فهرست مطالب

باغ نظر - سال هجدهم شماره 101 (آبان 1400)

نشریه باغ نظر
سال هجدهم شماره 101 (آبان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علیرضا مستغنی*، مقصود فراستخواه، پریناز میزبان صفحات 5-24
    بیان مسئله

    دلبندی به مکان از مهم ترین ابعاد رابطه انسان و مکان است و یک مکان دلبند مکانی است که از توانایی های ایجاد ارتباط و برقراری پیوند بین خود و انسان بهره مند باشد. دلبندی به مکان در رویکردها و تیوری های متعددی وارد شده و تعاریف بسیاری نیز ذکر شده است، ولی نبود تعریف دقیق و محض از کیفیت معنامندی مکان در رشته های طراحی موجب سردرگمی و بلاتکلیفی طراحان در شناخت و استفاده از عوامل ایجاد این سطح معنایی شده است. در این پژوهش، با مرور ادبیات مربوطه، ضمن تعریف این کیفیت معنامند مکانی، رابطه هم بستگی مشخصه های مکان و معنای دلبندی به مکان را، که در مطالعات پیشین تبیین شده است، تفسیر و با تکیه بر یافته های این تحقیقات، به مطالعه در این حوزه برای یافتن وجوه و عوامل مداخله گر و همچنین ابزار اندازه گیری آن و درنهایت مدلی برای ارتقای این کیفیت درمکان پرداخته شده است.

    هدف پژوهش

     این پژوهش، در پی پاسخ به این سوال که «مولفه های سازنده دلبندی به مکان در دانشگاه هنر کدام اند؟»، بر آن است که با تکیه بر یافته های تحقیقات پیشین، مدلی برای تبیین و ارتقای کیفیت دلبندی به مکان و شناسایی خلا موجود در آنها ارایه کند و نیز راهکارهایی برای رهایی طراحان از سردرگمی و بلاتکلیفی در شناخت مفهوم دلبندی به مکان بیابد.

    روش پژوهش

    این پژوهش با اتکا به رویکرد کیفی از روش نظریه داده مبنا استفاده کرده است.

    نتیجه گیری

     پژوهش حاضر مدلی ارایه می کند که در آن سه محرک پس زمینه، زمینه و پیش زمینه مولفه های دلبندی به مکان در فضاهای آموزشی محسوب می شوند. در تمام پاسخ های دریافت شده از مشارکت کنندگان، چه در سوالات مربوط به تجربه شخصی فرد از مکان دانشگاه هنر و چه در سوالات کلی مربوط به تجربه شخصی فرد از زندگی، علی رغم تفاوت های موجود، همگی به هر سه محرک اشاره کرده اند که در آن محرک های «پس زمینه» به عنوان پیوند درون ذهنی و «زمینه» به عنوان واقعیت یا همان لحظه حضور انسان در مکان حضور دارند و از هم پوشانی آن دو، به همراه آرزوها و درخواست های شخصی در آن زمان محرک سوم یعنی «پیش زمینه» پدید می آید و در مجموع اکوسیستمی را ایجاد میک ند که کلیه اجزا در آن نقش داشته و عامل اصلی قضاوت انسان از مکان است. اگرچه امکان مطالعه جداگانه عوامل هر یک از محرک ها (چنانچه محققان سابق این گونه به مطالعه عوامل دلبندی به مکان پرداخته اند) امکان پذیر است، با این حال در انتها و پس از ادغام آنها با یکدیگر، امکان تجزیه آنها در قالب مجموعه های ساده و تمییزشان به عناصر منفرد، وجود نداشته و هم پیوندی نهانی را در بر دارد که مبنای مفهوم دلبندی به مکان است.

    کلیدواژگان: مکان، دلبندی به مکان، مولفه های دلبندی به مکان، فضاهای آموزشی، دانشگاه هنر
  • حسین قنبری احمدآباد*، امین هنرمند، هومان اسعدی صفحات 25-36
    بیان مسئله

    برقراری ارتباط بین عناصر بصری و عناصر موسیقی، محل چالشی جدی است. تاثیرگذاری موسیقی بر هنرهای تجسمی و بالعکس از لحاظ فرمال همواره وجود دارد، اما نشان دادن تاثیرپذیری در هر جنبه آن نیازمند بررسی اثر از لحاظ تکنیکی است.

