فهرست مطالب

فقه پزشکی - پیاپی 45 (بهار 1402)

نشریه فقه پزشکی
پیاپی 45 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/08
  • تعداد عناوین: 9
|
  • میثم خزایی *، محمود اکبری، طاهره آدینه صفحه 1
    زمینه و هدف

     وسواس به عنوان یکی از بیماری های شایع در جامعه، در بسیاری از موارد، مختل کننده نظام خانواده به ویژه در حوزه روابط جنسی می شود. با توجه به لزوم تمکین خاص در زندگی مشترک زوجین، اهمیت رابطه زناشویی در تداوم زوجیت و تسالم زوجین از سویی و احتمال تاثیر وسواس در نشوز هریک از زوجین وسواسی نسبت به طرف مقابل، بررسی حکم نشوز در چنین شرایطی امری لازم و ضروری می نماید. با این هدف، پژوهش حاضر در جهت بررسی شمول حکم نشوز بر زوجین وسواسی نگاشته شده است.

    مواد و روش ها

     این تحقیق با روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای، حکم نشوز را درخصوص زوجین وسواسی مورد بررسی قرار می دهد.

    یافته ها

     از منظر روانشناسی وسواس دارای مراحل خفیف، متوسط، شدید و جنون وسواسی است. زمانی که وسواس در حالت شدید و جنون وسواسی باشد، وسواس، از اراده و اختیار بیمار خارج شده و رفتارهای او به شکل غیر ارادی انجام می گیرد. بر این اساس به دلیل اینکه فرد وسواسی به صورت غیرارادی از تمکین خودداری می کند و «ناشز» و «ناشزه» از عناوین قصدیه هستند، نمی توان حکم نشوز را بر او بار نمود. البته اگر بیمار از درمان خودداری نماید، مصداق آزار رساندن طرف مقابل بوده، نشوز در مورد او صدق می کند.

    کلیدواژگان: تمکین، زوجین، نشوز، وسواس
  • محمدرسول آهنگران *، احسان سامانی صفحه 2
    زمینه و هدف

     امروزه با توجه به پیشرفت علم پزشکی، در مواردی افراد به سبب بیماری، تصادفات و... اقدام به پیوند عضو می کنند. فقهای امامیه پیوند عضو را براساس شرایطی، مجاز شمرده اند. با این وصف چنان چه یک فرد، عضو جدیدی به بدن خود پیوند بزند، این پرسش مطرح می شود که این عضو جدید که یک عضو مصنوعی یا عضوی جدا شده از حیوان یا انسان است از لحاظ فقهی چه حکمی دارد و وظیفه شخص دارنده چنین عضوی، به هنگام انجام تکالیف شرعی (وضو، غسل، نماز و حج) چیست؟ هدف از انجام این تحقیق آن است که احکام عبادی مربوط به عضو پیوندی، با نگاه تحلیلی، تبیین شود.

    مواد و روش ها

     این پژوهش براساس روش توصیفی تحلیلی و در راستای تبیین وظیفه شرعی شخص دارای پیوند عضو، با بررسی روایات مرتبط با مساله و نیز قواعد و متون فقهی، بر آن است تا با تفکیک حالات مختلف پیوند عضو، حکم هر مساله را مورد بررسی قرار دهد.

    نتیجه گیری

     در اعضای طبیعی (چه اجزاء بدن انسان و چه حیوان)، عضو پیوندی در صورت جوش خوردن، از عنوان میته بودن خارج شده و جزء بدن شخص محسوب می شود و پاک است. همچنین در اجزای فاقد روح به جز اجزای حیوان نجس العین حتی در صورت عدم جوش خوردن، عضوپاک محسوب می شوداما در این حالت برخلاف مورد پیشین عضو پیوندی چون جزء بدن فرد محسوب نمی شود ، چنان چه از اعضای وضو یا غسل باشد، نیازی به شستن یا مسح آن نیست. اعضای دارای روح نیز اگرچه تا زمانی که پیوند نخورده، نجس است؛ اما در صورت ضرورت و اضطرار حمل آن در نماز بدون اشکال بوده و خللی به صحت نماز وارد نمی سازد. اعضای مصنوعی نیز اگر در ساخت آنها از اعضای حیوان نجس العین استفاده نشده باشد، وجود آنها در صحت نماز خللی وارد نمی سازد.

