فهرست مطالب

پژوهش نامه تاریخ
پیاپی 62 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بررسی وضعیت فرهنگی و تمدنی شهر قم در دو دوره صفویه و قاجاریه
    زهرا سعیدی تبار* صفحه 1

    هدف تحقیق حاضر به بررسی وضعیت فرهنگی وتمدنی شهرقم در دو دوره صفویه وقاجار و آثار ومصادیق مرتبط با آن میپردازد. با پیدایش حکومت صفویان بخاطر شرایط سیاسی - اجتماعی که بوجود آمد جمعیت تشیع به شدت افزایش یافت چنانکه در عهد صفویه جمعیت ایران به نفع شیعیان تغییر یافت و مذهب تشیع برای اولین بار صورت رسمی بخود گرفت. شهر قم در این دوره در زمینه های سیاسی اقتصادی و فرهنگی به اوج شکوفایی و آبادانی رسید بطوریکه اکثر آثار تاریخی و مدارس علمیه قم مربوط به همین دوره است. در واقع پس از تصرف این شهر توسط شاه اسماعیل صفوی اکثر پادشاهان این سلسله به قم آمده و مدتی را در آن می ماندندوهمین امر باعث رشددرابعاد مختلف فرهنگی وتمدنی شده است. در دوره قاجار در برخی از شاخصه های فرهنگی وتمدنی مانند مدارس سرعت پیشرفت کند میشود و بیشتر به تجدید بنا ویا ترمیم آثاروابنیه تاریخی محدود می شود.

    کلیدواژگان: فرهنگی، تمدنی، قم، صفویه، قاجاریه
  • جغرافیای اقتصادی خراسان و نقش آن در مهاجرت اعراب در قرن نخست هجری
    فریناز هوشیار* صفحه 2

    جغرافیای اقتصادی منطقه خراسان از عوامل مهم جلب اعراب به این ناحیه بود. شهرهای مختلف خراسان به لحاظ تجاری، کشاورزی و وجود معادن نقش اقتصادی مهمی در ادوار مختلف ایفا می کردند. این پژوهش که به شیوه ی توصیفی تحلیلی صورت گرفته است. در پی یافتن پاسخ به این پرسش است که جغرافیای اقتصادی خراسان چه نقشی در مهاجرت اعراب مسلمان درقرن نخست هجری داشت؟ یافته های پژوهش نشان می دهد، خراسان به دلیل تنوع اقلیمی با ذایقه اعراب سازگار و با وجود رودها و چشمه ها دارای محصولات کشاورزی گوناگون بود و وجود صنایع مختلف همچون نساجی و صنایع-دستی و معادن گرانبها و قرارگرفتن در مسیرتجاری ابریشم سرزمینی مرفه بوده است، از این جهت در مهاجرت قبایل عرب مسلمان که بسیاری از آنان علاوه بر انگیزه دینی جهت تامین معیشت درجنگها حضور داشتند نقشی بسیار مهم ایفا نمود و به همین منظور بسیاری از قبایل پس از فتوحات در قرن نخست هجری بدانجا کوچ کردند و سکونت گزیدند.

    کلیدواژگان: خراسان، موقعیت جغرافیایی، جغرافیای اقتصادی، قبایل عرب
  • سیاوش شهریور* صفحات 85-110

    دراین پژوهش به ناامنی اجتماعی در سیاست و عملکرد پهلوی اول به اختصار پرداخته شده است تلاش رضا شاه و سیاست های او برای تاسیس دولت مدرن و گسترش تجدد ونوسازی همه جانبه(اقنصادی، اجتماعی، سیاسی و...) یک مقطع اساسی و روشن در تاریخ ایران است که از طریق پیوند دادن دولت پهلوی اول با ایدولوژی های نوین(ناسیونالیسم) و پیشینه های تاریخی(باستان گرایی) توانست اقدامات و سیاست های مهمی را در آن برش زمانی ایجاد کنند. این نوسازی و نوخواهی اگر چه توانست درحوزه امنیت و مولفه های آن در بخش سیاسی و اجتماعی کارکردهای مثبت داشته باشد اما زمینه ساز ناامنی های اجتماعی اساسی و خطرناک هم گردید که دراین مقاله درصدد تبیین و تحلیل آن هستیم. این نوشتار درصدد است تا علل ناامنی های اجتماعی که در برنامه های نوسازی پهلوی اول ایجاد شد را دریابد و به این سوال پاسخ دهد که سیاست های عصر پهلوی اول چه پیامدهایی برای امنیت اجتماعی در برداشت و راهکارهای امنیت اجتماعی در عصر پهلوی اول چه بوده است. روش تحقیق به کار گرفته شده در این پژوهش روش توصیفی است تا از طریق آن بتوان اطلاعات تاریخی به دست آمده را بهتر تحلیل کرد.

