فهرست مطالب

مجله محیط زیست و مهندسی آب
سال هفتم شماره 4 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/12
  • تعداد عناوین: 15
|
  • نجمه یزدان پناه* صفحات 555-566
    پژوهش حاضر با هدف بررسی کیفیت پساب فاضلاب و تعیین غلظت عناصر سنگین انجام شد. به این منظور، قبل و بعد از چهار سیستم تصفیه فاضلاب در روستاهای اطراف زرند به اسامی ده میلان، حتکن، سرباغ و سکوکان، هر یک در 10 مرحله و در فواصل زمانی یک هفته ای و در مجموع تعداد 80 نمونه برداشت شد. مقادیر BOD، COD، TOC، EC، TSS، TDS، DO، TKN،TP، pH، درجه حرارت، کدورت و قلیاییت و همچنین غلظت عناصر سنگین کادمیوم، روی، سرب، نیکل و مولیبدن به روش های استاندارد اندازه گیری و نسبت به حدود مجاز سازمان محیط زیست مقایسه شد. نتایج نشان داد که در تمام سیستم های تصفیه، غلظت کادمیوم و سرب در خروجی نسبت به ورودی سیستم به ترتیب بین 5/17 تا 4/37 و 5/0 تا 60% کاهش و غلظت نیکل بین 7/8 تا 7/59% افزایش یافت. مقدار BOD و COD در خروجی اغلب سیستم های تصفیه موردمطالعه به ترتیب تا حداکثر 9/283 و 3/271% بیش تر از حد مجاز بود. همچنین همه سیستم ها غیر از ده میلان مواد معلق را نسبت به حد مجاز کاهش داد. مقدار TP و DO در خروجی سیستم ها نسبت به حد مجاز افزایش و مقدار pH و کدورت کاهش یافت. در خروجی تمام سیستم های تصفیه، غلظت کادمیوم، روی، سرب و نیکل کم تر از حد مجاز (به ترتیب تا حداکثر 58، 4/82، 7/97 و 2/85%) ولی غلظت مولیبدن بیش تر از حد مجاز بود.
    کلیدواژگان: آلودگی، پساب، حد آستانه، کیفیت آب، عناصر سنگین
  • حسین خالدیان*، عطا امینی صفحات 567-578
    یکی از مشکلات مهار فرسایش حوزه های آبخیز، کمبود داده های آماری برای برآورد دقیق میزان فرسایش و رسوب است. برآورد رسوب با استفاده از مدل های تجربی به دلیل سهولت استفاده امری رایج می باشد که تا حدودی کمبود داده های آماری را برطرف نموده است، اما دقت مدل های تجربی بستگی به شرایط و وضعیت محل موردبررسی دارد. هدف از این پژوهش بررسی کارایی مدل MPSIAC در حوزه آبخیز زریبار و تعیین میزان فرسایش در این حوضه بود. بدین منظور تعدادی بند رسوب گیر که حداقل yr 10 از احداث آن ها سپری شده بود، انتخاب شدند. با اندازه گیری صحرایی، عمق و سطح مخزن رسوبات در پشت سازه ها، مشخص شد. با تهیه نقشه توپوگرافی مخزن در محیط نرم افزار SURFER، حجم رسوبات محاسبه شد. داده های ثبت شده با مقدار رسوب برآورد شده واحد هیدرولوژیکی بالادست بند رسوب گیر که با استفاده از مدل MPSIAC به دست آمد، مقایسه شد. بر اساس نتایج اندازه گیری مخازن، متوسط رسوب دهی 10 واحد هیدرولوژیکی منتخب، برابر 38/0، حداقل رسوب 03/0 و حداکثر رسوب m3/ha.yr 18/1 به دست آمد. مقدار رسوب برآورد شده به وسیله مدل نیز به طور متوسط 02/2، حداقل 61/0 و حداکثر m3/ha.yr 96/2 محاسبه شد. نتایج آنالیز هر دو روش با استفاده از آزمون t جفتی نشان داد که اختلاف بین میانگین ها برای مقادیر رسوب دهی برآورد شده با استفاده از مدل با مقادیر اندازه گیری شده در سطح 5% معنی دار نیست. کارایی و میانگین نسبی مجذور مربعات خطا (RMSE) نشان داد که مدل MPSIAC برای محل موردبررسی کارایی مناسبی نداشته و لازم است قبل از استفاده مورد واسنجی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: رسوب، زریبار، سد رسوب گیر، مدل تجربی MPSIAC
  • محمود رحمتی* صفحات 579-589
    رستوران ها و آشپزخانه ها روزانه حجم زیادی فاضلاب تولید و در محیط زیست رها می کنند. سیستم بستر لجن بی هوازی جریان رو به بالا (UASB) با توجه به مزایا، می تواند درزمینه تصفیه این نوع فاضلاب موثر واقع شود. در این روش لجن های گرانوله شده، مولکول های بزرگ روغن، چربی و دترجنت ها موجود در فاضلاب را در شرایط بی هوازی به بیوگاز تبدیل می کنند. بنابراین عملکرد سیستم UASB در حذف COD و چربی فاضلاب رستوران با مقدار COD و چربی به ترتیب 1925 و mg/l 225، مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که سیستم تصفیه فاضلاب UASB قادر بود 5/79% COD فاضلاب را در دمای C25° و زمان ماند هیدرولیکی hr 9 حذف نماید. به علاوه، اثر دما و زمان هیدرولیکی بر عملکرد سیستم UASB نیز بررسی شد. با افزایش دما درصد حذف COD ابتدا افزایش و سپس کاهش پیدا کرد. طوری که در دمای C40°، 84% COD فاضلاب حذف شد. همچنین با افزایش زمان ماند هیدرولیکی تا day 1، بیش ترین درصد حذف COD، 5/92 % در دمای C40° به دست آمد که شرایط بهینه تصفیه این نوع فاضلاب با سیستم UASB بود. همچنین در این شرایط، 5/96 و90% به ترتیب چربی و نیترات فاضلاب نیز حذف شد. به علاوه عملکرد سیستم تصفیه هوازی لجن فعال برای تصفیه این نوع فاضلاب بررسی شد و نتایج حذف حداکثر 5/53% از COD فاضلاب را نشان داد.
