فهرست مطالب

ابن سینا - سال بیست و سوم شماره 3 (پیاپی 76، پاییز 1400)

فصلنامه ابن سینا
سال بیست و سوم شماره 3 (پیاپی 76، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/28
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سید ضیاء هجری پور، شهروز ناصری*، ابراهیم حضرتی، عارف شیروانی سعادت آبادی صفحات 4-11
    زمینه و اهداف

    سازمان بهداشت جهانی در تاریخ 30 ژانویه 2020 ، شیوع کرونا ویروس جدید را ششمین عامل وضعیت اضطراری بهداشت عمومی در سرتاسر جهان اعلام نمود. با توجه به شیوع گسترده آن در جهان و علی الخصوص افزایش موارد ابتلای به آن در ایران، لازم است اطلاعات بالینی و دموگرافیک بومی آن در بیماران ایرانی استخراج گردد تا در برنامه ریزی های سلامت مورد استفاده قرار گیرد. لذا این مطالعه با هدف تعیین میزان فراوانی علایم بالینی افراد بستری شده به علت ابتلا به کووید-19 انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه به صورت توصیفی-تحلیلی بر روی پرونده 600 بیمار مبتلا به بیماری کووید-19 بستری در بیمارستان بعثت تهران در اسفند 1398 و فروردین 1399، انجام گردید و داده ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین سنی بیماران 16.4±55.9 سال و بیشترین فراوانی در گروه سنی 69-60 سال (20.8 %) بود. 60% آنها مرد بودند. 86% افراد با بهبودی نسبی ترخیص شده بودند. افراد فوت شده بیشتر در گروه سنی 79-70 سال (32%) قرار داشتند. موارد بالینی با فراوانی بیشتر به ترتیب شامل خستگی (87.8%)، سرفه (77%) ، تنگی نفس (74%) ، بدن درد (64%)، تب (63.2%)، وجود بیماری زمینه ای (60%) و لرز (55.3%) بود.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان می دهد که احتمال ابتلای بالاتری در مردان و به خصوص سنین بالا وجود دارد و همچنین احتمال بهبودی در افراد بسیار بالا است (86%). شایع ترین علامت مشاهده شده در بیماران ضعف و خستگی و پس از آن سرفه خشک بود.

    کلیدواژگان: کووید-19، پاندمی، بیمارستان، علایم و نشانه ها
  • توحید عزیززاده، محمدرضا ذوالفقاری*، امیر فتاحی، کمال خادم وطنی صفحات 12-22
    زمینه و اهداف

    شیوع دیابت، تغییر در سبک زندگی را در پیشگیری از عوارض آن ضروری ساخته است. هدف از این مطالعه تاثیر تمرین ورزشی تناوبی شدید و تداومی با شدت متوسط به همراه مکمل استاگزانتین بر بیومارکرهای التهابی در بافت قلب است.

    روش بررسی

    42 سرموش صحرایی نر (سن6 هفته) پس از القای دیابت به طور تصادفی در7 گروه (6 سر در هر گروه) شامل 1) کنترل دیابتی؛ 2) شم دیابتی؛ 3) دیابت+ مکمل؛ 4) دیابت+ تمرین تناوبی شدید؛ 5) دیابت+تناوبی شدید+ مکمل؛ 6) دیابت+ تمرین تداومی باشدت متوسط؛ و 7) دیابت+ تمرین تداومی با شدت متوسط+ مکمل قرارگرفتند. گروه های تمرینی تناوبی شدید با شدت 80% VO2max و گروه تمرین تداومی متوسط با شدت حدود 65% تا 75% VO2max روی تردمیل دویدند (به مدت 8 هفته 5 جلسه ای). مکمل به مقدار روزانه 3 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن دریافت شد. 24 ساعت پس از آخرین جلسه تمرینی (ناشتایی شبانه) بافت قلبی برداشته شد. شاخصهای التهابی  (IL-6، IL-1b، TNF-α و CRP) بافت قلبی با تکنیک وسترن بلات اندازه گیری شد.

    یافته ها

    شاخصهای ارتهابی بعد از8 هفته تمرین در مقایسه با گروه کنترل کاهش معنی داری نشان داد (0.05>p) و تغییرات معنی داری در گروه مکمل مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    با توجه به تاثیر دو شیوه تمرین تداومی با شدت متوسط و تناوبی شدید در کاهش شاخص های التهابی، می توان از آن به عنوان استراتژی درمانی استفاده کرد. به نظر می رسد تمرین تداومی همراه با مکمل تاثیر بیشتری در این بیماران داشته باشد. در حالی که مکمل به تنهایی تاثیری بر عوامل التهابی ندارد.

