فهرست مطالب

برنامه ریزی و توسعه گردشگری - پیاپی 37 (تابستان 1400)

نشریه برنامه ریزی و توسعه گردشگری
پیاپی 37 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/31
  • تعداد عناوین: 13
|
  • مهدی معصومی، علی اکبر عنابستانی*، غریب فاضل نیا، امیدعلی خوارزمی صفحات 7-37

    هدف پژوهش حاضر شناسایی پیشران های کلیدی موثر بر شکل گیری و توسعه گردشگری تجاری در منطقه تجاری دهشیخ- سیگار، استان فارس می باشد. این تحقیق بر حسب هدف کاربردی و از حیث روش پیمایشی در سطح اکتشافی و مبتنی بر رویکرد آینده پژوهی می باشد. با توجه به ماهیت تحقیق ابتدا تعداد 25 نفر از کارشناسان، متخصصان و مسیولان اجرایی به عنوان جامعه نمونه انتخاب و سپس با توجه به روش دلفی و مطالعات اسنادی پیشران های کلیدی تعیین گردید. در مرحله بعد از روش تحلیل ساختاری و نرم افزار Micmac جهت وزن دهی و شناسایی مهم ترین پیشران های کلیدی اثرگذار بر شکل گیری و توسعه گردشگری تجاری در منطقه تجاری دهشیخ- سیگار بهره گرفته شد. نتایج پژوهش نشان داد که در بین پیشران های مورد بررسی بیشترین تاثیرگذاری به ترتیب مربوط به پیشران های اقتصادی، تبلیغات، بازاریابی و اطلاع رسانی، برنامه ریزی- مدیریتی و اجتماعی- فرهنگی می باشد که به ترتیب ضرایب استخراج شده بر اساس مدل ساختاری تحقیق برای هر کدام 0/87، 71/85، 15/75 و 38/69 می باشد. همچنین نتایج پژوهش نشان داد که در بین 51 عامل مورد بررسی، 20 پیشران کلیدی از جمله: نزدیکی و مجاورت با مرزهای دریایی، نزدیکی به بازارهای تجاری در کشورهای جنوب خلیج فارس و...در شکل گیری و توسعه گردشگری تجاری در منطقه دهشیخ- سیگار تاثیرگذار می باشند.

    کلیدواژگان: گردشگری تجاری، محرک های توسعه، معادلات ساختاری میک مک، پایداری سکونتگاه های روستایی، منطقه تجاری دهشیخ- سیگار
  • فریبا کرمی*، سعیدرضا اکبریان، افسانه جباری ارخلو صفحات 39-63

    هدف پژوهش حاضر شناسایی و اولویت بندی عوامل انگیزشی موثر در توسعه گردشگری عشایری ایل قشقایی می باشد. تحقیق حاضر از نوع کاربردی و روش انجام آن توصیفی - تحلیلی است. گردآوری داده ها مبتنی بر روش های اسنادی و میدانی (ابزار پرسشنامه) می باشد. جامعه آماری تحقیق شامل گردشگران خارجی و داخلی می باشد. حجم نمونه آماری پژوهش با استفاده از فرمول کوکران 322 گردشگر است که بر مبنای روش نمونه گیری در دسترس توزیع شد. برای سنجش میزان سازگاری درونی (پایایی) مقدار آلفای کرونباخ برای عوامل رانشی 0/82 و برای عوامل کششی 0/87 بدست آمد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون T-test، آزمون فریدمن، آزمون تحلیل واریانس یکطرفه، آزمون توکی و ضریب همبستگی پیرسون انجام شده است. نتایج نشان می دهد تفاوت معناداری بین عوامل کششی و رانشی وجود دارد. از عوامل انگیزشی رانشی بالاترین رتبه ها به ترتیب مربوط به تجربه سبک زندگی عشایر، لذت بردن از یک شب زندگی در بین عشایر و آشنایی و کشف مکان های جدید می باشد. در بین عوامل انگیزشی کششی نیز جاذبه های لباس های محلی عشایر، موسیقی و رقص سنتی عشایر و وجود امنیت در مقصد به ترتیب از بالاترین اولویت ها بر خوردار می باشند.

