فهرست مطالب

برنامه ریزی و توسعه گردشگری - پیاپی 47 (زمستان 1402)

نشریه برنامه ریزی و توسعه گردشگری
پیاپی 47 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ساناز امامقلی، صادق صالحی* صفحات 7-27
    زمینه و هدف

    دریا و سواحل آن به علت داشتن جاذبه های زیبا و جذاب از دیرباز مورد توجه عموم مردم بوده و همواره در کشورهای مختلف به عنوان مقصد سفر برای گذران اوقات فراغت با انگیزه تفریح و استراحت انتخاب می شود. در دهه های اخیر نیز سفرهای دریایی به عنوان یکی از شاخه های پر طرفدار گردشگری در سطوح بین المللی مطرح شده و در حال حاضر، سفر دریایی به عنوان یکی از بخش های کلیدی در رشد صنعت گردشگری شناخته می شود. هدف اصلی این پژوهش، بررسی نقش سرمایه فرهنگی در حمایت از توسعه سفرهای دریایی در نوشهر می باشد.

     روش شناسی:

     این تحقیق در زمره تحقیقات پیمایشی می باشد که اطلاعات آن با استفاده از ابزار پرسش نامه جمع آوری شده است. جامعه آماری این تحقیق را کلیه افراد ساکن در شهر نوشهر در استان مازندران تشکیل داده اند که از طریق فرمول کوکران حجم نمونه (n) برابر با 382 نفر برابر شد و برای کاهش خطا به400 نفر افزایش یافت. ضریب آلفا کرونباخ در این مطالعه در بعد عینیت یافته برابر با (74/0)، بعد تجسم یافته برابر با (71/0) و بعد نهادینه شده برابر با (80/0) برآورد شده و مورد تایید واقع شده است. 

    یافته ها

    یافته ها نشان می دهد که میانگین نگرش افراد ساکن نسبت به توسعه سفر دریایی (از نمره 5)، در بعد اقتصادی 13/3، در بعد اجتماعی-فرهنگی 28/3 و در بعد زیست محیطی برابر با 75/3 بوده است. علاوه بر این، نتایج این تحقیق نشان می دهد که نگرش افراد نسبت به توسعه سفر دریایی در حد متوسط رو به بالا می باشد. همچنین، میانگین ابعاد سرمایه فرهنگی نسبت به حمایت از توسعه سفر دریایی (از نمره 5)، در بعد عینیت یافته 91/2، تجسم یافته 11/3 و نهایتا در بعد نهادینه شده 86/2 بوده است. 

    نتیجه گیری و پیشنهادات: 

    نتایج تحقیق حاکی از آن است که که سرمایه فرهنگی افراد در حمایت از توسعه سفر دریایی در بعد تجسم یافته در حد متوسط رو به بالا می باشد. نتایج آزمون فرضیات نشان می دهد که بین سرمایه فرهنگی با توسعه و بین حمایت مردم با میزان توسعه مسافرت های دریایی همبستگی و رابطه معناداری وجود دارد. همچنین با افزایش تحصبلات و سن افراد میزان حمایتشان از توسعه افزایش می یابد؛ اما از لحاظ آماری بین سن با میزان حمایت مردم رابطه معناداری وجود ندارد. 

    نوآوری و اصالت: 

    با توجه به حمایت مردم محلی از طرح های توسعه ای در زمینه سفر دریایی، سیاست گذران و برنامه ریزان می توانند با برخورداری از این حمایت اجتماعی، زمینه های مناسب برای سرمایه گذاری جهت توسعه مسافرت دریاییی را در این منطقه فراهم سازند.

    کلیدواژگان: سرمایه فرهنگی، مسافرت های دریایی، گردشگری دریایی، توسعه سفر های دریایی، نوشهر
  • زهرا سادات سعیده زرآبادی*، جانانه بهادر صفحات 29-57
    زمینه و هدف

    هدف این مقاله ارایه یک رویکرد راهبردی است که می تواند در کنار تحلیل رقابت پذیری مقصدهای گردشگری، پایداری آن ها را نیز مورد ارزیابی قرار دهد.

     روش شناسی: 

    جهت ارزیابی توانمندی های گردشگری استان کرمان با رویکرد توسعه پایدار ابتدا با استفاده از داده های موجود در سازمان میراث فرهنگی و سایر نهادهای استانی اطلاعات جامعی از منابع و توان های استان به دست آمد. سپس با استفاده از نتایج به دست آمده از پرسشنامه ها، تحلیل متاسوات برای ارزیابی توانمندی های گردشگری و رقابت پذیری پایدار استان کرمان اجرا و نتایج موردنظر از آن استخراج گردید.