    کلیدواژگان: امنیت اجتماعی، آزادی های اجتماعی - سیاسی، ناامنی اجتماعی، پهلوی اول
  • علی سلیمانپور* صفحات 87-110

    گفتمان مشروطه خواهی ایران به عنوان یک نظام معنایی که مجموعه متنوعی از عوامل سیاسی- اجتماعی و اقتصادی در فرآیند تکامل آن موثر بوده اند برای بازنمایی به شیوه ای که قابلیت بررسی علمی داشته باشد نیازمند توجه به تمامی زمینه های آن در ترکیب روشن و قابل درکی با زمانه پیدایش آن است. بررسی عناصر مفهومی و متغیرهای زمینه ساز و بستر تاریخی موجود در فضای مشروطه خواهی حاکی از این است که سالیان طولانی حکومت قاجاریه در ایران (به استناد شواهد و منابع موثق تاریخی) تماما آکنده از بیدادگری، ستم و فساد حکومتی، فقر و عقب ماندگی اقتصادی، جهل و ناآگاهی و خرافه پرستی، حاکمیت سلطه خارجی، هرج و مرج و ناامنی عمومی بوده است که تماما با تکیه بر تفسیرهای خرافی و ارتجاعی از دین در افکار عمومی و ذهن سوژه های انسانی همواره وضعیت طبیعی و مقدر شده جلوه می نمود صاحبنظران تاریخ معاصر ایران عمدتا بر این عقیده اند نخستین تماس اندیشه گران ایرانی با دستاوردهای تمدن غربی و درک آگاهی نسبت به «مای» عقب مانده و «آنهای» پیشرفته سرآغاز پیدایش گفتمان مشروطه خواهی و تلاش برای تغییرات اساسی در نظام فکری و سیاسی- اجتماعی کشور بوده است که وجوه مختلف آن را می توان به شیوه تحلیل گفتمان بازنمایی و تجزیه و تحلیل نمود.

    کلیدواژگان: : مشروطه خواهی، ایران، قانون، انقلاب، قاجاریه
  • امید عمیق* صفحات 103-126

    اخلاق در پایبندی به معاهدات بین الملل، همواره میان فلاسفه، دانشمندان و فقیهان، بویژه در تاریخ معاصر ایران، به عنوان یک ضرورت عقلی و از لوازم زندگی سالم اجتماعی مطرح بوده است. دولتها منطقا تمایل به ماندگاری سرمایه های مادی و معنوی خویش، بویژه اعتبار و وجهه بین المللی شان هستند؛ و اخلاق تعهد و مسئولیت، کمک شایانی به افزایش سرمایه مزبور خواهد نمود. بنابراین رعایت اخلاق معاهده غالبا به عنوان راهی برای قانونمند ساختن افراد در جوامع بوده و به یک تضمین نامحسوس مستحکم در طول تضمین های قانونی و سیاسی، تبدیل گردیده. با بررسی آن در فقه و حقوق، علاوه بر تبیین میزان پایبندی دولتها به معاهدات و پیمان نامه ها بویژه در عرصه بین الملل که همواره دغدغه دولت ها در تاریخ ملل بوده است می تواند مورد توجه دستگاه های دیپلماسی کشور نیز قرار گیرد. از این رو، در این مقاله با بررسی نقش اخلاق در لزوم پایبندی به معاهدات بین الملل به عنوان یکی از اصول روابط خارجی دولت اسلامی و مبنای اخلاق اسلامی در معاهدات، وجه تمایز و اشتراک اخلاق و حقوق، با استناد به آیات، روایات، عقل و عرف بین الملل، در پی راه کارهای اساسی، به وظیفه اخلاق در حقوق معاهدات بین الملل در تاریخ معاصر ایران پرداخته می شود. چراکه نگارنده بر این باور است که اگر جایگاه اخلاق در اینگونه مراودات حساس بین المللی و رعایت آن به درستی تبیین گردد، بدان دست خواهند یازید. این نوشتار به روش توصیفی تحلیلی با ابزار کتابخانه ای و تجزیه و تحلیل مضامین فیش برداری شده و استنتاج گزاره های فقهی حقوقی، صورت پذیرفته است.

