فهرست مطالب

نشریه پژوهش های بین رشته ای ادبی
پیاپی 6 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/17
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فاطمه آقانوری*، احسان رئیسی، سید علی اصغر میرباقری فرد، محمدحسین حیدری صفحات 1-36

    بازنویسی متون کهن موضوعی بسیار مهم و پیوند دهنده نسل های مختلف از لحاظ فرهنگی است. بازنویسی فعالیتی علمی_خلاقه است؛ بدان جهت که برای انجام یک بازنویسی موفق ضروری ست نسبت به متن کهن (مبدا بازنویسی) اشراف علمی داشت و در فرآیند بازنویسی نیز باید به اصول علمی توجه کرد. افزون بر آن بازنویس نیز به مانند هر فعالیت علمی دیگر به الگویی کارا و موثر نیاز دارد تا بتواند بر اساس آن الگو، متنی منقح و اثرگذار در اختیار مخاطبان قرار دهد. اهمیت و حساسیت وجود این الگو، وقتی دوچندان می شود که گروه مخاطبان بازنویسی، کودکان باشند. این مقاله با بهره گیری از مباحث و نظریات علوم تربیتی و علوم ادبی کوشیده است الگویی گام به گام برای بازنویسی مثنوی برای کودکان7-12سال طراحی کند. مبنای علوم تربیتی این الگو برپایه آرای مونته سوری استوار شده است. استخراج مقاصد اصلی مولوی از سرایش مثنوی از منابع معتبر و علمی، فهم بافت و موقعیت داستان در کلام مولوی، به کارگیری وزن مثنوی، حذف داستان های فرعی، استفاده از راوی دوم شخص در زاویه دید، تکمیل شدن پایان داستان توسط خود کودک و.. از جمله مباحثی ست که با نظر به آرای تربیتی و ویژگی های منحصربه فرد مثنوی به طور ویژه در باب بازنویسی مثنوی مولوی مطرح شده و از یافته های این پژوهش به شمار می رود. در پایان، مبتنی بر الگوی ارایه شده، یکی از داستان های مثنوی بازنویسی شده است. این تحقیق در قالب الگویی روشمند و با استفاده از دیدگاه های تربیتی مونته سوری، پیاده سازی اصول بازنویسی برای کودکان را تسهیل و تبیین کرده است.

    کلیدواژگان: بازنویسی، داستان، مثنوی مولوی، ادبیات کودک، الگو
  • مینا بهنام* صفحات 37-59

    مقوله اقتباس به عنوان یکی از شاخه های ادبیات تطبیقی تلاشی برای ایجاد آثار جدید بر بنیاد ساخت و محتوای متون پیش از خود است. پژوهش حاضر از این منظر میان ادبیات به مثابه گفتار و نوشتار و سینما، تئاتر و نقاشی به مثابه تصویر پلی می زند و با نمونه گیری موردی از داستان های شیخ صنعان، برصیصای عابد، جریج، فاوست، آنتوان قدیس و تاییس به کشف ساختار داستانها، مشابهت و تفاوتشان با یکدیگر می پردازد؛ هدف از این پژوهش بررسی نحوه بازآفرینی و پردازش این داستان ها در قلمرو تصویرسازی سینمایی، تیاتر و نقاشی بر مبنای اقتباس و انواع آن از دیدگاه دبورا کارتمل است.کشف نظام حرکتی، دگردیسی شخصیتها و نحوه پایان یافتن داستان از یک سو و تاکید بر تاثیر ایدیولوژیها در فرایند اقتباس و بازآفرینی و نیز توجه سازندگان آثار به نیاز زمان و تمایل مخاطبان از نتایج این تحقیق است. کشف نظام حرکتی، دگردیسی شخصیتها و نحوه پایان یافتن داستان از یک سو و تاکید بر تاثیر ایدیولوژیها در فرایند اقتباس و بازآفرینی و نیز توجه سازندگان آثار به نیاز زمان و تمایل مخاطبان از نتایج این تحقیق است.

