فهرست مطالب

مدیریت اسلامی - سال بیست و نهم شماره 2 (تابستان 1400)

فصلنامه مدیریت اسلامی
سال بیست و نهم شماره 2 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/29
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی روح اللهی* صفحات 5-42
    محققان حوزه مدیریت و رهبری، مهمترین مهارت رهبری را قدرت نفوذ آن بر افراد و توان همراه سازی آنان در جهت تحقق اهداف می دانند. شهید قاسم سلیمانی نیز با اتکا به همین قدرت نفوذ اجتماعی توانست در سطح عمومی به محبوبترین شخصیت سیاسی، نظامی کشور و در سطح بین الملل نیز به محور وحدت و نقطه ثقل تمامی جریانهای جبهه مقاومت تبدیل شود و معادلات منطقه ای را به نفع جریان مقاومت تغییر دهد؛ لذا از این دیدگاه می توان نفوذ اجتماعی را یکی از مولفه های رهبری در مکتب سردار شهید قاسم سلیمانی مورد مطالعه قرار داد؛ بنابراین محقق در این تحقیق به دنبال این است تا مبتنی بر راهبرد تحلیل مضمون و با استفاده از تحلیل بیش از 12 مصاحبه و سخنرانی و اسناد مرتبط با سبک رهبری و مدیریت ایشان، ابعاد و مولفه های نفوذ اجتماعی را در مکتب این شهید عزیز تشریح کند. مبتنی بر تحلیل نتایج، امکان نفوذ اجتماعی در مکتب شهید سلیمانی مبتنی بر "منابع نفوذ" است که قدرت مرجعیت اجتماعی، اعتبار و جذابیت آن را تولید می کند و تحقق نفوذ مبتنی بر "راهبردهای ششگانه نفوذ" شامل ایجاد اضطرار محرک با توسل به جنبه های الهامبخش، درک نیازها و علایق مخاطب و همراهی با آن، جلب محبت و مهرورزی، مدیریت و تصمیم گیری مشارکتی، مردم باوری و تعامل سازنده با طیفهای گوناگون مردم، و رهبری پیشرو است و این فرایند نفوذ موجب "پیامدهای نفوذ" در چهار سطح شده است.
    کلیدواژگان: سبک رهبری شهید قاسم سلیمانی، مکتب شهید سلیمانی، مدیریت شهید قاسم سلیمانی، عوامل نفوذ اجتماعی در مدیریت
  • امیر حصیرچی*، روح الله تولایی، عبادالله عبدالهی صفحات 43-99

    مدیریت جهادی به عنوان سبک مدیریتی بومی موفق در عرصه های مختلف سیاسی، دفاعی، فرهنگی و سازندگی گام اول انقلاب اسلامی، اگر تبدیل به الگوی قابل تکثیر شود، می تواند در گام دوم انقلاب بسیار راهگشا باشد. یکی از بهترین تجربه های موفق در این زمینه در مگاپروژه ها و خدمات در قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا کسب شده است. هدف اصلی این پژوهش ارایه الگوی مدیریت جهادی در فعالیتهای سازندگی است. با مرور ادبیات نظری و پیشینه موضوع، متغیرهای موثر بر مدیریت جهادی به روش تحلیل مضمون، استخراج و با استفاده از نظر خبرگان، 22 متغیر نهایی وارد الگوسازی ساختاری تفسیری شد. این متغیرها در سطوح مختلف و با توجه به قدرت نفوذ و وابستگی آنها طبقه بندی و سطح بندی، و به منظور آزمون و تایید الگو از تحلیل میک مک و تکنیک دیمتل استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که مولفه یگانه لا اله الا الله اصل بنیادین و ریشه الگوی مدیریت جهادی، مولفه های چهارگانه ارزش مداری، اعتقادمحوری، معرفت محوری و جهادمحوری، مبانی فکری و فلسفی و سطح دوم، مولفه های هفتگانه رسالت محوری و آرمانخواهی، تکلیف گرایی و نتیجه گرایی توومان، بینش و عمل هولوگرامی، نگاه فراپیمانکاری، نگاه فراجناحی، مردم پایگی کارها و ابتنا بر ویژگیهای شخصیتی، اخلاقی و مدیریت اسلامی و انقلابی، مبنای حرکت مدیریت جهادی و سطح سوم، مولفه های چهارگانه بومی سازی و خودکفایی در علم و فناوری، تمرکز بر گلوگاه ها (با استفاده از همه ظرفیتها)، تمرکز بر تکمیل زنجیره ارزش (ظرفیت شناسی و ظرفیت سازی) و به کارگیری صنعت و دانشگاه در سازندگی، راهبردهای متخذه و سطح چهارم و مولفه های سه گانه غلبه بر موانع و محدودیتها (غلبه بر تحریمها، انحصارشکنی، بن بست شکنی)، مدیریت بر محیط و چابک سازی و تحرک پذیری، نتایج و سطح پنجم، و درنهایت مولفه های سه گانه پیشروندگی (خط شکنی)، پیشبرندگی (شتاب دهی و حرکتهای جهشی میان بر) و اثرگذاری و الگوسازی ماندگار جزء پیامدهای مدیریت جهادی و سطح ششم الگو خواهد بود.