    هدف پژوهش

     این نوشته به دنبال یافتن ارتباطی بین عنوان اثر «خوشنویسی» و جنبه های تکنیکی در چندصدایی رضا والی است. پرسش اصلی اثر بدین شرح است که والی چه رویکردی در به کارگیری مصالح داشته و ارتباط آن رویکرد با خوشنویسی مدرن چیست؟

    روش پژوهش

    این مطالعه به روش توصیفی-تحلیلی یا تحلیلی-مقایسه ای و مبتنی بر مدل یان لارو انجام شده است. اجزای این مدل عبارت اند از الف) کیفیت نغمگی: عوامل تمبر، ارکستراسیون و سیستم کوک را در بر می گیرد؛ ب) هارمونی: سازماندهی عمودی صداها، ساختار آکوردی و شیوه توالی ساختارهای عمودی را در بر می گیرد؛ ج) ملودی: دربردانده توالی مصالح صوتی در راستای افقی است که شنونده آن را به عنوان یک کلیت واحد درک می کند. در حوزه ملودی به مسایلی همچون نمای کلی و گردش مدال نیز می توان پرداخت؛ د) ریتم: دربردارنده سازماندهی کشش نت ها و دیدگاه متریک است؛ ه) فرایند: عوامل شکل دهنده فرم قطعه همچون تضاد بین قسمت ها و شیوه گسترش را در بر می گیرد.

    نتیجه گیری

    با بررسی تکنیکی اثر می توان نتیجه گرفت که ایده اصلی والی «گسترش عناصر سنتی و سنتز آن با هنر مدرن» است. در واقع، او تکنیک های چندصدایی سنتی همچون جواب آواز و نت واخوان را گسترش داده و از راه اشتراکات با هنر مدرن ترکیب می کند. این فرایند را می توان مشابه آثار خوشنویسانه دانست که ریشه هایی در سنت خط های تفننی همچون متعاکس، توامان و شیوه گلزار دارند. هنرمندان با گرایش خوشنویسانه مدرن ماب و سنتی نو شیوه های خوشنویسی قدیم را در آثارشان به کار می گیرند. بازتاب تفکر والی را در طرح جلد آلبوم مجموعه خوشنویسی می توان یافت که برگرفته از اثری خوشنویسانه و مدرن ماب از نصرالله افجه ای است.

    کلیدواژگان: چندصدایی، والی، آهنگسازی، موسیقی دستگاهی، موسیقی معاصر، خوشنویسی
  • سمیه موسویان* صفحات 37-50
    بیان مسئله

     زمینه های پژوهشی حوزه زیبایی شناسی محیط نیازمند قواعد و مبانی نظری اند که بتواند مقدمه ای اساسی از درکی تجربی، شناختی و یا عاطفی از رسوخ زیبایی در محیط را از طریق تجربه انسان معرفی کنند. لذا پژوهش حاضر، با توجه به خلا نظری موجود در زمینه مبانی نظری ماهیت تجربه زیبایی شناسی محیط و فرایند ادراک و شکل گیری آن، قصد دارد تا به این موضوع از دریچه ای دیگر بنگرد تا بتواند مسیرهای جدیدی را برای شناخت دقیق آن در حوزه های دیگر (که به طور دقیق به این موضوع پرداخته اند) جست وجو و معرفی کند. از این رو این سوالات مطرح می شوند که فرایند شکل گیری و ادراک تجربه زیبایی شناسی در زمینه های نظری روانشناسی هنر چگونه است. لذا بر این مبنا، کدام تیوری ها قابلیت کاربرد بیشتری در حوزه زیبایی شناسی محیطی دارند؟

    هدف پژوهش

    هدف بازخوانی مدل های شاخص ادراک تجربه زیبایی شناسی در حوزه روانشناسی هنر است تا با شناسایی ساختار های زیربنایی تیوری ها، بتواند از قابلیت های آنها به عنوان مبنایی برای بحث درباره مفاهیم نظری علوم محیطی بهره مند شود.

    روش پژوهش

     این پژوهش با رویکرد کیفی و به صورت تحلیلی به شناسایی مدل های ادراکی مختلف در خصوص تجربه زیبایی شناسی در حوزه روانشناسی هنر پرداخته است. پس از بررسی مدل های ادراکی شاخص، شش مدل انتخاب شد و پس از شناسایی رابطه بین متغیرهای این مدل ها از طریق تحلیل محتوای آنها، در نهایت دو مدل اصلی معرفی شد. سپس مبتنی بر مفاهیم حوزه زیبایی شناسی محیطی و پتاسیل های موجود در دو مدل منتخب، با پیشنهاد ایجاد هم گرایی در مسیر این دو مدل، سعی شد تا بستری نظری را برای روش های چندگانه پژوهشی در زمینه زیبایی شناسی محیطی ارایه کند.

    نتیجه گیری

    تیوری مدل لدر (رویکرد شناختی) و نظریه سیلویا (رویکرد ارزیابی ذهنی هیجان) در تکامل یکدیگر، شبکه ای یکپارچه از فرایندهای ادراکی، شناختی و عاطفی را معرفی می کنند و مکانیزمی را برای مدل سازی های انعطاف پذیرو طیف وسیعی از متغیرها را در خصوص اولویت های تجربه زیبایی شناسی ارایه می کنند که می تواند فرضیاتی جدید را در حوزه زیبایی شناسی محیطی معرفی کند.