    یافته ها

    یافته ها نشان می دهد که جاذبه ها و فعالیت های گردشگری استان کرمان ارزشمندترین منابع و قابلیت های گردشگری این مقصد می باشند. باوجود پایداری نسبی جاذبه های گردشگری، این توان ها به خوبی سازمان دهی نشده اند. در کنار جاذبه ها و فعالیت های گردشگری، تسهیلات و خدمات گردشگری استان از تناسب استراتژیک بسیار بالایی برخوردار هستند.نتیجه گیری و پیشنهادات: جاذبه ها و فعالیت های گردشگری استان تناسب راهبردی بسیار قوی ای با عوامل اقتصادی، اکولوژیکی و فناورانه و تناسب قوی ای با عوامل قانونی، سیاسی و اجتماعی - فرهنگی دارند. از سوی دیگر عوامل قانونی و سیاسی در کنار عوامل اکولوژیکی بیشترین اهمیت را در میان سایر عوامل خارجی داشته و از بالاترین درجه فوریت برخوردارند.

    نوآوری و اصالت:

     این تحقیق از ترکیب رویکردهای مبتنی بر منبع و توسعه پایدار با استفاده از روش تحلیل متاسوات جهت تعمیم دیدگاه مبتنی بر منبع به پایداری مقصدهای گردشگری استفاده نموده است.

    کلیدواژگان: گردشگری پایدار، متاسوات، رقابت پذیری مقصد گردشگری، استان کرمان
  • زهرا سلیمانی، حمدالله سجاسی قیداری*، حمید شایان، سیامک سیفی، مهدی پورطاهری صفحات 59-89
    زمینه و هدف

    گردشگران در هنگام سفر، بدنبال کسب تجربیات بیادماندنی هستند و اغلب تصمیمات آن ها تحت تاثیر همین تجربیاتی که از مقصد کسب کرده اند، قرار میگیرد. لذا شناسایی عوامل موثر بر خلق این تجربیات دارای اهمیت بسیاری می باشد. به همین منظور در پژوهش حاضر هدف اصلی شناسایی عوامل موثر بر خلق تجربیات بیادماندنی گردشگران از مقاصد روستایی می باشد.

    روش شناسی:

     به منظور جمع آوری داده ها هم از روش کتابخانه ای با بهره گیری از اسناد و مدارک و هم روش میدانی از طریق پرسش نامه استفاده شده است. 384 پرسشنامه توسط گردشگرانی که به روستاهای گردشگری شهرستان های مشهد، نیشابور و طرقبه شاندیز سفر کرده بودند، تکمیل گردید.

    یافته ها

    به طورکلی 8 عامل تاثیرگذار بر خلق تجربیات بیادماندنی مثبت و 2 عامل تاثیرگذار بر خلق تجربیات بیادماندنی منفی استخراج گردید. موثرترین عامل در خلق تجربیات بیادماندنی مثبت عامل اصالت و اعتبار و همچنین عامل مدیریت محیطی نامناسب موثرین عامل در خلق تجربیات بیادماندنی منفی بود.

    نتیجه گیری و پیشنهادات:

     به طورکلی این عوامل می تواند تاثیر بسزایی در جذب گردشگران و ایجاد تجربیات بیادماندنی برای آن ها داشته باشد. فراهم کردن بسترهایی به منظور فرهنگ سازی و مهمان نوازی اصولی ساکنان محلی و حفظ هویت و اصالت روستایی از جمله پیشنهاداتی است که می توان ارایه کرد.

    نوآوری و اصالت:

     ادبیات نظری در زمینه عوامل موثر بر خلق تجربیات بیادمادندنی مثبت و منفی از مقاصد روستایی بسیار محدود می باشد، لذا این مطالعه درک جدیدی در رابطه با عوامل موثر بر شکل گیری تجربیات بیادماندنی از مقاصد روستایی ارایه می دهد که مورداستفاده مدیران مقاصد روستایی برای جلب وفاداری و جذب بیشتر گردشگران قرارمی گیرد.