    کلیدواژگان: توسعه ی گردشگری، گردشگری عشایری، عوامل انگیزشی، ایل قشقایی، ایران
  • محمود ضیائی، محمود حسن پور*، سمیه پارسا شکیب صفحات 65-97
    بحران اخیر یعنی شیوع ویروس کووید-19 کلیه مقاصد گردشگری جهان از جمله ایران را به شدت تحت تاثیر پیامدهای خود قرار داد و بار دیگر ضرورت اتخاذ مدیریت بحران در صنعت گردشگری را آشکار نمود. از این رو پژوهش حاضر به دنبال توسعه و تبیین الگوی سه مرحله ای مورفی (پیش از بحران، حین بحران و پس از بحران) در جهت مدیریت بحران در صنعت گردشگری ایران بوده است. بر این اساس این پژوهش با بکارگیری رویکرد کیفی و با استفاده از روش تحلیل محتوا (تم) و استفاده از نظرات و دیدگاه های 24 خبره در حوزه های مختلف گردشگری انجام گرفته است. نتایج حاصل از پژوهش توسعه الگویی راهبردی است که مدیریت بحران گردشگری را در سه مرحله بر اساس اهداف، راهبردها و حوزه های کلان اقدامات مشخص، تبیین می کند. بر اساس یافته های این پژوهش اهداف و راهبردهای مناسب در سه مرحله این پژوهش به ترتیب: مرحله پیش از بحران، هدف پیشگیری و راهبرد های آن آمادگی و توانمندسازی؛ مرحله حین بحران، هدف مدیریت اثرات و راهبردهای آن راهبردهای کنشی/واکنشی و کاهش خسارات؛ و مرحله پس از بحران نیز، هدف احیا و ارتقا و راهبردهای مناسب آن نیز بازنگری بازاریابی، مدیریت مالی/کارایی عملیات و تاب آوری کسب و کار می باشد.
    کلیدواژگان: مدیریت بحران، کووید-19، مدیریت بحران گردشگری
  • ابوطالب قاسمی وسمه جانی*، فرهاد عزیزپور، عذرا عزیزی، بهرام کریمی صفحات 99-121

    سیاست گذاری دولت در حوزه توسعه زیرساخت ها و خدمات گردشگری، منجر به اثرگذاری آن بر نظام برنامه ریزی فضایی-کالبدی شده و تصمیمات آن منجر به توزیع و شکل گیری نظام فضای-کالبدی در زنجیره صنعت گردشگری می شود. این پژوهش با هدف سطح بندی استان های کشور از نظر برخورداری از تاسیسات و زیرساخت های اصلی گردشگری کشور و توزیع بهینه آنها در نظام فضایی-کالبدی صنعت گردشگری انجام پذیرفته است. این پژوهش از نوع مطالعات اکتشافی بوده که برای برای سطح بندی استان های کشور از مدل FANP و VIKOR استفاده شده است. بر اساس یافته های تحقیق، استان های کشور در 5 گروه بسیار برخوردار تا بسیار کم برخوردار از نظر تعداد و تنوع تاسیسات و زیرساخت های شبکه ارتباطی، سطح بندی شدند. نتایج تحقیق نشان می دهد دولت به عنوان سیاست گذار اصلی توسعه گردشگری در مقوله برنامه ریزی فضایی-کالبدی و رویکرد آمایشی صنعت گردشگری در استان های کشور، موفق عمل نکرده است و نوعی توسعه نامتوازن آن را موجب شده است به طوری که تمرکز تاسیسات گردشگری در برخی استان ها و کمبود آنها در برخی استان های دیگر کاملا مشهود است، لذا نیاز به خدمات مختلف حوزه گردشگری، توزیع انواع تاسیسات و زیرساخت ها در استان ها برای تحت پوشش قرار دادن همه نوع نیاز گردشگران بسیار مهم و حیاتی می باشد.

    کلیدواژگان: سطح بندی، زیرساخت های عمومی گردشگری، خدمات گردشگری، ایران
  • محمد مهدی پورسعید*، مهدی کاظمی، مرضیه جهانشاهی صفحات 123-151

    گردشگری خلاق یک ژانر جدید و امیدوار کننده از گردشگری است که به طور فزاینده ای در بازار جهانی گردشگری رواج دارد. اگرچه گردشگران فرهنگی به طور فزاینده ای در تلاشند تا رویدادهای فرهنگی را به طور فعال تجربه کنند و مستقیما به فعالیت های خلاقانه بپردازند اما دانش تجربی در مورد جهانگردان خلاق محدود است. هدف از انجام این تحقیق پدیدار شناسی تجربه زیسته گردشگران خلاق با محوریت عشایر در استان کرمان است. جامعه آماری این تحقیق گردشگران خلاقی هستند که از مناطق عشایر نشین در استان کرمان بازدید کرده اند. اعضای نمونه با استفاده از روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شده اند. داده‏ های پژوهش با استفاده مصاحبه ‏های نیمه ساختار یافته جمع آوری شده است. پس از انجام یازده مصاحبه اشباع نظری حاصل شد. از روش هفت مرحله کلایزی در روش تحقیق پدیدار شناسی برای تحلیل داده ‏ها استفاده شده است. همچنین با مراجعه مجدد به شرکت کنندگان در مصاحبه و جلب توافق ایشان، اعتبار نتایج به دست آمده بررسی شده است. در انتها چهار تم کلی سنخ شناسی گردشگری خلاق، رفتار‏های گردشگر محور، سبک زندگی تجربی گردشگران خلاق و خصیصه مقصد گردشگری خلاق از دوازده خوشه حاصل شدند.

