فهرست مطالب

نشریه فقه پزشکی
پیاپی 43 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/26
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سید مهدی جوکار*، منصور غریب پور، الهه پارسا صفحه 1
    زمینه و هدف

    در قانون مدنی به پیروی از فقه امامیه بالاخص قاعده «الطلاق بید من اخذ بالساق»، اختیار طلاق به حکم اولی به زوج سپرده شده است، اما چون نکاح قراردادی است که موجد آثار مادی و حقوقی بین زوجین می‌شود به تبع آن یک‌سری تکالیف و حقوق بر اساس اصل عدالت میان زوجین وجود دارد و می‏توان در شرایطی برای زوجه نیز حق طلاق قایل شد که از جمله مواضع قابل پیش‏بینی، مواردی است که زوجه به لحاظ پزشکی دچار مشقت مفرط گردد. با این وصف، این پرسش مطرح است که با توجه به تمرکز فقه و حقوق پیرامون مصادیق سنتی تحت قاعده لاحرج، آیا مصادیق نوظهور پزشکی وجود دارد که بتوان بر اساس آنها حق طلاق را به زوجه محول نمود؟

    مواد و روش‌ها

     این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی تحریر شده و کوشش شده با بررسی منابع معتبر فقهی، شمول قاعده لاحرج در مورد آن دسته از مصادیق نوظهور پزشکی، که در زندگی زناشویی موجب مشقت زوجه می شوند مورد بررسی دقیق قرار گیرد. 

    یافته‌ ها

     اگرچه در نظام تقنینی یا متون فقهی متقدم تمرکز اصلی در خصوص اعطای حق طلاق به زوجه محدود به یک سری مصادیق سنتی بوده، اما با واکاوی در منابع اصیل فقهی و تنقیح مناط، این نکته به دست آمد که می‏توان در برخی موارد که زوجه به لحاظ پزشکی دچار حرج جسمی، جنسی و روحی در محیط خانواده شود، بر اساس معیارهای فقه و حقوق مخصوصا به استناد اعمال قاعده عسر و حرج، در نهایت اعطای حق طلاق به زوجه را جایز و حتی در موارد شدیدتر لازم دانست.

    کلیدواژگان: زوجه، عسر و حرج، قاعده لاحرج، طلاق
  • طاهر علی محمدی، حمزه نظرپور، نادیا نظرپور صمصامی صفحه 2
    زمینه و هدف

    بیماری‌های عفونی و ویروسی گاه چنان در جامعه پیشرفت می‌کنند که برای مهار آنها راه‌های خاصی مانند واکسیناسیون عمومی در نظر گرفته می‌شود؛ زیرا واکسن افزون بر خاصیت پیشگیری از بیماری و سببیت در ارتقای سلامتی و توسعه جامعه بر بنیاد محافظت از جان انسان، اثربخشی سریع دارد. از لوازم واکسنی که در برنامه‌های ملی ایمن‌سازی مورد استفاده قرار می‌گیرد، بی‌خطر بودن آن است؛ اما گاه افزون بر عوارض جانبی، دارای واکنش‌های شدید حتی با درصد شیوع بسیار اندک هستند. این نوشتار، زیان‌هایی که در اثر تزریق واکسن کوید 19 رخ می‌دهد را بررسی کرده و بر یک بنیاد فقهی، مسئولیت مدنی در این زمینه را به اثبات رسانده است.

    مواد و روش‌ها

    نوشتار پیش رو به شیوه توصیفی و تحلیلی، شرایط تحقق زیان ناشی از واکسن کوید 19 و بنیاد مسئولیت مدنی در این زمینه را بررسی کرده و با استفاده از منابع کتابخانه‌ای مسئولیت مدنی را در برابر زیان‌های ناشی از تزریق این واکسن مورد ارزیابی قرار داده است.

    نتیجه‌گیری

     بر پایه نظریه احترام که دارای پشتوانه‌ قرآنی و حدیثی است و بر حرمت سلامتی افراد و اهمیت آن و نیز بر عدم جواز تضییع حقوق دیگران تصریح دارد حق سلامتی افراد نباید نادیده انگاشته شود. بر همین اساس، در نوشتار حاضر مساله ضمان در برابر زیان‌های ناشی از واکسن COVID-19 به اثبات رسیده و با توجه به مشاهدات و وجود نمونه‌هایی دال بر ایراد زیان در اثر تزریق واکسن، ضمن موضوع‌شناسی دقیق، حسب مورد، کاشف واکسن، سازنده واکسن، دولت به عنوان واردکننده آن و هر فرد یا ارگانی که سبب خطای برنامه واکسن بوده و در هر مرحله سبب ایراد زیان گشته‌، به عنوان مسیول جبران زیان شناخته‌شده‌ و باید خودش یا به کمک بیمه از راه ارش یا دیه از عهده زیان برآید.

