،WRPLOT ، Google earth-،Excel و اطلاعات ماهواره NOAA می باشد. در طول سال های (2019-1987) 89 درصد رخداد گرد و غبار در نیمه گرم سال و 11 درصد در نیمه سرد سال اتفاق افتاده است. گلبادهای ترسیم شده سه ایستگاه کوه سفید، قم و کوشک نصرت بیانگر برتری جهات شرق، جنوب شرق، غرب و جنوب غربی به سمت شهر قم می باشد. گل غبار نیز بر تسلط جهت شرق در فصول گرم سال تاکید دارد. مسیریابی و روند حرکت گرد و غبار در نقاط نمونه برداری شده در سطوح ارتفاعی تا 1000 متر و 1000 تا 1500 متر به صورت پسگرد به کمک مدل نشان داد از منشا خارجی، بیابان های عربستان ، سوریه و عراق و از منشا داخلی دریاچه نمک و دشت مسئله و اراضی رها شده کشاورزی در تولید منابع گرد و غبار و شکل گیری تپه های ماسه ای ماسه زار جلالی نقش بارزتری دارند.

    کلیدواژگان: گرد و غبار، گلباد، WRPLOT، Hysplit، ماسه زار جلالی
  • محسن آرمین*، سید علی صالح ولایتی نژاد، وجیهه قربان نیا خیبری، فاطمه طاعت پور، مرتضی بهزادفر صفحات 287-301

    این تحقیق در دو حوزه آبخیز دشت روم در شهرستان بویراحمد و حوزه آبخیز کره در شهرستان دنا با استفاده از مدل IntErO انجام شد. پس از جمع آوری اطلاعات پایه، 26 متغیر ورودی با استفاده از نقشه های توپوگرافی، خاک شناسی، زمین شناسی، کاربری اراضی و داده های اقلیمی استخراج و محاسبه شدند. نتایج نشان داد که حداکثر جریان خروجی از حوزه آبخیز کره و دشت روم در دوره بازگشت 100 ساله به ترتیب 235 و 179 متر مکعب بر ثانیه است. به عبارتی دیگر، میزان تولید رواناب در حوضه کره تقریبا 3/1 برابر جریان خروجی از حوضه دشت روم است و مقدار فرسایش حوزه آبخیز دشت روم و کره به ترتیب 22/105166 و 58/71402 مترمکعب خاک در سال است. با توجه به نسب تحویل رسوب 195/0 در حوضه دشت روم و 487/0 در حوضه کره، مقدار خاک فرسایش یافته انتقالی به خروجی حوضه ها (تولید رسوب) به ترتیب 32/20521 و 46/34800 متر مکعب در سال برآورد شد. ضریب شدت فرسایش در حوضه دشت روم 338/0 و در نتیجه بر اساس درجات شدت فرسایش مدل، شدت فرایند فرسایش در این حوضه کم و فرسایش غالب منطقه هم از نوع عمیق است و در حوضه کره نیز 403/0 و در نتیجه شدت فرایند فرسایش در این حوضه متوسط و فرسایش غالب منطقه هم از نوع سطحی است. میزان تولید رسوب در واحد سطح در حوضه دشت روم 53/133 و در حوضه کره 347 مترمعکب در سال است.

