فهرست مطالب

نشریه آسیب های اجتماعی کودک و نوجوان
پیاپی 1 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/02/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مجید زمانی، حسین وفادار صفحات 1-30

    هدف از این پژوهش، شناسایی عوامل فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی موثر بر وقوع نزاهای دسته جمعی و بررسی پیامدهای آن در شهرستان لردگان و مورد مطالعه در طول سال 1388 می باشد. با توجه به اینکه نزاع دسته جمعی یکی از اصلی ترین معضلات مورد توجه شهرستان بوده و هر چند وقت یک بار تمام توجه مسیولان امنیتی و انتظامی استان و شهرستان را به خود جلب کرده و امنیت اجتماعی شهروندان را به مخاطره می اندازد. این تحقیق به دنبال بررسی تاثیر عوامل اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی موثر بر وقوع نزاع های دسته جمعی بوده و با تعیین رابطه این عوامل با نزاع های دسته جمعی، پیامدهای آن را مشخص و راهکارهایی را در خصوص مقابله با آن مطرح کرده است. در این راستا اقدامات تحقیقی در قالب پنج فرضیه مورد بررسی قرار گرفت. این پژوهش از نظر نوع و هدف کاربردی بوده و از نظر روش توصیفی، همبستگی و جامعه آماری این پژوهش از چهار گروه اصلی خبره تشکیل شده است. پرونده های متشکله (40 فقره) با موضوع نزاع های جمعی در سال 1388 در سطح شهرستان مورد بررسی و مطابقت قرار گرفتند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته است. تعداد 55 نفر از حجم نمونه به 32 را بوجود آوردند. پایایی پرسشنامه ها با آلفای * گویه این پرسشنامه پاسخ دادند که ماتریس 55و به کمک SPSS کرونباخ محاسبه شده و 87,58 می باشد. در این تحقیق، داده ها با استفاده از نرم افزار ضریب همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفته اند و با توجه به داده های به کار رفته در پرسشنامه، برای تک تک سوالات از آمارهای توصیفی و رد یا تایید فرضیات از آزمون فریدمن استفاده شده است. نتایج حاصله نشان داد که: مهم ترین عامل تاثیرگذار در وقوع نزاع دسته جمعی در شهرستان لردگان عوامل فرهنگی می باشد و مهم ترین پیامد منفی وقوع نزاع های دسته جمعی در شهرستان لردگان بی خانمان شدن و قتل افراد بی گناه می باشد.

    کلیدواژگان: نزاع های دسته جمعی، پرخاشگری، قوم گرایی
  • عباس رئیسی سرتشنیزی، محمدتقی محمودی، احمد عباسی صفحات 31-63

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش آموزش های مدرسه ای در پرورش ویژگی های شهروند قانون مدار از دیدگاه دبیران و دانش آموزان دوره متوسطه شهرستان شهرکرد در سال تحصیلی 89- 90 به روش توصیفی پیمایشی انجام گردیده است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان و دبیران دوره متوسطه شهرستان شهرکرد می باشد. حجم نمونه مطابق با جدول مورگان (n= 377) برای دانش آموزان و (n= 274) برای دبیران تعیین گردید ونمونه گیری به روش تصادفی انجام شده است. برای جمع آوری داده ها از دو پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد که هر کدام مشتمل بر 40 سوال بود. برای تعیین روایی نظرات چند نفر از صاحب نظران و اهل فن استفاده شد و برای تعیین پایایی از فرمول آلفای کرونباخ استفاده و پرسشنامه دانش آموزان 93 درصد و پرسشنامه دبیران 91 درصد محاسبه گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار و آمار استنباطی انجام گردید. نتایج حاصل حاکی از آن بود که از دیدگاه دبیران بین آموزش های مدرسه ای و آگاهی از قانون، کسب مهارت شهروندی، التزام عملی به قانون، کسب و ارتقاء هویت ملی، رعایت حقوق دیگران، کسب روحیه مشارکت جویی، کسب نگرش شهروندی، کسب روحیه مسئولیت پذیری، ارتقاء دانش سیاسی و حفاظت از محیط زیست در دانش آموزان موثر هستند. اما از دیدگاه دانش آموزان آموزش های مدرسه ای فقط در شناخت و رعایت حقوق دیگران نقش دارند و در دیگر مولفه های ذکر شده نقشی ندارند.