    کلیدواژگان: تجربه بیادماندنی، مقصد روستایی، تحلیل عاملی اکتشافی، استان خراسان رضوی
  • طاهره شهرکی، مجید رادفر*، معصومه رشاد صفحات 91-118
    زمینه و هدف

    در کشور ما به توسعه صنعت گردشگری آنچنان که باید و شاید توجهی نشده است و مدل کاربردی برای آن وجود ندارد، همچنین از دیدگاه جامعه شناختی نه تنها بر روی مدل گردشگری مطالعات اثربخشی انجام نشده، بلکه عاملیت توسعه اقتصادی - اجتماعی نیز در آن در نظر گرفته نشده است. هدف از انجام تحقیق حاضر این است که مدل توسعه اقتصادی - اجتماعی صنعت گردشگری مناطق آزاد ایران از دیدگاه جامعه شناختی تبیین شود.

    روش شناسی: 

    از طریق نمونه گیری هدفمند، اطلاعات 15 نفر از مدیران سازمان منطقه آزاد تجاری-صنعتی چابهار، فعالان گردشگری، مسیولین مرتبط با گردشگری، جامعه محلی و گردشگران، از طریق مصاحبه های نیمه ساختاریافته، گردآوری و تجزیه و تحلیل شد و با استفاده از روش نظریه برخاسته از داده، مدل توسعه اقتصادی-اجتماعی صنعت گردشگری مناطق آزاد ایران از دیدگاه جامعه شناختی طراحی گردید.

    یافته ها

    ابعاد مدل توسعه اقتصادی-اجتماعی صنعت گردشگری مناطق آزاد ایران از دیدگاه جامعه شناختی را می توان در 69 مقوله اصلی و در قالب شرایط علی، شرایط زمینه ای، شرایط مداخله گر، راهبردها و پیامدها مقوله بندی نمود.

    نتیجه گیری و پیشنهادات: 

    بکارگیری صحیح این مدل می تواند موجب توسعه کشور در سایه راه افتادن موتور توسعه (گردشگری)، ایجاد اشتغال پایدار، رونق کسب و کارهای خرد و محلی، توسعه گردشگری بین المللی، و درآمدزایی بهتر موسسه های گردشگری شود.

    نوآوری و اصالت:

     ارایه ی روش هایی نوین برای توسعه گردشگری مناطق آزاد از دیدگاه جامعه شناختی؛ از جمله میزان رضایت گردشگران از خدمات اجتماعی، میزان حمایت اجتماعی موسسه های گردشگری از گردشگران، و میزان مشارکت اجتماعی گردشگران.

    کلیدواژگان: توسعه اقتصادی، توسعه اجتماعی، صنعت گردشگری
  • علیرضا عرفانی*، آزاده طالب بیدختی صفحات 119-141
    زمینه و هدف

    درک ارتباط بین توسعه مالی و فعالیت های گردشگری برای جذب سرمایه گذاری و ارتقای رشد پایدار حایز اهمیت است. مخارج گردشگری و تعداد گردشگران بین المللی به عنوان مولفه های تقاضای گردشگری، به طور مستقیم یا به واسطه ی تاثیری که بر سطح توسعه مالی دارند، می توانند بر رشد اقتصادی اثر گذار باشند.

    روش شناسی:

      با استفاده از رویکرد خودرگرسیونی با وقفه های توزیعی (ARDL) برای داده های اقتصاد ایران طی دوره زمانی 1374 تا 1397، ارتباط تقاضای گردشگری با سطح توسعه مالی، آزمون می شود. سپس، نحوه تاثیر توسعه مالی بر ارتباط بین تقاضای گردشگری و رشد تولید ناخالص داخلی سرانه، بررسی می شود.

    یافته ها

    نتایج بر ارتباط مثبت و معنادار بین سطح تقاضای گردشگری و توسعه مالی دلالت دارد؛ به ازای یک درصد رشد مخارج گردشگری، شاخص توسعه مالی، به میزان 3425/0 درصد افزایش می یابد. رشد یک درصدی ورود گردشگران بین المللی، به افزایش 609/0 درصدی شاخص توسعه مالی منجر می شود. اثر تعاملی توسعه مالی و مخارج گردشگری بر رشد تولید سرانه، 408/0 و به لحاظ آماری معنادار است. بر این اساس می توان استدلال کرد بهبود توسعه مالی به تقویت اثر مخارج گردشگری بر رشد تولید سرانه منجر می شود.

    نتیجه گیری و پیشنهادات:

     نتایج سازگار با فرضیه رشد منجر به گردشگری بوده و حاکی از آن است که مقامات می توانند رشد اقتصادی را با تقویت بخش گردشگری و توسعه مالی، بهبود بخشند.

    نوآوری و اصالت: 

    توجه به اثر شاخص های تقاضای گردشگری بر سطح توسعه مالی، و نیز اثر تعاملی آنها بر رشد تولید سرانه، خلا مطالعاتی موجود را پوشش می دهد و مزیت مطالعه حاضر محسوب می شود.

