فهرست مطالب

مطالعات جامعه شناختی شهری - پیاپی 39 (تابستان 1400)

فصلنامه مطالعات جامعه شناختی شهری
پیاپی 39 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهران سهراب زاده، زهره رضوانی* صفحات 1-28

    حاشیه نشینی عبارت است از فضایی منطقه ای کالبدی که از ابعاد چندگانه ای در سطح پایین تری از متوسط جامعه منطقه ای شهر قرار دارد. حاشیه نشینی به دلیل اینکه باعث عدم تعادل فضایی توزیع جمعیت می شود، مشکلات متعددی را برای کشور به وجود آورده است. با توجه به نقش و اهمیت حاشیه نشینی و تاثیر آن در سطوح مختلف جامعه، در پژوهش حاضر به دنبال شناسایی عوامل موثر بر حاشیه نشینی هستیم. لذا در تحقیق حاضر در پی پاسخگویی به این سوالات اساسی هستیم که، چه عوامل بر حاشیه نشینی اثر می گذارد؟ و پیامدهای حاصل از حاشیه نشینی چیست؟ به منظور پاسخگویی به سیوالات مطرح شده و همچنین به منظور طراحی الگوی عوامل  موثر بر حاشیه نشینی در ایران طی سال های 1398-1388، از رویکرد فراترکیب استفاده شده که از انواع مختلف روش های کیفی تحقیق است و در آن از یکپارچه سازی مطالعات گوناگون برای ایجاد یافته های جامع استفاده شده است. در تحقیق حاضر به منظور طراحی الگو عوامل موثر برحاشیه نشینی در ایران از روش هفت مرحله ای باروسو و ساندلوسکی استفاده شده است و  از 100مقاله ارزیابی شده تعداد 20 مقاله برای بررسی  نهایی تایید شده است.  نتایج این تحقیق نشان داده است که  عوامل تاثیرگذار به صورت کلی به دو گروه عوامل ساختاری و عوامل غیرساختاری تقسیم می شوند، و از پیامدها و آسیب های آن نیز می توان به آسیب فرهنگی اجتماعی، آسیب فیزیکی و کالبدی، آسیب اقتصادی، آسیب بهداشنی و زیست محیطی، آسیب سیاسی و آسیب روانی اشاره کرد.

    کلیدواژگان: حاشیه نشینی، زاغه نشینی، آلونک نشینی، عوامل موثر برحاشیه نشینی، فراترکیب
  • مهدی امجدیان، علی مرادی صفحات 29-59

    پژوهش حاضر با هدف مطالعه جامعه‌شناختی شکل‌گیری رفتارهای جمعی نمایشی در بستر تجربه زیسته مردم از ویروس کرونا با روش گراندد تیوری انجام شده است. سوال اصلی این مطالعه این است که ویروس کرونا چگونه می‌تواند بر شکل‌گیری رفتارهای جمعی تاثیر بگذارد؟ و تجربه زیسته مردم از ویروس کرونا چگونه اجتماعات نمایشی (وحشت‌زده) را به وجود می‌آورد؟ روش انجام این پژوهش از نظر رویکرد پژوهشی، کمی و از نظر گردآوری اطلاعات، روش نظریه زمینه‌ای است. جامعه آماری شهروندان کرمانشاه هستند که به صورت نمونه‌گیری هدفمند تعداد 20 نفر از آن‌ها مورد مطالعه قرار گرفت. جمع‌آوری اطلاعات از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته صورت گرفت. یافته‌های پژوهش با استفاده از نرم‌افزار مکس کیودا مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج حاصل از تحلیل‌ها نشان داد چهار مضمون اصلی که شامل؛ رشد احساسات منفی، سردرگمی و بدبینی، رشد وسواس‌های فکری - عملی پیرامون بدن و شستشو و تغییر سبک زندگی، دغدغه‌های فکری پیرامون به خطر افتادن سلامت خانواده، دغدغه‌های اقتصادی و ترس از دوران پسا کرونا بر رفتارهای جمعی کنشگران جامعه تاثیرگذار هستند.