    کلیدواژگان: تمرینات ورزشی تداومی شدید، استاگزانتین، عوامل بیولوژیکی، رت، دیابتی نوع 2
  • بهلول قربانیان*، یوسف صابری، شهلا بابالویان صفحات 23-32
    زمینه و اهداف

    بیماری کبد چرب غیرالکلی یک بیماری مزمنی است که با تغییر آنزیم های ترانسفراز و شاخص های آتروژنیک همراه است. هدف این مطالعه بررسی اثر هشت هفته تمرینات تناوبی شدید بر مقادیر پلاسمایی آنزیم های کبدی و شاخص های آتروژنیک در بیماران کبد چرب غیرالکلی بود.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر از نوع نیمه تجربی که جامعه مورد مطالعه آن زنان مبتلا به کبد چرب غیرالکلی بود که 25 نفر از آنها به روش نمونه گیری تصادفی در دو گروه تمرین (13 نفر) و کنترل (12 نفر) تقسیم شدند. تمرین تناوبی شدید به مدت 8 هفته و چهار جلسه در هفته و هر جلسه به مدت 60 دقیقه (15 دقیقه گرم کردن +30 دقیقه تمرین تناوبی + 15 دقیقه سرد کردن) با شدت 85-80% ضربان قلب بیشینه اجرا شد. نتایج مقادیر پلاسمایی آنزیم های کبدی و شاخص های آتروژنیک در شرایط پیش و پس آزمون با هم مقایسه شد.

    یافته ها

    بعد از مداخله هشت هفته ای تمرین تناوبی شدید، نتایج مقایسه درون گروهی و بین گروهی حاکی از کاهش معنی دار متغیرهای درصد چربی بدن، شاخص توده بدن، مقادیر تری گلیسیرید، کلسترول، LDL، AIP، LAP، LDL/HDL، TC/HDL و ALT، و افزایش معنی دار HDL نسبت به مرحله پیش آزمون و همچنین نسبت به گروه کنترل بود (0.05>p). در متغیر AST علی رغم کاهش نسبت به مرحله پیش آزمون و همچنین نسبت به گروه کنترل، تغییرات معنی دار نبود.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های این مطالعه می توان تمرینات تناوبی شدید را به عنوان یک راهکار درمانی و پیشگیری برای بیماری کبد چرب غیرالکلی پیشنهاد کرد.

    کلیدواژگان: تمرینات تناوبی شدید، تست عملکرد کبدی، لیپوپروتئین، کبد چرب غیرالکلی
  • بابک رستگاری مهر، عاطفه زاهدی، محمد محبوبی*، معصومه اسدی، راضیه عشافلی، علی ابرازه صفحات 33-42
    زمینه و اهداف

    ارایه خدمات با کیفیت و پاسخگویی به نیاز مراجعین در نظام سلامت کشورها، مورد تاکید سیاستگذاران است. برای باقی ماندن در عرصه رقابت، شناساندن سازمان به دیگران نیز امری ضرورری است. بنابراین، این مطالعه با هدف بررسی رابطه بین پاسخگویی و کیفیت خدمات درمانی و ارتباط آن با پرستیژ سازمانی در بیمارستان های دولتی شهرهای آبادان و خرمشهر در سال 1398 انجام شد.

    روش بررسی

    مطالعه توصیفی- تحلیلی حاضر در3 بیمارستان تحت پوشش دانشکده علوم پزشکی آبادان به روش سرشماری انجام شد. گردآوری اطلاعات با پرسشنامه کیفیت خدمات درمانی از بیماران و پرسشنامه های پاسخگویی سریع و پرستیژ سازمانی از کارکنان بیماررستان ها انجام شد. تحلیل اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS و به کمک آماره های توصیفی و آزمون آماری همبستگی پیرسون انجام شد.