    کلیدواژگان: بستر لجن بی هوازی، پسآب آشپزخانه، تصفیه زیستی، لجن گرانوله
  • مجتبی عباسیان*، حسین ابراهیم زاده آسمین، مهرداد علیرضایی شهرکی، آرزو براهویی صفحات 590-600
    رشد اقتصادی به بهداشت بهتر و بهداشت بهتر به رشد اقتصادی کمک می کند. با توجه به آثار آلودگی های محیط زیست بر روی سلامت افراد جامعه و هزینه های آن انتظار می رود با ارتقای کیفیت محیط زیست  از یک سو هزینه های صرفه جویی شده در بخش سلامت در مسیر سرمایه گذاری و رشد تولید بکار گرفته شوند. از سوی دیگر با ارتقای سطح سلامت در جامعه، بهره وری نیز افزایش یابد که خود می تواند محرکی برای تولید بیشتر باشد. لذا در این پژوهش  به بررسی  ارتباط آلودگی محیط زیست (انتشار CO2 و NO)، هزینه های بهداشتی (HE)  و رشد اقتصادی (Y) در کشورهای جنوب شرق آسیا طی سال های 1990 تا 2019 با استفاده از روش تحلیلی بلندمدت و کوتاه مدت برآوردگر میانگین گروهی ترکیبی پرداخته شد. پس از آزمون ریشه واحد پانل و مشخص شدن اینکه متغیرهای مدل هم جمعی از درجه 1 بودند و همچنین آزمون پانل هم جمعی و این نتیجه که یک رابطه ی بلندمدت هم جمعی میان متغیرهای مدل وجود داشت، برآورد مدل مشخص نمود که فقط رشد اقتصادی با ضریب 336/1 اثر مثبت و بلندمدت بر HE داشت. بدین معنی که یک واحد تغییر در رشد اقتصادی، هزینه های بهداشتی را به میزان 336/1 در همان جهت، افزایش و تغییر داد. کیفیت محیط زیست نیز بر طبق اصول رابطه معکوس و معنی داری با هزینه های سلامت داشت. ضریب 848/0- بیانگر تاثیرپذیری هزینه های بهداشتی از این متغیر بوده است.
    کلیدواژگان: پانل ARDL، رشد اقتصادی، محیط زیست، مخارج بهداشتی
  • حسن علی پور*، علی سلاجقه، علیرضا مقدم نیا، شهرام خلیقی سیگارودی، مجتبی نساجی زواره صفحات 601-614
    هدف این پژوهش بررسی روند متغیرهای هیدرو-اقلیمی، آشکارسازی رخداد تغییر اقلیم و ریزمقیاس نمایی متغیرهای اقلیمی طی دوره های آتی و ارزیابی شدت و بزرگی سیلاب های آتی بود. ابتدا روند متغیرهای هیدرواقلیمی در استان تهران با استفاده از آزمون های من-کندال و سن بررسی شد. سپس داده های خروجی دماهای حداکثر و حداقل و بارش مدل گردش عمومی CANESM2 تحت سناریوهای تغییر اقلیم RCP2.6 و RCP8.5 با استفاده از مدل SDSM 4.2.9 ریزمقیاس شدند. در ادامه نیز از مدل HEC-HMS جهت بررسی شدت و بزرگی وقایع طی دوره های آتی در حوزه آبخیز امامه استفاده شد. نتایج نشان داد که 8/20 و 6/14% از سری های دمای حداکثر و دمای حداقل در دوره پایه روند افزایشی معنی دار داشتند. درصورتی که 5/5% از سری های زمانی بارش دارای روند افزایشی معنی دار بود. بنابراین بارش ماهانه طی دوره مشاهداتی همانند دوره های آتی، روند مشخصی نداشته، در بعضی ماه ها روند افزایشی و در بعضی از ماه ها روند کاهشی نشان داد. اما دماهای حداکثر و حداقل طی دوره های آتی دارای روند افزایشی بودند. مقادیر حجم و دبی اوج سیلاب های شبیه سازی شده تحت عنوان شدیدترین وقایع در هر دوره از نظر بزرگی برای دوره های آتی نسبت به دوره مشاهداتی کمتر بود. مقایسه شدیدترین وقایع با یکدیگر در دوره های مختلف بیانگر افزایش حجم و بزرگی سیلاب در سناریوی RCP2.6 نسبت به RCP8.5 بود. بنابراین، در شرایط تغییر اقلیم، انتظار می رود تعداد سیل ها و قدرت تخریب آن ها افزایش یافته و توصیه می شود مدیران و برنامه ریزان به خصوص در حوضه های شهری به این امر توجه نمایند.
    کلیدواژگان: حوضه امامه، ریزمقیاس نمایی، مدل سازی بارش- رواناب، مدل CANESM2، SDSM
  • حمید زارع ابیانه*، رسول یوسفی، مهدی جوزی، عباس عباسی، مسعود شاکرمی صفحات 615-628

    در سالیان اخیر به دلیل محدودیت منابع آب در دشت ملایر، روش های آبیاری از سطحی به تحت فشار در حال تغییر است. هدف این پژوهش بررسی تغییرات کیفیت خاک به دلیل تغییر روش آبیاری بود. در این پژوهش 14 مزرعه و دو باغ مجهز به سامانه ی آبیاری بارانی و قطره ای انتخاب و تغییرات کیفی خاک آن ها نسبت به مقادیر متناظر قبل از اجرا با آزمون آماری من ویتنی ارزیابی شد. پارامترهای کیفی خاک شامل اسیدیته (pH)، نیتروژن (N)، فسفر (P)، مواد آلی (C)، هدایت الکتریکی املاح (ECe) و پتاسیم (K) بود. نقشه پهنه بندی پارامترهای کیفی موردبررسی نیز با استفاده از نرم افزار Arc GIS در قبل و بعد از اجرای سامانه های آبیاری تحت فشار تهیه شد. نتایج نشان داد تفاوت بین مقادیر پارامترهای موردبررسی قبل و بعد از اجرای سامانه های آبیاری تحت فشار شامل ECe، pH و C در سطح احتمال 5% غیرمعنی دار و تغییرات P، K و N معنی دار بود. نتایج اندازه گیری پارامترهای کیفی بیان گر افزایش میانگین مقادیر pH، N، P و C به ترتیب از 72/7 به 80/7، 067/0 به mg/kg 121/0، 01/11 به mg/kg 95/17 و 68/0 به 80/0% نسبت به قبل از اجرای سامانه های آبیاری تحت فشار بود. اما مقادیر ECe و K خاک مزارع به ترتیب از 06/1 به dS/m 53/0 و 1/255 به mg/kg 156 کاهش نشان داد. نتایج نشان داد تغییر روش آبیاری باعث کاهش پتاسیم و افزایش فسفر و نیتروژن خاک شد.

