فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات تاریخ اسلام
پیاپی 49 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محدثه پاینده، علیرضا ابطحی*، ناصر جدیدی صفحات 7-30

    خنجی از مورخان رسمی بود که علاوه بر گزارش احوال سلاطین، پرداختن به مسایل اجتماعی نیز در آثارش مشهود است؛ اما طرح این مسایل در آثار او ذیل تاریخ حکومت و آمیخته با نگرش های فقهی-حقوقی بود که وجه تمایز او نسبت به دیگر مورخان هم عصرش است. هدف این مقاله آن است که با روش توصیفی-تحلیلی برجسته ترین موضوعات اجتماعی مدنظر خنجی را تا حد امکان در سه اثر تاریخی اش - عالم آرای امینی، مهمان نامه بخارا و سلوک الملوک وا کاود.

    کلیدواژگان: فضل الله بن روزبهان، عالم آرای امینی، مهمان نامه بخارا، سلوک الملوک، سلطان یعقوب آق قوینلو، محمد خان شیبانی، عبیدالله خان اوزبک
  • مهدی گلجان*، محمد پوزش صفحات 31-52

    بررسی میزان و سطح روابط سیاسی و تجاری ایران و آلمان در سالهای جنگ جهانی دوم و عواملی که تحت تاثیر این روابط منجر به ایجاد تنش میان دولت ایران و متفقین گردید، مساله پژوهش حاضر می باشد. این پژوهش در راستای پاسخ به این سوال که روابط سیاسی و اقتصادی ایران و آلمان در این دوران تحت تاثیر چه عواملی صورت گرفت، انجام شده است. دست آوردهای پژوهش حاکی از آن است که نتیجه ی رقابت استعمارگران روس و انگلیس در ایران و تمایل رضاشاه به دیکتاتوری به ویژه بعد از روی کار آمدن هیتلر در آلمان موجبات نزدیکی رضاشاه با دولت آلمان را فراهم آورد. اما به کار نگرفتن سیاست درست در مقابل همسایه های شمالی و جنوبی کشور(شوروی و انگلستان) بهانه ی لازم را به این دولتها برای اشغال ایران را داد. این پژوهش سعی دارد با روش توصیفی-تحلیلی وکتابخانه ای، مناسبات سیاسی و تجاری ایران و آلمان در جنگ جهانی دوم را بررسی نماید.

    کلیدواژگان: ایران، آلمان، روسیه، انگلیس، جنگ دوم جهانی، مناسبات سیاسی و تجاری
  • منیژه صدری*، یاسمن جوانشیر، اسماعیل حسن زاده، حسین احمدی صفحات 53-76

    خاندان ترک جوانشیر با قدرت گیری در منطقه روابط دوگانه در گرایش به ایران و روس را در پیش گرفتند. فتحعلیشاه برای تحکیم روابط، با دختر خان جوانشیر ازدواج کرد. این وصلت مانع از آن نشد تا رفتار سیاسی جوانشیریان نسبت به حکومت ایران تحکیم شود. آغابیگم آغا شاعر و آگاه به تمدن جدید همسر فتحعلیشاه شد.این ازدواج در بعد خصوصی و عاطفی ناموفق اما موجب نفوذ جوانشیریان و قراباغیان در ساختار قدرت ایران شد. این مقاله براساس روش تحلیل تاریخی به تشریح وتفسیر نقش بانوان جوانشیری در حرمسرای قاجاری و بعد در قدرت ایران پرداخته است. این ازدواج به ایجاد شبکه قراباغیان در دربار قاجار انجامید که از نقش های دیوانی و دیپلماتیک، قضایی تا رفتارهای توطیه آمیز برعهده گرفتند.ازدواج های دیگر بانوان جوانشیری با دیگر شاهزادگان نیز این شبکه را تقویت کرد. شبکه قراباغیان واسطه محلی و منطقه ای مهمی برای ارتباط سیاسی و تجاری با روس ها و قفقاز شدند. این شبکه که ریشه در حرمسرا داشت با شبکه نظامی و امنیتی، شبکه تجاری و دیوانی تکمیل شد.

