فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات تاریخ اسلام
پیاپی 58 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/09
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فاطمه احمدوند* صفحات 7-30

    ابوبکر طرطوشی فقیه مالکی سده ششم قمری، در سراج الملوک نظریه خود درباره حاکمیت و جامعه ایده آل اسلامی، به ویژه ناظر به درک خود از جامعه سنی مذهب مصر در دوران گذار از فاطمیان اسماعیلی را مطرح کرده است. این پژوهش با شیوه ای کتابخانه ای و روش های تحلیل تاریخی و تحلیل مضامین و همچنین بهره مندی از الگوی بحران شناختی توماس اسپریگنز، کوشیده است صورت بندی طبقات اجتماعی و جایگاه هر یک از آنها را در اندیشه طرطوشی بازشناسی کند. طرطوشی صورت بندی طبقات چهارگانه ایران باستان را در چارچوبی کلی اخذ کرده، اما از نظر محتوا و کارکرد تغییراتی داده و کوشیده است شرایط عصر خود، از جمله جامعه در حال گذار از فاطمیان را به شیوه ای نو در آن ترسیم نظری کند. او با قدرت بخشیدن به طبقه عالمان، آنان را در جایگاه مشاوران حکمران جانمایی کرده تا در دوران گذار به اقتدار اهل تسنن یاری رسانند. او کارگزاران را نیز برای کارآمدی روال دولت به شکلی ساختارمند و وظیفه محور بازتعریف کرده و همچنین با نوعی طبقه انگاری اقلیت های دینی مسیحی و یهودی (اهل ذمه)، اقتدار اجتماعی آنان را به نفع انسجام جامعه تسنن فرو کاسته است.

    کلیدواژگان: طرطوشی، سراج الملوک، طبقات اجتماعی، عالمان، اهل ذمه
  • میترا سعادت، سید علاءالدین شاهرخی*، محسن رحمتی صفحات 31-59

    نوعثمانیان به عنوان اولین منتقدان و متفکران تجددخواه عثمانی در عصر تنظیمات، در پی شناخت علت افول عثمانی برآمدند و از روزنامه به عنوان ابزاری برای ارایه افکار و اندیشه های خود در این زمینه بهره گرفتند. در این پژوهش علت افول اقتصاد عثمانی در عصر تنظیمات، از منظر روزنامه های نوعثمانی مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است. یافته های پژوهش بیانگر آن است که روزنامه نگاران نوعثمانی سیاست های نادرست دولتمردان عصر تنظیمات را عامل اصلی افول اقتصاد عثمانی در این عصر می دانستند و نمود این سیاست ها را در مبحث وام های خارجی، سیستم مالیاتی، قراردادهای تجاری با دول غربی، طرح توسعه راه آهن و اجرای قوانین غربی نشان دادند.

    کلیدواژگان: روزنامه های نوعثمانی، تنظیمات، افول عثمانی، اقتصاد
  • هدی سید حسین زاده* صفحات 61-82

    غریبان یا آفاقیان مهاجرانی عمدتا شیعه بودند که از نقاط مختلف، به ویژه ایران به هند رفتند و در دوره  نظام شاهیان در دکن نقش مهمی ایفا کردند. این پژوهش با رویکرد توصیفی- تحلیلی و مبتنی بر منابع کتابخانه ای، درصدد یافتن پاسخ برای این پرسش است که: این گروه از مهاجران از چه جایگاه سیاسی در دوره نظام شاهیان برخوردار بودند و چه علل یا عواملی در تحکیم یا تضعیف موقعیت سیاسی و اجتماعی آنان دخالت داشت؟ یافته های پژوهش حکایت از این دارد که در نیمه اول حکومت این سلسله، غریبان از موقعیت عالی برخودار بودند و موفق شدند منشا خدمات مهم سیاسی و فرهنگی در جامعه میزبان باشند، اما پس از ضعف هییت حاکمه و افزایش رقابت غریبان با دکنیان، موقعیت آنها متزلزل شد و شمار زیادی از غریبان به سرزمین های مجاور مهاجرت کردند. گرچه با بهبود شرایط سیاسی، تعدادی از آنها دوباره به احمدنگر بازگشتند، اما دیگر هرگز نتوانستند به موقعیت پیشین خود دست یابند.