    کلیدواژگان: آبشویی، آبیاری بارانی، آزمون من ویتنی، شوری خاک
  • حامد سرورام*، مهدی شاهرخی صفحات 629-641
    در این پژوهش، مدلی عددی به منظور شبیه سازی جریان ناشی از شکست سد در حضور موانع ارایه شد. مدل پیشنهادی، معادلات آب های کم عمق متوسط گیری شده در عمق را به روش حجم محدود به شکل ضمنی شبه لاگرانژی تقریب زده و جهت ردیابی خط سیر ذره، روش صریح و چهار گامی با دقت درجه چهار رانگ-کوتا استفاده شد. شرایط مرزی تشعشعی در مرزهای باز اعمال شده و مدل، مرز خشک و تر را به طور خودکار محاسبه نمود. جهت اثبات دقت مدل پیشنهادی، ابتدا حل به دست آمده از این مدل با نتایج حل تحلیلی مسئله شکست سد مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج در انطباق مناسبی با حل تحلیلی بود. سپس نتایج شبیه سازی جریان ناشی از شکست سد در حضور یک مانع مربعی و چهار مانع مربعی با نتایج عددی سایر پژوهشگران مقایسه شد. در نهایت نتایج مدل سازی جریان شکست سد در برخورد با یک شهر ایده ال به صورت یک طرح مربعی 5×5 از ساختمان ها مورد بررسی قرار گرفت. در همه بررسی ها موانع غیرمستغرق و مطابق با جهت جریان نزدیک شونده بودند. نتایج نشان داد که مدل توسعه یافته از دقت قابل قبولی در شبیه سازی جریان گذرا در هندسه های پیچیده برخوردار بوده و به خوبی توانست ارتفاع و سرعت امواج ناشی از واقعه شکست سد را در حضور موانع پیش بینی کند.
    کلیدواژگان: شبه لاگرانژی، شکست سد، مانع، رانگ-کوتا، معادلات آب های کم عمق
  • کتایون حسینی، لعبت تقوی*، صابر قاسمی، محسن دهقانی صفحات 642-657
    هدف از پژوهش حاضر تعیین غلظت محتوای فلزات سنگین سرب، نیکل، کروم و وانادیوم در خاک و ارزیابی میزان خطر بالقوه محیط زیستی فلزات سنگین در خاک سطحی استقرار خطوط لوله انتقال میعانات گازی عسلویه-بندرعباس بود. بدین منظور 10 ایستگاه به طور تصادفی در یک خط ترانسکت طولی انتخاب و نمونه برداری خاک انجام شد. هضم اسیدی نمونه ها انجام و بعد از صاف نمودن آن ها با استفاده از محلول های کالیبراسیون غلظت هریک از عناصر فلزات توسط دستگاه جذب اتمی اندازه گیری شد. با توجه به نتایج بررسی، میانگین غلظت فلزات سنگین شامل سرب (pb)، نیکل (Ni)، کروم (Cr) و وانادیوم (V) در محدوده مطالعاتی به ترتیب 4/1±4/7، 4/2±5/42، 9/5±6/53 و mg/kg 5/2±7/19 به دست آمد. با توجه به اینکه یافته های این مطالعه در محدوده مجاز مندرج در استاندارد محیط زیستی کشور بوده اثبات می کند که اجرای خط لوله منجر به آلودگی محیط زیست ناشی از فلزات سنگین نشده است. اما احتمالا فعالیت های انسانی باعث افزایش غلظت فلزات شده است. در این پژوهش همبستگی معنی داری بین میانگین محتوی عناصر سرب و وانادیم بین عناصر کروم و وانادیوم و همچنین بین عناصر نیکل و کروم به دست آمد. نتایج حاصل از محاسبه شاخص های زمین انباشتگی (Igeo)، درجه آلودگی اصلاح شده (mCd) و شاخص خطر بالقوه بوم شناختی نشان داد که خاک های مسیر خطوط انتقال میعانات گازی به ترتیب در دامنه خاک های غیرآلوده، محدوده بسیار پایین آلودگی خاک و خطر بالقوه بوم شناختی کم قرار داشت.
    کلیدواژگان: آلودگی نفتی، ارزیابی، ترکیبات نفتی، فلزات سنگین، خاک سطحی، خطوط انتقال
  • مصطفی مرادی، زهره برازیون نژاد، رضا بصیری، اسفندیار جهانتاب*، غلامحسین مرادی صفحات 658-667
    خاک های آلوده به نفت خام یک تهدید اساسی برای محیط زیست محسوب می شوند. هدف از پژوهش حاضر، بررسی کاهش هیدروکربن های کل نفتی (Total Petroleum Hydrocarbon)، و فلزات سنگین نیکل و وانادیم به وسیله گونه کهور (Prosopis juliflora) تحت تیمارهای مختلف کمپوست و بیوچار است. نهال های یک ساله کهور در گلدان های حاوی خاک های آلوده به لجن نفتی کشت شدند. این گلدان ها شامل کمپوست و بیوچار با نسبت 1 و 2% وزنی بودند. همچنین دو تیمار شاهد یکی بدون کهور و دیگری با کهور نیز در نظر گرفته شد. این آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی در 3 تکرار اجرا شد. بعد از اتمام دوره شش ماهه کشت، از خاک گلدان ها نمونه برداری و مقدار TPH، نیکل و وانادیوم موردسنجش قرار گرفت. نتایج نشان داد که کم ترین مقدار TPH در تیمار کمپوست 2% (ppm 63/10) مشاهده شد که دارای اختلاف معنی داری با دیگر تیمارها بود. بیش ترین مقدار آن در شاهد بدون کهور (ppm 57/22) مشاهده شد. بیش ترین مقدار وانادیوم در تیمار شاهد (mg/kg 50/69) مشاهده شد. تیمارهای کمپوست 2% (mg/kg 66/47) کم ترین مقدار وانادیوم را داشتند. مقایسه بین تیمارهای مورد برسی نشان داد که بین تیمارهای کمپوست 1 (mg/kg 17/117) و 2% (mg/kg 00/118) و بیوچار 2% (mg/kg 67/116) تفاوت معنی داری وجود نداشت و بیش ترین کاهش نیکل مربوط به این تیمارها بود، که می تواند ناشی از تاثیرات مثبت اصلاح خصوصیات فیزیکی و شیمایی خاک در بهبود گیاه پالایی باشد. بنابراین، استفاده از بیوچار و کمپوست می تواند توان گیاه پالایی کهور را افزایش دهد.
