فهرست مطالب

پردازش و مدیریت اطلاعات - سال سی و هفتم شماره 1 (پیاپی 107، پاییز 1400)

پژوهشنامه پردازش و مدیریت اطلاعات
سال سی و هفتم شماره 1 (پیاپی 107، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سحر محمدی، محمد تقی پور*، مریم محبوبی صفحات 1-26

    امروزه، فناوری اطلاعات به عنوان یک علم در سراسر جهان مطرح شده و در بهبود روابط جوامع در زمینه های مختلف تاثیرگذار است؛ به طوری که سازمان ها این علم را به علت پیچیده و رقابتی شدن فضای کسب وکار برای بهبود فرایندهای سازمانی و کسب مزیت رقابتی به کار می گیرند. از این رو، و به علت اهمیت موضوع، در این پژوهش به بررسی مولفه های فناوری ارتباطات و اطلاعات در ارزیابی عملکرد مدیریت منابع انسانی در شرکت های خدماتی پرداخته شده است. برای این کار، پرسشنامه ای شامل شش بعد فناوری ارتباطات و اطلاعات طراحی شده و در نمونه آماری 50 نفری متشکل از مدیران شرکت های خدماتی توزیع گردید. روایی پرسشنامه با استفاده از روش «لاوشه» و بر اساس نظر خبرگان مورد ارزیابی قرار گرفت و فرضیات پژوهش با استفاده از نرم افزار «اس پی اس اس» تحلیل شد. با توجه به آزمون نرمالیته انجام شده روشن شد که نظرات نمونه آماری نرمال نیست و از روش آزمون ناپارامتریک ضریب «اسپیرمن» برای بررسی همبستگی مولفه ‏های فناوری اطلاعات و ارتباطات استفاده شد. سرانجام، نتایج تحقیق نشان داد که بین خدمات وب، پردازش ابری اطلاعات، هوش مصنوعی، فناوری ارتباطات تلفن همراه، اطلاعات کسب وکار هوشمند، و فناوری ارتباطات و اطلاعات در مدیریت منابع انسانی سازمان های خدماتی همبستگی وجود دارد. بنابراین، توسعه و بسط برنامه‏ های تلفن همراه و وب که اخیرا مطرح گردیده، مدل جدیدی از هوشمندی را به سازمان ها عرضه می‏دارد. مدل جدید، پتانسل بالقوه‏ای برای ارتقای کسب وکار است تا سازمان را به یک سود بزرگ برساند.

    کلیدواژگان: فناوری ارتباطات و اطلاعات، ارزیابی عملکرد مدیریت منابع انسانی، شرکتهای خدماتی
  • مهدی سلطانی فر*، سید محمد زرگر صفحات 27-58

    امروزه، با وجود مزایای بسیار فناوری رایانش ابری از جمله ایجاد صرفه جویی اقتصادی، چابکی، افزایش انعطاف پذیری و مقیاس پذیری، مسئله امنیت اطلاعات مانع اصلی گرایش سازمان ها به سمت رایانش ابری است. افزون بر مسایل مربوط به زیرساخت و عوامل سیاسی موجود در ایران، ریسک های امنیتی زیادی در فناوری رایانش ابری وجود دارد. هدف پژوهش حاضر، استخراج و رتبه بندی این ریسک های امنیتی است. در این راستا با مطالعه مبانی نظری مرتبط با موضوع پژوهش، این ریسک ها استخراج و با توجه به نظر خبرگان دسته بندی شد. پرسشنامه های مقایسه ها زوجی مختلف بر اساس عوامل استخراج شده طراحی و نظرات خبرگان جمع آوری شد. سپس، با تلفیق روش های مختلف وزن دهی بر پایه مقایسه ها زوجی و به کمک روش ادغامی «کپ لند»، ریسک های امنیتی رتبه بندی گردید. بر اساس نتایج این رتبه بندی، ریسک محرمانگی داده، احراز هویت، و موقعیت داده به ترتیب در رتبه اول تا سوم قرار گرفتند و رتبه سایر ریسک ها نیز مشخص شد.

    کلیدواژگان: امنیت، رایانش ابری، تصمیمگیری چند شاخصه، مقایسه ها زوجی، کپلند
  • محسن رجب زاده، شعبان الهی*، علیرضا حسن زاده، محمد مهرآیین صفحات 59-82

    در سال های اخیر تعداد مقاله هایی که فناوری اینترنت اشیا در مدیریت زنجیره تامین را مورد مطالعه قرار داده اند، به سرعت رشد کرده است. در پژوهش حاضر تلاش می شود با مرور نظام مند ادبیات مرتبط، مطالعه هایی که در این حوزه انجام شده مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد و ضمن شناسایی شکاف های نظری موجود، مسیرهای پژوهشی آینده در این زمینه معرفی شود. در این مقاله با استفاده از روش مرور نظام مند و رویکرد قیف پارادایمی به جمع آوری و تحلیل اطلاعات پرداخته می شود. روش مرور نظام مند شیوه ای معتبر برای پژوهش است که بسیاری از مقالات علمی استفاده از آن را توصیه می کنند. با وجود این، باید توجه داشت که انتخاب معیارهای مشخص برای شمول و عدم شمول مقالات شناسایی شده می تواند باعث سوگیری شود که باید به عنوان محدودیت ذاتی روش مرور نظام مند در نظر گرفته شود. تاکنون مطالعه های متعددی در زمینه اینترنت اشیا و مدیریت زنجیره تامین انجام شده است، اما هیچ دانش تلفیقی از ماهیت تکامل پژوهش ها در این حوزه وجود ندارد تا با بررسی روند تحقیقات انجام شده زمینه گسترش نظریه های مطرح شده در این حوزه را فراهم آورد. در این مقاله تلاش می شود با استفاده از رویکرد قیف پارادایمی، این شکاف پژوهشی پوشش داده شود. برای این منظور، پایگاه های استنادی «اسکوپوس» و پایگاه های اطلاعاتی «ساینس دایرکت»، «امرالد» و «فرانسیس اند تیلور» جست وجو و از این طریق تعداد 209 مقاله پژوهشی شناسایی شد. پس از انجام غربالگری اولیه، تعداد 105 مقاله به دلیل عدم تطابق با معیارهای شمول کنار گذاشته شد و سرانجام، پس از غربالگری کیفی تعداد 36 مقاله جهت تحلیل و بررسی گزینش شد. نتایج حاصل از تحلیل 36 مقاله منتخب نشان می دهد که بیشتر پژوهش ها روی سطح 2 و 3 قیف پارادایمی تمرکز دارند و تنها دو مقاله در سطح اول قیف پارادایمی قرار می گیرند و هیچ مطالعه ای در حوزه فرضیه های عمیق (سطح چهارم) مشاهده نشد. بیشتر مطالعه ها از روش های کیفی برای گردآوری و تحلیل داده ها استفاده کرده بودند. همچنین، یافته ها نشان می دهد که در پژوهش های آینده می توان با استفاده از مشاهدات تجربی و تولید داده، کاوش های بیشتر در زمینه اینترنت اشیا در مدیریت زنجیره تامین را مورد توجه قرار داد.