    کلیدواژگان: فرسایش خاک، جریان خروجی، نرم افزار، نسبت تحوبل رسوب، دشت روم، کره
  • رضا باقری، مهدی قربانی*، شهرام خلیقی سیگارودی، امیر علم بیگی صفحات 303-321
    خشکسالی ناشی از نوسانات اقلیمی از نظر گسترگی و حجم خسارات اجتماعی و اقتصادی که بر جای می‏گذارد، جزء پرمخاطره‏ترین بلایای طبیعی محسوب می‏شود که خسارات جبران ناپذیری را بر بخش کشاورزی و منابع آب کشور وارد می‏سازد. به عبارتی تاثیرات ویرانگری را به بخش‏های تولیدی، اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی وارد می‏‎کند. پژوهش حاضر با هدف کلی بررسی تحلیل مولفه های تاب آوری و ارایه مدل تاب آوری جامعه محلی در مواجهه با نوسانات اقلیمی انجام گردیده است. جامعه آماری پژوهش روستاییان حوزه آبخیز ندوشن می باشد که به منظور نمونه گیری از فرمول کوکران استفاده گردید و تعداد 102 نفر انتخاب شد. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه استفاده گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS25 و LISREL8.8 انجام شد. به منظور بررسی برازش مدل اندازه گیری مولفه های تاب آوری، داده های گردآوری شده با استفاده از نرم افزار لیزرل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد در بین مولفه های تاب آوری، "ابتکار و نوآوری" و "حکمرانی" به ترتیب با ضریب مسیر 91 درصد و 84 درصد از وضعیت بهتری نسبت به دیگر ساز ه ها برخوردارند و ساز ه های "آگاهی و اطلاعات" و "مدیریت سازگار" نیز با ضریب مسیر 10 درصد و 8 درصد از وضعیت مناسبی برخوردار نیستند. همچنین یافته ها نشان داد شاخص های نیکویی برازش دارای مقادیر مناسب بوده و مدل اندازه گیری ابعاد تاب آوری را با داده های مشاهده شده؛ تایید نمودند. بنابراین می توان اذعان نمود که نتایج این تحقیق می تواند در اقدامات هدفمند مورداستفاده قرارگرفته و در ترویج و تصویب مکانیسم های مقابله با بحران نوسانات اقلیمی برای ایجاد تاب آوری جامعه محلی موثر باشد.
    کلیدواژگان: تاب آوری، جامعه محلی، مدیریت سازگار، نوسانات اقلیمی، حوزه آبخیز ندوشن
  • محمد پیچند*، قاسمعلی دیانتی تیلکی، احسان ساداتی صفحات 323-338
    به منظور بررسی اثرهای هیدروپرایمینگ و تنش خشکی بر خصوصیات جوانه زنی بذور Cymbopogon olivieri آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در چهار تکرار و 50 عدد بذر در هر تکرار مورد بررسی قرار گرفت و پارامترهای جوانه زنی ارزیابی شدند. عامل اول تیمار هیدروپرایمینگ در چهار سطح (0، 24، 48 و 72 ساعت) و عامل دوم محلول پلی اتیلن گلایکول 6000 در سطوح 0، 4-، 8- و 16- بار در شرایط آزمایشگاه مورد بررسی قرار گرفت. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. تفاوت بین میانگین ها با استفاده از آزمون دانکن (05/0>P) مقایسه شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر متقابل تیمار زمان هیدروپرایمینگ و پلی اتیلن گلایکول سبب ایجاد اختلاف معنی دار بر سرعت جوانه زنی، طول ساقه چه و وزن تر و خشک ساقه چه (01/0>P) و شاخص قدرت (05/0>P) شد ولی بر پارامترهای درصد جوانه زنی، میانگین مدت زمان جوانه زنی، طول ریشه چه و وزن تر و خشک ریشه چه تاثیر معنی داری نداشت. تیمار 4- بار و بدون پرایمینگ (شاهد) بالاترین درصد جوانه زنی و تیمار 8- بار 48 ساعت کمترین درصد جوانه زنی را به ترتیب 49 و 14 درصد را دارا بودند. تیمار 8- بار 48 ساعت پرایمینگ بالاترین سرعت جوانه زنی را داشت. مقایسه میانگین نتایج نشان دهنده عدم جوانه زنی تیمار 16- بار در همه زمان های هیدروپرایمینگ بود. بر اساس نتایج به دست آمده، تیمار پلی اتیلن-گلایکول 4- و 8- بار در مدت زمان 48 و 72 ساعت هیدروپرایمینگ تاثیر مثبت بر درصد جوانه زنی بذر، سرعت جوانه زنی، شاخص قدرت و طول ریشه چه و ساقه چه Cymbopogon olivieriداشتند.
    کلیدواژگان: پلی اتیلن گلایکول 6000، قدرت بذر، رشد گیاهچه، تنش خشکی، Cymbopogon Olivieri
  • مجتبی جنت رستمی، محمد رحیمی*، سید حسن کابلی صفحات 339-358
    بیشتر مطالعات درزمینه طوفان های گرد و غبار در استان های غربی- شرقی کشور متمرکز است و کم تر تحقیقاتی در سایر مناطق ایران صورت گرفته است. در این تحقیق برخی از دشت های جنوبی البرز؛ که دارای پتانسیل تولید گرد و غبار می باشند انتخاب شدند. داده های روزانه 18 ایستگاه هواشناسی با دوره آماری بلندمدت از 2008 تا 2017 و برای محاسبه شاخص های خشک سالی کشاورزی، از محصولات MOD13Q1 و MOD11A1 در همان دوره استفاده شد. شاخص بارش استانداردشده و شاخص بارش- تبخیر و تعرق استانداردشده محاسبه و از کدهای هواشناسی ساعتی گرد و غبار، شاخص تجربی طوفان گرد و غبار به دست آمد؛ سپس روابط بین شاخص های اقلیمی، پوشش گیاهی و شاخص تجربی طوفان گرد و غبار با استفاده از همبستگی پیرسون و روش آماری رگرسیون چند متغیره موردبررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد بیش ترین فراوانی شاخص طوفان گرد و غبار طی 10 سال مربوط به ایستگاه امام خمینی با 5/30 و کم ترین آن طالقان با مقدار 05/0 است. تغییرات سال به سال شاخص گرد و غبار نشان می دهد در سال های ابتدایی بخش های مرکزی و جنوب شرقی منطقه به شدت تحت تاثیر طوفان های گرد و غبار بوده اما با کاهش ناگهانی روند طولانی مدت را به کاهشی تغییر داده است. بالاترین و پایین ترین همبستگی به ترتیب مربوط به سرعت باد و دما است، همبستگی منفی و قوی با شاخص TCI برقرار است. در مورد نتایج رگرسیون چند متغیره ماهیانه، در ماه های مختلف سال تا حدودی متغیر بوده، به گونه ای که در ماه های مختلف تاثیر عناصر اقلیمی و پوشش گیاهی تغییر می کند، به طورکلی سرعت باد، TCI و SPEI مهم ترین تاثیر را برافزایش طوفان های گرد و غبار می گذارد
    کلیدواژگان: تصاویر MODIS، SPEI، شاخص طوفان گرد و غبار، NDVI، رگرسیون چند متغیره
  • سحر ذاکری انارکی، غلامرضا زهتابیان، حسن خسروی*، حسین آذرنیوند، آرش ملکیان صفحات 359-372

    گزارش هییت بین الدول تغییر اقلیم نشان می دهد که میانگین دمای جهان در قرن بیستم برابر 2/0±6/0 درجه سانتی گراد افزایش یافته است. بنابراین پیش بینی بلندمدت متغیرهای اقلیمی و در نظر گرفتن تمهیدات لازم به منظور تعدیل اثرات سوء ناشی از تغییرات اقلیمی امری بدیهی است. در مطالعه حاضر به منظور ریزمقیاس نمایی داده های مشاهداتی دمای حداقل و حداکثر ایستگاه وزوان میمه استان اصفهان، از مدل SDSM استفاده شده است. داده های مدل جهانی CanESM2 تحت سه سناریوی جدید انتشار RCP2.6، RCP4.5و RCP8.5، به منظور پیش بینی دوره آینده نزدیک (2036-2006)، آینده میانی (2078-2037) و آینده دور (2100-2079) مورد استفاده قرا گرفتند. بررسی ها نشان دهنده توانایی بالای مدل SDSM در مدل سازی دمای حداکثر و حداقل در دوره پایه می باشند. نتایج پژوهش حاضر، حاکی از آن است که هر چه به قرن 21 نزدیک می شویم دمای حداقل و حداکثر در منطقه مطالعاتی افزایش می یابد. تغییرات میانگین دمای حداکثر بیشترین افزایش را تحت سناریوی RCP8.5 در دوره آینده دور (2100-2079)، در ماه ژولای خواهد داشت که این افزایش به 9/7 درجه سانتی گراد نیز خواهد رسید. تغییرات میانگین دمای حداقل نیز بیشترین افزایش را در ماه آگوست تحت سناریوی RCP8.5 نشان داده است. لذا با توجه به اینکه این افزایش دما در دوره های آتی بر روی وضعیت منطقه مطالعاتی، منابع آبی و طبیعی اثرگذار خواهد بود پیشنهاد می گردد، برنامه ریزان و مسیولین بخش های مربوطه راهکارهای لازم از قبیل تدابیری جهت اصلاح نظام آبیاری، روش هایی به منظور کاهش تبخیر و اصلاح نظام کشت، برای تعدیل خسارات ناشی از گرمایش و یا سازگاری با شرایط آب و هوایی جدید اتخاذ نمایند.

