فهرست مطالب

نشریه حقوق بشر و شهروندی
پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/11/19
  • تعداد عناوین: 5
|
  • محمد آدمی*، علی غلامی صفحات 157-184
    اصول دادرسی منصفانه شامل عناوینی نظیر اصل برایت، حفظ حریم خصوصی، بهره مندی از حقوق دفاعی، مستند بودن به قانون، منع وعدم شکنجه، حق تجدیدنظرخواهی، رسیدگی علنی و... است، کامل ترین راهکار برای عدالت قضایی به عنوان اصلی ترین فرع عدالت اجتماعی، رعایت اصول دادرسی منصفانه است. در این پژوهش نگارندگان با بررسی مفاهیم مبنایی مرتبط با اصول دادرسی منصفانه تلاش کرده اند، به تعریفی جامعی از این مفهوم اشاره نمایند و سیر تدوین و تحول قوانین مختلف خصوصا قوانین جزایی را مورد توجه قرار دهند. نگارندگان با روش توصیفی تحلیلی در پی پاسخ به این سوال هستند که تا چه میزان اصول دادرسی منصفانه در رژیم پهلوی نقض یا رعایت گردیده است؟ نتایج این مقاله نشان می دهد عمده قوانین از موازین دادرسی منصفانه تبعیت نموده اند، البته با وجود دادگاه های نظامی و محاکم تشریفاتی و عدم رعایت اصول آیین دادرسی نسبت به زندانیان سیاسی، در رژیم پهلوی دادرسی منصفانه به شدت تضییع شده است. علت پرداختن به این موضوع در این بازه زمانی، شرایط، منحصر به فرد ایران در زمان حاکمیت رژیم پهلوی خصوصا تحولات سیاسی اجتماعی آن روزگار و نیز نقش ویژه نظام قضایی در زندگی مردم بوده است. در پژوهش های متعدد درباره اصول دادرسی منفصانه و ابعاد آن تحقیق به عمل آمده است اما از لحاظ بررسی رعایت این اصول در رژیم پهلوی کمتر مورد توجه قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: دادرسی منصفانه، شکنجه، تحریف، رژیم پهلوی، نقض حقوق بشر
  • محمد رضایی جوزانی*، محمدامین حاکمی صفحات 185-206
    حقوق شهروندان مفهومی است که با حقوق سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی تبیین می شود و مشارکت شهروندان در قانون گذاری از جمله این حقوق است که با توجه به مقتضیات نهاد قانون گذاری و جوامع، باید به آن اهتمام ورزید. حق مشارکت شهروندان در اداره امور کشور با ابتدایی ترین حقوق آنها تعیین می شود. با آنکه در قانون اساسی واژه شهروندان و حقوق شهروندی استعمال نشده است، ولی از عباراتی چون حقوق ملت، حقوق عمومی، حقوق عامه،  حقوق فردی اجتماعی یاد شده است. شهروند و مشارکت دو مفهومی است که در عرصه اجتماع و قانون گذاری از هم جدا نمی شوند. لذا بومی سازی مشارکت شهروندان در قانون گذاری به عنوان یکی از حقوق سیاسی آنان، از جمله یافته های نوشته حاضر است که با توجه به مبانی ارزشی و سیاسی کشور تبیین شده است. سوال این پژوهش آن است که چگونه می توان حق شهروندان در مشارکت در قانون گذاری را اجرایی کرد و سازوکار آن چیست؟ مقاله حاضر با روش تحلیلی و توصیفی تهیه شه است و همچنین گردآوری اطلاعات، به روش کتابخانه ای بوده است. در نهایت، استفاده از فناوری هایی همچون قانون سپاری، به عنوان سازوکار اجرایی به کارگیری حق مشارکت در قانون گذاری پذیرفته شده است و کارایی آن توضیح داده شده است.
    کلیدواژگان: حق مشارکت، قانون گذاری، فناوری های شهروندی، جمع سپاری، قانون سپاری
  • محمداسماعیل خاتمی*، سید محمد کشفی، حسن خاتمی صفحات 207-230

    ظهور حقوق شهروندی را می توان مصادف با پیدایش نخستین حکومت ها دانست؛ چرا که افراد جامعه به حسب جایگاه و مقام خود از حقوق شهروندی برخوردار می باشند. دین اسلام، نسبت به حقوق شهروندی اهتمام ویژه ای داشته و همواره والیان و آمران حکومت ها را به پاسداشت حقوق عامه توصیه می نماید. جمهوری اسلامی ایران نیز که داعیه دار پرچم اسلام در این برهه از زمان می باشد، در زمینه حقوق شهروندی، وضع افتخارآمیزی نسبت به دوران طاغوت دارد. این پژوهش با هدف «احصاء و بررسی الزامات تامین و تضمین حقوق شهروندی در جمهوری اسلامی ایران از منظر مقام معظم رهبری» با بررسی بیانات ایشان از سال 1363 تا 1399 و بهره گیری از روش تحلیل مضمون به این سوال پاسخ داده است که: «از منظر مقام معظم رهبری، نظام جمهوری اسلامی ایران چه الزاماتی را باید برای تامین و تضمین حقوق شهروندی دنبال کند؟». نتایج این پژوهش بیان می کند که الزامات تامین و تضمین حقوق شهروندی توسط جمهوری اسلامی از منظر مقام معظم رهبری چهار مورد می باشد که عبارت اند از: «اجرای عدالت»، «ایجاد رفاه»، «تامین امنیت» و «برقراری آزادی».