    یافته ها

    میزان کیفیت خدمات درمانی در بیمارستان های مورد مطالعه از نظر بیماران در سطح متوسط (15.42±63.54) قرار داشت. یافته ها همچنین میزان پاسخگویی سریع بیمارستان ها را در حد خوب نشان داد (15.59±62.12) و در نهایت وضعیت پرستیژ سازمانی از نظر کارکنان بیمارستان ها بسیار خوب ارزیابی گردیده است (4.81±24.93). ارتباط آماری بین پرستیژ سازمانی و کیفیت خدمات و پاسخگویی مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    علاوه بر پاسخگویی سریع به نیازهای بیماران، ارتقاء کیفیت خدمات برای شناساندن بیمارستان و پرستیژ بیمارستانی نیز دارای اهمیت است و باید مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کیفیت خدمات بهداشتی، پاسخگویی، سازمان و مدیریت، بیماران، بیمارستان ها
  • اسفندیار ابراهیم تبار گردرودباری، سیده علیا عمادیان*، بهرام میرزائیان صفحات 43-51
    زمینه و اهداف

    دوران نوجوانی با احساس های متناقض، تحریکات فیزیولوژیکی و عواطفی پرتنش همراه است و تعارض های گوناگونی در رابطه والد- نوجوان ایجاد می شود. این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی برنامه کلاس های آموزش خانواده بر پیوند والدینی و رفتارهای پرخطر نوجوانان است.

    روش بررسی

    در این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه شاهد، تعداد 30 نفر از دانش آموزان دختر مقطع متوسطه دوم شهرستان بابل در سال تحصیلی 99-1398 دارای رفتارهای پرخطر و مادرانشان با روش نمونه گیری غیرتصادفی هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 15 نفری آزمایش و شاهد قرار گرفتند. گروه آزمایش برنامه آموزش خانواده را طی 8 جلسه 120 دقیقه ای به صورت هفتگی دریافت نمود. قبل و بعد از مداخله، پرسشنامه پیوند والدینی و پرسشنامه رفتارهای پرخطر در هر دو گروه اجرا شد. داده ها از طریق آزمون کوواریانس مقایسه و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج این تحقیق نشان داد که برنامه کلاس های آموزش خانواده موجب افزایش پیوند والدینی و کاهش رفتارهای پرخطر نوجوانان شده است (0.001>p).

    نتیجه گیری

    مطالعه نشان داد که از برنامه کلاس های آموزش خانواده می توان در جهت بهبود مشکلات نوجوانان دارای رفتارهای پرخطر استفاده کرد.

    کلیدواژگان: خانواده، برنامه های آموزشی، رفتارهای پرخطر، نوجوانان
  • آریانا شعبان نژاد، محسن فضل علی*، بهرام میرزائیان صفحات 52-62
    زمینه و اهداف

    ناباروری وضعیتی است که می تواند با پیامدهای منفی متعدد فردی و اجتماعی همراه باشد. هدف پژوهش حاضر بررسی نقش میانجی انعطاف پذیری روانشناختی در رابطه خودکارآمدی و رفتارهای ارتقاءدهنده سلامت در زنان نابارور بود.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر، توصیفی-همبستگی و از نوع مدل سازی معادلات ساختاری بود. 291 نفر به روش نمونه گیری هدفمند از زنان مراجعه کننده به یک مرکز ناباروری در شهر ساری جهت دریافت خدمات ناباروری در فاصله زمانی سه ماهه پاییز 1398 انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه خودکارآمدی عمومی، پرسشنامه انعطاف پذیری شناختی و پرسشنامه سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامت استفاده شد. برای تحلیل داده ها از روش های ضریب همبستگی پیرسون و مدل معادلات ساختاری با بهره گیری از نرم افزار ایموس استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان دادند که انعطاف پذیری (0.31=r، 0.01≥p) و خودکارآمدی (0.29=r، 0.01≥p) دارای همبستگی مثبت معنی دار با رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت است. انعطاف پذیری در رابطه بین خودکارآمدی و رفتارهای ارتقاءدهنده سلامت دارای نقش میانجی بود (0.01≥p).

    نتیجه گیری

    مطالعه حاضر نشان داد که در زنان نابارور، انعطاف پذیری و خودکارآمدی در پیش بینی رفتارهای ارتقاءدهنده سلامت دارای نقش معنادار هستند. به نظر می رسد که متخصصان سلامت می توانند با طراحی مداخلات مناسب به تقویت انعطاف پذیری و خودکارآمدی و در نتیجه رفتارهای ارتقاءدهنده سلامت در این افراد کمک کنند.

