فهرست مطالب

نشریه اقتصاد باثبات
سال دوم شماره 2 (پیاپی 3، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مجید صامتی*، افسانه ایزدی، سعید فتحی صفحات 1-22
    مالیات بعنوان یکی از ابزارهای سیاستی اقتصاد، بهترین و مهمترین منبع درآمد دولت است که به-تدریج رفاه مالیات دهندگان را کاهش می دهد و این مساله آنها را به نپرداختن مالیات چه به صورت قانونی و چه به صورت غیرقانونی ترغیب می کند. یکی از معضلات اساسی نظام مالیاتی کشورها از جمله ایران افزایش روز افزون فرارهای مالیاتی است. همچنین عدم آگاهی دولتمردان از علل فرار مالیاتی می تواند به گسترش آن بیافزاید. شناسایی عواملی که باعث به وجودآمدن فرار مالیاتی می شود، در پیشگیری از آن بسیار موثر است و کمک می کند تا بتوان میزان فرار مالیاتی موجود در جامعه را برآورد نمود. در سال های اخیر مطالعاتی در رابطه با علل فرار مالیاتی با رهیافت های متفاوت انجام شده است. در این مقاله با استفاده از روش فراتحلیل، عوامل موثر بر فرار مالیاتی و همچنین شدت ارتباط آن ها با فرار مالیاتی برای کشور ایران مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان می دهند که متغیرهای عوامل اقتصادی، درآمد سرانه، عوامل تکنولوژی، عوامل اجتماعی، عوامل قانونی، تورم، عوامل فرهنگی، محدودیت تجاری، بار مالیاتی، بیکاری و حجم دولت عوامل موثر بر فرار مالیاتی می باشند و بیشترین شدت تاثیرگذاری را عوامل فرهنگی و کمترین شدت تاثیرگذاری را درآمد سرانه بر فرار مالیاتی می گذارند. عوامل تاثیر گذار بر فرار مالیاتی به ترتیب بیشترین شدت تاثیرگذاری و ضریب همبستگی آنها عبارت اند از عوامل فرهنگی (577/0)، عوامل قانونی (543/0)، عوامل اجتماعی (539/0) و عوامل اقتصادی (467/0)، حجم دولت (399/0)، محدودیت تجاری (392/0)، تورم (367/0)، بیکاری (357/0)، بار مالیاتی (241/0)، عوامل تکنولوژی (194/0) و درآمد سرانه (192/0).
    کلیدواژگان: اجتناب مالیاتی، فرار مالیاتی، روش فراتحلیل، ایران
  • لطفعلی عاقلی*، مهران سام دلیری صفحات 23-44
    کمک های رسمی توسعه از ابزارهای کمک به پیشرفت کشورهای کمترتوسعه یافته در زمینه های اقتصادی- اجتماعی است. این کمک ها، با کاهش فقر، تقویت زیرساخت ها، ارتقای نظام آموزشی و بهداشتی در توسعه انسانی جوامع نیازمند نقش حیاتی ایفا می کنند. همچنین، سرمایه گذاری مستقیم خارجی از روش های مهم تامین مالی طرح های عمرانی، انتقال فنون تولید و دانش و منشا تغییر رویکرد مدیریتی در کشورهای در حال توسعه و کمترتوسعه یافته است. کمک های خارجی و سرمایه گذاری مستقیم خارجی ممکن است همدیگر را تقویت کرده و بر توسعه اقتصادی و اجتماعی اثر بگذارند. کمک ها و منابع مالی خارجی به تنهایی قادر به تغییر اساسی در فرایند توسعه نیستند. وجود دولت های کارآمد و پاسخگو عامل مهم در بهره-مندی از مزایای این نوع منابع است، در حالی که سوءتدبیر در دریافت کمک ها و جذب سرمایه گذاری خارجی، منجر به تداوم فقر، بیکاری، فساد و انباشت بدهی خارجی می شود. این پژوهش، تاثیر کمک های رسمی توسعه و سرمایه گذاری مستقیم خارجی بر توسعه انسانی را در 24 کشور کمترتوسعه یافته طی دوره 2018-2000 مورد مطالعه قرار می دهد. مدل تحقیق با استفاده از داده های ترکیبی و در محیط نرم افزار Eviews به روش اثرات تصادفی برآورد شده است. مطابق نتایج، کمک های رسمی توسعه و سرمایه گذاری مستقیم خارجی هر دو اثرات مثبت و معنی داری بر شاخص توسعه انسانی دارند. همچنین با افزایش درجه کارایی دولت، شاخص توسعه انسانی در گروه منتخب افزایش می یابد. در نتیجه، این کشورها با افزایش کارایی دولت و هزینه کرد مناسب کمک های رسمی و وجوه سرمایه گذاری خارجی می توانند شاهد بهبود روند توسعه یافتگی باشند.
    کلیدواژگان: کمک های رسمی توسعه، سرمایه گذاری مستقیم خارجی، کارایی دولت، شاخص توسعه انسانی
  • افشین حیدرپور* صفحات 45-80
    رابطه تاریخی تورم و نقدینگی در گذشته حرکتی همسو و هم جهت را دنبال می کرده اما در حال حاضر این رابطه تضعیف شده است، با وجود این، نمی توان اثر مهم رشد نقدینگی را بر نرخ رشد سطح قیمت ها نادیده گرفت. مقام پولی برای حفظ رفاه کل در قالب حداقل سازی تابع زیان رفاهی، کنترل تورم با استفاده از ابزارهای پولی به ویژه جلوگیری از رشد پایه پولی را هدف قرار می دهد. مقاله حاضر نیز با استفاده از یک رویکرد تعادل عمومی پویای تصادفی و با استفاده از یک رویکرد کینزین جدید و برجسته نمودن نقش مصرف خانوار در سیاست پولی بهینه، به محاسبه پیامد رفاهی تورم می پردازد. همچنین آثار و پیامدها، توابع واکنش، زیان های ناشی از افزایش تورم و دور شدن از قاعده بهینه تورم مورد بررسی قرار می گیرد. نتایج حاکی از آن است که تورم حتی در سطوح پایین نیز کاهنده رفاه محسوب می شود. به طور خاص، در شرایط وجود تورم 10 درصد، هزینه رفاهی تورم به میزان 5/5 درصد محاسبه گردید. پیشنهاد سیاستی بر هدفگذاری تورم به عنوان چارچوب سیاست پولی تاکید می کند هر چند این موضوع تضمینی برای تحقق بهینه بودن رفاه نیست، لیکن می تواند به عنوان عامل کلیدی و موثر باشد.
    کلیدواژگان: سیاست پولی، نااطمینانی، رفاه، هدفگذاری، تورم
  • فرزانه نصیرزاده، زکیه مرندی* صفحات 81-108
    هدف