    کلیدواژگان: اخلاق، فقه و حقوق بین الملل، معاهده، تاریخ معاصر
  • علی شفیعی، منصور امیرزاده جیرکلی*، محمدرضا کاظمی گلوردی صفحات 110-131

    تاریخ و تاریخ نگاری مسایل یک دانش می تواند هم به تصویر درست خاستگاه شکل گیری مسایل یک علم کمک کند و هم می تواند در موضوع شناسی مسئله های یک علم به کمک عالمان بیاید و به آنان کمک کند تا به نقش زمان و زمینه در چرایی طرح هر مسئله و مواجهه عالمان آن علم با این مسایل، تسلط و وقوف کاملی پیدا کنند.حقوق زنان به عنوان یکی از محورهای پژوهشی در دانش فقه در طول تاریخ دینداری و زیست مومنانه مسلمانان دچار فراز و فرودهای فراوانی شده است که در این مقاله تلاش شده تا در یک بازه زمانی ویژه به این مقوله پرداخته شود و ضمن نگاه تاریخ محورانه به تحلیل چرایی این فرود تاریخی حقوق زنان در جامعه اسلامی پرداخته شود. در این مقاله تلاش شده تا با استفاده از روش تحقیق تحلیلی و اسنادی، با مراجعه به منابع کتابخانه ای، ضمن تبیین اجمالی شخصیت و جایگاه زنان در عصر نبوی و ظرفیت های ایجاد شده توسط دستگاه معرفتی اسلام برای فعلیت یافتن توانمندی ایشان، به سوال اصلی یعنی «تغییر نگاه به شخصیت و حقوق زنان پساپیامبر، کی و چگونه اتفاق افتاد؟» پاسخ داده شود.با مبنا قراردادن گزارش های تاریخی و به روش تاریخ نگاری تحلیلی، پاسخ اجمالی به پرسش اصلی مقاله، آن است که؛ اولین گام های بنیادین برای این انحراف در خلافت امویان برداشته شده است، به عنوان نمونه به: بازگشت گفتمان جنسی به رابطه زن و مرد، بازگشت به نگاه شیء گونه به زن، ترویج مفاسد اخلاقی به هدف جلوگیری از ظرفیت های اخلاقی و انسانی زنان، و... می توان اشاره کرد.

    کلیدواژگان: تاریخ نگاری تحلیلی، شخصیت زن، عصر نبوی، عصر اموی، گفتمان جنسی
  • امیر کوچی، محمود خواجه میرزا*، اردشیر اسدبیگی صفحات 143-163