    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، دمای حداقل، دمای حداکثر، سناریوی جدید انتشار، میمه
  • حامد زاهدی خامنه، سعیدرضا خداشناس* صفحات 373-392

    در این پژوهش جهت ارزیابی شرایط سیستم آنالیز ریسک و مکان یابی جهت اجرای طرح های توسعه کم اثر (LID)، از آنالیز ریسک استفاده شد. نتایج نشان داد که سیستم جمع آوری اگر چه برای سیلاب های با دوره بازگشت دوساله مشکل خاصی ندارد ولی برای سیلاب های با دوره بازگشت بالاتر ظرفیت مناسب ندارد .جهت آنالیز ریسک از احتمال شکست (pof) و پیامد شکست (cof) استفاده شد و با استفاده از Z-Score دسته بندی شدند. نتایج نشان داد که در مناطق 10 و 11 ، 61.9 و 49.5درصد از زیر حوضه در دسته با احتمال شکست بالا (گروه های 4 و 5) قراردارند . همچنین بررسی پیامد شکست نشان داد که 16.3 درصد از زیر حوضه های منطقه 10 و 24 درصد از زیر حوضه های منطقه 11 در گروه با پیامد شکست بالا قرار دارند. جهت رتبه بندی نهایی زیر حوضه به منظور اولویت بندی در جانمایی طرح های LID علاوه بر آنالیز ریسک، زیر حوضه ها بر اساس اولویت های اقتصادی اجتماعی و کاربری اراضی نیز دسته بندی گردید. رتبه بندی نهایی نشان داد 6.6 درصد از زیر حوضه های مورد مطالعه که شامل 22.8 درصد از مساحت محدوده مورد بررسی هستند در دسته با ریسک بالا قرار می گیرند. انجام رتبه بندی، مناطق با خطر سیل بالا را تحت فشار می گذارد که کنترل LID را بپذیرند و سرمایه گذاری انجام دهند ، همچنین به مناطقی که خطر سیل کمتری دارند اما احتمال بالاتر در اجرا و سرمایگذاری LID ها دارند سود می رسانند.

    کلیدواژگان: سیلاب شهری، آنالیز ریسک، توسعه کم اثر، زیر حوضه
  • صاحبه کریمی، شراره پورابراهیم*، علی سلاجقه، آرش ملکیان، میشل استروچ، مارتین فولک، فلیکس ویتینگ صفحات 393-405

    حقابه محیط زیستی ترکیبی از کمیت، کیفیت و زمان بندی آب موردنیاز برای پایداری اکوسیستم آبی است. رودخانه کرج یکی از پنج رودخانه حفاظت شده کشور است که منبع مهم تامین کننده آب آشامیدنی تهران و کرج، آب کشاورزی و منبع تامین برق کشور است. این رودخانه درگذشته نیازهای محیط زیستی پایین دست را تامین می کرده ولی در سال های اخیر و به دلیل رشد مصرف آب کلان شهر تهران و کرج بخش عمده آب این رودخانه برای مصرف شرب تخصیص می یابد و این مسئله حیات زیستمندان وابسته به آن را درخطر قرار داده است. مقاله حاضر باهدف تعیین دامنه قابل قبول حقابه محیط زیستی رودخانه کرج و مقایسه آن با مقدار برآورد شده توسط وزارت نیرو صورت گرفته است. بدین منظور، ابتدا با استفاده از روش های منحنی تداوم جریان (Q90 و Q95) و شاخص های تغییرپذیری جریان، حقابه زیست محیطی رودخانه در سطح زیرحوزه و در مقیاس زمانی ماهانه محاسبه گردید که به این ترتیب سهم زیرحوزه های مختلف در تامین حقابه مشخص شده و می تواند جهت مدیریت حوزه های آبخیز مدنظر قرار گیرد. نتایج نشان داد که روش منحنی تداوم جریان Q95 بالاترین و تنانت اصلاح شده وزارت نیرو کمترین مقادیر را برآورد می کنند، برای مثال در آخرین ایستگاه (سیرا-کرج) مقدار Q95 میانگین ماهانه 5/75 m3/s است درحالی که مقدار میانگین برآورد شده از تنانت m3/s 2/35 می باشد. درنهایت، مقادیر به دست آمده به وسیله روش منحنی تداوم جریان به عنوان حد بالا و شاخص تغییرپذیری جریان به عنوان حد پایین حقابه رودخانه کرج به صورت ماهانه پیشنهاد شد.