    کلیدواژگان: تقاضای گردشگری، توسعه مالی، رشد تولید سرانه، رویکرد خود رگرسیونی با وقفه های توزیعی (ARDL)، اقتصاد ایران
  • غلامرضا جعفری نیا* صفحات 143-162
    زمینه و هدف

    بازار تجاری  دراستان بوشهر به عنوان دروازه ی تجاری - بازرگانی ایران به کشورهای حاشیه خلیج فارس و همچنین شهرهای همجوار همواره از نقش و اهمیت فراوانی برخوردار بوده اند. گستردگی روابط تجاری در ایران و حجم بالای تبادل کالا با سایر شهرها سبب گردیده تا بازار تجاری دراستان بوشهر یکی از فعال ترین بازارهای تجاری جنوب کشور تبدیل گردد. هدف کلی این مقاله نقش بازار تجاری و فروشگاه ها بر جذب گردشگر تجاری دراستان بوشهر می باشد.

    روش شناسی: 

    این تحقیق به لحاظ هدف کاربردی بوده و به لحاظ اجرای روش اجرا از نوع تحقیق های توصیفی با تاکید بر روش همبستگی می باشد..جامعه آماری مربوط به این پژوهش شامل کلیه شهروندان دارای سن بالاتر از 18 سال و کمتر از 60 سال شهر بوشهر می باشد.جمعیت استان بوشهر1275678 نفر می باشد نمونه گیری به روش تصادفی و حجم نمونه 381 نفر می باشد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل مسیر نشان داد که بحث جذب توریسم در میزان اثربخشی مولفه بازار تجاری و فروشگاه ها بر ابعاد مختلف گردشگری پایدار  شامل بعد فرهنگی، بعد اقتصادی، بعد اجتماعی و بعد زیست محیطی در استان بوشهربه عنوان یک عامل تاکیدی موثر و سازنده می باشد. نتایج این پژوهش نشان داد که از آنجا که سطح معنی داری آزمون مربوطه برابر 0.000 بود،. رگرسیونی استاندارد شده تاثیر عامل بازار تجاری و فروشگاه ها بر گردشگری پایدار در استان بوشهربه عنوان متغیر وابسته برابر با 576/0 می باشد. مقدار ضریب تعیین برای متغیر تاثیرگذاری عامل بازار تجاری و فروشگاه ها بر گردشگری پایدار در استان بوشهرو مولفه های آن برابر با 422/0 بدست آمد.

    نتیجه گیری و پیشنهادات: 

    استان بوشهر با داشتن جاذبه های طبیعی، فرهنگی و تجاری مورد توجه گردشگران می باشد. بازار تجاری و فروشگاه های تجاری گناوه، که بزرگترین بازار تجاری در استان بوشهر است، یکی از این مکان های تاریخی و تجاری در استان بوشهر و جنوب ایران است که با داشتن جاذبه های خاص خود، قابلیت های فراوانی به منظور تبدیل شدن به مکانی برای گردشگری در سطح ملی و استانی دارد. پیشنهاد می شود مسافران و تجربیات آنها در مرکز استراتژی قرار گیرد. گردشگری خرید شامل طیف گسترده ای از شرکت ها، موسسات و ارگان های عمومی است که باید اهداف، نیازها و پویایی یکدیگر را درک کنند تا واقعا گردشگری خرید را در حد بالقوه خود توسعه دهند از این رو پیشنهاد می شود که در این زمینه اقداماتی سازنده صورت گیرد.

    نوآوری و اصالت: 

    یکی از این جاذبه های توریستی مجموعه بازار شهری و ساحلی می باشد. بازار های قدیمی از جمله مراکز خدماتی می باشند که علاوه بر اهمیت خدمات رسانی به عنوان مکانی با جاذبه های تاریخی می توانند سرمایه های سرگردان گردشگری را به سوی خود جلب نماید. نوع چیدمان وسایل موجود در بازار می تواند جذابیتی برای گردشگر داشته باشد و او را هرچه بیشتر به ماندن در این مکان و استفاده از امکانات با صرف هزینه ترقیب نماید. جذابیت بازار سبب می شود که فکر دیدن دوباره مکان در ذهن گردشگر تثبیت گردد.

    کلیدواژگان: بازار، گردشگری، تجاری، فروشگاه، بوشهر
  • امیرحمزه شهبازی* صفحات 163-187
    زمینه وهدف

    این پژوهش در پی ارزیابی میزان گردشگری پزشکی از سیستان و بلوچستان به مقصد پاکستان و تحلیل و تبیین علل، زمینه ها و پراکنش فضایی مبداء سفر گردشگران پزشکی بوده است.