    کلیدواژگان: پیوند اعضاء، احکام عبادی، فقه امامیه
  • محمد صحرایی اردکانی صفحه 3
    زمینه و هدف

     پیشرفت روزافزون دانش، بارورسازی زوجین نابارور را از طرق مختلف ازجمله جایگزینی کامل ممکن ساخته است. در این روش، زوجه ای که اختلالات تخمکی ندارد؛ اما در حمل جنین مشکل دارد و یا برعکس زوجه ای که امکان حمل را دارد ولی از امکان رهاسازی یا باروری تخمک محروم است، با نقش آفرینی زن دیگری در قالب اهدای تخمک یا رحم جایگزین از نعمت فرزند برخوردار می گردد. طبیعی است که با حضور زن دیگری در فرآیند تولد طفل، چالش های فقهی و حقوقی جدیدی در مورد نسب طفل متولد ایجاد شود. بیشتر صاحب نظران، صاحب تخمک را مادر نسبی طفل می دانند و برخی به مادری صاحب رحم گرایش دارند. گروه سومی نیز به دومادری قایل هستند. با وجود این اختلاف، قانون ایران موضع مشخصی ندارد و نتیجه این اختلاف نظرها و سکوت قانون گذار، بلاتکلیفی افراد و خانواده های حاضر در فرآیند جایگزینی کامل است. هدف از این پژوهش، ارایه مناسب ترین راهکار در جهت حفظ حقوق همه افراد دخیل یعنی طفل متولد، زن
    صاحب رحم و زن صاحب تخمک است.

    مواد و روش ها

     این مقاله با رویکرد توصیفی - تحلیلی و با به کارگیری روش اسنادی و با بهره مندی از منابع کتابخانه ای تدوین شده است.

    نتیجه گیری

     این پژوهش، با تکیه بر یافته های روز علم پزشکی و تاثیرات اپی ژنتیکی رحم در کنار نقش موثر تخمک در تکون طفل و نیز استمداد از دیدگاه های عرفی، فلسفی و اخلاقی و همچنین با به کارگیری موازین فقه اسلامی، از جمله لزوم حفظ حقوق فطری طفل، ضرورت احتیاط در فروج و جلوگیری از اختلاط انساب و نیز لزوم موافقت قطعی با شارع و برخی ادله نقلی، به این نتیجه رسیده است که شرعا رابطه نسبی میان طفل و هردو زن صاحب تخمک و صاحب رحم برقرار است. عدم قصد توالد، در نشر نسب موثر نیست و تنها در فعلیت یافتن برخی از حقوق و تکالیف تاثیر دارد و از آنجا که برابر اصل چهارم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، تمامی قوانین باید منطبق با ضوابط شرعی باشد، اصلاح و بازنگری در مقررات مربوطه، ضرورتی اجتناب ناپذیر است.

    کلیدواژگان: جایگزینی کامل، رحم جایگزین، نسب مادری، صاحت رحم، صاحب تخمک
  • یوسف احمدی، وریا حفیدی، سهیلا رستمی، نوید نقشبندی صفحه 4
    زمینه و هدف

     بهداشت و سلامتی جسم در راستای حفظ جان یکی از نیازهای فطری و طبیعی انسان و از مقاصد شریعت و جزو ضروریات پنج گانه در فقه به شمار می آید و در آموزه های دینی استفاده از روش های درمانی برای تحقق این هدف تاکید شده است. حجامت از روش های درمانی باستانی است که در آن با استفاده از به جریان انداختن خون (حجامت خشک) یا خارج کردن آن از طریق خراش های سطحی پوستی (حجامت تر) به بهبود یا تسکین دردهای جسمی کمک می کنند. این روش درمانی قبل از اسلام رواج داشته و در اسلام نیز مورد تایید و تاکید قرار گرفته است. با توجه به اینکه خون در فقه اسلامی نجس به شمار می رود، یکی از مباحث مورد اختلاف فقیهان، تاثیر خارج شدن خون بر احکام طهارت، روزه یا حج است که استقراء و ارزیابی دلایل موافقان و مخالفان در این زمینه می تواند زمینه را برای ترجیح دیدگاه صواب فراهم آورد.

    مواد و روش ها

     پژوهش حاضر با روش توصیفی تحلیلی از نوع تحلیل محتوا در تلاش است با واکاوی تطبیقی متون فقهی مذاهب اسلامی تاثیر حجامت را در حوزه مسایل عبادی از قبیل طهارت (غسل و وضو)، روزه و احرام بررسی نماید.

