فهرست مطالب

تحقیقات سلامت در جامعه - سال هفتم شماره 2 (تابستان 1400)

مجله تحقیقات سلامت در جامعه
سال هفتم شماره 2 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/31
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سیاوش اعتمادی نژاد، خدیجه قیصر کوشکی*، جمشید یزدانی چراتی، سید احسان سمائی صفحات 1-8
    مقدمه و هدف

    یکی از روش‌های بسیار ارزشمند و پرکاربرد در غربالگری و ارزیابی بیماری‌های تنفسی و تشخیص اختلالات ریوی، اسپیرومتری افراد و مقایسه با مقادیر استاندارد است. هدف این مطالعه، اندازه‌گیری و مقایسه مقادیر اسپیرومتریک در افراد بزرگسال شهر اسفراین در شمال شرقی ایران بود.

    روش کار

    در این مطالعه مقطعی، اطلاعات دموگرافیک، تن‌سنجی (آنتروپومتری) و اسپیرومتری (بر اساس معیارهای انجمن قفسه سینه آمریکا) از 317 فرد بزرگسال عادی در تابستان 1398 به‌دست آمد. سپس مقادیر اندازه‌گیری‌شده FEV1 ،FVC ،FEF25-75 و PEF در جمعیت بزرگسال ایرانی با منابع استاندارد ECCS، Knudson، Morris و Pereira مقایسه شد. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار آماری SPSS نسخه 18 و آماره‌های توصیفی و تحلیلی (کلموگروف-اسمیرنوف، همبستگی پیرسون و آزمون تی زوجی) تجزیه‌وتحلیل شد.

    یافته‌ ها

     میانگین سنی و شاخص توده بدنی (BMI) به ترتیب 0/38 ± 29/63 سال و 0/19 ± 23/87 کیلوگرم بر مترمربع بود. یافته‌ها نشان داد مقادیر اندازه‌گیری‌شده FEV1 ،FVC ،FEF25-75 و PEF با منابع Knudson، Morris، ECCS و Pereira ارتباط معنی‌داری دارد (0/05>P).

    نتیجه‌گیری

    بر اساس مقایسه مقادیر اسپیرومتری اندازه‌گیری‌شده با استانداردهای جهانی مشخص شد استاندارد Morris همبستگی بسیار زیادی با تمامی مقادیر اسپیرومتریک اندازه‌گیری‌شده دارد و به‌عنوان یک مرجع استاندارد مناسب (سازگار) و قابل اجرا در جمعیت مطالعه‌شده شناخته شد.

    کلیدواژگان: اسپیرومتری، استانداردهای مرجع، بزرگسالان، تست های عملکرد ریوی
  • مختار رمضانپور، مریم جمالی، مصطفی روشن روان* صفحات 9-19
    مقدمه و هدف

      عدالت یکی از جنبه های اساسی در ارایه خدمات سلامت است. پاسخگویی نیز یکی از مولفه های مورد نظر سیاست گذاران و مدیران نظام های سلامت است و توجه به این موضوع در سازمان های بهداشتی و درمانی اهمیت ویژه ای دارد. هدف مطالعه حاضر، بررسی ارتباط عدالت سازمانی با پاسخگویی به بیماران مراجعه کننده به بیمارستان است.

    روش کار

    در این پژوهش توصیفی-تحلیلی، از 387 نفر از کارکنان و 478 نفر از بیماران مراجعه کننده به بیمارستان های منتخب استان خراسان شمالی نمونه گیری انجام شد. ابزار سنجش عدالت سازمانی پرسش نامه نیهوف و مورمن بود. برای سنجش پاسخگویی به بیماران از پرسش نامه سازمان بهداشت جهانی استفاده شد.

    یافته ها

     یافته ها نشان داد میزان عدالت توزیعی در بین کارکنان در بیمارستان های دولتی استان خراسان شمالی نسبت به بیمارستان تامین اجتماعی بیشتر است. میزان پاسخگویی به بیماران با افزایش میزان عدالت سازمانی، اختلاف معنی داری داشت (P≤0/05) و افزایش یافت.

