فهرست مطالب

مدیریت علوم دریایی - سال دوم شماره 2 (پیاپی 4، تابستان 1400)

نشریه مدیریت علوم دریایی
سال دوم شماره 2 (پیاپی 4، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حمید پناهی*، جلال ستاره، امین خسروی صفحات 5-34
    هدف

    فعالیت رو به تزاید شناورهای بدون هویت، به معضل بزرگی برای متولیان تامین امنیت استان بوشهر تبدیل شده است. برای برون رفت از این معضل در سال های اخیر طرح جامع ساماندهی قایق های بی هویت از سوی وزارت کشور به سازمان های ذیربط از جمله فرماندهی مرزبانی ناجا ابلاغ شد که تحقیق پیش روی با هدف بررسی نقش اقدامات کنترلی دریابانی بوشهر در ساماندهی شناورهای فاقد هویت انجام شد.

    روش

    پژوهش ازنظر هدف کاربردی است و با روش دلفی انجام شد. جامعه آماری فرماندهان و مدیران (سطوح عالی و میانی) دریابانی استان بوشهر بودند که بر اساس برآورد اولیه تعداد اینان 27 نفر تعیین شد. جامعه نمونه تحقیق بر اساس قاعده اشتهار 14 نفر تعیین شدند. روش نمونه گیری، «هدفمند یا گزینشی» بود. ابزار گردآوری داده ها در مرحله اول دلفی پرسشنامه نیمه ساختارمند و در مرحله دوم و سوم پرسشنامه بسته با طیف بندی 5 گزینه ای لیکرت بود. روایی و پایایی تحقیق با روش های متقن علمی انجام گرفت و برای تجزیه وتحلیل داده های جمع آوری شده از پرسشنامه ها از نرم افزار اس.پی.اس.اس و آزمون کندال استفاده شد.

    یافته ها

    رتبه بندی هر یک از اقدامات نشان داد؛ اقدامات مرتبط با اطلاعات در رتبه اول، منابع و تجهیزات در رتبه دوم؛ مدیریت در رتبه سوم و نظارت در رتبه چهارم قرار دارند. همچنین از بین مولفه های احصاء شده، «شناسایی و رصد کارگاه های ساخت شناورهای فاقد هویت» در اولویت اول اهمیت؛ «شناسایی مراکز تعمیر شناورهای فاقد هویت» در اولویت دوم؛ «رصد و شناسایی محل های پهلوگیری شناورها» در اولویت سوم؛ «رصد و شناسایی محل های فعالیت شناورهای فاقد هویت» در اولویت چهارم و «تامین تجهیزات موردنیاز سازمانی (شناور و...) » در اولویت پنجم اهمیت قرار داشته است.

    نتیجه گیری

    اقدامات کنترلی دریابانی بوشهر در ساماندهی شناورهای فاقد هویت می بایست ممزوج و تلفیقی از اقدامات اطلاعاتی، مدیریتی و نظارتی با پشتیبانی در حوزه تقویت منابع و امکانات و تجهیزات باشد. چراکه هر سازمانی برای حرکت مداوم و متعالی برای تحقق اهداف و دست یافتن به چشم انداز مطلوب سازمانی مستلزم تلاش متوازن و متناسب است و توجه به یک بعد بدون در نظر گرفتن ابعاد دیگر نمی تواند ترقی و پیشرفت سازمان را در پی داشته باشد.

    کلیدواژگان: اقدامات کنترلی، ساماندهی، شناورهای فاقد هویت، منابع و تجهیزات، پایگاه دریابانی بوشهر
  • فرامرز نصری*، داوود فریدپور، محمدسعید تبرزد، علی طاهری صفحات 35-66
    هدف

    تحقیق حاضر با هدف شناسایی عوامل موثر بر خلاقیت و نوآوری در سازمان های نظامی انجام شده است.  این مقاله ضمن حل مسئله مبتلا به سازمان مورد مطالعه  تولید دانش و ادبیات توسعه ای قابل تعمیم برای سازمان های مشابه نیز خواهد داشت.

    روش 

    این پژوهش از نظر «ماهیت و اهداف» از نوع تحقیقات «توسعه ای- کاربردی» است؛ روش این پژوهش مبتنی بر «روش کیفی» با استفاده از راهبرد نظریه «داده بنیاد» است.  بر همین اساس  عوامل و مقوله های موثر بر خلاقیت و نوآوری مطابق مدل مفهومی پژوهش و با استفاده از کدگذاری محوری استخراج شد.