    نتیجه گیری

     با جمع بندی دیدگاه های فقها و دلایل موافقان و مخالفان به نظر می رسد حجامت موجب غسل نمی گردد و از نواقض وضو و مبطلات روزه نیز به شمار نمی آید. با وجود اختلاف بر جواز حجامت برای محرم، به نظر می رسد منعی برای حجامت به ویژه در حالت ضرورت برای محرم وجود نداشته باشد؛ اما پرداخت فدیه واجب است.

    کلیدواژگان: احکام عبادی، حجامت، فقه، مذاهب اسلامی، ناقض
  • فتانه یوسفی صفحه 5
    زمینه و هدف

     گذر از یایسگی به عنوان روندی طبیعی در زندگی هر زن، گاه با پدیده هایی همراه است که آرامش روان فرد را مختل نموده و سردرگمی در ادای تکالیف شرعی را نتیجه می دهد. خونریزی های نامنظم و نامتعارف از بارزترین ویژگی های سن یایسگی تا تحقق کامل آن است. تشخیص ماهیت این ترشحات محل توجه علم فقه بوده و نبودن بیان صریحی از آن در نصوص شرعی، مجال اجتهاد را فراهم آورده و اختلاف نظر فقیهان را موجب شده است. در این پژوهش ضمن مقارنه دستاوردهای دانش فقه و پزشکی، اختلاف آرای فقیهان در دو مسیله تحقق و تعیین سن یایسگی بیان شده و در نهایت اثر این اختلافات بر چیستی ترشحات خونی رحم مطرح می گردد. 

    مواد و روش ها

     اطلاعات پژوهش پیش رو به روش توصیفی تحلیلی و با مراجعه به منابع کتابخانه ای گردآوری شده و به تجزیه و تحلیل کیفی دیدگاه فقها و پزشکان در چیستی ترشحات خونی رحم در دوران گذر و پس از یایسگی پرداخته است.

    یافته ها

     این پژوهش به دو مسیله در موضوع یایسگی پرداخته و در نهایت اثر اختلافات فقهی موجود را بر چیستی ترشحات خونی رحم بیان کرده است. مسیله اول ممکن یا قطعی الوقوع بودن یایسگی بوده که نظر برگزیده بر قطعیت وقوع یایسگی است. در پذیرش یا عدم پذیرش تحدید سن یایسگی به عنوان مسیله دوم، دیدگاه موافقان تحدید مردود و در رد آن و پذیرش دیدگاه مخالف مستنداتی ارایه شده است. با توجه به تاثیر این اختلاف نظرها در چیستی ترشحات خونی رحم در دوران گذر از یایسگی و پس از یایسگی، صحیح تر دانسته شده که ترشحات دوران گذر از یایسگی در صورتی حیض قلمداد شود که موافق با عادت شخص و همراه با مشخصات و ممیزات ترشحات حیض باشد. با تحقق یایسگی، ترشحات خونی نامتعارف بوده و استحاضه به شمار می آید. از نظر این پژوهش، در نبود نص شرعی معتبر در تشخیص تحقق یایسگی، تشخیص و نظر پزشکی می تواند راه گشا باشد.

    کلیدواژگان: رحم، یائسگی، سن یائسگی، ترشقات خونی
  • فاطمه رسکتی، غلامحسن دلاور، منصور امیرزاده جیرکلی، غلامرضا خادمی صفحه 6
    زمینه و هدف

     شناخت موضوع در علم فقه به معنی شناخت چیزی که حکم شرعی بر آن مترتب می شود، از اهمیتی ویژه برخوردار است؛ چراکه موضوع، اساس و علت حکم فقهی است. در میان موضوعات فقهی جدید «مراقبت تسکینی» رویکردی است که برای ارتقای کیفیت زندگی بیماران لاعلاج پیشنهاد شده است. بیان دقیق موضوع مراقبت تسکینی و تعیین تعارض یا عدم تعارض آن با قواعد فقهی از ضروریات فقه پویاست. بنابراین این پژوهش به تشریح جنبه های فقهی موضوع مراقبت تسکینی براساس قواعد فقه امامیه اختصاص یافته است تا یاریگر فقها در صدور احکام باشد.