    کلیدواژگان: اینترنت اشیا، مدیریت زنجیره تامین، فناوری اطلاعات، مرور نظاممند، قیف پارادایمی
  • بهاره پهلوان زاده*، مهدی زاهدی نوقابی صفحات 83-116

    هدف از پژوهش حاضر طراحی و توسعه یک درگاه یکپارچه آزاد برای جست وجوی اطلاعات مخازن سازمانی دانشگاه ها و موسسات آموزشی و پژوهشی عالی در ایران است. این مقاله به زیرساخت های گردآوری، مدل مفهومی و طرح معماری و اجزایی که یک نمونه واقعی برای گردآوری اطلاعات مخازن سازمانی باید داشته باشد، می پردازد. معماری و خدمات درگاه جست وجوی یکپارچه مخازن سازمانی ایران (آیریس) به عنوان نخستین نمونه از این دست در داخل کشور طرح می شود. نمونه کارکرد این درگاه پس از اجرا به صورت یک سامانه محلی ارایه خواهد شد. در فرایند طراحی و توسعه درگاه جست وجوی یکپارچه مخازن سازمانی ایران (آیریس) بر پایه بررسی منابع دانش و روش شناسی های گذشته پس از نیازسنجی و امکان سنجی زیرساخت های موجود در سطح ملی، بررسی متون علمی و جمع آوری اطلاعات، تجزیه و تحلیل سامانه های بین المللی مشابه، طرح اولیه پیاده سازی محصولی تحت عنوان «طراحی و توسعه یک درگاه یکپارچه آزاد برای جست وجوی اطلاعات مخازن سازمانی دانشگاه ها و موسسات آموزشی و پژوهشی عالی در ایران (آیریس)» به همراه کلیه جزییات زیرسیستم ها و جریان های کاری وابسته به آن هدف گذاری شد. بدین منظور، در طی پنج مرحله از «اسکرام» به عنوان یک چارچوب چابک چرخشی و افزایشی برای کنترل مدیریت پروژه نرم افزار در طراحی و توسعه «آیریس» استفاده شد. معماری این سامانه بر پایه مدل ارایه دهنده داده و ارایه دهنده خدمت با به کارگیری استاندارد «ا ای آی» است. در معماری این سامانه سه بخش سیستم واسط استخراج کننده داده، سیستم مدیریت پردازش داده و پیوند موجودیت ها، و سرانجام، سیستم فراهم آوری و نمایش در نظر گرفته شد. در طراحی «آیریس» خصوصیاتی چون سهولت استفاده (کاربر پسندی)، رابط کاربر وبی قابل تعدیل و گسترش (به خصوص با زبان های رایج)، بازیابی به وسیله موتورهای جست وجو و ابزارهای نمایه سازی گوناگون، دسترسی دایمی به منابع، پشتیبانی از منطق جست وجو و شناساگر منحصربه فرد برای هر مدرک در نظرگرفته شده است. باید توجه داشت آنچه که در توسعه این سامانه بسیار مهم بود، نیاز به انتشار داده ها به شکل آزاد و تحت مجوزهای منبع باز و ماندگار است. در غیر این صورت، نمی توان انتظار توسعه سامانه مناسبی را داشت که توان گردآوری داده ها را به صورت یکپارچه داشته باشد. پس از پیاده سازی سامانه مشخص شد که ارایه دهندگان داده در داده های خود عمدتا مشکلات ساختاری داشتندکه ممکن است خدمات درگاه را با نقص هایی مواجه سازد. به نظر می رسد با تهیه خط مشی هایی توسط «وزارت علوم» بتوان نسبت به روزآمدی و بارگذاری منظم داده ها در مخازن سازمانی و در نهایت، در سامانه «آیریس» اطمینان به دست آورد.

    کلیدواژگان: درگاه یکپارچه، مخازن سازمانی، گردآوری داده ها، سامانه جست وجوی یکپارچه، درگاه یکپارچه مخازن سازمانی ایران
  • فریبرز درودی*، زینب جمشیدی صفحات 117-134

    امنیت اطلاعات یکی از عوامل موثر در حفاظت از کتابخانه های دیجیتال و بهره گیری از آن هاست که می تواند به بهبود وضعیت این کتابخانه ها کمک کند. این پژوهش به بررسی میزان قابلیت دسترسی به امنیت اطلاعات در کتابخانه های دیجیتال «شهرستان قم» پرداخته است. تعریف کتابخانه های دیجیتال، شامل کتابخانه هایی است که بر مبنای ماموریت و با استفاده از متخصصان، مدارک دیجیتال را سازماندهی کرده و به شکل خدمات اطلاعاتی به اعضا ارانه می‎دهند.روش پژوهش، پیمایشی تحلیلی و جامعه پژوهش، کتابخانه های دیجیتال «شهرستان قم» اعم از عمومی و دانشگاهی (شامل 5 کتابخانه) است. در پژوهش حاضر، گردآوری اطلاعات از طریق پرسشنامه است که بر اساس استاندارد ISO/ IEC 27002 آماده شده است. این استاندارد مربوط به حوزه امنیت اطلاعات بوده و سازمان بین المللی استاندارد (ISO) و کمیسیون بین المللی الکتروتکنیک (IEC) آن را تدوین کرده است.نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که میانگین امنیت اطلاعات در میان کتابخانه های دیجیتال «شهرستان قم» برابر 801/0 ارزیابی شده است که با عنایت به روش ارزیابی پژوهش می توان اظهار کرد که دارای سطح قوی امنیت اطلاعات است. توسعه سیستم های اطلاعاتی برای ارایه خدمات موثر در کتابخانه های دیجیتال نقشی موثر داشته است. همچنین، رابطه ای معنادار میان شاخص های مختلف امنیت اطلاعات در کتابخانه های دیجیتال «شهرستان قم» وجود دارد. در این پژوهش امنیت فیزیکی و محیطی به عنوان نقطه ضعف و مدیریت تداوم کسب وکار به عنوان نقطه قوت معرفی شده است. بهره گیری از پدافند غیرعامل، مشارکت گروه های امنیتی برای جلوگیری از فعالیت هکرها، شناسایی حفره های امنیتی، آموزش نیروی های متخصص و داشتن برنامه اجرایی امنیت اطلاعات از جمله پیشنهادهای این پژوهش است. در نهایت، باید بیان کرد که امنیت اطلاعات در کتابخانه های شهرستان قم از سطح بالایی برخوردار است.