    کلیدواژگان: مدیریت جهادی، فعالیتهای سازندگی، قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا (ص)، الگوسازی ساختاری تفسیری(ISM)
  • رقیه ستوده، مسلم باقری*، محسن جاجرمی زاده صفحات 101-128
    یکی از عوامل تاثیرگذار در بقا، پویایی و تحقق سیاست ها و اهداف سازمان، منابع انسانی با انگیزه است. قبل از هرگونه اقدام در زمینه ایجاد انگیزش، باید به شناخت درستی در مورد ابعاد وجودی انسان رسید و باتوجه به تفاوت نگاه اسلام و غرب به ابعاد وجودی انسان، کشورها و سازمانهای اسلامی نیازمند طراحی الگو های بومی و اسلامی در زمینه انگیزش منابع انسانی مسلمان خود هستند. این پژوهش به دنبال طراحی الگوی محتوایی انگیزش کارکنان و طراحی الگوی فرایندی انگیزش کارکنان از دیدگاه حضرت علی علیه السلام است. پژوهش، جزء تحقیقات اکتشافی و از نظر هدف، بنیادی و نیز از لحاظ فرایند، نظریه پردازی داده بنیاد است که با استفاده از این روش به طراحی الگو های محتوایی و فرایندی انگیزش کارکنان براساس اسناد، کتابها و مقالات درباره سیره امام علی علیه السلام اقدام شده است. هم چنین به منظور اعتبارسنجی الگو از شاخص کاپا استفاده شده است که برای هر دو الگو در سطح معتبر اندازه گیری شد. نتایج نشاندهنده این است که الگوی محتوایی انگیزش منابع انسانی براساس سیره امام علی علیه السلام شامل 23 شاخص، نه مولفه و سه بعد (نیازهای معنوی، نیازهای روانشناختی و نیازهای طبیعی) و هم چنین الگوی فرایندی انگیزش منابع انسانی براساس سیره ایشان شامل ابعاد شرایط علی، شرایط مداخله گر، شرایط زمینه ای، مقوله محوری، راهبردها و پیامد طراحی شد. انتظار می رود یافته های این تحقیق در زمینه ایجاد انگیزش در کارکنان، راهگشای مدیران در جوامع اسلامی باشد.
    کلیدواژگان: انگیزش در غرب، انگیزش در اسلام، سیره امام علی علیه السلام، الگوی محتوایی، فرایندی انگیزش
  • فرزانه یگانه راد، علی اصغر پورعزت*، داود کیاکجوری، محمدجواد تقی پوریان گیلانی صفحات 129-153
    هدف از این مقاله، فراهم آوردن چارچوبی مفهومی برای سپرسازی از مذهب در سازمانها است.  سپرسازی از مذهب، ایده ی نویی است که فقدان متون کافی در این زمینه، پژوهشگران را بر آن داشت طی مصاحبه های عمیق با 13 خبره ی دانشگاهی در حوزه دین پژوهی و مدیریت رفتار سازمانی، با استفاده از رویکرد ساختاری نظریه داده بنیاد به ارایه الگوی جامع و منسجم برای مفهوم سازی سپرسازی از مذهب بپردازند. روایی پروتکل مصاحبه با استفاده از روایی صوری و محتوا و پایایی آن با توافق بین دو کدگذار حاصل شده است. الگوی نهایی، ضمن روشن ساختن ماهیت سپرسازی مذهبی، به تفکیک، عوامل علی، زمینه ای و مداخله گر موثر در بروز این عارضه را نمایان می سازد و راهبردها و پیامدهای مثبت ناشی از مهار سپرسازی را در کنار پیامدهای منفی سپرسازی از مذهب معرفی می کند. نتایج این مطالعه نشان داد سپرسازی از مذهب مفهومی چند وجهی است که در چهار سطح: ذهنی، کنش وظیفه ای، کنش اجتماعی و سطح عملکردی قابل شناسایی است. همچنین مشخص گردید بروز سپرسازی از مذهب تابع عواملی خاص بوده، تا حدی قابل پیش بینی است. این مطالعه در نهایت به معرفی راهبردهای کنش سپرسازی از مذهب و  زمینه بروز آن و  پیامدهایش پرداخته است.