    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، اقتباس، داستان، تصویر، نقاشی
  • زهرا پارساپور*، حسین لبانی مطلق صفحات 60-88

    نگاره سرو یکی از پرکاربردترین درختان در نگارگری و ادبیات و هنر ایرانی است. این جایگاه وامدار پیشینه بسیار دیرینه و کهنی است که در متون اساطیری، دینی و عرفانی جهان ریشه دارد. معانی و مفاهیم نمادین نگاره ها را در فرهنگها و بسیاری از کتابهای موجود در زمینه نمادها می توان فهرست وار یافت، اما دو مقوله در این میان اغلب نادیده گرفته می شود: نخست رابطه همنشینی و جانشینی این نمادها و دوم نقش بافت موقعیت و فرهنگی که این نگاره ها در آن قرار دارند . در این تحقیق برآنیم نقش این مقوله ها را در فهم دلالتهای نمادین سرو در متون ادبی و نقوش موجود در ظروف، فرش و بناها بررسی کنیم. برای این منظور از مبحث رابطه همنشینی(Syntagmatic relationship) و جانشینی (paradigmatic relationship) در زبانشناسی که سوسور آن را مطرح ساخت کمک گرفته ایم. جهت فهم مدلولها و مفاهیم در مورد تک نگاره ها بافت موقعیت (Contex of situation) را لحاظ نمودیم. بررسی ده ها نگاره نشان داد که سرو در رابطه همنشینی با انسان، خورشید و سیمرغ، درختان، حیوانات مفاهیمی چون راست قامتی، پاکدامنی، جاودانگی، قداست و سرسبزی، مقاومت را با خود دارد. همچنین نگاره سرو به تنهایی با توجه به بافت موقعیت مفاهیمی چون جاودانگی، سوگواری و مرگ و اتصال به آسمان را با خود دارد . این تحقیق چند رشته ای در حوزه زبانشناسی، ادبیات و هنرهای تجسمی و با روش توصیفی تحلیلی انجام گرفته و در پایان پیشنهاداتی در جهت درک بهتر مفهوم نگاره ها ارایه شده است.

    کلیدواژگان: بافت موقعیت، سرو، جانشینی، همنشینی، هنر
  • سارا پارسائی جهرمی، دره دادجوی توکلی*، شیرین کوشکی، محمدعلی گذشتی صفحات 89-120

    مهدی حمیدی و شاملو، شاعران صاحب سبک ادبیات معاصر هستند؛ مشخصه ی روانی تسلیم ناپذیری به صورت یک اندیشه و فرم بیان غالب در اشعار این دو شاعر، انعکاس یافته است؛ این هنرمندان، هنگام رویارویی با دشواری ها، در غالب مضامین ادبی خود، علاوه بر مشابه دانستن استعداد و توان خویش با شخصیت های اساطیری، مقابل سوژه های بزرگ مانند قانون، سیاست، مقدسات و... قدرتمندانه گردن فرازی کرده اند؛ ابعاد روانی ذکر شده، مرتبط با طیف هایی از خودشیفتگی نیز است. در جستار حاضر، با استفاده از نظریات روان کاوان، علل درونی سرایش اشعار گردن فرازانه مشخص شد. پژوهش می خواهد به این پرسش پاسخ دهد که پدیده ی روانی تسلیم ناپذیری، کیفیت، کمیت و سبک بیان ادبی این دو شاعر را به صورت چشم گیر تحت تاثیر قرار داده است یا خیر. روش پژوهش، توصیفی و تحلیلی است. در پایان، این نتیجه حاصل شد که انواع جلوه های تسلیم ناپذیری، نقش بارزی را در نحوه ی گزینش صنایع ادبی، کمیت، پیشبرد وجه هنری مضامین و ارزش آثار این شاعران ایفا نموده و ازین رو قابل چشم پوشی نیست.

    کلیدواژگان: تسلیم ناپذیری، گردن فرازی، سبک بیان شعری، روان کاوی، نارسیسیسم
  • مهدی سبزواری* صفحات 121-140
    در این مقاله گفتمان کنشی در رابطه با مفهومی مطرح در ادبیات معاصر آمریکا تحت عنوان مستثنی بودن آمریکایی در دو رمان معاصر آمریکایی مورد بررسی قرار می گیرد. مفهوم مستثنی بودن آمریکایی یکی از شناخته شده ترین مفاهیم معاصر در ادبیات و هنر و فرهنگ معاصر امریکا است. براساس این مفهوم، آمریکا و مردم آن و فرهنگ آمریکایی در مقایسه با سایر فرهنگ ها و کشورهای دنیا استثنایی و منحصربفرد هستند و ترویج این ایده در دهه های اخیر در رسانه ها، فیلم های هالیودی و ادبیات داستانی آمریکا کاملا مشهود است. در این مقاله نگارنده می کوشد تا با استفاده از تحلیل نظام گفتمانی کنشی که خاستگاهی نشانه شناختی دارد به خوانش دقیقتری از مفهوم مستثنی بودن آمریکایی دست یابد. جهت ارایه این تحلیل بازنمود و بروز این تفکر و نگرش در دو رمان معاصر ادبیات داستانی به طور اجمالی بررسی می شوند تا زوایای انعکاس این مفهوم در ادبیات معاصر آمریکا تا حدودی مشخص شود. رمان تروریست اثر آپدایک (2006) و رمان مردم گرانقیمت اثر اوآتس (1968) دارای درونمایه مشترکی در این زمینه هستند. هر دو رمان با اتکا به مفهوم مستثنی بودن امریکایی گفتمانی کنشی را فراهم می سازند که به طور اجمالی در این مقاله بررسی می شود. مبنای تحلیل پژوهش حاضر، نقد روایت اصلی رمان های فوق و بررسی نقش کنش و کنش گران آنها در تحول معنا در چهارچوب نظام گفتمانی کنشی است.
    کلیدواژگان: مستثنی بودن آمریکایی، نظام گفتمانی کنشی، زندگی حومه، روایت، ادبیات معاصر آمریکا
  • علی سلامی*، میدیا محمدی صفحات 141-164