    کلیدواژگان: امنیت اطلاعات، شهرستان قم، کتابخانه های دیجیتال، نرم افزار کتابخانه های دیجیتال
  • سمیه نعمتی لفمجانی، مهدی علیپور حافظی*، فهیمه باب الحوائجی، نجلا حریری، فاطمه فهیم نیا صفحات 135-169

    توجه به ابعاد تعامل به عنوان مفهومی اساسی در محیط های رایانه ای برای درک و ترسیم کارکرد روانی و رفتارهای کاربران و در نتیجه، طراحی بهینه نظام های بازیابی تعاملی اطلاعات ضروری است. از طرف دیگر، مسئله تعامل به دلیل ماهیت پیچیده ای که دارد، توجه همزمان به عوامل شخصی-شناختی، رفتاری و محیطی کاربران در فرایند بازیابی اطلاعات و درک درست این مولفه ها را می طلبد. از این رو، هدف پژوهش حاضر ارایه چارچوب و تعیین عناصر اصلی و فرعی تعامل بازیابی اطلاعات مبتنی بر نظریه شناختی اجتماعی «بندورا» و توسعه سیاهه وارسی بعد تعامل بازیابی اطلاعات در کتابخانه های دیجیتال مبتنی بر این نظریه است. پژوهش حاضر در دو مرحله به روش کتابخانه ای و پیمایشی، یعنی نظرسنجی از خبرگان و پانل «دلفی» انجام شده است. نخست، با بررسی متون مختلف، مولفه های مختلف تعامل در سامانه های کتابخانه های دیجیتال و همچنین، مولفه های تاثیرگذار نظریه شناختی اجتماعی در رفتار اطلاعاتی استخراج و ارزیابی شد. سپس، ابعاد و مولفه های تعامل مبتنی بر نظریه شناختی-اجتماعی با استفاده از آرای خبرگان دانشگاهی برآورد و در پرسشنامه ای در قالب طیف «لیکرت» پنج گزینه ای تنظیم و اعتبارسنجی گردید. مولفه های اصلی شامل سه بعد تعامل با اطلاعات، تعامل با رابط کاربری و تعامل با وظایف، و مولفه های فرعی هر یک از آن ها گروه معلول، و نظریه شناختی-اجتماعی با سه مولفه اصلی شخص، محیط، و رفتار، گروه علت ها را تشکیل می دهند. جامعه خبرگان، بر اساس روش نمونه گیری گلوله برفی، شامل 17 متخصص حوزه بازیابی اطلاعات بود. با توجه به مقادیر بالای ضریب توافقی «کندال» در دو مولفه شخص و رفتار حدود 77/0 و ضریب 72/0 در مولفه محیط در مجموع، 60 مولفه در این سه بعد مورد توافق و اجماع واقع شد. بر اساس یافته های پژوهش و در ضمن مراحل دوگانه دلفی و پس از حذف مولفه هایی با میانگین کمتر از عدد 3 در طیف «لیکرت»، تعداد 21 مولفه در بعد شخص، 20 مولفه در بعد رفتار و 19 مولفه در بعد محیط مورد تایید خبرگان پژوهش قرار گرفت. نتایج پژوهش حاکی از آن است که گویه اعتبار در هر سه مولفه شخص، رفتار، و محیط و گویه های جامعیت و پیچیدگی وظیفه کاری عینی در مولفه محیط و گویه دشواری وظیفه کاری ذهنی در مولفه رفتار از نظر خبرگان پژوهش نیز کم اهمیت بود و در نتیجه، حذف شدند. چارچوب به دست آمده از این پژوهش می تواند به عنوان مبنای پژوهش های آتی در جهت کاربست این مولفه ها با تاکید بر سه جنبه اساسی رفتار کاربر در طراحی بهینه نظام های بازیابی تعاملی اطلاعات قرار گیرد. .

    کلیدواژگان: کتابخانه های دیجیتالی، بازیابی تعاملی اطلاعات، تعامل، نظریه شناختی-اجتماعی، تعامل با اطلاعات، تعامل با رابط کاربری، تعامل با وظایف
  • طاهره ریگی، محمدحسین دیانی*، رحمت الله فتاحی صفحات 171-196

