فهرست مطالب

نشریه مدیریت علوم دریایی
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 11، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/08
  • تعداد عناوین: 6
|
  • طراحی الگوی تاثیر عوامل تعالی سازمانی بر توسعه مدیریت دانش (مورد مطالعه: سازمانهای دفاعی - نظامی)
    رضا محمدزاده*، محسن رحمانی، سید حسن حسینی، مهدی صمیمی، خلیل جعفری صفحه 1
    هدف

    هدف نهایی مدیریت دانش شامل تسهیم دانش میان کارکنان به منظور ارتقاء ارزش افزوده دانش موجود در سازمان می باشد،

    روش

    اغلب سازمان ها و شرکت هایی که در مسیر تعالی سازمانی گام بر می دارند نمی توانند بدون انجام کارهای اساسی در زمینه مدیریت دانش در مدل EFQM از بخش مدیریت دانش امتیاز مناسبی کسب کنند. هدف این مقاله، طراحی الگوی تاثیر عوامل تعالی سازمانی بر توسعه مدیریت دانش در سازمان های دفاعی-نظامی می باشد. برای انجام این پژوهش توصیفی، مقطعی و کاربردی از پرسشنامه استفاده شد و تجزیه و تحلیل داده های پژوهش در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی با استفاده از نرم افزار spss و pls صورت گرفته است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان می دهد که استراتژی و رهبری به ترتیب بیشترین و کمترین تاثیر را بر تعالی سازمانی دارند و

    نتایج

    بهره گیری از دانش و توسعه دانش به ترتیب بیشترین و کمترین تاثیر را بر توسعه مدیریت دانش دارند. همچنین یافته های پژوهش نشان می دهد که عوامل تعالی سازمانی بر توسعه مدیریت دانش تاثیر معنادار وجود دارد.

    کلیدواژگان: تعالی سازمانی، مدیریت دانش، سازمان های دفاعی
  • بررسی تاثیر رهبری معنوی بر وفاداری کارکنان با نقش تعدیلگر اعتماد به سازمان (مورد مطالعه: شرکت فرودگاه و ناوبری هوایی ایران)
    محمدرضا زاهدی*، سید مهدی حسینی سرخوش، لیلا نیلچیان صفحه 2
    هدف

    تحقیق حاضر با هدف بررسی تاثیر سبک رهبری معنوی بر وفاداری کارکنان با نقش تعدیلگر اعتماد به سازمان صورت پذیرفت. جامعه آماری تحقیق کارکنان شرکت فرودگاه و ناوبری هوایی بوده و حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران برابر با 284 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده بدست آمد

    روش

    تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش گردآری داده ها توصیفی - همبستگی می باشد. و از سه پرسش نامه بومی سازی شده ی سبک رهبری معنوی، وفادرای کارکنان و اعتماد به سازمان به عنوان ابزار تحقیق استفاده شد. روایی پرسش نامه پایایی پرسش نامه رهبری معنوی با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ برابر با 82/0 ، وفاداری کارکنان برابر با 82/0 و اعتماد به سازمان 79/0 برآورد گردید.، همچنین از معادلات ساختاری جهت آزمون فرضیه های استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج تحقیق نشان داد که رهبری معنوی بر وفاداری کارکنان تاثیر دارد، میزان اثر رهبری معنوی بر وفادرای برابر با 0.41 است، همچنین زیر مولفه های رهبری معنوی (چشم انداز معنوی، امید و ایمان، تعهد سازمانی، عشق به هم نوع، عضو بودن، معناداری و بازخورد عملکرد) بر وفاداری اثر دارد،

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق نشان داد که تاثیر اعتماد به سازمان بر وفاداری کارکنان نیز معنادار است، آنالیز مسیر بر اساس معادلات ساختاری نقش تعدیلگر اعتماد به سازمان بین دو متغیر رهبری معنوی و وفاداری کارکنان را تایید کرد.

