فهرست مطالب

نشریه روابط خاک و گیاه
پیاپی 46 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/31
  • تعداد عناوین: 7
|
  • آسیه عباسیان، محسن شکل آبادی* صفحات 1-17

    این پژوهش با هدف بررسی اثر کاربرد بیوچار و نانوبیوچارهای تهیه شده از پودر هسته خرما بر فعالیت آنزیمی در محیط ریزوسفری و غیرریزوسفری گیاه گل گاوزبان اروپایی انجام شده است. پودر هسته خرما در دو دمای 400 و 800 درجه سلسیوس پیرولیز شده و به بیوچار تبدیل شده و با خاک های مورد بررسی مخلوط شد. چهار نوع خاک تقریبا اسیدی، آهکی، شور-سدیمی و شور-سدیمی شدید با ویژگی های متفاوت انتخاب شدند. مقداری از بیوچارها با استفاده از روش گوی غلتان به اندازه نانو تبدیل شدند. با روش هیدروترمال نیز نانوذره مورد نیاز از پودر هسته خرما استخراج شد. پودر هسته خرما، بیوچار و نانوبیوچار به نسبت 5 درصد و نانوذره به نسبت 1 درصد با خاک ها مخلوط شده و به گلدان ها منتقل شدند. گیاه گل گاوزبان اروپایی در گلدان ها کشت شده و پس از 60 روز برداشت شدند. خاک های ریزوسفری و غیرریزوسفری جدا شده و آنزیم های فسفومونواستراز اسیدی، قلیایی، پروتیاز و بتا-گلوکوزیداز اندازه گیری شد. فعالیت آنزیم های فسفومونواستراز اسیدی، پروتیاز و بتا-گلوکوزیداز در خاک اسیدی بیشترین و در خاک شور-سدیمی شدید کمترین بود. اما بیش ترین فعالیت آنزیم فسفومونواستراز قلیایی در خاک شور-سدیمی شدید و کم ترین مقدار در خاک اسیدی مشاهده شد. فعالیت آنزیم ها در خاک ریزوسفر بیش تر از خاک غیرریزوسفری بود. بیش ترین فعالیت آنزیم ها در خاک های شاهد بود و با کاربرد بیوچار، نانوبیوچار و نانوذره کاهش یافت. در بسیاری از خاک های تیمار شده با نانوذره کم ترین فعالیت آنزیم ها مشاهده شد. زیاد بودن دشواری شوری و سدیمی خاک های مورد بررسی باعث شد تا اثر کاربرد بیوچار و نانوبیوچار بر فعالیت های آنزیمی خاک ها تحت تاثیر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: بیوچار، نانوبیوچار، نانوذره، خاک آهکی، خاک شور-سدیمی، فعالیت آنزیمی
  • زهرا صیدی، نصرت الله عباسی*، محمدجواد زارع، بتول زارعی صفحات 19-32

