فهرست مطالب

مطالعات اقتصاد انرژی - پیاپی 70 (پاییز 1400)

فصلنامه مطالعات اقتصاد انرژی
پیاپی 70 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/06
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سحر دشتبان فاروجی، حسن درگاهی* صفحات 1-33

    هدف مطالعه حاضر شناسایی و اولویت بندی بازارهای هدف صادراتی گاز طبیعی ایران در یک چشم انداز بیست ساله برای دوره زمانی 2040-2020، با استفاده از روش تاکسونومی عددی است. در این روش از شاخص های فاصله کشورها از ایران، درآمد سرانه، مصرف سرانه گاز طبیعی و نرخ رشد اقتصادی استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که با توجه به مقدار معیار پتانسیل بازار و مقدار درجه برخورداری، چهار منطقه خاورمیانه، OECD اروپا، غیر OECD اروپا و اوراسیا و غیر OECD آسیا در رتبه های اول تا چهارم قرار داشته و می توانند بازارهای مناسبی برای ایران باشند.


    کلیدواژگان: صادرات، بازار هدف، تاکسونومی عددی، گاز طبیعی
  • نگین نعمتیان*، میر حسین موسوی، جلال دهنوی صفحات 35-40

    تولید، عرضه و قیمت گذاری گاز طبیعی در ایران در انحصار دولت (وزارت نفت) است و با توجه به اینکه نیروگاه های تولید برق تقاضای مشتقه دارند (یعنی از برق به عنوان نهاده استفاده می کنند تا نیاز مصرف کنندگان نهایی برق را پاسخ دهند)، قیمت گذاری گاز طبیعی برای نیروگاه ها حایز اهمیت فراوانی است. این مطالعه به دنبال ارایه روشی برای قیمت گذاری بهینه گاز طبیعی برای نیروگاه های ایران است. در روش پیشنهادی شرایط تولید گاز و بازار نهایی مصرف برق در نظر گرفته می شود و سپس با استفاده از روش قیمت گذاری رمزی، قیمت گاز محاسبه و برای دوره زمانی 1368 تا 1395 برآورد می شود. تجزیه و تحلیل داده ها شامل سه بخش است: اول، تخمین کشش قیمتی تقاضای گاز نیروگاه. دوم، محاسبه بازدهی مقیاس تولید گاز طبیعی و محاسبه هزینه نهایی تولید گاز طبیعی و سوم، محاسبه قیمت رمزی گاز تحویلی به نیروگاه ها. قیمت عرضه هر مترمکعب گاز طبیعی به نیروگاه ها در سال 1394 معادل 800 ریال بوده است. درحالی که در این مطالعه، قیمت گاز طبیعی برای سال های 1394 و 1395 برای نیروگاه ها به ترتیب برابر با 8589.71 و 9377.91 ریال بر مترمکعب برآورده شده است، در نتیجه قیمت های جاری برای گاز طبیعی در بخش نیروگاه های برق فاصله زیادی با قیمت های بهینه دارد.

    کلیدواژگان: گاز طبیعی، نیروگاه برق، قیمت گذاری رمزی، تقاضای مشتقه
  • منصوره رام، علی فریدزاد*، عاطفه تکلیف صفحات 55-84

    قیمت گذاری کالاها در بازار آزاد و رقابتی، بدون هیچ گونه اعمال فشار بر قیمت ها صورت می گیرد، اما ساختار بازار نفت و گاز، بر مکانیسم قیمت گذاری آن تاثیرگذار می باشد. با توجه به کالای راهبردی بودن نفت و گاز قیمت گذاری آن نیز تا حدودی متفاوت است. یکی از روش های قیمت گذاری گازطبیعی روش ارزش بازگشتی می باشد که در دهه های اخیر در بسیاری از قراردادهای بین المللی به کار رفته است. این روش قیمت گذاری با هدف ایجاد اطمینان خاطر برای مصرف کننده و تولیدکننده و به منظور رقابت پذیری با سوخت جایگزین و با کسر هزینه های ترانزیت و انتقال گاز طبیعی از قیمت های بازاری سوخت در بازارهای هدف صورت می گیرد. در این پژوهش، پس از محاسبه ارزش بازاری گاز برای کشورهای هدف بازار صادراتی اروپا و همچنین عوارض عبور و هزینه انتقال، کمترین قیمت گاز صادراتی ایران به اروپا در مرز بازرگان برای کشور آلمان حدود 300 دلار در هر هزار مترمکعب محاسبه گردیده است. مقایسه قیمت های محاسبه شده با قیمت های صادراتی کنونی ایران به ترکیه و عراق، نشان می دهد استفاده از روش قیمت گذاری ارزش بازگشتی برای بازار صادراتی اروپا کاملا توجیه پذیر می باشد. این مقایسه تنها به محاسبه و برآورد قیمت در مرز ایران پرداخته و تنها از منظر اقتصادی مورد بررسی قرار گرفته است. به منظور صادرات گاز به کشورهای اروپایی، افزون بر فراهم بودن شرایط قراردادی و قیمتی، شرایط سیاسی کشور نیز عامل بسیار مهمی در چانه زنی های بین المللی می باشد.