    کلیدواژگان: زیبایی شناسی، تجربه زیبایی شناسی، علوم محیطی، مدل های ادراکی، روانشناسی هنر
  • سید محمدرضا خلیل نژاد، سامان فرزین*، مریم ظهوریان صفحات 51-66
    بیان مسئله

     یکی از قابلیت های تاریخی شهر بیرجند وجود تعداد زیادی از باغ ها و حیاط های تاریخی است که علی رغم اهمیت زیادشان از دیدگاه معماری منظر، به برنامه ریزی آنها از دیدگاه کلان برنامه ریزی منظر شهری توجه کافی نشده است. یکی از جدیدترین رویکردهای جهانی به باغ های تاریخی احیای قابلیت های کشاورزی و تولیدی باغ ها از طریق روش ها و رویکردهای موسوم به کشاورزی شهری است که در عین حفظ ابعاد میراثی باغ ها، با درگیر کردن جامعه شهروندی با موضوع تولید ارگانیک و کشاورزی مدنی، باعث می شود که علاوه بر صاحبان و مالکان باغ ها، جامعه شهروندی از برنامه ریزی مشارکتی باغ ها منافع بسیاری ببرد.

    هدف پژوهش

    مطالعه حاضر با هدف قابلیت سنجی باغ های تاریخی بیرجند در پی شناسایی نقاط قوت و ضعف باغ ها به منظور توسعه کشاورزی است و لذا در پی پاسخ به این سوال است که برای توسعه کشاورزی شهری در بیرجند چه نقشی می توان برای باغ های تاریخی قایل بود؟

    روش پژوهش

    روش تحقیق در این مطالعه تحلیلی-توصیفی است و اطلاعات پایه از منابع کتابخانه ای، مصاحبه با مدیران، کارشناسان و مشاوران باغ ها و برخی باغبانان در مورد یازده باغ تاریخی جمع آوری شده است. به علاوه مطالعات میدانی در باغ های تاریخی توسط نگارندگان به انجام رسیده است. همچنین از ابزار پرسشنامه نیز جهت گردآوری اطلاعات شامل امکانات فیزیکی باغ ها، فعالیت های کشاورزی و تولیدی در باغ ها، اهداف کشاورزی و باغداری، بازاریابی محصولات باغی و اقتصاد کشاورزی استفاده شد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان می دهد که بخش بزرگی از مساحت باغ های تاریخی بیرجند به عملکرد کشاورزی اختصاص یافته است. بر اساس یافته های این تحقیق، باغ های تاریخی پتانسیل ایجاد فرصت هایی برای مشارکت عمومی در فعالیت های تولیدی، آموزشی و مصرف محصولات زراعی و باغی را دارند. ترکیبی از اهداف مختلف، اعم از تجاری، آموزشی، اجتماعی، درمانی و یا محیط زیستی، می تواند عامل موفقیت مکان سازی باغ های تاریخی از طریق کشاورزی شهری باشد. بر اساس این استراتژی باغ تاریخی می تواند مکانی برای تعامل بین گروه ها و کاربران مختلف باشد. لذا تشکیل منظومه سبز مولد شهری منوط به استراتژی مشارکت عمومی یعنی درگیر کردن شهروندان در برنامه ریزی مجدد باغ های تاریخی برای توسعه منظر و فضای سبز عمومی خوراکی است. به نحوی که همه باغ ها اعم از خصوصی، دولتی و یا وقفی زمینه حضور و مشارکت شهروندان در توسعه کشاورزی شهری باشد.

    کلیدواژگان: باغ های تاریخی، بیرجند، کشاورزی شهری، معماری منظر، برنامه ریزی مشارکتی
  • اعظم حکیم*، زهرا پاکزاد، مسعود کوثری صفحات 67-82
    بیان مسئله

     استیتمنت نمایشگاه از جمله وجوه زبانی منفصل از اثر است که در کنار وجه تصویری آثار در نمایشگاه های هنری معاصر، به گفتمانی چندوجهی شکل می دهد. وجوه زبانی و تصویری در قالب یک گفتمان واحد و برای رسیدن به یک هدف با یکدیگر تعامل دارند. امروزه استیتمنت ها بخش انضمامی مهمی از روند خلق، خوانش و یا شکل گیری نمایشگاه ها هستند، به ویژه در موقعیت هایی که دلالت های مفهومی بر معناهای زیبایی شناختی پیشی یابد. بنابراین یکی از مسایل تازه در هنر معاصر کارکرد متن ها و یادداشت های نمایشگاهی و ارتباط آن ها با وجه تصویری گفتمان هنری است.سوال: کارکرد این متون چیست؟ روابط این بخش از وجه زبانی با وجه تصویری در نمایشگاه و نقش آن ها در ارتباط با کارکرد استیتمنت ها به چه شکلی است؟

    هدف

    هدف از مقاله پیش رو مطالعه و طبقه بندی روابط افزایشی وجه زبانی نسبت به وجه تصویری در نقاشی معاصر ایران است.