    کلیدواژگان: تجربه زیسته، ویروس کرونا، رفتارهای جمعی نمایشی، نظریه زمینه ای
  • علیرضا براری، علی اصغر عباسی اسفجیر*، علی رحمانی فیروزجاه صفحات 60-84

    ترس یکی از نام آشناترین واژه هایی است که هر فردی به طور غریزی از بدو تولد تا زمان مرگ، آن را به هر شکلی تجربه می کند. هدف این پژوهش ترس از جرم در فضای عمومی از منظر زنان در شهرها(مطالعه موردی: زنان شهر بابل) در سال 1398بود. این پژوهش با استفاده از روش پیمایش و با ابزار پرسشنامه صورت گرفته است. جامعه پژوهش را زنان 18 تا 60 ساله ساکن شهر بابل تشکیل داده اند. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران، 350 نفر تعیین شد و با استفاده از شیوه نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای، انتخاب شدند. برای تحلیل داده های پژوهش، از آزمون های ضریب همبستگی با نرم افزار spss24 و تحلیل معادلات ساختاری با نرم افزار Amos25 استفاده شد. پایایی پرسشنامه با استفاده از روش آلفای کرونباخ، محاسبه و مناسب ارزیابی شد که بر اساس آن ضریب متغیرهای پژوهش و ابعاد آن بیش از 0.7 بود. در این پژوهش با به کارگیری آمار استنباطی رابطه متغیرهای فاصله اجتماعی و استفاده از وسایل ارتباط جمعی و کنترل غیررسمی، بی نظمی با ترس از جرم سنجیده شد که رابطه همه متغیرها مورد تایید قرار گرفت. نتایج نشان داد که این متغیرهای فاصله اجتماعی و استفاده از وسایل ارتباط جمعی و کنترل غیررسمی، بی نظمی با ترس از جرم رابطه معنی داری دارند. با استفاده از نرم افزار Amos25 و رسم مدل مقدار تغییرات متغیر وابسته به وسیله متغیرهای مستقل تبیین شد.

    کلیدواژگان: ترس از جرم، زنان، فضای عمومی، بابل
  • احسان جمشیدزاده، مجید کفاشی*، خلیل میرزایی صفحات 84-118

    بی تفاوتی اجتماعی وضعیتی است که طی آن، افراد با بی اعتنایی به واقعیت های پیرامون از انجام مشارکت اجتماعی- سیاسی، مسئولیت های اجتماعی، فعالیت های دگرخواهانه و درگیری فعال و مدنی در مسایل اجتماعی اجتناب می کنند. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین شبکه های اجتماعی و بی تفاوتی اجتماعی انجام شده است. متغیرهای تحقیق حاضر؛ شبکه های اجتماعی (میزان و تنوع استفاده)، نگرش و رفتار نوع دوستانه، نگرش و رفتار مدنی و بی تفاوتی اجتماعی بوده است. جامعه آماری تحقیق، شهروندان مناطق 1و 2 تهرانی بوده که به عنوان افراد نمونه با استفاده از نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. در چارچوب نظری تحقیق جهت تبیین رابطه بین بی تفاوتی اجتماعی و شبکه های اجتماعی از نظریه های خوش بینانه، بدبینانه و میانه و نظریات نظریه پردازانی همچون: مارکس و وبر و مرتون استفاده شد. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که میزان بی تفاوتی در حد متوسط رو به بالاست و بین متغیرهای نگرش نوع دوستانه، رفتار نوع دوستانه، نگرش مدنی، رفتار مدنی، تنوع استفاده از شبکه های اجتماعی، میزان استفاده از شبکه های اجتماعی، متغیرهای زمینه ای (سن، جنس، پایگاه اجتماعی- اقتصادی)، همبستگی اجتماعی و بی تفاوتی اجتماعی رابطه وجود دارد. در این میان، همبستگی اجتماعی به عنوان متغیر واسط، بیشترین اهمیت را در تبیین بی تفاوتی اجتماعی داشته است.

    کلیدواژگان: بی تفاوتی اجتماعی، نگرش نوع دوستانه، رفتار نوع دوستانه، رفتار مدنی، نگرش مدنی
  • سپیده رضایی، حسین آقاجانی مرساء*، زهرا حضرتی صومعه صفحات 119-143