    کلیدواژگان: بیوچار، کمپوست زباله شهری، گیاه پالایی، وانادیم، هیدروکربن های کل نفتی
  • محدثه السادات فخار*، عباس کاویانی صفحات 668-682
    به منظور تعیین مقدار آب آبیاری لازم است میزان نیاز آبی گیاه یا تبخیر-تعرق محاسبه شود. معادلاتی که برای محاسبه تبخیر-تعرق استفاده می شوند، پارامترهای اقلیمی یکسانی را به کار نمی گیرند و به دلیل ماهیت تجربی آن ها برای تمام شرایط اقلیمی مناسب نیستند. تبخیر-تعرق پتانسیل (ETp) و تبخیر-تعرق مرجع (ETo) در مفاهیم، معادلات و زمینه های کاربردی متفاوت هستند، با این حال بسیاری از پژوهشگران استفاده از این دو اصطلاح را یکسان در نظر گرفته اند. در این پژوهش به بررسی جامع معادلات ETp و ETo پرداخته شد. به همین منظور، با استفاده از داده های هواشناسی ایستگاه سینوپتیک و اطلاعات لایسیمتری منطقه به مقایسه و بررسی تبخیر-تعرق مرجع و پتانسیل بر مبنای چهار گروه تجربی در طی yr 4 پرداخته شد. معادلات با استفاده از شاخص های آماری به منظور انتخاب ایده آل ترین مدل کالیبره شدند. نتایج نشان داد تبخیر- تعرق پتانسیل و مرجع کاملا با یکدیگر متفاوت بودند طوری که در روش مشابه در معادلات گروه دمایی ETo و ETp مقدار RMSE به ترتیب 17/1 و mm/day 1/1 محاسبه شد. با بررسی های صورت گرفته از ETp و ETo معادلات گروه دمایی بهترین عملکرد را داشته است که نشان از برتری گروه دمایی در مناطقی با اقلیم خشک و نیمه خشک است.
    کلیدواژگان: تبخیر- تعرق، روش تابشی، روش ترکیبی، روش دمایی
  • مبینا احمدی، شهلا پایمزد*، مهدی رحیمی صفحات 683-696
    خشک سالی رویداد طبیعی است که هرساله کشورهای زیادی را با کمبود آب مواجه می کند. اقلیم خشک و نیمه خشک و توزیع نامناسب بارندگی ازنظر مکانی و زمانی سبب افزایش دوچندان اثر منفی کمبود منابع آب در کشور ایران شده است. بررسی پدیده خشک سالی به منظور برنامه ریزی و مدیریت چگونگی مواجهه با این پدیده امری ضروری است. در این پژوهش وضعیت خشک سالی هواشناسی و هیدرولوژیکی حوضه دورود-بروجرد با استفاده از داده های پنج ایستگاه هواشناسی و سه ایستگاه هیدرومتری از سال 1366 الی 1395 موردبررسی قرار گرفت. بدین منظور از شاخص های هواشناسی خشک سالی EDI و شاخص هیدرولوژیکی خشک سالی RDI با دبی آستانه Q70 و Q90 بهره گرفته شد. داده بارش روزانه جهت محاسبه شاخص EDI و داده دبی روزانه به منظور تعیین شاخص RDI مورداستفاده قرار گرفت. نتایج به دست آمده در مقیاس سالانه، ماهانه و منطقه بررسی و مقایسه شد. نتایج پژوهش حاکی از وجود حالت غالب خشک سالی های نرمال و متوسط در اکثر مناطق حوضه بود. همچنین نتایج نشان داد شاخص EDI حساسیت کم تری را نسبت به طول دوره آماری نشان می دهد و دارای تغییرات منطقی زمانی بود؛ لذا، قابلیت لازم برای استفاده در سامانه پایش خشک سالی را دارد. این شاخص سال 1391 را خشک ترین سال تعیین کرد. همچنین شاخص RDI در هر دو حالت دبی آستانه Q70 و Q90 سال 1370 را خشک ترین سال نشان داد.
    کلیدواژگان: دبی آستانه، حوزه آبخیز، خشک سالی، مدیریت منابع آب
  • جواد سرفراز، قاسم ذوالفقاری*، صفورا سرنوبه صفحات 697-707
    افزایش آلودگی آب به دلیل تخلیه نامناسب پساب های شهری و صنعتی به منابع آبی که حاوی فلزات سنگین و سایر آلاینده ها هستند، به یک مشکل محیط زیستی مهم تبدیل شده است. ازاین رو هدف از این مطالعه، بررسی کارایی گاما آلومینای فعال (AGA) در حذف سرب (II) و کروم (VI) از آب است که برای سنتز آن، از هیدرات آلومینیوم استفاده شده است. اثر متغیرهایی مانند pH، زمان تماس، مقدار جاذب، و غلظت اولیه آلاینده ها که موثر در حذف سرب و کروم شش ظرفیتی می باشند بررسی شده است. حداکثر راندمان حذف سرب و کروم شش ظرفیتی توسط AGA در شرایط مقدار جاذب g/l 1، pH معادل 8 برای سرب و معادل 3 برای کروم شش ظرفیتی، غلظت اولیه سرب و کروم شش ظرفیتی mg/l 20 و زمان تماس min 60 به دست آمد. همچنین بررسی ایزوترم جذب و مدل سینتیکی نشان داد که داده های فرآیند حذف با مدل لانگمویر (980/0= R2 سرب و 986/0=R2 کروم) و سینتیک شبه مرتبه دوم (991/0=R2 سرب و 953/0= R2 کروم)، همبستگی دارند. بیش ترین ظرفیت جذب برای سرب و کروم شش ظرفیتی به ترتیب معادل 78/27 و mg/g 77/30 به دست آمد. بر اساس نتایج به دست آمده در مطالعه حاضر، جاذب گاما آلومینای فعال از قابلیت بالایی برای حذف سرب و کروم شش ظرفیتی برخوردار است و می توان آن را به عنوان یک جاذب ارزان قیمت برای تصفیه پساب های آلوده به سرب و کروم پیشنهاد کرد.