    کلیدواژگان: رهبری معنوی، وفاداری کارکنان، اعتماد به سازمان
  • بررسی عوامل برون سازمانی موثر بر فرار از خدمت کارکنان (مطالعه موردی: یکی از یگان های نظامی)
    محمدرضا محمدی گودرزی*، حمید داداشقلی زاده آهنگر صفحه 3

    امروزه اندیشمندان و نظریه پردازان روابط بین الملل بر این باورند که برخورداری هر نظام و حاکمیتی از آمادگی نظامی که در سایه یک سازمان نظامی توانمند حاصل می گردد، از عناصر کلیدی قدرت ملی آن نظام به حساب می آید. جمهوری اسلامی ایران نیز نه تنها از این قاعده مستثنی نبوده، بلکه نیازمندی اش به یک نهاد مقتدر نظامی به علت تعارض اهداف و آرمان هایش با دشمنان متعدد خارجی، بیش از سایر نظام ها است. یکی از بارزترین وجوه نهادگریزی در سازمان نیروهای مسلح، جرم فرار از خدمت است که امروزه به یک معضل سازمانی تبدیل شده و از جرایم شایع در نیروهای مسلح محسوب می گردد که وقوع آن معلول عوامل متعددی است. با توجه به اهمیت شناخت و بررسی این عوامل، در این مقاله به بررسی عوامل برون سازمانی موثر بر فرار از خدمت کارکنان در یک یگان نظامی پرداخته شده است.پژوهش حاضر از نوع پیمایشی بوده و جامعه آماری آن تعداد 150 نفر از کارکنان یکی از یگان های نظامی بوده که در طول خدمت خود مرتکب سه مرحله فرار یا بیشتر شده اند. در گردآوری داده ها از روش های کتابخانه ای و میدانی (با استفاده از ابزار پرسشنامه) استفاده شده است.نتایج پژوهش نشان داد که فرار از خدمت کارکنان از عوامل متعددی نشات می گیرد که در میان عوامل برون سازمانی، به ترتیب: مشکلات اقتصادی، مشکلات عاطفی و خانوادگی، فقدان انگیزه خدمتی، وضعیت تاهل، شرایط جغرافیایی محل خدمت، سن و تبلیغات منفی علیه سازمان بیش ترین میزان تاثیر را داشته اند.

    کلیدواژگان: عوامل برون سازمانی، فرار از خدمت، یگان نظامی
  • بررسی رابطه تاب آوری با کیفیت زندگی کاری کارکنان در یک دانشگاه نظامی
    حسن محجوب، وکیل آژیده، داریوش مالک پور* صفحه 4
    هدف

    پژوهش حاضر، باهدف بررسی رابطه بین تاب آوری با کیفیت زندگی کاری کارکنان در یک دانشگاه نظامی صورت گرفته است.

    روش

    روش پژوهش ازنظر هدف کاربردی و ازنظر شیوه گردآوری داده ها توصیفی از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری پژوهش، کلیه کارکنان دانشگاه مذکور در سال 1400-1399 است، که با توجه به سری بودن اطلاعات نظامی 160 نفر از کارکنان به عنوان نمونه در درسترس انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها از دو پرسشنامه تاب آوری و کیفیت زندگی کاری استفاده شده است. جهت تعیین روایی پرسشنامه، از روایی محتوایی و سازه استفاده شد. همچنین پایایی پرسشنامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ «92/0»، ارزیابی شد. برای تحلیل داده ها از آزمون های کولموگروف - اسمیرنف، تی تک نمونه ای و ضریب همبستگی پیرسون استفاده شده است.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد: 1) کلیه مولفه های تاب آوری بالاتر از میانگین فرضی پژوهش قرار دارند. 2) میانگین کیفیت زندگی کاری و تمامی مولفه های آن به غیر از فضای کلی زندگی، بالاتر از میانگین فرضی پژوهش قرار دارد. 3) بین تاب آوری وکیفیت زندگی کاری رابطه مثبت و معناداری وجود دارد (64/0- r= و 01/0P≤).

    نتیجه گیری

    هرچه فرد قدرت بیشتری در تاب آوری، مقابله با مشکلات و استرس های زندگی داشته باشد کمتر در معرض آشفتگی های روانی و هیجانی قرار می گیرد و از سلامت و بهزیستی روانی بالاتری بهره مند می شود. با توجه به نتایج تحقیق بایستی به تاب آوری کارکنان توجه بیشتری مبذول گردد، زیرا که کیفیت زندگی کاریشان نیز تا حد خیلی بالایی در ارتباط با تاب آوری طبق نتایج تحقیق حاضر گزارش شده است.

