فهرست مطالب

جغرافیا و پایداری محیط - پیاپی 39 (تابستان 1400)

فصلنامه جغرافیا و پایداری محیط
پیاپی 39 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • هیرش انتظامی، فیروز مجرد*، محمد دارند، هیمن شهابی صفحات 1-18

    برف خوان ها یکی از مهم ترین منابع تامین آب در ایران به شمار می روند. نوشتار پیش رو بر آن است که تغییرات گستره پوشش برف را در حوضه سفیدرود و زیرحوضه های آن واکاوی کند. برای دستیابی به این هدف از تصاویر سنجنده مادیس محصول MOD10cm در یک بازه زمانی نوزده ساله (2000-2019) بهره گرفته شد. پس از تجزیه و تحلیل تصاویر در محیط نرم افزار انوی، سطح برف در هر تصویر محاسبه و بر پایه آن، مقادیر ماهانه برای تمام دوره آماری استخراج و به محیط نرم افزار آرک جی.آی.اس. منتقل شد. برای بررسی روند تغییرات سالانه و فصلی از آزمون من-کندال اصلاح شده و برای برآورد نرخ تغییرات از تخمین گر شیب سن استفاده شد. بر پایه یافته ها می توان دریافت که زمان شروع و پایان برف در حوضه سفیدرود و زیرحوضه های آن دست خوش تغییرات بسیار جزیی بوده است. گستره برف پوش حوضه از ماه اکتبر آغاز و پس از افزایش به طرف دوره سرد سال، در ماه آوریل به کمترین حد خود می رسد. ماه بیشینه پوشش برف در تمام زیرحوضه ها ژانویه است. طی بازه زمانی مورد واکاوی، گستره برف در سال آبی 2007-2006 بیشینه و در سال 2010-2009 کمینه بوده است. یافته های حاصل از برازش آزمون ناپارامتریک من-کندال اصلا ح شده روی سری های زمانی سالانه گستره برفی حوضه بیانگر روند کاهشی و البته غیر معنی دار در بخش اعظم سطح حوضه است، ولی گاه روندهای افزایشی ملایم نیز دیده می شود. به لحاظ پراکنش مکانی، در مناطق مرکزی و شرقی حوضه روند کاهشی معنی دار گستره برفی دیده می شود و نرخ کاهش سالانه آن در برخی مناطق یادشده 77/17% به ازای هر دهه است. روندهای فصلی نیز کاهشی است. بیشترین نرخ کاهش مربوط به فصل زمستان است که در برخی مناطق به حدود 33% به ازای هر دهه نیز می رسد. برف خوان ها یکی از مهم ترین منابع تامین آب در ایران به شمار می روند. نوشتار پیش رو بر آن است که تغییرات گستره پوشش برف را در حوضه سفیدرود و زیرحوضه های آن واکاوی کند. برای دستیابی به این هدف از تصاویر سنجنده مادیس محصول MOD10cm در یک بازه زمانی نوزده ساله (2000-2019) بهره گرفته شد. پس از تجزیه و تحلیل تصاویر در محیط نرم افزار انوی، سطح برف در هر تصویر محاسبه و بر پایه آن، مقادیر ماهانه برای تمام دوره آماری استخراج و به محیط نرم افزار آرک جی.آی.اس. منتقل شد. برای بررسی روند تغییرات سالانه و فصلی از آزمون من-کندال اصلاح شده و برای برآورد نرخ تغییرات از تخمین گر شیب سن استفاده شد. بر پایه یافته ها می توان دریافت که زمان شروع و پایان برف در حوضه سفیدرود و زیرحوضه های آن دست خوش تغییرات بسیار جزیی بوده است. گستره برف پوش حوضه از ماه اکتبر آغاز و پس از افزایش به طرف دوره سرد سال، در ماه آوریل به کمترین حد خود می رسد. ماه بیشینه پوشش برف در تمام زیرحوضه ها ژانویه است. طی بازه زمانی مورد واکاوی، گستره برف در سال آبی 2007-2006 بیشینه و در سال 2010-2009 کمینه بوده است. یافته های حاصل از برازش آزمون ناپارامتریک من-کندال اصلا ح شده روی سری های زمانی سالانه گستره برفی حوضه بیانگر روند کاهشی و البته غیر معنی دار در بخش اعظم سطح حوضه است، ولی گاه روندهای افزایشی ملایم نیز دیده می شود. به لحاظ پراکنش مکانی، در مناطق مرکزی و شرقی حوضه روند کاهشی معنی دار گستره برفی دیده می شود و نرخ کاهش سالانه آن در برخی مناطق یادشده 77/17% به ازای هر دهه است. روندهای فصلی نیز کاهشی است. بیشترین نرخ کاهش مربوط به فصل زمستان است که در برخی مناطق به حدود 33% به ازای هر دهه نیز می رسد.