    از این مطالعه بررسی رابطه بین مسئولیت پذیری اجتماعی و بحران مالی واحدهای اقتصادی با تاکید بر نقش تعدیل کننده ارتباطات سیاسی است.

    روش شناسی

    این مطالعه از نوع مطالعات، کاربردی و پس رویدادی است. جهت اندازه گیری مسئولیت اجتماعی شرکت ها از مقیاس مران جوری و همکاران (1393) و برای اندازه گیری ارتباطات سیاسی از چهار معیارمختلف استفاده شد .همچنین به منظور اندازه گیری بحران مالی واحدهای اقتصادی، از معیار بومی سازی شده کردستانی و تاتلی(1393) بهره گرفته شد.

    جامعه و نمونه

    جامعه آماری در بر گیرنده شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در دوره زمانی 1398-1394 است که داده های 103 شرکت مورد بررسی قرار گرفت. جهت تحلیل فرضیه های پژوهش از الگوی رگرسیون تابلویی اثرات ثابت بهره گرفته شد.

    یافته های پژوهش

    حاکی از وجود رابطه منفی و معنادار بین مسئولیت پذیری اجتماعی و بحران مالی بود. بدین معنا که با افزایش سطح مسئولیت پذیری اجتماعی، احتمال بحران های مالی در واحدهای اقتصادی کاهش می یابد. دیگر نتایج نشان داد که ارتباطات سیاسی عمدتا رابطه بین مسئولیت پذیری اجتماعی و بحران های مالی را تعدیل می کند.

    کلیدواژگان: ارتباطات سیاسی، مسئولیت اجتماعی، بحران مالی، واحدهای اقتصادی
  • زینت نیکدل، مهدی شیرافکن لمسو*، زهرا جلیلی صفحات 109-142