    فرایند جست وجو و بازیابی اطلاعات فرایندی شناختی و بسیار پیچیده است. یکی از رویکردهای مهم در کشف و درک این فرایند، بررسی تجربه های کاربران است. این پژوهش با هدف بررسی فهم و برداشت تجربه دانشجویان دکتری از پدیده جست وجو و بازیابی اطلاعات در فرایند پژوهش انجام شد.رویکرد پژوهش حاضر تفسیری بود که با روش پژوهش کیفی پدیدارنگاری به اجرا در آمد. مشارکت کنندگان در پژوهش حاضر دانشجویان دکتری حوزه های گوناگون دانشگاه فردوسی مشهد در سال 1397 بودند. نمونه گیری به صورت هدفمند، معیار و گلوله برفی بود. تنوع حداکثر در انتخاب نمونه در نظر گرفته شد و تا اشباع نظری داده ها ادامه یافت. مصاحبه نیمه ساختاریافته از 20 دانشجو صورت گرفت. مصاحبه ها پیاده سازی شده و به شکل استقرایی و با شیوه کدگذاری نظری در نرم افزار «ماکس کیودا 12» مورد تحلیل قرار گرفت.نتایج پژوهش نشان داد که پس از تحلیل داده های گردآوری شده از مصاحبه ها، شش طبقه توصیفی از چگونگی درک و تجربه دانشجویان دکتری تخصصی از پدیده جست وجو و بازیابی اطلاعات پدیدار گردید. شش طبقه جست وجو و بازیابی اطلاعات به مثابه دریایی بی انتها، گنجینه ای ارزشمند، جاده ای پر از چراغ، کلیدی برای نجات، خوردن میوه دلخواه، و پلی برای رسیدن به دانش بودند. نتایج نشان داد که دانشجویان پدیده جست وجو و بازیابی اطلاعات در فرایند پژوهش را مهم و ضروری توصیف کرده و مشکل اصلی آن ها در زمینه یادگیری و آموزش مهارت های لازم برای جست وجو و بازیابی اطلاعات بود که احساس ناخوشایندی در آن ها به وجود می آورد.گرچه این پژوهش با توجه به نوع و ماهیت کیفی خود به دنبال تعمیم یافته های حاصل از پژوهش حاضر نیست، اما با توجه به یافته ها و بر طبق آنچه در فضای نتیجه ارایه شد، درک و توصیف دانشجویان از پدیده جست وجو و بازیابی اطلاعات با توجه به محدودیت ها و مشکلات زیادی که آن ها بیان کردند، زنگ خطر و هشداری برای نظام آموزش عالی است و باید مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: جس توجو و بازیابی اطلاعات، فرایند پژوهش، طبقه توصیفی، رویکرد تفسیری، پدیدارنگاری
  • الهه محرابی، آزاده محبی*، عباس احمدی صفحات 197-228

    کلمات کلیدی زیر مجموعه ای از کلمات یا عبارات یک سند هستند که می توانند معنای سند را توصیف کنند و در فرایند بازیابی اطلاعات نقش مهمی ایفا کنند. از آنجا که عملیات استخراج کلیدواژه یا عبارات کلیدی از متون تخصصی و علمی کاری تخصصی و زمان بر بوده و حجم اسناد علمی که نیاز به کلیدواژه دارند روزافزون است، الگوریتم های مختلفی برای استخراج تخصصی و خودکار کلیدواژه و عبارات کلیدی به اسناد طراحی و پیاده سازی شده اند. RAKE یک الگوریتم پرکاربرد برای استخراج کلمات کلیدی از متون است. اساس کار الگوریتم RAKE، کلمات کلیدی و عموما حاوی چندین کلمه (یعنی عبارت کلیدی) هستند، ولی علایم نگارشی یا کلمات بی معنا یا ایست واژه ها را شامل نمی شوند. در این الگوریتم از برچسب گذاری دستوری کلمات به عنوان ابزاری برای تعیین ضریب اهمیت آن ها در جملات استفاده می شود. کلید واژه ها مجموعه ای از توالی های چندکلمه ای یا تک کلمه ای هستند که طبق معیار های خاصی امتیاز دهی می شوند. در این پژوهش، یک نسخه بهبود یافته از الگوریتم استخراج خودکار کلیدواژه (RAKE) ارایه شده است. در نسخه بهبودیافته سعی شده با ایجاد تغییراتی در معیارهای امتیازدهی عبارات کاندید، دقت و بازخوانی عبارات کلیدی استخراج شده افزایش یابد. راهکار ارایه شده برای بهبود الگوریتم RAKE با در نظر گرفتن ضعف های موجود در رویکرد های وزن دهی دراین الگوریتم به ویژه برای زبان فارسی و مستندات علمی پیشنهاد شده است. برای بررسی نقاط ضعف الگوریتم RAKE و ارایه راهکار پیشنهادی از مجموعه ای از فراداده های پایان نامه و رساله های فارسی استفاده شده است. راهکار پیشنهادی روی این داده ها آزمایش و ارزیابی شده و باعث افزایش دقت، بازخوانی و معیار F شده است.

    کلیدواژگان: استخراج کلید واژه، الگوریتم RAKE، برچسب گذاری دستوری، پردازش زبان طبیعی، مستندات علمی فارسی
  • ملوک السادات حسینی بهشتی*، تقی رجبی صفحات 229-253

    هدف این مقاله ارایه طرحی به منظور ایجاد انسجام بین اصطلاح نامه ها و واژگان های تخصصی تدوین شده در «ایرانداک» در قالب یک فرااصطلاح نامه است. فرااصطلاح نامه ترکیبی منسجم از زبان های ساختاریافته یا کنترل شده یا اصطلاح نامه های تدوین شده و فهرست های مستند موجود است که از طریق برقراری پیوند، ادغام و تلفیق آن ها به دست آمده است. در این سازوکار، به منظور انسجام اصطلاح نامه های تدوین شده، هر مفهوم در یک اصطلاح نامه با کمک نشانگرهایی به نزدیک ترین مفهوم معادل در اصطلاح نامه های دیگر مرتبط می شود. در فرایند ارتباط بین مفاهیم، امکان ترجمه پرسش کاربر در قالب یک کاوش نظام مند و فراگیر در پایگاه های اطلاعاتی که توسط اصطلاح نامه های مختلف سازماندهی شده اند، فراهم می شود و بستر افزایش جامعیت در بازیابی اطلاعات فراهم می آید. در «ایرانداک» اصطلاح نامه های تخصصی در دهه 1380 تدوین و در سال های 97-1396 روزآمدسازی شده و افزون بر آن، مجموعه ای از واژه نامه ها و واژگان تخصصی نیز تدوین و منتشر شده اند. ضروری است که این واژگان ها و اصطلاح نامه ها با یکدیگر تلفیق یابند تا از ریزش کاذب اطلاعات در جست وجوی پایگاه اطلاعات علمی ایران (گنج) ممانعت به عمل آید و سرعت دستیابی هدفمند به اطلاعات تخصصی فراهم گردد. در این مقاله، منابع گوناگون در شکل گیری فرااصطلاح نامه در شناسایی مفاهیم وابسته به آن، کاربرد، و نیز مراحل تدوین آن بررسی و تحلیل می شود.

