فهرست مطالب

نشریه مطالعات اجتماعی گردشگری
سال نهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/09
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مریم اسدپور کردی، حمید امیرنژاد، سید هادی ناصری اوجاکی، سمیه شیرزادی لسکوکلایه صفحات 1-28

    گردشگری به عنوان یک صنعت خدماتی نقش مهمی در توسعه ی بسیاری از کشورها ایفا می کند و در سال های اخیر به طور قابل-توجهی گسترش یافته است. این صنعت در کشور ایران که دارای سرزمینی چهار فصل و جاذبه های متنوع و منحصر به فرد تاریخی، مذهبی، فرهنگی، طبیعی و غیره است، از اهمیت زیادی برخوردار است. بدین منظور در این مطالعه به بررسی کارایی صنعت گردشگری ایران با استفاده از اطلاعات گردشگری 31 استان کشور طی سال های 1390 الی 1396 و با استفاده از تکنیک تحلیل پوششی داده های فازی (FDEA) پرداخته شد. نتایج این تحقیق نشان داد که استان های اردبیل، تهران، کهگیلویه و بویراحمد و گیلان در تمامی سال های مورد بررسی، دارای کارایی واحد بودند و متوسط کارایی استان ها که به عنوان معیاری برای کارایی صنعت گردشگری کشور در نظر گرفته شده، طی دوره هفت ساله ی مطالعه در محدوده کارایی متوسط بوده است. همچنین تحلیل کارایی صنعت گردشگری در اقلیم های مختلف کشور نیز نشان داد که در بین چهار اقلیم معتدل و مرطوب، سرد و کوهستانی، گرم و خشگ و گرم و مرطوب، بالاترین و پایین ترین کارایی به ترتیب مربوط با اقلیم معتدل و مرطوب و اقلیم گرم و خشک می باشد. با توجه به نتایج حاصل پیشنهاد می شود با تسهیل زیرساخت های حمل و نقل و فراهم آوردن اماکن رفاهی در استان های با کارایی پایین، از قابلیت ها و پتانسل های این استان ها در جهت رشد و توسعه صنعت گردشگری کشور استفاده شود.

    کلیدواژگان: صنعت گردشگری، تحلیل پوششی داده&172، های فازی، اقلیم، کارایی، ایران
  • ابراهیم صالحی عمران، میمنت عابدینی بلترک صفحات 29-52

    هدف از پژوهش حاضر، تحلیل محتوای آموزش گردشگری در کتاب های درسی دوره ابتدایی می باشد. روش مورد استفاده در تحلیل محتوای پژوهش، آنتروپی شانون بوده و واحد تحلیل صفحات (متن، پرسش ها، فعالیت ها، تصاویر) بودند که در مجموع شامل 3776 صفحه می شود. جامعه آماری پژوهش شامل 41 کتاب درسی دوره ابتدایی بوده که از این میان 35 جلد کتاب در هشت عنوان شامل کتاب فارسی (خوانداری)، فارسی (نوشتاری)، علوم تجربی، مطالعات اجتماعی، هدیه های آسمانی، قرآن، کار و فناوری و تفکر و پژوهش به عنوان نمونه انتخاب و بررسی شدند. ابزار مورد استفاده چک لیست بوده؛ روش تعیین روایی تحلیل محتوای پژوهش حاضر نیز بدین صورت بود که جهت انتخاب مولفه ها و شاخص های آموزش گردشگری از منابع در دسترس در این ارتباط استفاده شد و پس از تایید متخصصان گردشگری فهرست وارسی تحلیل محتوای نهایی در قالب چهار مولفه اصلی تهیه گردید، روایی محتوایی آن با استفاده از سی وی آر به دست آمد که برابر با 90/0 بوده است. جهت پایایی نیز پس از دو بار بررسی کتاب های درسی و به دست آوردن نتایج یکسان، جهت بررسی مولفه ها در اختیار سه ارزیاب قرار گرفت که ضریب توافق حاصل برابر با 70/0 بوده است. نتایج پژوهش نشان داد که بیشترین میزان توجه و ضریب اهمیت مربوط به مولفه گردشگری «چیست» (چیستی گردشگری) و کمترین میزان توجه مربوط به مولفه گردشگر «کیست» (هویت گردشگر) بوده است؛ ضمن اینکه بیشترین فراوانی در کتاب مطالعات اجتماعی مشاهده شد.