    برای بررسی اثر کود زیستی نیتوکسین تحت سطوح مختلف تنش کم آبی بر گیاه سیاه دانه، آزمایشی به صورت کرت های دو بار خرد شده بر پایه بلوک کامل تصادفی و در سه تکرار در مزرعه پژوهشی دانشگاه ایلام در سال زراعی 1398 انجام شد. کرت اصلی به تیمار تنش کم آبی شامل عدم تنش، تنش متوسط و شدید بر اساس 100، 50 و 35 درصد نیاز آبی گیاه، کرت فرعی به کاربرد و عدم کاربرد نیتروکسین و کرت فرعی-فرعی به چهار اکوتیپ سیاه دانه شامل اصفهان، سمیرم، مشهد و نیشابور اختصاص یافت. بر اساس آزمون مقایسه میانگین داده ها، بیش ترین میزان رنگیزه های کلروفیل a،اb و کل به ترتیب با مقادیر 0/711، 0/523 و 1/235 میلی گرم در گرم برگ تازه از تیمار عدم اعمال تنش کم آبی و بیش ترین مقادیر آنتوسیانین (14/69 میکرومول در گرم برگ تازه)، کاتالاز (0/0152 واحد در دقیقه در گرم پروتئین) و پرولین (5/84 میکرومول در گرم برگ تازه) از اعمال تیمار تنش شدید کم آبی حاصل شد. همچنین نتایج این آزمایش نشان داد که بیش ترین مقادیر پرولین (0/0152 واحد در دقیقه در گرم پروتئین) و رنگیزه های کلروفیلی شامل کلروفیل a،اb و کل به ترتیب با مقادیر 0/711، 0/523 و 1/235 میلی گرم در گرم برگ تازه از عدم کاربرد نیتروکسین حاصل شد؛ حال آنکه کاربرد کود زیستی نیتروکسین موجب افزایش میزان آنتوسیانین و کاتالاز شد. بر اساس نتایج حاصل از مقایسه صفات اندازه گیری شده در بین اکوتیپ های مورد آزمایش، اکوتیپ سمیرم بیش ترین میزان رنگیزه کلروفیلی b (39/0 میلی گرم در گرم برگ تازه) و بیش ترین میزان فعالیت آنزیم کاتالاز (0/0087 واحد در دقیقه در گرم پروتئین) را داشت. بیش ترین میزان آنتوسیانین (9/21 میکرو مول در گرم برگ تازه) را اکوتیپ نیشابور و اکوتیپ اصفهان از بیش ترین میزان غلظت پرولین (4/4 میکرو مول در گرم برگ تازه) و میزان های کلروفیل a و کل برخوردار بود. بر اساس تجزیه واریانس داده ها برهم کنش سه گانه تنش کم آبی × نیتروکسین × اکوتیپ بر تمام صفات فیزیولوژیک اندازه گیری شده به جز میزان فعالیت آنزیم کاتالاز و رنگیزه کلروفیل a در سطح احتمال آماری 5 درصد معنی دار شد. کاهش پارامتر کلروفیل نشان دهنده حساسیت به تنش خشکی و افزایش آنتوسیانین، کاتالاز و پرولین نشانه پاسخ گیاه به تنش است. با بررسی ویژگی های فیزیولوژیک سیاه دانه تحت تنش خشکی، به نظر می رسد سیاه دانه به تنش خشکی تقریبا حساس است. بر اساس نتایج این پژوهش، بین اکوتیپ های سیاه دانه از نظر پاسخ به تنش کم آبی تفاوت بود و کود زیستی نیز توانست در بهبود پاسخ گیاه به تنش تا حدی موثر باشد.

    کلیدواژگان: آنتوسیانین، پرولین، کاتالاز، کلروفیل، ریزجانداران
  • مهدیه حیدری، مهران شیروانی*، فاطمه مسعودی صفحات 33-47

    تامین عناصر غذایی معدنی گیاه از مهم ترین نیازهای مرتبط با تولید محصولات گیاهی است. از روش های موثر برای غلبه بر مشکلات مصرف بی رویه کودهای شیمیایی، توسعه کودهایی با رهش کنترل شده است. پلی مرهای زیستی از جمله مناسب ترین ترکیبات طبیعی برای سنتز سیستم های کندرهش عناصر غذایی هستند. در این پژوهش پلی مرهای زیستی آلجینات، صمغ و ترکیب کاه گندم و صمغ در نسبت های وزنی 1:2، 1:4، 1:8 با رس زیولیت مخلوط و برای کندرهش کردن نیترات و پتاسیم استفاده شد. میزان آزادسازی نیترات و پتاسیم از سیستم های کندرهش پس از سنتز در زمان های 1، 3، 5، 10، 15، 20، 25 و 30 روز اندازه گیری شد. درصد آزادسازی نیترات و پتاسیم از سیستم‏های مختلف نشان داد که بیش ترین آزاد سازی در 24 ساعت ابتدای آزمایش رخ می دهد. بیش ترین درصد آزاد‏سازی پتاسیم از سیستم‏های تهیه شده بر پایه ترکیب کاه با صمغ و زیولیت و کم ترین درصد آزاد سازی از سیستم دارای نسبت 1:8 صمغ:زیولیت مشاهده شد. نتایج آزادسازی نیترات و پتاسیم از سیستم های سنتز شده نشان داد سیستم صمغ:زیولیت در کندرهش کردن عناصر موثرتر از سایر ترکیبات بود. به طور کلی سیستم کندرهش بر پایه صمغ:زیولیت مناسب ترین ترکیب برای تهیه کودهای کندرهش نیترات و پتاسیم بودند.