    کلیدواژگان: اصطلاحنامه، فرااصطلاحنامه، هستی شناسی، وب معنایی، ایرانداک
  • فتانه وهابی*، سعید اسدی، سهیل گنجه فر صفحات 255-276

    در طراحی موتورهای جست وجو بررسی پایگاه داده مورد مطالعه و ایجاد ارتباط با آن دارای اهمیت است. در پژوهش حاضر با بررسی تعاملات کاربران پایگاه های اطلاعاتی با سیستم در حین جست وجو، به مدل سازی رفتار اطلاع یابی آن ها پرداخته می شود.این پژوهش یک مطالعه کاربردی است که با استفاده از شبکه عصبی اجرا شده است. داده ها از طریق مشاهده رفتار کاربران در استفاده از پایگاه داده «ایرانداک» و مطالعه لاگ کاربران گردآوری شده است. الگوی اغلب جست وجوهای انجام شده در بیشتر موارد به صورت «کلی به جزیی» و «اختصاصی» است. شرکت کنندگان جست وجوی خود را با اطلاعات کلی در مورد موضوع، مانند معرفی و بررسی حقایق، شروع نموده و سپس، هر یک بر روی جنبه های خاصی از موضوع تمرکز کردند. در بعضی موارد، کاربران در حین جست وجو ایده های جدیدی به دست آوردند. با توجه به نتایج به دست آمده می توان چنین استنتاج کرد که بر اساس مدل استخراجی، عواملی چون پیشینه کلی فرد در مورد موضوع، دانش موضوعی، محدوده زمان و ابزارهای در اختیار، پاسخ مورد نظر در جست وجو را تحت تاثیر قرار می دهد.موتورهای جست وجوی کنونی تنها بخشی از مدارک مرتبط با موضوع را در یک مجموعه داده بازیابی می کند. برای دسترسی به مطالب بیشتر و مناسب تر در حجم عظیم داده ها لازم است مدل های بهتری مورد بررسی قرار گیرد. روش شبکه عصبی پیشنهادی در این مطالعه امکان بهبود بازیابی اطلاعات را در مدت زمان کم فراهم می آورد. همچنین، با این روش می توان این امکان را به وجود آورد که مدل جست وجو هر مرتبه با جست وجوی کاربران به روزرسانی شده و نتایج کامل تر و دقیق تری به دست آید.

    کلیدواژگان: بازخورد رفتاری، بازیابی اطلاعات، شبکه عصبی، کاربر، موتور جست وجو
  • حسین یکه، سید محمدباقر جعفری*، سید محمد محمودی، مهدی شامی زنجانی صفحات 288-303

    در سال های اخیر مدیریت دانش تبدیل به یک اصل بنیادین در حوزه مدیریت شده است. از آغاز به کارگیری مدیریت دانش، تعداد زیادی از سازمان ها به دنبال سنجش منافع به کارگیری این مفهوم بوده اند. موفقیت در اجرای کامل مدیریت دانش و ادامه به کارگیری آن به سنجش خروجی های مدیریت دانش بستگی دارد. با وجود این، تحقیقات کمی در این زمینه صورت گرفته است. این تحقیق به دنبال آن است که با استفاده از روش استنتاج فازی-عصبی انطباقی (انفیس) و با استفاده از نرم افزار «متلب» 2017 به طراحی یک مدل پیش بین سنجش منافع مدیریت دانش بپردازد. جامعه آماری این پژوهش را دانشگران و کارشناسان شاغل در 15 شعبه از شعبات سازمان تامین اجتماعی تشکیل داده اند. بر اساس نتایج به دست آمده، میزان انطباق پذیری برآوردهای صورت گرفته با نتایج واقعی و قابلیت پیش بینی کنندگی و صحت برآورد نتایج مورد بررسی قرار گرفت و در پایان، بر اساس نتایج، رهنمودهایی به سازمان مورد مطالعه ارایه گردید.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، منافع مدیریت دانش، سیستم فازی-عصبی انطباقی، انفیس
  • زینب صابر، هاجر ستوده*، زهرا یوسفی، فرشاد خونجوش، فرزین قنبری آلونی صفحات 305-329

    پژوهش حاضر با هدف شناخت جنبه های دسترسی آزاد مورد توجه کاربران شبکه اجتماعی «توییتر» و تحلیل عقاید آنان در این باره انجام شد. نمونه ای از توییت های انگلیسی درباره دسترسی آزاد شناسایی و به روش تحلیل محتوای کمی با رویکرد تحلیل عقاید مطالعه شد. بدین منظور، نخست جنبه های مختلف دسترسی آزاد با مرور ادبیات حوزه شناسایی و در قالب فرمول های جست وجو تدوین شد. این گام به بازیابی 874270 توییت انجامید. داده ها با کمک جست وجوی انطباق دقیق در «اکسل» پاکسازی و نمونه ای مشتمل بر 165320 توییت مرتبط به دست آمد و سپس، نمونه به چهار گروه موضوعی «هزینه و منابع مالی»، «نشر و منابع»، «مدل ها» و «اعتبار و کیفیت» دسترسی آزاد دسته بندی شد. پردازش متن و محاسبه نمره عقیده توییت ها به ترتیب با نرم افزار «نایم» و «سنتی استرینگث» انجام شد. تحلیل داده ها با آمار توصیفی و استنباطی در «اکسل» و «اس پی اس اس» صورت گرفت. نتایج نشان داد که مفاهیم مرتبط با «نشر و انواع منابع دسترسی آزاد» از بیشترین توییت برخوردارند. چنانچه این گروه به دلیل کلیت و عمومیت آن نادیده گرفته شود، «اعتبار و کیفیت» و «هزینه ها و منابع مالی» دو موضوع اصلی مورد توجه کاربران «توییتر» است. بر اساس نتایح عقیده کاوی، بیش از نیمی از توییت ها خنثی بوده و فراوانی عقاید مثبت با اختلاف کمی از عقاید منفی بیشتر است. با این حال، دو موضوع «اعتبار و کیفیت» و «هزینه ها و منابع مالی» بیش از همه توییت های منفی گرفته اند. به این ترتیب، همسو با نتایج پیمایش های پیشین، که با هدف کشف دغدغه های محققان و ذی نفعان دسترسی آزاد انجام شده، پژوهش حاضر تصویری کم وبیش یکسان را برای فضای اجتماعی به دست داد. از آنجا که دسترسی آزاد به اطلاعات علمی در جهت توسعه جوامع دانش بنیان یک ضرورت محسوب می شود، نتایج تحقیق حاضر لزوم برداشتن گام هایی جدی برای تقویت نقاط مثبت و اندیشیدن راهکارهایی برای رفع مسایل و چالش هایی که به عقاید منفی منجر شده است، برجسته می سازد.

