فهرست مطالب

پژوهشنامه آموزش زبان و ادبیات عرب - پیاپی 3 (تابستان 1400)

پژوهشنامه آموزش زبان و ادبیات عرب
پیاپی 3 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مهناز مهدی زاده* صفحات 13-39
    قرآن به عنوان نیکوترین نماد زبان عربی، سرشار از جلوه های بدیع و بی بدیلی است که برآمده از زیرساخت ها و ارکان اساسی آن همچون صرف، نحو و بلاغت واست.در این میان علم صرف با رویکردهای گسترده ، سهم بسزایی در آرایش این زبان داشته است...و با ارایه ی شواهد قرآنی به بیان پدیده های صرفی بکار رفته در قرآن مبادرت ورزیده و تاثیری که برخی از افعال و اسماء در لفظ و معنای آیات قرآن کریم داشته است را مورد بررسی قرار دهیم.از وجوه زیبایی آیات قرآن کریم گزینش ساختار و وزن صرفی مناسب برای الفاظ است. این ساختارها و اوزان متنوع همگی در راستای اغراض بلاغی ویژه و در نهایت زیبایی قرار گرفته اندکه شناخت آن جنبه هایی از اعجاز آیات را روشن میکند.ظرافت معنایی، ظرافت آوایی و تناسب با بافت از مهم ترین ظرایف قرآن در کاربرد پدیدهای صرف است که در شبکه ای منسجم و منظم، آیات جای گرفته اند. در این مقاله با بررسی برخی از پدیده های صرفی اثر آن را در سیاق آیات مورد بررسی قرار می دهیم.
    کلیدواژگان: افعال، بلاغت، پدیده های صرفی، ظرافت آوایی، ظرائف قرآن
  • حسن فضل* صفحات 41-66

    همگام با پیشرفت و تعالی روزافزون علم و فناوری، آموزش و روش های تدریس نیز به مرور تغییر کرده و روش های سنتی جای خود را به روش های نوین داده است. معلمان عربی هم به مثابه معلمان دیگر، خود را به روش ها و فنون نوین مجهز ساخته تا بهتر و ساده تر بتوانند در فراگیران تغییر ایجاد کرده و در تفهیم بیشتر درس عربی موثر باشند. مقاله پیش رو به روش های گوناگون تدریس زبان عربی در زمینه های ترجمه، قواعد، حوار و حل تمرین پرداخته است. هدف نویسنده بر آن است که با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی، از طریق پژوهش و مداقه در برخی مقالات و نگاشته ها، به معرفی روش های گوناگونی بپردازد که سودمند و موثر می باشند. تعدادی از این روش ها توسط دبیران عربی در طول سالها در دوره های اول و دوم متوسطه به کار گرفته شده و برخی حاصل تجربه بیش از سی وپنج سال تدریس نگارنده در دوره های مختلف تحصیلی در آموزش دروس مختلف به ویژه در درس عربی بوده است. در کنار بیان تجارب مفید، به راهبردهایی توجه و تاکید شده که در تفهیم و یادگیری بهتر و ساده تر فراگیران موثر بوده است.

    کلیدواژگان: آموزش عربی، روش های تدریس، راهبردها، معلم عربی، فراگیران
  • محمدعلی کاظمی تبار* صفحات 67-82
    یکی از موضوعات بسیار حیاتی در آموزش زبان های خارجی، توجه به ابعاد روان شناختی آن است؛ زیرا بین زبان و تفکر از یک سو و ابعاد روحی روانی انسان از سوی دیگر، پیوندی عمیق و ناگسستنی وجود دارد. از همین رو نادیده گرفتن مبانی روان شناختی آموزش زبان یا بی توجهی به آن، فرایند یاددهی-یادگیری را با چالش های فراوان روبه رو می کند. هدف از انجام این پژوهش که به روش تحلیلی توصیفی انجام شد، تبیین میزان تاثیر توجه به ابعاد روحی روانی فراگیران در تسهیل امر آموزش زبان است. نتایج و یافته های پژوهش پیش رو نشان داد که توجه به به دو بعد استراتژیک زبان، یعنی الگوبرداری و ممارست. در نظر گرفتن ابعاد روانی عاطفی زبان آموزان، یعنی انگیزه ها و نگرش ها و توجه به بعد شخصیت، یعنی توجه نمودن به تفاوت های فردی و مراعات سن فراگیران و به تبع آن شناخت راهکارهای مناسب به هنگام روبرو شدن با تفاوت های فردی، کمک شایانی به آموزش فعال و عمیق زبان عربی نموده و سبب می شود فرایند یاددهی- یادگیری با شادابی و نشاط کافی و درست، اجرا شود، از همین رو ضرورت دارد قبل از آغاز فرایند آموزش، به انگیزه های افراد، نگرش آنان به زبان عربی و میزان توانایی و استعداد آن ها توجه شود. همچنان که بایسته است از روش های متنوع آموزشی متناسب با فراگیران و تمارین و تکالیف گوناگون استفاده شود و راهکارهای پیشنهادی مربوط به تفاوت های فردی نیز، مطالعه و اجرا گردد.
    کلیدواژگان: اصول روان شناختی، انگیزه، نگرش، تفاوت های فردی
  • علی افضلی*، مائده اکبر کرکاسی صفحات 83-106