    کلیدواژگان: آلجینات، صمغ، کاه گندم، کود کندرهش
  • سکینه کرامت، بهروز اسماعیل پور*، مهدی بهنامیان، حسن ملکی لجایر، مرتضی شیخعلیپور، عقیل فولادی گرجان صفحات 49-62

    به منظور بررسی اثر کاربرد کودهای بیولوژیک بر دو رقم گوجه فرنگی گیلاسی، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار در شرایط گلخانه ای در شهرستان نیر اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل کودهای بیولوژیک پروبیو 96 (حاوی باکتری های تیوباسیلوس) و بایوفارم (حاوی باکتری های ازتوباکتر و آزوسپریلوم) در غلظت های صفر، 0/5، 1 و 1/5 درصد روی دو رقم گوجه فرنگی گیلاسی میینگ و هوآنگ جن جو بودند که پس از انتقال نشاء و در 4 مرحله به صورت کود-آبیاری و خیس کردن خاک استفاده شدند. نتایج نشان داد که ترکیبات تیماری رقم میینگ در غلظت 0/5 و یا 1 درصد بایوفارم بدون اختلاف معنی دار با غلظت 1/5 درصد پروبیو، بیشترین عملکرد را موجب شدند. غلظت کلروفیل a و کل در رقم میینگ با مصرف بایوفارم 0/5 درصد بیشترین مقدار را داشت. بیشترین ظرفیت آنتی اکسیدان کل در ترکیب تیماری کاربرد کود بیولوژیک بایوفارم با غلظت 1 درصد و رقم میینگ مشاهده شد، درحالی که کم ترین آن متعلق به تیمار کودی پروبیو با غلظت 1/5 درصد در رقم هوآنگ جن جو بود. بیشترین غلظت لیکوپن و ویتامین ث از کاربرد پروبیو با غلظت 1/5 درصد به دست آمد، درحالی که بیشترین غلظت فنل متعلق به استفاده از بایوفارم با غلظت 1/5 درصد و پروبیو با غلظت یک درصد بود. در این آزمایش رقم میینگ در اکثر صفات به ویژه ویژگی های رشدی و فیزیولوژیک نسبت به رقم هوآنگ جن جو برتر بود. با افزایش غلظت تیمارهای کودی به ویژه کود بیولوژیک بایوفارم، وضعیت کمی و کیفی گوجه فرنگی گیلاسی بهبود معنی داری یافت، به گونه ای که امکان جایگزینی کودهای شیمیایی با این کودهای زیستی وجود دارد.

    کلیدواژگان: بایوفارم، پروبیوتیک، فنل، کلروفیل، لیکوپن
  • سیما افراشته، فاطمه ناظوری*، حمیدرضا روستا، الهه زمانی بهرام آبادی صفحات 63-75