    کلیدواژگان: غریبان، آفاقیان، نظام شاهیان، دکن، احمدنگر، مهاجرت
  • نصرالله صالحی* صفحات 83-111

    نقش و جایگاه پاشالیک بغداد و امارت بابان در روابط ایران و عثمانی، مورد غفلت قرار گرفته است. دولت عثمانی مدتی بعد از پیمان زهاب (1049ق.)، پاشالیک بغداد را تاسیس کرد. در مناطق کردنشین شمال عراق نیز امارت بابان دارای استقلال نسبی بود. دولت ایران از پیمان زهاب تا عهدنامه دوم ارضروم (1263ق.)، به مدت 214 سال، با سه کانون قدرت باب عالی، بغداد و بابان مواجه شد. در این دو سده، قلمرو غرب ایران، در معرض انواع تهدیدها قرار گرفت. در پژوهش حاضر، بر پایه منابع ایران و عثمانی، به روش داده کاوی و رویکرد تحلیلی- انتقادی، نقش و جایگاه پاشالیک بغداد و امارت بابان در روابط ایران و عثمانی تبیین شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد، با به قدرت رسیدن سلطان محمود دوم، رشته اصلاحاتی در دولت عثمانی آغاز شد که به تدریج منجر به احیا و افزایش نفوذ و قدرت دولت مرکزی عثمانی در ایالات شرقی گردید. با تغییر ساختار قدرت در بغداد، زمینه برای برچیدن امارت بابان فراهم شد. با غلبه بغداد بر بابان که در حقیقت چیرگی عثمانی بر عراق بود، روابط ایران و عثمانی وارد مرحله جدیدی شد.

    کلیدواژگان: ایران، عثمانی، پاشالیک بغداد، امارت بابان، فتحعلی شاه، محمود دوم
  • ذکرالله محمدی*، زهرا رجبی صفحات 113-138

    معمولا نام مغولان در اذهان عمومی با صفاتی چون خشونت و بی‍رحمی همراه است و گاهی این سوال پیش می‍آید که آیا آنها در خانواده‍های خود نیز به چنین صفاتی متصف بوده اند؟ با مطالعه منابع آن دوره می توان به جایگاه خانواده نزد مغولان پی برد و دریافت که دختران به عنوان عضوی از نهاد خانواده، در قبایل مغول دارای جایگاه و منزلت خاصی بودند. سوال اصلی پژوهش حاضر این است که چرا در بین مغولان با چنین پدیده ای که حتی در برخی جوامع به ظاهر متمدن نیز غیرمتعارف بوده است، مواجه ایم؟ ریشه اصلی و عوامل موثر در جایگاه والای دختران در قبایل مغول چه بوده است؟ در این مقاله ضمن پاسخ گویی به سوالات مذکور، به بررسی کارکرد دختران در زمینه‍های گوناگون نیز پرداخته ایم.دستاوردهای تحقیق حاضر را می‍توان در مواردی چون حضور برابر و یکسان دختران و پسران در عرصه‍های گوناگون، پویا و فعال بودن دختران و به عبارتی عدم انزواگزینی و گوشه نشینی آنها براساس سنت‍های قبیله‍ای و زندگی عشیره‍ای آنها مطرح کرد. سرمنشا بسیاری از موارد مذکور را می توان در افسانه ها، سنت‍ها و آداب و رسوم آنان دید. با توجه به اینکه برای مغولان رسم دختر گرفتن از قبایل دیگر، امری حیاتی تلقی می شد و با اهداف مختلف انجام می‍گرفت، باید گفت ازدواج دختران یکی از عوامل پیونددهنده و متحدکننده قبایل به شمار می رفت و تمکن مالی و ثروت قبایل را به همراه داشت. در این پژوهش تلاش شده است از روش تاریخی با رویکرد توصیفی-تحلیلی و با بهره‍مندی از شیوه کتابخانه‍ای استفاده شود.