    کلیدواژگان: دسترسی آزاد، تحلیل احساس، عقیدهکاوی، شبکه اجتماعی، توییتر
|
  • Sahar Mohammadi, Mohammad Taghipour*, Maryam Mahboobi Pages 1-26

    Today, information technology as a science, affects almost all components of societies, so that it is used by organizations to improve organizational processes and gain a competitive advantage due to the complexity and competitiveness of the business environment. Due to the importance of this issue in this study, the components of information and communication technology in evaluating of the performance of human resource management in service companies have been studied. For this purpose, a questionnaire including six dimensions of communication and information technology was designed and distributed among a statistical sample of 50 managers of service companies. The validity of the questionnaire was evaluated using Lavache validity method and based on the opinion of experts, and finally the research hypotheses were analyzed using SPSS software. According to the normality test, it was shown that the views of the statistical sample were not normal and the non-parametric Spearman coefficient test method examined the correlation of ICT components. Finally, the results showed that correlation exists between web services, cloud information processing, artificial intelligence, mobile communication technology, smart business information, and ICT of human resource management of service organizations, so the development of mobile and web applications, which has recently been introduced, offers a new model of intelligence to the organization and there is potential for business improvement in bringing a great benefit to the organization.

    Keywords: Information, Communication Technology, Human Resource Management Performance Evaluation, Service Companies
  • Mehdi Soltanifar*, Seyed Mohammad Zargar Pages 27-58

    Today, despite many benefits of cloud computing technology, including cost savings, agility, increased flexibility and scalability the issue of information security is the main obstacle to the tendency of organizations towards cloud computing. In addition to infrastructure issues and political factors in Iran, there are many security risks in cloud computing technology. Therefore, the purpose of this study is to extract and rank these security risks. In this regard, by studying the theoretical foundations related to the research topic, these factors are extracted and categorized according to the opinion of experts, and then by designing questionnaires of different pairwise comparisons, collecting comments and combining different weighting methods based on pairwise comparisons by Copeland aggregation method, security risks were ranked. In this ranking, data privacy risk was the first priority of cloud computing security risks.

    Keywords: Security, Cloud Computing, Multi Attribute Decision Making, Pairwise Comparisons, Copeland Method
  • Mohsen Rajabzadeh, Shaban Elahi*, Alireza Hasanzadeh, Mohammad Mehraeen Pages 59-82

    In recent years, the number of articles studying the Internet of Things technology in supply chain management and logistic has grown rapidly. The purpose of this paper is analyzing the studies that have been done in this area by reviewing the relevant literature and while identifying the existing theoretical gaps, introduces future research opportunities. This paper collects and analyzes information using a systematic literature review methodology and paradigm funnel approach. Systematic literature review is a methodology reliable and recommended by a large number of scientific papers. However, selection of certain criteria for inclusion and exclusion of papers introduces publication bias, which should be considered an intrinsic limitation to systematic literature review. Numerous studies have been conducted in the area of Internet of Things and supply chain management, but there is no synthesis of the knowledge that would allow one to draw conclusions regarding the evolving nature Internet of Things in supply chain management and to extend the theories in this area. This paper will address that gap, applying the paradigm funnel technique. For this purpose, Scopus, Science Direct, Emerald and Francis & Taylor databases were searched and a total of 209 articles were retrieved. After initial screening, 105 articles were excluded due to inconsistency with inclusion criteria and after qualitative screening, a total of 36 studies were selected for analysis. The selected 36 articles focus mainly on level 2 and 3 of the paradigm funnel. Only two articles were placed in the first level of the paradigm funnel and no studies in the level of deep hypotheses (fourth level) were observed. Most studies used qualitative methods to collect and analyze data. Also, the findings show that future researches can use empirical observations and data generation to further exploration of internet of things in supply chain management and logistic.

    Keywords: Internet of Things, Supply Chain Management, Information technology, Systematic Literature Review, Paradigm Funnel
  • Bahareh Pahlevanzadeh*, Mahdi Zahedi Nooghabi Pages 83-116

    The purpose of this research is to design and develop an integrated open portal for searching and retrieving information of institutional repositories of universities, and higher education and research institutes in Iran. This paper discusses the collection and aggregative infrastructures, conceptual model, and architectural design and components that a practical institutional repository search portal should have. Iranian Institutional Repositories Integrated Search (IRIS) Portal architecture and services are designed as the first such example in the country. A functional development of this portal will be provided as a local system after implementation.In the process of designing and developing IRIS based on some background knowledge expanded after reviewing and collecting information of scientific texts and their methodologies, needs and feasibility assessment of existing infrastructure at the national level, analyzing similar international systems, the initial product implementation plan called “Design and Development of Iranian Institutional Repositories Integrated Search (IRIS) Portal” were targeted along with all the details of the subsystems and related workflows. In the system development process of this research, in five stages Scrum agile framework was used as an iterative and incremental methodology to control IRIS software project management.For designing and developing of this system, we reviewed similar models used in other countries. The general architecture of this system is based on the data provider and service provider model using the OAI standard. In the architecture of this system, three major parts of data mining system, data processing management system and entities linking, and finally the provision system were considered. In the design of IRIS system, features such as ease of use (user friendliness), customizable and extensible web user interface (especially with common languages), high visibility by search engine and indexing tools, permanent access to resources, support for search logic and a unique identifier for each document were considered. What is very important in the development of this system is the need to publish data freely and under open and permanent source licenses. Otherwise, one cannot expect the development of a suitable system that can mine, collect and aggregate data in an integrated manner. After implementing the system, it was found that the data entered in the data providers in this model, mainly had structural problems, and eventually the IRIS service may encounter some defects. It seems that by preparing policies by the Ministry of Science, Research and Technology (MSRT), it is possible to ensure the regular updating and loading of data in organizational repositories and finally the IRIS system.