    کلیدواژگان: آستانه حقابه محیط زیستی، روش های هیدرولوژیکی، IHA، FDC. حداقل جریان یک روزه
  • افشین صادقی راد*، نگار عینی، عاطفه فتاحی، حریر سهرابی صفحات 407-421

    هر گونه گیاهی با توجه به نیازهایش یک مکان بهینه از محیط را به عنوان زیستگاه انتخاب می‏کند. این تحقیق به منظور ارزیابی رابطه بین ترکیب گونه‏های گیاهی با عوامل ادافوتوپوگرافیکی در مراتع استپی مرودشت در استان فارس مورد بررسی قرار گرفت. برای این کار از روش نمونه برداری تصادفی استفاده شد و برای برداشت عوامل پوشش گیاهی و محیطی، ترانسکت هایی به طول 30 متر پیاده گردید. در مرحله دوم نمونه برداری نمونه برداری از خاک و اندازه گیری‏های میدانی توپوگرافی صورت گرفت و نمونه های خاک به آزمایشگاه انتقال داده شدند. در آزمایشگاه میزان ماده آلی (OM)، هدایت الکتریکی (EC)، اسیدیته (EC)، درصد شن، سیلت و رس خاک، سدیم، پتاسیم و فسفر اندازه‏گیری شد. رابطه بین عوامل ادافوتوپوگرافیکی و ترکیب گونه های گیاهی با استفاده از آنالیزهای چند متغیره DCA و CCAتعیین گردید. مهم ترین عوامل خاکی موثر در پراکنش پوشش گیاهی با استفاده از روش CCA شوری و سدیم بودند. همچنین ارتفاع از سطح دریا و شیب به عنوان عوامل توپوگرافی تاثیر گذار در ترکیب گونه های گیاهی شناخته شدند.

    کلیدواژگان: خاک، توپوگرافی، ترکیب گیاهی، گیاه
  • سعیدمحمد صبوری، حسین حاجی علی بیگی*، مرتضی طالبیان، مرتضی فتاحی صفحات 423-436
    فعالیت های تکتونیکی بوسیله رخداد زمین لرزه و ایجاد نیروی محرک، بالا آمدگی های تکتونیکی، شکستگی ها و خردشدگی های ناشی گسلش، ایجاد درز و شکاف در سنگ ها و تسریع فرایند هوازدگی مکانیکی و شیمیایی، ایجاد گوژ گسلی و برش گسلی بعنوان مصالح مستعد لغزش، افزایش نفوذپدیری سنگ ها، تغییر در جهت و میزان شیب لایه های زمین شناسی و... باعث رخداد زمین لغزش ها می گردد. محدوده مطالعاتی در زون ساختاری البرز مرکزی و ایران مرکزی در بین مختصات 22/49 تا 15/51 طول شرقی و 81/35 و 9/36 عرض شمالی واقع شده است. در این پژوهش پس از بررسی های کتابخانه ای و مشاهدات صحرایی، موقعیت مکانی 280 زمین لغزش با پهنه گسلی گسل های منطقه با نرم افزار مربوطه مقایسه گردید و مشخص گردید که 34 درصد از کل زمین لغزش های شناسایی شده در پهنه گسلی گسل های محدوده مطالعاتی واقع شده اند. باتوجه به مساحت 5 درصدی پهنه های گسلی، درصد بالای رخداد زمین لغزش ها نشان از ارتباط فعالیت تکتونیکی و رخداد زمین لغزش می باشد. لذا می توان بیان نمود که فعالیت های تکتونیکی باعث رخداد زمین لغزش در محدوده مطالعاتی گردیده است و باتوجه به تعداد زیاد زمین لغزش ها در محدوده می توان، منطقه را از نظر تکتونیکی با فعالیت بالا ارزیابی نمود. همچنین آسیب پذیری مناطق مسکونی در جاهایی که در نزدیکی گسل های فعال و کواترنری قرار گرفته اند بالا است، چونکه علاوه بر امواج لرزه ای و گسیختگی سطحی حین زلزله، با مخاطره دیگری بنام زمین لغزش روبرو هستند.
    کلیدواژگان: تکتونیک فعال، زمین لغزش، شمال قزوین، گسل، آبخیزداری
  • علیرضا محمودی، علی طویلی*، حمیدرضا بوستانی، محمد جعفری، سلمان زارع صفحات 437-451

    آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در چهار تکرار انجام شد. فاکتور اول شامل زغال زیستی در هفت سطح (عدم کاربرد زغال زیستی(C)، زغال زیستی بقایای گندم 5/1 درصد وزنی(GB1)، زغال زیستی بقایای گندم 3 درصد وزنی(GB2)، زغال زیستی بقایای ذرت 5/1 درصد وزنی(ZB1)، زغال زیستی بقایای ذرت 3 درصد وزنی(ZB2)، زغال زیستی بقایای پنبه 5/1 درصد وزنی(PB1) و زغال زیستی بقایای پنبه 3 درصد وزنی(PB2) و فاکتور دوم شامل کاربرد سرب در سه سطح (0(Pb0)، 150 (PB1) و 300 (PB2) میلی گرم در کیلوگرم خاک) بود. این پژوهش نشان داد که افزایش کاربرد سطوح زغال های زیستی بقایای گیاهی گندم، ذرت و پنبه از سطح 0 به 3 درصد وزنی سبب افزایش قابلیت هدایت الکتریکی (31/0،15/0 و02/0 دسی زیمنس بر متر)، کربن آلی خاک (53، 59 و 63 درصد)، پ هاش خاک (13/0، 05/0 و15/0 واحد) و کاهش غلظت سرب قابل استفاده (12/16،83/12 و 25/10 درصد) در خاک شد. همچنین کاربرد انواع زغال های زیستی بقایای گیاهی گندم، ذرت و پنبه در سطح 3 درصد وزنی سبب افزایش فراهمی آهن (به ترتیب 65، 72 و 69 درصد)، منگنز (105، 74 و 41 درصد)، مس (10، 62/15 و 5/22 درصد) و پتاسیم (167،114 و50 درصد) شد. کاربرد انواع زغال های زیستی مورد استفاده سبب بهبود برخی ویژگی های خاک شد. زغال زیستی گندم در سطح 3 درصد وزنی(GB2) از نظر تاثیر گذاری بر ویژگی های خاک از جمله افزایش کربن آلی خاک، افزایش فراهمی عناصر غذایی مانند پتاسیم و منگنز و کاهش فراهمی سرب در خاک نسبت به بقیه موثرتر بود.