    کلیدواژگان: گردشگری، گردشگری خلاق، تجربه زیسته، پدیدار شناسی، عشایر
  • جمشید عینالی*، حسین فراهانی، فریبا عباسی، اعظم بیگدلی صفحات 153-184

    هدف از تحقیق حاضر واکاوی چالش های کالبدی توسعه گردشگری در نواحی روستایی با استفاده از نظریه بنیانی در روستاهای هدف گردشگری استان زنجان می باشد. تحقیق حاضر از لحاظ هدف، توسعه ای-کاربردی و از نظر پارادایم در گروه تحقیقات کیفی قرار می گیرد و از بعد روش از نظریه بنیانی بهره برده است. جهت گردآوری اطلاعات از اسناد کتابخانه ای، تهیه عکس و فیلم، مصاحبه عمیق و مشاهده مستقیم و غیرمشارکتی استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش مدیران محلی هشت روستای هدف گردشگری استان زنجان می باشد.داده های جمع آوری شده از طریق تحلیل محتوایی مورد واکاوی قرار گرفتند. با پیوند دادن کدها (کدگذاری باز)، مفاهیم (کدگذاری محوری)، مقوله ها (کدگذاری انتخابی) و تایید اعتبار مفاهیم بدست آمده تحقیق از شیوه روش کانونی توسط خبرگان، مدل مفهومی تحقیق ترسیم شد و تایید نظر کارشناسان نیز به مدل اعتبار بخشید. نتایج حاصل تحقیق نشان می دهد که روستاهای هدف گردشگری استان زنجان با چالش های کالبدی همچون تخریب بافت و معماری سنتی روستا، مسایل محیطی، ضعف امکانات-خدمات، ضعف زیرساخت ها و ناوگان حمل و نقل روبرو می باشند.

    کلیدواژگان: گردشگری روستایی، چالش کالبدی، نظریه بنیانی، روستاهای هدف گردشگری، استان زنجان
  • عظیم زارعی*، میثم مدرسی، آزاده فلاحی صفحات 185-205
    ایده توسعه مبتنی بر جامعه مدت زیادی است که مورد تاکید صاحب نظران قرار دارد اما پذیرش آن در گردشگری نسبتا جدید است. به دلیل ماهیت پراکنده بخش گردشگری، تصور می شود دستیابی به مشارکت تمامی ذینفعان از جمله جامعه مقصد، بسیار دشوار و یا غیرممکن است. لذا شناسایی و دسته بندی موانع می تواند بستر لازم برای تعامل و مشارکت هر چه مطلوب تر ذینفعان را فراهم کند. ابتدا با بررسی مبانی نظری موانع مشارکت جامعه ذینفع در برنامه های گردشگری استخراج گردید. سپس با مشارکت 10 نفر خبره بومی سازی انجام و میزان اهمیت موانع تعیین شد. به کمک رویکرد مدلسازی ساختاری تفسیری روابط ساختاری و با روش دیمتل میزان تاثیر گذاری و تاثیرپذیری موانع بدست آمد. پراکندگی و عدم تعامل ذینفعان، تحلیل نامناسب ذینفعان، چشم انداز ها و اولویت های واگرا، تفاوت در سیاست ها و رویه های عملیاتی، عدم هماهنگی بین ذینفعان، محدودیت منابع، عدم پیشرفت برنامه های توسعه پایدار، عدم توان مشارکتی جامعه، عدم اجماع در برنامه ها و وقفه و تاخیر در برنامه ها موانع اصلی مشارکت جامعه ذینفع در برنامه های گردشگری هستند که پراکندگی و عدم تعامل ذینفعان دارای بیشترین تاثیر و محدودیت منابع دارای بیشترین تعامل بوده است.
    کلیدواژگان: گردشگری جامعه محور، موانع عملیاتی مشارکت ذینفعان، مدلسازی ساختاری تفسیری
  • محمدرضا فرزین* صفحات 207-229

    دولت ها با بهره گیری از صنعت گردشگری داخلی سعی در ایجاد و بهبود زیرساخت های داخلی، شکوفایی اقتصادی، ایجاد اشتغال و کاهش فقر در مناطق مختلف کشورها می نمایند. با توجه اهمیت این صنعت، در این مطالعه سعی شده است، آثار درآمدی و قیمتی افزایش قیمت سوخت در صنعت گردشگری داخلی در کنار دو متغیر اقتصادی نرخ ارز حقیقی و درآمد خانوارها با استفاده از داده های فصلی طی دوره زمانی 1Q1387- 4Q1398 مورد بررسی قرار گیرد. با توجه به اینکه، تاثیر متغیرهای اقتصادی کلان بر یکدیگر وابسته به شرایط اقتصادی است و شرایط اقتصادی در طول زمان در حال تغییر است، در مدلسازی انجام گرفته این پویایی ها مدنظر قرار گرفته و از مدل حالت و فضا استفاده شده است. نتایج حاصل از برآورد الگوی مطالعه نشان داده است، نرخ ارز حقیقی، تولید ناخالص داخلی حقیقی و قیمت بنزین تاثیر معناداری بر تعداد سفرهای داخلی با اقامت شبانه دارد. اما تاثیر یارانه نقدی پرداختی به خانوارها بر تقاضای سفر معنادار نیست.

