فهرست مطالب

دانش نامه علوم سیاسی
پیاپی 3 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/23
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رضا پریزاد *، امین جمشید زاده صفحات 1-25

    توسعه به‌مثابه مقوله‌ای کاملا ارزشی، دارای جریانی پیچیده و چندبعدی است که یکی از ابعاد مهم آن، توسعه فرهنگی است. در تعریف کلی، توسعه فرهنگی به معنی گسترش امکانات فرهنگی برای همه افراد جامعه است. با توسعه فرهنگی، مشارکت افراد جامعه تا حد زیادی افزایش می‌یابد و درنتیجه زمینه‌ شناسایی نیازهای جامعه نیز فراهم می‌شود. در این مقاله به روش توصیفی-تحلیلی و گردآوری با اسناد کتابخانه‌ای سعی شده است تا ضمن مرور کوتاهی بر مفاهیم فرهنگ، توسعه، توسعه‌ی فرهنگی، به این نکته پرداخته شود که توسعه‌ی فرهنگی با شاخص‌‌‌های جهانی چه تاثیری می‌‌‌تواند بر توسعه بگذارد؟ بدین منظور، از شاخص‌‌‌های توسعه‌ی فرهنگی بهره جستیم تا بدان واسطه، رابطه‌ی آن شاخص‌‌‌ها را با توسعه اقتصادی بررسی کنیم. در این بررسی، آنچه به دست آمد این نکته است که توسعه‌ی فرهنگی مرهون توجه به دو مقوله مادی و غیرمادی فرهنگ بوده که می‌‌‌تواند منجر به توسعه اقتصاد باشد. در همین راستا مقاله تلاش داشته است تا تاثیر توسعه فرهنگی را بر توسعه اقتصادی کشور ایران را نیز موردبررسی قرار دهد.

    کلیدواژگان: ایران، توسعه، فرهنگ، توسعه فرهنگی، دیپلماسی فرهنگی
  • سید سیاوش موسوی رکعتی صفحات 27-52

    پژوهش مطرح شده ی کیفی که با روش مقایسه ای- تحلیل ثانویه تهیه شده، هدفش پاسخ به این سوال است که نقش آموزش و پرورش در فرهنگ سیاسی ایران چگونه بوده است؟ یافته های پژوهش نشان می دهند که مدرسه مخلوق عصر روشنگری بوده است، بنابراین در این دوران سواد از طریق مدارس در جوامع اروپایی عمومی شد. حال آن که تلاش برای سواد عمومی در جامعه ی ایران از دوران قاجار آغاز شد، اما به علت خودکامگی های داخلی و شکست های خارجی، این تلاش ها با مخالفت هایی مواجه شد: بنابراین جامعه ی ایران از سواد عمومی محروم ماند: زیرا نرخ آن، در این دوران پنج درصد بود: بنابراین نقش آموزش و پرورش در تکوین فرهنگ سیاسی محدود و در حد محلی- ایلیاتی بود؛ اما در دوران پهلوی اول، هرچند نرخ سواد عمومی به پانزده درصد افزایش یافت، اما به علت اقدامات یکجانبه ی شاه، همانند انحلال تمامی احزاب، تبدیل آموزش و پرورش به الگوی یکپارچه سازی، در قالب سازمان هایی همانند سازمان پیشاهنگی ایران و سازمان پرورش افکار عمومی، فرهنگ سیاسی به مرحله ی محدود-بسته تغییر یافت. اما در دوران پهلوی دوم، نرخ سواد عمومی از پانزده درصد به سی درصد ارتقا یافت. اما به علت نظام تک حزبی، دخالت امنیتی ها و نرخ بیگانگی سیاسی نود و پنج درصد، فرهنگ سیاسی به مثابه ی گذشته، در حد انفعالی- تابعی باقی ماند. در مجموع آموزش و پرورش از طریق کارکردهایی همانند پرورش سیاسی، کنش سیاسی، کارگزار سیاسی و یگانگی سیاسی می تواند در فرهنگ سیاسی نقش ایفاء کند.

    کلیدواژگان: ایران، اروپا، آموزش و پرورش، پهلوی، قاجار، فرهنگ سیاسی
  • ابوذر عمرانی، محمدجعفر آرین نژاد *، علی اصغر داوودی صفحات 53-73