    کلیدواژگان: آموزش گردشگری، گردشگر، کتاب درسی، دوره ابتدایی، تحلیل محتوا
  • عباس صادقی پوریانی، ابوالفضل تاج زاده نمین، علیرضا اسلامبولچی، منصور اسماعیل پور، علی اصغری صارم صفحات 53-90

    در دنیای جدید گردشگری، فناوری اطلاعات برای مدیریت مقصد های گردشگری، تدوین مدل های کسب وکار و تعامل با گردشگران به کارگرفته می شود و در یک مقصد گردشگری، هم راستایی اقدامات عملی فناوری محور شایسته توجه است. هدف این مطالعه تحلیل عوامل اثرگذار بر پیاده سازی گردشگری الکترونیک است که این عوامل با مطالعه اسناد به روش تحلیل مضمون به دست آمده و برای تعیین روابط بین آنها و کاهش پیچیدگی از مدل سازی ساختاری تفسیری استفاده شده است. سهم این پژوهش در افزایش دانش، تدوین مدلی برای پیاده سازی گردشگری الکترونیک است که با داشتن نمره ارزیابی عوامل در محدوده مورد مطالعه، اقدامات عملیاتی را پیشنهاد داده است. جامعه آماری این پژوهش خبرگان گردشگری استان همدان هستند و روش انتخاب نمونه آماری، هدفمند قضاوتی است. یافته های این مطالعه نشان می دهد که از یازده عامل موثر در پیاده سازی گردشگری الکترونیک، عوامل اجتماعی (آگاهی و فرهنگ جامعه، احساس اعتماد و عدالت و قوانین، سیاست ها و خط مشی های دولتی) عوامل اصلی پیش ران هستند. عوامل فنی (زیرساخت های فناوری اطلاعات در جاذبه های گردشگری و سازمان های مدیریت مقصد) بیشترین وابستگی به سایر عامل ها را دارند. نتیجه این مطالعه پیشنهاد اقداماتی برای پیاده سازی فناوری اطلاعات در قالب پروژه های تملک دارایی سرمایه-ای، پروژه های سرمایه گذاری خصوصی و فعالیت های اجرایی برای  صنعت گردشگری استان همدان است.

    کلیدواژگان: مدل&، 172، سازی ساختاری تفسیری، استان همدان، گردشگری الکترونیک، پیاده&172، سازی گردشگری الکترونیک
  • مهدی باصولی*، سید سعید هاشمی، محمدحسین ایمانی خوشخو، سید حبیب الله میرغفوری صفحات 91-114

    گردشگری به دلیل ماهیت خود، دارای زمینه های مناسبی جهت توسعه کارآفرینی می باشد. مطالعات محدودی در خصوص توسعه کارآفرینی در گردشگری صورت پذیرفته است. از جمله حوزه های رو به رشد گردشگری، گردشگری فرهنگی می باشد که گزینه مطلوبی برای توسعه در مقاصدی است که ظرفیت هایی در این زمینه دارند. در این مقاله سعی بر آن است با استفاده از نظریه داده بنیاد، مدلی جهت توسعه کارآفرینی در مقصد گردشگری فرهنگی ارایه شود. برای جمع آوری داده از مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شده است. جامعه تحقیق، اساتید دانشگاهی و صاحب نظران دولتی در بخش گردشگری و مالکان کسب وکارهای فعال و شاغلان در زمینه گردشگری فرهنگی در شهر یزد بوده اند. در این تحقیق از نمونه گیری نظری استفاده شده است و حجم نمونه بر اساس اشباع نظری تعیین شده و 11 مصاحبه انجام شده و بر این اساس 367 کد اولیه، 97 کد ثانویه، 44 کد مفهومی و 10 مقوله استخراج گردیده است. بر اساس نتایج به دست آمده و با بهره گیری از مدل سه شاخگی، عوامل موثر بر توسعه کارآفرینی در گردشگری فرهنگی در سه دسته کلی عوامل ساختاری، بسترها و شرایط محیطی و عوامل رفتاری تقسیم بندی شده اند و هریک از دسته های مذکور شامل مولفه ها و شاخص های مرتبط می باشند.