    کلیدواژگان: قیمت گذاری، گازطبیعی، ارزش بازگشتی، صادرات
  • سهیل رودری*، امیرمنصور طهرانچیان، پگاه زارعی صفحات 85-116

    در پژوهش حاضر تاثیر قیمت نفت بر شاخص توسعه مالی مبتنی بر شبکه بانکی و مبتنی بر بازار سهام در دوره زمانی 1396-1357 در قالب الگوی چرخشی مارکوف بررسی شده است. نتایج نشان می دهد در شرایطی که توسعه مالی مبتنی بر بازار سهام در رژیم پایین خود باشد، افزایش قیمت نفت برای توسعه مالی نفرین نمی باشد و تاثیر معناداری ندارد و چنانچه در رژیم بالای خود باشد باعث کاهش توسعه مالی بازار سهام می شود. همچنین چنانچه شاخص توسعه مالی مبتنی بر شبکه بانکی در رژیم میانه باشد، افزایش قیمت نفت نفرین نبوده و توسعه مالی بانکی را کاهش نمی دهد. همچنین متغیرهای باز بودن تجاری و رشد اقتصادی بسته به نوع توسعه مالی و رژیم دارای تاثیر متفاوتی می باشند. بر اساس نتایج پژوهش افزایش قیمت و درآمدهای نفتی تحت هر شرایطی منجر به کاهش توسعه مالی در کشور نمی شود و با توجه به پایداری و  رژیم حاکم بر توسعه مالی و نوع توسعه مالی بایستی سیاست گذاری صورت پذیرد.

    کلیدواژگان: نفرین منابع، توسعه مالی، باز بودن تجاری، رشد اقتصادی، الگوی مارکوف سویچینگ
  • زینب حمیدزاده، سورنا ستاری، علی وطنی*، محمد سلطانیه صفحات 117-144

    ایران به عنوان یکی از بزرگ ترین سوزانندگان گازهای همراه محسوب می شود. با توجه به اهمیت کاهش انتشار آلاینده‏های ناشی از سوزاندن گاز همراه در مشعل‏ها، در این پژوهش مدل بهینه انتخاب فناوری های بازیافت گازهای ارسالی به مشعل به کمک روش های تصمیم سازی پیشرفته توسعه داده شده است. این مدل دارای سه تابع هدف شامل،: زمان بازگشت سرمایه، کاهش انتشار دی اکسیدکربن و تابع هدف کیفی ترکیبی از معیارهای توسعه پایدار می‏باشد. فناوری های بازیافت گازهای مشعل شامل واحد NGL، تزریق گاز به خط لوله، واحدهای LNG، پالایشگاه GTL، تولید هیدرات های گازی، تولید گاز طبیعی فشرده، تزریق گاز به مخازن به منظور افزایش برداشت، تولید برق با استفاده از توربین گاز، توربین بخار و چرخه ترکیبی و تولید آب شیرین با روش MED درنظرگرفته شده است. مورد مطالعاتی شامل 5 حلقه چاه نفت با مشخصات متفاوت در یک منطقه نفتی در جنوب ایران در نظر گرفته شده است. بررسی نتایج نشان می دهد که در حالت بهینه، میزان زمان بازگشت سرمایه به عنوان تابع هدف اقتصادی، 1/1 سال محاسبه شده است و میزان کاهش تولید دی اکسید کربن 810740 تن بر سال است.