    کلیدواژگان: تقاضای گردشگری داخلی، قیمت سوخت، فیلتر کالمن، نرخ ارز حقیقی، هدفمند سازی یارانه ها
  • محمدبشیر رباطی، علیرضا زنگنه، اسما کیانی علی آبادی، حسن سجادزاده* صفحات 231-260

    سرمایه گذاری در حوزه ی گردشگری به عنوان منبع درآمد کشورها محسوب می شود؛ به دلیل آنکه واردات ارز به داخل کشور و ایجاد اشتغال زایی و آموزش نیروی کار در زمان کوتاه، موجب شده تا کشورها بیشترین سرمایه و بودجه ی خود را به صنعت گردشگری اختصاص دهند. بسیاری از کشورهای جهان، این صنعت را به-عنوان منبع اصلی درآمد ارزی، اشتغال زایی، ایجاد عدالت اجتماعی، رشد فرهنگی، افزایش سطح رفاه و نیز عرصه ای برای رشد بخش خصوصی و وسیله ای برای توسعه ساختارهای زیربنایی موردتوجه قرار داده اند. این پژوهش با توجه به ظرفیت های عظیم تاریخی و طبیعی شهرستان نهاوند در استان همدان، به ارزیابی وضعیت مناطق گردشگری آن برای سرمایه گذاری می پردازد. در این پژوهش، روش گردآوری داده ها به صورت پیمایشی - میدانی است. که پس از استخراج شاخص های مهم در بخش مبانی نظری، به تعیین وزن شاخص ها از طریق پرسشنامه پرداخته شد و در ادامه با استفاده از آزمون آماری تحلیل عاملی و فن دیمتل تحلیل شد.. نتایج تحقیق نشان می دهد، مناطق نمونه شهرستان نهاوند به ترتیب منطقه نمونه سراب گاماسیاب، تپه ابوذر، پردیس گیان، پردیس ملوسان، پردیس فارسبان دارای اهمیت و ارزش است. یکی از این عوامل مهم در دست یابی به هدف تحقیق، انگیزه بخش خصوصی است.

    کلیدواژگان: پتانسیل های گردشگری، سرمایه گذاری، شهرستان نهاوند
  • پری شکری فیروزجاه*، شهرام ملانیا جلودار، سید حسن رسولی صفحات 261-282

    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش مولفه های گردشگری مسیولانه در توسعه گردشگری پایدار در شهر ساحلی بهنمیر است. روش پژوهش در این تحقیق اسنادی و توصیفی - تحلیلی است. در مرحله نخست به مطالعه، و تبیین مولفه های گردشگری مسیولانه می‏پردازد. روش گردآوری داده‏های تحقیق در رابطه با مبانی نظری پژوهش، شناخت و تحلیل داده ها اسنادی و کتابخانه ای و در رابطه با بررسی نمونه موردمطالعه، مطالعات میدانی می‏باشد. جهت جمع آوری اطلاعات میدانی از ابزار پرسشنامه استفاده شده است که جامعه آماری به تعداد 50 نفر به صورت گلوله برفی و هدفمند توزیع گردیده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها و سنجش میان اهمیت و عملکرد شاخصها از تکنیک IPA استفاده شده است. نتایج یافته‏های پژوهش نشان داد که مقدار میانگین‏های اهمیت و عملکرد همه شاخصهای گردشگری مسیولانه، مقادیری منفی است؛ به این معنا که عملکرد حال حاضر این شاخصها در ارتباط با گردشگری پایدار شهر ساحلی بهنمیر، مطلوب نیست و با مقدار اهمیت آنها شکاف چشم گیری دارند. بنابراین در جهت نیل به پایداری در گردشگری ساحلی شهر بهنمیر، توجه به مولفه های گردشگری مسیولانه ضروری است.