    کلیدواژگان: زغال زیستی گندم، سطوح زغال زیستی، سرب، عناصر غذایی
  • معصومه مقبل* صفحات 453-468

    در ایستگاه های همدیدی داده های دمای اعماق خاک از بیشترین خلا آماری برخوردار است. از اینرو، در پژوهش حاضر تلاش شد تا علاوه بر ارزیابی تغییرات دمای اعماق مختلف خاک و توزیع مکانی و زمانی آن، دقت و عملکرد داده های باز تحلیل پایگاه ECMWFمورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد. برای این منظور، داده های ایستگاهی دمای شش عمق از خاک مربوط به چهار ایستگاه در تهران در بازه زمانی (1997-2018) و در مقیاس ساعتی از سازمان هواشناسی کشور استخراج شد. ابتدا با استفاده از آزمون من-کندال روند تغییرات دمای اعماق خاک مورد بررسی قرار گرفت. همچنین توزیع مکانی-زمانی داده های اعماق خاک در تهران تعیین شد. علاوه براین، داده های شبکه بندی شده و باز تحلیل پایگاه ECMWF نسخه ERA5 برای محدوده مورد مطالعه دریافت و به فرمت عددی تبدیل شد. در ادامه، دقت و عملکرد داده های بازتحلیل با استفاده از آزمون های آماری ضریب همبستگی، خطای میانگین، خطای میانگین مطلق و خطای جذر میانگین مربعات تعیین شد. نتایج آزمون من-کندال نشان داد که دمای هر دو عمق خاک در هر چهار ایستگاه از روند افزایشی برخوردار است. ضریب همبستگی بین داده های ایستگاهی و باز تحلیل برای عمق اول 97/0و برای عمق دوم 95/0بدست آمد. به طور میانگین داده های باز تحلیل در عمق یک و برای ساعات 03، 09 و 15 به ترتیب به مقدار 20/0 ، 7/1 و 2/2 درجه سلسیوس حالت بیش برآوردی دارد. این مقدار در ساعات مختلف مورد بررسی برای عمق دوم شامل 8/0، 9/1 و 5/2 درجه سلسیوس است.

    کلیدواژگان: دمای اعماق خاک، روند، داده های باز تحلیل، ECMWF، تهران
|
  • Mohsen Asadollahi, Mohammad Jafari *, Vahid Sayare, Ali Esmaeili, Mohammad Tahmoures Pages 233-243

    Wind erosion is one of the most important aspects of land degradation in arid and semi-arid regions, which 20% of land area of the world has been influenced by wind erosion. The wind increases the desertification process by displacing sand dunes. Therefore, the stabilizition and preventing the moving sands is essential. A strategy to combat this phenomenon is to reduce wind speed or to increase surface cover and soil resistance against erosion winds. The application of mulch or soil cover is one of the methods widely used to stabilize moving sands. For this purpose, a study was done at the Research Station International Desert Research Centre in Kashan city. The main purpose of this study was to investigate the effect of Multivariate biopolymer treatment at three concentrations (15%, 30% and 60%) on the moisture content of three sand depths (first depth of 0-5 cm, second depth of 5-10 cm and depth of third 10-20 cm), and study this mulch Compared with levels without mulch on the sand. Results showed soil moisture retention in Mulching compared to the control treatment, and statistically, there was significant differences between different depths of soil moisture Mulching compared to the control treatment and in between the first, second and third depths, the first depth had the highest increase in moisture holding compared to the Control treatment.

    Keywords: Mulch, Wind Erosion, stabilize moving sands, Moisture holding, Kashan, Biopolymer
  • Mohammadreza Akbari, Majid Rahimi * Pages 245-255

    Extreme events such as drought and floods in Iran have always been one of the most important and harmful issues in the country and their occurrence and prediction have been in the focus of most researchers. Occurrence of floods in recent years and the inability of the management system to act in a timely manner to reduce its effects on flood-prone communities have led everyone to use various methods to predict floods. However, the lack of facilities for monitoring and collection of meteorological and hydrological data in the country's watersheds is considered a major obstacle to flood studies. Therefore, using the minimum available data to predict floods can be a good way to plan and study floods in Iran quickly. Therefore, in this study, the application of ARIMA time series modeling and ARIMA-Fourier hybrid model for modeling the maximum instantaneous discharge on an annual scale in 6 stations of Gorganroud watershed was investigated. The results showed that the use of ARIMA model alone cannot have an acceptable result, especially in the annual data scale, but the application of ARIMA-Fourier model could well increase the accuracy and efficiency of the model, so that the accuracy and efficiency indices of the model were significantly improved. As a result, the use of hybrid models such as ARIMA-Fourier can be used to improve the modeling efficiency of flood flows time series.

    Keywords: ARIMA Model, Fourier transform, ARIMA-Fourier hybrid model, Maximum instantaneous flow
  • Mohammad Ansari Ghojghar, Masoud Pourgholam-Amiji *, Shahab Araghinejad, Iman Babaeian, Abdolmajid Liaghat, Ali Salajegheh Pages 257-271

    It is clear that the ENSO phenomenon affects the hydrological and climatic regimes in different parts of the world, but the extent of this effect in different parts of the world has not yet been answered. Therefore, this research has been done to answer this important question. In this research, using the Oceanic Niño Index (ONI), the effect of the positive phase of the El Niño-Southern Oscillation (ENSO) on the Frequency of Dust Stormy Days (FDSD) in 12 synoptic stations located in Khuzestan and Sistan and Baluchestan provinces over a period of 40 years (2019-1980) has been reviewed. For this purpose, hourly dust data, codes of the World Meteorological Organization, Adaptive Neural-Fuzzy Inference System (ANFIS) and time changes of FDSD index in two neutral phases and the occurrence of El Niño were used. The results of ANFIS model estimation and observational values of FDSD index showed that at the occurrence time of El Niño in Khuzestan and Sistan and Baluchestan provinces, equal to 33 and 17 events, respectively, the observable values of the frequency of days with dust storm were less than the estimated values. The results also showed that the positive phase of ONI is more effective on dust storms in Khuzestan province than in Sistan and Baluchestan province. Therefore, during the hot phase of ENSO, more measures should be taken to control and manage dust storms and their destructive effects in areas where the source of dust storms is external.