    روش شناسی:

     این پژوهش کاربردی با روش توصیفی - تحلیلی انجام و داده ها با روش نمونه برداری تصادفی ساده و پرسشنامه محقق ساخته از400 نمونه (در14 شهرستان) گردآوری و با مدلهای استنباط آماری کروسکال والیس، کندال تایو سی، لامبدا و کای دو تحلیل گردید.

    یافته ها

    نیمی از خانوارها اعلام کردند؛ یک یا چند عضو خانواده شان، دستکم یکبار سفر گرشگری پزشکی به پاکستان داشته اند. این شاخص در شهرستانهای شمالی استان صفر بود. ولی حدود 20 تا 80 درصد خانوارهای شهرستانهای میانی و جنوبی استان سفر گردشگری پزشکی به پاکستان داشته اند.

    نتیجه گیری و پیشنهادات: 

    هدف نیمی از گردشگران فقط درمان و نیمی دیگر درمان، دیدار اقوام و گردشگری بوده. متغیر سواد با سفر به پاکستان ارتباطی نداشت. شاغلین بخش تجارت، بیشتر از کارمندان برای گردشگری پزشکی به پاکستان رفته اند. 42درصد گردشگران مشابهت فرهنگی، 44درصد سهولت رفت و آمد را بر تصمیم خود برای سفر موثر دانسته اند. تاثیر متغیر هزینه بر تصمیم به سفر، متوسط بود؛ متغیرهای کاهش دهنده گردشگری پزشکی به پاکستان، عبارتند از توسعه شبکه درمانی، بیمه های کارآمد، افزایش میانکنش فضایی با داخل کشور و کاهش ارزش ریال موجب کاهش سفرهای گردشگری پزشکی به پاکستان شده و خواهد شد.

    نواوری و اصالت: 

    معطوف به سه حوزه است: تاکنون موضوع گردشگری پزشکی به پاکستان کار نشده، تاکنون گردشگری پزشکی در مبداء سفر مطالعه نشده، تاکنون جمعیت یک استان (به مثابه جامعه هدف) کار نشده است.

    کلیدواژگان: گردشگری پزشکی، سیستان وبلوچستان، پاکستان، فرهنگ و قومیت بلوچ
  • امیرحسین اقطاعی، محمدحسین شعاعی، شهاب طلایی شکری* صفحات 189-215
    زمینه و هدف

    گردشگری پدیده ای است که منجر به تقویت ارتباطات میان فرهنگ های مختلف می شود. با وجود زمینه های فرهنگی مشترک میان ملت ها دستیابی به ارتباطات میان فرهنگی در خلال گردشگری آسان تر شکل می گیرد. اگر گردشگری دارای اثرات مثبت فرهنگی بر گردشگران باشد، آن ها را تبدیل به مبلغان غیرمستقیم جامعه میزبان کرده و در نهایت منجر به تقویت دیپلماسی فرهنگی کشور میزبان در کشور هدف می گردد. با این تعریف، گردشگری می تواند ظرفیت های زیادی را در زمینه تقویت ارتباط ایران و پاکستان و ایجاد عمق راهبردی جمهوری اسلامی ایران فعال کند. دراین بین، گردشگری مذهبی از جایگاه قابل توجهی در میان انواع دیگر آن برای مخاطبان پاکستانی داراست.

    روش شناسی: 

    مقاله حاضر از نظر هدف مطالعه، کاربردی و از حیث روش شناسی، کیفی است. محقق با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته به جمع آوری نظر خبرگان درباره این موضوع پرداخته و با بهره مندی از روش تحلیل مضمون به تفسیر یافته های به دست آمده اقدام نموده است.

    یافته ها

    ظرفیت های موجود در گردشگری ایران برای پاکستانی ها (46 ظرفیت در قالب 10 مضمون فرعی)، موانع پیشروی توسعه گردشگری ایران برای پاکستانی ها (37 مانع در قالب 7 مضمون فرعی) و راهکارهای توسعه گردشگری ایران برای پاکستانی ها (23 راهکار درقالب 6 مضمون فرعی)، شناسایی و استقرا شدند.