    کلیدواژگان: گستره برفی، سنجنده مادیس، آزمون من-کندال اصلاح شده، حوضه سفیدرود
  • فاطمه درگاهیان*، هنگامه شیراوند، سکینه لطفی نسب اصل صفحات 19-34

    شهر اهواز افزون بر منابع گرد و غبار داخلی به واسطه قرارگیری در مسیر عبور بادهای جنوب شرق - شمال غرب و بالعکس از بیشتر منابع کانون های گرد و غبار خارجی تاثیرپذیر است. در نوشتار پیش رو گرد و غبارهای داخلی و خارجی ازهم تفکیک و سهم عوامل اقلیمی در رخداد آن ها در شهر اهواز تعیین شد. برای این منظور از داده های مربوط به پارامترها و پدیده های اقلیمی موثر بر رخداد گرد و غبار استفاده شد. برای تعیین میزان اهمیت هر یک از عوامل اقلیمی در رخداد گرد و غبار از تحلیل و مقایسه شبکه های مختلف عصبی استفاده شد. در این بررسی 70% داده ها به عنوان داده آموزشی و 30% داده ها به عنوان داده تست وارد شبکه شد. به منظور ارزیابی دقت توابع مختلف، مجموع مربعات خطای داده های آموزشی و تست، خطای نسبی داده های آموزشی و تست و همچنین ضریب همبستگی بین مقادیر اندازه گیری شده و تخمین زده شده رخداد گرد و غبار و عوامل اقلیمی با یکدیگر مقایسه شد. در نهایت مدلی که کمترین میزان خطا و بیشترین ضریب همبستگی را نشان داد، به عنوان مدل بهینه برای بررسی سهم عوامل اقلیمی تاثیرگذار بر رخداد گرد و غبار داخلی و خارجی انتخاب شد. نتایج نشان داد؛ عامل باد با سرعت بیش از شش متر بر ثانیه و سپس باد کمتر از شش متر بر ثانیه، بیشترین نقش را در رخداد گرد و غبار داخلی ایفا کرده و تغییرات بارش در درجه سوم اهمیت موثر بوده است. در رخداد گرد و غبارهای خارجی به دلیل تاثیرپذیری از شرایط مناطق دوردست تر که کمابیش در خارج از مرز سیاسی ایران هستند، عواملی که بیشتر رخداد آن ها منطقه ای بوده است؛ مانند شاخص خشک سالی SPEI (شاخص بارش و تبخیر و تعرق استاندارد) و شاخص DTR (اختلاف دمای بین شب و روز)، در رخداد گرد و غبارهای فراگیر منطقه ای که به اهواز رسیده، اهمیت بیشتری داشته است.

