فهرست مطالب

محیط زیست و توسعه فرابخشی - پیاپی 72 (تابستان 1400)

مجله محیط زیست و توسعه فرابخشی
پیاپی 72 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/23
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سمانه کمیلی*، عبدالله مصطفائی، مرتضی جلالی لیچایی صفحات 1-11

    اکسیدهای نیتروژن یکی از آلاینده های مهم هوا هستند که انتشار آنها در اتمسفر باعث تولید آلاینده های ثانویه خطرناکی می شود. شناسایی انواع روش های کاهش این آلاینده در دودکش، راهنمای مهمی برای انتخاب روش اثرگذار برای دستیابی به حد مطلوب این آلاینده با توجه به نوع صنعت برای متخصصین است. در این مقاله بر روی روش های کاهش اکسیدهای نیتروژن در جریان گازهای دودکش مروری انجام شده است. این روش ها شامل فرآیندهای شیمیایی مثل اکسیداسیون پلاسمایی و غیرپلاسمایی به کمک یک عامل اکسنده، احیاء کاتالیستی و غیرکاتالیستی، پرتودهی الکترونی، فرآیند بیولوژیکی و فرآیندهای جذب فیزیکی روی جاذب جامد و مایع است. این روش ها اکسید نیتروژن را از یک جریان گازی جدا و آن را به مواد بی اثر تبدیل می کند. این روش ها برای صنایعی که از تکنولوژیهای قدیمی استفاده می کنند و آلایندگی بالایی دارد بسیار موثر است. عمده فناوریهای معرفی شده در این مقاله جزو چهار روش اصلی با تکنولوژی توسعه یافته یا نزدیک به توسعه یافتگی هستند و قابلیت استفاده در صنایع ایران را دارند.

    کلیدواژگان: اکسیدهای نیتروژن، احیاء، اکسیداسیون، جذب
  • سمیه اراضی* صفحات 12-22

    این پژوهش، با هدف شناسایی و بررسی تغییرات اندازه، نوع و تعداد لکه های زیستگاهی تالاب ماشکید در سال های 1389 و 1399 صورت پذیرفته است. بدین منظور، در فصل بهار 1399، از طریق عملیات میدانی و با مشاهده عینی، لکه های زیستگاه شناسایی شدند. نقاط کنترل زمینی، با هدف ارزیابی صحت نقشه های طبقه بندی نهایی، از طریق ثبت اطلاعات پوشش زمین و موقعیت مکانی هر نوع لکه با استفاده از دستگاه موقعیت یاب جهانی تهیه شد. نقشه ساختار سیمای سرزمین از طریق تفسیر چشمی پدیده ها و با استفاده از تصاویر ماهواره Google Earth ترسیم شد و برای تهیه نقشه نهایی طبقه بندی ساختار سیمای سرزمین و محاسبه مساحت لکه ها از نرم افزار Arc GIS 10.3 بهره گرفته شد. تعیین درصد سهم هر لکه در سرزمین ناهمگن، توسط نرم افزار Excel 2013 انجام شد. مطابق نتایج، موزاییک سیمای سرزمین منطقه در بهار 1389 دارای تیپ های زیستگاهی بوته، صخره و مناطق آبرفتی بود و در بهار 1399 از تیپ های زیستگاهی بوته، درختچه، صخره و سطوح آبی تشکیل شده است. در مجموع تعداد 131 لکه در سال 1399 و تعداد 40 عدد لکه زیستگاهی در بستر ساختار سیمای سرزمین منطقه در سال 1389 شناسایی و شمارش شدند. در سال 1389 لکه پوشش گیاهی ضعیف از بیش ترین درصد مساحت نسبت به کل منطقه برخوردار بود و در سال 1399، لکه آبی از بیش ترین درصد سهم برخوردار بود. در مجموع، نتایج پژوهش، نشان دهنده وجود تغییرات قابل ملاحظه در اندازه، تنوع و تعداد لکه های زیستگاهی بر اثر گذشت زمان می باشد.