    کلیدواژگان: آلودگی آب، آلومینیوم هیدرات، سرب (II)، کروم (VI)، گاما آلومینای فعال
  • یونس خوشخو، سامان نیک مهر* صفحات 708-722
    تبخیر و تعرق مرجع یکی از مهم ترین پارامترهای موردنیاز جهت تعیین نیاز آبی گیاهان، انجام مطالعات اقلیمی و هیدرولوژیکی و مدیریت منابع آب است. هدف از این پژوهش، پهنه بندی تبخیر و تعرق مرجع با بهره گیری از تصاویر سنجنده MODIS بود که در حوضه سفیدرود انجام شد. برای این منظور، از بین محصولات سنجنده MODIS، دمای سطح زمین انتخاب و بر اساس آن، مقادیر دماهای حداقل و حداکثر روزانه هوا برای محدوده مطالعاتی با به کارگیری دو مدل رگرسیون خطی چندگانه و مدل غیرخطی مبتنی بر ماشین بردار پشتیبان مدل سازی شد. نقشه پهنه بندی تبخیر و تعرق مرجع برای محدوده مطالعاتی به روش هارگریوز-سامانی تهیه شد. در ادامه با بسط یک مدل رگرسیون خطی، تبخیر و تعرق مرجع حاصل از روش هارگریوز-سامانی به تبخیر و تعرق مرجع به روش فایو-پنمن-مانتیث تبدیل و نقشه پهنه بندی آن برای منطقه مورد مطالعه استخراج شد. بر اساس تحلیل های انجام شده، مدل های ماشین بردار پشتیبان و رگرسیون چندمتغیره به ترتیب برای مدل سازی دماهای حداقل و حداکثر انتخاب و ضریب تعیین تعدیل شده حاصل از اعتبارسنجی متقابل برای آن ها به ترتیب 81/0 و 92/0 به دست آمد. نتایج حاصله حاکی از امکان برآورد مکانی تبخیر و تعرق مرجع با دقتی مناسب بر اساس الگوریتم مبتنی بر استفاده تلفیقی از داده های ماهواره ای دمای سطح زمین و مدل های آماری بود. پهنه بندی تبخیر و تعرق مرجع می تواند برای هر منطقه دلخواه تنها با در دست داشتن اطلاعات هواشناسی چند نقطه ایستگاهی و با بهره گیری از دماهای سطح زمین حاصل از تصاویر ماهواره ای استخراج شود.
    کلیدواژگان: فائو- پنمن- مانتیث، سنجش از دور، مدل رگرسیونی، نیاز آبی
  • مهدی نژادنادری*، حمید گوران اوریمی صفحات 723-745

    جذب زیستی نیکل با زیست توده غیرزنده، غیر فعال، میکروبی یا گیاهی یک فناوری جایگزین و نوآورانه برای حذف این آلودگی از محلول های آبی است. این جاذب های دارای قابلیت جذب و بازجذب بالایی می باشند. در این مطالعه، با هدف معرفی انواع مختلف جاذب های زیستی میکروبی و گیاهی به منظور حذف نیکل از محلول آبی و آشکارسازی ظرفیت جذب هر جاذب، از مقالات منتشر شده بین سال های 2001 تا 2020 استفاده شد. نتایج کارهای پژوهشی انجام شده برای مقایسه ظرفیت جذب جاذب های میکروبی و گیاهی برای حذف نیکل از محلول آبی مورد استفاده قرار گرفت. مطالعات نشان داد که ظرفیت جذب پوست گریپ فروت با 95% نسبت به سایر مشتقات گیاهی مطلوب تر است. Curtobacterium sp همچنین دارای 100% ظرفیت جذب در بین جاذب های زیستی میکروبی است. پژوهش ها نشان داد که استفاده از این زیست توده ها به عنوان جاذب زیستی برای حذف نیکل در محلول آبی دارای چشم انداز امیدوار کننده و سازگار با محیط زیست می باشد.

    کلیدواژگان: آب، جاذب های زیستی، ظرفیت جذب، نیکل
  • نگار طیب زاده مقدم*، بهرام ملک محمدی صفحات 746-752

    برنامه ریزی و مدیریت راهبردی از مهم ترین ارکان سامانه های مدیریت در یک سازمان است. هدف از این پژوهش برنامه ریزی، تدوین و اولویت بندی راهبردهای مدیریت محیط زیستی تالاب بین المللی انزلی در راستای توسعه پایدار بود. بدین منظور ابتدا فهرست برداری و تعیین عوامل داخلی و خارجی با استفاده از پرسشنامه ها و طیف لیکرت صورت پذیرفت. سپس از تحلیل SWOT و ماتریس برنامه ریزی راهبردی کمی (QSPM) استفاده گردید. موقعیت راهبردی کنونی مدیریت محیط زیستی تالاب انزلی تدافعی شناخته شد. با توجه به نتایج ماتریس QSPM راهبردهای تدافعی اولویت بندی گردید. توجه به برنامه ریزی های مشارکتی، ارتباطی و همکاری های منطقه ای در راستای حفاظت از خدمات اکولوژیکی و اقتصادی تالاب با امتیاز 368/5 و پس ازآن بهبود و ارتقا سیستم یکپارچه مدیریت جامع تالاب با امتیاز 198/5 به عنوان مهم ترین راهبرد های تدافعی مشخص شدند. برنامه ریزی و مدیریت راهبردی در تالاب انزلی می تواند به مدیریت بهینه منابع و اتخاذ سیاست های مناسب محیط زیستی در راستای حفاظت از این تالاب منجر می گردد.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی، تالاب انزلی، راهبرد تدافعی، ماتریس QSPM، مدیریت راهبردی
|
  • Najme Yazdanpanah * Pages 555-566
    The aim of this study was to investigate the quality of wastewater and to determine the concentration of heavy elements. For this purpose, wastewater samples were collected before and after four wastewater treatment systems in the villages around Zarand named Dehmilan, Hatkan, Sarbagh and Sekukan, each in 10 stages and at one-week intervals; a total of 80 samples were prepared. Different parameters including BOD, COD, TOC, EC, TSS, TDS, DO, TKN, TP, pH, Temperature, turbidity, and alkalinity and also the concentrations of Cd, Zn, Pb, Ni and Mo were measured using the standard methods and were compared with the permissible concentration of Iran Department of Environment. The results showed that after treatment in all the studied systems, the concentrations of Cd and Pb were reduced from 17.5 and 37.4 to 0.5 and 60.0%, respectively, whereas the concentration of Ni increased 8.7-59.7%. The amount of BOD and COD in the effluent of most of the studied treatment systems were up to 283.9 and 271.3% higher than the permissible levels, respectively. Furthermore, in all the treatment plants except Dehmilan, TSS decreased to less than the permissible level. Moreover, in comparison with the standard levels, the amount of TP and DO increased while pH and turbidity decreased. In the effluent of all treatment plants, the concentrations of Cd, Zn, Pb and Ni were less than the permissible limits (up to a maximum of 58.0, 82.4, 97.7 and 85.2%, respectively), whereas the concentration of Mo was higher than the permissible level.