    کلیدواژگان: پارامترهای اقلیمی، شاخص های اقلیمی، شبکه عصبی مصنوعی، گرد و غبار، منابع داخلی
  • فاطمه پروین، محمدجواد جمشیدی*، یوسف محمدی فر صفحات 35-53

    امروزه صنعت بوم گردی به یکی از منابع مهم درآمدی روستاییان تبدیل شده است. فناوری اطلاعات به عنوان توانمندساز و یکپارچه ساز شبکه ارزش در صنعت بوم گردی، می تواند در توسعه این صنعت نقش چشم گیری داشته باشد و افزون بر افزایش اشتغال محلی، درآمد مردم بومی را افزایش داده و قابلیت های مناطق روستایی را ارتقا دهد. نوشتار پیش رو با هدف ارایه الگویی برای توسعه صنعت بوم گردی در ایران با تاکید بر فناوری اطلاعات انجام شده و از نظر روش شناسی، پژوهشی کیفی است که با روش های تحلیل محتوا و دلفی انجام شده است. در روش تحلیل محتوا، شاخص های مدل اولیه استخراج شده و این مدل با روش دلفی تکمیل و آزمون شده است. جامعه آماری در روش تحلیل محتوا شامل تمامی متون مرتبط با موضوع پژوهش و در روش دلفی خبرگان و اساتید دانشگاهی متخصص در صنعت بوم گردی و گردشگری الکترونیکی بوده اند. روش نمونه گیری در روش تحلیل محتوا با استفاده از تمام شماری و در روش دلفی با استفاده از گلوله برفی صورت گرفته است. در روش دلفی سی نفر از خبرگان تا انتهای دور سوم با پژوهشگران همکاری کرده اند. بر اساس یافته های بخش اول پژوهش، 38 شاخص شناسایی و استخراج شده اند و در بخش دوم نیز 24 شاخص به آن ها افزوده شده است که از مجموع شاخص های شناسایی شده، شش مورد، مورد توافق خبرگان نبوده است. مدل نهایی پژوهش شامل 56 شاخص، 34 مولفه و 9 بعد (شامل ابعاد زیرساخت حقوقی - قانونی، زیرساخت مالی، زیرساخت تجارت سیار، مدیریت تبلیغات الکترونیکی، بازاریابی محتوایی، مدیریت ارتباط با مشتری، مدیریت منابع انسانی الکترونیک، مشارکت محلی و زیرساخت نرم افزاری) است. توجه به مدل استخراج شده از پژوهش حاضر می تواند زمینه ساز توسعه هرچه بیشتر صنعت بوم گردی در ایران با استفاده از قابلیت های فناوری اطلاعات باشد.

    کلیدواژگان: توسعه، صنعت بوم گردی، فناوری اطلاعات، گردشگری، گردشگری الکترونیک
  • شکرالله کیانی*، اکرم کریمخانی، احمد مزیدی صفحات 55-73

    شناسایی مناطق حساس و تهیه نقشه پهنه بندی خطر زمین لغزش، گام مهمی در مسیر پیشگیری و کاهش خسارت های ناشی از وقوع این پدیده است. حوضه هشتجین با داشتن چهره کوهستانی و با توجه به وضعیت زمین شناسی، لیتولوژی، اقلیمی و انسانی، شرایط لازم را برای شکل گیری حرکات لغزشی دارد؛ بنابراین هدف نوشتار پیش رو پهنه بندی خطر زمین لغزش در این منطقه است. در پژوهش حاضر حساسیت زمین لغزش برای حوضه آبریز هشتجین با توجه به ارزیابی کارایی نتایج حاصل از دو مدل رگرسیون لجستیک و آنفیس برای دستیابی به هدف پژوهش، تجزیه و تحلیل شد. با استفاده از تفسیر عکس های هوایی و بازدید میدانی، مناطق شاهد به عنوان متغیر وابسته، با جی.پی.اس ثبت و درادامه عوامل موثر بر ایجاد زمین لغزش در منطقه شامل شیب، جهت، خطوط ارتفاعی، فاصله از آبراهه، فاصله از گسل، فاصله از جاده، زمین شناسی، کاربری اراضی و بارش با توجه به مرور منابع مختلف، مطالعات میدانی و مشورت با کارشناسان شناسایی شد؛ سپس در محیط آرک جی.آی.اس لایه ها به مثابه متغیر مستقل تهیه و با ورود لایه های مذکور به محیط نرم افزار ترست، متلب به ترتیب مدل رگرسیون لجستیک و آنفیس اجرا شدند. نقشه نهایی خطر زمین لغزش منطقه در پنج کلاس خطرپذیری تهیه شد. در پژوهش حاضر از 25% نمونه های شاهد به عنوان داده های آزمون، به منظور سنجش میزان صحت مدل های مورد بررسی، استفاده شد. نتایج صحت سنجی کارایی مدل های پیش گفته با اجرای منحنی راک نشان داد که دقت مدل آنفیس و رگرسیون لجستیک به ترتیب برابر 23/88% و 45/86% بوده است. نتایج بر اساس مدل انفیس بیانگر آن است که حدود 4854 هکتار،  معادل 6/20% از منطقه هشتجین از نظر مخاطره زمین لغزش در کلاسه زیاد و خیلی زیاد قرار دارند.