    کلیدواژگان: سازگاری روانشناختی، خودکارآمدی، ارتقاءدهنده های سلامت، ناباروری
  • حمزه شاه علی، محمود مومن زاده* صفحات 63-71
    زمینه و اهداف

    در انسداد شریان مرکزی شبکیه (CRAO) معمولا بینایی بیمار در طی چند ثانیه و بدون درد از بین می رود. روش های درمانی که توصیه می شوند عبارتند از پاراسنتز اتاق قدامی (خارج کردن مقداری از زلالیه)، تزریق داخل وریدی استازولامید، استنشاق مخلوط گازی اکسیژن - دی اکسیدکربن و تزریق مستقیم داروهای ترومبولیتیک. یکی دیگر از درمان ها، استفاده از اکسیژن پرفشار است که هدف این مقاله مروری بررسی اثرات این درمان است.

    روش بررسی

    بررسی مقالات و متون در پایگاه های داده پابمد، اسکوپوس و گوگل اسکالر با استفاده از کلید واژه های « انسداد شریان مرکزی شبکیه»، « از دست دادن ناگهانی بینایی»، « از دست دادن بینایی بدون درد» و «درمان با اکسیژن پرفشار در CRAO» انجام شد.

    یافته ها

    اکسیژن درمانی اثرات مفیدی را در بهبود حدت بینایی در بیماران CRAO نشان داد.

    نتیجه گیری

    اکسیژن درمانی می تواند به صورت نورموباریک و هایپرباریک باشد. هنگامی که بیماران به اکسیژن 100٪ در فشار نورموبار جواب مناسب ندادند می توان از اکسیژن پرفشار (فشار بالاتر از 1.4 اتمسفر) جهت درمان بیماران استفاده کرد.

    کلیدواژگان: درمان با اکسیژن پرفشار، نابینایی، انسداد شریان مرکزی شبکیه، شریان افتالمیک
  • بهنام حسن نژاد*، سید مسعود موسوی نژاد، حمزه عنایت صفحات 72-78
    زمینه و اهداف

    بحران کرونا، یک شوک سلامتی و تقاضای تصادفی برای بیمارستان ها و عملکرد مالی آنها در سال 1399 بود. مطالعه حاضر به بررسی عملکرد مالی یکی از بیمارستان های دولتی غیرآموزشی در تهران در پیک اول کرونا پرداخت.

    روش بررسی

    مطالعه به صورت توصیفی و مقطعی انجام پذیرفت. سرفصل های هزینه، کانون های درآمدی و نهایتا سود/زیان بیمارستان منتخب در پیک اول کرونا (4 ماهه اول سال 1399) مورد بررسی قرار گرفت. مقایسه آیتم های مذکور در ماه های معادل در سال 1398 و تعداد مراجعین بخش ها بررسی شد تا تاثیر کرونا بر عملکرد مالی مشخص گردد. درصد تغییرات هزینه، درآمد، تعداد مراجعین و نسبت درآمد به هزینه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    هزینه ها و درآمدها به ترتیب در حدود 75 و 128 میلیارد ریال بود. هزینه ها 3% کاهش، درآمدها 21% افزایش و نهایتا سوددهی 84% افزایش داشت. نسبت درآمد به هزینه به طور میانگین در بازه زمانی مورد مطالعه 1.7 بود. درصد اشغال تخت بیمارستان 21% کاهش داشت.

    نتیجه گیری

    با توجه به کاهش تقاضای خدمات در بیمارستان، انتظار بر زیان مالی بیمارستان در پیک اول کرونا بود. اما کاهش هزینه های متغیر و افزایش تعرفه سالیانه خدمات توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تا حد زیادی از زیان جلوگیری کرد.

    کلیدواژگان: بیمارستان، تحلیل هزینه، کووید-19
  • محسن جعفری*، سمیرا رحیم زاده، شیوا قره زاده صفحات 79-84
    زمینه و اهداف

    بیماری آتروسکلروز مهمترین دلیل ناتوانی و مرگ و میر در ایران و سراسر جهان است که عمدتا ناشی از سبک زندگی نادرست و بی تحرکی است. هدف از انجام این تحقیق بررسی تاثیر 8 هفته تمرین تناوبی شدید (HIIT) بر برخی عوامل آتروژنیک بود.