    Keywords: Integrated Portal, Institutional Repository, Data Harvesting, Integrated Search System, Iranian Institutional Repositories Integrated Search
  • Fariborz Doroudi*, Zeinab Jamshidi Pages 117-134

    Information security is one of the effective factors in protecting and using digital libraries which can help improve the status of these libraries.This research reviews the accessibility to information security of digital libraries in digital libraries of Qom city. In this study, definitions of digital libraries include libraries based on their mission and using experts, organize digital documents and provide them to members in the form of information services.This study is a survey and research community was both public and academic digital libraries (including 5 libraries) in Qom city. Data collection tool is a questionnaire based on the standard ISO/ IEC 27002 which is an information security standard developed by the international organization for standardization (ISO) and International Electrotechnical Commission (IEC).The results of this study indicate that the average information security among digital libraries in Qom city is estimated to be 0.801, which considering the research evaluation method, it can be said that it has a strong level of information security. The development of information systems to provide effective services in digital libraries has played an effective role .There is also a significant relationship between different indicators of information security in digital libraries of Qom city. Weaknesses and strengths of digital libraries in Qom city, respectively, include physical and environmental security as a weakness and business continuity management has been introduced as a strength. Utilizing passive defense, participation of security groups to prevent hackers, identifying security gaps, training specialized forces and having an executive plan for information security are among the suggestions of this research. Finally, it must be stated that information security is at a high level in libraries in Qom city.

    Keywords: Information Security, Qom, Digital Libraries, Digital Library Software
  • Somayeh Nemati Lafmejani, Mehdi Alipour Hafezi*, Fahimeh Babalhavaeji, Nadjla Hariri, Fatemeh Fahimnia Pages 135-169

    It is necessary to pay attention to the dimensions of interaction as a basic concept in computer environments to understand and draw the psychological function and users’ behaviors and the optimal design of Interactive Information Retrieval systems. Also the issue of interaction, due to its complex nature, requires the simultaneous attention of personal-cognitive, behavioral, environmental factors of users related to the process of information retrieval and correct understanding of these components. Hence, the main aim of this study is presenting a framework for main and sub elements of information retrieval interaction based on social-cognitive theory and to develop a checklist for Interactive Information Retrieval based on this theory in digital libraries. The present study was conducted using library and survey methods. In this regard the survey of experts and Delphi panels were used in two stages. Initially, the extraction and evaluation of various components of Interactive Information Retrieval in digital library systems as well as the effective components of social-cognitive theory were done via the study of different texts. Then, the dimensions and components of interaction, based on social-cognitive theory were calculated using academic experts’ opinions. These elements were set and validated in a five-option Likert scale questionnaire. The main components include three dimensions of interaction with information, interaction with interface and interaction with tasks and sub-components, each of which forms the effect group and social-cognitive theory with the three main components of personality, environment and behavior form the causes group. The community of experts included 17 experts in the field of information retrieval based on the snowball sampling method. Considering the high values of Kendall consensus coefficient in two components of personality and behavior of about 0.77 and the coefficient of 0.72 in the environment component, a total of 60 components in these three dimensions were agreed. Based on the research findings and in addition to the two stages of Delphi and after removing the components with an average of less than three in the Likert scale, 21 components in the personal dimension, 20 components in the behavior dimension and 19 components in the environment dimension were approved by the research experts. The results indicated that the authenticity item of all three components of personality, behavior and environment and comprehensiveness, objective work task complexity items of environment and subjective work task difficulity item of behavior dimension were recognized as unimportant items according to the opinion of research experts and were eliminated. The framework obtained from this study can be used as the basis for future research to apply these components with emphasis on three basic aspects of user behavior in the optimal design of Interactive Information Retrieval systems.

    Keywords: Digital Libraries, Interactive Information Retrieval, Interaction, Social-Cognitive Theory, Interaction with Information Resource, Interaction with Interface, Interaction with Tasks
  • Tahereh Rigi, MohammadHosien Dayani*, Rahmatollah Fattahi Pages 171-196

    The process of information seeking and retrieval is a very complex cognitive process. One of the important approaches to exploring and understanding this process is to examine the user’s experiences. The purpose of this study was to concept and understand the Ph.D. students’ experience of the phenomenon of information seeking and retrieval in their research process.The approach of this study was interpretative that was carried out through qualitative phenomenographical research method. The participants in this study were Ph.D. students in different fields at Ferdowsi University of Mashhad in 2019. Sampling was purposeful, criterion and snowball. The maximum diversity was considered in the sample selection and was continued to the theoretical saturation of data. Semi-structured interviews were conducted with 20 students. Interviews were implemented and analyzed through an inductive and theoretical coding method using MAQDA12 software.The results showed that after analyzing the data gathered from the interviews, six descriptive categories emerged about how Ph.D. students perceived and experienced the information seeking and retrieval phenomenon. Six categories were information seeking and retrieval as an endless sea, a valuable treasure, a road full of lights, the key to rescuing, eating the desired fruit, and a bridge to reach knowledge. The results showed that the Ph.D. students described the information seeking and retrieval in their research process as important and necessary and that their main problem was learning and teaching which made them feel unpleasant.Although this qualitative study does not aim to generalize the findings, however, according to the findings of the present research at the outcome space, this type of students’ perception and description of information seeking and retrieval phenomena at the highest academic degree is an alarm for the higher education system and should be taken seriously into consideration.

    Keywords: Information Seeking, Retrieval, Research, Descriptive Category, Interpretation Approach, Phenomenography
  • Elaheh Mehrabi, Azadeh Mohebi*, Abbas Ahmadi Pages 197-228