    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر سرمایه اجتماعی، حمایت اجتماعی، و میزان استفاده از اینترنت بر توانمندسازی زنان شاغل با نقش میانجی سلامت اجتماعی بود. در این پژوهش توصیفی پیمایشی جامعه آماری 4000 نفر از زنان شاغل جمعیت هلال احمر استان تهران بودند که بر حسب فرمول کوکران به روش تصادفی ساده 384 نفربه عنوان نمونه انتخاب شدند و پرسشنامه‌های تحقیق سرمایه اجتماعی هوف وهایسمن (2009)، سلامت اجتماعی کینز(2004)، حمایت اجتماعی شربورن و استووارت(1991)، میزان استفاده از اینترنت و توانمندسازی زنان را تکمیل نمودند. نتایج نشان داد که سرمایه اجتماعی، حمایت اجتماعی، و میزان استفاده از اینترنت تاثیر مستقیم بر توانمندسازی زنان شاغل دارد. همچنین سلامت اجتماعی نقش میانجی در ارتباط بین سرمایه اجتماعی و توانمندسازی زنان شاغل و نقش میانجی در ارتباط بین میزان استفاده از اینترنت و توانمندسازی زنان شاغل دارد. با توجه به یافته‌ها به نظر می‌رسد توجه به مولفه‌های سرمایه اجتماعی، حمایت اجتماعی و بهره‌گیری از اینترنت و فضای مجازی زمینه‌ساز توانمندی زنان شاغل را فراهم آورده، ضمن اینکه در این فرایند نباید از نقش کلیدی سلامت اجتماعی زنان غافل شد. از این رو با توجه ویژه مدیران به تقویت اعتماد سازمانی و مشارکت زنان در تصمیم‌گیری‌ها، مهیا کردن شرایطی برای ارتباطات مطلوب، آموزش و ارتقاء سواد رسانه‌ای زنان، سطح سلامت اجتماعی هم به نحو متناسبی افزایش خواهد یافت و این مهم می‌تواند بر بهبود توانمندسازی زنان بیفزاید.

    کلیدواژگان: توانمندسازی اجتماعی، سرمایه اجتماعی، حمایت اجتماعی و بهره گیری از اینترنت، سلامت اجتماعی
  • حمیدرضا سلیمانی، فرهاد امام جمعه* صفحات 144-178

    در دنیای متراکم و فشرده امروزی که هویت های دیجیتالی به یکدیگر واکنش آنی نشان می دهند؛ تفکر جهانی شدن و توسعه، می تواند ملاک های مهمی را برای بررسی میزان جهان بودگی و درک شهروندان از زیست بوم جهانی در حال تغییری باشد که به تبلور بازاندیشی و شکل گیری بازیگران جدید در ساختار فرهنگی و اجتماعی انجامیده است. از این رو، وفاق و همدلی و میل به تعامل و مشارکت در دنیای متکثر فرهنگی و نگاه چند جانبه گرایی به خوبی این امکان را فراهم می سازند تا فرد و جامعه از استبداد و حس رقابت جویی خصمانه و جزم گرایی افراطی بپرهیزند. این پژوهش با هدف دستیابی به نقش جهانی شدن در توسعه فرهنگی شهر اراک با بهره گیری از تیوری های رونالد رابرتسون و مانویل کاستلز و استفاده از روش های کیفی و تکنیک دلفی و نیز روش کمی پیمایشی و تکنیک پرسشنامه حاوی 26 گویه با شیوه نمونه گیری خوشه ای استفاده و پردازش داده ها با نرم افزار تخصصی آماری انجام شده است. نتایج آزمون پیرسون با اطمینان 99 درصد و سطح خطای کمتر از 1 درصد نشان داد که پاسخگویان در مجموع 9 فرضیه آزمون شده، نقش جهانی شدن در توسعه فرهنگی جامعه خود را تایید نمودند. این مقاله نشان می دهد در شهر صنعتی اراک شاخص هایی چون: تکثر فرهنگی، بازاندیشی جهانی و جهان بودگی وضعیت مناسب تری به نسبت وفاق، برخورداری و ابداع فرهنگی و همچنین فضا و مکان در فرایند های پویای جامعه شهری دارند.

    کلیدواژگان: جهانی شدن، توسعه، فرهنگ، شهر صنعتی اراک
  • فرناز فرهادیان، مهرداد نوابخش*، سروش فتحی صفحات 179-203