    نتیجه گیری

    با اهمیت دادن به عدالت سازمانی می توان امید را در بین کارکنان برای پاسخگویی به بیماران ارتقا بخشید و از این طریق یکی از چالش های بزرگ نظام بهداشت و درمان کشور یعنی میزان رضایت مندی بیماران را برطرف کرد.

    کلیدواژگان: بیمارستان، پاسخگویی، عدالت سازمانی
  • سید مهدی موسوی، سعید یزدانی راد، مرضیه صادقیان، مهسا جهادی نائینی* صفحات 20-30
    مقدمه و هدف

    شیوع بیماری کووید 19 باعث ایجاد اختلالات روانی متعددی ازجمله خودبیمارانگاری شده است. هدف از مطالعه حاضر بررسی خودبیمارانگاری ناشی از بیماری کووید 19 و عوامل وابسته به آن در میان کارکنان یک پالایشگاه نفت است.

    روش کار

    در این مطالعه مقطعی، نمونه پژوهش شامل کارکنان مشاغل مختلف یک پالایشگاه نفت بود. نمونه ها با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده و بر اساس معیارهای ورود انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسش نامه اطلاعات دموگرافیک، پرسش نامه محقق ساخته و پرسش نامه ایوانز بود. پرسش نامه ها و راهنمای تکمیل آن ها از طریق شبکه های اجتماعی برای جامعه فرستاده شد. 78 درصد از پرسش نامه های توزیعی به درستی تکمیل و به تیم پژوهش عودت داده شدند. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 و آزمون های توصیفی و آزمون تحلیل واریانس یک طرفه و ضریب همبستگی پیرسون تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

     نتایج مطالعه حاضر نشان داد از 275 نفر حاضر در مطالعه، 186 نفر امتیاز 1 تا 20 را کسب کردند و در گروه افراد سالم قرار گرفتند. همچنین 89 نفر علایم خفیف تا شدید این اختلال را داشتند. نتایج آزمون تحلیل واریانس یک طرفه نشان داد نمره خودبیمارانگاری در گروه های مختلف متغیرهای سن، مدت اشتغال، استفاده از وسایل حفاظت فردی، سابقه ابتلا به کووید 19 و اهتمام به اقدامات پیشگیرانه به طور معناداری متفاوت است (0/05> P).

    نتیجه گیری

     از آنجا که شرایط محیط کاری ارتباط معنی داری با افزایش یا کاهش میزان خودبیمارانگاری ناشی از بیماری کووید 19 دارد، بهبود شرایط محیط کاری به افزایش رعایت پروتکل های بهداشتی و کاهش میزان اختلال خودبیمارانگاری در بین کارکنان منجر می شود.

    کلیدواژگان: خودبیمارانگاری، کووید 19، محیط کاری
  • الهام موحد، کیوان صائب*، فرشید پژوم شریعتی، آپتین راهنورد صفحات 31-41
    مقدمه و هدف

    پساب های خروجی از فاضلاب شهری حاوی مقادیر زیادی مواد مغذی نیترات و فسفات است؛ ریزجلبک ها به دلیل سازگاری با محیط زیست و توانایی تولید محصولات باارزش، به عنوان یک زیست واکنشگر برای جذب مواد مغذی موجود در پساب مورد توجه قرار گرفته است. در مطالعه حاضر تاثیر سیکل های نوری و غلظت زیست توده ریزجلبک بر حذف نیترات و فسفات از پساب فاضلاب شهری بررسی شد.

    روش کار

    در این تحقیق ابتدا ریزجلبک کلرلا ولگاریس در یک زیست راکتور نوری غشایی با شدت نور 300 میکرومول فوتون در سه سیکل نوری (12ساعت روشنایی- 12 ساعت تاریکی، 16ساعت روشنایی- 8 ساعت تاریکی، و در سیکل نهایی 24 ساعت روشنایی) کشت داده شد. سپس بهترین سیکل نوری در پساب فاضلاب شهری در غلظت های ثابت ریزجلبک (0/5، 1، 1/5) گرم بر لیتر بررسی شد.