    نمایشنامه های "رقص جنگل ها" و "مرگ و سوارکار پادشاه" آثار وله سوینکا، نویسنده مطرح اهل نیجریه هستند. وله سوینکا در رویکردی منحصربه فرد، با به نمایش گذاشتن شرایط زندگی بومیان و تقابلات فرهنگی آنان با استعمارگران غربی انزجار خود را از استعمار غرب به تصویر می کشد و درعین حال در مورد خطر فروپاشی اجتماعی و اضمحلال هویت ملی براثر تعقیب کورکورانه سنت های بومی و همچنین وقوع استعمار داخلی هشدار می دهد. فرانتس فانون از نظریه پردازان مطرحی است که با دو نگاه سیاسی و روان شناختی به بررسی استعمار، انواع شیوه های آن و عوارض و عواقب آن پرداخته است. این مقاله، با بررسی دو نمایشنامه که یکی از آن ها در جشن آزادسازی نیجریه اجرا شد، به تعارضات و مسایل ملتی که سعی در بازیابی الگوهای کهن خود را دارد پرداخته و همچنین کوشش کرده است که احساس دوگانه ی وله سوینکا را نسبت به این بازیابی نشان دهد و ریشه آن را نیز پیدا کند.هر دو اثر انتخابی از سوینکا نشان گر آن هستند که وی نیز مانند فانون می خواهد که این تقابل فرهنگی، تبعیض و جدال همیشگی به صلحی ختم شود که شکوفایی آینده همه ابنای بشر در آن نهفته است. بررسی این آثار بر ما روشن می سازند که فرد استعمارکشیده باید با گذشته و حالش به صلح برسد، بر آنچه آینده را می سازد تمرکز کند تا بتواند آینده شکوهمندی را برای کشورش و هم وطنانش رقم بزند.

    کلیدواژگان: استعمار، هویت ملی، پسااستعمار، جهان سوم، هویت
  • رضا طاهری، امیراسماعیل آذر*، ساره زیرک صفحات 165-189

    «هزار و یک شب» از رسته جامع الحکایات و متن تو در توی ادبیات عامیانه فارسی است. قصه بنیادین این کتاب بر پایه قصه گویی «شهرزاد» شکل گرفته است و بر گرد هسته بنیادین، سایر قصه ها در کنار هم چیده شده اند. فضای نشانه ای این کتاب همسان با سایر متون هم ریخت فرهنگی ایران قدیم است. این پژوهش با رویکرد توصیفی- تحلیلی در متون هم ریخت فرهنگی، بر پایه نظریه نشانه شناسی فرهنگی یوری لوتمان: مطالعه ارتباط دوسویه و نقش مند میان نظام های نشانه ای متفاوت، به بررسی خاستگاه نشانه های فرهنگی «هزار و یک شب» و خویشاوندی آن با متون هم ریخت در سپهر نشانگانی ادب عامیانه فارسی می پردازد و از نشانه شناسی فرهنگی «هزار و یک شب» و بررسی آرای پژوهشگران «هزار و یک شب» با تکیه بر قصه بنیادین آن و همسانی با متون هم ریخت نتیجه می گیرد: ساختار کتاب، ترجمه، بازتولید معنا و محتوای آن در گستره سپهر نشانگان فرهنگی و هویت ایرانی شکل گرفته است و «هزار و یک شب» بازتاب دهنده مناسبات اجتماعی فرهنگی بستر تولیدکننده ایرانی خود است. رابطه «خود» ایرانی با فرهنگ «دیگری» در گفتگومندی فرهنگ ها شکل گرفته است.