    به ‍منظور بررسی اثر نوع محلول غذایی (مورگان، دو برابر  مورگان، نیم مورگان، هوگلند، نیم هوگلند) بر برخی ویژگی های فیزیولوژیک و مورفولوژیک گیاه توت فرنگی رقم پاروس در کشت هیدروپونیک (75 درصد پرلیت + 25 درصد کوکوپیت) آزمایشی به صورت طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در محیط گلخانه انجام شد. نتایج نشان دادند که نوع محلول غذایی آثار متفاوتی بر ویژگی های رشدی بوته و کیفیت میوه توت فرنگی داشت، به گونه ای که بیش ترین تعداد برگ در بوته (7/16 عدد)، ارتفاع اندام هوایی (28/62 سانتی متر)، وزن تازه (11/7 گرم) و خشک (2/66 گرم) در بوته اندام هوایی مربوط به تیمار نیم هوگلند بود. ولی بیش ترین وزن تازه (15/15 گرم) و خشک (1/4 گرم) در بوته ریشه به ترتیب در تیمارهای دو برابر مورگان و مورگان مشاهده شدند. میوه گیاهان تیمار شده با محلول غذایی مورگان بیش ترین میزان ویتامین ث (83/4 میلی گرم در 100 میلی لیتر عصاره) و مواد جامد محلول (5/7 درصد) را دارا بودند، و تیمار نیم مورگان بیش ترین میزان اسیدیته قابل تیتراسیون (0/17 درصد) را ایجاد کرد. محلول های غذایی بر قطر طوقه، pH، سفتی و رنگ میوه اثر معنی دار نداشتند. بنابراین تیمار نیم هوگلند برای دوره رویشی پیشنهاد می شود زیرا از طرفی سبب بهبود شرایط رشدی می شود و علاوه بر این، آب و مواد غذایی کم تری استفاده می شود. اما با تیمارهای مورگان و نیم مورگان میوه هایی با کیفیت بیش تر به دست آمد. از آنجا که با محلول غذایی مورگان، میزان ویتامین ث (به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی) و مواد جامد محلول (به عنوان عامل ایجاد طعم) بیش تری تولید شدند، این محلول غذایی برای دوره زایشی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: اسید کل، مواد جامد محلول، مورگان، ویتامین ث، هوگلند
  • صبا میرزاییان دهکردی، شهرام کیانی*، علیرضا حسین پور صفحات 77-91

    سکوسترین 138 آهن یکی از رایج ترین کودهایی است که به عنوان منبع آهن در کشت های بدون خاک مورد استفاده می گیرد اما به دلیل قیمت زیاد منجر به افزایش هزینه تولید می شود. این پژوهش به منظور بررسی اثر کلات آهن نانو (حاوی آهن، روی و منگنز) بر غلظت عناصر کم مصرف، رنگیزه های فتوسنتزی برگ و عملکرد دو رقم کاهو در مقایسه با سکوسترین 138 آهن به صورت کشت بدون خاک انجام شد. این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با دو عامل تیمار کودی آهن و نوع رقم کاهو (ترسا و کالیفرنیا) در سه تکرار در دانشگاه شهرکرد انجام شد. بوته های کاهو با غلظت های 20 و 40 میکرومول بر لیتر آهن در محلول غذایی از کودهای سکوسترین 138 آهن و کلات آهن نانو با فرض تامین و یا عدم تامین روی و منگنز مورد نیاز گیاه توسط کلات آهن نانو تغذیه شدند. نتایج نشان داد بین کلروفیل کل برگ، کاروتنویید برگ، وزن تازه ریشه و بخش هوایی و غلظت آهن بخش هوایی در گیاهان کاهوی تغذیه شده با غلظت 40 میکرومول بر لیتر آهن از هر دو منبع کلات آهن نانو (با فرض تامین روی و منگنز) و سکوسترین 138 آهن تفاوت معنی دار وجود نداشت. بیش ترین وزن تازه بخش هوایی کاهو (436 گرم بر گیاه) با کاربرد 40 میکرومول بر لیتر از سکوسترین 138 آهن حاصل شد که با مقدار آن (387 گرم بر گیاه) در اثر کاربرد همین غلظت از منبع کلات آهن نانو تفاوت معنی داری نداشت. براساس نتایج، کلات آهن نانو می تواند یک جایگزین مناسب برای سکوسترین 138 آهن در کشت هیدروپونیک کاهو باشد، اگرچه هنوز پژوهش های بیش تری برای ارزیابی دقیق خطر بالقوه آن برای محیط زیست و امنیت غذایی مورد نیاز است.