    کلیدواژگان: طفره روی اجتماعی، سپرسازی از مذهب، طفره روی سازمانی
  • محمد مقدم*، اعظم بابکی راد، محمد رافتی صفحات 155-182
    یکی از مشکلات برای شناخت شایستگی ها که بر سر راه سازمانها هست، انتخاب الگویی مفهومی یا چهارچوبی جامع، درست و عمیق از شایستگی های سازمانی است. این تحقیق به دنبال طراحی الگوی شایستگی خادم یاران آستان قدس رضوی است که تاکنون به آن پرداخته نشده است. به این منظور در پژوهش در آغاز به مطالعه گسترده ادبیات پژوهش پرداخته، و سپس ازطریق مصاحبه با خادم یاران، نخبگان و مدیران مسیول در آستان قدس رضوی حجم زیادی از داده ها جمع آوری شد. پس از چند نوبت مرور مصاحبه ها و یادداشتها و بر اساس نظریه داده بنیاد نسبت به تجزیه وتحلیل داده ها (پنج مرحله شناسه گذاری و طبقه بندی اطلاعات) اقدام شد. در مرحله بعد باتوجه به نتایج تجزیه و تحلیل مصاحبه ها و با کمک گرفتن از نظریه ها و یافته های علمی دانشمندان، ابعاد و مولفه های شایستگی خادم یاران آستان قدس رضوی (چهار نوع شایستگی که عبارت است از: شایستگی خدمت بی منت جهادی، شایستگی های فردی، شایستگی های تعاملی و شایستگی های سازمانی) استخراج شده است. درنهایت بر اساس ابعاد و مولفه های شناسایی شده، الگوی شایستگی خادم یاران در آستان قدس ارایه شده است.
    کلیدواژگان: طراحی الگوی شایستگی، خادمان آستان قدس، خادم یاران آستان قدس، خدمتگزاری صادقانه و بی منت
  • یوسف امیری، میثم لطیفی*، علیرضا اسلامبولچی، علی اصغری صارم صفحات 183-209
    هدف این پژوهش فهم الگوی تعالی معنویت سازمانی با تاکید بر آموزه های اسلامی و ارایه راهکارهایی به منظور تعالی معنویت در سازمان بیمه سلامت ایران است. در این  پژوهش با استفاده از رویکرد ترکیبی به شناسایی اجزای الگوی تعالی معنویت سازمانی با رویکرد اسلامی و ترسیم روابط آنها پرداخته شده است. در بخش کیفی با استفاده از اطلاعات مصاحبه و نظر خبرگان و روش تحلیل مضمون، ابعاد الگوی تعالی معنویت در سازمان با رویکرد اسلامی شناسایی شده است. در ادامه با روش الگوسازی ساختاری تفسیری، سطح بندی معیارهای الگوی تعالی معنویت سازمانی با رویکرد اسلامی طراحی شد. این امر بر اساس توزیع پرسشنامه بین اعضای سازمان بیمه سلامت ایران انجام شده است. بر اساس روش تحلیل مضمون، 53 مضمون پایه نهایی و هشت مضمون سازماندهنده و سه مضمون فراگیر استخراج شده است. یافته های تحلیل مضمون نشان می دهد که اجزای اصلی الگوی تعالی معنویت در سازمان با رویکرد اسلامی فضایل اخلاقی، بنیانهای معرفتی سازمان، رعایت اصول اخلاقی و وجدانی نسبت به کارکنان، عملکرد سازمان با رویکرد اسلامی، فضای معنوی موثر بر عملکرد سازمان، اصول اخلاقی سازمان نسبت به ذی نفعان، عدالت محوری و رشد و ارتقای فرهنگی و معنوی کارکنان است. نتایج روش الگوسازی معادلات ساختاری حاکی است که "بنیانهای معرفتی" دارای بیشترین قدرت نفوذ و "عملکرد سازمان با رویکرد اسلامی" دارای بیشترین وابستگی است.