    کلیدواژگان: توسعه کارآفرینی، گردشگری فرهنگی، نظریه داده بنیاد، شهر یزد _
  • علی اصغر شالبافیان، فاطمه خزائی، مریم عبدلی، نگار رجبی صفحات 115-138

    ثبت میراث فرهنگی جوامع در فهرست سازمان یونسکو به عنوان سایت های میراث جهانی، زمینه توسعه بیشتر صنعت گردشگری را فراهم نموده و از این جهت مشارکت جامعه میزبان به عنوان بازیگران اصلی این میراث معنوی را برای موفقیت در برنامه های حفاظتی می طلبد. استان یزد با دارا بودن یک شهر تاریخی، باغ ها و قنات هایی که به میراث جهانی یونسکو پیوسته اند، به شناسایی عوامل موثر در جلب حداکثری مشارکت اجتماعی جهت بهبود فرایند مدیریت استراتژیک مقصد به طور جدی نیازمند است؛ بنابراین هدف عمده این پژوهش، بررسی مولفه های موثر در افزایش مشارکت اجتماعی جامعه میزبان در حفاظت از میراث جهانی استان یزد است. پژوهش حاضر با توجه به هدف، از نوع کاربردی و با توجه به نحوه گردآوری داده ها از نوع تحقیقات توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی فعالین حوزه گردشگری شهر یزد در زمستان 1398 بودند که با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای، 155 نفر به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. پس از محاسبه روایی و پایایی ابزارها، داده ها و تحلیل روابط بین آن ها با استفاده از نرم افزار لیزرل و مدل معادلات ساختاری انجام شد. یافته های پژوهش نشان می دهند که ادراک، علاقه، دانش جامعه محلی آگاه از فرآیند مشارکت و نیز فرصت های ارایه شده از سوی مدیران برای مشارکت در حفاظت از میراث جهانی، بر تمامی سطوح مشارکت (اجباری، القا شده و خودجوش) تاثیر مستقیم و معناداری دارند و همچنین میزان این تاثیر معنادار بر مشارکت خودجوش بیشتر از سایر سطوح مشارکت است.

    کلیدواژگان: سطوح مشارکت اجتماعی، مولفه های موثر در مشارکت، جامعه میزبان، حفاظت از میراث فرهنگی، یزد
  • حمدالله سجاسی قیداری، زهرا رجایی، اسما بذری کشتان صفحات 139-176

    توسعه گردشگری در مناطق روستایی، علاوه بر اثرات مثبت، دارای اثرات ملموس و ناملموس منفی نیز بر جامعه میزبان می باشد. زیرا برخی از گردشگران در زمان های گردشگری به شیوه های مختلف اقدام به تخریب و آسیب رسانی به زیرساخت و جاذبه های روستایی از طریق نوشتن یادگاری، شکستن درختان و... می کنند. لذا تداوم چنین امری می تواند در بلند مدت بر روی رابطه جامعه میزبان و میهمان در روستاهای مقصد گردشگری تاثیر داشته و منجر به کاهش روحیه گردشگرپذیری و تاب آوری اجتماعی جامعه میزبان گردد. بر این اساس هدف مطالعه حاضر تحلیل رابطه فعالیت های خرابکارانه (وندالیستی) گردشگران در محیط های روستایی با روحیه گردشگرپذیری و تاب آوری مردم محلی در پنج روستای گردشگری شهرستان نیشابور می باشد. برای این منظور از روش شناسی توصیفی- تحلیلی بر اساس منابع کتابخانه ای و داده های میدانی حاصل از پرسشنامه استفاده شده است. جامعه آماری مورد مطالعه 92 نفر از سرپرست خانواده های ساکن در روستاهای مورد مطالعه می باشند. نتایج به دست آمده نشان می دهد که بیشترین فعالیت وندافهرستی مشاهده شده از گردشگران، پراکندن زباله در روستا و محیط های اطراف آن و استفاده از مشروبات الکلی و مواد مخدر می باشد. میانگین های مربوط به روحیه گردشگر پذیری و تاب آوری مردم محلی نیز به جز یک مورد (تحمل ناهنجاری های اجتماعی ناشی از حضور گردشگران) بالاتر از حد متوسط می باشد. همچنین نتایج بررسی همبستگی نشان داد بین دو متغیر روحیه گردشگری و درگیری مردم با گردشگران رابطه معکوس معنی دار با شدت 287/0 وجود دارد. تحلیل اثر متغیر مستقل (فعالیت های خرابکارانه) بر وابسته (روحیه گردشگرپذیری و تاب آوری مردم محلی) با آزمون رگرسیون نشان داده که مقدار سطح معناداری کمتر از 05/0 بوده و گویای معنادار بودن مدل رگرسیون برای هر دو متغیر وابسته می باشد.