    قهستان منطقه ای است در جغرافیای تاریخی ایران زمین که پیوندی عظیم وناگسستنی با خراسان بزرگ دارد. گرچه که امروزه بخش عمده ی آن را خراسان جنوبی نامیده اند و برخی نواحی شمالی آن جزء خراسان رضوی است،اما با این وجود قهستان در سیر تاریخی خود شاهد وقایع تاریخی بوده است.ولایت قهستان با توجه به موقعیت جغرافیایی وبافت فرهنگی اش در زمینه تعلیم وتربیت نقش ویژه ای در فرهنگ وتمدن اسلامی از سلجوقیه تا پایان قاجاریه داشته است،به گونه ای که عالمان بزرگی از این ولایت سربرآوردند و عوامل مهمی چون سیاسی،اجتماعی،اقتصادی و فرهنگی بر وضعیت آموزش قهستان تاثیر گذار بوده است.روش گرداوری اطلاعات در این تحقیق بر پایه روش توصیفی تحلیلی صورت گرفته به شیوه جمع آوری منابع واسناد کتابخانه ای است.یافته های پژوهشی حاکی از آن است که وضعیت آموزشی قهستان تابع وضعیت سیاسی،اقتصادی و فرهنگی آن است که زمینه ساز تعالی و پیشبرد نهاد آموزشی شده است،به گونه ای که از نظر سیاسی تاسیس مدارس دولتی و از نظر اقتصادی شاهراه بودن آن و به لحاظ فرهنگی تکثر فکری و قومی از عمده عوامل ترقی وضعیت آموزشی قهستان وثبات در این ناحیه محسوب میشود.لذا جایگاه مدارس در کیفیت آموزش ولایت قهستان در ارتقای بینش فرهنگی این ولایت نقش بسیار مهمی ایفا کرده،تا آنجا که بزرگان ،مفاخر ومشاهیر علمی وعلمای دینداری را در خود پرورانده است.

    کلیدواژگان: قهستان، مدارس، تعلیم و تربیت، علما، مشاهیر
  • عباس ماهیگیر آبکنار*، اللهیار خلعتبری، عباس پناهی صفحات 173-192

    ماهیت نظامی گری زیاریان و رویکرد مخالفت آمیزی که آنها با خلافت عباسی داشتند،چه نوع مناسباتی با خلافت عباسی و حکومت های مرکزی ایران برقرار نمودند. برای درک رفتارهای سیاسی و مذهبی زیاریان در عرصه سیاست داخلی و مناسباتشان با خلیفه عباسی باید فضای جغرافیایی سیاسی ای که آنها از آن نقطه در تاریخ سر بر آوردند مورد تجزیه و تحلیل قرار داد. زیاریان در حقیقت رزمندگانی دیلمی بودند که در نتیجه همراهی طولانی با حکومت های محلی شمال ایران و اشتغال در نبردهای مداوم توانستند بر مخدومانشان چیره شده و در مدتی کوتاه بر بخش های بزرگی از شمال و مرکز ایران غلبه یابند. با وجود این که آنان در خدمت علویان و دیگر حاکمان شیعی شمال ایران رشد و نمو یافته بودند، اما رهبران آنان دارای گرایش های تجدید حیات ایرانی گری پیش از اسلام بودند.البته این دیدگاه از دوره وشمگیر زیاری به بعد کم رنگ گشت.به نظر می رسد مهمترین دلایل تغییرات مذهبی رهبران آن ریشه در تحولات سیاسی عصر آنان داشته است. با این وجود زیاریان پیش از بویهیان مهمترین دشمن خلافت بودند. اما بعدها به جهت منافع سیاسی و نظامی با آنان مصالحه نمودند. نگرش و رویکرد سیاسی آنان با حکومت های مرکزی ایران بر پایه مناسباتشان با خلافت عباسی قرار داشت. هدف از پژوهش حاضر،تجزیه و تحلیل دلایل واگرایی و همگرایی زیاریان با عباسیان و حکومت های مرکزی،نتایج این مناسبات بر ضعف و قدرت این دودمان مورد ارزیابی قرار گیرد. روش پژوهش در مطالعه حاضر با تکیه بر روش تبیینی تحلیلی انجام می پذیرد.

    کلیدواژگان: آل بویه، زیاریان، خلافت عباسی، همگرایی، واگرایی
|
  • Study of Cultural and Traditional Situation of Qom City in Safavid and Qajar Periods
    Zahra Saeiditabar * Page 1

    The purpose of this study is to investigate the cultural and civilian status of Qom city in two periods of Safavid and Qajar and related works and related examples. With the advent of the Safavid regime, due to the socio-political conditions that arose, Shi'ism increased sharply, as during the Safavid period, the Iranian population changed in favor of the Shi'ites, and the Shi'i religion first became formal. During this period, the city of Qom reached the peak of flourishing in the political and economic fields, as most of the historical monuments and schools of Qom are related to the same period. In fact, after the capture of this city by Shah Isma'il Safavi, most of the kings of this dynasty came to Qom and remained for a while, which has led to growth in various cultural and civilian dimensions. In the Qajar period, progress in some of the cultural and civilization characteristics of schools, such as schools, is slowing down, and more is limited to the restoration or restoration of works and historical buildings.