    کلیدواژگان: مسئولیت مدنی، واکسن، کووید 19
  • محمدباقر عامری نیا، علی پورجواهری صفحه 3
    زمینه و هدف

    پدیده سفاهت، پیش از آنکه موضوعی فقهی یا حقوقی باشد، حالتی روانی است که شناسایی و درک مفهومی آن در حیطه مطالعات روان‌شناختی است. هرچند به مسئله رشد معاملی و چگونگی تشخیص آن به تفصیل در منابع فقهی با مقیاس‌گذاری‌هایی پرداخته شده اما لازم است ضمن عرضه آن‌ها به یافته‌های علمی تجربی با نگاهی دوباره مورد ارزیابی قرار گیرند. پژوهش حاضر، با نگاهی مبنایی در جهت ماهیت‌شناسی موضوع با بررسی مقایسه‌ای معیارهایی که در دو حوزه فقه و روان‌شناسی پیرامون سفاهت مطرح شده، صورت گرفته است.

    مواد و روش‌ها

    جستار پیش‌رو با استفاده از روش توصیفی تحلیلی و بر پایه مطالعات میان‌رشته‌ای صورت گرفته و داده‌های آن با روش کتابخانه‌ای جمع‌آوری گردیده است. این نوشتار علاوه بر آنکه به بیان دیدگاه های مطرح فقهی حقوقی و ارزیابی آن‌ها در تعریف سفاهت پرداخته، سازوکارهای روان‌سنجی در زمینه سفاهت را نیز مورد بررسی قرار می‌دهد.

    نتیجه‌گیری

     پژوهش حاضر ضمن تفکیک هوش شناختی از هوش هیجانی، این ایده را ارایه می‌دهد که پدیده سفاهت به ‌عنوان پدیده‌ای روانی به کمک علایم سنجشی ناظر به هوش هیجانی قابل شناسایی است و این ایده با برخی مقیاس‌های ارایه‌شده فقهی نیز سازگاری دارد. کم‌عقلی، نداشتن عقل معاش، رفتار غیر عقلایی و عدم بلوغ جسمی معیارهای چهارگانه‌ای هستند که در فقه برای معرفی پدیده سفاهت بیان شده است. اگرچه در تحقیقات روان‌شناسی، پدیده یادشده با این عنوان مطرح نشده ولی ضمن مباحثی چون هوش، رشد، عقب‌افتادگی ذهنی، هوش رفتاری، هوش شناختی و هیجانی مورد بررسی قرار گرفته است. هرچند عناوین مزبور به عنوان شباهت‌های دو نگاه فقهی و روان‌شناسی، زمینه مطالعه تطبیقی مقوله مورد بحث را فراهم کرده اما باید گفت معیارهای فقهی یادشده درواقع علایم و نمادهای ابتدایی ظهور و بروز روانی پدیده سفاهت است و بدون انجام آزمون‌های مکمل که در هوش هیجانی طراحی‌شده، نمی‌توان حصول رشد را به درستی تشخیص داد.

    کلیدواژگان: روان شناختی، سفاهت، مقیاس گذاری فقهی
  • طه زرگریان صفحه 4
    زمینه و هدف

    جایفه، عنوان جراحتی است که دیه آن یک سوم دیه کامل است. در این جنایت، فرد جانی با سلاح قمه از پشت گوش مجنی‌علیه می‌کشد و گوش وی را زخمی کرده به چشمان وی آسیب می‌زند و لب‌های او را پاره می‌کند؛ در نهایت، قمه را به سینه مجنی‌علیه هدایت کرده و آن را داخل قفسه سینه وارد می‌کند. بر فرض اینکه تمام جنایات مذکور به یکباره و با ضربه واحد، در چند ثانیه ایجاد شده است، قانونگذار، در ماده 547 ق.م.ا دیه جنایت را چنین مقرر کرده است: «هرگاه جراحت عمیقی مانند... جایفه، یکباره واقع شود، تنها دیه همان جراحت عمیق پرداخت می‌شود...» تحقیق حاضر در جهت بررسی میزان مطابقت ماده مذکور با مبانی فقهی مرتبط، صورت گرفته است.

    مواد و روش‌ها

    پژوهش حاضر از نوع نظری است که بر اساس روش توصیفی تحلیلی و با جمع‌آوری اطلاعات به شیوه کتابخانه‌ای، پس از بررسی منابع فقهی و حقوقی مربوط به دیه جنایات و تداخل و عدم تداخل آنها، پیشنهاد اصلاح ماده 547 ق.م.ا را ارایه نموده است.

    یافته‌ ها

     هرچند در مساله تداخل دیه جایفه با غیر جایفه در صورت ایجاد جنایات متعدد با ضربه واحد، قانونگذار قایل به تداخل دیات شده و جانی را محکوم به پرداخت دیه جراحت عمیق نموده اما بر اساس مبانی فقهی در تعدد و تداخل دیات و همچنین با استناد به مواد کتاب قانون مجازات، مادامی که مجنی‌علیه زنده است، برخلاف دیدگاه قانونگذار، نظریه تعدد دیات ترجیح دارد.