    روش تحقیق

    این مقاله از طریق مطالعه کیفی به بررسی کارکرد اصلی استیتمنت ها توجه کرده و با بررسی کارنماهای انفرادی نقاشی در گالری طراحان آزاد در فاصله زمانی 1385 تا 1395 و با استفاده از چارچوب نظری تحلیل گفتمان چندوجهی، به استخراج و طبقه بندی روابط زبانی (استیتمنت) و تصویری در بافت نقاشی معاصر می پردازد.

    نتیجه گیری

    استیتمنت موثر قادر است با افزودن جزییات، وجه تصویری را افزایش دهد و یا از طریق توصیف، آن را تقویت نماید. اما از همه مهم تر می تواند وجه تصویری را گسترش دهد. این رابطه های افزایشی وجه تصویری را زمینه مند کرده که از مهم ترین کارکردهای استیتمنت به عنوان وجه زبانی منفصل است و به سمت یک صورت بندی یکپارچه ارتباطی و فرارشته ای که حاصل فرآیند روابط میان وجوه است حرکت می کند.

    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان چندوجهی، زبان نوشتاری، استیتمنت، نقاشی معاصر ایران
  • بهراد فرمهینی فراهانی، مظفر صرافی* صفحات 83-96
    بیان مسئله

     فضای شهری در ذهن کنشگران اجتماعی بازتاب می یابد و چون دست به عمل می زنند فضا را شکل می دهند. اما فاعلان فضایی الزاما مشابه هم نمی اندیشند. لذا ضرورت دارد که تولید و دگرگونی فضای شهری را بیش از هر چیز از منظر ذهنیت اقشار و گروه های اجتماعی مطالعه کرد. این پژوهش در پی پاسخ به این پرسش است که آیا می توان به روش روایت پژوهی، تحلیلی از منظر ذهنی اقشار اجتماعی از یک فضای شهری مشخص ارایه داد؟

    هدف پژوهش

    هدف پژوهش حاضر تحلیل منظر ذهنی اقشار متوسط جدید شهری از میدان انقلاب شهر تهران در دوران پهلوی دوم، از طریق روش روایت پژوهی است.

    روش پژوهش

     برای آزمون، روایت اقشار متوسط جدید شهری از میدان انقلاب تهران طی سال های 1330 تا 1357 به عنوان مورد مطالعاتی انتخاب شد.

    نتیجه گیری

     یافته تحقیق حاکی از آن است که در درون قشرهای متوسط جدید روایت های مشابه و قابل مقوله بندی وجود دارد که منظر ذهنی اقشار متوسط از فضای شهری معینی را آشکار می سازد. به علاوه، مشخص شد که ذهنیت افراد از محدوده میدان انقلاب، قابل تقسیم به دو بازه زمانی است. به نظر می رسد که دوره زمانی چنین تغییراتی در ذهن ایشان، مطابق با تغییرات مادی و معنوی در زمینه و بستر تاریخی است؛ چرا که این امور سیاسی، اجتماعی و اقتصادی هستند که مکان مناسب خود را در شهر می یابند و تغییر در این امور به دلیل تغییر در شرایط مادی و معنوی زندگی انسان است. مکان ها به وساطت امکاناتی که برای انواع کنش در خود دارند، می توانند محلی برای تبلور آنها باشند.

    کلیدواژگان: منظر ذهنی، فضای شهری، خاطره جمعی، روایت پژوهی، اقشار متوسط جدید، میدان انقلاب
  • سارا حسینی، اکبر عبدالله زاده طرف* صفحات 97-112
    بیان مساله

     از تحولات کالبدی دوره ایلخانی در شهرسازی پدیده ابواب البر است.که در تنوع ،سازمان و عظمت همتایی نداشت. ابواب البر، شامل دو قسمت کلی«هسته مرکزی»و «شهرستان»بودند که با یک ساختار هندسی منظم و طرحی از پیش اندیشیده شده، شکل گرفتند.از آنجایی که شهرسازی ایلخانی در امتداد سنت شهرسازی در ایران است، نوآوری شهری در آن دوره نیز در همان امتداد قابل بررسی است. پیشرفت معماری ،نه در گسستن از گذشته بلکه در کاوش و جستجو و اعتنا به سنت های مطمین ، اصول و فن شناسی نهفته در آن است .