    Keywords: ONI Index, FDSD Index, Dust, ANFIS, ENSO
  • Sadegh Abravesh, Shirin Mohamadkh *, Mohammadreza Sarvati, Manijeh Ghohrodi Pages 273-286

    Today, the dust problem has become a regional and global crisis. Dust and sandstorms can be considered as funding sources for the formation of sand dunes. The purpose of this study is to investigate the movement of dust production sources and their role in the formation of sand dunes in the Jalali sandy area located in the east of Qom province. The research data includes library information, sampled points as well as information obtained from meteorological stations in Qom province and using the HYSPLIT model. The tools used in the research include climatic data from ArcGIS, WRPLOT, Google earth, Excel and NOAA satellite data. During the years (1987-2019), 89% of dust occurrence occurred in the warm half of the year and 11% in the cold half of the year. The drawn flowers of the three stations of Kuh-e-Sefid, Qom and Kushk-e-Nusrat show the superiority of the east, southeast, west and southwest directions towards Qom city. Dust also emphasizes dominance in the east in hot seasons. Routing and movement of dust in the sampled points at altitudes up to 1000 m and 1000 to 1500 m in reverse using the HYSPLIT model showed the external origin, deserts of Saudi Arabia, Syria and Iraq and the internal origin of the salt lake and plain Abandoned agricultural lands and lands have a more prominent role in the production of dust sources and the formation of glorious sand dunes.Keywords: Dust, Rose, HYSPLIT, WRPLOT, Jalali Sands.

    Keywords: Dust, Wind Flower, Hysplit, WRPLOT, Jalali sand field
  • Mohsen Armin *, Sayed Alisaleh Velayatinejad, Vajihe Ghorbannia Kheybari, Fateme Taatpour, Morteza Behzadfar Pages 287-301

    This research was conducted in two watersheds Dasht-e-Room in Boyerahmad county and Kareh in Dena county using IntErO model. After collecting basic information; the 26 input variables were extracted and calculated using topographic, pedologic, and geologic and land use maps and climatic data i. The results showed that the maximum outflow from the watersheds of Kareh and Dashtrom in 100 year return period are 235 and 179 cubic meters per second, respectively, In other words, the amount of runoff produced in the Kareh watershed is approximately 1.3 times the oufflow from the Dasht-e- room basin and the amount of soil erosion in Dasht-e-Room and Kare watersheds, 105162.22 and 71402.58 cubic meters per year, respectively. Considering sediment delivery ratio of 0.195 in Dasht-e-Room watershed and 0.487 in the Kareh watershed, the amount of soil eroded transferred to the outlet of the watersheds (sediment yield) is 20521.32 and 34800.46 cubic meters per year respectively. The erosion intensity coefficient in Dasht-e-Room watershed is 0.338 and as a result, based on the degree of erosion intensity of IntErO model, the erosion process intensity in this watershed is low and the dominant erosion of the region is deep. The erosion intensity coefficient in Kareh watershed is 0.403 and as a result, the erosion process intensity in this watershed is moderate and the dominant erosion of the region is superficial. The amount of sediment yield per unit area in Dasht-e-Room watershed is 133.53 and in the Kareh watershed it is 347 cubic meters per year.