    کلیدواژگان: دیه، جائفه، تداخل دیه، جنایت، ماده 547 ق.م.ا
  • سعید سیدحسینی، محدثه عطاکویی صفحه 5
    زمینه و هدف

    تامین ارگان‌های مورد نیاز بیماران از طریق برداشت و پیوند اعضای محکومان به مرگ، از دیرباز با چالش‌های جدی اخلاقی و حقوقی مواجه بوده است. تصویب ماده 47 آیین‌نامه اجرای احکام کیفری در سال 1398 که در آن زمینه جواز برداشت عضو از محکومان فراهم شده است، مخالفت‌ها و موافقت‌های فراوانی را برانگیخت. در برابر مخالفت‌هایی که با این عمل شده است، برخی فقیهان براساس دلایلی برداشت عضو از محکومان را با شرایط خاصی پذیرفته‌اند. از جمله مهم‌ترین این شرایط وصیت یا رضایت اهداکننده است. هرچند دیدگاه‌های دیگری همچون جواز به شرط رضایت اولیای محکوم و جواز مطلق و جواز به شرط اذن حاکم نیز مطرح شده که با اشکالاتی مواجه هستند. این جستار با هدف امکان‌سنجی فقهی برداشت و پیوند اعضای محکومان به مرگ صورت گرفته است.

    مواد و روش‌ها

     این نوشتار به گردآوری نظرات و فتاوای فقهی با شیوه کتابخانه‌ای پرداخته و پس از بیان تاریخچه برداشت عضو، با روش توصیفی تحلیلی به نقد و بررسی ادله فقهی موافقین و مخالفین برداشت عضو از محکومان به اعدام و نیز بررسی فقهی مفاد ماده 47 آیین‌نامه اجرای احکام کیفری همت گمارده و در نهایت دیدگاه مختار را بیان نموده است.

    نتیجه‌ گیری

     از تحلیل ادله موافقان و مخالفان برداشت عضو از محکومان به مرگ، چنین برآمد که مخالفان برداشت عضو دلایلی نظیر تعارض با کرامت و حقوق انسانی، حرمت مثله کردن و وجوب دفن اعضای میت را مطرح نموده‌اند اما این دلایل با تکیه بر دو اصل تزاحم اهم و مهم و قاعده اضطرار قابل رد است. هرچند قایلین به جواز برداشت عضو هریک شرایطی برای جواز مطرح نموده‌اند اما در میان آنها جواز به شرط وصیت میت و جواز به شرط رضایت اولیای محکومان در صورت عدم وصیت به لحاظ انطباق با حق مالکیت انسان بر اعضای بدن خویش و سلطنت اولیای دم، ارجح محسوب می‌شوند.

    کلیدواژگان: برداشت عضو، محکوم به اعدام، آیین نامه اجرای احکام کیفری
  • ماشاالله کریمی *، عبدالصمد علی آبادی صفحه 6
    زمینه و هدف

    پدیده زیست فناوری ژنتیک انسانی که با هدف دفع شر و بدی انسان، ساختن جامعه مطلوب و دستیابی به پیشرفت‌های مهم دانش و معرفت بشری انجام می‌پذیرد، در گزاره‌های ابتدایی فقهی فاقد ممنوعیت است. اما گستره آن به جهت تنیدگی این دانش بشری با اخلاق و شیونات انسانی، به دلیل انجام نیافتن پژوهشی یکپارچه، چندان روشن نمی‌باشد. ازاین‌رو پرسش از گستره جواز استفاده این دانش بشری، موضوعی است که نیازمند کاوش تا مرحله حصول پاسخی شایسته می‌باشد. پژوهش حاضر بر آن است تا گستره مجاز مهندسی ژنوم انسانی را مورد شناسایی و بررسی قرار دهد.

    مواد و روش‌ها

    مقاله حاضر به روش توصیفی تحلیلی و با بهره‌گبری از داده‌های کتابخانه‌ای اعم از حقیقی و مجازی به نگارش در آمده است. به این ترتیب که نخست دیدگاه‌های پیرامون پذیرش و عدم پذیرش انجام مهندسی ژنتیک، به منزله یکی از مسایل مستحدثه و عناوین ثانویه فقه پویای اسلامی طرح و سپس به روش تحلیلی امکان پذیرش دیدگاه انجام آن در پرتو ادله فقهی و عقلی بررسی و با مداقه در ادله یادشده و بر پایه آن‌ها، گستره پذیرش جواز این دانش بشری مورد سنجش قرار می‌گیرد.

    نتیجه‌ گیری

     فقها و اندیشمندان دینی نسبت به پدیده زیست فناوری ژنتیک انسانی، رویکرد یکسانی ندارند. اما از تحلیل و بررسی مستندات آنان در چارچوب ادله فقهی و عقلی، چنین برمی‌آید که دلایل پیروان اباحه این دانش بشری، استوارتر است. مشروط به این که انجام آن، افزون بر نزدیک نشدن به مرزهای فقهی و عقلایی اتلاف، اضرار، تنقیص و...، تنها در گستره بهره‌وری و تسخیر پدیده‌های هستی رخ دهد و به منزله ابزارهای نقش‌آفرین جریان خلقت برای ایجاد رفاه اجتماعی و راحتی زندگی بشر و رهاندن آفریدگان الهی از تنگناهای موجود در مسیر حرکت تکاملی باشد.