    کلیدواژگان: ارقام کاهو، سکوسترین 138 آهن، کلروفیل برگ، محلول غذایی
  • معروف خلیلی*، ابوالفضل توسلی، مهدی دادمهر صفحات 93-109

    کشت های گلخانه ای با توجه به تولید محصول بالا و درآمد اقتصادی مناسب، از اهمیت زیادی برخوردارند. از این رو یافتن روش هایی که سبب افزایش عملکرد و کارآیی مصرف آب در شرایط گلخانه شود ضروری است. تلقیح قارچ مایکوریزا و استفاده از هیدروژل می تواند به عنوان راهکاری در این زمینه مطرح شود. بدین منظور آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار در گلخانه دانشگاه پیام نور مرکز زاهدان در سال 97-1396 اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل حجم آب آبیاری در سه سطح کم، متوسط و نرمال به ترتیب شامل 540، 790 و 1040 لیتر آب در متر مربع در طول دوره رشد به عنوان فاکتور اول، سطوح قارچ مایکوریزا در دو سطح بدون تلقیح و تلقیح به عنوان فاکتور دوم، و کاربرد هیدروژل در دو سطح بدون کاربرد و کاربرد به عنوان فاکتور سوم در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که در شرایط آبیاری نرمال و کاربرد توام قارچ و هیدروژل بیش ترین مقادیر صفات ارتفاع بوته، تعداد میوه در بوته، عملکرد نهایی میوه، وزن خشک اندام هوایی و ریشه، محتوی نسبی آب برگ و کارآیی مصرف آب حاصل شد. برای صفات فوق تفاوت آماری معنی داری بین این تیمار با تیمار آبیاری نرمال و تلقیح قارچ و بدون استفاده از هیدروژل مشاهده نشد. در شرایط آبیاری متوسط بیش ترین مقادیر صفات مذکور از تیمار کاربرد توام قارچ و هیدروژل به دست آمد به طوری که حتی عملکردهای به دست آمده در این تیمار از نظر آماری با تیمار آبیاری نرمال اما بدون استفاده از قارچ و هیدروژل اختلاف معنی دار نداشت. در شرایط آبیاری کم نیز بیش ترین مقادیر صفات مورد بررسی از تیمار کاربرد توام قارچ و هیدروژل و تیمار کاربرد هیدروژل و بدون استفاده از قارچ حاصل شد. همچنین کم ترین مقادیر صفات مورد بررسی از آبیاری کم و تیمار بدون استفاده از قارچ و هیدروژل به دست آمد و از نظر آماری بین تیمار مذکور با تیمار تلقیح قارچ و بدون کاربرد هیدروژل تفاوتی وجود نداشت که نشان دهنده عدم تاثیرگذاری قارچ در تیمار آبیاری کم است.

    کلیدواژگان: آب مصرفی، خیار، کشت گلخانه ای، قارچ مایکوریزا
|
  • A. Abbasian, M. Sheklabadi* Pages 1-17