    کلیدواژگان: «هزار و یک شب»، «نشانه شناسی فرهنگی»، «متون هم ریخت»، «یوری لوتمان»، «سپهرنشانه ای»
  • رضا عباسی*، بهروز محمودی بختیاری، مهدی امیری، علی عسکر علیزاده مقدم صفحات 190-219

    بنیاد اندیشه آرمان شهری در دو داستان رحله ابن فطوطه نجیب محفوظ و نون و القلم جلال آل احمد بر نفی وضع موجود، وجود بحران و تلاش برای آرمانی کردن امور مطلوب بنا شده است، محیط خلق هر دو داستان، یعنی ایران و مصر در زمان نوشتن آن ها دارای شرایطی بحرانی از نظر اجتماعی و فکری است که زمینه ساز ایجاد اندیشه آرمان شهری است از این رو. نویسندگان این دو اثر با استفاده از زبانی نمادین و با توجه به تصوف تلاش دارند تا تصویری از جامعه آرمانی خود ارایه دهند. از نگاه نویسندگان، آرمان شهر دست یافتنی است و علت عدم تحقق آن وجود حکومت و قبضه کردن قدرت توسط عده ای خاص است. زبان نوشتاری نجیب محفوظ در رحله ابن فطومه زبانی ادبی و متاثر از آثار کلاسیک ادبیات عربی است، در حالی که آل احمد زیانی عامیانه را برای روایت خود برگزیده است. داستان آل احمد در روایت خود، از تصوفی بهره برده است که جنبه اجتماعی آن نیرومند است و قلندران پیرو آن به دنبال قدرت هستند، اما در مواجه با دشواری های آن خود نیز به راه صاحبان پیشین قدرت می روند و در نهایت از قدرت پیشین شکست می خورند؛ و قهرمان داستان نیز اگرچه به دنبال شهادت است، در نهایت تبعید می شود؛ اما محفوظ تصوف را در جنبه فردی آن یعنی بریدن از عالم مادی و نقایص آن و کشف و شهود ناشی از مراقبه و ریاضت، وارد داستان خود کرده است و شخصیت اصلی داستان در پایان راه سعادت را در چنین تصوفی می یابد که امری فردی است.

    کلیدواژگان: اندیشه سیاسی، تصوف، آرمان شهر، نجیب محفوظ، جلال آل احمد
  • علی عشقی سردهی* صفحات 220-255

    نظریه کنش اجتماعی ماکس وبر، جامعه شناس نامدار آلمانی، زمینه بررسی عقلانیت را در رفتارهای اجتماعی فراهم می کند. وبر و پس از او پیروان و هم فکرانش با تعیین کنش های چهارگانه اجتماعی و دسته بندی آن، میزان عقلانیت موجود در این کنش ها را بررسی کردند. اکبر رادی نمایش نامه نویس ایرانی، یک بخش از این نظریه را به نام کنش معطوف به هدف در نمایش نامه پلکان، بررسی می کند. نظریه تحرک اجتماعی یا فرا رفتن فرد از یک لایه اجتماعی به لایه بالاتر هم با نمایش زندگی بلبل، میوه فروش دوره گرد تشریح می شود. در این نمایش نامه، بلبل با روی آوردن به دزدی، دروغ، عهدشکنی، تشکیل گروه فشار، رشوه دادن و حتی قتل غیر عمد به یک مقاطعه کار ساختمانی ثروتمند تبدیل می شود. در روند این تحرک اجتماعی ابتدا عناصری مانند فرهنگ، بیگانگی و میل به ارتقا، مبارزه و رقابت بررسی می گردد و پس از آن از پدیده هایی همچون خودکشی، خودکامگی، مهاجرت و اعتصاب کارگران هم سخن به میان می آید. قهرمان نمایش اکبر رادی، گرچه موفق به بهبود جایگاه اقتصادی خود می شود اما به دلیل رفتارهای ناهنجار اجتماعی، نمی تواند جایگاه فرهنگی خویش را تغییر دهد.