    کلیدواژگان: بازیابی گازهای مشعل، مدل تصمیم سازی بهینه، توابع هدف سه گانه
  • حسین کلانتر، زین العابدین امینی*، محمد مهدی رشیدی، احسان ساده صفحات 145-172

    هدف مطالعه حاضر، ارایه مدلی جهت انتظارات و اولویت های منابع انسانی شرکت ملی نفت ایران با بهره گیری الگوی  چهار ماتریسی گسترش عملکرد کیفیت (QFD) بود. این تحقیق در جهت مهندسی کیفیت نظام رفاهی انجام گرفت. مشارکت کنندگان در پژوهش، خبرگان بخش رفاهی شرکت نفت بودند که نمونه آماری در بخش کیفی را تشکیل دادند. نمونه موردنیاز بر طبق استانداردهای پژوهش های کیفی حد کفایت و اشباع آن ها 15 نفر با استفاده از شاخص های رفاهی استخراج و با نیازهای نیروی انسانی به صورت پرسشنامه تطبیق گردید و پرسشنامه ها از طریق فرمول کوکران به دست آمد. پایایی پرسشنامه تایید و الفای کرونباخ بیش از 7/0 و از طریق بررسی بارهای عاملی و نمرات AVE آزمون روایی انجام گردید. برای اطمینان در ماتریس خانه کیفیت (HOQ)، نیازهای فنی ایجاد شد. در نهایت مشخص گردید که مولفه های 18 گانه با توجه به نوع رابطه در دسته بندی مربوطه خود دارای تاثیر مثبت یا منفی (قوی و متوسط) بر انتظارات منابع انسانی می باشند.

    کلیدواژگان: اولویت های اقتصادی-بهره وری، خدمات رفاهی
  • محمد غلامی بالادزائی*، مسیب احمدی صفحات 173-192

    از آنجایی که شاخص قیمت جهانی نفت به عنوان یکی از شاخص های تاثیرگذار بر قیمت سهام در کشورهای صادرکننده نفت است، با توجه به ذات شاخص پنجاه شرکت فعال تر فصلی در بورس اوراق بهادار تهران، مشاهده می شود که بر لیست شرکت های حاضر در پنجاه شرکت فعال تر فصلی نیز تاثیرگذار است. در این پژوهش، از نوسانات قیمت نفت اوپک برای بررسی تغییرات در تعداد اعضای گروه های مختلف صنعت در لیست پنجاه شرکت فعال تر فصلی در سال و در بازار بورس اوراق بهادار تهران استفاده شده است. با استفاده از یک مدل خطی با بیست متغیر وابسته در مقابل نوسانات قیمت نفت در سال های 1394-1389 مشخص شد با افزایش قیمت نفت صنایعی همچون انبوه سازی، املاک و مستغلات، محصولات شیمیایی، سرمایه گذاری ها و شرکت های چند رشته ای صنعتی، بیشترین افزایش و صنایع مواد و محصولات دارویی و ساخت محصولات فلزی، بیشترین کاهش تعداد در لیست پنجاه شرکت فعال تر فصلی در یک سال را دارا هستند. ازاین رو پیشنهاد می گردد سازمان بورس اوراق بهادار تهران تابلو نفت اوپک را به عنوان یک تابلو اطلاعاتی در صفحات بورسی قرار دهد.

    کلیدواژگان: شاخص، شاخص پنجاه شرکت فعال تر فصلی، بورس اوراق بهادار تهران
  • مسعود سعادت مهر* صفحات 193-217