    بی تردید فرهنگ هر جامعه زبانی، مختص خود آن است و عناصر سازنده فرهنگ یک جامعه که بیانگر هویت مجموعی از انسان ها است، از زبانی به زبان دیگر متفاوت خواهد بود. از زمان آغاز مبادلات فرهنگی جوامع توسط ترجمه، مباحثات بسیاری پیرامون نحوه ترجمه مقوله های فرهنگی صورت گرفته است. از جمله نخستین صاحب نظران ترجمه مقوله های فرهنگی، لارنس ونوتی است. این پژوهش بر مبنای روش توصیفی- تحلیلی متن محور، ترجمه فارسی صادق دارابی از مقوله-های فرهنگی رمان عرس الزین اثر الطیب صالح را بر اساس دوگانه بومی گرایی و بیگانه گرایی لارنس ونوتی و دسته بندی مقوله های فرهنگی پنج گانه پیتر نیومارک ارزیابی می کند. نتایج این تحقیق نشان داد که مترجم به منظور دست یابی به ترجمه ای سلیس و روان، افتراقات زبانی و فرهنگی را حذف کرده و با استفاده از عنصر بومی گرایی، ترجمه مطلوبی ارایه داده است. وی با انتخاب راهبردی مخالف نظر ونوتی، ارایه ترجمه ای روان و مخاطب پسند مبتنی بر فرهنگ مقصد را بر حفظ هویت فرهنگی متن مبدا و غنای فرهنگی، ترجیح داده است. این ترجمه با زدودن نشانه های ترجمه های مبدا محور، حکم یک تالیف مستقل را پیدا کرده است.

    کلیدواژگان: الطیب صالح، عرس الزین، صادق دارابی، ترجمه مقوله های فرهنگی، لارنس ونوتی
  • فرشته صفاری*، سمیه صالحی صفحات 107-135

    انسان با توجه به نیاز فطری خود از دیرباز در جستجوی یک الگوی زندگی امید‏بخش و حیات آفرین بوده است. برنامه‏ای جامع، کامل و منطقی که به نیاز‏های او توجه ویژه داشته و در مسیر تحقق سعادت راهنمای او باشد. در آیین آسمانی اسلام در قالب کتب مقدس به این نیاز‏ها پاسخ گفته شده‏است. در اشعار دو شاعر عرب‏زبان متنبی و صفی الدین الحلی نمونه‏ای از الهامات ظریف از فرهنگ وحیانی رخ می‏نماید که ارزش کلام آن دو را مضاعف ساخته و جنبه‏ی تعلیمی آن را ارتقا می‏بخشد. دو شاعر با استناد به کلام الهی به بخش‏هایی وسیع از علم اخلاق اشاره داشته‏اند که علاوه بر جنبه‏ی آموزشی از حیث زیبایی‏شناسی نیز با برخورداری از آرایه‏های کلامی بر نفوذ کلامشان و اعتبار مضامینشان افزوده است. ما در این پژوهش که با روش توصیفی- تحلیلی انجام پذیرفته به قصد اشاعه‏ی کلام الهی با انتخاب دو شاعر از دو دوره‏ی مختلف به بررسی حکمت‏های تربیتی در اشعار آنان تحلیل مختصری از آن ارایه داده‏ایم، باشد که این ارایه‏ی موجز از آن کلام حکمی مخاطبین را به تامل بیشتری سوق دهد.