    کلیدواژگان: وندالیسم، وندالیسم گردشگری، گردشگری روستایی، گردشگرپذیری، تاب آوری اجتماعی _
  • حامد فلاح تفتی، سعیده درخش، وحیده حکمت صفحات 177-204

    شهر انسانی شهری است ارگانیک و سازمند؛ شهری که پایه اش با انسانیت و اجتماع انسانهایی که نسبت به حقوق هم، دل مشغولی دارند عجین شده است. در این تعریف، شهر انسان محور در مقابل شهر خودرو محور، شهر کالا محور و شهر پول محور قرار می گیرد. در این معنا، محور و رویکرد برنامه ریزان شهری، شهرسازان و مهمتر از آن ها، تصمیم گیران و مجریان شهری، انسان است؛ به این معنا که نیازهای زیستی، معنوی و روانی او مهمترین وجه اصول مدیریت شهری است. چنین شهری می تواند رابط اصلی و پیوند دهنده فضاهای پویای شهری و گردشگران باشد. شهر یزد به دلیل دارا بودن پتانسیل های بسیار می تواند گزینه ای مناسب برای توسعه گردشگری و طراحی شهرهای انسانگرا و افزایش مطلوبیت زندگی شهری باشد. در این مقاله تلاش شده است تا با بهره گیری از اصول شهرسازی در جهت ایجاد شهر انسان محور در استان یزد و بررسی روابط علی بین عوامل موثر در ایجاد چنین شهری، مقصدی مناسب برای جذب هرچه بیشتر گردشگران فراهم بیاوریم. این پژوهش با رویکردی کیفی- کمی و با استفاده از نگاشت شناختی فازی FCM انجام شد. با نظر 14نفر از صاحب نظران حوزه شهرسازی و گردشگری، به عنوان خبره 19عامل شناسایی گردید. یافته های پژوهش حاکی از آن بود که جهت ایجاد شهر انسان محور در استان یزد، سه عامل آموزش های شهروندی، حس الفت با محیط و کاهش آلودگی زیست محیطی(خاک،آب،هوا) نسبت به سایر عوامل از اهمیت بیشتری برخوردار بودند و برای بهبود این عوامل پیشنهادها و راهکارهایی ارایه گردید.

    کلیدواژگان: شهر انسان محور، صنعت گردشگری، برنامه&، 172، ریزی شهر، توسعه، نگاشت شناخت فازی (FCM)
  • بهروز بادکو صفحات 205-230

    گردشگری اجتماع-محور به دنبال ایجاد منافع اقتصادی - اجتماعی، حفاظت از منابع طبیعی، حفظ هویت و فرهنگ محلی و بهبود کیفیت زندگی جامعه به منظور رفع نیازهای نسل های حال و آینده است. توسعه این نوع از گردشگری چنانچه با تقویت ظرفیت ها و قابلیت های زیرساختی جوامع محلی و توانمندی جامعه روستایی در استفاده از آنها صورت گیرد، دارای بیشترین منافع خواهد بود. این مقاله با رویکرد تحلیلی به بررسی تاثیر گردشگری اجتماع -محور بر توسعه جوامع روستایی از دیدگاه جامعه محلی می پردازد. بدین منظور با روش توصیفی- تحلیلی و با استفاده از پرسشنامه و مطالعه میدانی در روستاهای هدف گردشگری (هجیج، شمشیر، نسمه و خانقاه) شهرستان پاوه، تعداد 365 پرسشنامه توزیع گردید و به وسیله نرم افزار اس پی اس اس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که گردشگری اجتماع-محور ارتقاء شاخص های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و زیست محیطی را در پی داشته و این شاخص ها موجب توسعه روستایی شده است. تحلیل رگرسیون در بین متغیرهای مورد پژوهش نشان داد که در بین این شاخص ها، شاخص های بعد اقتصادی بالاترین نقش را در توسعه جامعه محلی ایفا کرده اند و در رتبه بعدی شاخص های اجتماعی قرار دارند و شاخص های فرهنگی و زیست محیطی در رتبه های بعدی قرار گرفته اند. همچنین نتایج آزمون کندال تایوبی نیز رابطه توسعه جامعه محلی را با گردشگری اجتماع-محور مورد تایید قرار داد.