    کلیدواژگان: آموزش، برنامه درسی آشکار، برنامه درسی پنهان، شهروند قانون مدار، تربیت شهروندی
  • غلامحسین محمدی گهرویی، داوود دعاگویان صفحات 65-92

    در این کره خاکی اساسی ترین حق انسانها حق حیات و زندگی می باشد، به گونه ای که سلب حیات از هر شخصی باعث ازبین رفتن همه آرزوها و خواسته های او می گردد. گاهی اوقات سلب حیات از افراد بصورت عمدی و با انگیزه های مختلف از سوی دیگران صورت می گیرد و در صورت تعدد و تکرار این موضوع بحث ناامنی دربین همه مردم به وجود خواهد آمد. هرچند در وقوع قتل عمدی عوامل متعددی می توانند دخالت داشته باشند، لیکن این تحقیق به دنبال بررسی تاثیر عوامل اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی موثر بر وقوع قتل های عمد است و با تعیین رابطه این عوامل با قتل می توان راه کارهایی را در خصوص مقابله و کشف آن نیز مطرح نمود. بر این اساس، پس از مطالعات اکتشافی فرضیاتی مطرح و مورد ارزیابی قرار گرفت. روش تحقیق در این پژوهش روش اکتشافی و پیمایشی است. جامعه آماری پرونده های قتل عمد موجود در اداره مبارزه با جرایم جنایی آگاهی استان چهارمحال و بختیاری به تعداد 52 فقره و تعداد 39 نفر از کارکنان پلیس آگاهی که دارای سه سال سابقه خدمت در این اداره را دارا بوده اند می باشد. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته است و نظرات جامعه آماری در خصوص فرضیات اخذ و پس از تجزیه و تحلیل آماری این نتایج بدست آمد که بین عوامل اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی با قتل عمد رابطه وجود دارد و در این میان تاثیر عوامل فرهنگی در استان چهارمحال و بختیاری بیشتر و این عامل در رتبه بالاتری از لحاظ تاثیرگذاری قرار دارد.

    کلیدواژگان: قتل عمد، عوامل اجتماعی، عوامل اقتصادی، عوامل فرهنگی
  • حجت الله مرادی پردنجانی، حمیدرضا سعید زاده صفحات 93-124

    این مقاله که برگرفته از تحقیقی با عنوان» بررسی میزان مشارکت دانش آموزان با پلیس در برقراری نظم و امنیت و ارایه مدلی برای آن «می باشد، درصدد است تا ضمن مطالعه و بررسی عوامل موثر در مشارکت دانش آموزان در برقراری نظم و امنیت اجتماعی، سهم هر یک از عوامل مذکور را در گرایش های دانش آموزان به مشارکت با عوامل پلیس مورد بررسی قرار دهد. طرح تحقیقی آن از نوع توصیفی بوده که به روش پیمایشی و با هدفی کاربردی انجام گرفته است. برای اندازه گیری متغیرهای تحقیق نیز از دو پرسش نامه محقق ساخته که بر اساس مطالعات نظری و تجربی تحقیق تهیه شده بودند، استفاده شده است. نمونه آماری تحقیق را تعداد 382 نفر از دانش آموزان استان چهارمحال و بختیاری تشکیل می دهد که به صورت تصادفی و با روش چند مرحله ای انتخاب شده اند. برخی از یافته های آن به شرح زیرمی باشد:از مجموع کل دانش آموزان کودکستانی و ابتدایی تعداد 138 نفر به مشارکت با نیروهای پلیس تمایل نشان داده اند ، میانگین گرایش های مشارکتی دانش آموزان راهنمایی و متوسطه با نیروهای پلیس نیز برابر 55/6 شده که میانگین بالایی می باشد. در مدل تجربی تحلیل مسیر مشارکت دانش آموزان کودکستانی و ابتدایی با نیروی پلیس متغیرهای انگیزه های عاطفی دانش آموزان برای مشارکت با پلیس بیشترین تاثیر و بعد از آن متغیرهای اعتماد اجتماعی و رضایت از خدمات و عملکرد پلیس بهترین تبیین کننده مشارکت دانش آموزان می باشد و در مدل تجربی تحلیل مسیر مشارکت دانش آموزان راهنمایی و متوسطه با نیروی پلیس، نیز متغیرهای احساس تعلق دانش آموزان به محل سکونت بیشترین تاثیر را داشته است.