    روش بررسی

    آزمودنی ها شامل زنان جوان چاق بودند که به دو گروه تجربی (8 نفر) و کنترل (8 نفر) تقسیم شدند. در گروه تجربی تمرینات HIIT به مدت 8 هفته (3 جلسه در هفته) با شدت 90 تا 95% حداکثر ضربان قلب انجام شدند. قبل و پس از تمرینات خونگیری در هردو گروه به عمل آمد. از روش الایزا برای سنجش متغیرهای وابسته استفاده شد. اطلاعات با آزمون تی در سطح 0.05>p مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    در گروه تجربی مقادیر وزن (0.01p=)، شاخص توده بدن (0.01p=)، فیبرینوژن (0.001p<)، هوموسیستیین (0.01p=) و LPA (0.01p=) کاهش معنی داری داشتند، ولی سطوح اپلین کاهش و امنتین افزایش غیرمعنی داری داشتند. فقط تغییرات فیبرینوژن بین دو گروه معنی دار بود (0.001p<). در گروه کنترل هیچ تغییری رخ نداد.

    نتیجه گیری

    هشت هفته تمرین HIIT در کاهش وزن و بهبود سطوح فیبرینوژن، هوموسیستیین و LPA در زنان جوان چاق موثر است. بنابراین تمرینات HIIT به عنوان تمرینات کوتاه مدت برای پیشگیری از سکته قلبی در این افراد قابل استفاده هستند.

    کلیدواژگان: زنان، تمرین تناوبی شدید، آتروسکلروز، لیپوپروتئین a
  • زینب هوشمند، حسن میرزاحسینی*، مجید ضرغام حاجبی صفحات 85-92
    زمینه و اهداف

    سازگاری اجتماعی شامل سازگاری فرد با محیط اجتماعی خود است که این سازگاری ممکن است با تغییر دادن خود و یا محیط به دست آید. هدف این تحقیق مقایسه میزان اثربخشی مشاوره فردی مبتنی بر شفقت درمانی با مشاوره خانواده درمانی مبتنی بر نظام عاطفی بوین بر سازگاری اجتماعی دختران افسرده نوجوان بود.

    روش بررسی

    در این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری همراه با گروه گواه از بین دختران 17 14 ساله محصل در مدارس دولتی شهر تهران، تعداد 30 نفر به صورت داوطلبانه انتخاب شدند و سپس به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش و یک گروه گواه تقسیم شدند. پرسشنامه سازگاری اجتماعی بل (1961) در چهار نوبت (پیش آزمون، پس آزمون، پیگیری دوم ماهه، پیگیری شش ماهه) توسط گروه نمونه تکمیل شد. پس از گردآوری داده با آزمون آماری تحلیل کوواریانس چندمتغیره تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد هر دو مشاوره فردی مبتنی بر شفقت درمانی و خانواده درمانی مبتنی بر نظام عاطفی بوین بر کاهش ناسازگاری دختران نوجوان موثر بود (0.001>p). همچنین نتایج حاکی از این بود که در گروه مشاوره فردی نسبت به خانواده درمانی، میزان ناسازگاری و مولفه های آن به طور معناداری کاهش یافته است (0.001>p).

    نتیجه گیری

    با توجه به آنچه بیان شد نتیجه تحقیق نشان داد مشاوره فردی مبتنی بر شفقت درمانی نسبت به خانواده درمانی مبتنی نظام عاطفی بوین بر سازگاری اجتماعی دختران اثربخش تر بود.

    کلیدواژگان: خانواده درمانی، سازگاری اجتماعی، مشاوره، هیجان ها
|
  • Seyyed Ziya Hejrypour, Shahruz Naseri*, Ebrahim Hazrati, Aref Shirvani Saadatabadi Pages 4-11
    Background and aims

    On January 30, 2020, the WHO declared the COVID 19 outbreak as the sixth public health emergency all around the world. Due to the widespread prevalence of COVID-19 pandemic in the world, especially in Iran, it is necessary to extract the clinical and demographic information in Iranian patients to enable health planning. Therefore, this study was performed to determine the frequency of clinical symptoms in hospitalized patients with COVID 19.

    Methods

    This descriptive-analytical study was performed on the medical records of 600 hospitalized patients with COVID-19 at Be’sat Hospital in Tehran city between February and April 2020. The collected data were analyzed.

    Results

    The mean age of patients was 55.9±16.4 years, and majority of them were in the age group of 60-69 years (20.8%). Totally, 60% of patients was men, and 86% of the subjects were discharged with partial recovery. The majority of expired patients were in the age group of 70-79 years (32%). The frequency of clinical findings included fatigue (87.8%), cough (77%), dyspnea (74%), body aches (64%), fever (63.2%), having underlying medical conditions (60%), and chills (55.3%).