    The aim of this study was to investigate the effect of date kernel biochar and nano-biochar on enzymatic activities of rhizosphere and non-rhizosphere environment of European borage. The date kernel was converted to biochar at 400 and 800 ºC pyrolysis temperatures and mixed with different soils. Four soils with different characteristics including acidic, calcareous, saline-sodic and saline-highly sodic were selected. Biochars were then converted to nano-size materials using the rolling ball method. Also nanoparticles were extracted from date kernel powder by hydrothermal method. The obtained biochars were mixed with soil and transferred to greenhouse pots. European borage was planted and harvested after 60 days. Rhizospheric and non-rhizospheric soils were collected and the activity of acidic and alkaline-phosphomonoesterase, protease and β-glucosidase enzymes were measured. The highest and lowest activities of acid-phosphomonoesterase, protease and β-glucosidase enzymes were found in the acidic and saline-highly sodic soils, respectively. However, the highest alkaline-phosphomonoesterase activity was observed in the saline-highly sodic soil. The activity of enzymes in the rhizosphere soil was greater than in the non-rhizosphere soil. The highest activities of enzymes were found in the control and were reduced by using biochar, nano-biochar and nanoparticle biochars. The conversion of biochar to nano-biochar could not increase the activity of enzymes in the soil.

    Keywords: Biochar, Calcareous soil, Enzyme activity, Nano-biochar, Nano-particle, Saline-sodic soil
  • Z. Saydi, N.A. Abbasi*, M.J. Zare, B. Zarei Pages 19-32

    In order to investigate the effect of nitoxin biofertilizer on black seed (SN) under different levels of water stress, an experiment was conducted in the research farm of Ilam University using a split-split plot arrangement based on a randomized complete block design (RCBD) with three replications in 1398-1399. The main plots were water stress treatment at three levels including no stress, moderate and severe stress based on 100, 50 and 35% of plant water requirement. The sub-plots and sub-sub plots were biofertilizer treatments (at two levels) and four black seed ecotypes (Isfahan, Semirom, Mashhad and Neyshabour), respectively. Based on the results, the highest amounts of chlorophyll a, b and total pigments were 0.711, 0.523 and 1.235 mg g-1 FW from control and the highest levels of anthocyanin (14.69 μmol g-1 FW), catalase (0.0152 U min-1 g-1 P or units per minute per gram of protein) and proline (5.84 micromoles per gram of fresh leaves) were obtained in the severe water stress treatment. Results also showed that the highest amount of proline (0.0152 units per minute per gram of protein) and chlorophyll pigments including chlorophyll a, b and total with 0.711, 0.523 and 1.235 mg per gram of fresh leaves, respectively, were obtained in the control. The use of nitroxin biofertilizer increased the levels of anthocyanin and catalase. Among the tested ecotypes, Semirom had the highest amount of chlorophyll b pigment (0.39 mg g-1 of fresh leaves) and the highest amount of catalase activity (0.0087 U min-1 g-1 P). Neyshabour and Isfahan ecotypes had the highest anthocyanin content (9.21 μmol g-1 fresh leaf) with the highest proline concentration (4.4 μmol g-1 fresh leaf) and total chlorophyll a. Based on the analysis of variance of the data, the triple interaction of water stress × nitroxin × ecotype on all measured physiological traits except catalase activity and chlorophyll a pigment was statistically significant at 5% probability level. Decreased chlorophyll indicates susceptibility to drought stress and increased anthocyanin, catalase and proline indicate plant response to stress. Examining the physiological characteristics of black seed under drought stress indicated that black seed is almost sensitive to drought stress. The results showed that there was a difference between black seed ecotypes in terms of response to dehydration and biofertilizer was able to improve the plantchr('39')s response to stress to some extent.

    Keywords: Anthocyanin, Catalase, Chlorophyll, Proline, micro-organism
  • M. Heidari, M. Shirvani*, F. Masoudi Pages 33-47

    The supply of mineral elements for plant growth is of great importance in agricultural production. The development of slow-release fertilizers is one of the effective methods for overcoming problems caused by the uncontrolled use of chemical fertilizers in agricultural lands. Biopolymers are among the most suitable natural compounds for the synthesis of slow-release fertilizer systems. In the present research, alginate, rosin gum, and combination of wheat straw and the gum together with zeolite in the mass ratios of 1:2, 1:4, and 1:8 were used to produce slow-release systems of nitrate and potassium. The extents of nitrate and potassium release were measured 1, 3, 5, 10, 15, 20, 25, and 30 days after slow-release fertilizers applications. The highest percentages of potassium and nitrate release were recorded during the first 24 hours. The results showed that the highest percentages of potassium release were recorded for the systems made from wheat straw in combination with gum rosin and zeolite while the lowest release percentages were observed for the 1:8 zeolite:rosin gum system. In general, it may be concluded that the slow-release systems made based on rosin gum:zeolite were suitable candidates for the preparation of slow-release nitrate and potassium fertilizers.