    کلیدواژگان: تاب آوری، کیفیت زندگی کاری، کارکنان دانشگاه نظامی
  • بررسی تاثیر نحوه چینش المان های آنتن آرایه ای در کاهش سطح لوب های کناری با استفاده از الگوریتم ژنتیک
    امیرحسین زنگنه* صفحه 5
    زمینه و هدف

    المانهای آنتن های آرایه ای حلقوی متمرکز روی سطوح حلقوی متمرکز با شعاع های متفاوت توزیع شده اند. دراین مقاله هدف بررسی موردی تاثیر نحوه چینش المان های آنتن آرایه ای در کاهش سطح لوب های کناری، با هدف کاهش سطح لوب های کناری و عرض پرتو می باشد. کاهش سطح لوب های کناری زمانی برجسته تر می شوند که ما این کار را براساس یک مقدار حداکثر عرض پرتو برای آنتن انجام دهیم.

    روش شناسی: 

    این تحقیق از نظر هدف کاربردی است و نتایج این پژوهش با استفاده از روش های مبتنی بر شبیه سازی ارایه شده است.

    یافته ها

    معیار ارزیابی کارایی آنتن های آرایه ای حلقوی در این مقاله کاهش سطح لوب های کناری و عرض پرتو می باشد. در این راستا، هدف پیداکردن فاصله بین المان ها، دامنه ی تحریک المان ها، تعداد حلقه ها و شعاع های حلقه ها، با هدف بیشترین کاهش در سطح لوب های کناری پترن تشعشعی می باشد .ما در این بررسی، مساله کاهش سطح لوب های کناری را به عنوان یک مساله بهینه سازی مطرح و سپس برای حل آن از الگوریتم ژنتیک استفاده کردهایم.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج بدست آمده، طراحی آنتن های آرایه ای حلقوی متمرکز با توزیع غیریکنواخت المان هایی که دارای دامنه تحریک غیریکنواخت می باشند، موجب کاهش قابل توجه در سطح لوب های کناری و عرض پرتو، می گردند.

    کلیدواژگان: آنتن آرایه ای حلقوی متمرکز، توزیع غیر یکنواخت، لوب های کناری، الگوریتم ژنتیک، عرض پرتو
  • نقش تفکر راهبردی در موفقیت سازمان ها (مطالعه موردی استقرار نداجا در سواحل مکران)
    محمود براتیان*، سمیه براتیان، سجاد ذوالفقاری صفحه 6

    از دیدگاه ماهوی تفکر راهبردی یک بصیرت و فهم است که کمک می کند در شرایط پیچیده مسیولین عملکرد صحیح داشته و مدیران را قادر می سازد تا بفهمند چه عواملی در دستیابی به اهداف مورد نظر سازمان موثر است. استقرار نداجا در منطقه پهناور و گسترده سواحل مکران نیاز به مدیریت، برنامه ریزی و از همه مهم تر تفکر راهبردی است. از این رو هدف محققین در این پژوهش بررسی نقش تفکر راهبردی در موفقیت نیروی دریایی ارتش ج.ا.ایران در استقرار در سواحل مکران بوده و محققین در پی پاسخ به این سوال بوده اند که تفکر راهبردی چه نقشی در این موفقیت داشته است. این تحقیق از نوع کاربردی- زمینه ای با روش توصیفی و رویکرد آمیخته است. جامعه آماری این تحقیق شامل فرماندهان و مدیران عالی با مشاغل راهبردی شاغل در نداجا هستند که فعالیت حضور و خدمت در سواحل مکران را داشته اند. داده های این تحقیق با روش میدانی و کتابخانه ای از طریق مطالعه اسناد و مدارک، جستجو در وبگاه های معتبر و ارایه پرسش نامه به جامعه آماری جمع آوری شده اند. نتایج تحقیق نشان می دهد که تفکر راهبردی با استفاده از مولفه های خلاقیت، آینده نگری، جستجوگری، فرصت جویی هوشمندانه، خطرپذیری، رصد و پایش محیط داخلی و خارجی، عینیت گرایی، ترسیم چشم انداز، تدوین راهبرد، تفکر سیستمی، تفکر مفهومی، تفکر تحلیلی، تمرکز بر هدف، تفکر در زمان، ایمان و تلاش آگاهانه و شناخت سازمان در موفقیت نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در استقرار در سواحل مکران نقش موثری دارد.