    کلیدواژگان: انسان، ژنتیک، ژنتیک انسانی، امامیه
  • عبدالحسین خسروپناه، مهدی کیانمهر، روح الله ملکی صفحه 7
    زمینه و هدف

    پدیده قصور پزشکی، پیش از آنکه موضوعی پزشکی باشد، حالتی است که شناسایی و درک مفهومی آن در حیطه مطالعات فقهی و حقوقی است. پژوهش حاضر با نقد دیدگاه مسیولیت طبیب در صورت رجوع بیمار از اذن سابق خویش و با هدف تحول در معیار و تفرق مسیولیت کیفری و مدنی طبیب تکوین گردیده است. هرچند به رویداد مسیولیت طبیب به تفصیل در منابع فقهی اغلب با مقیاس‌گذاری‌های کیفری پرداخته شده اما مسیولیت یا عدم مسیولیت مدنی وی در صورت رجوع بیمار از اذن سابق خویش، مسکوت مانده است.

    مواد و روش‌ها

     محقق با روش توصیفی - تحلیلی، در جهت تقویت شاکله حقوقی پزشکان و با ژرف‌نگری نوین در شق دوم ماده 308 قانون مدنی با محوریت «شبه غصب» یا «غصب حکمی» گام نهاده و قصد دارد تا عدم امتناع از درمان توسط پزشک در صورت رجوع بیمار از اذن سابق را با استدلال مالکیت انسان بر اعضای خویش، اثبات ید در تصرف (درمان) بر مال غیر (بدن بیمار) و جایگزینی مسیولیت مدنی بر اساس جبران خسارت به جای مسیولیت کیفری بیان نماید.

    نتیجه‌گیری

    از تحقیق حاضر چنین برمی‌آید که پزشکان برای عدم حق رجوع بیمار بعد از اذن ابتدایی به ادله‌ جلوگیری از اضرار به نفس و ممنوعیت القا در هلاکت، قاعده درء و مسیولیت اخلاقی پزشک استناد نموده‌اند؛ در مقابل، بیماران با استدلال به سلطه بر نفس، فساد اذن در صورت رجوع بیمار و استصحاب، قایل به مسیولیت وضعی پزشک هستند. برای حل تعارضات میان بیمار و پزشک در صورت رجوع بیمار از اذن سابق، شایسته است قانونگذار یکی از این دو روش را برگزیند: یا عدم حق رجوع از عقد لازم را به توافق میان پزشک و بیمار تسری دهد و یا دولت را در قبال اقدامات پزشک در فرض رجوع بیمار از اذن سابق خویش، با استدلال به قاعده ضرورت، پرورش جامعه‌پزشکی دلسوز و مسیولیت‌پذیر، نجات فرد در معرض هلاکت و قاعده من له الغنم فعلیه الغرم، مسیول قرار دهد که البته روش دوم کارآمدتر است.

    کلیدواژگان: اذن، بیمار، پزشک، رجوع، مسئولیت
  • محمدتقی فخلعی، هدیه نصیری صفحه 8
    زمینه و هدف

    هیپنوتیزم واقعیتی چندبعدی است که بعد روان‌شناختی بالینی آن یعنی هیپنوتراپی و هیپنوآنالیز بیشتر مورد توجه قرار گرفته است و بعد کنترل ذهن و سلب اراده سوژه، مورد غفلت و حتی انکار قرار گرفته است. ورود فقه و حقوق اسلامی در این حوزه و واکاوی ماهیت هیپنوتیزم و مطالعه اثر هیپنوتیزم در شکل‌گیری اعمال مجرمانه و نحوه کیفردهی این‌گونه اعمال، یک نیاز ضروری است. بر این اساس، تحقیق حاضر با هدف تحلیل ابعاد فقهی حقوقی نقش هیپنوتیزم یا به عبارتی خلسه هیپنوتیک در ارتکاب اعمال مجرمانه و نحوه اعمال مجازات در این‌گونه جرایم، به رشته تحریر در آمده است.

    مواد و روش‌ها

    مقاله حاضر توصیفی تحلیلی است که با روش کتابخانه‌ای، با بهره‌گیری از ابزار فیش‌برداری به واکاوی ماهیت هیپنوتیزم و مطالعه اثر هیپنوتیزم در شکل‌گیری اعمال مجرمانه و نحوه کیفردهی این‌گونه اعمال و نیز بررسی برخی از مصادیق مهم و مبتلا به جرایم هیپنوتیک مانند ربایش مال غیر، قتل دیگری و تجاوز جنسی از طریق هیپنوتیزم می‌پردازد.

    نتیجه‌ گیری

     یافته‌ها حاکی از آن است که درجات چهار و بالاتر خلسه هیپنوتیک که در آن تلقینات غیرواقعی امکان‌پذیر هستند، درصورتی‌که کارکردی غیردرمانی (مجرمانه) داشته باشند، منطبق بر مولفه‌های سحر است. سه نوع مهم جرایم هیپنوتیک عبارتند از قتل هیپنوتیک، تجاوز جنسی هیپنوتیک و ربایش مال غیر از طریق هیپنوتیزم. در همه این موارد اگر سوژه، مسلوب‌الاراده باشد جرم به او مستند نمی‌شود و هیپنوتیزور مسیول بوده و مجازات می‌شود اما اگر سوژه با قصد ارتکاب جرم در حالت خلسه، خود را در اختیار هیپنوتیزور قرار دهد مسیولیت کیفری بر عهده او قرار گرفته و مشمول مجازات می‌گردد. چنانچه سوژه، مجنی‌علیه یا قربانی جرم هیپنوتیک باشد هیپنوتیزور مباشر جرم محسوب می‌شود.