    کلیدواژگان: گردشگری مسئولانه، گردشگری ساحلی، توسعه پایدار، گردشگری ساحلی پایدار
  • مصطفی شکوری*، بشیر بیگ بابایی، پرویز نوروزی ثانی صفحات 283-307

    هدف از پژوهش حاضر که از نوع توصیفی تحلیلی و به روش پیمایشی انجام شده، بررسی وضعیت پایداری گردشگری شهر تبریز و عوامل موثر بر آن می باشد. جامعه ی آماری تحقیق حاضر را سه گروه ذینفعان گردشگری (شهروندان، گردشگران و کارشناسان) تشکیل داده اند. 380 نفر از شهروندان (سرپرستان خانوار) به روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی و با استفاده از فرمول کوکران انتخاب و مورد پرسش قرار گرفتند. همچنین، 100 نفر از گردشگران و نیز تعداد 50 نفر از کارشناسان به عنوان نمونه به صورت تصادفی انتخاب گردید و اطلاعات لازمه با استفاده از ابزار تحقیق جمع آوری شد. در این مطالعه با استفاده از ابزار بارومتر پایداری به اندازه گیری وضعیت پایداری گردشگری شهر تبریز پرداخته شد. تحلیل بخشی از داده ها از طریق تحلیل همبستگی و الگویابی معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزارهای SPSS وSmart PLS انجام شده است. نتایج بیانگر این مطلب است که ابعاد و شاخص های اقتصادی گردشگری از پایداری بیشتری نسبت به سایر ابعاد برخوردارند. همچنین، مدل ساختاری نشان داد، از نظر سه گروه شهروندان، کارشناسان و گردشگران متغیرهای امنیت، تبلیغات، زیرساخت ها، عوامل رفاهی و مدیریت منابع انسانی دارای آثار مثبت و معنی داری در سطح 95 درصد اطمینان بر وضعیت توسعه پایدار گردشگری در شهر تبریز دارند.

    کلیدواژگان: ذینفعان گردشگری، پایداری گردشگری، توسعه گردشگری، گردشگری شهری، تبریز
  • فاطمه محسنی*، حسن بیابانی، ملیحه سیاوشی صفحات 309-332

    هدف اصلی این تحقیق، بررسی نقش ابعاد آمیخته بازاریابی در ارتقاء ارزش ویژه برند گردشگری جزیره هرمز و تمایلات گردشگران به انتخاب این جزیره به عنوان یک مقصد گردشگری است. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و روش تحقیق در این پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی است، جامعه آماری پژوهش کلیه گردشگران داخلی و خارجی هستند که از جزیره هرمز در بازه زمانی انجام تحقیق بازدید کرده اند. روش نمونه گیری در دسترس بود و تعداد نمونه 384نفر انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه با پاسخ بسته و روش تجزیه و تحلیل داده ها استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری به کمک نرم افزار اسمارت پی ال اس بوده است. یافته های پژوهش نشان داد که به طور کلی آمیخته بازاریابی گردشگری بر تمایلات رفتاری گردشگران موثر است. ازمیان ابعاد آمیخته بازاریابی، به ترتیب عناصر "شواهدفیزیکی، محصول، ترفیع، قیمت، توزیع وکارکنان" بیشترین تاثیر را بر تمایلات رفتاری گردشگران داشته اند، اما تاثیر عنصر فرآیند بر تمایلات رفتاری تایید نشده است. ازاین رو، لازم است دست اندرکاران امور گردشگری به منظور افزایش تمایلات رفتاری گردشگران به مقصد گردشگری مورد نظر، فعالیت های بازاریابی را بیش از پیش دردستورکارخویش قرارداده و با برنامه ریزی دقیق و به ترتیب اولویت های مشخص شده، آمیخته بازاریابی گردشگری را به کارگیرند.

    کلیدواژگان: تمایلات رفتاری، بازاریابی گردشگری، آمیخته ی بازاریابی، جزیره ی هرمز
  • هادی ثنائی پور*، انوشیروان ظهیری، عبدالغنی رستگار صفحات 333-355
    بوم گردی از زیربخش های صنعت گردشگری است که جذابیت های فراونی در استفاده از فضا و ویژگی-های محیط روستا برای گردشگران ایجاد کرده و با کارکردهای متعدد در ارتقاء شاخص های اقتصادی، اجتماعی-فرهنگی و زیست محیطی منطقه میزبان، همواره مورد توجه بوده است. کارآفرینان بوم گردی به منظور رشد کسب وکارهای خود در شرایط پیچیده، نیازمند شناسایی مخاطرات صنعت و ارتقاء ظرفیت تاب آوری می باشند. هدف از انجام این پژوهش طراحی الگوی تاب آوری استراتژیک کسب وکارهای بوم گردی در مناطق مرزی است که با روش داده بنیاد انجام شد. جامعه آماری 18 نفر از خبرگان و مطلعین کلیدی بودند که به صورت هدفمند انتخاب شدند. جمع آوری داده ها با استفاده از مصاحبه های عمیق انجام شد و مفاهیم استخراج شده در سه گام کدگذاری باز، محوری و انتخابی، تحلیل شده و نهایتا با تلفیق و دسته بندی مفاهیم، الگوی پارادایمی پژوهش ارایه شد. از نتایج این تحقیق می توان به هوشیاری کارآفرینانه، کشف و خلق فرصت های بوم گردی، ذهنیت کارآفرینانه، چشم انداز استراتژیک، جو خلاق و نوآور و تبادلات اجتماعی جامعه محلی اشاره کرد که با راهبردهایی نظیر ایجاد شبکه های مجازی جهت معرفی کسب وکارهای بوم گردی، بهسازی مهارت ها، برندسازی، بازسازی مدل کسب وکار و خلق مزیت رقابتی می توان به پایداری، مقاوم سازی و انعطاف پذیری کسب وکارهای بوم گردی، توسعه فعالیت های اجتماعی، امنیت پایدار در مناطق مرزی، رفاه اجتماعی و شکوفایی اقتصاد محلی دست یافت.
    کلیدواژگان: تاب آوری استراتژیک، کسب وکارهای بوم گردی، مناطق مرزی
|
  • Mahdi Masoumi, Aliakbar Anabestani *, Gharib Fazelnia, OmidAli Kharazmi Pages 7-37