    مواد و روش ها

     این پژوهش براساس روش کتابخانه ای و رویکرد توصیفی - تحلیلی به تشریح موضوعی مراقبت تسکینی از نگاه قواعد فقه امامیه پرداخته است. در این پژوهش ابتدا فعالیت های مختلف مراقبت تسکینی از منابع معتبر دیجیتال واخوانی گردیده و سپس با شرح اهداف مدنظر در مراقبت تسکینی به تفاوت آن با اتانازی پرداخته شده است. در شناخت فقهی موضوع مراقبت تسکینی ابتدا به مرجع تصمیم گیرنده برای انتخاب آن با لحاظ قاعده سلطنت نفس اشاره شده است. در مرحله بعد موضوع مراقبت تسکینی نسبت به قواعد فقهی «حفظ نفس»، «دفع ضرر و اضرار» و «رفع عسر و حرج» مورد واکاوی قرار گرفته است. اولویت یا عدم اولویت گزینش مراقبت تسکینی بر مراقبت های طولانی کننده حیات نیز با مقایسه این دو نوع مراقبت از حیث رعایت قواعد فقهی مورد بررسی قرار گرفته است.

    نتیجه گیری

     مراقبت تسکینی تضادی با هیچ یک از قواعد فقه ندارد. هدف و قصد در اتانازی تسریع مرگ است که اقدامی خلاف حفظ نفس می باشد؛ اما در مراقبت تسکینی این قصد منتفی است. بنا به قاعده سلطنت نفس، مرجع تصمیم گیرنده برای مراقبت تسکینی، فرد بیمار است. مراقبت طولانی کننده حیات با قاعده «وجوب حفظ نفس» و مراقبت تسکینی با قواعد «لاضرر» و «لاحرج» تناسب بیشتری دارند که بیمار می تواند میان این دو مراقبت بنابر قاعده اهم و مهم انتخاب نماید.

    کلیدواژگان: رر، جعلاش، مراقبت تسکینی، موضوع شناسی
  • بهنام قنبرپور، سید ابوالقاسم نقیبی صفحه 7
    زمینه و هدف

     از موفقیت های اعجازانگیز بشری در علوم مهندسی پزشکی می توان به فناوری هوش مصنوعی اشاره کرد. این فناوری نوین، بسیاری از امور درمانی و جراحی ها را به صورت رباتیک در بدن بیمار با تهاجم کمتر و دقت لازم انجام می دهد. جراح های رباتیک متصل به هوش مصنوعی در عین حال که منافع بی بدیلی را در جهان معاصر برای بشریت به ارمغان آورده است؛ اما در برخی موارد هم مرتکب اشتباهات راهبردی می شود و صدمات جدی به بدن بیمار وارد می کند؛ پژوهش حاضر با هدف بررسی مسیولیت اسباب و عوامل دخیل در جراحی های رباتیکی هوشمند به نقد و بررسی دیدگاه فقیهان در این زمینه می پردازد.

    مواد و روش ها

     پژوهش حاضر براساس روش توصیفی تحلیلی و مراجعه به منابع کتابخانه ای از طریق فیش برداری سامان یافته است.

    یافته ها

     یافته های تحقیق حکایت از آن دارد؛ که بهره گیری از هوش مصنوعی با مقاصد درمانی در جراحی های رباتیک در حال حاضر در عرف پزشکی تثبیت نشده است و هنوز مراحل ابتدایی خود را سپری می کند و خطرات آن نیز گاهی پنهان از چشم کارشناسان است و از آنجایی که عمل کردن به توصیه های هوش مصنوعی در این شرایط، قرار دادن بیمار در یک وضعیت پر مخاطره است؛ لذا از اسباب و عوامل مرتبط با ربات جراح هوشمند سلب مسیولیت نخواهد کرد. درنتیجه محققان، دیدگاه های انتساب مسیولیت به سبب مقدم و موخر و همچنین دیدگاه سبب اقوی و دیدگاه سبب متعارف را در این خصوص ناکارآمد تلقی نموده اند و بر این عقیده تاکید می ورزند که دیدگاه تساوی مسیولیت با لحاظ نظارت دقیق و وضع قوانین جدید و ملاکاتی چون تعیین میزان تاثیر اسباب در خسارات وارده به بیمار و همچنین طرح بیمه اجباری و صندوق جبران صدمات به همراه سازوکارهای هشدار لازم، به عنوان دیدگاه راجح در جبران خسارت های احتمالی ناشی از جراحی های رباتیک، توجیه پذیر است.