    بخش عظیمی از سرمایه گذاری ها، طراحی و برنامه ریزی در صنعت گاز منوط به وصول به موقع بهای گاز مصرفی می باشد. شرکت های گاز به عنوان بدنه اصلی توزیع، فروش و خدمات پس از فروش نقش بسیار تعیین کننده ای را در وصول مطالبات بر عهده دارند. شرکت گاز استان لرستان با مشکلات متعددی در این خصوص از جمله تشدید مطالبات معوقه شرکت، افزایش مشترکین بدهکار و عدم پرداخت بهای گاز مصرفی توسط برخی از مشترکین مواجه است. به طوری که نیازمند اتخاذ روش های عملی جدید برای وصول حداکثری مطالبات می باشد. هدف تحقیق حاضر، شناسایی و اولویت بندی روش های عملی وصول بهینه مطالبات گاز مصرفی از مشترکین خانگی، تجاری و صنعتی در استان لرستان است. این تحقیق به صورت میدانی و با استفاده از ابزار پرسشنامه انجام شده است. پرسشنامه ها به روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی در بین جامعه آماری توزیع و پس از تکمیل جمع آوری گردید. گویه های پرسشنامه در چهار روش تنبیهی، تشویقی، مهارتی و ابداعی دسته بندی گردیده است. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش معادلات ساختاری در قالب نرم افزار لیزرل انجام شد. در نهایت، روش های بهینه وصول مطالبات گازبهاء به تفکیک بخش های خانگی، تجاری و صنعتی استخراج شده و پیشنهاد ها لازم ارایه گردید.

    کلیدواژگان: وصول مطالبات معوق، وصول گازبهاء، مصرف گاز، بدهی گاز
|
  • Sahar Dashtban Farooji, Hassan Dargahi* Pages 1-33

    The purpose of this study is to identify and prioritize export target markets for Iran’s natural gas over a 20-year perspective for the period 2020-2040, using the numerical taxonomy method. In this method we use the indicators of countries' distance from Iran, per capita income, per capita consumption of natural gas and economic growth. The results of this study show that the regions of the Middle East, OECD Europe, Non-OECD Europe and Eurasia and Non-OECD Asia are in order the best target markets for Iranian natural gas.

    Keywords: Export, Target Markets, Numerical Taxonomy, Natural Gas
  • Negin Nematian*, Hossein Mousavi, Jala Dehnavi Pages 35-40

    The production and supply of natural gas in Iran is monopolized in the hands of the Ministry of Petroleum and prices are set by administrative decisions. However, given that gas based   power plants  use it as an input to meet the needs of end users of electricity, optimal price of natural gas is related to the final price of electricity.  We use time series data for the period 1989 to 2016 to estimate the price elasticity of gas demand.   We first estimate the price elasticity of gas demand. We then calculate the efficiency of natural gas production at scale and calculate the final cost of the natural gas produced. We then calculate the coded price of gas delivered to power plants. The actual cost of supplying one cubic meter of natural gas to power plants in 2015 was 800 Rials. The natural gas prices based on estimated Ramsey price for the years 2015 and 2016 for the gas delivered to the power plants are 8589.71 and 9377.91 Rials per cubic meter respectively. We can thus conclude that current administrative prices for natural gas in the power plants sector are not optimal.

    Keywords: Natural gas, Power Plant, Ramsey pricing, Derived Demand
  • Mansoureh Ram, Ali Faridzad*, Atefeh Taklif Pages 55-84

    Natural gas prices do not follow the normal free market criteria where prices are established by the intersection of independent demand and supply curves.  As a strategic good that is traded between major suppliers (normally sovereign countries) and market monopoly or oligopolies in the importing countries.  One method that has been agreed between sellers and buyers is the buy back mechanism used in many long term contracts.  This pricing method is designed to provide confidence for both consumer and producer that they are getting a fair price and to increase competitiveness with alternative fuels and reduce the costs of natural gas transmission from producing countries to target markets. In this study, we use the market value of gas in the target countries of the European export market, and deduct transit and transmission costs to arrive at the optimal price of potential Iranian gas exports to Europe at the Bazargan border with Turkey has been calculated as $ 300 per thousand cubic meters. The comparison of the calculated prices with the current export prices of Iranian gas to Turkey and Iraq reveals that the use of netback pricing method for the European export market is fully justified.  Iranian access to the European gas market, however, in addition to economic factors is influenced by the state of political relations between Iran and European countries.

    Keywords: Pricing, Natural Gas, Netback, Export
  • Soheil Roudari*, Amirmansour Tehranchian, Pegah Zarei Pages 85-116

    In the present paper we study the effect of oil prices on the financial development index based on the banking network and the stock market for the period 1357-1396 by using the Markov Switching Model. The results show that if the financial development based on the stock market is in a low regime, the increase in oil prices is not a curse for financial development, with no significant effect either positive or negative while if it is  in a high regime, then oil income acts as a curse and reduces the financial development of the stock market. If the financial development index is in the middle regime, the increase in oil prices will not be a curse and will not reduce bank financial development. Also, the variables of trade openness and economic growth have different effects depending on the type of financial development regime. According to the research results, the increase in oil prices and revenues does not always lead to a decrease in the country’s financial development. The impact depends on the stability and speed of financial development.