    کلیدواژگان: رادی، نمایش نامه پلکان، ماکس وبر، کنش اجتماعی، تحرک اجتماعی
  • افتخار قاسم زاده*، فاطمه احمدوند صفحات 256-287
    صادق هدایت از مهم ترین چهره های جریان روشنفکری غربگرا در ایران سده بیستم و از مشهورترین داستان نویسان ایرانی به سبک مدرن است. در میان آثار متعدد او، نگارش های تاریخی دارای جایگاهی قابل توجه هستند و مهم تر از آن، نگرش های تاریخی این نگارنده که انگیزه و مایه نگارش بسیاری از آثار وی بوده است. این پژوهش کوشیده است تا ضمن ارایه تحلیلی از آثار دارای ارزش تاریخ نگارانه این نویسنده، درک تاریخ نگارانه و نگرش های تاریخی هدایت را مورد بازشناسی قرار دهد و درصدد یافتن پاسخ این پرسش ها است که تاریخ چه جایگاهی در آثار هدایت دارد؟ و مهم ترین مولفه ها در نگرش های تاریخی ایشان چیست؟ لذا این آثار در سه قالب اصلی درام های تاریخی و با مضمون سرخوردگی باستانی ایرانیان مقهور در برابر حملات غیر ایرانیان، تصحیح و برگردان متون تاریخی پهلوی از دوران ساسانی و آثاری با مضمون مردم شناسانه دسته بندی می شوند. شناخت تحلیلی این آثار که با روش توصیفی-تحلیلی و مطالعه مفهومی آثار ادبی وی فراهم آمده است، نشان می دهد که نگرش ملی گرایانه ناسیونالیستی، باستان گرایی و زرتشتی گرایی تاریخی و دشمنی نژادگرایانه با عناصر غیر ایرانی، عمده ترین مولفه های نگرش های تاریخی هدایت را تشکیل می دهند.
    کلیدواژگان: صادق، هدایت، تاریخ، ناسیونالیسم، تاریخ نگاری
  • رضا مبینی سوچلمایی، منیره فرضی شوب* صفحات 288-326

    اقتباس فیلم ها از آثار ادبی تقریبا از اوایل پیدایش سینما وجود داشته است. فیلم هامون ساخته داریوش مهرجویی نیز با تکیه بر اقتباس، بر اساس رمان معروف بوف کور نوشته صادق هدایت ساخته شده است. هدف اصلی این پژوهش، مقایسه ی عنصر زمان در رمان بوف کور و اثر سینمایی مقتبس از آن یعنی فیلم سینمایی هامون است. روش مورد استفاده در این پژوهش تحلیلی-توصیفی است که مبنای آن توصیف گزاره می باشد و بر اساس نظریه ی زمان روایی ژرار ژنت به رشته تحریر در آمده است. این مقایسه در بخش مضمون و محتوای کلی دو اثر و خاص تر بر اساس نظریه زمان روایی ژنت در بخش های ترتیب، تداوم و بسامد انجام شده است. نتایج حاکی از آن است که 1- در برگردان بوف کور به فیلم هامون، حالتی میانه مورد توجه قرار گرفته که هم بر اصالت و استقلال اثر مقتبس و هم بر اصالت و استقلال اثر منبع تاکید می شود. 2- در بخش مضمون، از این جهت که هر دو اثر، روایت زندگی انسانی است که از محیط و انسان های اطراف خود خسته شده و به انزوا کشیده شده است و به رویا و ضمیر ناخودآگاه پناه می برد، بسیار به هم نزدیک است. 3- هیچ یک از دو اثر از نظم و ترتیب زمانی خاصی تبعیت نمی کنند و به شیوه ی زمان پریشی، روایت می شوند

    کلیدواژگان: هامون، بوف کور، روایت، ژنت، سینما
  • مرتضی مردیها* صفحات 327-354
    عقل و عشق دو اسم معنا هستند و مثل اغلب اسامی معنا، مفهومی کشسان داشتهاند. فیلسوفان و عارفان و شاعران حکیم هرکدام به نوعی در تعریف و تحدید حدود یا تعریض حدود آنها سخن گفتهاند. در قالب یک نگاه بین رشته ای، ادبیات از یک سو، فلسفه (و روان شناسی شناخت)، از سوی دیگر، این مقاله در قالب یک تحلیل محتوای مقایسه ای، سیر تحول معنایی این دو واژه را در شاهنامه، پنج گنج و مثنوی پی می گیرد و از دلیل تفاوت دو مقام گفتار و کردار در اقبال به آنها پرسش می کند. بنا بر آنچه یافته شد، فردوسی عقل و عشق را در معانی نزدیک به عرف عمومی کاربرد آنها به کار گرفته؛ نظامی عشق بشری و زمینی را در اعلی درجه آن توضیح و بازنمایی کرده است و اشارات اولیه و بسط نایافته ای هم به مفاهیمی چون «عقل کلی» و «عقل تحت هدایت وحی» داشته است؛ مولوی در این کار به شکلی شاخص شالوده شکن بوده و معانی معنوی و آیینی به کلی متفاوتی بر این مفاهیم حمل کرده که تا مرز اشتراک لفظی پیش رفته است. در قالب یک تناقض نما، تعابیر مولوی از عقل و عشق، تاحدی به دلیل روش غیراستدلالی آن و دشواری درک و سختی اجرا، در یک فضای گفتاری اشرافیت معنوی محدود شد و کاربرد عمومی و عملی این دو مفهوم به نگاه و نمادپردازی اعتدالی نظامی و به ویژه فردوسی نزدیک ماند؛ در حالی که از حیث اشتهار و احترام ماجرا برعکس این است.
    کلیدواژگان: عشق، عقل، عقل عرفی، عقل کلی، عشق الهی
|
  • Fateme Aghanouri *, Ehsan Reisi, Ali Asghar Mirbagherifard, Mohamad Hosein Heidari Pages 1-36