    کلیدواژگان: تلقین مجرمانه، جرم هیپنوتیک، هیپنوتیزم
  • سعید نظری توکلی، فاطمه زارع منشادی صفحه 9
    زمینه و هدف

    محدودیت‌ منابع پزشکی از عوامل ایجاد تعارض منافع بیماران است که برای حل آن از نظام اولویت‌بندی استفاده می‌شود. دانشمندان علم اصول نیز به تبیین مفهوم و تعیین شاخصه‌های «تزاحم» پرداخته‌ و از تزاحم بین حیات مادر و حیات جنین به عنوان یکی از مصادیق آن بحث کرده‌اند. با وجود این، تاکنون در مورد مسئله استناد به اصل تزاحم برای حل تعارض منافع بیماران در استفاده از منابع پزشکی، پژوهشی صورت نگرفته است. ازاین‌رو، بر آن هستیم تا ظرفیت‌ دانش اصول فقه را برای حل این تعارض بررسی کنیم.

    مواد و روش‌ها

     پژوهش حاضر به روش توصیفی تحلیلی و با استناد به منابع کتابخانه‌ای انجام شده است. ابتدا دو مفهوم «تخصیص منابع پزشکی» و «تعارض منافع بیماران» توضیح داده شده، سپس مفهوم «تزاحم» و راهکارهای برون‌رفت از وضعیت تزاحم براساس منابع اصول فقه تبیین شده است

    نتیجه‌ گیری

    ازجمله راهکارهای انتخاب بیماران برای استفاده از منابع پزشکی، راهکارهایی است که در علم اصول برای حل مسئله «تزاحم» احکام شرعی و تعیین وضعیت عملی مکلف در رویارویی با دو تکلیفی که قادر به انجام هم‌زمان آن‌ها نیست، ارایه شده است؛ چرا که راه‌های ‌برون‌رفت از وضعیت تزاحم، اموری عقلانی و قابل تعمیم به موارد مشابه است. اگر درمانگران با وجود تکلیف شرعی به درمان بیماران، به‌واسطه محدودیت منابع پزشکی، نتوانند این منابع را به چند بیمار تخصیص دهند، بایستی یکی را برگزینند. ملاک این ترجیح، «اهمیت» درمان یک بیمار نسبت به دیگران است. این اهمیت با شاخصه‌هایی همچون تقدم مصالح عمومی بر مصالح فردی، اهتمام شارع به ترجیح یک فرد و عدل و انصاف سنجیده می‌شود.

    کلیدواژگان: اخلاق پزشکی، اصول فقه، بیمار، تخصیص منابع، تزاحم، تعارض منافع
  • کریم کوخایی زاده، معصومه صحرایی، نبی سبحانی صفحه 10
    زمینه و هدف

    فقهای مسلمان در زمینه پذیرش درد زایمان به عنوان مرضی که دارای آثار فقهی باشد اختلاف ‌نظر دارند؛ علاوه بر اصل پذیرش درد زایمان به عنوان یک مرض، نفوذ تصرفات مالی زن در زمان دچار شدن به درد زایمان محل تامل و بررسی است. بنابراین در مورد درد زایمان دو مسئله فقهی قابل طرح است یکی اینکه آیا طلق در فقه امامیه و اهل سنت مرض محسوب می‌شود و دوم اینکه آیا طلق همچون امراض دیگر منشا ترتب آثار مالی است؟

    مواد و روش‌ها

     این نوشتار با روش توصیفی تحلیلی به گردآوری و بررسی نظرات و فتاوی فقهای امامیه و اهل سنت در ارتباط با درد زایمان و آثار تصرفات مالی مترتب بر آن پرداخته است.

    یافته‌ ها

     درخصوص تصرفات زن در مدت حمل سه نظریه‌ وجود دارد؛ مشهور فقهای امامیه، حنفیه، شافعیه و حنابله جواز تصرفات زن در زمان درد زایمان را محدود به ثلث می‌دانند. برخی از فقها قایل به جواز تصرف او از اصل مال هستند. عده‌ای دیگر تصرفات قبل از زایمان و بعد از آن را از اصل مال و تصرفات همزمان با درد زایمان را از یک سوم محاسبه می‌کنند. از آنجا که تشخیص مصادیق مرض‌الموت امری عرفی است، نظر متخصصین علم پزشکی و آمار مرگ و میر مادران در دوران حاملگی و درد زایمان دقیق‌تر است. لذا در صورتی که گزارش این دو، خوف از مرگ برای مادران را موجه بداند تصرفات زن در این مدت محدود به ثلث می‌شود.