    کلیدواژگان: ایران، قراباغ، قاجار، جوانشیر، حرمسرای فتحعلیشاه، آغابیگم آغا
  • اکرم کرمعلی، مجتبی ذهابی*، مینا معینی صفحات 77-96

    روایت مورخان دوره ی صفویه از  نخستین مواجهه ی شاه- قزلباش در دوره ی شاه طهماسب، روایتی ست نسبتا واقع گرایانه و البته نه چندان صریح از افول زودهنگام یک ساختار مقدس در یک صورت بندی غیر تقدس گرایانه. بنابراین هر چه از مرحله ی جنبش اولیه ی صفویان فاصله میگیریم روایت مورخان از محتوایی تقدس گرایانه، به جانب نوعی واقع گرایی معطوف می شود. بر اساس این، روایت مورخان از نخستین مواجهه شاه- قزلباش از دو منظر روش شناختی و محتوایی، قابل تامل است. از نظر روش شناختی، اگر چه روایت این مورخان ماهیتی نسبتا توصیفی دارد اما کمتر به جانب تقدس گرایی معطوف می شود. از نظر محتوایی این بازخوانی، تاکیدی ست بر افول جایگاه مریدی امرای قزلباش تحت تاثیر مطالبه گری فزاینده ی اقتصادی و عطش سیاسی روزافزون آنان، تاکید بر نقش آن ها در به چالش کشیدن زود هنگام الوهیت نهاد شاهی و در نهایت نیز برساختن چهره ای قهرمانانه از شاه به عنوان پیروز نهایی این جدال. این پژوهش در صدد است به روشی توصیفی- تحلیلی، عناصر شکل دهنده روایت مورخان از نخستین مواجهه ی شاه- قزلباش در ابتدای عصر شاه طهماسب را مورد واکاوی قرار دهد.

    کلیدواژگان: تاریخنگاری، روایت، شاه، قزلباش، صفویان، مواجهه
  • سید محمدهادی گرامی* صفحات 97-122

    پژوهش های مربوط به اندیشه های تفسیری و تاریخ تفسیر یکی از حوزه های شناخته شده در مطالعات قرآنی و تفسیری است. با این حال، توجه به تاریخ شکل گیری انگاره تفسیر باطن و رابطه آن با گرایش های تفسیری غالیانه و باطنی در حوزه تشیع کمتر مورد توجه قرار گرفته است. در دوره امام صادق (ع) و در ادامه آن اواسط سده دوم هجری، گفتمان تفسیری جریان غالیان رادیکال(تندرو) شکل می گیرد. با این حال، بررسی ها نشان می دهد که از لحاظ تاریخی تمایز جدی میان طیف مفضل و غلات رادیکالی همچون ابوالخطالب و به تبع آن گفتمان تفسیری آنها وجود داشت. این پژوهش با کاربست رویکرد تاریخ انگاره و اندیشه در مطالعات اسلامی، در پی آن است تا بررسی کند با گذار به عصر امام صادق (ع) و نزدیک شدن به اواسط سده دوم هجری، چه نسبتی میان گرایش تفسیری طیف مفضل و غالیان رادیکال وجود داشت. این بررسی براساس واکاوی دقیق و تفصیلی تطور گرایش تفسیری طیف مفضل در عصر امام صادق (ع) صورت خواهد گرفت.

    کلیدواژگان: تفسیر باطن، گفتمان ظاهر، باطن، طیف مفضل، غلات، ابوالخطاب، تاریخ تفسیر
  • علی مشهدی رفیع* صفحات 123-138

    تصویری که از ساختار حکومتی نظام های سلطنتی ایران در بخش عمده ایی از رسالات و بررسی های تاریخی وجود دارد، سیمای یک «نظام سلطنتی سلسله مراتبی مطلقه» است که همه چیز در آن در نهایت از تصمیمات شخصی فرد حاکم سرچشمه می گیرد. با این وجود در میان اسناد و متون تاریخی با شواهد متعددی دال بر وجود نهادهای مشورتی و یا آداب و سنن مشورت روبه رو می شویم که تصویر دیگری از نظام تصمیم گیری در دربارهای ایرانی ارایه می دهد. یکی از این نهادهای مشورتی که با توجه به دستورنامه های آداب درباری موجود در دربار صفوی وجود داشته و حتی تشکیل جلسات آن با آداب و تشریفات به خصوصی بوده، «مجمع امرای جانقی» است. در این مقاله نخست به پیشینه تاریخی سنت «جانقی» در دوره صفوی و نحوه شکل گیری آن پرداخته و پس از توصیف ساختار، ارکان و حوزه اختیارات «مجمع امرای جانقی» به آداب برگزاری جلسات این مجمع با توجه گزارشات موجود در دستورنامه های آداب درباری به جای مانده از دوره صفوی می پردازیم.