    کلیدواژگان: فقه، درمان، م ئولیت، هوش مصنوعی، جراحی رباتیک
  • رضا پورصدقی، سکینه ساعی قاشوقچی صفحه 8
    زمینه و هدف

     مغز به عنوان اصلی‎ترین عضو بدن دارای منافع اختصاصی و اشتراکی قابل توجهی است و اساسا هیچ فعالیتی در بدن بدون کنترل مغز رخ نمی دهد. آسیب به مغز نوعا موجب از بین رفتن بخشی از منافع اختصاصی و به تبع آن از بین رفتن منافع اشتراکی می‎گردد به عنوان مثال ضربه به جمجمه منجر به حالت کما گردیده و به تبع آن، منافع اعضای دیگر مانند دست و پا نیز سلب می گردد. در این حالت این پرسش مظرح می شود که آیا فقط زوال هوشیاری، موضوع دیه و ارش است یا علاوه بر آن بر زوال تبعی منافع دست و پا نیز دیه و ارش تعلق می‎گیرد؟ این موضوع مورد کنکاش فقهی قرار نگرفته و این در حالی است که از موارد شایع در جنایات و تصادفات به شمار می‎آید. تحقیق حاضر در جهت بررسی دیه و ارش زوال تبعی منافع نگاشته شده است.

    مواد و روش ها

     پژوهش پیش رو موضوع مذکور را از لحاظ فقهی براساس شیوه تحلیلی توصیفی مورد بررسی قرار داده و در بخش بررسی ادله، تا حدودی، انتقادی است. منابع اصلی آن کتب و مقالات فقهی است و در موضوع شناسی از منابع پزشکی نیز استفاده شده است.

    یافته ها

     در این مسیله دو رویکرد وجود دارد: برخی با توجه به اینکه منافع فعلی اعضا، موضوع ادله دیه و ارش است هرگونه سلب منفعت از عضو را موضوع دیه و ارش می دانند و در مقابل از منظر برخی فقط زوال منافع شانی موضوع ادله دیه و ارش است. براساس رویکرد دوم زوال منفعت در صورتی موضوع دیه و ارش است که آسیب، موجب زوال منافع از خود عضو شده باشد ولی سلب انتفاع از عضو سالم به دلیل مانع خارجی موضوع دیه یا ارش نیست. بررسی ادله نشان می‎دهد این دیدگاه استوارتر است.

    کلیدواژگان: دیه، ارش، زوال منافع تبعی، زوال منافع، آسیب‎های مغزی
  • محمدجعفر صادق پور صفحه 9
    زمینه و هدف

     اگر ارتکاب جنایت، موجب ایجاد درد در اعضا و اندام مجنی علیه شود، آیا می توان برای درد ایجاد شده، ارش تعیین نمود؟ مقنن جمهوری اسلامی ایران در این خصوص صراحتا موضعی اتخاذ نکرده است. این در حالی است که در اغلب نزاع ها - فارغ از ایجاد هر آسیبی - معمولا اعضا و اندام مجنی علیه نیز متالم می شود. سکوت مقنن و خلاء پژوهشی موجود در این زمینه از یک سو و فراوانی مصادیق متالم شدن اعضا در بستر جامعه از سوی دیگر، نگارش پژوهشی دقیق پیرامون امکان تعیین ارش برای درد را ضرورت می بخشد.

    مواد و روش ها

     این نوشتار ضمن استفاده از منابع اصیل فقهی و حقوقی به روش کتابخانه ای و با اتخاذ رویکردی توصیفی - تحلیلی سامان یافته است.

    یافته ها

     در این پژوهش پس از تبیین صور مختلف ایجاد درد در پی ایراد جنایت، ثابت شده است در صورتی که درد به شکلی بروز یابد که بتوان آن را یک عارضه غیرمقطعی دانست، با استناد به ماده 708 قانون مجازات اسلامی موجب ثبوت ارش است؛ اما اگر ایجاد درد به نحو مقطعی و بسیار گذرا باشد که نتوان بیماری و عارضه محسوبش کرد، گرچه برخی نصوص شرعی می توانند موید اثبات ارش برای آن باشند؛ اما پایبندی به ثبوت ارش در چنین فرضی به خصوص با توجه به ظرفیت قوانین کنونی، با چالش های جدی همچون چالش اجرایی ارزیابی و تقدیر، روبه روست.