    کلیدواژگان: معنویت، معنویت سازمانی، معنویت سازمانی اسلامی، سازمان بیمه سلامت
|
  • Mahdi Roohullahi * Pages 5-42
    Researchers in the field of management and leadership believe that the most important leadership skill involves the power of influencing people and the ability to help achieve goals. Relying on the same power of social influence, martyr Ghasem Soleimani succeeded in arriving at the position of the most popular political and military figure in the country at the public level, the axis of unity, and the center of gravity of all streams of the Resistance Front at international level, and changing regional equations in favor of the resistance. Hence, from this perspective, social influence can be regarded as one of the components of leadership in the General Soleimani’s school. As a result, the researcher is making an attempt to explain the dimensions and components of social influence in this school through thematic analysis by analyzing 12 interviews, lectures and documents related to his leadership and management style. An analysis of the results showed that the possibility of social influence in Shahid Soleimani’s school is based on “sources of influence”, which is the product of the power of social authority, credibility and attractiveness. Realization of influence is based on six “strategies of influence” including the creation of drivers on the basis of inspiring aspects, understanding the needs and interests of the audience and addressing them, drawing kindness and affection, participatory management and decision-making, populism and constructive interaction with different groups of people, and progressive leadership. This process of influence has led to the “outcomes of influence” at four levels.
    Keywords: Martyr Ghasem Soleimani’s leadership style, martyr Soleimani’s school, martyr Soleimani’s management, factors of social influence in management
  • Amir Hasirchi *, Ruhollah Tavallaei, Ebadollah Abdollahi Pages 43-99

    If the Jihadi management, as a successful indigenous management style in different areas of politics, defense, culture and construction in the first step of the Islamic Revolution, is used as a reproducible model, it can be very helpful in the second step of the revolution. A very successful experience in this field involves the megaprojects and services in Khatam al-Anbia construction headquarters. This study is mainly intended to design a model for Jihadi management in construction activities. Having reviewed the theoretical literature and the background of the subject, the researchers identified the variables affecting Jihadi management through thematic analysis and the opinions of experts, which resulted finally in 22 variables adding to interpretive structural modeling. These variables were classified and stratified at different levels according to their influence and dependence. In order to test and confirm the model, the researchers employed Micmac analysis and Dematel technique. The results revealed that the only component of La Ilaha Illa Allah (there is no god except Allah) is the basic principle and root of Jihadi management model. Four components of value-orientation, belief-inclination, knowledge-orientation, and Jihad-orientation formulate the intellectual and philosophical foundations of this approach. The second level, Jihadi management, includes seven components of mission-orientation and idealism, duty and result orientation together, holistic vision and practice, beyond contraction look, beyond party perspective, people orientation and relying on personal, ethical, and revolutionary characteristics. The third level contained four components of localization and self-sufficiency in science and technology, focus on bottlenecks (using all capacities), focus on implementation of the value chain (discovering and facilitating capacity), and using industry and universities in construction and adopted strategies. The fourth level of the model contained three components of overcoming obstacles and limitations (overcoming sanctions, monopolization, and breaking the deadlocks), environmental management, agility, mobility, and results. The fifth level, included three components of progress (line breaking), propulsion (acceleration and short-jump movements). Leaving everlasting effects and modelling contained the   sixth level of Jihadi management.

    Keywords: Jihadi management, construction activities, Khatam al-Anbia Construction Headquarters, Interpretive Structural Modeling (ISM)
  • Roghayyeh Sotoodeh, Muslim Bagheri *, Mohsen Jajarmizadeh Pages 101-128
    Motivated human resource is an influential factor in the survival, dynamism and fulfillment of the policies and goals of the organization. It is essential to understand the dimensions of human beings before taking any action in the field of motivation. Due to the differences between Islam and the West regarding the dimensions of human existence, Islamic countries and organizations need to design indigenous and Islamic models to motivate Muslim human resources. This research is intended to design a contextual model of employees’ motivation, and to design a process model of employee motivation from the viewpoint of Imam Ali (as). This applied research is an exploratory and basic one which follows grounded theory for collecting the data for designing contextual and process models of employees’ motivation based on documents, books and articles about Imam Ali’s  way of life. Kappa’s index was employed to validate the model, which resulted in the confirmation of both models. The results showed that the contextual model of human resource motivation based on the life history of Imam Ali (as) contains 23 indicators, nine components and three dimensions (spiritual, psychological and natural needs).  The process model of human resource motivation includes dimensions of causal conditions, intervening conditions, contextual conditions, category orientation, strategies and outcomes. It is expected that the findings of this study can pave the way for managers in motivating employees in the Islamic societies.