    Conclusion

    The results showed that men are more likely to develop the disease, especially the elderly, and also there is a very high probability of recovery (86%). The most common observed symptom was fatigue, and then was dry cough.

    Keywords: COVID-19, Pandemic, Hospital, Signs, Symptoms
  • Tohid Azizzadeh, Mohammad Reza Zolfaghari*, Amir Fattahi, Kamal Khademvatani Pages 12-22
    Background and aims

    The prevalence of diabetes has made necessary changes in lifestyle to prevent its complications. In this study, the effect of moderate-intensity continuous training (MICT) and high-intensity interval training (HIIT) with staxanthin supplementation on inflammatory biomarkers in the cardiac tissue of diabetic rats was investigated.

    Methods

    In this study, 42 male rats (age six weeks), after induction of type 2 diabetes,were randomly divided into seven groups (six in each group): 1)diabetic control; 2) diabetic Sham; 3) diabetes+supplement; 4) diabetes+HIIT; 5) diabetes+HIIT+supplement; 6) diabetes+MICT; and 7) diabetes+MICT+supplement. The HIIT groups ran with an intensity of 80% VO2max, and MICT groups ran with an intensity of about 65% to 75% VO2max on the treadmill (five sessions per week for eight weeks). The supplement was taken daily at a dose of 3 mg per kg. The cardiac tissue was removed 24h after the last training session (night fasting). Inflammatory biomarkers (IL-1b, IL-6, TNF-α, and CRP) of the cardiac tissue were measured by Western blotting.

    Results

    After eight weeks of training, inflammatory biomarkers showed a significant decrease compared to the control group (p<0.05), and no significant changes were observed in the supplement group.

    Conclusion

    Due to the effect of MICT and HIIT in reducing inflammatory biomarkers, it can be used as a therapeutic strategy. It seems that the MICT with supplements may have more effective in these patients, while supplements alone have no effect on inflammatory markers.

    Keywords: High Intensity Interval Training, astaxanthin, Biological Factors, Rats, Type 2 Diabetes
  • Bahloul Ghorbanian*, Yousef Saberi, Shahla Babaloyan Pages 23-32
    Background and aims

    Non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) is a chronic liver condition that is associated with the changes in transferase enzymes and atherogenic parameters. The aim of this study was to evaluate the effect of eight weeks of high-intensity interval training (HIIT) on plasma levels of liver enzymes and atherogenic markers in NAFLD patients.

    Methods

    In this quasi-experimental study 25 women with NAFLD were randomly selected and allocated to exercise (n=13) and control (n=12) groups. HIIT protocol with an intensity of 80-85% of maximum heart rate was performed for eight weeks, four sessions in a week and 60 minutes in each session (15min warm-up, 30min training exercises, and 15min cooling down). The plasma levels of liver enzymes and atherogenic markers were compared before and after the protocol.

    Results

    After eight weeks of HIIT, in both the intergroup and the intragroup comparisons, a significant increase was detected in plasma levels of HDL-cholesterol. Additionally, in both intergroup and intragroup comparisons, a significant decreases was observed in plasma levels of triglycerides, TC (total cholesterol), LDL-cholesterol, and ALT, as well as LDL/HDL, lipid accumulation product (LAP) index, atherogenic index of plasma (AIP), TC/HDL, body fat percentage, and body mass index (p<0.05). It should be noted that despite a decrease in the plasma levels of AST compared to the pre-test and control group, it was not statistically significant.

    Conclusion

    According to the findings of this study, HIIT can be suggested as a treatment and prevention strategy for NAFLD.

    Keywords: High-Intensity Interval Training, Liver Function Tests, Lipoproteins, Non-alcoholic Fatty Liver Disease
  • Babak Rastegarimehr, Atefeh Zahedi, Mohammad Mahboubi*, Masoumeh Asadi, Raziyeh Ashafeli, Ali Ebrazeh Pages 33-42
    Background and aims

    Providing quality services and meeting the needs of clients in the health system of countries are emphasized by policy makers. In order to stay competitive, it is important to introduce the organization to others. Therefore, this study was conducted to investigate the relationship between accountability and quality of health services and their relationship with organizational prestige in public hospitals in Abadan and Khorramshahr in 2019.

    Methods

    This descriptive-analytical study was performed by the census method in three hospitals under the auspices of Abadan University of Medical Sciences. Data were collected using a questionnaire of health care quality from patients and questionnaires of fast-response organizations and organizational prestige from hospital staff. Data analysis was performed by SPSS software using descriptive statistics and Pearson’s correlation test.