    کلیدواژگان: حقوق شهروندی، مقام معظم رهبری، اجرای عدالت، ایجاد رفاه، تامین امنیت، برقراری آزادی
  • علی جباری آسا* صفحات 231-246
    یکی از برجسته ترین وقایع در عرصه حقوق اساسی، توسعه دادرسی اساسی بوده که هدف بنیادین آن حفاظت از اصول قانون اساسی و جلوگیری از هرگونه تخطی نسبت به آن توسط قوای سه گانه می باشد. نهاد دادرس اساسی به عنوان پاسدار اصول بنیادین مورد وفاق یک ملت و قانون اساسی او، امروزه در اغلب نظام های حقوقی جهان به رسمیت شناخته شده است. با وجود آنکه اصول قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران به واسطه مجموعه ای از نهادهای دارای صلاحیت؛ از جمله شورای نگهبان قانون اساسی، تضمین شده و پاسداری می گردد؛ لکن به نظر می رسد نقایصی در عملکرد مجموعه سازوکارهای نظارت مبتنی بر قانون اساسی وجود دارد؛ نقایصی که برخی از آن در لایه نظارت هنجاری بوده و برخی دیگر، در لایه نظارت اجرایی است. حال سوال اصلی این است که «با توجه به نقایصی که مجموعه سازوکارهای فعلی دادرسی اساسی در ایران دارد، از میان راهکارهای موجود، کدام مدل مطلوب بوده و قابلیت اجریی شدن دارد؟» این مقاله با استفاده از روش توصیفی تحلیلی، نقایص مجموعه مکانیسم های فعلی دادرسی اساسی در ایران را بازشمرده و ضمن احصاء راهکارهای موجود؛ تکمیل نظارت پسینی را مدل مطلوب می داند.
    کلیدواژگان: دیوان عدالت اداری، دادرسی اساسی، دادگاه قانون اساسی، شورای نگهبان، نظارت اساسی
  • محمدطاهر صفرزاده عربی*، علی شکرالهی صفحات 247-272

    آنچه که در ارتباط با اصل 27 قانون اساسی به چشم می خورد تصریح بر آزادی عامه مردم در بیان نظرات خود به شیوه جمعی است؛ اما ظهور این آزادی در بستر جامعه با چالش هایی مواجه بوده که از جمله آنها وجود شروطی است که در این اصل به آنها اشاره شده و علاوه بر آن ملاحظات سیاسی و امنیتی است که معمولا دولت ها را به سمت محافظه کاری می کشاند. در این نوشتار سعی بر این است تا ابتدا به تبیین این محدودیت ها پرداخته شود و در ادامه با روشی توصیفی تحلیلی و شیوه گردآوری منابع کتابخانه ای به این پرسش ها جواب داده شود که آیا اصل آزادی تشکیل اجتماعات و راهپیمایی ها با شرط اخذ مجوز قابل جمع است یا خیر؟ وظیفه دولت در به رسمیت شناختن، برگزاری و تشکیل اجتماعات و راهپیمایی ها و تضمین آزادی مذکور برای ملت چیست؟ آیا اصل 27 قانون اساسی می تواند مجوزی برای وضع محدودیت هایی جهت برگزاری تجمعات و راهپیمایی ها باشد؟ و یا اینکه بر اساس این اصل صرف اعلام قصد انجام راهپیمایی کافی به نظر می رسد؟ و در انتها پس از نقد مصوبه ای از دولت در جهت اجرایی سازی این آزادی، به بیان پیشنهاداتی از جمله ایجاد کمیسیون و سامانه راهبری اجتماعات و اعتراضات مردمی و تعیین و تبیین حدود و ثغور دو قید نظم عمومی و مبانی اسلام به منظور عملیاتی شدن این آزادی مشروع مردم خواهیم پرداخت.