    کلیدواژگان: مدیریت راهبردی، تفکر راهبردی، سواحل مکران، نیروی دریایی
|
  • Design the role of the key to The Development of KnowledgeMilitary intelligence.
    Reza Mohammadzadeh *, Mohsen Rahmani, Seyed Hasan Hosseini, Mahdi Samimi, Khalil Jafari Page 1
    The aim

    The aim of collection will be to share knowledge, which is to promote the value of more knowledge in the organization.

    Method

    it most of the organizations and companies that move in the fast line of corporate science can't get the top without doing the basic work of directing knowledge in the EFQM model. Substantiative: It was used for use of partial and practical inquiry, and analysed analysis had been taken on two levels of statistics, using the soft instruments of the spss and the pls. The research findings show that strategy, leadership, and least of all to the highest and lowest effect on the welfare of the organization, and that of acquiring knowledge does not affect the most and the least possible effect on the development of knowledge.

    Result

    Exploring also shows that the key to the development of organized science has a significant effect on the management of knowledge.

    Keywords: Excellence of organization, management of knowledge, defense organizations
  • Investigating the effect of spiritual leadership on employee loyalty with the moderating role of trust in the organization(Study case: Iran Airport and Air Navigation Company)
    Mohammad Reza Zahedi *, Seyyed Mehdi Hosseini Sarkhosh, Lila Nilchiyan Page 2
    Objective

    The present research was conducted with the aim of investigating the effect of spiritual leadership style on employee loyalty with the role of moderating trust in the organization. The statistical population of the research is the employees of the airport and air navigation company, and the sample size was obtained using the Cochran formula equal to 284 people by simple random sampling method.

    Method

    The current research is applied in terms of purpose and descriptive-correlation in terms of data collection method. And three localized questionnaires of spiritual leadership style, employee loyalty and trust in the organization were used as research tools. The reliability of the spiritual leadership questionnaire was estimated using Cronbach's alpha coefficient equal to 0.82, employee loyalty equal to 0.82 and trust in the organization 0.79. Also, structural equations were used to test the hypotheses.

    Findings

    The research results showed that spiritual leadership has an effect on employee loyalty, the effect of spiritual leadership on loyalty is equal to 0.41, as well as the sub-components of spiritual leadership (spiritual vision, hope and faith, organizational commitment, love for one another, membership, meaningfulness and performance feedback) have an effect on loyalty,

    Conclusion

    The results of the research showed that the effect of trust in the organization on employee loyalty is significant, path analysis based on structural equations confirmed the moderating role of trust in the organization between the two variables of spiritual leadership and employee loyalty.

    Keywords: Spiritual Leadership, Employee loyalty, trust in the organization
  • Examining external organizational factors affecting employee attrition(Case study: one of the military units)
    Mohammad Reza Mohammadi Goodarzi *, Hamid Dadashgholizadeh Ahangar Page 3

    Today, thinkers and theoreticians of international relations believe that the military readiness of any system and government, which is achieved under the shadow of a powerful military organization, is considered one of the key elements of the national power of that system. The Islamic Republic of Iran is not only not exempt from this rule, but its need for a powerful military institution is more than other systems due to the conflict of its goals and ideals with numerous foreign enemies. One of the most obvious aspects of de-institutionalization in the armed forces organization is the crime of desertion, which today has become an organizational problem and is considered one of the most common crimes in the armed forces, the occurrence of which is the result of several factors. Considering the importance of knowing and investigating these factors, in this article, the extra-organizational factors affecting desertion of employees in a military unit have been investigated.The current research is a survey type and its statistical population is 150 employees of one of the military units who committed three or more desertions during their service. Library and field methods (using questionnaire) have been used in data collection.The results of the research showed that the desertion of employees originates from many factors, among the extra-organizational factors, in order: economic problems, emotional and family problems, lack of service motivation, marital status, geographical conditions of the place of work, age and advertisements. The negative ones against the organization have had the greatest impact.