    Results

    The quality of medical services in the studied hospitals was moderate (63.54±15.42). Findings also showed that the response rate of hospitals was very good (62.12±15.59). Finally, the status of organizational prestige has been evaluated very well in terms of hospital staff (26.44±5.45). There was no statistical relationship among organizational prestige, service quality, and accountability.

    Conclusion

    In summary, in addition to responding quickly to patients' needs, improving the quality of services for hospital recognition and hospital prestige is also important and should be considered.

    Keywords: Healthcare Quality, Accountability, Organization, Administration, Patients, Hospitals
  • Esfandiar Ebrahimtabar Gerdroodbari, Seyedeh Olia Emadian*, Bahram Mirzaeian Pages 43-51
    Background and aims

    Adolescent period is associated with conflicting feelings, physiological and emotional stimuli, which causes conflicts in parent-adolescent relationships. The aim of this study was to determine the effectiveness of family education classes on parental bonding and high-risk behaviors among adolescents.

    Methods

    The research was a quasi-experimental pre-test post-test study with a control group. The statistical sample of the study consisted of 30 female high school students in Babol city (in the academic year of 2019-2020) with high-risk behavioral problems and their mothers. The subjects were selected by purposive non-random sampling method and were randomly divided into two groups of 15 (experimental and control group). The experimental group received weekly the family education program in eight sessions of 120 minutes. Before and after the intervention, parental bonding questionnaire and risky behaviors questionnaire were performed in both groups. Data were analyzed by covariance test.

    Results

    The results of this study showed that family education program increased parental bonding and reduced high-risk behaviors among adolescents (p<0.001).

    Conclusion

    In summery, the study showed that family education classes can be useful in improving the problems of adolescents with high-risk behaviors.

    Keywords: Family, Training Programs, Education, Risky Health Behaviors, Adolescents
  • Ariana Shabannezhad, Mohsen Fazlali*, Bahram Mirzaian Pages 52-62
    Background and aims

    Infertility can be associated with numerous negative individual and social consequences. The aim of this study was to investigate the mediating role of psychological flexibility in the relationship between self-efficacy and health-promoting behaviors in infertile women.

    Methods

    This descriptive-correlational study was a structural equation modeling research. Among women who referred to an infertility center in Sari city to receive infertility services in autumn 2019, 291 subjects were selected by purposive sampling method. The general self-efficacy questionnaire (GSEQ), cognitive flexibility inventory (CFI), and health promoting lifestyle questionnaire (HPLQ) were used to collect data. In the present study, Pearson's correlation coefficient and structural equation modeling were used to analyze the data using Amos software.

    Results

    The results showed that flexibility (r=0.31, p≤0.01) and self-efficacy (r=0.29, p≤0.01) had a significant positive correlation with health-promoting behaviors. Flexibility mediated the relationship between self-efficacy and health-promoting behaviors (p≤0.01).

    Conclusion

    In summery, in infertile women, flexibility and self-efficacy have a significant role in predicting health-promoting behaviors. It seems that health professionals can help to strengthen flexibility and self-efficacy by designing appropriate interventions and thus health-promoting behaviors in these people.

    Keywords: Psychological Adaptation, Self Efficacy, Health Promotions, Infertility
  • Hamze Shahali, Mahmud Momenzadeh* Pages 63-71
    Background and aims

    In the Central Retinal Artery Occlusion (CRAO), the patient's vision usually disappears within a few seconds without pain. Recommended treatments include anterior chamber paracentesis (the removal of fluid from the anterior chamber), the intravenous injection of acetazolamide, breathing a mixture of oxygen as well as carbon dioxide, and direct injection of thrombolytic agents. Another treatment is the use of high pressure oxygen. In this review article, we will examine the effects of such treatment.

    Methods

    A review of articles and texts was done in Pubmed, Scopus, and Google scholar using key words, "central retinal artery occlusion" "sudden vision loss", "painless vision loss", and "hyperbaric oxygen therapy in CRAO".

    Results

    Oxygen therapy showed beneficial effects in improving visual acuity in CRAO patients.

    Conclusion

    Oxygen therapy can be normobaric and hyperbaric. When patients do not respond well to 100% oxygen at normal pressure, Hyperbaric oxygen (pressure above 1.4 atmospheres) can be used to treat patients.