    یافته ها

    با توجه به نتایج به دست آمده، بیشترین نرخ رشد (2/3 گرم بر لیتر) و بیشترین مقدار حذف نیترات و فسفات (87 و 86 درصد) در سیکل نوری 24-0 به دست آمد. در ادامه غلظت 1 گرم بر لیتر از ریزجلبک در سیکل 24-0 بیشترین مقدار حذف نیترات و فسفات از پساب فاضلاب شهری سنتزی به ترتیب 91 و 87 درصد ثبت شد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان می دهد سیکل های تاریکی و روشنایی و غلظت های اولیه تلقیح ریزجلبکی تاثیر انکارناپذیری بر رشد ریزجلبک ها داشته است. همچنین تاثیر قابل توجهی در حذف نیترات و فسفات از فاضلاب شهری از طریق کشت ریزجلبک ها داشته است که با بهینه کردن شرایط نوری و غلظت زیست توده این درصد حذف افزایش یافته است.

    کلیدواژگان: پساب فاضلاب شهری، حذف نیترات و فسفات، ریزجلبک، سیکل نوری، غلظت زیست توده
  • راضیه دهلانی، علی حسین خانی، امید میرزایی فندخت*، زینب مرادی سیرچی صفحات 42-51
    مقدمه و هدف

    بهزیستی اجتماعی دانشجویان به عنوان قشری تاثیرگذار که با تجارب مختلف در جامعه، دانشگاه و خانواده مواجه هستند، تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار دارد؛ بنابراین هدف مطالعه حاضر بررسی نقش مولفه های سرسختی روان شناختی و عواطف (عاطفه مثبت و منفی) در پیش بینی بهزیستی اجتماعی دانشجویان بود.

    روش کار

    روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل تمامی دانشجویان دانشکده پرستاری و مامایی شهر قاین در سال تحصیلی 1400-1399 بودند که به روش نمونه گیری در دسترس و با استفاده از جدول گجرسی و مورگان، 180 نفر انتخاب شدند و به پرسش نامه ها به صورت آنلاین پاسخ دادند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل مقیاس سرسختی روان شناختی کیامرثی و همکاران (1377)، مقیاس ارزیابی عاطفه مثبت و منفی واتسون و همکاران (1988) و خرده مقیاس بهزیستی اجتماعی کیز و ماگیارمو (2003) بود. برای تحلیل داده ها از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه به شیوه هم زمان با نرم افزار SPSS نسخه 25 استفاده شد.

    یافته ها

     نتایج نشان داد همبستگی بین عاطفه مثبت و سرسختی روان شناختی با بهزیستی اجتماعی مستقیم، اما همبستگی بین عاطفه منفی با بهزیستی اجتماعی معکوس و معنا دار بود (0/01>P). همچنین نتایج رگرسیون نشان داد عواطف و سرسختی روان شناختی 40 درصد از واریانس بهزیستی اجتماعی را تبیین می کند.

    نتیجه گیری

     نتایج بر بهبود ویژگی سرسختی روان شناختی و ارتقای عاطفه مثبت در راستای افزایش بهزیستی اجتماعی دانشجویان در ایام کرونا تاکید می کند.