    Keywords: Motivation in the West, motivation in Islam, Imam Ali's life story, content, process model of motivation
  • Farzaneh Yeganeh Rad, Ali Asghar Poorezzat *, Davood Kiakojoori, Mohammad Javad Taghipoorian Guilani Pages 129-153
    The purpose of this study is to design a conceptual framework for religious buffering in organizations. Religious buffering is a new term, the inefficient literature on which led the researchers to conduct in-depth interviews with 13 academic experts in the field of theology and organizational behavior management through a grounded theory for proposing a comprehensive and coherent model of the issue. The validity of the interview protocol was confirmed by measuring the face validity and content validity, and its reliability was achieved by agreement between two coders. Clarifying the nature of religious buffering, the final model distinguished the causal, underlying and intervening factors which influence this method and introduced strategies and positive consequences of the fulfillment of religious buffering along with its negative consequences. The results revealed that religious buffering contains a multifaceted concept identifiable at four mental, functional action level, social action level, and functional levels. It was also found out that the religious buffering is composed of specific factors which are predictable to some extent. Finally, this study introduces strategies of the performance of religious buffering and its context and consequences.
    Keywords: Social loafing, religious buffering, organizational loafing
  • Mohammad Moghaddam *, Azam Babaki Rad, Mohammad Rafati Pages 155-182
    One of the problems in identifying the competencies that organizations face involves the selection of a concept model or a comprehensive, accurate and in-depth framework of organizational competencies. This research is intended to design a competency model for the servant helpers of Astan Quds Razavi, which has not been dealt with so far. In this regard, an extensive study was carried out regarding research literature, and a large amount of data was collected through interviews with servant helpers, experts and responsible managers in Astan Quds Razavi. Having reviewed the interviews and the related documents several times, the researchers analyzed the data on the basis of the grounded theory (covering all five steps of identifying and classifying data). In the next stage, based on the results of analyzing the interviews and the theories and scientific findings, the dimensions and components of the competencies of Astan Ghodsar Razavi's servant helpers were identified. four types of competence including sincere Jihadi service, individual competencies, interactional competencies, organizational competence were identified. Finally, the competency model of the servant helpers in Astan Quds Razavi was designed.
    Keywords: Designing competency model, servants of Astan Quds, Servant helpers of Astan Quds, honest, sincere servicing
  • Yousef Amiri, Meysam Latifi *, Alireza Islambolchi, Ali Asghari Sarem Pages 183-209
    This study is aimed at explaining the organizational spirituality excellence model with emphasis on Islamic teachings, as well as providing solutions for spiritual excellence in the Health Insurance Organization of Iran. Employing mixed method, this study intends to identify the components of the model of organizational spirituality excellence and their relationships through an Islamic approach. Using the data gained by the interviews and the opinion of experts through thematic analysis, the dimensions of the model of spiritual excellence in the organization with an Islamic approach were identified. Then, the leveling of the criteria of the model of organizational spirituality excellence was performed with an Islamic approach. This was fulfilled by distributing the questionnaires among the members of the Health Insurance Organization of Iran. Thematic analysis method finally resulted in 53 basic themes, eight organizing themes and three comprehensive themes. The findings of the content analysis indicated that the main components of the model of spiritual excellence in the organization with an Islamic approach includes moral Islamic virtues, the organization's knowledge foundations, adherence to ethical principles and conscience with regard employees, the organization's performance with an Islamic approach, and the spiritual atmosphere affecting the organization's performance. Stakeholders are justice-oriented and the cultural and spiritual growth and promotion of employees are considered. The results of structural equation modeling revealed that epistemological foundations mostly influence the process, and organizational performance with Islamic approach stands at the highest dependence.
    Keywords: Spirituality, Organizational Spirituality, Islamic organizational spirituality, Health Insurance Organization of Iran