    Keywords: Hyperbaric Oxygen Therapy, Blindness, Central Retinal Artery Occlusion, Ophthalmic Artery
  • Behnam Hassan-Nezhad*, Seyed Masood Moosavi-Nezhad, Hamzeh Enayat Pages 72-78
    Background and aims

    The Covid-19 was considered as a health shock and led to stochastic demand, which affected the financial performance of the hospitals in 2020.This study aimed to examine the financial performance of a non-training general and governmental hospital in Tehran city, in the first peak of Covid-19.

    Methods

    It was a descriptive and cross-sectional study. Cost headings, revenue centers, and the amount of profit / loss of the selected  hospital were calculated for four months of the first peak of Covid-19 pandemic in Iran (20 March 2020 to 21 July 2020).The mentioned items and the number of patients referred in different wards of the hospital were compared with those of the equivalent months in previous year to determine the effect of Covid-19 on financial performance. Percentage changes in costs, revenues, number of patients, and the revenue-to-cost ratio were analyzed.

    Results

    Costs and revenues were reported at about 75 and 128 billion rials, respectively. Our resuls showed that costs decreased by 3%, revenues increased by 21%, and finally, hospital profitability increased by 84%. The average of the revenue-to-cost ratio in the study period was estimated as 1.7. The hospiral bed occupancy rate reduced by 20%.

    Conclusion

    Although the financial loss of the hospital was expected due to the decrease in demand for hospital services in the first peak of Covid-19 pandemic, the reduction in variable costs and the increase in annual service tariffs by the Ministry of Health and Medical Education largely prevented losses.

    Keywords: Hospitals, Cost Analyses, COVID-19
  • Mohsen Jafari*, Samira Rahimzadeh, Shiva Gharezadeh Pages 79-84
    Background and aims

    Atherosclerosis is the most important reason for disability and mortality in Iran and around the world, which is mainly due to improper and sedentary lifestyle. The aim of this study was to investigate the effects of eight weeks high Intensity Interval Training (HIIT) on some atherogenic factors.

    Methods

    Subjects were obese young females who were divided into experimental (n=8) and control (n=8) groups. In the experimental group, HIIT training were done for eight weeks (three sessions per week) with the intensity of 90%-95% of maximum heart rate. Blood sampling was performed before and after training in both groups. ELISA method was used to evaluate dependent variables. Data were analyzed using t-test at the level of p≤0.05.

    Results

    In the experimental group, weight values (p=0.01), BMI (p=0.01), fibrinogen (p<0.001), homocysteine (p=0.011), and LPA (p=0.002) had a significant reduction, but apelin decreased (p=0.959) and omentin increased (p=0.537) insignificantly. Only fibrinogen changes were significant between the two groups (p<0.001). There was no change in the control group.

    Conclusion

    Eight weeks of HIIT is effective in the reduction of weight and improving the levels of fibrinogen, homocysteine, and LPA in obese young females. Therefore, HIIT training can be used as short-time exercises in these people to prevent a heart stroke.

    Keywords: Females, High-Intensity Interval Training, Atherosclerosis, Lipoprotein a
  • Zeinab Hooshmand, Hassan Mirza Hosseini*, Majid Zargham Hajebi Pages 85-92
    Background and aims

    Social adjustment includes individual's adaptation to their social environment, which may be achieved by changing themselves or the environment. The aim of this study was to compare the effectiveness of individual counseling based on compassion therapy with family therapy counseling according to Bowen's emotional system on social adjustment of depressed adolescent girls.

    Methods

    In a quasi-experimental (pre-test/post-test and follow-up) study with a control group, 30 female volunteers of 14-17 years old who were studying in public schools in Tehran city were randomly divided into three groups (two experimental and one control). Bell Adjustment Inventory (1961) was completed in four stages (pre test, post-test, two-month follow-up, and six-month follow-up). After collection, data was analyzed using a multivariate covariance analysis.

    Results

    The results showed that both individual counseling based on compassion therapy and family therapy based on Bowen's emotional system were effective in reducing the non-adjustment of adolescent girls (p<0.001). The results also indicated that non-adjustment and its components significantly decreased in the family therapy group in comparison with the individual counseling group (p<0.001).

    Conclusion

    According to the results of this study, individual counseling based on compassion therapy was more effective on girls' social adjustment than family therapy based on Bowen's emotional system.

    Keywords: Family Therapy, Social Adjustment, Counseling, Emotions