    کلیدواژگان: حکمت، تربیت دینی، شعر، متنبی، صفی الدین الحلی
  • مریم سادات موسوی*، مدینه امامنی، زهرا بیات صفحات 137-155

    ولایت امیرمومنان امام علی(علیه السلام) یکی از مهم ترین مسایل اعتقادی است که باور و تمسک به این امر سعادت دنیا و آخرت انسان را رقم می زند. بنابراین شناخت، اثبات و معرفی آن هم به تبع اهمیتی مضاعف می یابد. یکی از غنی ترین منابع معرفتی ولایت، قرآن کریم است که برای تمسک به آن باید با واژه واژه آن آشنا شد و شناخت درستی از آن بدست آورد؛ در این میان ادبیات عرب، قواعدنحوی، لغت و تفسیر واژگان نقش مهمی را در این زمینه ایفا می کنند. این مقاله با استفاده از ابزار کتابخانه ای و پردازش اطلاعات به صورت توصیفی- تحلیلی به کشف و تبیین صحیح آیه، ترکیب و معنای واژه ی «کافه» در آیه ی 28 سوره ی مبارکه ی سبا پرداخته و از دستاوردهای بدست آمده این پژوهش آن است که معناشناسی و ترکیب «کافه» در تبیین و تفسیر آیه نقش بسزایی داشته است، طوری که اقوال در این زمینه متفاوت بوده ولی قول حق آن است که «کافه» به معنای رحمت واسعه ی جامع و حال از کاف ارسلناک باشد، که ولایت و جانشینی امیر المومنین امام علی(علیه السلام) را به اثبات می رساند؛ چرا که آیه درصدد بیان هدف رسالت است.

    کلیدواژگان: آیه 28 سبا، ترکیب کافه، ولایت امیرالمومنین
  • آسیب شناسی علل ضعف دانشجویان رشته زبان و ادبیات عربی در درس صرف؛ مطالعه موردی دانشگاه شهید مدنی آذربایجان
    مسعود باوان پوری*، فاطمه اکبری سلطانباجی، صادق صیادی صفحات 157-172

    زبان و ادبیات عربی یکی از رشته های مصوب وزارت علوم، تحقیقات و فناوری است که در دانشگاه های مختلف ایران تدریس می شود. ارتباط دیرین بین ایرانیان و عرب ها و لزوم ترجمه متقابل بین دو زبان از یک سو، در کنار انگیزه های دینی ایرانیان برای یادگیری قرآن کریم و متون دینی، سبب شده این زبان از جایگاه خاصی بین ایرانی ها برخوردار باشد. صرف یکی از دروس پایه و تخصصی در رشته زبان و ادبیات عربی است که متاسفانه جایگاه شایسته خویش را در میان دانشجویان این رشته از دست داده و توجه چندانی به آن نمی شود. ضعف در این درس سبب ضعف در سایر مواد درسی این رشته نیز می شود. این امر، آسیب شناسی علل ضعف دانشجویان را در این درس، اجتناب ناپذیر می سازد. پژوهش حاضر کوشیده است با استفاده از روش توصیفی- میدانی و در قالب پخش پرسشنامه بین دانشجویان کارشناسی ورودی 95، 96 و 97 دانشگاه شهید مدنی آذربایجان که در ترم اول سال تحصیلی 1398- 1399 مشغول به تحصیل هستند به بررسی علل ضعف پرداخته و راهکارهایی مطرح سازد. نتایج پژوهش نشان می دهد که این درس، دارای شاخه های متنوع و اصطلاحات فراوان و نزدیک به هم است که نیازمند شرح و تفصیل فراوان می باشد که اکثریت دانشجویان (79.1 درصد) بر این امر صحه گذاشته اند. دانشجویان اعتقاد دارند تکیه اصلی بر امتحان کتبی است و توجه چندانی به امتحان شفاهی نمی شود. نیز در طرح سوالات به جنبه نظری درس اکتفا شده و از جنبه کاربردی آن چشم پوشی شده است.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی، زبان و ادبیات عربی، درس صرف، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان
  • تحلیل گفتمان انتقادی «سازش» با تکیه بر رویکرد لاکلا و موف، مطالعه موردی: روزنامه عکاظ
    زینب قاسمی اصل*، حسین الیاسی مفرد صفحات 173-192