    کلیدواژگان: سیمای سرزمین، حوضه آبخیز، هیدوج، سد، اکوسیستم
  • عباسعلی رستگار، محمد کشاورز*، شایان روحانی راد، شاهین روحانی راد صفحات 23-36

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین رهبری تحول گرای سبز بر رفتارهای شهروندی زیست محیطی با توجه به نقش میانجی باورهای زیست محیطی و خط مشی های سبز انجام شده است. این مطالعه از لحاظ هدف کاربردی، از نوع توصیفی و با روش پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری در این مطالعه 212 نفر از کارکنان شهرداری شیراز است که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. به منظور تحلیل داده ها، روش حداقل مربعات جزیی و نرم افزار Smart PLS2 مورد استفاده قرار گرفت. جهت سنجش روایی از روایی همگرا بهره گرفته شد و به منظور برازش پایایی، آلفای کرونباخ مورد استفاده قرار گرفت و ضریب آن برای تمام سازه های پژوهش بیشتر از 0.7 می باشد. نتایج به دست آمده، حاکی از آن است که رهبری تحول گرای سبز تاثیر مثبت و معناداری بر رفتارهای شهروندی زیست محیطی دارد. همچنین تاثیر مثبت و معناداری میان متغیر های رهبری تحول گرای سبز و باورهای زیست-محیطی و خط مشی های سبز وجود دارد. همچنین باورهای زیست محیطی و خط مشی های سبز تاثیر مثبت و معناداری بر رفتارهای شهروندی زیست محیطی دارد، اما باورهای زیست محیطی و خط مشی های سبز نقش میانجی گری بین رهبری تحول گرای سبز و رفتارهای شهروندی زیست محیطی ایفا نمی کند.

    کلیدواژگان: رهبری تحول گرای سبز، خط مشی های سبز، باورهای زیست محیطی، رفتارهای شهروندی زیست محیطی
  • رضا فتحی*، امیرحسین سیاح زاده صفحات 37-49

    رشد روزافزون جمعیت نیاز به انرژی به ویژه استفاده از منابع فسیلی را افزایش داده که درنتیجه دی اکسیدکربن در اتمسفر را که نوعی گاز گلخانه ای است چندین برابر کرده و منجر به افزایش گرمایش جهانی شده، این گرمایش جهانی می تواند زیستگاه های گیاهان و حیوانات را به خطر انداخته و الگوهای آب و هوا را دست خوش تغییرات کند و نتیجه آن وقوع سیل، خشک سالی و طوفان های شدید مخرب خواهد بود. یکی از راه های کاهش دی اکسیدکربن در اتمسفر ذخیره زیرزمینی دی اکسیدکربن می باشد که این ذخیره زیرزمینی به یک سنگ مخزن متخلخل که روی آن یک پوش سنگ آب بند غیرقابل نفوذ قرار گرفته، نیاز دارد. اهمیت پوش سنگ در این است که جابجایی دی اکسیدکربن شناور، آب شور و سایر مواد موجود را مهار می کند که این مواد به سازندهای فوقانی نشت نکنند. پوش سنگ باید قادر به تحمل تغییرات تنش در محل و تحمل تغییرات در خصوصیات فیزیکی و شیمیایی باشد. هدف از انجام این مقاله مروری بر روش های ذخیره سازی زیرزمینی دی اکسیدکربن و سازوکار پوش سنگ در ذخیره سازی دی اکسیدکربن است. روش پژوهش مروری بر منابع و مناخذ موجود مرتبط با موضوع است. براساس نتایج به دست آمده فشار آب بندی پوش سنگ باید قبل از شروع عمل تزریق مشخص شده و در طی فرآیند تزریق از مقدار مشخصی فراتر نرود همچنین قبل از تزریق دی اکسیدکربن بهتر است دمای آن با دمای مخزن متناسب گردد تا از ایجاد شکستگی در پوش سنگ جلوگیری شود و برای درک بهتر از رفتار و ساختار پوش سنگ بهتر است خصوصیت های ژیوشیمیایی، ژیومکانیکی، حرارتی و مسیر جریان در پوش سنگ را در کارهای آزمایشی و شبیه سازی در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: گازهای گلخانه ای، ذخیره سازی دی اکسیدکربن، شکست پوش سنگ، گرمایش جهانی
  • ویدا ورهرامی*، فتانه کولیوند صفحات 50-62