    Keywords: Cultural, Civilization, Qom, Safavid, Qajar
  • Economic Geography of khorasan and its Role in Arab Migration in the first century AH
    Farinaz Hooshyar * Page 2

    The economic geography of khorasan region was one of the important factors in attracting Arabs to this region. Different cities played an important economic role in different periods in terms of commercially, Agriculture and the existence of mines. This descriptive analytical study seeks to find the answer to the question of what role the economic geography of khorasan played in the migration of Muslim Arabs in the first century AH? Findings show that due to climatic diversity, khorasan was compatible with the tastes of the Arabs and despite the rivers and springs had various agricultural products and the existence of various industries such as textiles and handicrafts and precious mines and being on the trade route of prosperous land silk, have been for this reason, it played a very important rol in the migration of Muslim Arab tribes, many of whom were involved in wars in addition to their religious motives and for this reason many tribes migrated and settled there after the conquests in the first century AH.

    Keywords: Khorasan, Geographical location, Economic geography, Arab tribes
  • Siavash Shahrivar * Pages 85-110

    In this study, social insecurity in the politics and practice of the first Pahlavi is briefly discussed. Reza Shah's efforts and policies to establish a modern government and the expansion of comprehensive modernization (economic, social, political, etc.) at a basic and clear stage It is the history of Iran that, by linking the first Pahlavi government with modern ideologies (nationalism) and historical backgrounds (archeology), was able to create important actions and policies in that time frame. Although this modernization and populism could have positive functions in the field of security and its components in the political and social sector, but it also paved the way for fundamental and dangerous social insecurities, which we seek to explain and analyze in this article. This article seeks to identify the causes of social insecurity created in the first Pahlavi modernization programs and to answer the question of what consequences the policies of the first Pahlavi era had for social security and what were the social security strategies in the first Pahlavi era. The research method used in this research is a descriptive method through which the obtained historical information can be better analyzed.

    Keywords: Social Security, Socio-Political Freedoms, Social Insecurity, First Pahlavi
  • Ali Soleimanpour* Pages 87-110

    The discourse of Iranian constitutionalism as a semantic system in which a variety of socio-political and economic factors have been influential in the process of its evolution, in order to represent it in a way that can be scientifically examined, needs to pay attention to all its contexts in a clear and understandable combination. With the time of its emergence. Examining the conceptual elements and contextual variables and the historical context in the constitutional space shows that the long years of Qajar rule in Iran (based on reliable historical evidence and sources) are full of tyranny, oppression and government corruption, poverty and economic backwardness. Ignorance, ignorance and superstition have been the rule of foreign domination, chaos and public insecurity, which, relying entirely on superstitious and reactionary interpretations of religion in public opinion and the minds of human subjects, always seemed a natural and predestined situation. Contemporary Iranians mainly believe that the first contact of Iranian thinkers with the achievements of Western civilization and understanding of the backward "us" and advanced "them" was the beginning of the emergence of constitutional discourse and efforts for fundamental changes in the intellectual and socio-political system of the country. Its various aspects can be represented and analyzed through discourse analysis.

    Keywords: Constitutionalism, Iran, Law, Revolution, Qajar
  • Omid Amigh * Pages 103-126

    Ethics in adherence to international treaties has always been considered by philosophers, scientists and jurists, especially in the contemporary history of Iran, as a rational necessity and a necessity of a healthy social life. Governments are logically inclined to maintain their material and spiritual assets, especially their international prestige; And the ethics of commitment and responsibility will greatly help to increase that capital. Thus, adherence to the ethics of the treaty has often been used as a way to legitimize individuals in societies and has become a solid intangible guarantee during legal and political guarantees.By examining it in jurisprudence and law, in addition to explaining the extent to which governments adhere to treaties and treaties, especially in the international arena, which has always been a concern of governments in the history of nations, can also be considered by the country's diplomatic apparatus. To take. Therefore, in this article, by examining the role of ethics in the need to adhere to international treaties as one of the principles of foreign relations of the Islamic State and the basis of Islamic ethics in treaties, the distinction and commonality of ethics and law, citing verses, hadiths, reason And the international custom, following the basic solutions, deals with the duty of ethics in the law of international treaties in the contemporary history of Iran. Because the author believes that if the position of ethics in such sensitive international relations and its observance is properly explained, they will achieve it.