    کلیدواژگان: مغولان، دختر، ازدواج، نقش اقتصادی و سیاسی
  • تکتم یارمحمدی*، جمشید نوروزی صفحات 139-160

    جایگاه زنان و میزان نقش آفرینی آنان در عرصه های سیاسی و اجتماعی، از معیارهای ارزیابی رشد فرهنگ و تمدن جوامع است. موقعیت زنان در حکومت و جامعه غوریان، براساس پایگاه اجتماعی آنها تعیین می شد و شامل «زنان درباری و اشراف»، «زنان طبقه متوسط شهری»، «زنان طبقه پایین روستایی» و «دختران کنیز و زرخرید» می شدند. منابع تاریخی روشنگری اندکی درباره وضعیت زنان غور دارند. با وجود آنکه زنان طبقات بالای جامعه حقوق و مهریه بالایی داشتند، معمولا مجبور به ازدواج های مصلحتی با سران حکومت های رقیب می شدند. زنان طبقات متوسط و پایین هم مشارکت کمی در کنش های جامعه داشتند. سوال اصلی پژوهش حاضر این است که زنان طبقات مختلف غور از چه جایگاهی در سیاست و اجتماع برخوردار بودند؟ یافته های پژوهش با رویکرد توصیفی-تحلیلی، حاکی از آن است که زنان طبقات بالا در جهت گیری های سیاسی و اجتماعی مشارکت داده می شدند، اما زنان طبقات متوسط و پایین جامعه تنها در امور خانواده تاثیرگذار بودند.

    کلیدواژگان: زنان، غوریان، حکومت، جامعه، حقوق
|
  • Fatemeh Ahmadvand* Pages 7-30

    Abu Bakr Al-Turtushi, the Maliki jurist of the 6th century AH, in his Siraj al-Muluk, has put forward his theory about the ideal Islamic society and sovereignty, especially with regard to his conceptions of the Sunni society of Egypt during the transition era from the Ismaili Fatimids. This research has tried to recognize the role of each social class in al-Taurtushi's thought using desk study method, historical analysis and themic analysis methods, as well as benefiting from the model by Thomas Spragens for understanding crisis. Al-Turtushi took the formulation of the four classes of ancient Iran as his general framework; however, he made some changes in terms of content and function and tried to theoretically incorporate the situation of his own era, including the society during transition from the Fatimids in a new way. By empowering the class of Ulama (i.e. scholars), he placed them in the position of advisors to the rulers to help the authority of the Sunnis during the transition period. He also redefined the agents for the sake of efficiency of the government in a structured and task-oriented way. Moreover, by classifying Christian and Jewish religious minorities, he undermined their social authority for the benefit of the cohesion of the Sunni society.

    Keywords: Al-Turtushi, Siraj al-Muluk, social classes, Ulama, Non-Muslims
  • Mitra Saadat, Seyed Alaeddin Shahrokhi*, Mohsen Rahmati Pages 31-59

    The “Young Ottomans” were the first modernist thinkers and critics in Tanzimat era who sought to recognize the Ottomans Empire decline and used newspaper to express their thoughts and ideas. This paper examines and analyzes the causes of the decline of the Ottoman economy in Tanzimat era from the perspective of the Young Ottomans’ newspapers. The findings of the research show that the Young Ottomans considered the wrong policies of the statesmen of the Tanzimat era as the main reason for the decline of the Ottoman economy in this period and they demonstrated the manifestations of such policies in the context of foreign loans, tax system, trade agreements with western countries, railway development plan and implementation of western laws.