    کلیدواژگان: مجلس مشورتی، نظام تصمیم گیری، دربار صفوی، مجمع امرای جانقی، دیوانسالاری
  • علی اکبر نجفی رودمعجنی*، جواد عباسی صفحات 139-165

    اوج گیری قدرت نهاد وزارت در تاریخ میانه ی ایران، به ویژه از اوایل دوره ی سلجوقی،بدون نوعی بسترسازی پیشینی، به دشواری ممکن و قابل دوام بود. فردوسی را باید در شمار یکی از نخستین کسانی دانست که در این زمینه تاثیر بسزایی داشت. پرسش این است که شاهنامه چه تاثیری بر فراهم آمدن یک بستر نظری برای اوج گیری و تثبیت قدرت نهاد وزارت در قرون میانه ی تاریخ ایران داشت؟. فردوسی که در پی حفظ هویت ایرانی و نیز تجدید حیات ساختار سیاسی ایران باستان بعنوان بدیل مناسب سامان سیاسی مستقر زمانه ی خود بود، در شاهنامه و به ویژه در بخش تاریخی آن-با توجه به عدم وجود شاهان خردمند عصر اسطوره ای-، وزیر را شخصیت اصلی این بخش نمایانده،با برکشیدن بزرگمهر بعنوان یک حکیم/وزیر و قایل شدن خصایص ویژه برای او، ارجی ویژه برای این نهاد قایل شد که این امر،پس از فردوسی و با توجه به نفوذ عام شاهنامه، با تبدیل شدن بزرگمهر به نماد نهاد وزارت، توانست همچون یک بستر نظری مناسب در جهت ترقی و تثبیت قدرت این نهاد به کار رود.

    کلیدواژگان: نهاد وزارت، فردوسی، شاهنامه، بزرگمهر
|
  • Mohadese Payandeh, Abtahi Alireza*, Naser Jadidi Pages 7-30

    Khunji was one of the official historians who, in addition to reporting on the condition of the sultans, also deals with social issues in his works; However, these issues were raised in his works under the history of the government and mixed with jurisprudential-legal views, which distinguishes him from other historians of his time. The purpose of this article is to use a descriptive-analytical method to explore the most prominent social issues considered by Khunji as much as possible in his three historical works - alam araye amini, mehman nameye bokhara and Soluk Al-Muluk.

    Keywords: Fazlullah Ibn Ruzbahan, The World of Aria Amini, The Guest Book of Bukhara, solok al, Sultan Yaqub Aqquinlu, Mohammad Khan Sheibani, Obaidullah Khan of Uzbak
  • Mehdi Goljan*, Mohammad Pouzesh Pages 31-52

    The issue of the extent and level of political and trade relations between Iran and Germany during the years of World War II and the factors that influenced these relations led to tensions between the Iranian government and the Allies, is the subject of this study. This research has been conducted in order to answer the question of what factors influenced the political and economic relations between Iran and Germany during this period. The findings of the study indicate that the result of the rivalry between the Russian and British colonialists in Iran and Reza Shahc desire for dictatorship, especially after Hitler came to power in Germany, brought Reza Shah closer to the German government. But not pursuing the right policy towards the country northern and southern neighbors (Soviet and British) gave these governments the necessary excuse to occupy Iran. This research tries to study the political and trade relations between Iran and Germany in the Second World War with a descriptive-analytical and library method.

    Keywords: Iran, Germany, Russia, Britain, World War II, political, trade relations
  • Manizheh Sadri*, Yasaman Javanshir Pages 53-76

    The Javanshir Turkish dynasty, gaining power in the region, established dual relations with Iran and Russia. To strengthen relations, Fath Ali Shah married the daughter of Khan Javanshir. This connection did not prevent the Javanshirians from consolidating their political attitude towards the Iranian government. Aghabigam Agha, a poet and aware of the new civilization became the wife of Fath Ali Shah. This marriage failed in the private and emotional dimension, but caused the influence of Javanshirians and Qarabaghians in the power structure of Iran. This article, based on the method of historical analysis, has described and interpreted the role of Javanshiri women in the Qajar harem and later in the power of Iran. The marriage led to the establishment of the Qarabaghian network in the Qajar court, which ranged from court and diplomatic, judicial to conspiracy theories.  Other marriages of Javanshiri women with other princes also strengthened this network. The Karabakh network became an important local and regional intermediary for political and trade relations with the Russians and the Caucasus. The network, which had its roots in the harem, was supplemented by a military, security, commercial and court network.