    Keywords: Soil erosion, outflow, Software, Sediment delivery ration, Dash-e-Room, Kareh
  • Reza Bagheri, Mehdi Ghorbani *, Shahram Khalighi Sigaroudi, Amir Alambeigi Pages 303-321
    Water deficit caused by climate change due to the extent and magnitude of the social and economic damages it causes, is one of the most dangerous natural disasters that causes irreparable damage to the agricultural and water resources of the country. In other words, it has devastating effects on the productive, economic, social and environmental sectors. The purpose of this study was to analyze the components of resilience and present a model of resilience of the local community in the face of climate change. The statistical population of the study consisted of rural community of Nodushan watershed which was used for sample size of Cochran formula and 100 people were surveyed based on a researcher-made questionnaire. The Resilience Component Analysis Questionnaire was used. Data were analyzed using SPSS25 and LISREL8.8 software. To investigate the fit of the resilience component measurement model, the data was analyzed used LISREL software. The results showed that among the resiliency indices, the indicators of "local networks" and "financial and infrastructure" with 91 percent and 84 percent path coefficients were better than other indices, respectively. "Compatible management status" and "risk-taking" with 10 percent and 8 percent path coefficients, respectively, are not appropriate. Also, results showed that the goodness-of-fit indices had values and confirmed the resilience dimension measurement model with the data. Therefore, it can be acknowledged that the results of this study can in actions and can be effective in promoting and adopting climate change crisis mitigation mechanisms to create resilience in the local community.
    Keywords: resilience, Local Community, Adapted Management, climate change, Nodushan Watershed
  • Mohammad Pichand *, Ghasem Ali Dianati Tilaki, Ehsan Sadati Pages 323-338
    To evaluate the effects of hydropriming and drought stress on germination traits of cymbopogon olivieri the experimental design was two factors factorial arranged in a completely randomized design, with four replications and 50 seeds per replicate. The first factor was hydropriming (in four levels), the second, polyethylene glycol 6000 (in four levels), in laboratory conditions. That data were analyzed using spss software. The difference between the means was compared using duncan test (p<0.05). ANOVA Results indicated that the interaction between hydropriming time treatment and polyethylene glycol treatment caused significant differences in germination rate, shoot length, shoot wet and dry weight (P<0.01) and vigor index (P<0.05 ). But it caused no significant differences in parameters of percentage of germination, average germination time, root length, root wet and dry weight. The highest percentage of germination was related to the treatment by -4 bar PEG and without priming (control). The lowest percentage of germination was resulted under hydropriming in 48h and treatment by -8 bar polyethylen glycol respectively 49 and 14 percent. The highest rate of germination was related to the treatment by -8 bar PEG and hydropriming in 48h. Also seeds didn’t germinated in -16 bar of PEG in all hydropriming times. The results showed that the treatments by -4 and -8 bar PEG during 48 and 72 hours hydropriming caused the most positive effects on seed germination percentage, germination rate, vigor index, root length, shoot length of cymbopogon olivieri seeds.
    Keywords: polyethyleneglycol 6000, Seed vigor, Seedling growth, Drought stress, Cymbopogon Olivieri
  • Mojtaba Jannatrostami, Mohammad Rahimi *, Hassan Kaboli Pages 339-358
    Most of the studies on dust storms are concentrated in the western-eastern provinces of the country and less research has been done in other parts of Iran. In this research, some of the southern plains of Alborz; which have the potential to produce dust were selected. Daily data of 18 meteorological stations with long-term statistical period from 2008 to 2017 and to calculate the indicators of agricultural drought, MOD13Q1 and MOD11A1 products were used in the same period. Standardized precipitation index and standardized precipitation-evapotranspiration index were calculated and from the dust hourly meteorological codes, the experimental dust storm index was obtained. Then the relationships between climatic indices, vegetation and experimental index of dust storm were investigated using Pearson correlation and multivariate regression statistical method. The highest frequency of DSI index during 10 years is related to Imam Khomeini station with a value of 30.5 and the lowest is Taleghan station with 0.05. The Year-on-year changes in the dust index show that in the early years, the central and southeastern parts of the region were affected by dust storms, and sudden decrease had a significant effect on the results and reduced the long-term trend. The highest and the lowest correlation is respectively wind speed and Temperatur .Regarding the results of monthly multivariate regression, are somewhat variable in different months of the year, so that the effect of climatic elements and vegetation changes in different months, in general wind speed, TCI and SPEI have the most important effect on increasing
    Keywords: MODIS images, SPEI, dust storm index, NDVI, multivariate regression
  • Sahar Zakeri Anaraki, Gholamreza Zehtabian, Hassan Khosravi *, Hossein Azarnivand, Arash Malekian Pages 359-372

    Intergovernmental Panel on Climate Change report shows that the world average temperature has increased to 0.6 ° C ± 0.2 ° C in the twentieth century. Therefore, long-term prediction of climate variables and the consideration of measures to mitigate the adverse effects of climate change is evident. The SDSM model was used to downscale observation data of the minimum and maximum temperatures of the Vazvan Meyme station in Isfahan province. The CanESM2 global model data under new emission scenarios: RCP2.6, RCP4.5, and RCP8.5 are used to predict the near future (2006-2036), mid-term (2037-2078) and far-away future (2079-2100). The studies show the ability of the SDSM model to model maximum and minimum temperatures in the base period. The results of this study necessary indicate that as we get closer to the 21st century, the minimum and the maximum temperatures increase in the area of study. The average maximum temperature changes will have the highest increase under the RCP8.5 scenarios in the (2079-2100), in July, which will reach 7.9 ° C. The average changes in minimum temperature show the highest increase in August under the RCP8.5 scenarios. Therefore, considering that this temperature increase in future periods will affect the status of the study area, water resources, and natural resources. Planners and authorities of the relevant departments will take the necessary measures, such as measures to correct irrigation systems, methods for reducing evaporation and improving the cultivation system, to adjust the damage caused by heating or adapt to the new climatic conditions.

    Keywords: climate change, maximum temperature, Meyme, Minimum Temperature, New emission scenarios
  • Hamed Zahedi Khameneh, Saeed Reza Khodashenas * Pages 373-392

    In this study, the surface water collection systems of districts 10 and 11 of Mashhad were modeled and evaluated using risk analysis. Sub-basins were also ranked in order to locate the implementation of low impact development (LID) practices. The results showed that although the collection system has no particular problem with floods with a two- year return period, it does not have a suitable capacity for floods with a higher return period, so that for floods with 5 and 50 years of return period, it has 80 percent discharge capacity of surface runoff and in these year returns, 29.1 and 38.2 percent of the canals, respectively, face waterlogging and back flow.In order to final ranking of the sub-basin for prioritizing the location of LID practices, in addition to risk analysis, the sub-basins were classified based on economic priorities, social conditions and land use. The final ranking that 6.6% of the studied sub-basins, which includes 22.8% of the study area are in groups 4 and 5 (the highest Priority). Ranking puts areas with high flood risk under pressure to accept LID control and make an investment in it, as well as benefits areas where are at lower risk of flooding but are more likely to implement LID practices and invest in them.

    Keywords: urban floods, Risk analysis, low impact development, sub-basins
  • Sahebe Karimi, Sharareh Pourebrahim *, Ali Salajegheh, Arash Malekian, Michael Strauch, Martin Volk, Felix Witing Pages 393-405

    Environmental flow (EF) is the quantity, quality and timing of water needed for ensuring the sustainability of aquatic ecosystems. The Karaj River is one of the five protected rivers in Iran. It provides drinking water for the cities of Tehran and Alborz, water needed for agriculture, and is also an important power supply source for the country. While the river has fulfilled for a long time environmental requirements of downstream areas, this has been threatened in recent years by increasing demands of the rapidly growing population in Tehran and Karaj. In the present study, we tried to find an acceptable environmental flow range by using Flow Duration Curve (FDC) and Indicators of Hydrological Alteration and compared the results with the Tennant method which has been officially used by the Energy Ministry of Iran. Results are presented in monthly resolution and at the scale of sub-watersheds to provide a spatio-temporal EF analysis that can be used in watershed management planning. Based on the results, highest and lowest amounts of EF were calculated by FDC-Q95 and Tennant methods, respectively. For instance, the monthly mean Q95 in last gauge (Sira-Karaj) equals 5.75 m3/s, while the mean value estimated by Tennant is just 2.35 m3/s. Eventually, this study suggests a range of the EF values obtained by the FDC method as the upper monthly threshold and the Indicators of Hydrological Alteration as lower monthly threshold for Environmental Flow in Karaj River.