    کلیدواژگان: رگرسیون لجستیک، زمین لغزش، انفیس، منحنی راک، هشتجین
  • سمیه خالقی*، محمد مهدی حسین زاده، زهرا هاشمی بوئینی صفحات 75-89

    در شرایط محیطی مختلف رودخانه ها پیچیدگی و تنوع زیادی دارند و عوامل مختلف طبیعی و انسانی بر رودخانه ها تاثیرگذار بوده و شرایط هیدرومورفولوژیکی آن ها را تغییر می دهد. در واقع تخریب هیدرومورفولوژیکی به علت مداخلات انسان و درنتیجه تعدیل کانال رودخانه، یکی از مهم ترین انواع و علل تغییرات رودخانه است. روش های متعددی برای بررسی هیدروژیومورفولوژی رودخانه ها ابداع شده است. یکی از این روش ها، شاخص کیفیت مورفولوژیکی است که به عنوان پروتکل جدیدی برای ارزیابی کیفیت مورفولوژیکی جریان رودخانه ارایه شده است؛ بنابراین هدف از نوشتار پیش رو طبقه بندی کیفیت مورفولوژیکی رودخانه با استفاده از شاخص کیفیت مورفولوژیکی در رودخانه حاجی عرب واقع در غرب شهرستان بویین زهرا است. این مطالعه شامل دو مرحله اصلی و سه مرحله فرعی است که روی هشت بازه اعمال شده است. در مرحله اول موقعیت عمومی منطقه بررسی شد و در مرحله دوم با استفاده از شاخص های مختلف کیفیت مورفولوژیکی رود ارزیابی شد است. با استفاده از برداشت های میدانی (نقشه برداری و نمونه برداری رسوب) و تصاویر ماهواره ای شاخص های مختلفی ازجمله شاخص عملکردی، شاخص مصنوعی و شاخص تعدیلی بر روی این رودخانه اعمال شده است. نتایج حاصله بیانگر این است که مقدار شاخص کیفیت مورفولوژیکی در بازه های مورد مطالعه بین 82/0% تا 74/0% است که در این میان حداکثر مقدار در بازه های 1، 2، 3، 6 با امتیاز 82/0 و حداقل مقدار در بازه 8 با امتیاز 74/0 است. درمجموع، از نظر کیفیت، رودخانه حاجی عرب در طبقه خوب قرار می گیرد و شرایط مناسبی دارد. شاخص مصنوعی در این رودخانه صفر است که نتیجه عدم دخالت انسان در رودخانه است؛ بنابراین پیشنهاد می شود که از این رودخانه با کیفیت مورفولوژیکی خوب با مدیریت درست و به جا حفاظت شود.