    کلیدواژگان: گردشگری، گردشگری اجتماع-محور، توسعه جامعه محلی، روستا، شهرستان پاوه
  • جعفر بهاری، شهلا بهاری صفحات 231-250

    در محیط کسب و کار کنونی، سازمان ها نیازمند یافتن راهبردهای جدیدی برای رقابت با رقبای خود هستند. تلاش در جهت حفظ رضایت و وفاداری مشتریان، به هدف مهمی تبدیل شده که سازمان ها باید به آن دست یابند. در دنیای امروز که رقابت میان شرکتها پیوسته در حال افزایش است، راه حل اصلی دستیابی به مزیت رقابتی پایدار بهبود کیفیت خدمات است که به نوبه خود منجر به رضایت مشتریان می شود. در حال حاضر بیشتر سازمان ها متوجه این موضوع شده اند که رضایت مشتری می تواند منجر به موفقیت بلندمدت آنها شود. صنعت گردشگری، به ویژه هتل ها، از این قاعده مستثنی نیستند. از این گذشته، بسیاری از مطالعات در صنایع گوناگون ثابت کرده اند که اریه ی خدمات با کیفیت، یکی از عوامل اساسی در ایجاد وفاداری مشتری است. به عبارت دیگر، ارایه خدمات برتر از سوی سازمان به مشتریان منجر به رضایت مشتریان می شود که خود لازمه ایجاد وفاداری در مشتریان است. تحقیق حاضر با هدف بررسی رابطه بین کیفیت خدمات و رضایت، وفاداری و اعتماد مشتری، در هتل های انقلاب و لاله شهر تهران در فروردین 1396 صورت پذیرفته است. تحقیق حاضر، از نظر هدف، کاربردی و براساس روش گردآوری داده ها، توصیفی و از نوع پیمایشی است. همچنین از روش معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار اسمارت پی ال اس به منظور تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شده است. داده های مورد نیاز برای این تحقیق با روش نمونه گیری غیرتصادفی در دسترس از میهمانان هتل های انقلاب و لاله شهر تهران و با ابزار پرسشنامه جمع آوری شده است. نتایج بدست آمده حاکی از آن است که کیفیت خدمات بر رضایت مشتری، اعتماد مشتری و وفاداری مشتری تاثیر مثبت و معناداری دارد. رضایت مشتری تاثیر مثبت و معناداری بر اعتماد مشتری و وفاداری مشتری دارد. و تاثیر اعتماد مشتری بر وفاداری مشتری مثبت و معنادار است.

    کلیدواژگان: کیفیت خدمات، رضایت مشتری، وفاداری مشتری، اعتماد مشتری، صنعت هتلداری
  • زینب اسدپوریان، یاسر محمدی، مهدی رحیمیان صفحات 251-284

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی و ‏تعیین اولویت گام‏های توسعه گردشگری فرهنگی در روستاهای استان لرستان به روش کیفی-کمی و با رویکرد اکتشافی انجام شد. در مرحله اول جهت شناسایی گام‏های توسعه گردشگری فرهنگی 19 مصاحبه نیمه ساختاریافته با خبرگان گردشگری فرهنگی انجام و با بهره‏گیری از روش تیوری زمینه‏ای و انواع کدگذاری باز، محوری و انتخابی، 33 راهکار در قالب چهار گام اصلی شناسایی شدند. در مرحله دوم، طی دو مرحله جهت دستیابی به توافق گروهی بین خبرگان و تعیین اولویت گام‏های شناسایی شده از طریق فرایند فازی‏زدایی، از تکنیک دلفی-فازی استفاده شد. نتایج نشان داد که راهکارهای شناسایی شده توسعه گردشگری فرهنگی در استان لرستان را می‏توان در چهار گام «آموزش و نوآوری»، «کالبدی-زیرساختی»، «حمایتی-نهادی» و «فرهنگی-تبلیغاتی» طبقه بندی نمود و با توجه به اینکه اختلاف میانگین فازی‏زدایی شده نظر خبرگان در دو مرحله کمتر از 25/0 بود، همه راهکارهای شناسایی شده از اعتبار لازم برخوردار بودند. همچنین نتایج نشان داد که از بین گام های شناسایی شده، اولین و مهمترین گام توسعه گردشگری، گام آموزش و نوآوری است. سایر گام ها به ترتیب اولویت عبارت از کالبدی-زیرساختی، حمایتی-نهادی و فرهنگی- تبلیغاتی هستند. مهم‏ترین راهکارها در هر گام نیز به ترتیب عبارت از راهکارهای اطلاع‏رسانی و تبلیغات در خصوص روستاهای گردشگری، شناسایی روستاهای دارای قابلیت گردشگری، راهکار ارایه تسهیلات بانکی جهت توسعه فعالیت‏های گردشگری به روستاییان و توجه بیشتر و ساخت المان‏های فرهنگی و معماری های خاص روستایی بودند.