    Keywords: Young Ottomans’ newspapers, Tanzimat, Ottoman decline, economy
  • Hoda Seyed Hoseinzadeh* Pages 61-82

    Ghariban (i.e. Foreigners) or Afaqians were mainly Shia immigrants who went to India from different places, especially Iran, and played an important role during the Nizam Shahi period in the Deccan. This research, using a descriptive-analytical approach and based on desk studies, seeks to find an answer to the question of what political status this group of immigrants had during the Nizam Shahi era and what causes or factors were involved in strengthening or weakening of their political and social position. The findings of the research indicate that in the first half of the ruling of this dynasty, the Ghariban had a high position and succeeded in being the origin of important political and cultural services in their host society, however, after weakening of the ruling body and increase in the competition of the Ghariban with the people of Deccan, their position became unstable and a large number of foreigners migrated to the neighboring countries. Although with the improvement of political conditions, some of them returned to Ahmednagar, but they could never attain their previous status.

    Keywords: Ghariban, Afaqian, Nizam Shahi Sultanate, Deccan, Ahmednagar, migration
  • Nasroallah Salehi* Pages 83-111

    The role and status of the Pashalik of Baghdad and the Baban Emirate in Iran-Ottoman relations has been mostly neglected. The Ottoman government established the Pashalik of Baghdad sometime after the Treaty of Zuhab (1049 AH/1639 AD). Baban Emirate had relative independence in the Kurdish regions of northern Iraq. For 214 years, from the Treaty of Zuhab to the Second Treaty of Erzurum (1263 AH/1847 AD), Iranian government faced three centers of power: İstanbul, Baghdad and Baban. During these two centuries, the western territory of Iran was exposed to various threats. In the present research, based on Iranian and Ottoman sources, and using the data-mining method and analytical-critical approach, the role and status of the Pashalik of Baghdad and the Baban Emirate in Iran-Ottoman relations has been elaborated. The findings of the research show that when Sultan Mahmud II came to power, a series of reforms began in the Ottoman government, which gradually led to the revival and increase of the influence and power of the Ottoman central government over its eastern provinces. By changing the power structure in Baghdad, the ground was paved for dismantling of Baban's Emirate. With Baghdad's victory over Baban, Iranian-Ottoman relations entered a new phase.

    Keywords: Iran, Ottoman, Pashalik of Baghdad, Baban Emirate, Fath Ali-Shah, Mahmoud II
  • Zekrollah Mohammadi*, Zahra Rajabi Pages 113-138

    Undoubtedly, the background of the Mongols' attacks on different Territory and their massive massacres has usually associated the name of the Mongols in the minds of the people of the world since the same time (7th century A.H.) with attributes such as violence, cruelty and cruelty of heart. Perhaps this is the reason why sometimes the question arises in people's minds, whether they were characterized by such traits and had such behaviors in their families. By carefully studying and analyzing the sources of that period, it seems that the result was completely different, and in fact, the family had a very high value and prestige in the eyes of the Mongols. The noteworthy point is that according to the reports of sources and original texts, in addition to women, girls as a member of the family institution in Mongol tribes had a special position and dignity in the house and tribe. The main question of the current research is, why are we facing such an interesting phenomenon among those tribes,

    Keywords: Mongols, girls, marriage, economic, political role
  • Jamshid Noroozi Pages 139-160

    The position of women and their roles in the political and social arenas is one of the criteria for evaluating the development of culture and civilization of societies. The position of women in Ghorian government and society was determined based on their social status and included "court and noble women", "urban middle-class women", "rural lower-class women" and "servant girls". Historical sources can provide little insight into the status of Ghor women. However, they were usually forced into marriages of convenience with rival governments. Middle- and lower-class women had little participation in society's activities. The main question of this research is what status did the women of different classes of Ghor enjoy in politics and society? The findings of the research, which is conducted using a descriptive-analytical approach, indicate that the women of the upper classes were involved in political and social orientations; however, the women of the middle and lower classes of the society were only influential in family matters.

    Keywords: Women, Ghorians, government, society, rights