    Keywords: Ethics, jurisprudence, international law, treaty, contemporary history
  • Ali Shafiei, Maosor Amirzadeh Jirkoli *, Mohamad Kazemigolvardi Pages 110-131

    Many scholars claim that an analytical look at the history of Islam clearly shows that the post-prophet Islamic society underwent epistemological and behavioral transformations in many important areas that were of particular interest to the Prophet, and in a gradual movement distanced itself from the concerns of the Prophet.But it seems that if such a long and fragile claim cannot be accepted; But according to the abundant historical evidence, there can be no doubt that the Prophet's view of women's personality and rights was different or inconsistent with what was later formed in the religious community.In this article, while briefly explaining the personality and position of women in the prophetic age and the capacities created by the Islamic epistemology system to realize their potential, an attempt is made to answer the question of when and how the change in the personality and rights of post-apocalyptic women it fell?The brief answer to these questions, which is followed by historical reports based on analytical historiography, is that the first fundamental steps for this deviation in the Umayyad caliphate seem to have been taken, for example: Return of sexual discourse to the relationship. Men and women, returning to an object-oriented view of women, promoting moral corruption in order to prevent the moral and human capacities of women, and so on can be mentioned.

    Keywords: Analytical historiography, female personality, Prophetic Age, Umayyad Age, Sexual Discourse
  • Amir Koochi, Mahmood Kajehmirza *, Ardeshir Asadbeigi Pages 143-163

    Qahistan is a region in the historical geography of Iran that has a huge and inseparable connection with Greater Khorasan. Although today most of it is called South Khorasan and some of its northern regions are part of Khorasan Razavi, but Qahstan has witnessed historical events in its historical course.Due to its geographical location and cultural context in the field of education and training, Qahistan province has played a special role in Islamic culture and civilization from Afshari to the end of Qajar, so that great scholars emerged from this province and important factors such as political, social, economic and cultural The educational situation in Ghohestan has been influential. The method of collecting information in this research is based on the descriptive-analytical method of collecting resources and library documents. It has paved the way for excellence and advancement of education, so that the establishment of public schools politically and economically as a highway and culturally intellectual and ethnic pluralism are the main factors in improving the educational situation of Qahistan and stability in this area. It is possible.Therefore, the position of schools in the quality of education in Qahistan province has played a very important role in promoting the cultural insight of this province, so much so that it has nurtured elders, dignitaries and scientific masters and scholars of religiosity.

    Keywords: Qahistan, Schools, education, Scholars, Celebrities
  • Abbas Mahigir Abkenar *, Allahyar Khalatbari, Abbas Panahi Pages 173-192

    The nature of the militarism of the Ziaran and the opposition they had with the Abbasid caliphate, what kind of relationship they had with the Abbasid caliphate and the central governments of Iran. In order to understand the political and religious behaviors of ziyāri in the field of domestic politics and their relations with the Abbasid caliph, they have to analyze the geopolitical space they have come from that point in history. The Ziyaran was in fact the Deylmi fighters who, as a result of long co-operation with the local governments of northern Iran, were able to overcome their defenses, and in the short run overwhelmed large parts of the north and center of Iran. Although they had grown up in the service of the Alawites and other Shiite rulers of northern Iran, their leaders had pre-Islamic Iranian revival tendencies.The purpose of this study was to analyze the causes of divergence and convergence of ziarias with the Abbasid and central governments, and the results of these relations will be evaluated on the weakness and power of this dynasty. The research method in this study is based on an analytical explanatory method.

    Keywords: Al Boyah, Ziyari, Abbasid caliphate, convergence, Divergence