    Keywords: Recourse Curse, Financial Development, Trade Openness, Economic Growth, Markov Switching Model
  • Zeinab Hamidzadeh, Sourena Sattari, Ali Vatani*, Mohammad Soltanieh Pages 117-144

    Iran is considered as one of the biggest burners of associated gas. Due to the importance of reducing the emission of pollutants from associated gas in flare systems, in this study we use advanced decision-making methods to select the optimal technologies for recycling associated gases that are currently burnt. The model has three objective functions, including minimum return on investment and maximum reduction in carbon dioxide emissions and qualitative target functions considering a combination of sustainable development criteria. In the developed model, we assess important flared gas recovery technologies including NGL units, gas injection into pipeline, LNG units, GTL refinery units, production of gas hydrates (NGH), CNG units, injection of gas into reservoirs to increase oil production ( EOR), electricity generation using gas turbines, steam turbines and combined cycle and fresh water production. Our sample includes five oil wells in an oil region in southern Iran. The results show that in the optimal case, the investment undetakes pays for itself in 1.1 years and produces a reduction of 810740 tons of carbon dioxide per year.

    Keywords: Flare Gas Recovery, Optimal Decision Making Model, Three-Objective Functions
  • Hossein Kalantar, Zainul Abedin Amini*, Mohammad Mehdi Rashidi, Ehsan Sadeh Pages 145-172

    The aim of this study is to provide a model for setting human resources expectations and priorities of the National Iranian Oil Company welfare unit, utilizing a matrix pattern of four Quality Function Deployment (QFD) criteria. This research was conducted to improve the quality engineering of the welfare system. The participants in the study were experts in the welfare department of the Oil Company who formed a qualitative statistical sample. The sample of fifteen experts was found to meet thea qualitative research standards of adequacy and saturation.  The sample was extracted using welfare indices and participants were asked to complete an appropriate questionnaire. Reliability of Cronbach's alpha and confirmatory questionnaires were more than 0.7 and factor validity and AVE scores were in the valid range. The study identified 18 factors that depending on the type of relationship in their respective classification, have a positive or negative (strong and moderate) impact on human resource expectations.

    Keywords: Economic-Productivity Priorities, Welfare Services, QFD
  • Mohammad Gholami Baladezaei*, Mosayeb Ahmadi Pages 173-192

    In this study, we use the world oil price index to assess the impact of OPEC oil price volatility on companies included on the list of the fifty most active stocks on the Tehran Stock Exchange. We use a linear model with twenty dependent variables to measure the impact of oil price fluctuations, as the independent variable, for the period 2010 to 2016. We notice that rising oil prices are associated with increasing share of groups such as multi-family housing construction, real estate, chemicals, investment funds and conglomerates while declining prices are associated with increasing share of  companies active in pharmaceuticals and metal products. It is therefore useful for the Tehran Stock Exchange to reflect the values of OPEC oil index on its website.

    Keywords: Index, Index of Fifty Seasonally More Active Companies, Tehran Stock Exchange
  • Masoud Saadatmehr* Pages 193-217

    A large part of investments, design and planning in the gas industry depends on the timely receipt of gas bills. Accordingly, gas companies as the main body of distribution, sale and after-sales services, assign an important role to timely receipt of gas bills. In this connection the Lorestan Gas Company faces a serious problem of non-payment of its bills by different categories of users. It thus needs to adopt new and practical methods for timely and adequate payment of gas bills. The purpose of this study is to identify and prioritize effective and practical methods for optimal collection of gas bills from household, commercial and industrial customers in Lorestan province. This research was conducted in the field using a questionnaire. Questionnaires were distributed among a carefully selected representative sample through use of random cluster sampling. The questionnaire included the four methods of punishment, incentives, staff skills and innovation for increasing receipts. The completed questionnaires were analyzed in order to suggest optimal methods for increasing payments against gas bills for household, commercial and industrial users.

    Keywords: payment of gas bills, gas bills, gas consumption, gas debt