    کلیدواژگان: بهزیستی اجتماعی، دانشجویان، سرسختی روانشناختی، عاطفه مثبت و منفی
  • جواد حدادی، محمد تقی پور*، ارسلان قربان پور صفحات 52-60
    مقدمه و هدف

    بر اساس مطالعات اپیدمیولوژی در حیطه کار و سلامت، شیوع اختلالات اسکلتی-عضلانی در دندان پزشکان رو به افزایش است. با توجه به اهمیت پیشگیری از اختلالات اسکلتی-عضلانی در بین دندان پزشکان، مطالعه حاضر با هدف تعیین شیوع اختلالات عضلانی-اسکلتی و درگیری های مختلف بدنی و عوامل مرتبط با آن در دندان پزشکان شهر بجنورد انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه توصیفی-مقطعی در سال 1397، 28 نفر از دندان پزشکان شهر بجنورد به روش سرشماری هدفمند انتخاب شدند و پرسش نامه های نوردیک از طریق مصاحبه تکمیل شد. داده ها به کمک نرم افزار SPSS نسخه 22 با آزمون های توصیفی، مجذورکای و تی تست تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

     میانگین سن و سابقه کار افراد شرکت کننده به ترتیب 6/32±38/32 و 8/02±12/57 سال به دست آمد. مطالعه روی 18 مرد و14 زن نشان داد نواحی پشت (75 درصد)، گردن (71/4 درصد)، شانه ها (60/7 درصد) و کمر (50 درصد) بیشترین درصد شیوع درد یا ناراحتی را داشته است. درد ناحیه گردن و شانه در زنان شیوع بیشتری داشت (0/008= P). آزمون مجذور کای نشان داد با افزایش سن و سابقه کار، شانس ابتلا به این اختلالات افزایش می یابد. همچنین آزمون تی نشان داد افراد دارای شاخص توده بدنی (BMI) کمتر یا بیشتر از حد استاندارد، بیشتر در معرض اختلالات عضلانی-اسکلتی قرار دارند.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد شیوع علایم اختلالات عضلانی-اسکلتی در گردن و اندام فوقانی زیاد است. با توجه به این موضوع، اجرای برنامه های مداخله ای ارگونومی و تمرینات پیشگیرانه فیزیوتراپی در محیط کار، آموزش و آگاه سازی دندان پزشکان از آسیب های واردشده ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: اختلالات اسکلتی-عضلانی، پرسشنامه نوردیک، دندانپزشک، شیوع
  • زینب عامری، پرویز عسگری*، علیرضا حیدرئی، سعید بختیارپور صفحات 61-71
    مقدمه و هدف

    سرطان خون یکی از انواع شایع سرطان است که به مجموعه بیماری هایی گفته می شود که سلول های نافرمان، جزء مجموعه دستگاه گردش خون بدن انسان هستند. هدف این پژوهش، مقایسه اثربخشی آموزش های معنویت درمانی و روان شناسی مثبت نگر بر خوش بینی در بیماران مبتلا به سرطان خون بود.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه شاهد بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمام افراد مبتلا به بیماری سرطان خون مراجعه کننده به بیمارستان ولیعصر شهر خرمشهر در سال 1398 به تعداد 98 نفر بودند که از بین آن ها، 45 بیمار (سه گروه 15 نفره) به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. به منظور گردآوری داده ها از پرسش نامه خوش بینی شیر و کارور (1993) استفاده شد. گروه های آزمایش تحت آموزش معنویت درمانی (12 جلسه 90 دقیقه ای) و روان شناسی مثبت نگر (14 جلسه 90 دقیقه ای) قرار گرفتند؛ اما گروه شاهد هیچ گونه مداخله ای دریافت نکرد. داده ها با استفاده از آزمون آماری تحلیل کوواریانس تک متغیره تجزیه وتحلیل شد.

    یافته ها

     نتایج نشان داد هر دو درمان معنویت درمانی و روان شناسی مثبت نگر بر افزایش خوش بینی در بیماران مبتلا به سرطان خون اثربخش بودند (0/001>P) و بین اثربخشی آموزش های معنویت درمانی و روان شناسی مثبت نگر بر افزایش خوش بینی در بیماران مبتلا به سرطان خون، تفاوت معنی داری به نفع آموزش معنویت درمانی وجود داشت (0/001>P) و این نتیجه تا مرحله پیگیری تدوام داشت.