    کلیدواژگان: هیدرومورفولوژی، شاخص کیفیت مورفولوژیکی، مدیریت رودخانه، رودخانه حاجی عرب
  • صیاد اصغری سراسکانرود*، مریم محمدزاده شیشه گران، عادل زالی کرده مهینی صفحات 91-104

    یکی از مخاطراتی که در طی سال های اخیر در بسیاری از مناطق رخ داده، مخاطرات ناشی از حرکات دامنه ای است. شناسایی مناطق درمعرض حرکات دامنه ای و برآورد نرخ آن نقش مهمی در مدیریت و کنترل این پدیده دارد. تکنیک تداخل سنجی راداری به عنوان روش کارآمد در اندازه گیری جابه جایی سطح زمین است. به طوری که با استفاده از این فناوری امکان پایش حرکات کوچک سطح زمین به صورت پیوسته، با دقت بالا و در گستره وسیعی امکان پذیر است. این فناوری در بررسی مخاطرات طبیعی زمین ازجمله جابه جایی دامنه ای، فرونشست، زلزله و فعالیت های آتش فشانی بسیار متداول شده است. این تکنیک فاز گرفته شده از دو مجموعه داده رادار در دو زمان مختلف را مقایسه و با ایجاد اینترفروگرام، قادر به اندازه گیری تغییرات سطح زمین در دوره زمانی است. در نوشتار پیش رو، به منظور شناسایی و اندازه گیری زمین لغزش از تصاویر راداری سنتیل 1 سال های 2015 و 2020 استفاده شده است. به منظور پردازش اطلاعات نیز از نرم افزار SARSCAPE استفاده شده است. نقشه کاربری اراضی منطقه مورد مطالعه با استفاده از تصویر لندست 8 و با روش طبقه بندی شی ءگرا استخراج شد. نتایج پژوهش نشان داده است که تصاویر راداری از پتانسیل خوبی برای آشکارسازی ناپایداری دامنه ها و محاسبه جابه جایی آن ها برخوردار است. در بازه زمانی مورد مطالعه بیشترین میزان حرکات مواد دامنه ای 21 سانتی متر است که نشان دهنده فعال بودن منطقه از لحاظ حرکات دامنه ای است. روی هم گذاری نقشه زمین لغزش با لایه کاربری اراضی نیز موید رخداد بیشینه عرصه زمین لغزش در کاربری پوشش گیاهی و کشاورزی دیم است.

    کلیدواژگان: حرکات دامنه ای، تداخل سنجی راداری، تصاویر سنتینل 1، طبقه بندی شی ءگرا
  • زهرا ناصریان اصل، رضا قضاوی*، دانیال صیاد صفحات 105-119

    اکوتوریسم را می توان سفر مسیولانه به مناطق طبیعی تعریف کرد به طوری که محیط زیست و رفاه مردم محلی را حفظ کند و منجر به شناخت و آموزش و پرورش مردم شود. به منظور دستیابی به توسعه پایدار درزمینه اکوتوریسم در حوضه آبخیز با رویکرد مدیریت جامع، شناخت عناصر و پارامترهای کلیدی در حوضه آبخیز مهم است. هدف از نوشتار پیش رو ارایه و اولویت بندی استراتژی های مدیریتی به منظور رسیدن به اکوتوریسم پایدار در منطقه ونایی با شناسایی نقاط قوت، ضعف، فرصت و تهدیدهای منطقه درراستای رسیدن به این هدف است. پژوهش حاضر مبتنی بر روش توصیفی - تحلیلی - توسعه ای است. در این مطالعه از ماتریس تحلیلی سوات و برنامه ریزی کمی استفاده شد. در این راستا ابتدا عوامل داخلی (قوت و ضعف ها) و خارجی (فرصت و تهدیدها) بر اساس بازدید میدانی و قضاوت های کارشناسی شناسایی و ارزیابی شد. نتایج حاصل از امتیاز نهایی عوامل داخلی و خارجی به ترتیب برابر با 43/2 و 51/2 به دست آمد. بر این اساس، موقعیت استراتژیک منطقه مورد مطالعه با استفاده از ماتریس سوات از نوع محافظه کارانه (wo) به دست آمده است؛ همچنین با توجه به موقعیت استراتژیک به دست آمده، چهار استراتژی 1- استفاده از نیروی فعال و جوان روستا به منظور تامین نیروی خدمات اکوتوریستی؛ 2- افزایش اطلاع رسانی جاذبه های اکوتوریستی منطقه با همیاری و مشارکت مردم محلی؛ 3- توسعه زیرساخت های مورد نیاز برای توسعه اکوتوریسم پایدار با کمک دولت و جلب مشارکت های مردمی و 4- جذب سرمایه و کسب درآمد با در اختیار قراردادن مراکز اقامتی به مسافران و اکوتوریست ها برای منطقه تدوین شد. نتایج اولویت بندی استراتژی ها با استفاده از ماتریس برنامه ریزی کمی نشان داد که توسعه زیرساخت های مورد نیاز به منظور توسعه اکوتوریسم پایدار با کمک دولت و جلب مشارکت های مردمی با نمره نهایی جذابیت 92/4 در اولویت اول مدیریتی برای حوضه ونایی قرار دارد.