    هدف این مطالعه، برآورد الگوی رشد اقتصادی درونزا و لحاظ اثر سلامت نیروی انسانی بررشد اقتصادی به صورت غیرمستقیم از طریق تاثیری که آلودگی محیط زیستی بر سلامت نیروی انسانی به جای می گذارد، می باشد. در این پژوهش برای بررسی اثر سلامت نیروی انسانی بر رشد اقتصادی، از یک الگوی اقتصاد سنجی، با بهره گیری از روش داده های تابلویی برای کشورهای منتخب نفتی در دوره (2017-1995) استفاده شده و از یک شاخص سلامت (امید به زندگی) و یک شاخص آلودگی محیط زیستی استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهدکه آلودگی محیط زیستی تاثیر منفی و معناداری بر شاخص سلامت و شاخص توسعه انسانی دارد. همچنین درکشورهای مورد بررسی رابطه شاخص آلودگی و رشد اقتصادی یک رابطه منفی است، زیرا با توجه به رابطه مثبت میان شاخص سلامت و شاخص توسعه انسانی و همچنین رابطه مثبت و قابل توجه میان شاخص توسعه انسانی و رشد اقتصادی، افزایش آلودگی مقداری از تاثیر مثبت و قابل توجه شاخص توسعه انسانی بر رشد اقتصادی را خنثی خواهدکرد.

    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، آلودگی محیط زیستی، شاخص سلامت، کشورهای نفتی، مدل پنل
  • سمانه باقری* صفحات 63-78

    توسعه مالی از اهداف کشورهاست. این پژوهش برای نخستین بار به بررسی تاثیر توسعه مالی بر آلودگی محیط زیست و مصرف انرژی با روش گشتاور تعمیم یافته، حداقل مربعات پویا و حداقل مربعات معمولی تعدیل شده در کشورهای عضو اوپک در دوره 2018-1992 می پردازد. کشور ایران دارای مزیت نسبی در مصرف انرژی است، پس پژوهش در این زمینه ضرورت می یابد. مطابق با نتایج توسعه مالی بر آلودگی زیست محیطی در این کشورها در قالب سه مدل، اثر مثبت و معنی داری داشته است و بیان گر این -است که توسعه مالی در این کشورها به ایجاد تکنولوژی های دوست دار محیط زیست نشده است. مصرف انرژی، تولید ناخالص داخلی و رشد شهرنشینی اثر مثبت و معنی داری بر آلودگی محیط زیست دارد. منحنی کوزنتس در این کشورها به شکل U معکوس تایید می شود. توسعه مالی با روش حداقل مربعات پویا و حداقل مربعات معمولی تعدیل شده اثر مثبت و معناداری بر مصرف انرژی دارد. تولید ناخالص داخلی، تجارت آزاد و رشد شهرنشینی اثر مثبت و معنی داری بر مصرف انرژی دارند.

    کلیدواژگان: توسعه مالی، مصرف انرژی، آلودگی زیست محیطی، کشورهای عضو اوپک
|
  • Samane Komeili *, Abdollah Mostafaei, Morteza Jalali Lichaei Pages 1-11

    Nitrogen oxides are one of the most important pollutants in the air, which releasing into the atmosphere causes to produce of dangerous secondary pollutants. Identifying the various methods of reducing this pollutant in the chimney is an important guide for choosing an effective method to achieve the desired level of this pollutant according to the type of industry for experts. In this paper, methods for reducing nitrogen oxides in flue gas flow are reviewed. These methods include chemical processes such as plasma and non-plasma oxidation by an oxidizing agent, catalytic and non-catalytic reduction, electron irradiation, biological process, and physical adsorption processes on the surface. These methods separate nitrogen oxide from a gaseous stream and convert it into inert materials. These methods are very effective for industries that use old technologies and are highly polluting. The main technologies introduced in this article are among the four main methods with developed technology or they are close to development and can be used in Iranian industries.

    Keywords: Nitrogen Oxides, oxidation, reduction, Adsorption
  • somaye arazi* Pages 12-22

    This study was conducted to identify and investigate changes in the size, type and number of habitat patchs in Mashkid Wetland in 2010 and 2020. For this purpose, in the spring of 2020, habitat patchs were identified through field operations and by objective observation. Ground control points were prepared with the aim of assessing the accuracy of the final classification maps by recording land cover information and location of each type of patchs using a global positioning device. Landscape structure map was drawn through visual interpretation of phenomena using Google Earth satellite images. Arc GIS 10.3 software was used to prepare the final land use structure classification map and calculate the area of ​​the patchs. The percentage of each patch in the heterogeneous land was determined by Excel 2013 software. According to the results, the landscape mosaic of the region in the spring of 2010 had habitat types of plants, rocks and alluvial areas and in the spring of 2020 consisted of habitats of plants, shrubs, rocks and water surfaces. A total of 131 patchs were identified and counted in 2020 and 40 habitat patchs in the landscape structure of the region in 2010. In 2010, poor vegetation patch had the highest percentage of area compared to the whole region and in 2020, water patch had the highest percentage of share. Overall, the results indicate significant changes in the size, variety and number of habitat patchs over time.