    Rewriting texts that are very important topics and connect culturally different generations. The activity is scientific-creative rewriting; Know that in order to perform a successful rewriting, the headquarters had scientific aristocracy over the ancient text and in the rewriting process, scientific principles must be considered. The importance of this model and its sensitivity is doubled when the target audience of the rewrite is children. Unfortunately, such a model has not been presented in this regard so far, and this is probably why there are various shortcomings in the rewritten texts. Using the topics and theories of educational sciences and literary sciences, this article has tried to design a step-by-step model for rewriting Masnavi for children aged 7-12years. The basis of educational science This model is based on the views of Montessori.Extracting the main intentions of Rumi from composing Masnavi from reliable and scientific sources, understanding the context and position of the story in Rumi's words, using the weight of Masnavi, deleting sub-stories, using a second-person narrator in terms of perspective, etc. are among the topics that are considered. The uniqueness of Masnavi and especially the rewriting of Rumi's Masnavi is considered as one of the elements of Persian order and is one of the achievements of this research. In the end, based on the presented model, one of the stories of Masnavi has been rewritten.. This research has facilitated and explained the implementation of rewriting principles for children in the form of a methodical model and using Montessori educational perspectives.

    Keywords: Children's literature, Model, Stories, rewriting, Molavi's Mathnavi
  • Mina Behnam * Pages 37-59

    The category of adaptation as one of the branches of comparative literature is an attempt to create new texts based on the construction and content of previous texts.. Regardless of comparative literature, this topic communicates between literature as speech and writing and cinema, theater and painting as image with an intertextual view and attempts to discover the relationship in these areas. The sampling is based on the stories of Sheikh San'an, Bersiesa, Jorayge, Faust, Antoine Saint and Ta'iees.Primarily, the problem of this research is the study of the structure of stories and the discovery of similarity and difference of them; then, the processing of such stories is done based on Joly Sanders's theory of adaptation. The discovery of the transformation of characters and the different destiny of the hero is the result of the first problem and the discovery of the influence of ideology on the process of adaptation of the director, the painter and screenwriter, as well as the use of the elements of these stories on the basis of time and audience needs, is the result of the main problem of this research

    Keywords: Comparative literature, adaptation, Story, image, Painting
  • Zahra Parsapoor *, Hosain Labbani Motlagh Pages 60-88

    Cypress image is one of the most widely used in Iranian literature and art. This special place is related to its ancient history, which is rooted in the mythological, religious and mystical texts of the world. The list of symbolic meanings and concepts of images can be found in dictionary of symbols and in many books But often there is no specific criterion in determining which meaning and concept in a particular work is intended.In this essay, we intend to show the role of Context of situation and the role of Syntagmatic and paradigmatic relationship in identifying the semantic meanings of cypress image based on one of the theories in linguistics presented by Saussure.The study of dozens of images, showed that cypress has concepts such as uprightness, purity, immortality, holiness and greenery and resistance in the Syntagmatic relationship with humans, sun and Simorgh, trees and animals. Also, cypress image alone has concepts such as immortality, mourning and death and connection to the sky according to the context of the situation. This multidisciplinary research in the field of linguistics, literature and visual arts has been done by descriptive-analytical method and at the end, suggestions for better understanding of the concept of images are presented.

    Keywords: Situation context, Cypress, succession, Companionship, Art
  • Sara Parsaei Jahromi, Dorreh Dadjooy Tavakoli *, Shirin Koushki, Mohammad Ali Gozashti Pages 89-120

    Mehdi Hamidi and Shamloo are poets with a style of contemporary literature; The psychological characteristic of irresistibility is reflected as a dominant thought and form of expression in the poems of these two poets; In the face of difficulties, these artists, in addition to equating their talents and abilities with mythical characters, in the face of difficulties, have strongly bowed down to great subjects such as law, politics, sacred things, etc. The mentioned psychological dimensions are also related to some spectrums of narcissism. In the present study, using psychoanalytic theories, the internal causes of composing arrogant poems were identified. The research seeks to answer the question of whether the psychological phenomenon of indomitability has significantly influenced the quality, quantity and style of literary imagery of these two poets or no. The research method is descriptive and analytical. In the end, it was concluded that all kinds of irrevocable manifestations have played a significant role in the selection of literary industries, quantity, advancement of the artistic aspect of the themes and value of the works of these poets and therefore can not be ignored.