    کلیدواژگان: ارش، جنایت، درد، عارضه
|
  • Meisam khazaee*, Mahmood Akbari, Tahereh Adineh Page 1
    Background and Aim

    Obsession as one of the common diseases in society, in many cases, disrupts the family system, especially sexual relations. Considering the necessity of special compliance in the couples’ life, the importance of the marital relationship in the continuation of the marriage and the peace of the couple on the one hand, and the possibility of the influence of each couple’s obsession on the other hand, study the non-compliance order in such circumstances is necessary. With this aim, the present research was written to investigate the scope of the non-compliance order on obsessive couples.

    Materials and Methods

    This research examines the non-compliance order on obsessive couples by descriptive analytical method and using library sources.

    Findings

    In psychology, obsession has mild, moderate, severe and obsessive madness stages. When the obsession is in a severe state and obsessive madness, it is out of the patient's will and the behavior is done involuntarily. Based on this, because the obsessive person involuntarily refuses to compliance and "Nashez" and "Nashzeh" are among the titles of intention, it is not possible to impose the non-compliance order. Of course, if the patient refuses the treatment, it is an example of hurting the partner and the non-compliance order applies to him.

    Keywords: compliance, couple, non-compliance, obsession
  • Ehsan Samani *, Muhammad Rasool Ahangran Page 2
    Background and Aim

    Nowadays, with regard to progress of medical science, in some cases, people transplant organs due to illness, accidents, etc. Imami jurists have allowed organ transplantation based on some conditions. But this question arises: what is the rule of this new organ-which is an artificial organ or an organ separated from an animal or human-in terms of jurisprudence, and what is the duty of the person who has transplanted while doing religious duties (ablution, Ghosl, prayer and Hajj)? The purpose of this research is analyzing the religious effects and rules of transplanted organs.

    Materials and Methods

    In order to explain religious duty of a person who has transplanted, this descriptive-analytical research aims to study the rules of organ transplantation by separating the different cases while studying the narrations related to the issue and jurisprudential rules and texts.

    Conclusion

    In natural organs (both human and animal body parts) if the transplanted organ welds, is a part of the person's body and is pure. Also, about parts without soul-except for the parts of an impure animal-even if the part is not welded, it is pure. But in this case-unlike the previous case-it is not considered a part of the person's body, so there is no need to wash or anoint it while ablution or Ghosl. About the organs with soul, even though they are impure as long as they are not transplanted, but in case of necessity and urgency, there is no problem in praying with them. Also about artificial organs, if the parts of an impure animal are not used in them, they don’t affect the validity of the prayer.

    Keywords: Organs transplantation, religious rules, Imami jurisprudence
  • Mohammad Sahraei Ardakani*, Marzieh Honarvar Page 3
    Background and Aim

    The increasing progress of knowledge has made it possible to fertilize infertile couples in various ways, including complete surrogacy. In this method, the wife who does not have ovulatory disorders but has difficulty carrying the fetus or, conversely, is able to carry the fetus but is deprived of the possibility of releasing or fertilizing an egg, will have a child by egg donation or surrogate womb from another woman. It is natural that with the presence of another woman in the process of having a child, new jurisprudential and legal challenges will arise regarding the parentage of the child. Most experts consider the owner of the egg to be the blood mother of the child, and some believe in that the owner of the uterus is the mother. The third group also believes in two mothers. Despite this difference, Iran's legal system does not have a specific position in this regard. The result of these disagreements and the silence of the legislator is the indecision of the people and families present in the process of complete surrogacy. The purpose of this research is to provide the most suitable solution to protect the rights of all involved people including the born child, the woman who owns the uterus and the woman who owns the egg.

    Materials and Methods

    This paper has been compiled with a descriptive analytical approach, using the documentary method and library resources.

    Conclusion

    This research based on the findings of modern medical science and the epigenetic effects of the uterus, along with the effective role of the egg in the development of the child as well as relying on traditional, philosophical and ethical perspectives and applying the standards of Islamic jurisprudence including the need to protect the natural rights of the child, the need to be cautious in the introduction and to prevent the confusion of genealogy as well as the need to definitely agree with the religious leader and some anecdotal evidence, concluded that according to the religion, blood relation exists between the baby and the two woman, egg owner and surrogate uterus. Lack of intention to give birth is not effective in proliferating the lineage, rather it only has an effect on actualizing some rights and duties. Since according to the fourth article of the Constitution of the Islamic Republic of Iran, all laws must be in accordance with religious regulations, the amendment and revision of the relevant regulations is an inevitable necessity.