    Keywords: Effluent, heavy metals, Pollution, Threshold Level, Water Quality
  • Hossein Khaledian *, Ata Amini Pages 567-578
    One of the problems of watershed erosion control is the lack of sediment data to accurately estimate erosion and sediment yield. Sediment estimation using empirical models is common due to its ease of use, which has somewhat remedied the lack of statistical data, but it is essential to ensure the accuracy of models. To evaluate the efficiency of MPSIAC model in Zaribar watershed, a number of sediment check-dams that were at least ten years old, were selected. After determining the depth of sediments and preparing a map using surfer software, the volume of sediments in check-dam reservoirs was calculated and the results with the estimated sediment of the hydrological unit upstream of the check-dams obtained using the MPSIAC model, were compared. The results indicated that the average of observed data of ten selected hydrological units was 0.38, the minimum sediment was 0.03 and the maximum sediment was 1.18 m3/ha.yr. The estimated amount of sediment in the model is an average of 2.02, a minimum of 0.61 and a maximum of 2.96 m3/ha.yr. The results of analysis of both methods using paired t-test showed that the difference between the means for the sedimentation values estimated using the model with the measured values at the level of 5% is not significant. Also, determining the efficiency and RMSE showed that the MPSIAC model is not suitable in study area.
    Keywords: Check Dam, MPSIAC model, Sediment, Zeribar
  • Mahmoud Rahmati * Pages 579-589
    Restaurants and kitchens release large amounts of wastewater into the environment on a daily basis. Upstream anaerobic sludge bed system (UASB) can be effective in the treatment of this type of wastewater due to its advantages. In this method, granulated sludge, large molecules of oil, fat and detergents in wastewater are converted to biogas under anaerobic conditions. Therefore, the performance of the UASB in removing of COD and fat from wastewater of restaurant was investigated with 1925 and 225 mg/lit, respectively, COD and fat was investigated. The results show that the UASB wastewater treatment system is able to remove 78% of wastewater COD at temperature of 25 ℃ and a hydraulic residence time of nine hours. In addition, the effect of temperature and hydraulic residence time on the performance of the UASB system was investigated. The results show that with increasing temperature, the percentage of COD removal first increases and then decreases, so that at 40 ℃, 84% of COD wastewater is removed. Also, by increasing the hydraulic retention time to one day, the highest percentage of COD removal, i.e., 92.5%, was obtained at 40 ℃. The optimal treatment conditions for this type of wastewater in the UASB system, are this condition, and also the UASB system can be removed fat and nitrate 96.5 and 90%, respectively. In addition, the performance of the activated sludge aerobic treatment system was investigated and the results show the maximum removal of COD is 53.5%.
    Keywords: Anaerobic Sludge Bed, Biological Treatment, Granulated Sludge, Kitchen Sludge
  • Mojtaba Abbasian *, Hossein Ebrahimzadeh Asmin, Mehrdad Alirezaei Shahraki, Arezoo Barahoei Pages 590-600
    Economic growth contributes to better health and better health to economic growth, Considering the effects of environmental pollution on the health of people in the community and its costs, it is expected that by improving the quality of the environment, on the one hand, the costs saved in the health sector will be used for investment and production growth, On the other hand, by improving the level of health in society, productivity will increase, which can be a stimulus for more production. Therefore, in this study, the relationship between environmental pollution, health expenditure (HE) and economic growth (Y) in Southeast Asian countries from 1990 to 2019 using long-term and short-term analytical method of combined group average estimator or PMG has been investigated. The panel unit root test and determine the degree of co-integration model variables 1 and the panel co-integration test and concluded that a long-term relationship between the co-integration model variables there, Model estimation showed that only economic growth with a coefficient of 1.336 has a positive and long-term effect on HE, which means that a unit of change in economic growth increases and changes health costs by 1.336 in the same direction. According to the principles, the quality of the environment had an inverse and significant relationship with health costs, Coefficient of 0.848 indicates the impact of health costs on this variable.
    Keywords: Economic Growth, Environmental pollution, Health Expenditure, Panel ARDL
  • Hassan Alipour *, Ali Salajegheh, Alireza Moghaddamnia, Shahram Khalighi, Mojtaba Nassaji Pages 601-614
    The purpose of this study was to investigate the trend of hydro-climatic variables, detect the occurrence of climate change and subscale the climatic variables during future periods and evaluate the intensity and magnitude of future floods. The trend of hydroclimatic variables was first investigated using Mann-Kendall and Sen tests. Then, the output data of maximum temperature, minimum temperature and precipitation of CANESM2 general circulation model were sub-scaled under RCP2.6 and RCP8.5 climate change scenarios using SDSM 4.2.9 model. Later, HEC-HMS model was used to evaluate the intensity and magnitude of events in the Emameh watershed in future periods. The results showed that 20.8 and 14.6% of the maximum temperature and minimum temperature series had a significant upward trend. While 5.5% of the rainfall time series had a significant upward trend. Therefore, unlike the temperature variable, the monthly precipitation variable did not have a definite trend during the observation period as in future periods, in some months it showed an increasing trend and in some months it showed a decreasing trend. However, the maximum and minimum temperatures under the diffusion scenarios increased in the following periods. The peak flow and volume ​​of the simulated floods, under the most severe events in each period, was significantly smaller for future periods than for the observation period. Comparison of the most severe events with each other in different periods showed an increase in the volume and magnitude of the flood in the RCP2.6 scenario compared with RCP8.5. Therefore, in the context of climate change, the number of floods and their destructive power has increased and managers and planners are recommended to pay attention to this, especially in urban areas.