    Keywords: Alginate, Gum, Slow-release fertilizer, Wheat straw
  • S. Keramat, B. Esmaielpour*, M. Bhnamian, H. Maleki Lajayer, M. Shiekhalipour, A. Fooladi Garjan Pages 49-62

    To investigate the effect of biofertilizers application on cherry tomato, a factorial experiment based on a completely randomized design with four replications was carried out under greenhouse conditions. Experimental factors included different concentrations (0, 0.5, 1.0 and 1.5%) of Probiotic biofertilizers (containing Thiobacillus bacteria) and Biofarm (containing Azotobacter and Azosperillium bacteria), and two cherry tomato cultivars (Meeing and Jean ho). Results indicated that combined treatments of Biofarm at both 0.5 or 1% concentrations with Probiotic at 1.5% concentration, caused the highest yield in Meeing cultivar. The highest chlorophyll a and total chlorophyll were observed in Ming cultivar treated with 0.5% of Biofarm. The highest total antioxidant capacity was observed in Ming cultivar by using 1% concentration of Biofarm while the lowest amount was obtained in the application of 1.5% concentration of Probiotic fertilizer in Huang Jinju cultivar. The highest concentrations of lycopene and vitamin C were measured in the plants treated with 1.5% of Probiotic biofertilizer. The highest phenol content of fruits was produced by using 1.5% of Biofarm and 1% Probiotic biofertilizer. In this experiment, Ming cultivar was superior to Huang Jinju for most of the measured traits, especially growth and physiological characteristics. Increasing the concentration of fertilizers, especially Biofarm, the measured quantitative and qualitative traits of cherry tomatoes were improved significantly. Therefore, these biofertilizers could serve as suitable alternatives for chemical fertilizers in cherry tomato production.

    Keywords: Biofarm, Chlorophyll, Lycopene, Probiotic, Quality
  • S. Afrashteh, F. Nazoori*, H.R. Roosta, E. Zamani Bahramabadi Pages 63-75

    In order to investigate the effect of nutrient solution type and concentration on physiological and morphological characteristics of strawberry cultivar ‘Parus’ in hydroponic culture (75% volumetric perlite + 25% volumetric cocopeat), an experiment using a completely randomized design with three replications was conducted. The growth media included Full-Strength Morgan (FSM), Double Strength Morgan (DSM), Half-Strength Morgan (HSM), Full-Strength Hoagland (FSH), and Half-Strength Hoagland (HSH). The results showed that nutrient solution type had significant effects on plant growth characteristics and quality of strawberry fruit, so that the highest number of leaves (7.16 per plant), shoot height (28.62 cm), fresh weight (11.70 g per plant) and dry weight (2.66 g per plant) of the shoot were related to the HSH treatment. But, the highest fresh weight (15.15 g per plant) and dry weight (1.40 g per plant) of roots were obtained in DSM and FSM treatments, respectively. Fruits of plants treated with FSM nutrient solution had the highest amount of vitamin C (83.4 mg/100 ml of extract) and total soluble solids (5.7%), while HSM produced the highest titrable acidity (0.17%). Nutrient solutions had no significant effect on crown diameter, and pH, firmness and color of the fruits. Therefore, HSH treatment is recommended for vegetative phase because it improves the growing conditions with less water and nutrients used. With FSM and HSM treatments, fruits with higher quality were obtained. Also because MFS nutrient solution produced more vitamin C (as a powerful antioxidant) and soluble solids (as a flavoring agent), this nutrient solution is recommended for the reproductive growth phase.