    کلیدواژگان: گردشگری فرهنگی، توسعه روستایی، گام های توسعه، تئوری زمینه ای، تکنیک دلفی- فازی
|
  • maryam asadpour kordi Pages 1-28

    As a service industry that has significantly expanded in recent years, tourism plays an important role in developing many countries, including Iran, which enjoys various unique historical, religious, cultural, and natural sites and a four-season climate. Therefore, this study set out to examine the efficiency of Iran's tourism industry using tourism data regarding its 31 provinces during the years 2011 to 2017, including the information concerning the budget allocated to the tourism sector, the number of accommodation places, the number of tourist attraction sites in each province, and the number of domestic and foreign tourists. To this end, Fuzzy Data Envelopment Analysis was used to analyze the collected data. The study's results showed that Ardabil, Tehran, Kohkiluyeh Boyer-Ahmad, and Gilan had had the efficiency in terms of tourism throughout the study period, with their average efficiency as a primary criterion for assessing the efficiency of the country's tourism industry reported as average. Moreover, the analysis of the tourism industry's efficiency in different climates suggested that the highest efficiency belonged to the temperate and humid climate, and the lowest one was related to the hot and dry climate. Therefore, it seems that facilitating transportation infrastructure and providing welfare facilities, especially in provinces with low efficiency, could help use the potentials of different provinces to develop the country's tourism industry.

    Keywords: Tourism Industry, Fuzzy Data, Climate, Efficiency, Iran
  • ebrahim salehi omran Pages 29-52

    This study sought to analyze the content of tourism education in elementary school textbooks. To this end, some 3776 pages of the textbooks' full content were analyzed using the Shannon entropy method. The study's corpus consisted of 41 elementary school textbooks, including Persian Reading, Persian Writing, Experimental Sciences, Social Studies, Heavenly Gifts, Quran, Work and Technology, and Thinking and research. To obtain the validity of the content analysis, four main components of tourism education were derived from the available literature of the field, using the CVR method. Moreover, after reviewing the textbooks' content twice, the results were presented to three different raters to confirm the reliability of the identified components. Accordingly, the data's content validity was found to be 0.09, and its reliability was reported as 0.70. The study's results indicated that the most and least significant components were "The Whatness of tourism" and "The whoness of the tourists" (Tourist identity), respectively." In addition, the highest frequency of the data was found in the social studies book.

    Keywords: Tourism education, Tourist, Textbook, Elementary Program of Studies, Content analysis
  • Abbas Sadeghi Pouryani, Abolfazl Tajzadehnamin *, Mansour Esmaeilpour, Ali Asgari Sarem Pages 53-90

    In the new world of tourism, information technology is used to manage tourism destinations, develop business models, and interact with tourists. Thus, in a tourism destination, the alignment of IT-based practical actions needs to be taken into account. This study set out to analyze the influential factors involved in implementing e-tourism and develop a useful model in this regard, trying to propose operational actions based on the evaluation scores of the factors in the area under study. These factors were obtained from the related literature using thematic analysis. Moreover, interpretive structural modeling was used to determine the relationships between the factors and complexity reduction. The study’s statistical population comprised Hamadan’s tourism experts who were selected via purposive sampling. The study’s findings showed that out of the eleven factors involved in implementing e-tourism, social factors (governmental laws and policies, public awareness and culture, and sense of trust and justice) were the main driving forces. The dependence of technical factors (IT infrastructures in tourist attractions and destination management organizations) on other factors was found to be greater than the other ones. Moreover, based on the study’s results, specific measures were proposed for implementing information technology in Hamadan’s tourism industry through capital asset acquisition projects, private investment projects, and executive activities.