    عراق ازجمله کشورهایی است که بعد از حمله نظامی آمریکا در 2003 توانایی اعمال اقتدار کامل بر سرزمین خود را نداشته است. این کشور به دلیل وجود شکاف‌های مختلف قومیتی، نژادی و مذهبی، عرصه منازعه و رقابت کشورهای مختلف قرارگرفته که هر یک منافع خود را دنبال می‌کنند. یکی از این رقابت‌ها مربوط به کشورهای ایران و آمریکا می‌شود. روابط ایران و آمریکا در طول دهه‌های گذشته با تضادهای ایدیولوژیک و منازعات و رقابت‌های استراتژیک همراه بوده است. به‌منظور بررسی و مقایسه سیاست خارجی دو کشور این مقاله گردآوری‌شده با اسناد کتابخانه‌ای و به روش توصیفی-تحلیلی درصدد پاسخ به این سوال است که چه عواملی بر سیاست خارجی ایران و آمریکا در عراق تاثیرگذار است؟ فرضیه مقاله این است که بر اساس نظریه ریالیسم تهاجمی کسب امنیت و منفعت بیشتر اساس سیاست خارجی آمریکا و ایران در عراق بوده و در صورتی که هر یک از این دو کشور به دنبال حداکثر سازی قدرت خود در عراق نباشند، فرصت را به رقیب داده و از قدرت خود می‌کاهند بنابراین عواملی چون امنیت سخت افزاری، کسب هژمونی در منطقه، شکل دادن به نظم منطقه‌ای، مبارزه با داعش، ایجاد محدودیت‌ها، تقابل نظامی با احاله مسئولیت بر سیاست خارجی آن‌ها موثر بوده است.

    کلیدواژگان: ایران، آمریکا، امنیت، عراق، واقع گرایی تهاجمی
  • محمدرضا دهشیری، فروزان حسن پور * صفحات 74-110

    اصلاحات اقتصادی کشور ترکیه با ایجاد دگرگونی در ساختارها و سیاست های این کشور پس از فروپاشی امپراتوری عثمانی همراه بوده است. با موفقیت های اتحادیه اروپا در رشد اقتصادی کشورهای عضو نیز انگیزه پیوستن به اتحادیه اروپا و فشار خارجی نیز بر روند انجام اصلاحات اساسی ترکیه افزود . در این راستا، پژوهش حاضر به روش تبیینی –تحلیلی به دنبال پاسخ به این پزسش است که سیر تحولات و اصلاحات اقتصادی ترکیه که منجر به رشد اقتصادی این کشور شده است چیست؟ برای این منظور این پژوهش ضمن بررسی سیر تحولات کلی اقتصاد ترکیه پس از فروپاشی امپراتوری عثمانی تلاش خواهد داشت تا با تمرکز بر دوره 1970 تا 2021 به بررسی اصلاحات اقتصادی ترکیه بپردازد. یافته ها نشان می دهد که استراتژی اصلی ترکیه در اقتصاد کلان برای دستیابی رشد اقتصادی بالا، گسترش بخش خصوصی و ایجاد سازوکار برای رقابت بیشتر و جذب سرمایه گذاری خارجی بوده است. این پژوهش با منابع کتابخانه ای و استناد به پایگاه های داده معتبر گردآوری شده است.

    کلیدواژگان: اصلاحات اقتصادی، ترکیه، توسعه، صنعتی شدن
  • مریم لطفی پشمچی *، مصطفی سلیمانی صفحات 111-134

    توسعه و نوسازی همواره از دغدغه های دولت‌ها به‌ویژه از آغاز عصر جدید و بعد از جنگ جهانی دوم بوده است. در این راستا اندیشمندان مختلف با توجه به ساختارهای تاریخی، اجتماعی و اقتصادی و بعضا طرح های ایدیولوژیک خود الگوهای متفاوتی را برای این مسیر طراحی و اجرا کرده اند. در این پژوهش به روش کیفی به بررسی الگوهای نوسازی و توسعه پرداخته می‌شود و تلاش خواهد شد تا دیدگاه اسلام را نیز نسبت به این الگوها مورد واکاوی قرار بگیرد. پرسش مطرح‌شده این است که انواع الگوهای مطرح‌شده نوسازی و توسعه غیر اسلامی و دیدگاه اسلام نسبت به آن‌ها چیست؟ این پژوهش با اسناد کتابخانه‌ای گردآوری‌شده است.

    کلیدواژگان: الگو، اسلام، نوسازی، توسعه، اقتصاد
  • سید محمد ساداتی نژاد *، سید علی ساداتی نژاد صفحات 136-158

    این مقاله نشان می‌دهد که حمایت و ارتقای حقوق‌بشر در برقراری صلح در جهان تاثیر دارد و به تبع آن صلح نیز در حمایت و تقویت بیشتر حقوق‌بشر موثر است به گونه‌ا‌ی که نمی‌توان بدون حمایت و ارتقای حقوق‌بشر به صلح دست یافت و بدون استقرار صلح نیز نمی‌توان به حمایت و ارتقای حقوق‌بشر دست یافت. بر همین اساس بوده است که بررسی کلی تاریخچه سازمان ملل نیز نشان می‌دهد به تدریج که از زمان شکل‌گیری این سازمان گذشته است، این سازمان نیز به توسعه مفهوم صلح از معنای صرف جلوگیری از وقوع جنگ به سمت حقوق‌بشر و ارزش‌های آن شامل توسعه، عدالت، آزادی و سایر ارزش‌های حقوق‌بشری حرکت کرده است. این مقاله، نشان می‌دهد که جامعه بین‌المللی به تدریج به این نظریه رسیده است که صلح به طور جدی مرتبط و منطبق با حقوق‌بشر است و بدون آن صلح بدست نمی‌آید. این نتیجه‌گیری موید نظریه صلح عادلانه و برتری آن به عنوان یک نظریه تبیینی و تجویزی در روابط بین‌الملل نیز می‌باشد.