    بازتولید گفتمان مقاومت در کشورهای اسلامی تاکنون با همراهی ملت ها مواجه بوده است. به شکلی که حتی نمود آن در عرصه های مختلف ادبی مانند شعر و رمان دیده می شود. اما با آرایش سیاسی جدید در خاورمیانه، گفتمان سازش، تلاش دارد جایگزین گفتمان مقاومت شود. این پژوهش با هدف شناسایی و تحلیل انتقادی شیوه «مفصل بندی» سازش در روزنامه عکاظ عربستان، ده سرمقاله این نشریه را مورد بررسی قرار داده است. در اجرای هدف تحقیق، از رویکرد تحلیل گفتمان «لاکلا و موف» استفاده شد. این روش قابلیت تحلیل گفتمان با تکیه بر نحوه چینش دال ها و مفاهیم را فراهم می سازد. نتایج پژوهش حاکی است دال مرکزی در این روزنامه «صلح با اسراییل» بوده که دال های تهی و شناور برای معنابخشی به آن توسط نویسندگان به شکل گسترده استفاده شده است. به کارگیری استراتژی های هژمنوتیک برای ایجاد عدم ثبات در گفتمان مقاومت، یکی دیگر از تکنیک های رایج این روزنامه است. نویسندگان تلاش کرده اند با غیریت سازی از فلسطینی ها، آنها را به عنوان تهدیدی برای مردم عربستان معرفی کرده و از این طریق، نیاز به انسجام درونی را نزد آنان تقویت کنند. تاکید بر ضرورت اولویت دادن به شرایط کرونایی در مقابل قضیه فلسطین و تکرار دال های اتهامی مثل فساد مالی رهبران آن، از دیگر استراتژی های گفتمانی است که به دو شکل برجسته سازی و به حاشیه رانی انجام شده است. در مفصل بندی روزنامه عکاظ، سازش به عنوان راه حل نهایی و امر ضروری برای حفظ منافع و امنیت ملی عربستان معرفی شده و دال های شناور متعدد به طور روزانه برای هویت بخشی به آن تولید می شود.

    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان انتقادی، الگوی لاکلا و موف، روزنامه عکاظ، فلسطین، اسرائیل
  • نقد و ارزیابی مقاله «علاقه اللفظ بالمعنی وتعلیم العربیه»
    سیامک اصغرپور*، عاطفه اصغری صفحات 193-214
    نقد به عنوان یک ابزار کارآمد در ارزشیابی اطلاعات یک اثر پژوهشی به شمار می‎رود. نوشتار حاضر با رویکرد نقادانه در صدد بررسی ابعاد محتوایی و صوری مقاله «علاقه اللفظ بالمعنی وتعلیم العربیه» نوشته احمد الدیاب به نگارش درآمده است. وی در این اثر که از سه بخش اصلی تشکیل یافته، به تبیین آراء موافق و مخالف صاحب‎نظران در مورد لفظ و معنی، اولویت یکی بر دیگری، جدایی میان لفظ و معنی و یکی دانستن یا وجود اتحاد و همبستگی میان این دو مولفه توجه داشته است تا بدین وسیله به روش‎هایی دست یابد که بتواند از آن برای آموزش زبان عربی به غیر عرب‎زبان‎ها استفاده کند. در مقاله حاضر بر آن بوده‎ایم تا به روش تحلیلی و با توجه به معیارهای تعریف‎شده برای نقد و ارزیابی آثار پژوهشی، مقاله «علاقه اللفظ بالمعنی وتعلیم العربیه» مورد نقد و ارزیابی قرار دهیم. نتیجه پژوهش نشان می‎دهد که نویسنده سعی داشته است تا با معرفی دو عنصر لفظ و معنی به عنوان عناصری مهم از مطالعات زبانشناسی بر این نکته تاکید کند که آموزش زبان عربی به غیر عرب‎زبان‎ها باید همانند موسسات آموزشی اروپا با تکیه بر رویکرد زبانشناسی باشد؛ این در حالی است که مکالمه‎محوری در پژوهش‎های اخیر مورد تاکید مدرسان بوده و به عنوان نکته مهم‎تری تلقی شده است.
    کلیدواژگان: ارزیابی مقاله، معیارهای علمی نقد، لفظ، معنی، آموزش عربی
  • ارزشیابی مجازی در آموزش زبان عربی در دوران «کرونا»؛ چالش ها و فرصتها
    علیرضا کاوه نوش آبادی*، فاطمه لطفی مفرد نیاسری صفحات 215-228
    در فرایند یاددهی- یادگیری، ارزشیابی همواره عنصری مهم، ضروری، کارآمد و موثر است. اما آنچه مهم می نماید، نوع نگاه به ارزشیابی است؛ به طوری که اگر ارزشیابی را فقط در برگزاری یک آزمون مجازی خلاصه کنیم، با چالش-های مختلفی روبرو خواهیم شد که مهم ترین آن عدم اعتبار پاسخ گویی است، اما اگر ارزشیابی را یک فرایند تلقی کنیم آن هم در خدمت و مکمل آموزش؛ با این نوع نگاه، سنجش و ارزشیابی نیز از اعتبار بیشتری برخوردار خواهد بود. بروز بیماری های واگیرداری چون کووید 19 و همه گیر شدن آن نه تنها یادگیری را به سمت و سوی یادگیری الکترونیکی و مجازی سوق داده است، بلکه ارزشیابی را ناگزیر مجازی نموده است. حال سوال اساسی این است که چگونه می توان با رویکردهای سنتی و مرسوم سنجش و ارزشیابی، که برای آموزش حضوری طراحی و اجرا شده، ارزشیابی مجازی مناسبی را نیز انجام داد؟ برای رسیدن به این مهم، چه روش های جایگزین مطلوبی را می توان به کار گرفت؟ پژوهش حاضر از رهگذر روش توصیفی- تحلیلی به دنبال آن است که چالش ها و فرصت های موجود در مسیر ارزشیابی مجازی را به ویژه در روزهای بحرانی کرونا بررسی و واکاوی کند. به نظر می رسد روش های ارزشیابی مرسوم قبل از کرونا از جمله آزمون های پایان نوبت، معیار و ملاک مناسب، دقیق و مفیدی برای ارزیابی و سنجش آموزشی در دوران کرونا نیست، بلکه در این مسیر، بایستی از انواع دیگر ارزشیابی استفاده نمود و نگاه کلان به ارزشیابی مجازی را نیز تغییر داد.
    کلیدواژگان: آموزش زبان عربی، آموزش مجازی، ارزشیابی مجازی، کرونا
  • نقش کارورزی در رشد حرفه ای مرتبط با آموزش زبان عربی
    هدایت الله تقی زاده* صفحات 229-248