    نتیجه گیری

     بر اساس نتایج پژوهش می توان از معنویت درمانی و روان شناسی مثبت نگر به منظور افزایش خوش بینی در بیماران مبتلا به سرطان خون بهره برد.

    کلیدواژگان: خوش بینی، روانشناسی مثبت نگر، سرطان خون، معنویت درمانی
  • زینب حمزه گردشی، فروزان الیاسی، محمود موسی زاده، ایمانه احمدی، مریم احمدیان، فاطمه انصاری* صفحات 72-85
    مقدمه و هدف

    ناباروری ازجمله شرایط تاثیرگذار بر کیفیت زندگی است. ناباروری و عوامل مرتبط با آن از طریق جسمی و روانی کیفیت زندگی را کاهش می دهد. با توجه به اهمیت نقش کیفیت زندگی در موفقیت درمان، این مطالعه با هدف مروری بر مداخلات غیردارویی مرتبط با بهبود کیفیت زندگی زنان نابارور انجام شد.

    روش کار

    برای انجام این پژوهش در پایگاه های اطلاعات علمی Magiran، Google Scholar، PubMed، ScienceDirect، Embase، Scopus و IranMedex از سال 2010 تا 2021 جست وجوی سیستماتیک انجام شد. داده ها از مطالعاتی استخراج شد که با اهداف مطالعه مطابق بود. 23 مقاله مرتبط استخراج و استفاده شد. کیفیت مقالات بر اساس ابزار ارزیابی خطر سوءگیری کاکراین (Risk of bias Cochrane) ارزیابی شدند.

    یافته ها

     در مجموع 23 مطالعه با معیارهای بررسی پیمایشی مطابقت داشتند. 11 مطالعه در پنج سال گذشته منتشر شده و 13 مورد از ایران نشیت گرفته بودند. مداخلات روان شناختی بیشترین مطالعه را داشته است که در 15 مطالعه (65/2 درصد) بررسی شده به ترتیب مداخلات چندجانبه 6 مطالعه (26 درصد) و مداخلات مکمل 2 مطالعه (8/6 درصد) را شامل شد. بیشتر مداخلات کیفیت زندگی شرکت کنندگان را بهبود بخشید. در  این مطالعه، بیشترین خطر سوگیری در مقالات (سوگیری عملکرد، سوگیری تشخیص) و کمترین مقاله در سوگیری تشخیص بود.

    نتیجه گیری

     با توجه به اینکه بیشتر مداخلات غیردارویی، به خصوص در حوزه روان شناختی کیفیت زندگی زنان نابارور را بهبود می بخشد، پیشنهاد می شود همراه با درمان های رایج ناباروری، ارایه خدمات مشاوره ای موثر و برنامه ریزی برای ارتقای کیفیت زندگی آنان مورد توجه ویژه قرار گیرد. با این وجود، برای اتخاذ بهترین مداخلات و ایجاد تغییر در سیاست، همچنان به تحقیقات بیشتر مبتنی بر فرهنگ نیاز است.

    کلیدواژگان: روانشناختی، زنان، ناباروری، کیفیت زندگی، مداخلات
|
  • Siavash Etemadinezhad, Khadijeh Gheysar Koushki*, Jamshid Yazdani Charati, Seyed Ehsan Samaei Pages 1-8
    Introduction and purpose

    One of the most valuable and widely used methods in screening and evaluating respiratory diseases and diagnosing lung disorders is spirometry and comparing its value with standard references. Therefore, the present study aimed to measure and compare spirometric values among adults in Esfarayen (northeastern Iran).

    Methods

    In this cross-sectional study, demographic, anthropometric, and spirometry data (based on American Thoracic Society criteria) were obtained from 317 normal adults in the summer of 2019. Thereafter, the Forced vital capacity  (FVC), forced expiratory volume in 1 s  (FEV1), forced expiratory flow at 25-75% of the pulmonary volume (FEF25-75), and peak expiratory flow (PEF) values in Iranian adult population were compared with predictions from Economic Community for Coal and Steel (ECCS), Knudson, Morris, and Pereira standardized references Data was analyzed in SPSS (version 18) using descriptive and analytical statistics (Kolmogorov-Smirnov, Pearson correlation and Paired sample t-test).