    Keywords: Interpretive Structural Modeling, Hamadan Province, e-Tourism, Implementation of e-Tourism
  • Mehdi Basouli *, seyed saeed hashemi, MohammadHossein Imani khoshkho, Seysd habiboallah mirghafouri Pages 91-114

    "Due to its very nature, tourism enjoys proper grounds for entrepreneurship development. There are limited studies on the development of entrepreneurship in tourism. Among the growing areas of tourism, ‘Cultural Tourism’ could be referred to as a demanding preference for development in areas with the potentials for growth. This study sought to provide a model for entrepreneurship development in cultural tourism using Grounded theory. To this end, some eleven semi-structured interviews were conducted to collect the required data, out of which and 367 primary codes, 97 secondary codes, 44 concept codes were extracted and classified into ten distinct categories. The study’s population consisted of university instructors and lecturers, experts working in state-owned tourism institutions, the owners of active businesses in Yazd cultural tourism, and the professionals within the field who were selected through ‘theoretical sampling.’ Moreover, the sample size was determined based on theoretical saturation. The study’s results found via the application of the ‘three-pronged model’ indicated that factors involved in the development of cultural tourism entrepreneurship could be categorized in three general categories of ‘structural factors,’ grounds and ‘environmental conditions, and ‘behavioral factors,’ each including their own relevant components and indices.

    Keywords: Entrepreneurship Development, Cultural Tourism, Grounded theory, Yazd city
  • AliAsghar Shalbafian *, Fatemeh Khazaei, Maryam Abdoli, Negar Rajabi Pages 115-138

    The UNESCO registry of communities' cultural heritage as the World Heritage Sites prepares the ground for further development of tourism industry, requiring local communities' contribution to the success of preservation programs. Given that Yazd province includes a historic city with several gardens and aqueducts that have been registered in the UNESCO World Heritage list, it demands the identification of influential factors involved in achieving maximum social contribution and improving the process of destination's strategic management. Therefore, this study sought to investigate the influential factors involved in enhancing the social contribution of the local community in preserving the world heritage sites existing in Yazd province. The study is applied in terms of purpose and descriptive-correlational in terms of data collection. The study's statistical population comprised all tourism professionals and staff who were active in Yazd during winter 2019, out of which 155 individuals were selected as the sample size via stratified random sampling. After measuring the validity and reliability of the instruments, the collected data were analyzed via LISREL software and structural equation modeling. The results suggested that perception, interest, the locals' knowledge and their awareness of the contribution process, and the opportunities and awards offered by managers for contributing to preserving the world heritage sites had significant direct effects on all levels of contribution (forced, induced, & voluntary), with voluntary contribution affected the most in comparison with other levels.

    Keywords: Social Contribution Levels, Effective Factors on Contribution, Host Community, Preserving Cultural Heritage, Yazd
  • Hamdollah Sojasi Qeidari *, zahra rajaei, Asma Bazri Keshtan Pages 139-176

    Apart from its positive effects, rural areas’ tourism development would exert some tangible and intangible negative influences on the host community. For instance, some tourists destroy and damage the rural areas’ infrastructure and tourist attractions in different ways such as engraving remembrance words, breaking down trees, etc., which, in the long term, may negatively affect the relationship between the host community and the visitors of the tourism destination villages, leading to a decrease in community’s tourism reception and social tolerance. Therefore, this study sought to analyze the relationship between tourists’ vandalistic activities in rural areas and the local community’s tourism reception and tolerance in the five tourism villages of Neyshabour. To this end, a descriptive-analytical methodology was applied, using library resources and surveys to collect the required data. The study’s population comprised 92 heads of families living in the studied villages. The results suggested that the most frequent vandalized activity conducted by tourists was polluting the village and its surroundings with wastes and the use of alcoholic drinks and drugs. Scores of the locals’ tourism reception and tolerance were, except one case (tolerance of social anomalies induced by tourist visits), reported above average. Moreover, the results of correlation analysis indicated a significant reverse correlation between tourism reception and the locals’ conflict with tourists. Also, the analysis of the effect of tourists’ vandalistic activities on the local community’s tourism reception and social tolerance showed that the significance level was less than 0.05, indicating that the regression model used for the analysis was significant for both dependent variables.

    Keywords: Vandalism, Tourist’s vandalism, Rural tourism, Tourist reception, Social tolerance
  • Hamed Fallah Tafti *, vahideh hekmat Pages 177-204

    "Contrary to automotive, commodity-based, and money-oriented cities, a people-oriented city is an organic and systematic city based on human virtues and commune where people are concerned about each others’ rights. In such a city, humans are the main focus of urban planners, urban developers, and, most importantly, municipal decision-makers and executives. Therefore, here the biological, spiritual, and psychological needs of humans are the fundamental elements taken into account by urban management. This city, then, could unite urban spaces and tourists. Considering its great potentials, Yazd could be a good case for tourism development, building people-oriented cities, and improving the desirability of urban life. This qualitative-quantitative study sought to explore the feasibility of building a people-oriented city in Yazd province based on urban planning and the causal factors involved in this regard, intending to attract more tourists to this region. To this end, 14 interviews were conducted with tourism and urban planning experts, out of which 19 factors involved in building such a city were identified. The causal relationship between the identified factors was examined through a mixed-method approach, using the fuzzy cognitive mapping technique. The study’s findings indicated that educating the citizens, developing a sense of familiarity with the environment, and reducing environmental pollutions (soil, water, air) were the three most important factors for developing people oriented-cities in Yazd province, Iran. "