    هدف

    کریستوفر الکساندر در کتاب سرشت نظم 15 ویژگی یک ساختار زنده که بر مبنای اصول "کلیت" استوار است را شرح می دهد. معتقد است پانزده ویژگی در ایجاد ساختارهای منظم و زنده موثر می باشد. در این پژوهش کوشش بر آن است با کاوش به اصول طراحی شهری نهفته در سازمان فضایی «غازانیه»و«ربع رشیدی»به عنوان نمونه های متعالی ابواب البر دست یابد. سوال : اصول طراحی شهری الکساندر تا چه میزان بر ساختار شهر از پیش طراحی شده ابواب البر متعالی ایلخانی (ربع رشیدی و غازانیه) تعمیم پذیر است؟

    روش تحقیق

     در راستای پاسخ به سوال و نیل به هدف راهبرد انتخابی پژوهش تاریخی -تفسیری می باشد و فرآیند پژوهش در دو گام می باشد:یکم به مطالعه سازمان فضایی ابواب البری در بستر اسناد تاریخی می پردازد و دوم تعمیم پذیری اصول نظریه «ساختار زنده»بر«سازمان فضایی ابواب البر» را ارزیابی می کند.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان میدهد سازمان فضایی «شنب غازان» و «ربع رشیدی» ،منطبق براصول پانزدگانه «مقیاس های مختلف»،«مراکز نیرومند»، «مرزها»، «تکرار متناوب»، «فضای معین»،«شکل خوب»، «تقارن موضعی»، «انسجام و ابهام عمیق»،«تضاد»، «درجه بندی»، «ناهمگونی»، «پژواک »، «فضای خالی»، «سادگی و آرامش درونی»، «جدایی ناپذیری» اصول پانزده گانه نظریه ساختار زنده می باشد و این می تواند به عنوان یک رهیافت برای طراحی و سازماندهی شهرهای فاقد نظم امروزی باشد.

    کلیدواژگان: اصول پانزده گانه نظریه ساختارهای زنده، کریستوفر الکساندر، ابواب البر ایلخانی، شنب غازان و ربع رشیدیه
  • سعید حقیر*، سینا علیزاده صفحات 113-126
    بیان مسئله

    موازی با رویارویی شرق با غرب در حوز ه های مربوط به جهان بینی و فلسفه، جذب رویکردها و جنبش های هنری معاصر نیز پیچیدگی های مخصوص به خود را دارد. در این میان، هنر مفهومی به علت ویژگی های ذاتی و نوع نگاهش به زیباشناسی، رسانه، مخاطب و نهادها از جمله بحث برانگیزترین موضوع ها در عالم هنر محسوب می شود. موضوعی که به واسطه ماهیتش مستقیما با مقوله زبان در ارتباط است. اکنون این سوال مطرح می شود این است که در هنر مفهومی ایران چه ارتباطی میان زبان و هنر وجود دارد؟

    هدف پژوهش

    هدف از پژوهش حاضر شناخت عمیق تر هنر مفهومی در ایران است تا بتوان نقاط ضعف و قدرت ارتباط هنر و زبان را در یان جنبش بهتر واکاوی نمود و در صورت امکان راهکارهایی برای آینده متصور شد.

    روش تحقیق

     در این پژوهش سعی شد که در قدم اول، هنر مفهومی با پرداختن به پیش زمینه ها و طیف مربوط به آن بررسی شود. در قدم دوم تلاش بر این بود که ارتباط هنر و زبان، مستقل از هنر مفهومی و بعد در بطن هنر مفهومی با تکیه به آرای هنرمندان، جریان ها و آثار تحلیل شود و مولفه ها و اصول آن استخراج شود. در قدم سوم، سیر هنر مفهومی ایران و رابطه هنر و زبان در این جنبش هنری نوپا مطالعه شد و آثار بر اساس مولفه ها و اصول نام برده واکاوی شدند. در این پژوهش هدف اصلی این بود که با خوانش رابطه هنر و زبان در هنر مفهومی، نقاط ضعف و قوت فرایند درک، جذب و کنش هنر مفهومی در ایران با نگاهی انتقادی شناخته و تحلیل شوند.

    نتیجه گیری

    با مطالعه ارتباط زبان و هنر در هنر مفهومی ایران می توان نتایج را در دو بعد خلاصه کرد. اول اینکه سه مولفه شکل گیری هنر مفهومی در غرب با زمینه تکوین و جذب آن در ایران به میزان زیادی متفاوت است. دوم اینکه این تفاوت باعث ایجاد ارتباط ضعیفی میان زبان و هنر در هنر مفهومی ایران شده که با دو اصل مستخرج از هنر مفهومی غرب مغایر است. به نظر می رسد این دو بعد را باید در کنار نقطه قوت این جریان یعنی دغدغه مندی قرار داد.