    Keywords: Total acid, Soluble solids, Morgan, Vitamin C, Hoagland
  • S. Mirzaeyan Dehkordi, Sh. Kiani*, A.R. Hosseinpur Pages 77-91

    Sequestrene 138 Fe (Fe-EDDHA), one of the most common fertilizers, is used as a source of iron (Fe) in soilless cultures, but its high price leads to increased production costs. This experiment was conducted to investigate the effect of nano iron chelate (consisting of Fe, Zn and Mn) in comparison with Fe-EDDHA on the micronutrients concentration, leaf photosynthetic pigments and yield of two lettuce (Lactuca sativa L.) cultivars in soilless culture. A factorial experiment using completely randomized design was carried out with two factors of iron fertilizers and lettuce cultivars (Teresa and California) and three replications at Shahrekord University. Lettuce plants were nourished with 20 and 40 μmol L-1 of Fe in nutrient solution from sources of Fe-EDDHA and nano iron chelate (provided that this fertilizer can supply or is not able to supply Zn and Mn required for the plant). The results indicated no significant difference between the application of 40 μmol L-1 of Fe from either nano iron chelate (provided that this fertilizer can supply Zn and Mn required for the plant) or Fe-EDDHA fertilizers in respect to leaf chlorophyll and carotenoid contents, root and shoot fresh weights, and shoot Fe concentrations of the studied lettuce cultivars. Although the highest shoot fresh weight (436 g plant-1) was obtained in 40 μmol L-1 of Fe as Fe-EDDHA, it was not significantly different with shoot fresh weight (387 g plant-1) gained by application of 40 μmol L-1 of Fe as nano iron chelate. Based on the results, nano iron chelate might be an ideal substitution for the Fe-EDDHA in soilless culture of lettuce, however further research is still required to completely evaluate its potential risks to the environment and food safety.

    Keywords: Leaf chlorophyll, Lettuce cultivars, Nutrient solution, Sequestrene 138 Fe
  • M. Khalili*, A. Tavassoli, M. Dadmehr Pages 93-109

    Due to high production and good economic income, greenhouse cultures are growing. Therefore, it is necessary to find methods that increase yield and water use efficiency in greenhouse conditions. Use of mycorrhiza fungi and hydrogel can be suggested in this regard. A factorial experiment was conducted in a completely randomized design with 3 replications in the greenhouse of Payame Noor University of Zahedan center in 2017-2018. The first experimental factor included irrigation at three levels of low, moderate and normal with 540, 790 and 1040 liters of water per square meter, respectively. The second factor consisted of mycorrhizal fungus at two levels of inoculation and no inoculation. Hydrogel treatment at two levels was considered as the third factor. The results showed that under normal irrigation conditions and combined application of fungus and hydrogel, the highest plant height, number of fruits per plant, final fruit yield, dry weight of shoot and root, relative leaf water content and water use efficiency were obtained. For the above traits, no significant difference was observed between this treatment and treatment of normal irrigation and fungal inoculation and without hydrogel application. At moderate irrigation condition, the highest values of the mentioned traits were obtained from the combined treatment of fungus and hydrogel and the yield obtained from this treatment was not significantly different from the one at normal irrigation condition without the use of fungus and hydrogel. At low irrigation condition, the highest values of the studied traits were obtained from combined treatment fungus and hydrogel and also application of hydrogel without the use of fungus. The lowest values of the studied traits in this experiment were obtained at low irrigation treatment without the use of fungus and hydrogel. At low irrigation condition, there was no significant difference between the two treatments of fungal application without the use of hydrogel and lack of fungal application which indicates that the fungus is not effective at low irrigation condition.

    Keywords: Consumed water, Cucumber, Greenhouse culture, Mycorrhizal fungus