    کلیدواژگان: اکوتوریسم، اولویت بندی، ماتریس تحلیلی SWOT، برنامه ریزی کمی، روستای ونایی
|
  • Hirash Entezami, Firouz Mojarrad *, Mohammad Darand, Himan Shahabi Pages 1-18

    Snow reservoirs are one of the most important sources of water supply in Iran. This study aims to investigate the changes in snow cover in Sefidrood basin and its sub-basins. To achieve this goal, snow cover images of MODIS's MOD10cm product were used over a period of 19 years (2000 to 2019). After analyzing the images in ENVI software, the snow area of each image was calculated and, consequently, monthly values for all years of the study period were extracted and transferred to ArcGIS software. The modified Mann-Kendall test was applied to examine the annual and seasonal trends of snow cover. Then, the Sen’s slope estimator test was used to determine the rate of change. Based on the findings, it can be seen that the time of beginning and end of snow in Sefidrood basin and its sub-basins has undergone very little change. The snow cover of the basin starts in October and reaches its minimum in April after increasing towards the cold period of the year. January is the month with maximum snow cover in all sub-basins. During the period under review, the range of snow cover was maximum in the water year 2006-2007 and minimum in 2009-2010. Findings from the fit of the modified non-parametric Mann-Kendall test on the annual time series of the snow cover of the basin indicate a decrease and of course insignificant trend in most of the basin area, although sometimes slight increasing trends are also seen. In terms of spatial distribution, in the central and eastern regions of the basin, there is a significant decreasing trend of snow cover; its annual decreasing rate in some areas is 17.77% per decade. Seasonal trends are also decreasing. The highest rate of decrease is related to winter, which in some areas reaches about 33% per decade.

    Keywords: Snow Cover, MODIS, Modified Mann-Kendall Test, Sefidrood Basin
  • Fatemeh Dargahian *, Hengameh Shiravand, Sakineh Lotfi Nasbasl Pages 19-34

    In addition to domestic dust sources, Ahvaz city is affected by most of the foreign sources of dust which is mainly due to locating in the passage of southeast-northwest winds and vice versa. In this study, internal and external dusts were separated to determine the role of climatic factors in the occurrence of dust in Ahvaz. Therefore, the data related to parameters and climatic phenomena affecting the occurrence of dust have been used. Besides, the analysis and comparison of different neural networks have been applied to figure out the importance of each climatic factor in the occurrence of dust. In this study, 70% of the data are entered the network as educational data and 30% as test data. The square sum of educational data error and test data, the relative error of educational data test data and also the correlation coefficient between the measured and estimated values have been compared to evaluate the accuracy of different functions. Finally, the model showing the lowest error rate and the highest correlation coefficient has been selected as the optimal model to investigate the contribution of climatic factors affecting the occurrence of internal and external dust. The results show that wind factor with a speed of more than 6 meters per second and then the wind less than 6 meters per second have played the most important role in the occurrence of internal dust. Moreover, rainfall-changes factor is the third effective one. In the case of foreign dust, since Ahvaz is influenced by the conditions of more remote areas that are almost outside the political borders of Iran, drought factors, SPEI and DTR indices, are considered as the important factors in the occurrence of regional widespread dusts that reach Ahvaz.