    یافته ها

    5 عامل از عوامل موثر بر خلاقیت و نوآوری در آجا شامل: «عوامل محیط ملی»(محیط اقتصادی  مشوق های ملی نوآوری)  «ورودی ها» (وجود تحول و نوآوری در اندیشه مقام معظم رهبری(مدظله العالی)  اسناد بالادستی  بهره برداری از کشورهای توسعه یافته  کسب دانش از سازمان های داخل کشور  تولید دانش درون سازمانی)  «فرآیندها»(فرآیند انتقال نوآوری از بیرون  فرآیند انتقال نوآوری از درون)  «خروجی ها»(نوآوری در ساختار  نوآوری در آموزش  نوآوری در پژوهش  نوآوری در سرمایه انسانی  نوآوری در فناوری و نظامات  نوآوری در تجهیزات) و «عوامل توانمندساز»(زیرساخت های دانشی  آموزش نوآوری  منابع مالی نوآوری  فرهنگ نوآوری اسلامی- ایرانی) مشخص گردید.

    نتیجه گیری

    با شناسایی ابعاد و مولفه های تاثیرگذار بر خلاقیت و نوآوری در ارتش جمهوری اسلامی ایران  همچنین تاکید بر بیانات و تدابیر فرمانده معظم کل قوا (مدظله العالی) و وجود اسناد بالادستی در حوزه خلاقیت و نوآوری به منظور از بین بردن نقاط ضعف و افزایش کارایی و اثربخشی کارکنان  ضروری است یک نظام نوآوری سازمانی در آجا تدوین گردد.

    کلیدواژگان: خلاقیت، نوآوری، نظام نوآوری ارتش جمهوری اسلامی ایران، راهبرد
  • مهدی دیهیم پور، حسن دولتی، احسان سلیمانی* صفحات 67-93
    هدف

    در عصر حاضر سازمانهای موفق به دنبال کسب مزیت رقابتی پایدار می باشند و صاحبنظران مدیریت تامین منابع سازمانی به ‏منظور حداکثر نمودن سودآوری و رفاه اجتماعی و در عین حال حداقل نمودن تاثیرات زیست محیطی در فرایندهای لجستیک و ‏زنجیره تامین، رویکرد ایجاد پایداری در عملیات تامین را برگزیدند، ارتش ج.ا.ا نیز به منظور تقویت سیستم لجستیکی و پشتیبانی رزمی ‏خود ناگزیر به اتخاذ رویکردهای نوآورانه می باشد. لذا هدف اصلی این پژوهش بررسی تاثیر کاربرد نوآوری باز و تکنیک منبع یابی ‏راهبردی در پایداری زنجیره تامین نظامی می باشد.‏‏

    روش

    تحقیق حاضر از حیث هدف کاربردی و از نظر روش جمع آوری اطلاعات توصیفی-پیمایشی و از نوع همبستگی می باشد. ‏جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کارشناسان ارشد شاغل در مبادی لجستیکی نداجا به تعداد 82 نفر می باشد برای جمع آوری اطلاعات ‏از ابزار پرسشنامه شامل 3 پرسشنامه منبع یابی راهبردی، پایداری زنجیره تامین و نوآوری باز استفاده شد، روایی آن بر اساس روایی صوری ‏و روایی محتوا مورد تایید قرار گرفت و پایایی آن ها بر اساس آلفای کرونباخ، برابر با 87/0 (منبع یابی راهبردی)، 91/0 (پایداری ‏زنجیره تامین) و 99/0 (نوآوری باز) می باشد. تحلیل داده ها کمی در بخش آمار توصیفی با استفاده از نرم افزار ‏SPSS‏ و ‏EXLE‏ و ‏آمار استنباطی با روش معادلات ساختاری و رویکرد حداقل مربعات جزیی و بوسیله از نرم افزار ‏Smart PLS.3‎‏ انجام شد. روایی ‏و پایایی سازه نیز در حد مناسب ارزیابی گردید.

    ‏یافته ها

    حاکی از آن است که منبع یابی راهبردی بر پایداری زنجیره تامین و نوآوری باز تاثیر مثبت و معنا داری دارد و نیز نوآوری باز بر ‏پایداری زنجیره تامین تاثیر مثبت و معنا داری دارد.‏

    کلیدواژگان: منبع یابی راهبردی، لجستیک نظامی، نوآوری باز، پایداری زنجیره تامین
  • مهدی سبک رو*، الهه حسینی صفحات 95-120
    هدف

    اهمیت انتقال دانش تجربی به سایر همکاران دغدغه ای است که از ادوار گذشته تا به امروز در نظر مدیران سازمانی بوده است. تجربه افراد موفق نشان داده است که روابط مربیگری به دلیل انجام کار در کنار افراد باتجربه تاثیر بسزایی بر عملکرد افراد داشته است. هدف از بررسی این پژوهش اثرات مربیگری بر فلات زدگی شغلی و تمایل به ترک خدمت کارکنان می باشد.