    نتیجه گیری و پیشنهادات:

     طبق تفسیر یافته ها، ظرفیت های بالقوه برای توسعه و بهبود ورود گردشگران پاکستانی، موانع بر سر راه توسعه این امر و راهکارهای برداشتن موانع پیشرو احصاء و در نهایت مدل بهره مندی از این ظرفیت ها، موانع آن و راهکارهایی که منجر به بهترشدن جایگاه ایران در میان مردم پاکستان و در یک کلام تقویت دیپلماسی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در این کشور می گردد، استخراج گردید.

    نوآوری و اصالت:

     با بررسی های انجام شده، تحقیقات کمی از منابع فارسی به محوریت گردشگری مذهبی در بهره مندی از آن در جهت دیپلماسی فرهنگی ایران پرداخته اند. این مسیله بخصوص در مورد مطالعه ما یعنی گردشگران مذهبی پاکستانی بدیع است.

    کلیدواژگان: گردشگری مذهبی، دیپلماسی فرهنگی، ارتباطات میان فرهنگی، ایران، پاکستان
|
  • Sanaz Emamgholi, Sadegh Salehi * Pages 7-27
    Context and Purpose

    In recent decades, cruises have emerged as one of the most popular branches of tourism at the international level, and currently, cruises are recognized as one of the key sectors in the growth of the tourism industry. The main purpose of this research is to investigate the role of cultural capital in supporting the development of sea voyages in Nowshahr. The current research tries to study the effect of cultural capital and its dimensions including: objectified, embodied and institutional dimensions that seem to be effective in supporting the development of sea travel.

    Design/methodology/approach: 

    The research method of the present study is descriptive-correlative and survey method using questionnaire tool was used to collect data. The sample size according to Cochran's formula is equal to 400 people.

    Findings

    The findings show that the average attitude of residents towards the development of sea travel (out of 5 points) was 3.13 in the economic dimension, 3.28 in the socio-cultural dimension, and 3.75 in the environmental dimension. Also, the findings show that the average dimensions of cultural capital in relation to supporting the development of sea travel (out of a score of 5) were 2.91 in the objectified dimension, 3.11 in the embodied dimension, and finally 2.86 in the institutionalized dimension.

    Conclusion

    The results of the hypothesis test show that there is a correlation and a significant relationship between cultural capital and development and between people's support and the development of sea travel. Also, with the increase in education and age of people, the level of their support for development increases, but statistically speaking, between age and the level There is no significant relationship with people's support.

    Originality/value: 

    Considering the local people's support for development plans in the field of sea travel, policymakers and planners can provide suitable grounds for investment for the development of sea travel in this region by enjoying this social support.

    Keywords: Cultural Capital, Sea Travels, Sea Tourism, Development of Sea Travels, Nowshahr
  • Zahra Sadat Saeideh Zarabadi *, Jananeh Bahador Pages 29-57
    Context and Purpose

    Tourism resources are a vital and influential factor in a competitive environment. In the last few decades, the management of tourism resources has taken a special place in the sustainable development of tourism destinations. This article aims to provide a strategic approach that can evaluate the sustainability of tourist destinations along with competitiveness analysis.

    Design/methodology/approach: 

    We gathered comprehensive information on resources and capabilities by using the data and information available in the Cultural Heritage and Tourism Organization and other provincial Organizations such as the Management and Planning Organization of Kerman Province. Then, we evaluate the tourism capabilities and sustainable competitiveness of Kerman province using the results of questionnaires and a Meta-SWOT analysis.

    Findings

    The results show that the tourist activities and attractions of Kerman province are the most valuable and rare tourist resources in this destination. Despite the relative sustainability of these resources, they are not well organized. Along with tourist activities and attractions, the facilities and services have a very high strategic fit in this destination.

    Conclusion

    Tourist activities and attractions have a very strong strategic fit with economic, ecological, and technological factors. They also strongly fit with legal, political, and socio-cultural factors. On the other hand, legal and political, and ecological factors are the most important among the external factors and have the highest degree of urgency.

    Originality/value:

     this research has used a combination of resource-based and sustainable development approaches using the Meta-SWOT analysis to generalize the resource-based theory to the sustainability of tourism destinations.

    Keywords: Sustainable Tourism, META-SWOT, tourism destination competitiveness, Kerman province
  • Zahra Soleymani, Hamdollah Sojasi *, Hamid Shayan, Siamak Seyfi, Mehdi Pourtaheri Pages 59-89
    Context and purpose

    Tourists are looking for memorable experiences while traveling, and often their decisions are influenced by the same experiences they have gained from the destination. For this purpose, the main goal of the current research is to identify the factors influencing the creation of memorable experiences for tourists from rural destinations.