    This research is applied in terms of purpose and in terms of survey method at the exploratory level and is based on a futures research approach. Due to the nature of the research, first 25 experts, specialists and executive officials were selected as the sample population and then according to the Delphi method and documentary studies, key driver forces were determined. In the next stage, structural analysis method and Micmac software were used to weigh and identify the most important key driver forces affecting the formation and development of business tourism in Dehshikh-Sigar commercial area. The results showed that among the studied driver forces, the most effective are related to economic, advertising, marketing and information, planning-management and socio-cultural driver force, respectively, which are the coefficients extracted based on the structural model of the research, respectively for each, it is 87, 85.71, 75.15 and 69.38. The results also showed that among the 51 factors studied, 20 key driver forces including: proximity to maritime borders, proximity to commercial markets in the southern Persian Gulf countries end etc. in The formation and development of commercial tourism in the Dehshikh-Sigar region are influential.

    Keywords: Commercial Tourism, Development driveres, MicMac, Sustainability of Rural Settlements, Dehshikh- Sigar Commercial Area
  • Fariba Karami *, Saeed Reza Akbarian Ronizi, Afsaneh Jabbari Pages 39-63

    The present research is a practical study in which a descriptive-analytical method was utilized. Data was collected via evident methods and field work (questionnaires). The statistical population included foreign and domestic tourists who visited the summer residency of the Qashqai community in the summer of 2017. The statistical sample size was calculated to be 322 based on the Cochran formula, and questionnaires were distributed and completed based on the available sampling method. In this study, Cronbach’s alpha test was employed. Cronbach alpha values of 818% and 873% were obtained for pull and push factors, respectively. Data analysis was performed using descriptive and analytical statistics including the use of means, standard deviations, percentage, T-tests, the Friedman test, one-way ANOVA, Tukey’s test and Pearson’s correlation coefficient. The results of the study demonstrated a significant difference between push and pull factors. Amongst the push factors of motivation, in order, the highest ranked motivators were experiencing the Qashqai lifestyle, enjoying life for one night amongst the nomads, and exploring new places. Amongst the pull factors, the attractions of traditional nomadic clothing, music and dance, and a secure destination were the top four motivators, in order of priority.

    Keywords: Tourism Development, Nomadic Tourism, Motivational Factors, Qashqai Tribe, Iran
  • Mahmood Ziaee, Mahmoud Hassan Pour *, Somayeh Parsa Shakib Pages 65-97
    The recent crisis of the Covid-19 virus has severely affected all of the world's tourism destinations, including Iran,Therefore, the present study aims to develop and explain the Murphy three-stage model (before the crisis, during the crisis, and after the crisis) in order to manage the crisis in Iran s tourism industry. Accordingly, this research has been done by using a qualitative approach and using the content analysis method (theme), and using the opinions and views of 24 experts in various fields of tourism. The findings of the interviews are categorized into three levels of open source, axial, and selective by MaxQDA software. As a result a strategic model that explains the management of the tourism crisis in three stages based on the objectives, strategies, and specific actions. Based on the findings of this study, appropriate goals and strategies in the three stages of this research, respectively: pre-crisis stage, prevention goal and its strategies of preparation and empowerment; The crisis phase, the purpose of managing its effects and strategies, action/reaction strategies and damage reduction; And in the post-crisis phase, the goal of revitalization and promotion and its appropriate strategies is to review marketing, financial management / operational efficiency and business resilience.
    Keywords: crisis management, Covid-19, Tourism Crisis Management
  • Aboutaleb Ghasemi Vasmejani *, Farhad Azizpour, Ozra Azizi, Bahram Karimi Pages 99-121

    This study was conducted with the aim of leveling the provinces of the country in terms of having the main tourism facilities and infrastructure and their optimal distribution in terms of number and variety of services and facilities to provide services to tourists and study the spatial-physical system of tourism industry. This research is an exploratory study that has been used to level the provinces of the country using the FANP and VIKOR models. Based on the research findings, the provinces of the country were classified into 5 groups with very high to very low in terms of number and variety of communication network facilities and infrastructure. The results show that the government as the main policy-maker of tourism development in the field of spatial-physical planning and planning approach to the tourism industry in the provinces, has not been successful and has caused an unbalanced development so that the concentration of tourism facilities in some provinces and shortage They are quite evident in some other provinces, so the need for various services in the field of tourism, distribution of various facilities and infrastructure in the provinces to cover all types of needs of tourists is very important and vital.