    Keywords: External Factors, desertion, military unit
  • The Relationship between Resilience with Quality of Work Life at the Employees of a Military University
    Hassan Mahjub, Vakil Azhideh, Dariush Malekpour * Page 4
    Purpose

    The purpose of this study is to investigate the relationship between resiliency and the quality of worker's life in a military university.

    Method

    The research method is applied in terms of purpose and is a descriptive correlation type in terms of collecting data. The statistical population consisted of all employees of the university in 2020 - 2021, which according to the confidential information of military personnel, 160 employees were selected as sample in the sample. Data were collected from two resiliency questionnaires and quality of work life. To determine the validity of the questionnaire, content validity and structure were used. The reliability of the questionnaire was also evaluated using Cronbach's alpha coefficient of 0/92. For data analysis, Kolmogorov-Smirnov, T-test and Pearson correlation coefficient were used.

    Findings

    The findings showed that: 1) all resiliency components are higher than the hypothesized mean. 2) The average quality of working life and all its components except the overall living space is higher than the hypothesized mean of the research. 3) There is a positive and significant correlation between resiliency and quality of work life (r = 0.64 and P≤0.01).

    Conclusion

    The more strength a person has in resilience, coping with life's problems and stresses, the less he is exposed to mental and emotional disturbances and benefits from higher mental health and well-being. More attention should be paid to the resilience of employees, because the quality of their work life is also reported to a very high extent in relation to resilience.

    Keywords: Resilience, quality of work life, Employees of Military University
  • Investigating the Effect of the Arrangement of Array Antenna Elements in Reducing the Level of Side Lobes Using Genetic Algorithm
    Amirhosein Zanganeh * Page 5
    Background and purpose

    Elements of circular arrays antenna are distributed on concentric circular surfaces with different radii. In this article, the purpose of a case study is to investigate the effect of the arrangement of antenna array elements in reducing the side lobe area, with the aim of reducing the side lobe level and beam width. The reduction of the sidelobe level becomes more prominent when we base it on a maximum beamwidth value for the antenna.

    Methodology

    This research is applicable in terms of purpose and the results of this study are presented using simulation - based methods.

    Findings

    The criterion for evaluating the efficiency of circular array antennas in this article is the reduction of side lobes and beam width. In this direction, the aim is to find the distance between the elements, the range of the elements, the number of rings and the radii of the rings, with the aim of the maximum reduction in the level of the side lobes of the radiation pattern. In this review, we have raised the problem of reducing the level of side lobes as an optimization problem and then used genetic algorithm to solve it.

    Conclusion

    Based on the obtained results, the design of antennas of concentrated ring arrays with non-uniform distribution of elements that have non-uniform excitation amplitude causes a significant reduction in the level of side lobes and beam width.

    Keywords: Concentric circular array antenna, Non-uniform distribution, Side lobes, Genetic Algorithm, Beam width
  • The role of strategic thinking in the success of organizations (a case study of the establishment of Nadaja in Mokran coast)
    Mahmoud Bartian *, Somaye Iraji, Sajjad Zolfaghari Page 6

    The perspective of strategic thinking is an insight and understanding that helps officials perform correctly in complex situations and enables managers to understand what factors are effective in achieving the desired goals of the organization. The establishment of Nadaja in the wide area of Makran coast requires management, planning and most importantly strategic thinking. Therefore, the goal of the researchers in this study was to investigate the role of strategic thinking in the success of the Iranian Navy in deploying on the coast of Makran, and the researchers sought to answer the question of what role strategic thinking played in this success. This research is of applied-contextual type with descriptive method and mixed approach. The statistical population of this research includes commanders and senior managers with strategic jobs working in Nadaja, who had the activity of presence and service in Makran beaches. The data of this research has been collected by field and library method by studying documents and documents, searching in reliable websites and submitting questionnaires to the statistical community. The results of the research show that strategic thinking using the components of creativity, foresight, search, intelligent opportunity seeking, risk-taking, observation and monitoring of the internal and external environment, objectivity, vision drawing, strategy formulation, systemic thinking, conceptual thinking, analytical thinking, focusing on Purpose, thinking in time, faith and conscious effort and knowledge of the organization play an effective role in the success of the Navy of the Islamic Republic of Iran in its establishment on the shores of Makran.