    Keywords: iran, Qarabagh, Qajar, Javanshir, Fateh Alisha harem, Aghabigam Agha.
  • Akram Karamali, Mojtaba Zahabi*, Mina Moeini Pages 77-96

    The narration of Safavid historians of the first Shah-Ghezelbash confrontation during the reign of Shah Tahmasb is a relatively realistic and, of course, not very clear account of the early decline of a sacred structure in a non-sacred formulation. Therefore, the farther we go from the stage of the early Safavid movement, the historians narrative of a sacred content turns to a kind of realism. According to this, the narration of historians from the first encounter between Shah and Ghezelbash can be considered from two methodological and content perspectives. Methodologically, although the narrative of these historians is relatively descriptive, it is less focused on holiness. In terms of the content of this re-reading, the emphasis is on the decline of Ghezelbash disciples under the increasing demands of the economy and their growing political thirst, emphasizing their role in challenging the theology of the monarchy and ultimately building it. The heroic faces of the king as the ultimate winner of this controversy. This research seeks to explore in a descriptive-analytical way the elements that shape the narrative of historians from the first confrontation between Shah and Ghezelbash at the beginning of Shah Tahmasbc era

    Keywords: Historiography, Narrative, Shah, Ghezelbash, Safavids, Confrontation
  • S. M. Hadi Gerami* Pages 97-122

    Research on interpretive ideas and the history of interpretation is one of the well-known fields in Quranic and interpretive studies. However, attention to the history of the formation of the idea of ​​esoteric interpretation and its relationship with exaggerated and esoteric interpretive tendencies in the field of Shiism has received less attention. In the period of Imam Sadegh (AS) and then in the middle of the second century AH, the interpretive discourse of the network of radical extremists was formed. However, studies show that historically there was a serious distinction between the network of Mufaddal and radical Ghulat such as Abu l-Khattab and, consequently, their interpretive discourse. Using the approach of the history of ideas and thought in Islamic studies, this study seeks to investigate the relationship between the interpretive tendency of the Mofazal network and radical extremists with the transition to the era of Imam Sadegh (AS) and approaching the middle of the second century AH. . This study will be based on a detailed analysis of the evolution of the interpretive tendency of the Mofazal network in the time of Imam Sadegh (AS).

    Keywords: Inner Interpretation, Mufaddal Network, Ghulat, Abu l-Khattab, History of tafsir
  • Ali Mashhadi Rafi* Pages 123-138

    The common image of the Iranian historical monarchies in most of the historical studies is still the image of an Absolute monarchy, in which all decisions are originated in the personal wills of the monarch. Nevertheless, in a notable number of historical texts we are facing plenty of evidences of the existence of consultancies, advisory councils or even some well-established traditions for consultation among the high officials and the monarch, which illustrate a different image of the decision making process in the courts of the Iranian dynasties. A good example of such advisory councils is “Majma-e Omaray-e Janaqi” in Safavid era had an especial protocol for convening. This research is firstly aimed at reviewing the background of the tradition of “Janaqi” in Safavid era and illustrating a clear image of the rules of procedure of this council by means of describing its structure and scope of work on the basis of existing information in the remained instructions of the Safavid royal court.

    Keywords: consultancy, decision-making system, Safavid royal court, Majma-e Omaray-e Janaqi, bureaucracy
  • Ali Akbar Najafi Rudmajani*, Javad Abbasi Pages 139-165

    Without a theoretical appropriate background, it was difficult for the premiership (vezarat ) to reach the peak of power in seljuqed era. This theoretical efforts have been made since the beginning of the fourth century and simultaneously as the revitalization of the premiership. Ferdowsi was one of the thinkers who made the efforts about in this subject. The purpose of this study is to answer the question: How were Ferdowsi’s efforts used to provide a appropriate theoretical background for the maximize the authority of the premiership?. In the SHahname, specially in historical part, Ferdowsi introduced the vezir  as the main character of this section, due to the lack of the mythical era  wise kings. By the introduce Bzorgmehr  as sage/vezir, he made him a symbol of the premiership, which could be used as a background for this institution.

    Keywords: premiership(vezarat), Ferdowsi, SHahnameh, Bozorgmehr