    Keywords: Leveling, Tourism public Infrastructure, Tourism Services, Iran
  • Mohammadmehdi Poursaeed *, Mehdy Kazemi, Marzyeh Jahanshahi Pages 123-151

    Creative tourism is a new and promising genre of tourism that is increasingly prevalent in the global tourism market. . Although cultural tourists are increasingly trying to actively experience cultural events and engage directly in creative activities, empirical knowledge about creative tourists is limited. The purpose of this study is the phenomenology of the lived experience of creative tourists with a focus on nomads in Kerman province. The statistical population of this study is international tourists who have visited nomadic areas in Kerman province. The sample members were selected using the snowball sampling method. Research data were collected using semi-structured interviews. After eleven interviews, theoretical saturation was obtained. The seven-step Clays method in phenomenological research method has been used to analyze the data. Also, by referring the participants to the interview again and obtaining their agreement, the validity of the obtained results has been checked. In the end, four general themes of creative tourism typology, tourist-oriented behaviors, experimental lifestyle of creative tourists and the characteristic of creative tourism destination were obtained from twelve clusters.

    Keywords: creative tourism, lived experience, nomads, phenomenology
  • Jamshid Einali *, Hossein Farahani, Fariba Abbasi, Azam Bigdeli Pages 153-184

    The purpose of this study is to investigate the physical challenges of tourism development in rural areas using the basic theory in the target villages of tourism in Zanjan province. The present research is in the group of qualitative research in terms of purpose, development-application and in terms of paradigm, and in terms of method, it has used the basic theory. Library documents, photographs and videos, in-depth interviews, and direct and non-participatory observations were used to collect information. The statistical population of this study is the local managers of eight villages targeted for tourism in Zanjan province. The collected data were analyzed through content analysis. By linking the codes (open coding), concepts (axial coding), categories (selective coding) and validation of the concepts obtained from the focal method research by experts, the conceptual model of the research was drawn and the approval of experts validated the model. . The results show that the target villages of tourism in Zanjan province face physical challenges such as the destruction of the traditional texture and architecture of the village, environmental issues, lack of facilities-services, weakness of infrastructure and transport fleet. Recognition of the situation, capabilities,s.

    Keywords: Rural Tourism, Physical challenge, Fundamental theory, tourism target villages, Zanjan province
  • Azim Zarei *, Meysam Modarresi, Azade Fallahi Pages 185-205
    The idea of community-based development has long been emphasized by experts, but its acceptance in tourism is relatively new. Due to the fragmented nature of the tourism sector, it is thought that achieving the participation of stakeholders of target community, is very difficult or impossible. Therefore, identifying and classifying barriers can provide the necessary basis for interaction and participation of stakeholders as much as possible. First, by examining the theoretical foundations, barriers to stakeholder participation in tourism programs were extracted. Then, with the participation of 10 experts, localization was performed and the importance of the obstacles was determined. With the help of interpretive structural modeling approach, the relationship between structural relations and the DEMATEL method was obtained. Scattering and lack of stakeholder interaction, inadequate stakeholder analysis, divergent perspectives and priorities, differences in stakeholder policies and procedures, lack of coordination among stakeholders, limited resources, lack of sustainable development plans, lack of community participation, lack of consensus on plans and delays In the programs, the main obstacles are the participation of the stakeholder community in tourism programs, in which the dispersion and lack of interaction of the stakeholders has had the greatest impact and the limited resources have had the most interaction.
    Keywords: community-based tourism, Operational barriers to stakeholder participation, Interpretive structural modeling
  • MohammadReza Farzin * Pages 207-229

    By using the domestic tourism industry, governments try to create and improve domestic infrastructure, economic prosperity, create jobs and reduce poverty in different regions of the country. Due to the importance of this industry, in this study, the income and price effects of increasing fuel prices in the domestic tourism industry along with the two economic variables of real exchange rate and household income have been examined during 1387Q1-1398Q4. Given that the effect of macroeconomic variables on each other depends on economic conditions and economic conditions change over time, in modeling these dynamics have been taken into account and the model of state and space has been used. The results of estimating the study pattern show that real exchange rate, real GDP and gasoline price have a significant effect on the number of domestic overnight stays. But the effect of cash subsidies paid to households on travel demand is not significant.