    کلیدواژگان: تصرفات منجز، مرض طلق، مریض، مذاهب خمسه
|
  • Seyyed Mahdi jokar*, Mansoor Gharibpoor, Elaheh parsa Page 1
    Background and Aim

    In civil law, based on Imami jurisprudence, particularly the rule of " Divorce is in the hands of the one who marriages " the authority to divorce is entrust ed to the husband as the first rule. However, as marriage is a contract that creates material and legal effects between the couple, consequently, there are a series of duties and rights based on the principle of justice between the couple, so the wife ’s ri ght to divorce can be granted in certain conditions; one of the predictable positions would be cases in which the wife suffers from excessive medical impairments. Now the authors' question is that considering the focus of jurisprudence and law on legal cas es under the rule of "no hardship" (La Haraj), are there any emerging medical predicaments based on which the right to divorce can be delegated to the wife?

    Materials and Methods

    This research has been written by a descriptive - analytical method and it has been tried to study some emerging examples of painful therapeutic incidences which grant the wife’s right to divorce according to the focus of jurisprudence and law on traditional examples under the rule of "no hardship".

    Findings

    Although in the early l egislative system or jurisprudential writings, the primary focus on granting the wife’s right to divorce was narrowed to a series of classic examples, by analyzing the original jurisprudential sources and isolating the adequate causes, it was found that in some cases in which the wife suffers from physical, sexual or Spiritual difficulties in the family, based on the criteria of jurisprudence and law, mainly based on the application of the rule of hardness and embarrassment , acquiescing the wife’s right to divorce is considered permissible and inevitable .

    Keywords: Wife, Hardness, Embarrassment, Rule of no hardship, Divorce
  • Taher Alimohamadi, Hamzeh Nazarpour, Nadia Nazarpour samsami Page 2
    Background and Aim

    Infectious and viral diseases sometimes progress in society so much that special approaches such as general vaccination are considered to control them; because the vaccine, in addition to its preventive and causal properties in promoting health and community development, has a rapid effectiveness on the protection of human life. One of the characteristics of the vaccine used in national immunization programs is its safty. But sometimes, in addition to side effects, they have severe reactions, even with a very low prevalence. This article examines the harms of COVID 19 vaccine injection and proves civil liability in this feild on a jurisprudential basis.

    Materials and Methods

    The present descriptive and analytical study examines the conditions for the realization of harms due to the COVID 19 vaccine and the civil liability in this field and evaluates the civil liability against the harms caused by the injection of this vaccine based on library sources.

    Conclusion

    According to the theory of respect, which has the support of Qur'an and Hadith and emphasizes the sanctity of the health of individuals and its importance, as well as the impermissibility of violating the others rights, the right to health should not be ignored. So the warranty against losses due to COVID-19 vaccine has been proven and according to the observations and the samples indicating the damage caused by vaccine injection, in addition to accurate subject matter, as the case may be, vaccine discoverer, vaccine manufacturer, the government as its importer, and any person or organization that has caused the vaccine program to fail and caused harm at any stage, is recognized as responsible and must incur the loss himself or with the help of insurance through Arsh or Diyat.

    Keywords: Civil Liability, Vaccine, COVID 19
  • Muhammadbagher Amerynia, Ali Purjawahery Page 3
    Background and Aim

    Foolishness before being a jurisprudential or legal subject, is a mental state which is conceptually recognized in the psychological studies. Although transactional growth and how to identify it has been discussed in detail in jurisprudential sources with scales, but it is necessary to present them to the empirical scientific findings and re-evaluate them. The present study has been done with a basic look at the nature of the subject by comparing the criteria in the two fields of jurisprudence and psychology.

    Materials and Methods

    The present descriptive-analytical study is based on interdisciplinary studies and its data has been collected by library method and in addition to expressing the legal and jurisprudential views and evaluating them in the definition of foolishness, also examines the psychometric mechanisms in this field.

    Conclusion

    This study, while distinguishing cognitive intelligence from emotional intelligence, offers the idea that the foolishness as a psychological phenomenon can be identified with the help of measuring signs of emotional intelligence. This idea is compatible with some proposed jurisprudential scales. Lack of intellect, lack of subsistence intellect, irrational behavior and lack of physical maturity are the four criteria in jurisprudence to introduce the foolishness. Although in psychological researches, this phenomenon has not been discussed with this title, but it has been dealt with other concepts such as intelligence, growth, mental retardation, behavioral intelligence, cognitive and emotional intelligence. These titles, as similarities between the jurisprudenial and psychological perspectives, have provided the basis for a comparative study of the discussion, but it should be said that the above jurisprudential criteria are in fact the initial signs and symptoms of foolishness and without psychological tests in emotional intelligence, the growth cannot be accurately identified.

    Keywords: Psychology, Foolishness, urisprudential scaling
  • Taha Zargarian Page 4
    Background and Purpose

    Jaefe is a title of an injury for which one - third of a full blood money has been assigned. In this crim e the criminal drags a dagger on the back of the victim, wounds his/her ear, injures his/her eyes, tears his/her lips and at last leads the dagger into his/her heart and penetrates it into the depth of his/her chest. Assuming that all mentioned crimes occu r at once and with a single strike in a few seconds, the legislator in article 547 of the Islamic Penal Code has prescribed the blood money as follows: "whenever a deep injury like Jaefe is occurred at once, only the blood money for same deep injury will b e paid". The present study has been conducted to investigate the degree of compliance of the mentioned article with the relevant jurisprudential principles.