    Design/methodology/approach:

     In order to collect data, both the librarymethod using documents and the field method through questionnaires have been used. 384 questionnaires were completed by tourists who had traveled to the tourist villages of Mashhad, Neyshabur and Torghabeh-Shandiz counties.

    Findings

    In general, 8 factors affecting the creation of positive memorable experiences and 2 factors affecting the creation of negative memorable experiences were extracted. The most effective factor in creating positive memorable experiences was the authenticity and credibility factor, as well as the inappropriate environmental management factor, the most effective factor in creating negative memorable experiences.

    Conclusion

    In general, these factors can have a significant impact on attracting tourists and creating memorable experiences for them. Providing platforms for culture and basic hospitality of local residents and preserving rural identity and authenticity are among the suggestions that can be made.

    Originality/value:

     the theoretical literature on factors influencing the creation of positive and negative memorable experiences of rural destinations is very limited, therefore this study provides a new understanding regarding the factors influencing the formation of memorable experiences of rural destinations, which are used by managers of rural destinations to increase loyalty and attracting more tourists.

    Keywords: Memorable Experience, Rural Destination, Exploratory Factor Analysis, Razavi Khorasan province
  • Tahereh Shahraki, Majid Radfar *, Masoumeh Reshad Pages 91-118
    Context and Purpose

    This research aims to explain the socio-economic development model of the tourism industry of Iran's free zones from a sociological point of view.

    Design/methodology/approach: 

    Through targeted sampling, the information of 15 people from the Chabahar Free Trade Zone Organization, tourism activists, officials related to tourism, the local community, and tourists, was collected and analyzed through semi-structured interviews and using the Grounded theory method, the socio-economic development model of tourism industry in Iran's free zones was designed from a sociological point of view.

    Findings

    The dimensions of the socio-economic development model of the tourism industry of Iran's free zones from a sociological point of view can be categorized into 69 main categories in the form of causal conditions, contextual conditions, intervening conditions, strategies, and consequences.

    Conclusion

    The correct application of this model can lead to the country's development in the shadow of the development engine (tourism), creating stable employment, prosperity of small and local businesses, development of international tourism, and better income generation of tourism institutions.

    Originality/value:

     Providing new methods for developing tourism in the free zone from a sociological point of view; including the level of tourists' satisfaction with social services, the level of social support of tourism institutions for tourists, and the level of social participation of tourists.

    Keywords: Economic development, social development, Tourism Industry
  • Alireza Erfani *, Azadeh Talebbeydokhti Pages 119-141
    Context and Purpose

    Understanding the relationship between financial development and tourism activities is crucial to attracting investment and promoting sustainable growth. Tourism expenditures and international tourist arrivals as components of tourism demand affect economic growth directly or through their influence on financial development.

    Design/methodology/approach: 

    Using the Autoregressive Distributed Lag Model (ARDL) for the data on Iran's economy from 1995 to 2018, we examined the relationship between tourism demand and the level of financial development. Then, we investigated the impact of financial development on the relationship between tourism demand and GDP per capita growth.

    Findings

    The results indicated a positive and significant relationship between tourism demand and financial development: For one percent growth of tourism expenditures, the financial development increases by 0.3425 percent. A one percent rise in the arrival of international tourists leads to a 0.609 percent increase in financial development. The interactive effect of financial development and tourism expenditures on the growth of per capita production is 0.408, which is statistically significant. Therefore, we can argue that enhancements in financial development strengthen the effect of tourism expenditure on GDP per capita growth.

    Conclusion

    The results are consistent with the tourism-led growth hypothesis and suggest authorities can improve economic growth by strengthening the tourism sector and financial development.

    Originality/value:

     Paying attention to the impact of tourism demand indicators on financial development, besides their interactive effect on the growth of per capita production, covers the existing study gap and is considered the advantage of the present study.

    Keywords: Tourism Demand, Financial Development, GDP Per Capita Growth, Autoregressive Distributed Lag Model (ARDL), Iranian Economy
  • Gholamreza Jafarinia * Pages 143-162
    Context and Purpose

    the commercial market in Bushehr province as the commercial gateway of Iran to the Persian Gulf countries as well as the neighboring cities have always had a great role and importance. The expansion of commercial relations in Iran and the high volume of goods exchange with other cities have made the commercial market in Bushehr become one of the most active commercial markets in the south of the country. The general purpose of this article is the role of the commercial market and stores on the attraction of commercial tourism in Bushehr province.

    methodology

    This research is practical in terms of its purpose and in terms of the implementation method, it is a descriptive research with an emphasis on the correlation method. It is Bushehr city. The population of Bushehr province is 1,275,678 people (1,402 population statistics system). Random sampling and sample size is 381 people.  