    Keywords: Climate indices, Climatic parameters, Internal resources.Climatic Parameters, Climatic Indicators, artificial neural network, Dust, Internal resources
  • Fatemeh Parvin, Mohammad Javad Jamshidi *, Yousef Mohammadifar Pages 35-53

    Today, the ecotourism industry has become one of the important sources of income for the villagers. IT, as an empowerment and integrator of the value network in the ecotourism industry, can play a significant role in the development of this industry by increasing local employment, increasing the income of local people and capabilities of rural areas. This study aims to provide a model to develop ecotourism industry in Iran with an emphasis on IT. This research is a qualitative research that has been carried out by content analysis and Delphi methods. In the content analysis method, the indicators of the initial model have been extracted. Then, this model has been completed and tested by the Delphi method. The statistical population in the content analysis method included all texts related to the research topic and in the Delphi method were experts and university professors specializing in e-tourism and e-tourism industry which 30 experts cooperated until the end of the third round. Sampling method was done in content analysis method using counting and in Delphi method using snowball. Based on the findings of the first part of the research, 38 indicators have been identified, and in the second part, 24 indicators have been added to model, of which six of the identified indicators have not been agreed by experts. The research model includes 56 indicators, 34 components and 9 dimensions (including legal infrastructure, financial infrastructure, mobile commerce infrastructure, e-advertising management, content marketing, customer relationship management, e-HRM, local partnership and software infrastructure). Paying attention to the model extracted from this research can pave the way for the further development of the ecotourism industry in Iran by using the capabilities of IT.

    Keywords: Development, Ecotourism Industry, Information Technology, Tourism, E-Tourism
  • Shokrollah Kiani *, Akram Karimkhani, Ahmad Mazidi Pages 55-73

    Landslides are one of the most important environmental processes, especially in mountainous landscapes. Identifying sensitive areas and preparing a landslide risk zoning map is an important step in preventing and reducing the damage caused by this phenomenon. Hashtjin basin, with its mountainous face and considering the geological, lithological, climatic and human conditions, has the necessary conditions for the formation of landslides; therefore, the current study aims at landslide risk zoning in the given area. Therefore, landslide sensitivity analysis for Hashtjin watershed is evaluated according to the efficiency of the results obtained from two models of logistic regression and Anfis to achieve the research goal. Using the interpretation of aerial photographs and field visits, control areas, as a dependent variable, were recorded by GPS. Then, the factors affecting landslides in the area including slope, direction, elevation lines, distance from waterway, distance from fault, distance from road, geology, land use and rainfall were identified according to various sources, field studies and consultation with experts; Then, layers were prepared as independent variables in GIS Arc environment. Moreover, logistic and ANFIS regression models were implemented by entering the aforesaid layers into TERRSET and MATLAB software environment, respectively. The final landslide hazard map of the area was prepared in 5 hazard classes. In this study, 25% of the control samples were used as test data to measure the accuracy of the studied models. The results of validation of the performance of the mentioned models by performing the ROC curve showed that the accuracy of Anfis model and logistic regression were equal to 88.23 and 86.45%, respectively. The findings from Enfis model reveal that approximately 4854 hectares, equivalent to 20.6% of the Hashtjin area are in high and very high class in terms of landslide risk.