    Materials and methods

    This study is theoretical and based on a descriptive - analytical method by co llecting information in a library manner that tries to correct article 547 of IPC after examining the jurisprudential and legal sources related to the blood money of crimes and their interference and non - interference.

    Findings

    Although in the issue of int erference of blood money of Jaefe with non - Jaefe, in case of committing multiple crimes with a single strike, the legislator has considered the interference of blood money and condemned the victim to pay deep blood money. But according to jurisprudential p rinciples and also by citing materials of the penal code, contrary to the legislator's view, the theory of multiple blood money is preferred as long as the victim is alive.

    Keywords: Blood money, Jaefe, Interference of blood money, Crime, Article 547 of IPC
  • Saeid Seiied hosseini, Mohaddeseh Atakooei Page 5
    Background and Aims

    Providing the patients’ needed organs through the organs removal and transplantation of sentenced to death has long faced serious moral and legal challenges. Approval of Article 47 of the Criminal Procedure Code in 2009 in which organs removal from sentenced to death has been allowed, provoked many objections and agreements. Some jurists have accepted it for various reasons under certain conditions. One of the most important of these conditions is the donner’s will or consent. However, other views such as permission with the sentenced parents’ consent and absolute permission and permission with the ruler’s authority have also been raised, which has caused problems. This study aims to assessing the jurisprudential feasibility of organs removal and transplantation from sentenced to death.

    Materials and methods

    This article collects jurisprudential opinions and fatwas in a library manner and after stating the history of organ removal, critically examines the jurisprudential reasons of Pros and cons of organ removal from sentenced to death and also Article 47 of the Criminal Procedure Code and finally expresses the accepted view.

    Conclusion

    Analyzing the reasons of Pros and cons of organ removal from sentenced to death, it emerged that opponents of organ removal have argued for reasons such as conflict with dignity and human rights, the sanctity of mutilation and the obligation to bury corpses. But these reasons can be rejected by relying on two principles: the important and more important conflict and the rule of urgency. Although those who believe in permitting organs removal have set conditions, among them permission with the deceased's will and sentenced parents’ consent - in the absence of a will - are preferred due to compliance with human property rights and the reign of the deceased’s parents..

    Keywords: Organ removal, Sentenced to death, Regulations on the execution of criminal, sentences
  • Mashallah karimi*, Abdalsamad Aliabadi Page 6
    Background and Aims

    The phenomenon of human genetic biotechnolo gy, which is done with the aim of repelling human evil, building a desirable society, and achieving important advances in human knowledge, is not prohibited in the basic jurisprudential propositions. But due to the tension of this human knowledge with huma n ethics and manners, its scope is not very clear and no integrated research has been conducted. Therefore, the question of the scope of the license to use this human knowledge needs to be explored until obtaining a proper answer. The present study aims to identify and study the permissible scope of human genome engineering.

    Materials and methods

    The present article has been written in a descriptive - analytical method using library data, both real and virtual. In this way, first the views on the acceptance and non - acceptance of genetic engineering, as one of the emerging issues and secondary topics of dynamic Islamic jurisprudence are Planned and then analytically the possibility of accepting the view of doing it in the light of jurisprudential and rational arguments is reviewed and the scope of acceptance’s license of this knowledge is assessed based on the mentioned arguments.

    Conclusion

    Jurists and religious thinkers do not have the same approach to the phenomenon of human genetic biotechnology. But from the analysis of their documents in the framework of jurisprudential and rational arguments, it seems that the reasons for the followers of this human knowledge are more solid. Provided that in addition to not approaching the jurisprudential and rational bo undaries of loss, damage, reduction, etc., it occurs only in the sphere of productivity and conquest of the phenomena of existence and it is a role - playing tool for the creation to create the social welfare and comfort of human life and the liberation of d ivine creatures from the bottlenecks in the evolutionary path.

    Keywords: Human, Genetics, Human Genetics, Imamiah
  • Abdolhossein Khosropanah, Mehdi Kian Mehr, Ruhollah Maleki Page 7
    Background and Aim

    The phenomenon of medical malpractice, before being a medical subject, is a state that its conceptual identification and understanding is in the field of jurisprudential and legal studies. The present study has been developed by criticizing the physician's responsibility if the patient refers to his previous permission with the aim of changing the criteria and differentiating the physician's criminal and civil liability. Although the physician's liability has been dealt with in detail in jurisprudential sources, often with criminal scales, his liability or non-liability in case of patient referral from his former permission has remained silent.

    Materials and Methods

    The researcher has used a descriptive-analytical method to strengthen the physicians’ legal structure with a new depth in the second paragraph of Article 308 of the Civil Code with the focus on "pseudo-usurpation" or "judicial usurpation" and intends to explain not to refuse treatment by the doctor if the patient refers to his prior permission by reasoning human ownership on its members, proving iodine in seizure (treatment) of other property (patient’s body) and replacing civil liability based on compensation instead of criminal liability.