    Keywords: Unyieldingness, arrogance, poetic expression style, psychoanalysis, narcissism
  • Mehdi Sabzevari * Pages 121-140
    This paper will study the concept of American exceptionalism which defines America as an exception to the rest of the world has been depicted in different novels and media in two different American novels. The analysis based on the actantial Discourse which is a semiotic one could shed more light on this concept in the contemporary American literature .According to this concept, America is exceptional in life style and it can be considered as a role model politically, economically, artistically etc. for the rest of the world. Therefore America will be a symbol of free and prosperous life and democracy. This American exceptionalism could be followed in two novels: Terrorist (2006) by Updike and Expensive People (1972) by Oates. Although these two novels present American exceptionalism in two different perspectives, the basic concept can be traced in both novels. This paper will read two novels through semiotic analysis of the actantial Discourse in a broader concept in literature.
    Keywords: American exceptionalism, Actantial discourse, Suburbian life, narrative, American literature
  • Ali Salami *, Midia Mohammadi Pages 141-164

    A Dance of the Forests (1960) and Death and the King's Horseman (1975) are two plays by the Nigerian Nobel Prize winner, Wole Soyinka who has gained a large amount of reputation for his idiosyncratic expression of abhorrence towards Western colonialism through depicting native people's life situations and their conflicts with the Western colonizers. He also repudiates nostalgic view of the past and in A Dance of the Forests revealed his premonition of the forthcoming internal colonialism which was a consequence of exalting the past in a prejudicial manner. Frantz Fanon, the influential French psychiatrist and political philosopher, put colonialism under scrutiny in his writing and analysed its various political forms and psychological consequences. This article gives the two aforementioned plays of Soyinka a close reading through the eye borrowed from Fanon to detect in the relation of these two texts and the existing post-colonial conflicts and ambivalences in them.

    Keywords: Colonialism, National Identity, Post-Colonialism, Third World, Wole Soyinka: Africanism
  • Reza Taheri, Amir Ismail Azar *, Sareh Zirak Pages 165-189

    One Thousand and One Nights is one of the Jameulhekayat and complicated writing in Persian folk literature which its basic tale is based on storytelling of “Shahrzad” and there's a bunch of tales together around the core of center. This Semiosphere is a common with other historical texts of ancient Iran. This research has a descriptive analytical approach based on the same texts and Yuri Lutman's theory of cultural semiotics: Study of bilateral and calico relationship between different sign systems, exploring the origins cultural signs and it’s consanguinity with Isomorphic texts in the semiotics of Persian folk literature. it from the Cultural semiotics of “One Thousand and One Nights” And the study of the ideas of scholars on the basis of its fundamental tale, and the similarity with the same texts concludes: Structure and translation and reproduction of meaning and its contents is shaped in the Semiosphere of cultural and Iranian identity; It reflects social and cultural ties and It is the Iranian supplier's position; “self” Iranian with “another”culture is shaped in the discourse of cultures.

    Keywords: One Thousand, One Nights, Cultural Semiotics, Isomorphic texts, Yuri Lotman, Semiosphere
  • Reza Abbasi *, Behruoz Mahmuodi Bakhtiari, Mehdi Amiri, Ali Askar Alizadeh Moghadam Pages 190-219

    The utopian idea The political thought in two stories 'Noon wa Al-Qalam' by Jalal Al-Ahmad and Rahla Ibn Fatumeh by Najib Mahfouz is based on the negation of the status quo, the existence of a crisis, and the attempt to idealize things. In both stories, using symbolic language and Sufism, writers are trying to present an image of an ideal society. They both believe that utopia can be achieved but the main obstacles on the way are the rulling of government and the seizure of power by certain individuals. Both writers use a symbolic language, with the difference that the noble language of the Arabic work is the literary language influenced by the classical works of Arabic literature, while al-Ahmad has chosen folk language for his narrative. Al-Ahmad's story, in its narrative, uses a type of Sufism whose social aspect is strong and its followers, or Qalandars, seek power but having faced with its difficulties, they resort to the way of the former power-owners but are defeated by them. Although seeking martyrdom, the protagonist of the story is eventually exiled. But Najib has applied a specific aspect of Sufism in the story, namely, the cutting off from the material world and its defects and the discovery and intuition of meditation and austerity. The main character of the story explores various lands in search of a way to solve his own homeland’s problems. He ultimately finds the way to prosperity in Sufism.