    روش کار

    پژوهش حاضر در حوزه رفتار سازمانی و منابع انسانی قرار دارد ازلحاظ هدف توصیفی- پیمایشی و ازنظر نتیجه کاربردی با رویکردی کمی می باشد. جامعه آماری کلیه پرستاران در بیمارستان خاتم الانبیاء نیرودریایی بوشهر می باشد. با توجه به برآورد حجم نمونه از طریق جدول مورگان، تعداد 118 پرستار که به روش تصادفی ساده انتخاب شدند، مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار گرد آوری داده ها پرسشنامه و جهت تحلیل داده ها از نرم افزارهای اس پی اس اس، پی ال اس برای آزمون های آماری توصیفی و استنباطی بهره گرفته شد.

    یافته ها

    میزان میانگین واریانس استخراج شده 5/0 و آلفای کرونباخ 7/0 برای تمامی سازه ها صدق می کند که نشان می دهد روایی و پایایی مورد تایید برای تمامی سازه ها می باشد. برازش مدل ساختاری با استفاده از ضرایب تی نشان داد که از 96/1 بالاتر است و فرضیه های پژوهش مورد تایید قرار گرفته اند.

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق حاکی از آن است که مربیگری تاثیر منفی و معناداری بر فلات زدگی شغلی و قصد ترک خدمت دارد. همچنین فلات زدگی شغلی رابطه مثبت و معناداری با قصد ترک خدمت دارد.

    کلیدواژگان: مربیگری، قصد ترک خدمت، فلات زدگی شغلی، انتقال دانش
  • اکبر غفارلو، آراز راشدی زهرا* صفحات 121-140
    هدف

    برای شرکت های امروزی که در محیط های پیچیده و متغیر فعالیت می کنند، مدیریت بهینه زنجیره تامین به گونه ای که باعث بهبود روزافزون عملکردشان شود، اهمیت حیاتی دارد. از این رو هدف از پژوهش حاضر، تحلیل نقش مدیریت زنجیره تامین جهت ارزیابی عملکرد و سنجش کارایی می باشد.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر روش جزء مطالعات توصیفی _ همبستگی و از نظر هدف، از نوع کاربردی می باشد. برای گردآوری اطلاعات از پرسش نامه محقق ساخته استفاده شد. جامعه آماری این پژوهش را شعبه های فروشگاه های زنجیره ای اتکا تشکیل می دهند که از بین آن ها تعداد 50 شعبه بعنوان نمونه انتخاب گردید و همچنین برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان دهنده ی تاثیر معنی دار همسویی استراتژی کسب وکار، همسویی نیازهای مشتری، همسویی جایگاه قدرت نفوذ و سازگاری و قابل تغییر بودن بر ارزیابی عملکرد و سنجش کارایی زنجیره تامین می باشد.

    نتیجه گیری

    با بهبود مدیریت زنجیره تامین (بهبود همسویی استراتژی کسب وکار، همسویی با نیازهای مشتری، همسویی جایگاه قدرت نفوذ و سازگاری و قابل تغییر بودن) در شعبه های فروشگاه های زنجیره ای اتکا، باعث بهبود کارایی و عملکرد این واحدها می شود.

    کلیدواژگان: مدیریت زنجیره تامین، ارزیابی عملکرد، سنجش کارایی، فروشگاه های زنجیره ای اتکا
  • مهران همت، مسعود ترابی آزاد* صفحات 141-164
    هدف

    مدیریت بحران یک بخش اساسی از مدیریت استراتژیک پروژه های مربوط به حمل و نقل دریایی است که هر سازمانی در طول حیات خود بارها بعلت شکل گیری بحران های گوناگون مجبور به فراگیری فنون و مهارتهای آن می باشد بر این اساس پژوهش حاضر با هدف  ارزیابی عوامل موثر بر مدیریت بحران در سوانح مربوط به حمل ونقل دریایی ایران انجام شد.

    روش

    این تحقیق بر مبنای هدف از نوع کاربردی و ازنظر روش از نوع توصیفی-پیمایشی می باشد. جامعه آماری متشکل از تعداد 80 فروند شناور در مناطق بندرعباس، چابهار، بوشهر، بندر امام خمینی  و 10 شرکت از شرکت های فعال در حوزه حمل ونقل دریایی است. تعداد 80 نفر جهت پاسخ دهی به پرسشنامه با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند.  برای تجزیه وتحلیل داده ها از آمار توصیفی، آمار استنباطی و آزمون فریدمن با نرم افزار SPSS نسخه 20 استفاده شد. ابزارگردآوری داده ها پرسشنامه است که پایایی آن بر مبنای آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی،  و روایی آن بر اساس روایی همگرا و صوری مورد تایید قرار گرفت. روش تحلیل داده ها توسط آزمون t و رگرسیون چند متغییره انجام شد.