    کلیدواژگان: هنر، زبان، هنر مفهومی، هنر معاصر ایران
|
  • Alireza Mostaghni *, Maghsood Farasatkhah, Parinaz Mizban Pages 5-24
    Problem statement

    Place attachment is one of the most important dimensions of the relationship between humans and places and the place is the one that has the power to establish connection and bonding between place itself and human being. Although the concept of place attachment and its attributes are rooted in many approaches and theories, the scarcity of a precise definition of place attachment discipline has confused designers in recognizing and using the factors of such a semantic level. By reviewing the respective literature in this research, while defining this meaningful spatial quality, the correlation between place characteristics and the meaning of place attachment - which has been explained in previous studies – has been interpreted and studied in this field. It is because of finding the forms and the interfering factors as well as its measurement tools. Finally, the goal is to find a model for ameliorating this quality in place based on the findings of this research.

    Research objective

    Answering the question “What are the constructive components of place attachment in Art University?”, this research’s purpose is to present a model to explain and ameliorate place attachment quality relying on findings of previous studies, identifying the gap in them and also finding solutions to liberate designers from bewilderment and uncertainty in understanding the concept of place attachment are among the objectives of the research.

    Research method

    This research has used the data-based theory method relying on a qualitative approach.

    Conclusion

    This study attempts to interpret and assess the perception of the students of the University of Arts of place attachment to develop a theory that can fill the theoretical and practical gap in the study of place attachment. It used qualitative research using data-based theory in this direction. This study presents a model in which the three stimuli of background, setting and foreground are considered as components of place attachment in educational spaces. In all the answers received from the participants, whether in the questions related to the personal experience of the person from the location of the University of Arts or in the general questions related to the personal life experience of the person, despite the differences, they all mentioned the three stimuli in which the “background” stimuli are present as an intra-mental connection and the “setting” as reality or the moment of human presence in the place and from the overlap of the two, along with personal wishes and desires at that time the third stimulus, foreground, emerges. In general, it creates an ecosystem in which all components play a role and it is the main factor in the human judgment of place. Although it is possible to study the factors of each of the stimuli separately (as previous researchers have studied place attachment factors this way), in the end and after merging them, it is not possible to break them down into simple sets and distinguish them as individual elements and results in a secret connection which is the basis of the concept of place attachment.

    Keywords: Place, Place Attachment, Components of Place Attachment
  • Hossein Ghanbari Ahmadabad *, Amin Honarmand, Hooman As’Adi Pages 25-36
    Problem statement

    The relationship between visual and musical elements is always controversial. Music and visual arts formally impact each other, but illustrating the impact in any aspect requires a technical examination of the musical piece and the visual arts' craft.

    Objectives

     This essay seeks to find a relationship between the title of the work “Calligraphy” and the technical aspects of Reza Vali's polyphony. The  main question of the study is what is Vali's approach to the use of materials, and how modern calligraphy and the present piece are connected?

    Research method

     This study uses Jan LaRue's model to answers the question. This model includes A) Sound: timbre, orchestration, and tuning system; B) Harmony: Vertical organization of sounds, chord structure, and harmonic progressions; C) Melody: Pitch organization in the horizontal direction that the listener perceives as a whole. In the melody category, factors such as melodic contour and modal features can also be considered; D) Rhythm: Organization of duration and meter; and E) Growth: Factors that shape the form of a piece, such as the contrast among sections and the development process.

    Conclusion

    By technically examining the work, it can be concluded that the composer’s main idea is “developing traditional elements and combining them with modern art”. He has developed traditional polyphonic techniques, such as “Javab-e Avaz” and the drone tone technique, and combined them with modern art by applying their common features. This process is similar to Asian calligraphic works rooted in the traditions of Toaman, Motaeaes, and Golzar calligraphic styles. Modern and traditional calligraphy tend to use old calligraphy techniques in their works. The reflection of the composer's thought can be found in the cover of Vali’s Calligraphy Album, which is taken from a modern and calligraphic work by Nasrullah Afjeh.

    Keywords: Polyphony, Vali, Dastgah, Composer, Contemporary Music, Calligraphy
  • Somayeh Moosavian * Pages 37-50
    Problem statement

    The research areas of environmental aesthetics require theoretical rules and principles to introduce a fundamental background to an empirical, cognitive, and emotional perception of infusion of aesthetics into the environment through human experience. Therefore, given the gap in the theoretical foundations regarding the nature of environmental aesthetics experience and its perception and formation process, this study aims to find a different perspective to seek and introduce new paths in order to identify the problem more accurately in other areas (which have thoroughly addressed the problem). Hence, two questions may arise. How is the process of forming and perceiving aesthetics experience in the theoretical areas of the psychology of art? In this regard, what theories are more practical in environmental aesthetics?

    Research objective

    The study aims to review the prominent models of aesthetics experience perception in the psychology of art  by Identifying the  basic structures of  the theories, can make benefits from their capabilities to lay the foundation for discussion about the theoretical concepts in environmental sciences.