    معلمان به عنوان یکی از عوامل موثر در روند آموزشی، نقش مهمی در ایجاد تمدن ها دارند، زیرا یادگیرنده از طریق تعامل با او تجربیات، دانش، نگرش و ارزش ها را بدست می آورد. موضوع آمادگی و تربیت معلمان، مورد توجه دانشگاه فرهنگیان است و آمادگی و پیشرفت حرفه ای آنان، یکی از اصول اساسی در بهبود آموزش محسوب می شود. دانشگاه فرهنگیان از سال1391 رشته «آموزش زبان عربی» را برای رفع نیاز آموزش و پرورش به «دبیر عربی» آغاز کرد و تغییرات گسترده ای در برنامه درسی ایجاد کرد که از جمله مهمترین آن، می توان به تغییرات کمی و کیفی درس کارورزی دانشجومعلمان اشاره نمود. این مطالعه با هدف شناسایی زمینه های آمادگی دانشجومعلمان و پیشرفت حرفه ای مرتبط با آموزش زبان عربی انجام می شود، و یک تحقیق کاربردی با روش توصیفی- تحلیلی است. نتایج نشان می دهد که واحد درسی کارورزی، در ارتقاء صلاحیت های معلمی دانشجو معلمان رشته آموزش زبان عربی، تاثیر زیادی دارد. دانشجو معلمانی که در مدارس کارورزی را انجام می دهند، بعد ار فارغ التحصیلی با اعتماد به نفس بیشتری به تدریس می پردازند و توانایی پیاده سازی علم در حیطه عمل و موقعیت آموزشی را دارند. پیشنهاد می شود که در دانشگاه فرهنگیان، برنامه‏ای برای فعالیت دانشجومعلمان رشته عربی پیش‏بینی شود تا از کارورزی کشورهای عربی و پیشرفت حرفه ای آنان اطلاع یابند و بیاموزند که چگونه زبان عربی یاد بگیرند و چگونه یادگیری خود را در آموزش سازماندهی‏ کنند.

    کلیدواژگان: تربیت معلم، دانشجومعلم، کارورزی، پیشرفت حرفه ای، آموزش زبان عربی
  • چالش های شیوه های آموزش نحو عربی در دانشگاه ها
    نعمت الله به رقم* صفحات 249-263

    آموزش زبان عربی در ایران از دیرباز با فرهنگ و عقاید اسلامی ما عجین شده است. علاوه بر اشتراکات دینی و فرهنگی و ادبی رایج بین دو ملت، پیشرفت علوم و تکنولوژی نیز ایجاب می کند تا هر ملتی در راستای اعتلای تمام زمینه های علمی و فرهنگی خود رو به سوی ارتباط سازنده با سایر ملل و کشورهای دیگر داشته باشد. آموزش نحو به عنوان یکی از کلیدی ترین فرایندهای آموزش زبان عربی- حتی در کشورهای عربی زبان- همواره پرچالش بوده است. شیوه های آموزشی و بازدهی این شیوه ها و تغییرات اساسی در روش های تدریس و الگوبرداری از مدل های آموزشی جدید زبان های دیگر می تواند تا حد بسیاری بر سطح کیفی آموزش نحو بیافزاید. در این جستار در پی آن است تا با بررسی و تحلیل رویکردهای سنتی و مدرن آموزش نحو، کاستی ها ومزایای هر شیوه را تبیین کند وبرخی موانع موجود در شیوه یاد دهی و یادگیری نحو را مورد واکاوی قرار دهد ودر ضمن سعی شده راهکارهایی مناسب، برای رفع برخی از این چالش ها ارایه شود. نتایج نشانگر این است که با اصلاح انواع شیوه های تدریس زبان و تنوع در به کارگیری شیوه های تدریس، برنامه ریزی دقیق بر اساس شیوه ی پله ای و... می توان سطح کیفی فرایند آموزش نحو را بالا برد.