    Keywords: Domestic tourism demand, fuel prices, Kalman filter, Real Exchange Rate, subsidy targeting
  • Mohammad Bashir Robati, Alireza Zangeneh, Asma Kiani Aliabadi, Hassan Sajadzadeh * Pages 231-260

    IntroductionNowadays, the tourism industry is known as one of the main pillars of economic growth in the world. many countries with different approaches focus on this industry as the main source of foreign exchange income, job creation, social justice, cultural growth, increasing welfare and also as an opportunity for development of private sectors and infrastructure structures. Among these, identify and determine the potential areas for investors is a critical condition in tourism development. To achieve this goal, its necessary to prioritize these potential areas based on various criteria, including the identification of superior tourism areas in terms of investment priorities.

    Keywords: Tourism potentials, Investment, Nahavand city
  • Pari Shokri Firoozjah *, Sharahm Mollanijelodar, Hassan Rasouli Pages 261-282

    The purpose of this study is to investigate the role of responsible tourism components in the development of sustainable tourism in the coastal city of Bahnmir. The research method in this research is documentary and descriptive-analytical. In the first stage, it studies and explains the components of tourism responsibly. The method of collecting research data in relation to the theoretical foundations of research, recognition and analysis of documentary and library data and in relation to the study of the sample is field studies. A questionnaire was used to collect field information. The statistical population was distributed to 50 people in the form of snowballs and targeted. IPA technique has been used to analyze the data and measure the importance and performance of the indicators. The results of the research showed that the mean values ​​and performance of all responsible tourism indicators are negative values; This means that the current performance of these indicators in relation to sustainable tourism in the coastal city of Bahnmir is not favorable and they have a significant gap with their importance. Therefore, in order to achieve sustainability in coastal tourism in Bahnmir, it is necessary to pay attention to the components of responsible tourism.

    Keywords: : Responsible tourism, Coastal Tourism, sustainable development, sustainable coastal tourism
  • Mostafa Shakori *, Bashir Beygbabaye, Parviz Naorozisani Pages 283-307

    The purpose of this study, which is descriptive-analytic and survey method, is to investigate the tourism sustainability of Tabriz and its effective factors. The statistical population of the study consisted of three groups of tourism stakeholders. 380 citizens (family caretakers) were selected by stratified random sampling method and were asked to use the Cochran formula. Also, 100 tourists as well as 50 experts were randomly selected as sample and information was gathered using the research tool. The tool used in this research is a researcher-made questionnaire whose validity has been formally (formal) and structural and its reliability has been confirmed using combination reliability. Analysis of the data was done through correlation analysis and structural equation modeling using SPSS and Smart PLS software. The results indicate that tourism dimensions and indicators are more stable than other dimensions, and tourism in Tabriz has a moderate level of sustainability. Also, the structural model showed that security, advertising, infrastructure, welfare factors and human resources management variables have positive and significant effects on the status of stable tourism development in Tabriz city in terms of three groups of citizens, experts and tourists.

    Keywords: tourism stakeholders, Tourism sustainability, Tourism Development, urban tourism, Tabriz
  • Fatemeh Mohseni *, Hasan Biabani, Maliheh Siavoshi Pages 309-332

    AbstractThe main purpose of this study is to investigate the role of the dimensions of tourism marketing mixed in creating and enhancing tourists' desire to choose Hormoz Island as a tourist destination. The present study is descriptive and correlational in terms of purpose and method of research. The statistical population includes all domestic and foreign tourists who have visited the attractions of Hormoz Island at the time of the survey. Sampling method was available and 384 subjects were selected. Data were collected using a closed-ended questionnaire and data analysis was performed using Structural Equation Modeling with the help of Smart PLS software. The findings of the study showed that tourism marketing mix dimentions is generally effective on the behavioral intentions of tourists, but the effect of the process element on the behavioral intentions was not confirmed.

    Keywords: marketing mix, Behavioral Intentions, tourism marketing, Hormoz Island
  • Hadi Sanaeepour *, Anoshiravan Zahiri, Abdolghani Rastegar Pages 333-355
    Ecotourism is one of the sub-sectors of the tourism industry that has created many attractions in the use of space and features of the rural environment for tourists. Ecotourism has always been considered with various functions in promoting economic, socio-cultural and environmental indicators of the host region. Entrepreneurs need to identify the risks of the industry and improve their resilience in order to survive and thrive in complex economic conditions. The purpose of this study is to design a strategic resilience model for ecotourism businesses in border areas, which was done using the grounded theory method. The statistical population consisted of 18 key experts and informants who were purposefully selected. Data collection was performed using in-depth interviews and the extracted concepts were analyzed in three steps of open, axial and selective coding,. The results include entrepreneurial awareness, discovering and creating ecotourism opportunities, entrepreneurial mindset, strategic vision, creative and innovative atmosphere and social exchanges of the local community with strategies such as creating virtual networks to introduce ecotourism businesses, improve skills, branding, rebuild the business model and create a competitive advantage can be the sustainability, resilience and flexibility of ecotourism businesses, development of social activities, sustainable security in border areas
    Keywords: Strategic Resilience, Ecotourism Businesses, Boundary Areas