    کلیدواژگان: صلح، صلح عادلانه، حقوق بشر، روابط بین الملل
|
  • Reza Parizad *, Amin Jamshidzadeh Pages 1-25
  • Siavash Mousavi Rakati Pages 27-52

    The purpose of this qualitative research, which has been prepared by the method of comparative-secondary analysis, is to answer the question of what has been the role of education in Iranian political culture? The research findings show that the school was a creature of the Enlightenment, so during this period literacy became common through schools in European societies. While the effort for public literacy in Iranian society began in the Qajar period, but due to internal authoritarianism and foreign failures, these efforts met with opposition: so Iranian society was deprived of public literacy: because its rate , Was five percent during this period:Thus, the role of education in the development of political culture was limited to the local-Illyrian level; But during the first Pahlavi era, although the general literacy rate increased to fifteen percent, but due to the Shah's unilateral actions, such as dissolving all parties, turning education into a model of integration, in organizations such as the Scout Organization of Iran and the Organization of Thought Development In general, political culture changed to a closed-ended phase. But in the second Pahlavi era, the general literacy rate rose from fifteen percent to thirty percent. But due to the one-party system, security interference, and a ninety-five percent rate of political alienation, political culture as in the past remained passive-functional. In general, education can play a role in political culture through functions such as political education, political action, political agent and political unity.But in the second Pahlavi era, the general literacy rate rose from fifteen percent to thirty percent. But due to the one-party system, security interference, and a ninety-five percent rate of political alienation, political culture as in the past remained passive-functional. In general, education can play a role in political culture through functions such as political education, political action, political agent and political unity.But in the second Pahlavi era, the general literacy rate rose from fifteen percent to thirty percent. But due to the one-party system, security interference, and a ninety-five percent rate of political alienation, political culture as in the past remained passive-functional. In general, education can play a role in political culture through functions such as political education, political action, political agent and political unity.

    Keywords: Iran, Europe, education, Pahlavi, Qajar, political culture
  • Abuzar Omrani, MohammadJafar Arinejad *, AliAsghar Davoodi Pages 53-73

    Iraq is one of the countries that has not been able to exercise full authority over its territory since the US military invasion in 2003. Due to the existence of different ethnic, racial and religious divisions, this country is the arena of conflict and competition of different countries, each of which pursues its own interests. One of these competitions is related to Iran and the United States. Iran-US relations have been fraught with ideological conflicts and strategic rivalries over the past decades.In order to study and compare the foreign policy of the two countries, this article, compiled with library documents and in a descriptive-analytical method, seeks to answer the question of what factors affect the foreign policy of Iran and the United States in Iraq? The hypothesis of the article is that according to the theory of aggressive realism, gaining more security and benefit is the basis of US and Iranian foreign policy in Iraq, and if either of these two countries do not seek to maximize their power in Iraq, it gives the rival the opportunity. They are weakening their power, so factors such as hardware security, gaining hegemony in the region, shaping regional order, fighting ISIS, imposing restrictions, and military confrontation with the transfer of responsibility have affected their foreign policy.

    Keywords: Iran, America, Security, Iraq, Aggressive Realism
  • MohammadReza Dehshiri, Forouzan Hassanpour * Pages 74-110
  • Maryam Lotfi Pashmchi *, Mostafa Soleimani Pages 111-134

    Development and modernization have always been a concern of governments, especially since the beginning of the new era and after World War II. In this regard, different thinkers have designed and implemented different models for this path according to their historical, social and economic structures and sometimes their ideological designs. In this research, the patterns of modernization and development are examined in a qualitative manner and an attempt will be made to analyze the Islamic view of these patterns as well. The question is what are the types of non-Islamic modernization and development models and Islam's view of them? This research has been collected with library documents.

    Keywords: Pattern, Islam, modernization, development, economy
  • Seyed Mohammad Sadatinejad, Seyed Ali Sadatinejad Pages 136-158

    This article shows that the protection and promotion of human rights is effective in establishing peace in the world, and consequently peace is effective in further support and strengthening of human rights, so that peace can not be achieved without the protection and promotion of human rights, and without the establishment of peace. Achieved support and promotion of human rights. Accordingly, an overview of the history of the United Nations shows that gradually, since the formation of this organization, this organization has also developed the concept of peace from the mere meaning of preventing war to human rights and its values, including development, justice, Freedom and other human rights values ​​have moved on. This article shows that the international community has gradually come to the conclusion that peace is seriously related to human rights and that without it, peace cannot be achieved. This conclusion also confirms the theory of just peace and its superiority as an explanatory and prescriptive theory in international relations.

    Keywords: Peace, just peace, human rights, international relations