    Keywords: Political.mysticism.Utopia, Najib Mahfouz, Al-ahmad, Nun, al-Kalam, Ibn Fatumah
  • Ali Eshghi Sardehi * Pages 220-255

    The famous German sociologist Max Weber, by introducing the theory of social action, simplified the study of the degree of rationality in social actions. Weber and later his followers and like-minded people, by examined and categories of the four social actions, determined level of rationality in these actions. Iranian playwright Akbar Radi in "Staircase" play examines a part of this theory called goal-oriented action. The theory of social mobility or the ascent of a person from one social stratum to another is also explained by showing the life of Bolbol, a traveling fruit seller. In this play, the Bolbol becomes a wealthy construction contractor by resorting to theft, lying, breaking the covenant, forming a pressure group, bribery, and even unintentional murder. In the process of this social mobility, in addition to elements such as culture, alienation and the desire for promotion, and struggle and competition, phenomena such as suicide, dictatorship, migration and workers' strike are also discussed. The protagonist of the play of Akbar Radi, although he manages to improve his economic position, but due to abnormal social behaviors cannot change himself cultural position.

    Keywords: Radi, Staircase play, Max Weber, Social Action, social mobility
  • Eftekhar Gasemzadeh *, Fatemeh Ahmadvand Pages 256-287
    Sadegh Hedayat is one of the most important figures of the westernist intellectual current in twentieth-century Iran and one of the most famous modern Iranian novelists. Among his many works, historical writings have a significant place and, more importantly, the historical attitudes of this author who has been the motivation and motivation for writing many of his works. This research has tried to provide an analysis of the historically valuable works of this author, to recognize the historiographical understanding and historical attitudes of Hedayat and seeks to find answers to these questions: What is the place of history in Hedayat's works? And what are the most important components in their historical attitudes?; Therefore, these works are classified in three main forms of historical dramas with the theme of ancient frustration of Iranians subjugated against non-Iranian attacks, correction, and translation of Pahlavi historical texts from the Sassanid era and works with the anthropological theme. Analytical knowledge of these works, which is provided by the descriptive-analytical method and conceptual study of his literary works, shows that nationalist attitude, historical antiquity, and Zoroastrianism, and racist enmity with non-Iranian elements are the main components of historical attitudes. Make up the lead.
    Keywords: Sadegh, Hedayat, History, Nationalism, Historiography
  • Reza Mobini Soochelmaii, Monireh Farzishob * Pages 288-326

    AbstractFilm adaptation from the literary works has nearly existed since the advent of cinema. Hamoun; a movie directed by Dariush Mehrjui, has also been made based on the well-known novel Boof-e Koor (the Blind Owl) written by Sadegh Hedayat relying on adaptation. The main objective of this study is to express the content common point and to compare the element of time in the novel Boof-e Koor (the Blind Owl) with its adapted cinematic work that is the movie Hamoun. The research method employed in this study is analytical-descriptive founded on description of the statement and the research is written based on Gerard Genette Narratology theory. This comparison has been made regarding the theme and overall content of the two works. Moreover, it is specifically based on Genette`s Narratology theory with three core concepts of order, duration and frequency and the initial results indicate that:1. In transferring Boof-e Koor to Hamoun the director has taken a moderate stance emphasizing the authenticity and independence of both adapted work and the source work.2. In the theme part the two works correlate strongly with each other since both narrate the life of an isolated person fed up with his surrounding people and environment who takes refuge in the unconscious mind.3. Both works do not follow a specific chronological order and are narrated in an anachronistic way.

    Keywords: adaptation, Hamoun, Boofe Koor, narrative, Cinema
  • Mortaza Mardiha * Pages 327-354
    Reason and love are two abstract nouns and like lots of this kind of nouns have been a kind of elastic concept. For longtime this resiliency have caused vast discussions concerning their essences and limits of meanings. Philosophers, mystics, and intellectuals have commented in some way for their demarcation. The great Persian poets have also used and introduced these concepts in different ways. This article is to follow the course of semantic changes of these two words in Shahnameh, Panj Ganj, and Masnavi. We found that Ferdowsi has used these two words in the meanings close to their usual applications; Nizami has represented romantic love at its most exciting level and has also had some primary and raw remarks about the transcendental reason (Aghl-e Kolli) and reason derived by revelation. Mowlavi has been in an outstanding manner as a groundbreaker in changing the implications of the concepts and attributed such spiritual and mystical meanings to them that they reach the borders of homonyms. That is why Mowlavi’s conceptions of reason and love, because of their untenable method were limited within a discourse of spiritual aristocracy while usual and practical usage of these words remained close to the approaches and symbols of Nizami and specially Ferdowsi
    Keywords: Love, Reason, Transcendental Reason, Spiritual love, Ordinary Reason