    پژوهش حاضر به مفهوم پردازی چندگانگی هویت در فضاهای شهری در شهر تهران پرداخته است. هدف از این پژوهش ارایه مدلی براساس هویت های چندگانه شکل گرفته در سطح شهر تهران است. روش تحقیق از نوع کیفی و تکنیک مصاحبه است، که برای این منظور مصاحبه ها از ساکنین محلات مختلف شهر تهران (نیاوران، شهرک غرب، ولنجک، چیتگر، شهری و محله سی تیر) صورت گرفته است. لازم به ذکر است که با انجام 30 عدد مصاحبه به اشباع نظری رسیده ایم. شیوه کدگذاری مصاحبه ها به صورت استقرایی و در قالب سه گونه کدگذاری باز، محوری و انتخابی براساس منطق کدگذاری اشتراوس و کوربین صورت گرفته است. در ادامه براساس تحلیل محتوای کیفی مصاحبه های بدست آمده، مدلی طراحی گردید که در آن نشان داده شد چندگانگی هویت در فضاهای شهری تحت تاثیر عوامل گوناگونی صورت می پذیرد، اجزای این مدل شامل فاکتورهایی است که از مصاحبه ها استخراج شده و ذیل قضایای: شرایط علی، زمینه ای، مداخله ای، پدیده محوری و رهبرادها، طرح ها و کنش ها قرار می گیرند، که خود منجر به پیامدهایی می شود که ظهور همزمان و متقارن هویت سنتی و مدرن را در پی دارد.

    کلیدواژگان: هویت، هویت های چندگانه، فضای شهری
|
  • Mehran Sohrabzadeh, zohreh rezvani * Pages 1-28

    A slum is a physical space that, with respect to multiple dimensions, is  at a lower level than the average urban regions of the city. Slum-dwelling has created many problems for the country because it causes a spatial imbalance in the distribution of population. Therefore, the present study seeks to answer these basic questions: What factors affect slum-dwelling and what are the consequences of it? In order to answer these questions and also to design a model of factors affecting slum-dwelling in Iran during the years 2009-2010, the meta-combined approach has been used, which is a type of qualitative research method and in which the integration of various studies is used to create comprehensive findings. In the present study, the seven-step method of Barroso and Sandlowski has been used and out of 100 articles that were evaluated, 20 articles were chosen for final review. The results showed that the influencing factors were generally divided into two groups of structural factors and non-structural factors, and its consequences and harms can be cultural-social, physical, economic, health and environmental damage, political and psychological damages.

    Keywords: Slum dwelling, structural factors, non-structural factors, cultural-social harms, psychological damages, meta-analysis
  • Mahdi Amjadian, Ali Moradi * Pages 29-59

    The aim of this study was to do a sociological study of the formation of dramatic collective behaviors in the context of people's lived experience of corona virus. The main question was how the corona virus can affect the formation of collective behaviors? And how does the lived experience of people with the coronavirus create dramatic (terrified) communities? In addition to physical symptoms, patients have various social and psychological reactions that can act as an obstacle in the process of disease progression and increase their suffering during the disease.  The research population consisted of the rezidents of Kermanshah city and 20 of them were chosen through purposive sampling. Data were collected through semi-structured interviews. The research findings were analyzed using Max qda software. Four main themes emerged from data analysis: growth of negative emotions, confusion and pessimism, growth of obsessive-compulsive disorder around the body and washing, mental worries about endangering family health, economic worries and fear of getting rid of the corona. It was concluded that rezidents' experiences of living in home quarantine were very unique due to the outbreak of Corona virus. Therefore, understanding their complexities, experiences, beliefs, and attitudes about living in home quarantine can lead to a comprehensive understanding of the psychological consequences of staying in home quarantine for executive decision makers, health care personnel, and mental health professionals. Put.

    Keywords: Lived experiences, corona virus, dramatic collective behaviors, postcrona, Grounded theory
  • Alireza Barari, Ali Asghar Abbasi Asfajir *, ali rahmani firuozjah Pages 60-84

    Fear is one of the most familiar issues that every person instinctively experiences in many ways from birth to death. The purpose of this study was to study fear of crime in public spaces from the perspectives of women in the city of Babol in 1398. This research was conducted using a survey method and a uestionnaire. The research population consisted of women aged 18 to 60 living in Babol of which,  using Cochran's formula, 350 people were selected as the sample using a multi-stage cluster sampling method. To analyze the research data, correlation coefficient tests with spss24 software and confirmatory factor analysis of the second stage with Amos25 software were used. The reliability of the questionnaire was calculated and evaluated using Cronbach's alpha method, based on which the coefficient of research variables and its dimensions was more than 0.7. In this study, by using inferential statistics, the relationship between  the variables social distance, the use of mass media, informal control, disorder and  fear of crime were examined and the relationships were significant.