    Results

    The mean scores of age and Body Mass Index (BMI) of subjects were reported as 29.63±0.38 years and 23.87±0.19 kg/m2, respectively. Statistical analysis demonstrated that the measured values of FVC, FEV1، FEF25-75, and PEF were significantly correlated with Knudson, Morris, ECCS, and Pereira references (P<0.05).

    Conclusion

    The comparison of the measured spirometric values with the international standards revealed that the Morris standard had a very high correlation with all the measured spirometric values. Therefore, this standard was identified as a suitable (consistent) and applicable reference in the study population.

    Keywords: Adult, Pulmonary function tests, Reference standards, Spirometry
  • Mokhtar Ramezanpoor, Maryam Jamali, Mostafa Roshanravan* Pages 9-19
    Introduction and purpose

    Justice is one of the basic aspects of providing healthcare services. Accountability is also one of the components considered by policymakers and managers of healthcare systems and paying attention to this issue in healthcare organizations is of special importance. This study aimed to investigate the relationship between organizational justice and responding to patients referring to the hospital.

    Methods

    In this descriptive-analytical study, the samples were chosen from 387 employees of and 478 patients referring to selected hospitals in North Khorasan Province, Iran. The instrument for measuring organizational justice was the Niehoff and Morman questionnaire and the World Health Organization questionnaire was used to assess the responsiveness of hospitals' employees to patients.

    Results

    The results showed that the rate of distributive justice among the employees was higher in public hospitals in North Khorasan Province than in the social security hospital. A significant difference was observed between the rate of responsiveness to the patients and an increase in the level of organizational justice (P≤0.05), which was increased.

    Conclusion

    It can be concluded that by giving importance to organizational justice, it is possible to promote hope among employees to respond to patients, and consequently, solve one of the greatest challenges of the country's healthcare system, namely patient satisfaction.

    Keywords: Accountability, Hospital, Organizational justice
  • Seyed Mahdi Mousavi, Saeid Yazdanirad, Marzieh Sadeghian, Mahsa Jahadi Naeini* Pages 20-30
    Introduction and purpose

    The prevalence of COVID-19 disease has led to many mental disorders, including hypochondriasis. This study aimed to investigate the hypochondriasis caused by COVID-19 disease and its related factors among the staff of an oil refinery located in the south of Iran.

    Methods

    In this cross-sectional study, the study sample included workers with different occupations in an oil refinery. Subjects were selected through a random sampling approach based on the inclusion criteria. The instruments used in this study included a demographic questionnaire, a researcher-made questionnaire, and Evans Questionnaire. Questionnaires and instructions were provided to the workers through social media networks. In total, 78 percent of the questionnaires were completed correctly and returned to the research team. Data were analyzed using SPSS software (Version 22)  through descriptive tests, analysis of variances (ANOVA), and Pearson correlation coefficient.

    Results

    Based on the obtained results, 186 out of 275 cases obtained a score from 1 to 20 and were included in the group of healthy individuals. In addition, 89 cases showed mild to severe symptoms of hypochondriasis. The results of the one-way ANOVA analysis indicated that the hypochondriasis score was significantly different in different groups of variables of age, jobs experiences, the application of protective means, history of COVID-19, and attention to preventive measures (P<0.05).

    Conclusion

    The condition of the workplace has a significant relationship with the prevalence of hypochondriasis symptoms caused by COVID-19. Therefore, the improvement of the workplace environment can increase the probability of compliance with health protocols and reduce the rate of hypochondriasis among the staff.