    Conclusion

    The study shows that physicians have invoked the reasons for preventing self-harm and the prohibition of induction of death, the rule of medicine and the moral responsibility of the physician for not referring the patient after the initial permission; On the other hand, patients by arguing for self-domination, corruption of permission in case of patient referral, believe in physician's positional responsibility. To resolve disputes between the patient and the physician if the patient refers to his prior permission, the legislature should choose one of two methods either extend the non-recourse of the necessary contract to an agreement between the physician and the patient, or make the government responsible for the physician's actions, assuming the patient returns to his prior permission, by arguing for the rule of necessity, fostering a compassionate and responsible medical community, rescuing the person at risk of death, and the rule “whoever benefits from something he is responsible for the damage”, of course, the second method is more efficient.

    Keywords: Permission, patient, physician, referral, responsibility
  • MohammadTaqi Fakhlaei, Hediyeh Nassiri Page 8
    Background and Aims

    Hypnosis is a multidimensional reality whose clinical psychological dimension, namely hypnotherapy and hypnoanalysis, has received more attention and the mind control and deprivation of the subject has been neglected and even denied. The introduction of Islamic jurisprudence and law in this field and the study of the nature of hypnosis and its effect in formation of criminal acts and how to punish such acts is an essential need. Accordingly, the present study has been written with the aim of analyzing the legal jurisprudential dimensions of the role of hypnosis or in other words, hypnotic trance in committing criminal acts and how to punish them in such crimes.

    Materials and methods

    This descriptive-analytical resrarch uses the library method and fishing tools and tries to analyze the nature of hypnosis and its effect in formation of criminal acts and how to punish them, as well as some important examples of hypnotic crimes such as theft, murder and rape through hypnosis.

    Conclusion

    The findings suggest that degrees four or higher in hypnotic trance in which unrealistic indoctrination is possible, if they have a non-therapeutic (criminal) function, correspond to the components of magic. The three major types of hypnotic crimes are hypnotic murder, hypnotic rape, and stealing people's property through hypnosis. In all these cases, if the subject is involuntary, the crime will not be documented to him and the hypnotist will be responsible and punished, but if the subject presents himself to the hypnotist with the intention of committing the crime in a trance state, he will be criminally liable and punished. If the subject is the victim or the victim of a hypnotic crime, the hypnotist is considered the perpetrator.

    Keywords: Criminal indoctrination, hypnotic crime, hypnosis
  • saeid nazari tavakkoli, Fatemeh Zare' Menshadi Page 9
    Background and Aim

    Limitation of medical resources is one of the factors causing patients’ conflict of interests which is used from the prioritization system to solve it. Scientists have explained the concept and characteristics of "antagonism" and discussed the conflict between the mother’s life and the fetus’ life as one of its examples. However, so far no research has been done on the principle of antagonism to resolve the patients’ conflict of interest in the use of medical resources. Therefore, we intend to examine the capacity of jurisprudence to resolve this conflict.

    Materials and Methods

    The present research has been done by descriptive-analytical method with reference to library sources. First, the two concepts of "allocation of medical resources" and "patients’ conflict of interests and then the concept of "antagonism" and strategies to get out of this situation are explained based on the sources of the principles of jurisprudence.

    Results

    The strategies have been presented in the science of principles to solve the problem of "antagonism" in religious rules and determination of the obliged person’s practical situation in the face of two tasks that he is unable to perform at the same time. Because the ways out of antagonism are rational and can be generalized to similar cases. If therapists despite their religious duty are unable to allocate these resources to several patients due to the limited medical resources, they should choose one. The criterion for this preference is the "importance" of one patient's treatment over others. This importance is measured by characteristics such as the priority of public interests over individual interests, the legislator's concern for the preference of an individual and justice.

    Keywords: Medical Ethics, Principles of Jurisprudence, Patient, Resource Allocation, Antagonism, Conflict of Interests
  • Karim Kokhaeizadeh, Masoumeh Sobhani, Nabi Sobhani Page 10
    Background and Aims

    Muslim jurists disagree on accepting labor pain as an illness that has jurisprudential effects. In addition to the principle of accepting labor pain as an illness, the influence of women's financial possessions at the time of labor pain is a matter for consideration. Therefore, two jurisprudential issues can be raised: one is whether Talgh is an illness in Imamiya and Sunni jurisprudence, and the second is if Talgh like other illnesses is the source of the order of financial effects?

    Materials and methods

    This article uses a descriptive-analytical method to collect and review the opinions and fatwas of Imamiya and Sunni jurists regarding labor pain and its effects on financial possessions.

    Findings

    There are three theories about female possessions during pregnancy; well-known Imami, Hanafi, Shafi'i and Hanbali jurists consider the allowance of the woman’s possessions during labor to be limited to one third. Some jurists believe that she is allowed to seize the original property. Others calculate prenatal and postnatal possessions from the original property and possessions at the time of labor pain from the one-third. Since the diagnosis of terminal illness is customary, the opinion of medical experts and maternal mortality rates during pregnancy and labor pain is more accurate. Therefore, if the results of these two justify the mothers’ fear of death, the woman's possessions during this period will be limited to one third.

    Keywords: Monajjaz, Labor pain (Talgh), ill, Five religions