    Research Method

    This is a qualitative study that seeks to analytically identify different perceptual models of aesthetics experience in the psychology of art. After the prominent perceptual models were analyzed, six models were selected. Their contents were analyzed to identify the relationships between their variables. Finally, two main models were introduced presented. Based on the concepts of environmental aesthetics and the potential of the two designated models, it was recommended to converge their paths to provide a theoretical context for multiple research methods of environmental aesthetics.

    Conclusion

    Leder’s theory and Silvia’s theory introduce an integrated network of perceptual, cognitive, and emotional processes to compete with each other. They also propose a flexible modeling mechanism for a wide range of variables regarding the priorities of aesthetics experience. As a result, new hypotheses can be developed for environmental aesthetics.

    Keywords: Aesthetics, aesthetics experience, Environmental sciences, Perceptual models, Psychology of Art
  • MohammadReza Khalilnezhad, Saman Farzin *, Maryam Zohouriyan Pages 51-66
    Problem statement

    One of the historic capabilities of Birjand city (East of Iran) is the existence of a large number of historic gardens that, despite the great importance from the perspective of landscape architecture, sufficient attention has not yet been given to the gardens from the viewpoint of landscape planning. One of the newest global approaches to historic gardens is the revival of agricultural and productive capabilities of gardens through methods and approaches called urban agriculture. While urban agriculture encompasses the tangible edible heritage of urban gardens, it also prioritizes engaging civil society in agricultural activities. In urban agriculture, in addition to the owners of the gardens, urban dwellers benefit greatly from the collective gardening in the urban gardens.

    Research objective

    This study attempts to identify the strengths and weaknesses of Birjand's historic gardens for the development of urban agriculture, and therefore seeks to answer the following question: Are Birjand's historic gardens appropriate for urban agricultural development?

    Research method

    The research method in this study is analytical-descriptive and main data were collected from bibliographic databases and through interviews with garden managers, experts, consultants, and some gardeners about 11 historic gardens. In addition, field studies in historic gardens have been conducted by the authors. Questionnaires were also used to collect the data including physical facilities of gardens, agricultural production activities in gardens, agricultural and horticultural objectives, marketing of horticultural products, and agricultural economics.

    Conclusion

    The results show that a large part of the area of Birjand's historic gardens is dedicated to agricultural activities. According to the findings of this study, historic gardens have the potential to create opportunities for public participation in the production, training, and consumption of agricultural and horticultural products. A combination of different goals, whether commercial, educational, social, therapeutic, or environmental, can be the key to the success of place-making of the historic gardens through urban agriculture. According to this strategy, the historic garden can be a place for interaction between different groups and users. Therefore, the formation of Continuous Productive Urban Landscapes (CPULs) depends on the strategy of public participation and involving citizens in the re-planning of historic gardens for the development of the edible public green space so that all gardens, whether private, public, or endowed, would be places for the presence and participation of citizens in the development of urban agriculture.

    Keywords: Historic gardens, Birjand, Urban agriculture, Landscape architecture, Participatory Planning
  • Azam Hakim *, Zahra Pakzad, Masoud Kowsari Pages 67-82
    Problem Statement

    The exhibition statement is one of the linguistic modes separate from the work, which, along with the visual mode of the works in contemporary art exhibitions, forms a multimodal discourse. Linguistic and visual modes interact in the form of a single discourse to achieve a unified goal. Statements today are an important part of the process of creating, reading, or shaping exhibitions, especially in situations where conceptual implications outweigh aesthetic meanings. Therefore, one of the new issues in contemporary art is the function of exhibition texts and notes and their relation to the visual mode of artistic discourse. What is the function of these texts? What is the relationship between this part of the language mode and the visual mode in the exhibition and how are their roles related to the functions of the statements?

    Research objective

    The purpose of the present article is to examine and classify the additive relationships of the linguistic mode to the visual mode in contemporary Iranian painting.

    Research method

    ​​ This article pays attention to the main function of statements through a qualitative study and to this purpose, we examined solo painting exhibitions in the Gallery of Free Designers in the period of 2006-2016. The theoretical framework of multimodal discourse analysis was used to extract and classify linguistic (statements) and visual relations in the fabric of contemporary painting.

    Conclusion

    ​​ An effective statement can enhance the image by adding details or enhance it through elaboration, and most importantly, it can extend the visual mode. These additive relations conceptualize the visual mode, which is one of the most important functions of the statement as a linguistic mode and moves towards an integrated communication and interdisciplinary formulation that is the result of the process of mode relations.

    Keywords: Multimodal discourse analysis, Written language, statement, Contemporary Iranian painting. Ahmadi, B. (2002). Structure, Hermeneutics. Tehran: Gaame No
  • Behrad Farmahini Farahani, Mozaffar Sarrafi * Pages 83-96
    Problem statement

     Urban space reflects in social actors’ minds and it is shaped through their actions However, space actors do not necessarily have similar thoughts. Accordingly, urban spaces' production and transformation need to be further addressed from different social strata and groups' mindscapes. The question is whether we can analyze the social classes' mindscapes with regard to specific urban spaces using the analytical narrative research method.