    Keywords: COVID-19, Hypochondriacal neurosis, Workplace
  • Elham Movahed, Keivan Saeb*, Farshid Pajoum Shariati, Aptin Rahnavard Pages 31-41
    Introduction and purpose

    Municipal wastewater effluents contain high amounts of nitrate and phosphate nutrients. Microalgae have been considered as a bioreactor to absorb nutrients in wastewater due to their environmental friendliness and ability to produce valuable products. In the present study, the effects of light-dark cycles and microalgae biomass concentrations on the nitrate and phosphate removal from municipal wastewater were investigated.

    Methods

    In this study, Chlorella vulgaris (green microalgae) was first cultured in a membrane photobioreactor with a light intensity of 300 μmol photons in three light cycles (12 h light-12 h dark, 16 h light-8 h dark, and 24 h light and 0-h dark). Afterward, the best light cycle in municipal wastewater effluent was investigated at constant concentrations of microalgae (0.5 g L-1, 1 g L-1, and 1.5 g L-1).

    Results

    According to the results, the highest growth rate (2.3 g L-1) and the highest amount of nitrate and phosphate removal (87% and 86%) were obtained in the 24-0 light cycle. Following that, the concentration of 1 g L-1 of microalgae in the 24-0 light cycle was recorded as the highest amount of nitrate and phosphate removal from municipal wastewater (91% and 87%, respectively).

    Conclusion

    The results indicated that light-dark cycles and initial concentrations of microalgal inoculation could have an undeniable effect on the growth of microalgae. Moreover, it could have a significant impact on the removal of nitrate and phosphate from municipal wastewater through microalgae cultivation. This removal percentage increased with the optimization of light conditions and biomass concentration.

    Keywords: Biomass concentration, Light cycle, Microalgae, Municipal wastewater effluent, Nitrate, phosphate
  • Razie Dehlani, Ali Hossein Khani, Omid Mirzaei Fandokht*, Zeynab Moradi Sirich Pages 42-51
    Introduction and purpose

    The social well-being of the students as an influential group, who face different experiences in society, university, and family, is affected by various factors. Therefore, this study aimed to investigate the role of psychological hardiness components and emotions (positive and negative) in predicting the students' social well-being.

    Methods

    This study was conducted based on a descriptive-correlational research method. The statistical population included all students at the School of Nursing and Midwifery in Ghaen, Iran, during the academic year 2020-21. The samples (n=180) were selected using the convenience sampling method, as well as Gajresi and Morgan table. They were then asked to answer the questionnaires online. The data were collected using the Psychological Hardiness Scale (Kiamarsi et al., 1998), Positive and Negative Affect Schedule (Watson et al., 1988), as well as the Social Well-being Subscale (Keyes and Magyar-Moe, 2003). The obtained data were analyzed in SPSS software (version 25) through the Pearson correlation test and multiple regressions simultaneously.

    Results

    The results showed a direct correlation between positive emotion and psychological hardiness with social well-being; however, there was an inverse and significant association between negative emotion and social well-being (P<0.01). Moreover, the results of the regression revealed that emotions and psychological hardiness explained 40% of the variance in social well-being.

    Conclusion

    The results emphasize the development of psychological hardiness and the promotion of positive emotion in order to increase the social well-being of students during Coronavirus disease-2019 pandemic.

    Keywords: Positive, negative emotion, Psychological hardiness, Social well-being, Students
  • Javad Hadadi, Mohammad Taghipour*, Arsalan Ghorbanpour Pages 52-60
    Introduction and purpose

    According to epidemiological studies in the healthcare field, the prevalence of musculoskeletal disorders is increasing among dentists. Since the prevention of such disorders is crucial, the present study was conducted to determine the prevalence of musculoskeletal disorders and various physical interactions and related factors among dentists in Bojnourd.

    Methods

    The present study is descriptive cross-sectional. A total of 28 dentists in Bojnourd were selected by purposive sampling. The Nordic questionnaire was completed through an interview. Data were analyzed by SPSS software (V 22) using descriptive tests, Chi-square, and T-test.