    کلیدواژگان: مشارکت، دانش آموز، نیروی پلیس، برقراری نظم و امنیت، استان چهارمحال و بختیاری
  • مجید بحرینی بروجنی، غلامرضا قائدامینی هارونی، کبری سپهری صفحات 125-152

    اعتیاد به مواد مخدر یکی از بلایایی است که همه انسانها به ویژه جوانان را تهدید می کند. آمارهای موجود نشان می دهند که حدود 16 درصد معتادین ایران کمتر از 19 سال سن دارند و 28 درصد آنها بین 20 تا 24 سالگی به اعتیاد روی می آورند. اصولا جلوگیری از دچار شدن افراد به سوء مصرف مواد مخدر آسانتر از درمان این اختلال است؛ و پیشگیری عبارت است از به تاخیر انداختن یا جلوگیری از شروع استفاده از مواد در جامعه. تحقیق حاضر از نوع تحقیقات نیمه آزمایشی می باشد که در آن گروه های آزمایش و کنترل و همچنین گروه های آزمایش متفاوت با یکدیگر مقایسه شده اند. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر چهار روش پیشگیرانه آموزش از طریق مهارتهای زندگی، آموزش از طریق فیلم، آموزش با پوستر کاتالوگ وآموزش از طریق ارسال پیام کوتاه بر تغییر نگرش دانش آموزان پسر مقطع متوسطه استان چهارمحال و بختیاری می باشد. جهت بررسی اهداف پژوهش حدود 511 دانش آموز از 4 منطقه آموزشی به صورت نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شد. جهت آموزش محتوای مداخلات نامبرده از متخصیصین مرتبط به امر استفاده شد. جهت آموزش این دوره ها 12 جلسه آموزشی هر هفته یک جلسه برگزار شد. یافته های تحقیق نشان داد که از بین روش های پیشگیرانه، روش های آموزش مهارتهای زندگی و آموزش از طریق فیلم اثر معنادارتری نسبت به آموزش از طریق پوستر و کاتالوگ و ارسال پیام کوتاه از طریق تلفن همراه دارند. همچنین مشخص شد که هرچه پایه تحصیلی دانش آموزان کمتر باشد، تاثیر آموزش های مربوط به پیشگیری از اعتیاد بیشتر خواهد بود.

    کلیدواژگان: نگرش به اعتیاد، پیشگیری، مهارتهای زندگی، سوء مصرف مواد
  • حسینعلی قجری، آسیه توکلی، کبری رئیسی صفحات 153-170

    سطور حاضر، با توجه به اهمیت دینداری در جامعه و نقش آن بر احساس امنیت دانش آموزان با هدف بررسی احساس امنیت اجتماعی دانش آموزان و تاثیر دینداری در دو بعد مناسکی و اعتقادی بر آن به نگارش درآمده است. این مقاله در راستای هدف فوق تلاش نمود به سوال زیر پاسخ دهد: دینداری درابعاد مناسکی و اعتقادی تا چه اندازه می تواند بر احساس امنیت در بین دانش آموزان در شهر شهرکرد، اثر داشته باشد؟ در پاسخ به سوال فوق، برمبنای دیدگاه های مربوط به احساس امنیت اجتماعی و دینداری و همچنین نظریه آنتونی گیدنز در باره تاثیر دین بر احساس امنیت اجتماعی در مدل تحلیلی ارایه گردید، دینداری به عنوان متغیر مستقل و احساس امنیت اجتماعی به عنوان متغیر وابسته تعریف شده است. جامعه آماری مورد مطالعه دانش آموزان مقطع دبیرستان و راهنمایی مقیم شهر شهرکرد در سال 1391 بوده اند. حجم نمونه 378 نفر و ابزارگردآوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته بوده است. با استفاده از آماره های توصیفی و رگرسیون دو متغیره و چندگانه، داده ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج حاصل از این تجزیه و تحلیل نشان داد که میزان دینداری در شهر شهرکرد در بین دانش آموزان40/ 8 درصد از 65 درصد، در سطح زیادی قرار دارد. میزان احساس امنیت در بین دانش آموزان 44/ 8 درصد از 73 درصد، در سطح بالاتر از متوسط قرار دارد. دینداری با سطح معنی داری 0.01 و مقدار بتای 0.187، تاثیر مستقیمی بر احساس امنیت اجتماعی دارد. مناسک مذهبی با سطح معناداری 0.835، بر احساس امنیت اجتماعی تاثیر معناداری ندارد. اعتقادات مذهبی با سطح معنی داری 0.000 و مقدار بتای 0.316، دارای تاثیر مستقیم و معناداری بر احساس امنیت اجتماعی دانش آموزان می باشد.