    Findings

    The results of this research showed that since the significance level of the relevant test was equal to 0.000, it can be claimed that the above test is significant with an error of 0.05 or a confidence level of 0.95. The standardized regression of the effect of commercial market and stores on sustainable tourism in Bushehr province as a dependent variable is equal to 0.576. The coefficient of determination (R^2) for the influence variable of commercial market and stores on sustainable tourism in Bushehru province, its components were equal to 0.422.  

    Conclusion

    The results of the path analysis showed that the discussion of attracting tourism in the effectiveness of the commercial market and stores component on various aspects of sustainable tourism, including the cultural dimension, the economic dimension, the social dimension, and the environmental dimension in Bushehrbe province, is an emphasis factor. It is effective and productive.

    Originality/value:

     considering that less research has been done in the field of commercial tourism in Iran, this research can be a good model for researchers in this field

    Keywords: market, Tourism, Business, shop, Bushehr
  • Amir Hamzeh Shahbazi * Pages 163-187
    Context and purpose

    This research was aimed at evaluating the amount of medical tourism from Sistan and Baluchistan to Pakistan and analyzing and explaining the causes, contexts and spatial distribution of medical tourists' travel.

    Design/methodology/approach: 

    This applied research was conducted with a descriptive-analytical method, and the data was collected with a simple random sampling method and a researcher-made questionnaire from 400 samples (in 14 County) and analyzed with Kruskal-Wallis, Kendall-Tao C, Lambda, and Chi-Two statistical inference models.

    Findings

    half of the households declared; One or more members of their family have made at least one medical tourism trip to Pakistan. The northern cities of the province have not had medical tourists to Pakistan. But about 20 to 80 percent of the families in the middle and southern cities of the province have gone to Pakistan for medical tourism.

    Conclusion

    The purpose of half of the tourists was only treatment and the other half was treatment, visiting relatives and tourism. Business people have gone to Pakistan for medical tourism more than Government employees. 42% of tourists considered cultural similarity, 44% ease of transportation, and 43% low cost of medical services as influencing their decision to travel.

    Originality/value: 

    it is focused on three areas: so far, the subject of medical tourism to Pakistan has not been studied, so far medical tourism has not been studied at the origin of the trip, so far the population of a province (as the target community) has not been considered.

    Keywords: Medical Tourism, Sistan, Balochistan, Pakistan, Baloch culture, ethnicity, Tourism
  • A .Mirhosein Aghtaei, MohammadHossein Shoaee, Shahab Talaie Shokri * Pages 189-215
    Context and Purpose

    Tourism is a phenomenon that leads to the strengthening of communication between different cultures. With the common cultural contexts between nations, it is easier to achieve cross-cultural communication during tourism. If tourism has positive cultural effects on tourists, it turns them into indirect missionaries of the host society and ultimately leads to the strengthening of the cultural diplomacy of the host country in the target country. With this definition, tourism can activate many capacities in the field of strengthening the relationship between Iran and Pakistan and creating the strategic depth of the Islamic Republic of Iran. Meanwhile, religious tourism has a significant place among other types for Pakistani audiences.

    Methodology

    The present article is applied in terms of the purpose of the study and qualitative in terms of methodology. Using semi-structured interviews, the researcher collected the opinions of experts on this issue and interpreted the obtained findings using thematic analysis method.

    Findings

    The existing capacities in Iranian tourism for Pakistanis (46 capacities in the form of 10 sub-themes), the obstacles to the development of Iranian tourism for Pakistanis (37 obstacles in the form of 7 sub-themes) and the solutions for the development of Iranian tourism for Pakistanis (23 solutions in the format) 6 sub-themes), were identified and induced.

    Conclusions and suggestions:

     according to the interpretation of the findings, the potential capacities for the development and improvement of the arrival of Pakistani tourists, the obstacles on the way to the development of this matter and the solutions to remove the obstacles leading to statistics and finally the model of benefiting from this The capacities, its obstacles and solutions that lead to the improvement of Iran's position among the people of Pakistan and in a word to strengthen the cultural diplomacy of the Islamic Republic of Iran in this country were extracted.

    originality: 

    According to the surveys, very few researches have focused on religious tourism in benefiting from it in the direction of Iran's cultural diplomacy. This issue is particularly novel in the case of our study, namely Pakistani religious tourists.

    Keywords: Religious Tourism, Cultural diplomacy, intercultural communication, Iran, Pakistan