    Results

    The mean age and work experience of the subjects were 38.32±6.32 and 12.57±8.02 years, respectively. A study on 18 men and 14 women indicated the highest percentage of pain or discomfort in the back (75%), neck (71.4%), shoulders (60.7%), and waist (50%). The prevalence of neck and shoulder pain was higher in women (P=0.008). The Chi-square test showed that these disorders intensify with increasing age and work experience. Also, the t-test showed that individuals with BMI higher or lower than normal are more prone to musculoskeletal disorders.

    Conclusion

    A high prevalence of musculoskeletal disorders was observed in the neck and upper extremity. Regarding this issue, interventional ergonomics and preventive physiotherapy exercises in the workplace, training, and informing dentists about the injuries seems necessary.

    Keywords: Dentist, Musculoskeletal disorders, Nordic Questionnaire, Prevalence
  • Zeinab Ameri, Parviz Asgari*, Alireza Heidarei, Saeed Bakhtiyarpour Pages 61-71
    Introduction and purpose

    Leukemia is one of the most common types of cancer, which is a set of diseases in which disobedient cells are part of the human body’s circulatory system. This study aimed to compare the effectiveness of spiritual therapy and positive psychology training on optimism in patients with leukemia.

    Methods

    The present study was a quasi-experimental study with a pretest, posttest, and follow-up design, and a control group. The statistical population of the study included all patients with leukemia who were referred to Valiasr Hospital in Khorramshahr, Iran, in 1398, of whom 45 patients (three groups of 15) were selected by purposive sampling. Scheier and Carver's optimism questionnaire (1993) was used for data collection. The experimental groups underwent individual spiritual therapy (12 sessions 90 minutes) and positive psychology training (14 sessions 90 minutes); however, the control group received no training. Data were analyzed using ANCOVA statistical method.

    Results

    The results showed that both spiritual therapy and positive psychology training were effective to increase optimism in patients with leukemia (P<0.001). Moreover, the results revealed that there was a significant difference between the effectiveness of spiritual therapy and positive psychology training on the increase of optimism in patients with leukemia in favor of spiritual therapy (P<0.001) and this result was consistent in the follow-up period as well.

    Conclusion

    Based on the obtained results, it can be concluded that spiritual therapy and positive psychology can be used to increase optimism in patients with leukemia.

    Keywords: Leukemia, Optimism, Positive psychology, Spiritual therapy
  • Zeinab Hamzehgardeshi, Forouzan Elyasi, Mahmood Moosazadeh, Imaneh Ahmadi, Maryam Ahmadian, Fatemeh Ansari* Pages 72-85
    Introduction and purpose

    Infertility and its related factors are among the conditions affecting and reducing the quality of life in both physical and psychological dimensions. Given the critical importance of the role played by the quality of life in the success of treatment, the present study aimed to assess the non-pharmacological interventions made to improve the quality of life among infertile women.

    Methods

    A systematic search was conducted on Scientific Information Database, including MagIran, Google Scholar, PubMed, ScienceDirect, Embase, Scopus, and IranMedex from 2010- 2021. Data were extracted from all the studies that met the eligibility criteria based on the aims of the study. A total of 23 related articles were extracted and used. The quality of the articles was assessed based on the Risk of bias Cochrane.

    Results

    A total of 23 articles met the eligibility criteria for a scoping review, 11 studies were published within the last five years, and 13 articles were performed In Iran. Psychological interventions were the most studied, and  15 (65.2%) evaluated studies included multilateral interventions (6;26%)  and complementary interventions (2; 8.6%). The majority of interventions improved the quality of life among the studied participants. In this study, the highest risk of bias was related to performance and detection, and the lowest number of articles were related to detection bias.

    Conclusion

    The majority of non-pharmaceutical interventions, especially in the field of psychology, are effective in the enhancement of infertile women’s quality of life. Therefore, it is suggested that special attention be devoted to effective counseling services and planning, along with common infertility treatments, to improve their quality of life. Nevertheless, more culture-based research is required to make more effective interventions and change the policies.

    Keywords: Infertility, Interventions, Psychological, Quality of life, Women