    Research objective

    This study attempts to delve into new urban middle classes’ narratives of Enqelab Square in Tehran during 1952- 1979, which were included as a case study.

    Research method

     Narratives of the new urban middle classes of Tehran's Enqelab Square during the years 1330 to 1357 were selected as a case study.

    Conclusion

    The research findings revealed similar and classifiable narratives from the new middle class, reflecting their mindscapes of a certain urban space. Moreover, their views of the Enqelab Square were classified into two periods. Seemingly, the period of such changes in individuals’ perspectives is in line with the material and cultural changes in the historical context. The reason is that when the political, social, and economic affairs find their appropriate position in the city, and the changes in such issues are caused by the variations in the material and spiritual conditions of human life. Places can provide the grounds for such changes since they have the possibilities for all kinds of actions.

    Keywords: Mindscape, urban space, Collective Memory, Narrative Research, New Middle Classes, Enqelab Square
  • Sara Hosseini, Akbar Abdohllahzadeh Taraf * Pages 97-112
    Problem statement

    One of the physical transformations of the urbanization of Ilkhanid era was thephenomenon of “Abwab-al-Berr”, which was unique in diversity, organization, and greatness. It consisted oftwo general sections, the “central core” and “Shahrestan”, both developed with a regular and pre-designedgeometric structure. Since Ilkhanid urbanization developed in the direction of the tradition of urbanizationin Iran, it is possible to study urban innovation in this era in the same direction. Progress of architectureunfolds by, rather than losing touch with the past, adhering to long-established traditions, principles, andtechnologies.

    Research objective

    In The Nature of Order, Christopher Alexander describes fifteen properties of a livingstructure based on the principles of “wholeness”. He asserts that fifteen properties can be effective in creatingregular, living structures. This study attempts to explore the principles of urban design underlying the spatialorganization of “Ghazanieh” and “Rab’e Rashidi” as transcendent examples of “Abwab-al-Berr”.Research question: To what extent are the principles of Alexander’s urban design generalizable to theIlkhanid city of “Abwab-al-Berr”?

    Research method

    To answer this question and meet the objective of the study, historical-interpretiveresearch was selected. The research process comprises two steps:In the first step, the focus was on the spatial structure of “Abwab-al-Berr” existing in historical documents. Inthe second step, the generalizability of the principles of the living structure theory to the spatial organizationof Abwab-al-Berr was assessed.

    Conclusion

    The results of this study show that the spatial structure of Rab’e Rashidi and Ghazanieh arecompatible with fifteen principles of the living structural theory, namely levels of scale, strong centers,boundaries, alternating repetition, positive space, good shape, local symmetries, deep interlock andambiguity, contrast, gradients, roughness, echoes, the void, simplicity and inner calm, and not-separateness.This compatibility can help form an approach for designing and organizing irregular modern-day cities.

    Keywords: Fifteen Principles of Living Structure Theory, Christopher Alexander, Ghazanieh, Rab’e Rashidi, Ilkhanid Abwab-al-Berr
  • Saeed Haghir *, Sina Alizadeh Pages 113-126
    Problem statement

     Parallel with the confrontation of the East and the West in the fields of worldview and philosophy, the comprehension of contemporary artistic approaches and movements also has its own complexities. Among these, conceptual art is one of the most controversial issues in the art world due to its characteristics and its view of aesthetics, media, audience, and institutions. This subject by its very nature is directly related to the language. The question that arises is what is the connection between language and art in Iranian conceptual art?

    Research objective

    The aim of the present study is to gain a deeper understanding of conceptual art in Iran so that the weaknesses and strengths of the relationship between art and language in this movement can be better explored and, if possible, solutions for the future can be considered.

    Research method

    In this study, the first step was to examine conceptual art by delving into the background of the study and its related spectrum. In the second step, the relationship between art and language, was first analyzed in general and then were scrutinized in conceptual art by referring to the opinions of artists, current trends, and works, and to extract its components and principles. In the third step, the Iranian conceptual art and the relationship between art and language in this fledgling art movement were studied and the works were analyzed based on the mentioned components and principles. In this study, the main purpose was to analyze the relationship between art and language in conceptual art, and show the weaknesses and strengths of the process of understanding and absorbing conceptual art in Iran.

    Conclusion

    By studying the relationship between language and art in Iranian conceptual art, the results can be summarized in two dimensions. First, the three components of the formation of conceptual art in the West are very different from the context of its development and absorption in Iran. Second, this difference has created a weak link between language and art in Iranian conceptual art, which is contrary to the two principles derived from Western conceptual art. It seems that these two dimensions should be considered next to the strength of this movement, namely being related to tangible issues.

    Keywords: Art, language, conceptual art, Contemporary Iranian Art