    Keywords: full surrogacy, surrogate uterus, maternal lineage, uterus owner, egg owner
  • Yousef Ahmadi, Wrya Hafidi, Soheila Rostami, navid naghshbandi Page 4

    Background and Goals:

     Hygiene and body health for body maintenance is one of the natural and innate needs of humans and one of the goals of religion, and among the five essentials in jurisprudence. And using the treatment methods is emphasized for realizing this goal in religious doctrines. Cupping is one of the traditional treatment methods that help in the recovery or relief of body pains by streaming the blood (dry cupping) or taking out the blood through surface punctures in the skin (wet cupping). As blood is unclean in Islamic jurisprudence, one of the disagreements among jurists is the impact of taking out the blood on the rules of purity, fasting, and hajj. And the induction and assessment of the pros and cons reasons in this regard may prepare the background for preferring the right view.

    Materials and methods

     The current research is performed with a descriptive-analytical method of the content analysis type and aims at a comparative study of jurisprudence texts of the Islamic religions to investigate the impact of cupping on the devotional issues including purity (dipping and ablution), fasting, and ihram.

    Conclusions

     After concluding the jurists' views and the pros and cons reasons, it seems that cupping does not cause a dipping and does not violate the ablution, and does not revoke fasting. As there are disagreements on the permission of cupping for the pilgrims, it seems that there are no barriers for pilgrims to undergo cupping especially when there is a necessity; but paying the ransom is obligatory.

    Keywords: Religious rules, Cupping, Jurisprudence, Islamic religions, violation
  • Fattaneh Yousefi Page 5
    Background and Aim

     Menopause, as a natural process in every woman's life, is often accompanied by symptoms that disrupt mental peace and cause confusion in fulfilling religious duties. Irregular and unusual bleeding is one of the most obvious features of the onset of menopause until its full realization. Recognizing the nature of these secretions has been the subject of jurisprudential analysis and the lack of an explicit expression in religious texts has provided an opportunity for jurisprudential interpretation and debate. In this research, while comparing the achievements of jurisprudence and medicine, the differences of opinions of jurists regarding the realization and determination of menopause age and the effect of these differences on the nature of uterine blood secretions are discussed.

    Materials and Methods

     The data was collected by descriptive-analytical method and by referring to library sources, and the opinion of jurists and doctors on the nature of uterine blood secretions during and after menopause was qualitatively analyzed.

    Findings

     The result is to accept the certainty of menopause occurrence, but it doesn’t consider a specific and fixed age for its onset. Therefore, physicians’ diagnosis and opinion plays a determining role. Considering the effect of disagreements on the nature of uterine blood secretions during and after menopause, it is better to consider the secretions of this period as menstruation if it agrees with the person's habit and with the characteristics of menstrual secretions. But with the realization of menopause, abnormal blood discharge is considered Istihazeh.

    Keywords: Uterus, menopause, age of menopause, blood discharge
  • Fatemeh Resketi, Gholamhasan Delavar, Mansour Amirzadeh Jirkoli, Gholamreza Khademi Page 6
    Background and Aim

     The Subject is the base and cause of jurisprudential decisions; therefore its accurate knowing is one of the main jurists’ concern. "Palliative care" is a new approach in medical care to improve the quality of life for terminally ill patients. Accurately stating the subject of palliative care and its conflict or lack of conflict with jurisprudential rules is one of the necessities of dynamic jurisprudence. This article discusses the palliative care issue from the Imamieh jurisprudential view to help jurists in making decision and issuing orders.

    Materials and Methods

     This research is based on library method and descriptive-analytical approach. First, various palliative care activities were recited from reliable digital sources and then its difference with euthanasia discussed by describing the desired objectives. In jurisprudential understanding issue of palliative care, the decision-making authority was mentioned in terms of "self-sovereignty" rule. Then the subject of palliative care has been analyzed in relation to the jurisprudential rules of "self-preservation ", "no harm" and "relieving hardship and embarrassment". Also the priority or non-priority of choosing palliative care over life-prolonging care has been investigated by comparing them in terms of compliance with jurisprudence.

    Conclusion

     Palliative care does not conflict with any of jurisprudential rules. The main intention in euthanasia is to hasten death, which is an act against self-preservation. But in palliative care, this intention is excluded. According to the rule of the sovereignty of the soul, the decision-making authority for palliative care is the patient. Life-prolonging care is more compatible with the rule of "obligation of self-preservation" and palliative care with the rules of "no harm" and "relieving hardship and embarrassment" and the patient can choose the type of care based on the importance of life expectancy or quality of life.