    Keywords and key phrases are subsets of most relevant words or phrases that summarize contents of a document while they play a critical role in information and document retrieval. Keyword extraction from scientific text is challenging and time-consuming due to the technical and multi-subject nature of the text, while the number of documents requiring keywords is increasing. There are various algorithms and methods developed for automatic keyword extraction. Rapid Automatic Keyword Extraction (RAKE) is a popular algorithm in this domain. RAKE’s decisions are based on the observation that keywords generally contain multiple words and they rarely include stopwords and words with minimum lexical meanings. Candidate keywords are a set of single-word or multi-word sequences selected based on the scores assigned to them by some scoring criteria in RAKE.In this research, a new modified version of RAKE algorithm is proposed in which candidate keyword scoring scheme is improved to increase precision and recall in the keyword extraction process. The proposed algorithm is to cover some of the main weaknesses of RAKE algorithm, especially in Persian scientific documents. To study the weaknesses of RAKE algorithm and evaluating the proposed modified version of RAKE, a set of metadata of Persian theses and dissertations are used. The result of test and evaluation of the proposed algorithm confirm improvement in precision, recall and F-measure.We study effectiveness of RAKE in extracting keywords from Persian texts. We find that RAKE algorithm often extracts long phrases with redundant words on Persian texts, leading to low accuracy. In this paper, we study sources of scoring inefficiency of RAKE algorithm and propose an improved version of RAKE algorithm with a novel scoring mechanism. Our scoring mechanism overcomes some of the weaknesses in RAKE’s original scoring for Persian texts and yields better results. Our evaluations on Persian corpus demonstrate that our improved RAKE algorithm outperforms original RAKE algorithm by extracting more accurate keyword. Our results show that improved RAKE achieves more than 20% higher precision and recall on average compared to original RAKE.

    Keywords: Keyword Extraction, RAKE Algorithm, Part of Speech Tagging, Natural Language Processing, Persian Scientific Document
  • Molouk Sadat Hosseini Beheshti*, Taghi Rajabi Pages 229-253

    The purpose of this article is to present a plan to create coherence between thesauruses and specialized vocabulary compiled in IranDoc in the form of a meta-thesaurus. A meta-thesaurus is a cohesive combination of structured or controlled languages or compiled thesauruses and document lists that are obtained by linking, merging, and combining them. In this mechanism, in order to integrate the developed thesauri, each concept in a thesaurus is linked to the closest equivalent concept in other thesauri with the help of markers. In the process of communication between concepts, it is possible to translate the user query in the form of a systematic and comprehensive search of databases organized by various thesauruses and provides a platform for increasing comprehensiveness in information retrieval. In IranDoc, specialized thesauruses have been compiled in the 2001-2010 and updated in the years 2017-18. In addition, a collection of specialized dictionaries and vocabularies have been compiled and published. It is necessary to combine these words and thesauruses with each other in order to prevent the false loss of information in the search of Iran›s scientific database (Ganj) and to provide targeted access to specialized information. This article examines and analyzes various sources in the formation of meta-thesaurus in identifying related concepts, expressing the application and also the steps of its compilation.

    Keywords: Thesaurus, Metathesaurus, Ontology, Semantic Web, IranDoc
  • Fataneh Wahabi*, Saeid Asadi, Soheil Ganjehtar Pages 255-276

    In designing search engines, it is important to check the database you are studying and make a connection with it.This study is an applied one conducted by using observation method. What is used in this study is a case study.The pattern of most searches is generally partial and specific in most cases. Participants begin their search with general information such as introducing and reviewing facts, and then focusing on specific aspects. In some cases, users come up with new ideas while searching. According to the results, general background, subject knowledge, time range and tools available influence desired response.According to the analysis of findings and results, it is suggested that information behavior using neural network is more accurate in identifying information skills, barriers, goals and motivation and determining and predicting resources and services. Information and ways of accessing information should be compared with the results of present study. Based on the results, it seems that specialized information retrieval training for all classes of users is needed to increase information skills of current and future users.Current search engines retrieve only part of relevant documents in a collection. Better models are needed to overcome the huge volume of documents. The proposed model in this way enables improved data retrieval in a short period of time. It is also possible that search model is also updated each time with user searches and results in more accurate results.

    Keywords: Information Retrieval, User, Behavior Feedback, Neural Network, Search Engine
  • Hossein Yekkeh, Seyed Mohammadbagher Jafari*, Seyed Mohammad Mahmoudi, Mehdi Shamizanjani Pages 288-303

    In recent years, knowledge management has become a fundamental principle in the field of management. Since the introduction of knowledge management, many institutions have tried to measure the benefits of using this concept. Success in implementing knowledge management and continuing its usage largely depends on measuring knowledge management benefits. However, few studies were conducted on this issue. This study, by using the adaptive neural fuzzy inference method (ANFIS) via Matlab 2017 software, tried to provide a predictive model to measure the benefits of knowledge management in the organization. The study population consists of scientists and experts working in 15 branches of the Social Security Organization, with a minimum of five years of experience in knowledge management related tasks. Based on the results, the degree of compatibility of the estimates with the actual results and the predictability and accuracy of the results were discussed, and at the end, based on the results, guidelines were provided to the studied organization.

    Keywords: Knowledge Management, Knowledge Management Benefits, Adaptive Neural Fuzzy Inference System, ANFIS
  • Zeinab Saber, Hajar Sotudeh*, Zahra Yousefi, Farshad Khunjush, Farzin Ghanbari Aloni Pages 305-329

    This study aimed to identify the main features of Open Access tweeted by Twitter users and to analyze their opinions about them. A sample of English tweets about Open Access was identified and analyzed using a quantitative content analysis method with opinion mining approach. To do so, based on a wide literature review, the main features of Open Access discussed in the literature were identified and used to compose the search formula. This step retrieved 874270 tweets. The data were, then, cleaned using exact match search in Excel, resulting in a sample consisting of 165320 relevant tweets. The sample was, then, classified into four thematic groups including “costs and financial resources”, “publication and resources”, “models” and “validity and quality”. To analyze the tweets’ contents and calculate their opinion scores, the KNIME and SentiStrength applications were used, respectively. The data were analyzed using descriptive and inferential statistics in Excel and SPSS. The results showed that the concepts related to the Open Access “publication and resources” have been tweeted the most. The group being set aside given its all-inclusive nature, the “credibility and quality” as well as the “costs and financial resources” are the two main issues discussed by Twitter users. According to the opinion mining results, more than half of the tweets were neutral and the positive opinions are of slightly higher frequency compared to the negative ones. The “credibility and quality” and the “costs and financial resources” received more negative tweets. Thus, in line with previous surveys conducted to explore the concerns of researchers and stakeholders about Open Access, the present study provided an almost similar picture for the social space. Since Open Access to scientific information is a necessity for the development of knowledge-based societies, the results highlight the need to take serious steps to strengthen its positive points and devise solutions to the problems and challenges leading to the negative feedbacks.

    Keywords: Open Access, Sentiment Analysis, Opinion Mining, Social Networks, Twitter