    Keywords: People-oriented city, Tourism Industry, Urban planning, Development, Fuzzy Cognitive Mapping
  • Pages 205-230

    Community-oriented tourism seeks to create economic benefits, preserve natural resources, protect the local culture, and improve the local community's quality of life, so that needs of the present and future generations are met. This type of tourism development would bear maximum benefits if the local communities' infrastructural potentials are strengthened, and the rural community's ability to use them is improved. Therefore, this descriptive-analytical study set out to examine the impact of community-oriented tourism on the development of rural communities from the perspective of the local community. To this end, 365 questionnaires were administered to the target tourism villages (namely Hajij, Shamshir, Nasmeh, and Khaneghah) located in Paveh city, using the SPSS software to analyze the collected data. The results showed that community-based tourism promoted economic, social, cultural, and environmental indicators, leading to rural development. Moreover, the regression analysis on the intended variables suggested economic indicators played the highest role in local community development, followed by social, cultural, and environmental indicators, respectively. Kendall's tau-b test results also proved a significant correlation between local community development and community-based tourism.

    Keywords: Tourism, Community-based Tourism, Local Community Development, Village, Paveh
  • jafar bahari *, Shahla Bahari Pages 231-250

    Today's business environment requires organizations to find new strategies to compete with their rivals. Therefore, maintaining customer satisfaction and loyalty is an important goal to achieve by organizations. In a world where competition among companies is constantly increasing, the immediate solution to achieve a sustainable competitive advantage is to improve the quality of services, which in turn leads to customer satisfaction. Many organizations have recognized that customer satisfaction can bring about their long-term success, and the entities involved in the tourism industry, especially the hotels, are no exception. Furthermore, many studies conducted in various industries have shown that providing quality services is a key factor in building customer loyalty. In other words, offering superior services to customers leads to customer satisfaction, which is necessary to establish customer loyalty. This functional survey study set out to investigate the relationship between service quality and customer satisfaction, loyalty, and trust in the Enghelab and Laleh hotels in Tehran city. To collect the required data, some questionnaires were administered to the hotels' guests who were selected via the available non-random sampling method. The data were then analyzed via structural equation modeling using SMART PLS software. The results showed that service quality had a significant positive effect on customer satisfaction, trust, and loyalty. It was also found that customer satisfaction had a significant positive effect on customer's trust and loyalty. The impact of customer's trust on customer's loyalty was also proved to be positive and significant.

    Keywords: Service Quality, Customer Satisfaction, Customer Loyalty, Customer Trust, Hotel Industry
  • zeinab asadporiyan Pages 251-284

    This study sought to identify and prioritize the development steps of cultural tourism in rural areas of Lorestan province using the qualitative-quantitative method and exploratory approach. To this end, at the first stage, 19 semi-structured interviews were conducted with cultural tourism experts to identify the steps involved in cultural tourism development, out of which thirty-three solutions were identified in four main steps via open, axial, and selective coding. At the second stage, the Delphi-Fuzzy technique was applied in two stages to reach a consensus among the experts and prioritize cultural tourism development steps through the defuzzification process. The results showed that the identified strategies for cultural tourism development in Lorestan province could be categorized into four main steps: "Education and Innovation," "Physical Infrastructure," "Supportive-Institutional," and "Cultural-Advertising." Moreover, since the defuzzificated mean difference of the experts' opinion was less than 0.25 in two steps, all the identified solutions were proved to be valid. The results also indicated that the first and foremost step in tourism development was "education and innovation," followed by physical infrastructure, supportive-institutional, and cultural-promotional steps, respectively. Furthermore, at each step, the most important solutions were found to be advertising for tourism villages, identifying villages with tourism potentials, providing banking facilities for villagers to help them develop tourism, and building cultural elements and particular architectures in rural areas, respectively.

    Keywords: Cultural Tourism, Rural Development, Development Steps, Grounded Theory, Fuzzy Delphi Technique