    یافته ها

    تحلیل داده های آماری حاکی از آن است که یافته ها نشان داد که بیش از 80% پاسخ دهندگان در جامعه آماری تاثیر مولفه نرم افزاری، سخت افزاری، محیطی، عنصر انسانی و زیست افزاری بر بروز سوانح دریایی را تایید نموده اند. 

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق نشان می دهد که عوامل نرم افزاری، سخت افزاری، زیست افزاری و محیطی قابلیت پیش بینی میزان مدیریت بحران در سوانح مربوط به حمل ونقل دریایی را دارند.

    کلیدواژگان: مدیریت بحران، حمل ونقل دریایی، روش های آماری
|
  • Hamid Panahi *, Jalal Setare, Amin Khosrani Pages 5-34
    Background and Aim

    The increasing activity of unidentified and unauthorized vessels has become a major problem for security officials in Bushehr province. The present study was conducted to investigate the role of Bushehr naval control measures in organizing unidentified vessels.

    Methodology

    The research is applied in terms of purpose and was done by Delphi method. The statistical population was commanders and managers (senior and middle levels) of Bushehr province, who according to the initial estimate of 27 people. The sample population of the study was determined based on the reputation rule of 14 people. The sampling method was "targeted or selective" and "snowball".

    Findings

    The ranking of each of the measures indicates that the measures related to information are in the first place, resources and equipment in the second place; Management is in the third place and supervision is in the fourth place. Also, among the listed components, "identification and observation of workshops for the construction of unidentified vessels" in the first place; "Identification of unidentified vessel repair centers" in second place; "Observation and identification of mooring areas" in the third place; "Monitoring and identifying the areas of activity of unidentified vessels" was in the fourth place and "Supplying the necessary organizational equipment (vessels, etc.)" was in the fifth place.

    Conclusion

    Bushehr naval control measures in organizing unidentified vessels should be a combination of intelligence, management and monitoring measures with support in the field of strengthening resources, facilities and equipment.

    Keywords: Control Measures, Organizing, Unidentified vessels, Bushehr naval base
  • Faramarz Nasri *, Davood Faridpour, Mohammadsaeed Tabarzad, Ali Taheri Pages 35-66
    Objective

    The aim of this study was to identify the factors affecting creativity and innovation in military organizations.

    Method

    This research is of "developmental-applied" type in terms of "nature and goals"; The method of this research is based on "qualitative method" using the strategy of "foundation data" theory. Accordingly, the factors and categories affecting creativity and innovation were extracted according to the conceptual model of the research and using axial coding.

    Findings

    5 Factors Affecting "Creativity and Innovation in AJA" including: "National Environment Factors" (Economic Environment, National Innovation Incentives), "Inputs" (Existence of Transformation and Innovation in the Thought of the Supreme Leader) Upstream documents, exploitation of developed countries, acquisition of knowledge from domestic organizations, production of internal knowledge), "processes" (process of transfer of innovation from outside, process of transfer of innovation from within), "outputs" (Innovation in structure, innovation in education, innovation in research, innovation in human capital, innovation in technology and systems, innovation in equipment) and "empowering factors" (knowledge infrastructure, innovation education, financial resources for innovation, culture of Islamic innovation- Iranian) was identified.

    Conclusion

    By identifying the dimensions and components affecting creativity and innovation in the army of the Islamic Republic of Iran, also emphasizing the statements and measures of the Supreme Commander of the Armed Forces and the existence of upstream documents in the field of creativity and innovation in order to eliminate weaknesses and increase efficiency And the effectiveness of employees, it is necessary to develop a system of organizational innovation in AJA.

    Keywords: creativity, Innovation System, Army of the Islamic Republic of Iran, Strategic Center
  • Mehdi Deyhimpuor, Hasan Dolati, Ehsan Soleymani * Pages 67-93
    Objective

    In the present era, successful organizations seek to gain a sustainable competitive advantage and experts in the realm of managing supply of organizational resources have adopted a creating approach in supply operation in order to maximize profitability and welfare and, at the same time, minimize environmental effects in the processes of logistics and supply chain. IRI Army inevitably need to adopt innovative approaches to strengthen its logistics and military support system. Therefore, the main purpose of this study is to investigate the impact of the application of open innovation and strategic sourcing technique on military supply chain stability.