    Keywords: landscape, Watershed, Hidoje, Dam, Ecosystem
  • Abbasali Rastgar, Mohammad Keshavarz *, Shayan Rouhani Rad, Shahin Rouhani Rad Pages 23-36

    The present study aimed to investigate the relationship between green transformational leadership on environmental citizenship behaviors concerning the mediating role of environmental beliefs and green policies. This study was applied in a descriptive and surveyed manner. The statistical population in this study is 212 employees of Shiraz Municipality who were selected by the available sampling method. To analyze the data, the partial least squares method and Smart PLS2 software were used. The findings indicate that measurement tools have good validity and Cronbach's alpha coefficient is more than 0.7 for all research structures. The results indicate that green transformational leadership has a positive and significant effect on environmental citizenship behaviors. There is also a positive and significant effect between the variables of green transformational leadership and environmental beliefs and green policies. Environmental beliefs and green policies also have a positive and significant effect on environmental citizenship behaviors, but environmental beliefs and green policies play a mediating role between green transformational leadership and green citizenship behaviors.

    Keywords: green transformational leadership, Green Policies, Environmental beliefs, Environmental Citizenship Behaviors
  • Reza Fathi *, Amirhossein Sayyahzadeh Pages 37-49

    Population growth has increased the need for energy especially use of fossil fuels, which in turn is lead to increase carbon dioxide in the atmosphere, which is a type of greenhouse gas that leading to enhance global warming. This global warming can put plant and animal habitats in danger and change climate patterns, resulting in floods, droughts and severe destructive storms. One of the ways that reduces carbon dioxide in the atmosphere is geological carbon dioxide storage, which requires a porous reservoir with an impermeable sealing caprock that laying on the reservoir. The importance of caprock is to inhibit the movement of submerging carbon dioxide, saline and the other existence materials preventing leakage of these materials into the upper formations. Caprock should be able to withstand in-situ stress changes and physical and chemical properties changes. The purpose of this paper is to review geological carbon dioxide storage methods and the mechanism of caprock in carbon dioxide storage. The research method is an overview of related sources and references. According to the results of this study, the sealing pressure of the caprock should be distinguished before the injection process and during the injection process should not exceed a certain amount. Likewise, before the injection of carbon dioxide, its temperature should be proportionate to the temperature of the reservoir to avert caprock failure and it is better to take the geochemical, geomechanical, thermal and flow path properties in experimental and simulation works into consideration for a better understanding of caprock’s behavior and structure.

    Keywords: Greenhouse Gases, Carbon Dioxide Storage, Caprock Failure, Global warming
  • Vida Varahrami *, Fattaneh Kolivand Pages 50-62

    In this paper, for survey human health effect on economic growth, an econometric model with panel data is used for oil countries in 1995-2017. Innovation of this paper is estimation of an endogenous economic growth model with survey effect of health of human on economic growth, with effect of environmental pollution on human health. This paper, used from a health index and an environmental pollution index (CO2 and NOX). PANEL-SUR model is used. Results reveal that environmental pollution has negative effect on health index and human development index. Results reveal that in our countries there is a negative relation between pollution and economic growth because of positive relation between health index and human development index and positive relation between human development index and economic growth, more pollution decrease positive effect of human development index on economic growth.

    Keywords: Economic Growth, Environmental pollution, Health Index, Oil Countries. Panel Model
  • Samaneh Bagheri * Pages 63-78

    Financial development is one of the goals of countries. This study investigates for the first time the impact of financial development on environmental pollution and energy consumption with the method of generalized torque, dynamic least squares and adjusted minimum squares in OPEC member countries in the period 1992-1992. Iran has a comparative advantage in energy consumption, so research in this area is necessary. According to the results of financial development, it has had a positive and significant effect on environmental pollution in these countries in the form of three models, and indicates that financial development in these countries has not led to the creation of environmentally friendly technologies. Energy consumption, GDP and urban growth have a positive and significant effect on environmental pollution. The Kuznets curve in these countries is confirmed by an inverted U-shape. Financial development with dynamic least squares and adjusted ordinary squares has a positive and significant effect on energy consumption.

    Keywords: Financial Development, energy consumption, Environmental pollution, OPEC Member Countries