    کلیدواژگان: دینداری، مناسک مذهبی، اعتقادات دینی، امنیت اجتماعی، احساس امنیت
|
  • Majid Zamani, Hossein Vafadar Pages 1-30

    The purpose of this research is to investigate the factors effective on occurring group struggles studied in Lordegan Township in 1388. Since group struggle is one of the most important problems and challenges taking place in this township and draws occasionally the security and social authorities’ attentions of the province and township towards itself and also endangers the citizens’ social security, this research aims to examine the influence of economical, social, and cultural factors effective on occurring group struggles and by determining the relation between these factors and group struggle, it clarifies the consequences of this content, research actions and measures were examined in the format of five hypotheses. This research is applicative and descriptive-correlational in terms of type and purpose as well as method, respectively. The statistical population in this research consists of four main professional group, and also law cases concerning group struggles in the township in1388 were examined and analyzed (40cases) the data gathering instrument was the researcher’s selfmade questionnaire; 55 ones out of the total sample answered 32 items of this questionnaire which made a 32*55 matrix. The questionnaire reliability was calculated by kronbakh alpha which was 87.58. Data was analyzed by using SPSS software and Pearson correlation coefficient in this research, descriptive statistics were used for the individual questions regarding the data utilized in the questionnaire, and also freedman test was used for the inferential statistics and rejecting or confirming the hypotheses. The obtained results showed that cultural factors are the most important issues effective on occurring group struggle in lordegan township and also getting homeless and murdering the innocent individuals are the most important negative consequences of occurring group struggles in lordegan township.

    Keywords: group struggle, Aggression, ethnicity cultural factors, social
  • Abbas raeisi sarteshnizi, MohammadTaqi mahmoodi, Ahmad Abbasi Pages 31-63

    His study investigated the role of school education in fostering features of lawful citizenship from the view of teachers and students of high school career in Shahr-e-Kord city in the 89-90 academic year, which is a descriptive survey was conducted. The study population included all students and teachers of high school in Shahr-e-Kord city. The Sample size was determined according to Morgan table (n =377) for students and (n=274) for teachers and the sampling was done randomly. The two researcher-made questionnaires comprising 40 questions were used for collecting data. To determine the validity of comments it was used of some pundits and experts and to determine the reliability coefficient with use of formula of Cronbach for questionnaire of students were 93 percent and 91 percent for teachers' questionnaire. It was used for analysis of the data of two level statistics: A) descriptive statistics and inferential statistics. The results indicated that from the views of teachers between school education and knowledge of the law, citizenship skills, commitment to the practice of law, business and promotion of national identity, respect the rights of others, seeking to acquire a spirit of partnership, citizenship, business attitude, business spirit of responsibility, promotion of political science and environmental protection are effective in students but from the perspective of students, only recognizing and respecting the rights of others involved in school education and have no role
    in other components.

    Keywords: instruction, formal curriculum, hidden curriculum, regulated Citizenship, citizenship education
  • GholamHossein Mohhamadi, Davood Doagoyan Pages 65-92

    The live is the most fundamental rights for humans in the world. There forget it of any one disappear all of the ideals and hopes. Sometimes negation of live to be intentionally and with various motives by others. And will relation insecurity for people in the society, if this subject repeat. Many factors are impression in intentionally murder but in this study we just consider the impression of social, economic and cultural factors for intentionally murder. So with determine of relation between murder and this factors we can able to that present proposals about comparison and detection of murder. So that after discovery study we could that to show proposals. Statistical association in this Aktshagy survey study is the intentionally murder files in OFFICE criminal battle Chaharmahal&Bakhtyari province With 52 items and 39 persons of police office employees with 3 years working in this office. Data collection was used by questionnaire that designed by researcher and collection the statistical association views about proposals. And after the statistical analysis we obtain these results There is relationship between social, economic and cultural factors with intentionally murder and in this condition the effect of cultural factors is more than others in Chaharmahal&Bakhtyari province

    Keywords: Murder, factors social, factors economic, factors cultural
  • HojatAllah Moradi pordanjani, Hamidreza Saizadeh Pages 93-124