    Keywords: Logistic regression, Landslide, ANFIS, Roc curve, hashtjin
  • Somaiyeh Khaleghi *, Mohammad Mahdi Hosseinzadeh, Zahra Hashemi Boueini Pages 75-89

    Rivers have a lot of complexity and diversity in different environmental conditions, and various natural and human factors affect rivers and change their hydromorphological conditions. In fact, hydromorphological degradation is one of the most important types and causes of river changes which happens due to human interventions and consequently the adjustment of the river channel. Several methods have been developed to study the hydrogeomorphology of rivers. One of these methods is the morphological quality index, which has been proposed as a new protocol to assess the morphological quality of river flow. The present study aims to classify hydromorphological quality of the Haji-Arab River (which is located in the west of Bouin-Zahra city) by Morphological Quality Index (MQI). In this study, two main phases and three sub-phases are used for each phase and applied to eight spans. Various indicators such as: functionality index, artificiality index and adjustment index have been applied on this river. The results show that the amount of MQI in the studied intervals was between 0.82 to 0.74%. Among these, the maximum value was in the spans of 1,2,3,6 with a score of 0.82, while the minimum value was in the span of 8 with a score of 0.74.  In terms of quality, Haji-Arab River is on a good class and has good conditions. The functionality index in this river was zero, which was the result of non-intervention of human in the river. Therefore, it is suggested to protect Haji-Arab River appropriately by proper management.

    Keywords: Hydro Geomorphology, Morphological Quality Index, River management, Haji-Arab River
  • Sayyad Asghari Sarasekanrood *, Maryam Mohamadzadeh Shishegaran, Adel Zalikordemahini Pages 91-104

    The danger of amplitude movements is considered as one of the hazards that has occurred in many areas in recent years. Identifying the areas exposed to amplitude movements and estimating its rate plays an important role in managing and controlling this phenomenon. Radar interference technique is an efficient method in measuring ground surface displacement which makes it possible to monitor small movements of the earth surface continuously, with high accuracy and in a wide range. This technology has become very common in the study of natural disasters of the earth, including slope displacement, subsidence, earthquakes and volcanic activity. This technique compares the phase taken from two radar datasets at two different times and. Besides, creating an interrogram, it is able to measure changes on the earth surface over time. In the current study, the radar images of 2015 and 2020 have been applied in order to identify and measure landslides. SARSCAPE software has been used to process information. The land-use map of the study area was extracted using Landsat 8 image and object-oriented classification method. The findings reveal that radar images have a good potential to detect the instability of slopes and to calculate their displacement. During the study period, the maximum amount of material movement has been recorded as 21 cm, indicating the area is active in terms of amplitude movements. The overlap of the landslide map with the land use layer also confirms the maximum occurrence of landslides in the use of vegetation and rainfed agriculture.

    Keywords: Range Motion, Radar interference, Sentinel 1 images, Object-oriented classification
  • Zahra Naserianasl, Reza Ghazavi *, Daniyal Sayyad Pages 105-119

    Ecotourism was defined as the responsible travel to natural areas that conserves the environment, sustains the well-being of the local people, and involves interpretation and education. To achieve sustainable development in the watersheds with a comprehensive management approach, it is important to identify the important key elements and parameters. The main purpose of this study is to present and prioritize the best management strategies to achieve sustainable ecotourism in the Vennaei region. The strengths, weaknesses, opportunities, and threats of the region were identified via descriptive-analytical-developmental method. The SWOT analysis matrix was used to codify the best strategies for the region. Quantitative programming matrix were applied to arrange strategies. Therefore, first internal factors (strengths and weaknesses) and external factors (opportunities and threats) of the region have been identified and evaluated based on the field visits and expert judgments. The results of this study showed that the final score for internal factors and external factors are 2.43 and 2.51, respectively. Accordingly, the strategic position of the study area is conservative type (WO). Based on the results, four strategies were proposed for the study area including using the active and young force of the village to provide tourism services, increasing the information of the tourist attractions of the region through the cooperation and participation of local people, developing case infrastructure of ecotourism with the help of the government and the attraction of public participation, and increasing capital and income by providing accommodation centers for travelers and tourists. The results of prioritizing strategies using quantitative planning matrix revealed that the development of infrastructure required for the development of sustainable ecotourism with government assistance and attracting public participation is the top management priority for the Vennaei Basin with a final attractiveness score of 4.92.

    Keywords: Eco-tourism, Prioritization, SWOT Analytical Matrix, Quantitative Planning, Vennaei village