    Keywords: fear of crime, women, public space, social distance, the use of mass media
  • ehsan jamshidzadeh, Majid kaffashi *, Khalil mirzaei Pages 84-118

    Social indifference is a situation in which individuals avoid social-political participation, social responsibility, altruistic activities, and active and civic engagement in social issues by ignoring the facts surrounding them. The aim of this study was to investigate the relationship between social networks and social indifference. The variables included social networks (amount and variety of use), altruistic attitude and behavior, civic attitude and behavior and social indifference. The research population consisted of the residents of regions 1 and 2 of Tehran, who were selected as the sample using cluster sampling. In the theoretical framework of the research, optimistic, pessimistic and moderate views and theories of theorists such as Marx, Weber and Merton were used to explain the relationship between social indifference and social networks. The results showed that the rate of indifference is moderate to high. The variables altruistic attitude, altruistic behavior, civic attitude, civic behavior, diversity of use of social networks, the rate of use of social networks, contextual variables (age, gender, socio-economic status), social solidarity were significantly correlated with indifference. Among these, social solidarity as an intermediary variable was the most important in explaining social indifference.

    Keywords: social indifference, altruistic attitude, altruistic behavior, civic behavior, civic attitude
  • Sepideh Rezaei, Hossein Aghajani Marsa *, Zahra hazrati soomeh Pages 119-143

    The purpose of this study was to investigate the effects of social capital, social support, and the use of the Internet on women's empowerment, considering the mediating role of social health. In this descriptive survey study, the research population consisted of 4000 women working in the Red Crescent organization  of Tehran province of which, using Cochran's formula, 384 individuals were selected as a sample by simple random sampling. Keyes social welfare (2004) questoinnaire, Sherborne and Stewart (1991) Social Support scale, Hauf and Hobesman’s social capital questionnaire and a researcher-made questionnaire measuring Internet use and women's empowerment were used. The results showed that social capital, social support, and the use of the Internet have a direct impact on the empowerment of working women. Social health also mediates the relationship between social capital and the empowerment of working women and mediates the relationship between Internet use and the empowerment of working women. According to the findings, it seems that paying attention to the components of social capital; social support and the use of the Internet and cyberspace have provided the basis for the empowerment of working women, however, the key role of women's social health should not be overlooked in this process. Therefore, with the special attention of managers to strengthening organizational trust and women's participation in decision-making, providing conditions for good communication, education and promotion of women's media literacy, the level of social health will increase proportionately and this can improve women's empowerment.

    Keywords: social empowerment, social capital, social support, internet use, social health
  • Hamidreza Solemani, Farhad Emamjomeh * Pages 144-178

    In today's dense world where digital identities react instantly to each other; the idea of ​​globalization and development can be good criteria for examining the extent of globalization and people's understanding of the changing global ecosystem, which has led to the crystallization of reflexivity and the formation of new actors in the cultural and social structure. Thus, harmony, empathy, and a desire for interaction and participation in a multicultural world and a multifaceted view make it possible for the individual and society to avoid tyranny and a sense of hostile competition and extreme capitalist dogmatism. This research aims to achieve the role of globalization in the cultural development of Arak city using the theories of Ronald Robertson and Manuel Castells and using mixed research methods. In the qualitative part, the Delphi technique was used and then a survey method for the quantitative one. A questionnaire containing 26 items was used by a quota  sampling method and the results were analyzed using SPSS v22 software. The results of Pearson test with 99% confidence and error level less than 1% showed that there is a significant relationship between two important variables. This study showed that in the industrial metropolis of Arak, variables such as cultural pluralism, global reflexivity, and universality are in a better position than cultural harmony, economic wellbeing, and cultural innovation, and that of space and place in the dynamic currents of society and the city.

    Keywords: Globalization, Development, Culture, Cultural development, cultural pluralism, global reflexivity
  • farnaz farhadian, Mehrdad Navabakhsh *, soroush fathi Pages 179-203

    This research aimed to address the conceptualization of multiplicity of identities in the city of Tehran. A qualitative research method was utilized and the interview technique was used to collect needed data. For this purpose, interviews were conducted with residents of different neighborhoods of Tehran (including: Niavaran, West, Velenjak, Chitgar, Rey, and Sayyere St.). It should be noted that by completing 30 interviews, the so-called  theoretical saturation was reached. The method of encoding interviews was inductive and in the form of three types of open, axial and selective coding based on the coding logic of Strauss and Corbin, Which has led to the drawing of a paradigm pattern of identity in the city of Tehran. The overall result of this study was that changes in urban space have caused changes in the relationships of individuals with each other and in the environment, which leads to the duality of the emergence of traditional and modern identities in the behavior of residents of neighborhoods.

    Keywords: identity, multiple identities, urban space, paradigmatic patten, traditional identity, modern identity