    Method

    The present study is applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of information collection method. The statistical population of the study 68 senior experts working in IRI Navy logistics bases of. Three questionnaires of strategic sourcing, supply chain sustainability and open innovation were used to collect data and their validities were confirmed based on face validity and content validity. The reliability of each questionnaire was calculated on the based on Cronbach's alpha and they were satisfactory, i.e., 0.87 (strategic sourcing), 0.91 (supply chain stability) and 0.99 (open innovation). Quantitative data analysis was performed in the descriptive statistics section using SPSS and EXLE software and inferential statistics were performed using structural equation method and partial least squares approach using Smart PLS.3 software. The validity and reliability of the structure were also measured and they were appropriate.

    Conclusion

    Results of this study indicate that strategic sourcing has a positive and significant effect on supply chain sustainability and open innovation. Besides, open innovation has a positive and significant effect on supply chain stability.

    Keywords: Strategic sourcing, military logistics, Open Innovation, supply chain sustainability
  • Mehdi Sabokro *, Elahe Hosseini Pages 95-120
    Background

     The importance of transferring empirical knowledge to other colleagues has become a growing concern for organizational managers in recent years. The experienced successful people believe that the relationship of Mentoring with co-workers has had a significant impact on the performance of individuals. The purpose of this study is to investigate the effect of Mentoring on occupational fluctuation and Career Plateauing employees.

    Methodology

    The present research is among the field of organizational behavior and human resources. In terms of purpose, it is a descriptive-survey study with a quantitative approach. The population is all nurses in Navy in Bushehr city. According to the Morgan table, 118 nurses were selected using random sampling method. The data was collected by a questionnaire and analyzed using SPSS, Pls software.

    Findings

     The mean value of the extracted variance is 0.5 and Cronbach's alpha is 0.7 for all structures, which indicates that the validity and reliability are valid for all structures. The fitting of the structural model using T coefficients showed that it was higher than 96/1 and the research hypotheses were approved.

    Conclusion

    The results indicate that the Mentoring has a negative significant effect on occupational fluctuation and the desire to leave the work. Occupational fluctuation is also positively significantly related to the desire to leave.

    Keywords: Mentoring, Career Plateauing, Intention to Leave Service, Knowledge transfer
  • Akbar Ghaffarlou, Araz Rashedi * Pages 121-140
    Purpose

    Optimal supply chain management in a way that improves their performances is vital nowadays for companies operating in complex and changing environments. Therefore, the purpose of this study is to analyze the role of supply chain management on performance evaluation and efficiency measurement

    Methodology

    The present study is a descriptive-correlational study in terms of method and applied in terms of purpose. A researcher-made questionnaire was used to collect data. The statistical population of this study consists of 50 branches of Etka chain stores and the SPSS software was used to analyze the data

    Findings

    The findings of this study show the significant effect of aligning business strategy, customer needs, the position of influence, adaptability and variability on performance appraisal and measuring supply chain efficiency

    Conclusion

    Improving the supply chain management in the branches of Etka chain stores can improve the efficiency and performance of these units.

    Keywords: Supply chain management, Performance Evaluation, Efficiency measurement, Etka chain stores
  • Mehran Hemat, Masoud Torabi Azad * Pages 141-164
    Objective

    Crisis management is an essential part of strategic management of maritime transport projects and every organization has to repeatedly learn its techniques and skills due to the formation of various crises. Hence, the present study aims to analyze the influential factors on crisis management in accidents related to maritime transport in Iran.

    Method

    This research is applied on the basis of its purpose and descriptive-survey in terms of the method. The statistical population of this study consists of 80 vessels in Bandar Abbas, Chabahar, Bushehr, Bandar Imam Khomeini and ten companies active in the field of maritime transport. Eighty people were selected to answer the questionnaire by simple random sampling. Descriptive statistics, inferential statistics and Friedman test were conducted with SPSS software version 20 to analyze the data of this study. The data collection tool was a questionnaire whose reliability was based on Cronbach's alpha and combined reliability, and its validity was confirmed based on convergent and face validity. Data analysis was performed by t-test and multivariate regression.

    Findings

    Analysis of statistical data indicates that more than 80% of respondents in the statistical population have confirmed the impact of software, hardware, environment, human element and bio-power on maritime transport accidents.

    Conclusion

    The results of this study reveal that software, hardware, biological and environmental factors have the ability to predict the degree of crisis management in maritime transport accidents.

    Keywords: crisis management, maritime transport, Maritime Accidents