    کلیدواژگان: آموزش، تدریس، زبان، شیوه ها، نحو
|
  • Mahnaz Mahdizade * Pages 13-39
    The greatest symbol of the Arabic language, the Quran is filled with unique, innovative manifestations that result from its fundamental infrastructures such as morphology, syntax, and rhetoric. Morphology has played a significant role in the configuration of the language with its wide range of approaches. …, and seek to express the morphological phenomena employed in the Quran by presenting Quranic evidence, investigating the impacts of certain verbs and nouns on the wordings and meanings of verses of the Holy Quran.An aspect of the beauty of the Holy Quran verses is the selection of appropriate morphological structures and templates for words. All this variety of structures and templates serve particular rhetoric and, eventually, aesthetic purposes, and their identification reveals different dimensions of the miracle involved in verses. Semantic delicacy, phonetic delicacy, and appropriacy to the context are among the most important intricacies in the application of morphological phenomena in the Quran, where verses are fitted within a cohesive, regular network. In this paper, we investigate the impacts of certain morphological phenomena in the arrangement of verses.
    Keywords: verb, rhetoric, morphological phenomenon, phonetic delicacy, Quranic intricacy
  • Hassan Fazl * Pages 41-66

    With the increasing progress and excellence of science and technology, education and teaching methods have also changed over time and traditional methods have been replaced by new methods.Arabic teachers, like other teachers, have equipped themselves with new methods and techniques so that they can better and easier change students and be more effective in understanding Arabic lessons. The present article deals with various methods of teaching Arabic in the fields of translation, rules, rhetoric and problem solving. The purpose of the author is to introduce a variety of methods that are useful and effective, using descriptive-analytical methods, through research and scrutiny in some articles and writings. A number of these methods have been used by Arabic teachers over the years in the first and second years of high school, and some have been the result of the author's more than thirty-five years of teaching experience in various courses, teaching various subjects, especially Arabic. In addition to expressing useful experiences, attention has been paid to strategies that have been effective in better and easier understanding and learning of learners.

    Keywords: Arabic education, Teaching Methods, Strategies, Arabic teacher, learners
  • Mohammad Ali Kazemitabar * Pages 67-82
    One of the most vital issues in foreign language teaching is to pay attention to its psychological dimensions; Because there is a deep and inseparable connection between language and thought on the one hand and the psychological dimensions of man on the other. Therefore, ignoring the psychological foundations of language teaching or not paying attention to it, the teaching-learning process faces many challenges. The purpose of this research, which was done by descriptive analytical method, is to explain the effect of paying attention to the psychological dimensions of learners in facilitating language teaching. The results and findings of the present study showed that attention to the two strategic dimensions of language, namely modeling and practice. Considering the emotional psychological dimensions of language learners, motivations and attitudes, and paying attention to the dimension of personality, paying attention to individual differences and observing the age of learners, and consequently recognizing appropriate solutions when facing individual differences, is an important contribution to active and in-depth training. Arabic language and causes the teaching-learning process to be carried out with sufficient vigor and vigor, so it is necessary to pay attention to the motivations of people, their attitude to the Arabic language and the extent of their ability and talent before starting the teaching process. In addition, various educational methods should be used in accordance with the learners and various exercises and assignments, and the proposed solutions related to individual differences should be studied and implemented.
    Keywords: Psychological Principles, Motivation, Attitude, individual differences
  • Ali Afzali *, Maedeh Akbar Karkasi Pages 83-106

    Undoubtedly, the culture of any language community is its own. It will be different from one language to another. Since the beginning of the cultural exchanges of societies by translation, there has been a lot of discussion about how to translate cultural categories. One of the first experts to translate cultural issues was Lawrence Venuti. This research is based on descriptive-analytical and text-based methods by using the dualism of Domestication and Foreignization by Lawrence Venuti and the five cultural categories of Peter Newmark evaluates Sadegh Darabi's Persian translation of the cultural categories of the novel "ors Al-Zein" by Al- Tayyeb Saleh. The results of this study showed that the translator in order to access the fluent translations eliminates linguistic and cultural differences and using the element of Domestication, it has provided a favorable translation. Unlike Venuti He prefers to provide a fluent and popular translation based on the culture of the destination. He prefers to preserve the cultural identity of the source text and the cultural richness. This translation has found the verdict of an independent work by removing the signs of the original translations.