    کلیدواژگان: حقوق عامه، آزادی بنیادین، تجمعات، اعتراضات، اصل بیست و هفت قانون اساسی
|
  • Mohammad Adami *, Ali Gholami Pages 157-184
    Principles of the fair trial include topics such as the principle of innocence, protection of privacy, availability of defense rights, documented by law, prohibition of torture, the right to appeal, public hearings, etc.  The solution for judicial justice, which is a significant branch of social justice, is the protection of the principles of a fair trial. In this study, the authors defined this concept, by examining the basic concepts related to the principles of a fair trial and considering the development of laws, especially criminal law. The analytical descriptive method was used to answer the question: to what extent fair trial principles have been violated or preserved in the Pahlavi regime. The results of this article show that most of the laws have followed the standards of fair trial, but despite the military courts and ceremonial courts and the lack of observance of the rules of procedure for political prisoners, in the Pahlavi regime, fair trial has been severely violated. The reason for addressing this issue was the unique condition of Iran during the Pahlavi regime, especially the socio-political developments of that time and the significant role of the judiciary in people's lives. Many studies considered principles of the criminal procedures and their dimensions; however, this issue has not been investigated in the Pahlavi regime.
    Keywords: Fair trial, torture, distortion, Pahlavi regime, human rights violations
  • Mohammad Rezaee Jozani *, Mohammadamin Hakemi Pages 185-206
    Citizens' participation in legislation is one of the rights that should be considered according to the requirements of the legislature and communities. The right of citizens to participate in the administration of state affairs is determined by their most basic rights. Although in the Constitution of Islamic Republic of Iran the terms citizen and citizenship rights have not been used there are still other relevant terms like nation's rights, public rights, general rights, individual and social rights which have been frequently used. Citizenship and participation are two concepts that are not separated in the field of society and legislation. Localization of citizens' participation in legislation as one of their political rights is one of the findings of the present article, which is explained according to the value and political principles of the country.The question of this work is How we can executive the right of participation and what’s its mechanism? Given the subject-matter of current article we have taken advantage of the descriptive-analytic approach together with the library and documented method. Furthermore, we have gathered the required data via evaluation of the scientific articles in this field. "As far as we are concerned about active envolment of citizens in legislative decision-making processes allowing them to contribute to decisions that may have an impact on their lives. Finally, the new technologies are accepted, such CrowdLaw, as the applying of the right of participation in legislation and its usefulness is explained.
    Keywords: Participation Right, Legislative, New Technologies, CrowdSourcing, Crowd-Law.
  • MohammadEsmaeil Khatami *, Seyyed Mohammad Kashfi, Hasan Khatami Pages 207-230

    The emergence of citizenship rights can be considered as coinciding with the emergence of the first governments; Because the members of the society have citizenship rights according to their position and status. Islam pays special attention to civil rights and always advises governors and government officials to protect public rights. The Islamic Republic of Iran, which claims the flag of Islam at this time, is more proud of its civil rights than it was during the Taghut era. The aim of this study is to "Count and study the requirements of securing and guaranteeing citizenship rights in the Islamic Republic of Iran from the perspective of the Supreme Leader" by examining his statements from 1363 to 1399 and using the method of content analysis has answered this question that: "From the Supreme Leader's point of view, what requirements should the system of the Islamic Republic of Iran follow to ensure and guarantee citizenship rights?". The results of this research indicate that the requirements for securing and guaranteeing civil rights by the Islamic Republic from the perspective of the Supreme Leader are four: "Administration of justice", "Create welfare", "Security" and "Establishing freedom".

    Keywords: Citizenship rights, Supreme Leader, Administration of justice, Create welfare, Security, Establishing freedom
  • Ali Jabbari Asa * Pages 231-246
    One of the most prominent events in the field of constitutional law is the development of the constitutional review, the basic purpose of which is to protect the principles of the Constitution and to prevent any violation of it by the three powers. The Constitutional review, as the guardian of the fundamental principles agreed upon by a nation and its constitution, is today recognized in most of the world's legal systems. Despite the fact that the principles of the Constitution of the Islamic Republic of Iran are mediated by a set of competent institutions; Including the Guardian Council of the Constitution, guaranteed and protected; However, there appear to be shortcomings in the functioning of a set of constitutional oversight mechanisms; Defects, some of which are in the normative supervision layer and some in the executive supervision layer. Now the main question is "Given the shortcomings of the current set of mechanisms of Constitutional review in Iran, which of the existing solutions, which model is desirable and can be implemented?" Using a descriptive-analytical method, this article enumerates the shortcomings of the current set of judicial review mechanisms in Iran and enumerates the existing solutions; Considers completing post-monitoring to be a desirable model.
    Keywords: Court of Administrative Justice, Constitutional review, Constitutional Court, Guardian Council, Constitutional Supervision
  • MohammadTaher Safarzadeh *, Ali Shokrollahi Pages 247-272

    What is seen in connection with Article 27 of the Constitution, is the stipulation of the public freedom of expression of the people collectively. But the emergence of this freedom in the context of society has faced challenges, including the existence of the conditions referred to in this principle, as well as the political and security considerations that often lead governments to conservatism. In this article tries to explain these restrictions first and then to answer the questions, whether the principle of "freedom of association and marches" with the condition of obtaining a collectible permit can be answered in a descriptive-analytical way and in the method of collecting library-internet resources. Is it or not? What is the duty of the government in recognizing and holding and organizing gatherings and marches and guaranteeing the mentioned right to the nation? Can Article 27 of the Constitution be a license to impose restrictions on rallies and demonstrations, or does it seem sufficient under this principle to merely declare the intention to hold rallies? And Finally, after criticizing the government's decision to implement this freedom, we will make suggestions for its implementation to ensure the legitimate freedoms of the people.

    Keywords: Public rights of the people, Fundamental freedom, Rallies, Protests, Article Twenty-seven of the Constitution