    Keywords: CANESM2 Model, Emameh watershed, Rainfall-runoff modeling, SDSM, Sub-Scaling
  • Hamid Zare Abyaneh *, Rasul Yousefi, Mehdi Jovzi, Abbas Abbasi, Masoud Shakarami Pages 615-628

    In recent years, due to limited water resources in Malayer plain, irrigation methods are changing from surface to under pressure. The purpose of this study was to investigate changes in soil quality due to changes in irrigation methods. For this purpose, 14 farms and 2 orchards equipped with sprinkler and drip irrigation system were selected and their soil quality changes compared with the corresponding values before implementation were evaluated by Mann-Whitney statistical test. Soil quality parameters included acidity (pH), nitrogen (N), phosphorus (P), organic matter (C), electrical conductivity of solutes (ECe) and potassium (K). The zoning map of the studied quality parameters was also prepared using ArcGIS software before and after the implementation of pressurized irrigation systems. The results showed that the difference between the values of the studied parameters before and after the implementation of pressurized irrigation systems including ECe, pH and C were non-significant at the level of 5% probability and the changes of P, K and N were significant. The results of measuring the qualitative parameters showed an increase in the mean values of pH, N, P and C from 7.72 to 7.80, 0.067 to 0.121 mg/kg, 11.01 to 17.95 mg/kg and 0.68 to 0.80%, respectively, compared with before the implementation of pressurized irrigation systems. However, ECe and K values of field soils decreased from 1.06 to 0.53 dS/m and 255.1 to 156 mg/kg, respectively. The results showed that changing the irrigation method reduced potassium and increased soil phosphorus and nitrogen.

    Keywords: Leaching, Mann-Whitney test, Soil salinity, Sprinkler Irrigation
  • Hamed Sarveram *, Mehdi Shahrokhi Pages 629-641
    In this research, a numerical model was developed to simulate dam break flow in the presence of obstacles. The proposed model approximated the equations of moderately shallow water averaged at the finite volume method by implicit semi-Lagrangian method and the explicit and four-steps Runge-Kutta method with the fourth order accuracy was used to departure point determination. Radiation boundary conditions was applied to open boundaries and the model calculated the wet/dry boundary automatically. To demonstrate the accuracy of the proposed model, first, the solution obtained by this model was compared with analytical solution of dam break problem. Results were in good agreement with analytical solution. Then, the modeling results of dam break flow, in the presence of a square obstacle and four square obstacles, was compared with other researcher numerical model results. Finally, modelling results of dam break flow through an idealized city (a square city layout of 5×5 buildings) were investigated. In each experiment, the obstacles were non submerged and aligned with the approach flow direction. The results showed that the developed model had an acceptable accuracy at transient flow simulation in complex geometries and could appropriately predict the waves height and waves celerity caused by a dam break event in the presence of obstacles.
    Keywords: Dam Break, obstacle, Runge-K, Semi-lagrangian, Shallow water equation
  • Katayon Hosseini, Lobat Taghavi *, Saber Ghasemi, Mohsen Dehghani Ghanatghestani Pages 642-657
    The purpose of this study was to determine the concentration of heavy metals (Pb, Ni, Cr and V) in soil and evaluate the potential environmental risk of heavy metals in the surface soils of Assaluyeh-Bandar Abbas gas condensates pipeline base. For this purpose, 10 stations were randomly selected in a longitudinal transect and soil sampling was performed. Acid digestion of samples was performed and after their filteration, the concentration of each heavy metal was measured using atomic absorption spectroscopy thriugh calibration solutions. According to the results obtained, the mean concentrations of pb, Ni, Cr and V heavy metals in the study area were be 7.4±1.4, 42.5±2.4, 53.6±5.9 and 19.7± 2.5 mg/kg, respectively. As the findings of this work were all in the permissible level provided in national environmental standards, it was proved that the construction of the pipeline did not result in heavy metal contamination in the environment. However, human activities may have increased the concentration of metals. In this study, significant correlations were observed between Pb and V (P<0.01) and Cr and V (P<0.05) and also between Ni and Cr (P<0.05). The results of calculating geoaccumulation (Igeo), modified concentration degree (mCd) and potential ecological risk indices showed that the soils of studied areas were as unpolluted soil, very low pollution and low potential ecological risk categories, respectively.
    Keywords: Assessment, heavy metals, Petroleum Pollution, Petroleum Compounds, Surface Soil, Transmission Lines
  • Mostafa Moradi, Zohreh Barazionnezhad, Reza Basiri, Esfandiar Jahantab *, Gholam Hosein Moradi Pages 658-667
    Oil contaminated soil is a vital threat to the environment. The aim of the present research was to investigate the total petroleum hydrocarbon (TPH), and heavy metals of nickel and vanadium reduction using Prosopis juliflora, under different treatments of biochar and compost in pots. One-year-old P. juliflora seedlings were planted in pots containing oil sludge. The pots included 1 and 2% of compost and biochar. Furthermore, two control treatments including with and without P. juliflora were used for the study. This study was conducted in the complete randomized plot sampling with three replications. After six months, soil samples were taken from the pots and transferred to the laboratory. Then, the concentration of TPH, nickel, and vanadium was determined. The results indicated that the least TPH belonged to the compost 2% treatment (10.63 ppm), which was significantly different compared with other studied treatments. The highest value belonged to the control treatment without P. juliflora (22.57 ppm). The highest value of vanadium belonged to the control treatment (69.50 mg/kg). Compost 2% had the least values of vanadium (47.66 mg/kg). Comparison between treatments showed no significant differences among compost 1% (117.17 mg/kg), compost 2% (118.00 mg/kg), and biochar 2% (116.67 mg/kg). The highest reduction of nickel was observed within the mentioned treatments. Therefore, using biochar and compost can improve the phytoremediation capacity of P. juliflora.
    Keywords: Biochar, Compost, Phytoremediation, Total Petroleum Hydrocarbons, Vanadium
  • Mohadese Sadat Fakhar *, Abbas Kaviani Pages 668-682
    In order to determine the amount of irrigation water, it is required to calculate the amount of the plant water requirement or evapotranspiration. The equations used to calculate evapotranspiration do not use the same climatic parameters and are not suitable for all climatic conditions due to their experimental nature. Potential evapotranspiration (ETp) and reference evapotranspiration (ETo) are different in concepts, equations, and contexts; however, many researchers have considered the use of the two terms to be the same. This study provided a comprehensive review of the ETp and ETo equations. In this regard, using meteorological data of synoptic station and lysimetric information of the region, reference and potential evapotranspiration were compared and studied based on four experimental groups during 4 years. The equations were calibrated using statistical indicators to select the most ideal model. The results showed that the evapotranspiration potential and the reference are completely different from each other, so that in the same method of the temperature equations of ETo and ETp, the RMSE calculated was 1.17 and 1.1, mm/day, respectively. According to the studies from the ETo and ETo, the temperature group equations had the best performance, showing the superiority of this group of equations in areas with arid and semi-arid climate.