    Keywords: Al-Tayyeb Saleh, Ors Al-Zain, Sadegh Darabi, Translation of Cultural Categories, Lawrence Venuti
  • Fereshte Saffari *, Somaie Salehi Pages 107-135

    Due to his natural need, human beings have long been looking for a hopeful and life-creating pattern of life. A comprehensive, complete and logical program that pays special attention to his needs and guides him on the path to happiness. These needs have been answered in the heavenly religion of Islam in the form of holy books. In the poems of two Arabic poets, Mutnabi and Safi al-Din al-Hali, an example of subtle inspirations from the culture of revelation occurs, which doubles the value of their words and enhances its educational aspect. The two poets, referring to the divine word, have pointed to large parts of the science of ethics, which in addition to the educational aspect in terms of aesthetics, has also increased the influence of their words and the validity of their contents by having theological arrays. In this descriptive-analytical study, we have presented a brief analysis of the educational wisdom in their poems by selecting two poets from two different periods with the intention of spreading the divine word. A concise presentation of that sentence will lead the audience to think more.

    Keywords: Wisdom, Education, Poetry, Mutnabi, Safi al-Din al-Hali
  • Maryam Alsadat Mousavi *, Madineh Amani, Zahra Baiat Pages 137-155

    The guardianship of the Commanders of the Faithful Imam Ali (as) is one of the most important issues of belief that belief and adherence to this will determine the happiness of man in this world and the hereafter. Therefore, recognizing, proving and introducing it is doubly important. One of the richest sources of knowledge in the province is the Holy Quran, which in order to rely on it, one must become acquainted with its word by word and gain a correct knowledge of it; In the meantime, Arabic literature, grammar, vocabulary and interpretation of words play an important role in this regard. This article uses descriptive-analytical tools using library tools and information processing to discover and explain the correct verse, composition and meaning of the word "cafe" in verse 28 of Surah Saba and one of the achievements of this research is that the semantics and composition of "cafe" has played a significant role in explaining and interpreting the verse.as the sayings in this regard have been different, but the promise of the truth is that "cafe" means the comprehensive and comprehensive mercy of the Arsafnak cuff, which proves the guardianship and succession of Amir al-Mu'minin Imam Ali (as); Because the verse seeks to express the purpose of the mission.

    Keywords: verse 28 of Saba, composition of cafe, province of Amir al-Mo'menin
  • Pathology of the causes of weakness of students of Arabic language and literature in the course; Case study of Azarbaijan Shahid Madani University
    Masoud Bavanpouri * Pages 157-172
  • Critical Discourse Analysis of "Compromise" Based on Laclau and Moff Approach, Case Study: Okaz Newspaper
    Zeinab Ghasemiasl *, Hosein Elyasi Mofrad Pages 173-192

    Reproduction of the meanings of the discourse of resistance in Arab and Islamic countries has so far been accompanied by a large part of the people of these countries. In a way that even its manifestation can be seen in various literary fields such as poetry and novels. But with the new political arrangement in the Middle East, the discourse of compromise is trying to replace the discourse of resistance. The aim of this study was to examine and critically analyze the method of "articulating" the discourse of compromise in the Saudi newspaper Okaz, and examined the editorials of this publication. In implementing the purpose of the research, the "Laclau and Moff" discourse analysis approach was used. This method provides the ability to analyze discourse by relying on how signals and concepts are arranged. The results of the research indicate that the central sign in this newspaper is "peace with Israel", which empty and floating signs have been widely used by the authors to give it meaning. .Emphasizing the need to prioritize the Corona situation over the Palestinian issue and the repetition of accusations such as the corruption of its leaders are other discourse strategies that have been highlighted and marginalized in two ways. In Okaz newspaper's elaboration, compromise is introduced as the final solution and necessary for the preservation of Saudi Arabia's national interests and security, and numerous floating signs are produced daily to identify it.