    This Article That "Evaluation of ChaharMahal and Bakhtiari Students Participation with Police in Maintaining Order and Security and Presentation a Model for It" is Intended Study of Factors Affecting Students Participations in The Police Force in Promoting Social Security Contribution of Each Factors in The Orientation of Students to participate with the Police to Investigate. The Research Design is Descriptive that is Done With Applied Purpose is Survey. For Measuring of Research Variables It Used Two Questionnaire Based Theoretical and Experimental Research Studies. Research Population is All of Students, in Periods Preschools, Elementary, Guidance and High Schools in ChaharMahal and Bakhtiari Province That among the 380 Randomly Selected through Multistage Sampling. The Data Obtained By Using Correlation Analysis (Spearman, Phi), Regression Analysis Multiple and Path Analysis Were Analyzed. Some of the Findings of This Study Are as Follows: Preschool and Elementary School Student from The Total Number of 138 People Willing to Participate With Police Have Shown, Participation Trends in High School Student Province With Police, is 6/55 That is Height Mean. In The Model of Empirical Path Analysis of Participation of Preschool and Elementary Students Variables Motivate Students to Participate with Police Has the Greatest Impact Variables and Then Social Trust and Satisfaction With Police Services and Performance is The Best of Explanation for Participation With Police. In The Model of Empirical Path Analysis of Participation of Guidance School and High School Students Variables Sense of Belonging Has the Greatest Impact Variables and Then Attitude variable to cooperate with police, providing areas of police Participation, Respect to Police, Respect to Law is The Best of Explanation for Participation With Police

    Keywords: Participation, students, Police, Promotion of Social Security
  • Majid Bahreni, Gholamreza Ghaedamini, Kobra Sepehri Pages 125-152

    One of main disasters that threated all human specially youth is drug addiction. The triangle of “poverty, ignorance, and addition” take dynamism, hilarity, esprit, and invention of some young and made them useless and sick. The existent statistics show that about 16% of Iranian addicts have less than 19 years old and 28% of them begin it between 20 to 24 years old. Basically , The prevention of drug substance abuse is easier than its treatment, and its definition is deli or avoidance of the beginning of drug use in society. Current research is semi-experimental, in which experimental and control group, and also different experimental gropes have been compared (to compare different methods efficacy). The aim of this study is the investigation of four preventive methods (training via life skills , film , catalog , poster , and sending message) on changing the attitude of male students of high school of charmahalBakhtiari. 511 student experts were selected of 4 training zone by multilevel ranking sampling. Related expert were used to train mentioned parts. For training these periods 12 training session were held(each week, one session). The results show that according to covariance analysis training life skills and training via film among preventive methods have significant effects than training by poster and catalogs and sending message. Also, revealed that the low the educational grade of students the merrier the effects of addition prevention on them. According to obtained result showed that active and expertism actions are need to preven addiction and to plan training content , respectively. prevention is an issue that have less cost than its treatment and its consequences cower all society, because our children are future adults and they should learn behavioral manners of life by passing time.

    Keywords: attitude to addiction, prevent addiction, life skills, Drug abuse
  • HosseinAli Ghajari, Asiye Tavakoli, Kobra Raeesi Pages 153-170

    This text has been written according to the importance of religiosity in society and its effect on students' sense of security with the aim of survey on sense of social security among students. In this paper the objective is to answer the following questions:To what extend can the ritualistic aspects of religion be effective on the sense of security among students in Shahrekord city? In response to the above question, based on the views related to the sense of social security and religiousness and also the Anthony Giddens's theory about the influence of religion in the sense of social security, the religion as an independent variable and a sense of security as the dependent variable are defined. The target society to be surveyed has been the students of high schools and guidance schools resided in Shahrekord city in the year 1391. The nation of statistical sample volume was 378 persons and the data sampling tools were questionnaires. The data were analyzed using descriptive statistics and bivariate and multiple regression analysis. The results of this analysis showed that the level of religiosity among students of Shahrekord city 40.8 percent from 65 percent is at a high level. The feeling of safety among students 44.8 percent from 73 percent, is higher than average. Religiosity has a significant level of 0.010 and the Beta Value of 0.187 has a direct impact on the sense of security. Religious rituals with a significant level of 0.835, has no significant effect on the sense of security. A religious belief with a significant level of 0.000, and a beta value of 316/0, has a direct and significant impact on students' sense of security

    Keywords: religiosity, Religious Rites, religious beliefs, social security, feeling of security