    Keywords: Self-preservation, No hardship, No-harm, terminally ill, Palliative care, Thematic
  • Behnam Ghanbarpor, Seyyed Abulqasem Naqibi Page 7
    Background and Aim

     Artificial intelligence technology is one of the wonderful achievements in medical engineering sciences. It allows surgeons to perform many types of complex procedures with less invasiveness and necessary precision than is possible with conventional techniques. In contemporary world, while robotic surgery using artificial intelligence has brought unmatched benefits to humanity; but in some cases, it makes strategic mistakes and causes serious injuries to the patients. The current research aims to investigate the responsibility of the devices and factors involved in intelligent robotic surgeries from the perspective of jurists.

    Materials and Methods

     This research is organized based on the descriptive-analytical method and by referring to library sources through data collection.

    Conclusion

     The findings show that the use of artificial intelligence for therapeutic purposes in robotic surgeries is currently not established in medical practice. It is still in its initial stages and its risks are sometimes hidden for experts. Since following the recommendations of artificial intelligence in this situation, is dangerous for patients; therefore, it will not disclaim responsibility for the causes and factors related to the intelligent surgeon robot. As a result, the researchers have considered the viewpoints of attributing responsibility due to prior and late, as well as the viewpoint of strong cause and the viewpoint of conventional cause, to be ineffective in this regard, and they emphasize that the viewpoint of equal responsibility in terms of strict supervision and the establishment of new laws and criteria such as determining the effect of devices on the damages for the patient, as well as the mandatory insurance plan and the compensation fund along with the necessary warning mechanisms, is justified as a preferred opinion in compensating possible damages caused by robotic surgeries.

    Keywords: Jurisprudence, Responsibility, Artificial intelligence, Robotic surgery
  • Reza poorsedghi, Sakineh Saei gashogchi Page 8
    Background and Aim

     Brain as the most vital organ with specific and shared benefits regulate all body activities. Brain damage often leads to loss of a part of specific benefits and, accordingly, shared benefits. For instance, a head trauma can cause a coma, and as a result, other organs such as hands and feet also lose their benefits. So this question is raised whether blood money and Arsh only apply to the loss of consciousness or also to the loss of benefits of hands and feet? This issue has not been investigated by jurists, despite it is one of the most common cases in crimes and accidents. The current study aimed to explore blood money and Arsh for the consequent loss of benefits.

    Materials and Methods

     This analytical-descriptive research is somewhat critical in the evidence review section. The main sources are jurisprudential books and articles, and medical sources are also used in thematic.

    Findings

     There are two approaches about blood money and Arsh for the consequent loss of benefits: Some, based on the evidence of bold money and Arsh for the current benefits of organs, believe in that any loss of benefit in an organ deserves blood money and Arsh. On the other hand, some argue that only the loss of essential benefit is the basis of blood money and Arsh evidence. According to this view, the loss of benefit is entitled to blood money and Arsh only if the injury affects the organ itself, but not if a healthy organ loses its benefit due to an external factor. A review of the evidence indicates that this view is more stable.

    Keywords: Diyeh, Arash, loss of secondary benefits, loss of benefits, brain damage
  • MohamadJaafar Sadegh pour Page 9
    Background and Aim

     Arash is a type of blood money that is not predetermined in the law. According to this definition, if commit a crime causes pain in the victim's organs and limbs, is it possible to determine Arsh for the pain? The legislator of the Islamic Republic of Iran has not taken an explicit position in this regard. While in most quarrels, regardless of any damage, the victim's limbs are usually injured. Legislature’s silence and lack of research resources in this field on the one hand, and a lot of members suffering in the society, on the other hand, make it necessary to write an independent research about the feasibility of determining the Arsh for pain.

    Materials and Methods

     This descriptive-analytical research was done in a library method by using original jurisprudential and legal sources.

    Conclusion

     After explaining the various forms of causing pain following the crime, it has been proven that if the pain is in such a form that can be considered as a non-discontinuous complication, it causes Arsh based on Article (708) of the Islamic Penal Code. But if the pain is intermittent and very transitory that it cannot be considered as a disease or complication, although some religious texts can confirm to determine Arsh for it, but adhering to determine Arash in such an assumption, especially considering the capacity of current laws, faces serious challenges such as the executive challenge of evaluation and dispensation.

    Keywords: Arsh, Crime, Pain, Complication