    Keywords: Critical Discourse Analysis, Laclau, Moff model, Okaz newspaper, Palestine, Israel
  • Review of Article "Relation of the word with the meaning and teaching Arabic language"
    Siamak Asgharpour *, Atefeh Asghari Pages 193-214
    Criticism as an effective tool in evaluating information is a research work. The present article has been written with a critical approach in order to study the content and formal dimensions of the article “Relation of the word with the meaning and teaching Arabic language" written by Ahmad Al-Diab. In this work, which consists of three main parts, he explains the opinions of experts for and against the word and meaning, priority over each other, separation between word and meaning, and knowing one or the existence of unity and solidarity between these two components. Has been able to find ways to use it to teach Arabic to non-Arabic speakers. In the present article, we have tried to critique and evaluate the article “Relation of the word with the meaning and teaching Arabic language" in an analytical manner and according to the defined criteria for critique and evaluation of research works. The result of the research shows that the author has tried to introduce the two elements of word and meaning as important elements of linguistic studies to emphasize that teaching Arabic to non-Arabic speakers should be the same as European educational institutions based on Be a linguistic approach; However, conversation has been emphasized by teachers in recent research and has been considered as a more important point.
    Keywords: article Review, scientific criteria of critique, word, Meaning, teaching Arabic
  • Virtual Evaluation in Arabic Language Teaching During the Covid-19; Challenges and Opportunities
    Alireza Kaveh Nooshabadi *, Fatemeh Lotfi Mofrad Niasari Pages 215-228
    In the teaching-learning process, evaluation is always an important, necessary and effective element, but it is this kind of view of evaluation that is very important. So that if we summarize the evaluation only in holding a virtual test, we will face various challenges, such as invalid reply. But if we consider evaluation as a process, it also serves and complements education. With this kind of view, measurement and evaluation will be more valid. The emergence of infectious diseases such as Covid 19 and its epidemic has not only shifted learning to E-learning and virtual learning, but has also made evaluation inevitably virtual. Now the main question is how can a proper virtual evaluation be done with the traditional and conventional approaches of assessment and evaluation. What alternative methods can be used to achieve this? The present study wants to investigate the challenges and opportunities in the virtual evaluation path by a descriptive-analytical method, especially in the critical days of Corona. It seems that conventional pre-corona assessment methods, including end-of-term tests, are not appropriate, accurate and useful criteria for evaluating and measuring training during the corona, but in this regard, other types of assessment should be used and it is necessary to change the view of virtual evaluation.
    Keywords: Arabic language teaching, Virtual Teaching, Virtual Evaluation, COVID-19
  • The role of internship in professional development relatedto Arabic language teaching
    Hedayatollah Taghizadeh * Pages 229-248

    Teachers, as one of the effective factors in the educational process, have an important role in creating civilizations, because the learner gains experiences, knowledge, attitudes and values through interaction with him. The issue of teacher preparation and training is of interest to Farhangian University and their professional preparation and professional development is one of the basic principles in improving education. Farhangian University started the field of "Arabic language teaching" in 2012 to meet the educational needs of the "Arabic teacher" and made extensive changes in the curriculum, the most important of which can be quantitative and qualitative changes in the internship. Student-teachers pointed out. This study aims to identify the areas of student-teacher preparation and professional development related to Arabic language teaching, and is an applied research with a descriptive-analytical method. The results show that the internship course has a great effect on improving the teacher competencies of student teachers in the field of Arabic language teaching. Students Teachers who do internships in schools teach with more confidence after graduation and have the ability to implement science in practice and educational situations. It is suggested that at Farhangian University, a program be provided for the activities of student-Arabic teachers to learn about the internships of Arab countries and their professional development, and to learn how to learn Arabic and how to organize their learning in education.

    Keywords: Teacher training, student-teacher, internship, Professional Development, Arabic language teaching
  • Challenges of Arabic grammar teaching methods in universities
    Nematallah Behragham * Pages 249-263

    Arabic language teaching in Iran has long been embedded in our Islamic culture and beliefs. Teaching syntax as one of the key processes of Arabic language teaching - even in Arabic speaking countries - has always been challenging. Teaching methods and efficiency These methods and fundamental changes in teaching methods and modeling of new teaching models of other languages can greatly increase the quality level of grammar teaching. This paper seeks to explain the shortcomings and advantages of each method by examining and analyzing traditional and modern approaches to teaching syntax. And explore some of the barriers to teaching and learning syntax. Efforts have also been made to provide appropriate solutions to some of these challenges.The results show that by modifying the types of language teaching methods and diversity in the use of teaching methods, careful planning based on the step-by-step method, etc., the quality level of the syntax teaching process can be increased.

    Keywords: Education, Teaching, Arabic Language, style, syntax