    Keywords: evapotranspiration, Radiation Method, Combination method, Temperature Method
  • Mobina Ahmadi, Shahla Paimozd *, Mahdi Rahimi Pages 683-696
    Drought is a natural event that causes water deficit in many countries every year. Arid and semi-arid climate and inappropriate distribution of rain in terms of spatially and temporally has caused doubled increase of negative effects of water deficit in Iran. It is necessary to study drought phenomenon in order to plan and manage encountering with this phenomenon. In this research, the meteorological and hydrological drought situation of Doroud-Boroujerd basin was investigated using data from five meteorological stations and three hydrometric stations from 1987 to 2016. For this purpose, EDI drought meteorological index and RDI drought hydrological index with threshold discharges of Q70 and Q90 were used. The daily precipitation data were used to calculate EDI index and daily discharge data were used to determine RDI index. The results were assessed and compared on annual, monthly and regional scale. The results indicated the prevalence of normal and moderate droughts in most areas of the basin. Moreover, it was found that the EDI index is less sensitive to the length of the statistical period and has logical time changes; hence, it has the capability required for use in drought monitoring system. This index determined 2012 as the driest year. In addition, RDI index showed 1991 as the driest year in both discharge cases, Q70 and Q90 threshold.
    Keywords: Drought, Threshold Discharge, Water Resource Management, Watershed
  • Ghasem Zolfaghari, Safoora Sarnobeh Pages 697-707
    Increased water pollution has become an important environmental problem due to the discharge of urban and industrial wastewater into water resources that contain heavy metals and other pollutants. Therefore, the aim of this study was to investigate the effectiveness of Activated Gamma Alumina (AGA) in the removal of lead and chromium (VI) from water, for the synthesis of which, aluminum hydrate has been used. Aluminum hydrate was exposed to 700 °C and converted to gamma alumina. The effect of variables such as pH, contact time, adsorbent dose and initial concentration of pollutants that are effective in removing lead (II) and chromium (VI) also investigated. The maximum removal efficiency of lead and chromium (VI) removal was obtained by Activated Gamma Alumina at a dose of 1 g/L, pH equivalent of 8 for lead and equivalent of 3 for chromium (VI), initial lead and chromium (VI) concentration 20 mg/L and contact time 60 min. Also, the study of absorption isotherm and kinetic model showed that the data of the elimination process are correlated with Langmuir model (Lead: R2 = 0.9805 and Chromium: R2 =0.9865) and kinetic of the pseudo-second-order models (Lead R2=0.9914 and Chromium R2=0.9536). The maximum adsorption capacity for lead and chromium (VI) obtained 27.78 and 30.77 mg/g, respectively. According to the results obtained in this study, the AGA adsorbent has a high ability to remove lead and chromium (VI) and can be recommended as a cheap adsorbent for the filtration of lead and chromium contaminated backwater.
    Keywords: Water Pollution, Activated Gamma Alumina (AGA), Lead (II), Chromium (VI)
  • Younes Khoshkhoo, Saman Nikmehr * Pages 708-722
    Reference evapotranspiration is one the most important climatic parameters to determine crop water requirement, climatic and hydrological studies and water resources management. The aim of this study was spatial estimating and zoning of reference evapotranspiration using the MODIS sensor images performed for Sefidroud basin. For this purpose, among the MODIS sensor products, Land Surface Temperature was selected and based on that, daily values of maximum and minimum air temperatures were modeled for studied area using Multiple Linear Regression and non-linear model of Support Vector Machines-based. Then, map of reference evapotranspiration zoning was prepared for studied area using Hargreaves-Samani method. Afterwards, by developing a linear regression model, the extracted reference evapotranspiration from Hargreaves-Samani method was converted to the FAO-Penman-Monteith method and based on that, map of reference evapotranspiration zoning on the basis of the FAO-Penman-Monteith method was extracted for the study area. Based on performed analyses, Support Vector Machine and Multiple Linear Regression models were selected to model minimum and maximum air temperatures, respectively and by applying cross validation method, the adjusted coefficient of determination for these models obtained was 0.81 and 0.92. The results showed that it is possible to make spatial estimation of reference evapotranspiration with an appropriate accuracy by considering an algorithm on the basis of combining satellite-based Land Surface Temperatures and statistical models. Zoning of reference evapotranspiration for any region can be extracted by only having some meteorological data in few point stations and by utilization from the satellite-extracted Land Surface Temperatures.
    Keywords: FAO-Penman-Monteith, Regression Model, Remote Sensing, Water requirement
  • Mehdi Nezhadnaderi *, Hamid Gooran Orimi Pages 723-745

    Biological uptake nickel by living, inactive, microbial or plant-derived biomass is an alternative and innovative technology to remove this contaminat from aqueous solutions. It has high adsorbency and readsorption capacity. In this study, with the aim of introducing different types of microbial and plant-derived biological adsorbents in order to remove nickel from aqueous solution and revealing the adsorption capacity of each adsorbent, articles published between 2001 and 2020 were used. The results of research works performed were used to compare the adsorption capacity of microbial and plant-derived biosorbents to remove nickel from aqueous solution. Studies showed that the skin uptake capacity of grapefruit with 95% is more favorable than other plant derivatives. Curtobacterium sp also has the best performance with 100% adsorption capacity among microbial biosorbents. Research showed that the use of these biomasses, as a biological adsorbent, for the removal of nickel in aqueous solution is a promising and environmentally friendly prospect.

    Keywords: Biosorbent, Biosorption capacity, nickel, Water
  • Negar Tayebzadeh Moghadam *, Bahram Malek Mohammadi Pages 746-752

    Strategic planning and management is one of the most important factors of management systems in an organization. The purpose of this study was to plan, develop and prioritize the environmental management strategies of Anzali International Wetland for sustainable development. For this purpose, at the first listing and determining internal and external factors were done using questionnaires and Likert scale. Then SWOT analysis and quantitative strategic planning matrix (QSPM) were used. The current strategic position of the environmental management of Anzali Wetland was recognized as defensive. Defensive strategies were prioritized according to the results of the QSPM matrix. The most important defensive strategies were attention to participatory planning, communication and regional cooperation in order to protect the ecological and economic services of the wetland with a score of 5.368 followed by improving and upgrading the integrated system of comprehensive management of the wetland with a score of 5.198. Strategic planning and management in Anzali Wetland can lead to optimal resource management and adoption of appropriate environmental policies in order to protect this wetland.

    Keywords: Anzali wetland, defensive strategy, planning, QSPM Matrix, strategic management