    Keywords: Environmental Flow threshold, hydrological methods, IHA, FDC, Minimum one day flow
  • Afshin Sadeghirad *, Negar Eini, Atefeh Fatahi, Harir Sohrabi Pages 407-421

    Any plant according to its needs selects an optimal location of the environment as habitat. The aim of this study was to evaluate the relationship between plant species composition and edaphotopopographic factors in the steppe rangelands of Marvdasht in Fars province. Soil and vegetation sampling was carried out by random sampling and transect method, respectively. In this study, transects with a length of 30m were used. After sampling the soil samples were transported to the laboratory. In the laboratory content of OM, EC, pH, sand, silt and clay, Na, K and P were measured. The relationship between environmental factors and species composition was determined using DCA and CCA multivariate analyzes. The most important factors in the distribution of vegetation, were soil EC and Na. Altitude and slope were identified as effective topographic factors the composition of plant species.

    Keywords: multivariate, Analysis, Topographic, Plant
  • Saeedmohammad Sabouri, Hossein Hajialibegi *, Morteza Talebian, Morteza Fattahi Pages 423-436
    Tectonic activities by the occurrence of earthquakes and the creation of driving force, tectonic uplifts, fissures and fractures caused by faults, creating and seam and cracks in rocks and accelerating the process of mechanical and chemical weathering, creating fault gouges and fault shear as the materials prone to landslides, increasing the penetration of rocks, changes in the direction and slope of geological layers, etc. cause landslides. The study area is located in the structural zone of Central Alborz and Central Iran between the coordinates of 49.22 to 51.15 east longitude and 35.81 and 36.9 north latitude. In this study, after library surveys and field observations, the location of 280 landslides with fault zones of faults in the region was compared with the relevant software and it was found that 34% of the total landslides identified in Fault zone. Due to the 5% area of fault zones, the high percentage of landslide occurrence indicates the relationship between tectonic activity and landslide occurrence. Therefore, it can be said that tectonic activities have caused landslides in the study area and due to the large number of landslides in the study area, the area can be assessed tectonically with high activity. Vulnerability of residential areas is also high in areas near active and Quaternary faults, because in addition to seismic waves and surface rupture during an earthquake, they threat by another hazard called landslides.
    Keywords: active tectonics, Landslide, North Qazvin, Fault, Watershed management
  • Ali Reza Mahmoodi, Ali Tavili *, Hamid Reza Boostani, Mohammad Jafari, Salman Zare Pages 437-451

    An appropriate amount of soil was picked up from the surface horizon (0-30 cm) from the rangeland of Darab city. After air drying and passing through a 2 mm sieve, some physical and chemical properties of the soil were measured. A factorial pot experiment was conducted in a completely randomized design with four replications. The first factor includes biochars in 7 levels (no application of biochar (C), wheat biochar (1.5 % w/w) (GB1), wheat biochar (3 % w/w) (GB2), corn biochar (1.5 % w/w) (ZB1), corn biochar (3 % w/w) (ZB2), cotton biochars (1.5 % and 3% w/w) and the second factor includes the use of lead (Pb) at 3 levels (0 (Pb0), 150 (Pb150) and 300 (Pb300) mg kg-1 soil) under forage panicum cultivation. After copmpleting vegetative growth, the plants were cutted and harvested from 0.5 cm of the soil surface. This study indicated that with increasing the biochar levels from 0 to 3 % (w/w), the electrical conductivity (0.31, 0.15 and 0.02 dS/m), soil organic carbon (53, 59 and 63%) and soil pH (0.13, 0.05 and 0.15 units) were increased and the Pb availabity (16.12, 12.83 and 10.25%) was decreased, respectively. With enhancing the Pb levels from 0 to 300 mg kg-1 soil, the concentration of soil manganese (17.27%) and potassium (4.54%) availability were significantly reduced.

    Keywords: Wheat biochar, Biochar levels, lead, nutrients
  • Masoumeh Moghbel * Pages 453-468

    Soil depth temperature is one of the most effective factors on agricultural products. However, the it has highest missing data in synoptic weather stations. Hence, this research aims to evaluate soil depth temperature changes and determine the accuracy and applicability of ECMWF re-analysis data in estimation of SDT. To do so, soil depth temperature data for different depths (5,10, 20, 30, 50 and 100 cm) of Mehrabad, Geophysic, Shomal-e-Tehran and Doushan Tapeh stations were extracted in hourly time intervals (03, 09, 15 UTC) from Iran’s Meteorology Organization. Then, trend analysis was carried out by Mann-Kendall test. Also, gridded re-analysis SDT data of ERA5 were extracted from ECMWF from 1997 to 2018 statistical period. Re-analysis data were convert from Netcdf format to text using GIS. Then, their accuracy was analyzed by ME, MAE and RMSE tests. The climatic trend of soil depth temperature presents the general increase trend in all studied stations during the 1997-2018. Furthermore, the results showed close correlations between observational and re-analysis data at different depths. Re-analysis data could mainly reproduce the temporal-spatial distributions of soil depth temperature in study area. The correlation coefficient between observational and re-analysis data was 0.97 and 0.95 for first and second studied depths of the soil, respectively. It indicates a significant linear relationship between observational data and ERA5 re-analysis data in hourly time intervals. However, the ERA5 overestimates the SDT data in comparison with observational data

    Keywords: Soil Depth Temperature, trend, Re-Analysis Data, ECMWF, Tehran