    ضرورت وجود امنیت و ثبات در کشورها و مناطق مختلف جهان به عنوان بستر مناسبی برای گسترش همکاری های اقتصادی و سرمایه گذاری بین کشورها و عاملی مهم برای جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی است. در مطالعه حاضر با استفاده از داده های 66 کشور و روش اقتصادسنجی فضایی در بازه زمانی 2016-1990 به مطالعه تاثیر امنیت سیاسی بر جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی پرداخته می شود. بهترین مدل برای تفسیر نتایج مدل دوربین فضایی بوده که نتایج حاصل از برآوردها نشان می دهد متغیرهای تولید ناخالص داخلی، درجه باز بودن اقتصادی و ثبات دولت ها اثر مثبت و معنادار و متغیرهای نرخ ارز و تورم اثر منفی و معنادار بر جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی داشته اند. هم چنین اثر سرریز متغیر نرخ ارز منفی و معنادار و اثرات سرریز متغیر درجه باز بودن اقتصادی و ثبات دولت ها نیز مثبت و معنادار بود ه اند. نتایج حاصل از مطالعه بیانگر آن است که برقراری امنیت سیاسی عاملی مهم در جذب سرمایه گذاری خارجی بوده و کشورها می توانند با برقراری امنیت سیاسی، موفقیت بیشتری در جذب سرمایه های خارجی داشته باشند. از سویی دیگر اثر سرریز امنیت سیاسی نشان می دهد هر چه منطقه ای که کشورها در آن واقع هستند، از امنیت بیشتری برخوردار باشد، تمایل سرمایه گذاران برای حضور در این کشورها و سرمایه گذاری بیشتر است و این عامل یکی از فاکتورهای مهم و اثرگذار بر جریان سرمایه گذاری است.

    کلیدواژگان: سرمایه گذاری مستقیم خارجی، امنیت سیاسی، ثبات دولت ها، اقتصادسنجی فضایی پانل دیتا
  • لیلا ترکی*، محمود بت شکن، سهیلا محمد قاسمی صفحات 143-180

    یکی از مهم ترین عوامل تصمیم گیری در سرمایه گذاری، میزان ریسک و بازده دارایی های سرمایه ای است. انتخاب مجموعه ایی از دارایی های بهینه اغلب با تبادل بین ریسک و بازده صورت می گیرد، هر چه ریسک مجموعه دارایی ها بیشتر باشد بنابراین سرمایه گذاران انتظار دریافت بازده بالاتری خواهند داشت. منظور از بهینه سازی پرتفوی، انتخاب بهترین ترکیب از دارایی-هایی است که تا حد امکان بازده پرتفوی سرمایه گذاری حداکثر و ریسک آن حداقل شود، بنابراین می توان گفت: یکی از گام- های مهم در تشکیل پرتفوی، تعیین نسبت یا وزن بهینه ایی از دارایی هاست به گونه ایی که ریسک پرتفوی سرمایه گذاری کاهش یابد. این گام مهم از طریق انتخاب استراتژی مناسب صورت می گیرد. پژوهش حاضر به بررسی تخصیص بهینه دارایی-ها (سکه و سهام) با استفاده از متغیر های اقتصاد کلان می پردازد. هدف این پژوهش مقایسه عملکرد پرتفوی مبتنی بر پیش-بینی پذیری، با پرتفوی مبتنی بر استراتژی (1/N) است.نتایج حاصل شده از آزمون مقایسه ایی واریانس ها و نسبت شارپ نشان داده است استراتژی میانگین واریانس با ضریب ریسک گریزی معین (سه و پنج) در همه ی پنجره ها قادر به شکست استراتژی (1/N) است. دلیل عملکرد بهتر استراتژی میانگین واریانس این است که مبنای اساسی تصمیم گیری پیش بینی پذیری بازدهی دارایی ها است و وزن دهی هر دارایی در هر ماه بر مبنای حداکثر بازدهی پیش بینی شده صورت می گیرد.

    کلیدواژگان: نسبت شارپ، روش وزن مساوی، معیار های ارزیابی عملکرد، تخصیص دارایی
|
  • Majid Sameti *, Afsaneh Izadi, Saeed Fathi Pages 1-22
    Taxes as one of the economic policy tools reduce the welfare of taxpayers gradually, which leads them to avoid paying taxes, either legally or illegally and it has caused a drastic and worrying reduction in government revenue through taxes. Tax evasion phenomena is one of the essential economic problems in developing countries incloding Iran increasingly. Also, misalignment and asymmetric information of tax system of the countries about the causes of tax evasion can be added to expand it. Identifying the factors that cause tax evasion is very effective in preventing it and helping to estimate the amount of tax evasion in the community. There have been studies on the causes of tax evasion in recent years in different approach. In this paper, the meta-analysis approach has been used to determine the factors affecting tax evasion and the severity of their relationship with tax evasion for Iran. The results showed that variables such as economic factors, per capita income, technology factors, social factors, legal factors, inflation, cultural factors, trade restriction, tax burden, unemployment and government volume are factors that influence tax evasion and the cultural factors have the highest impact on tax evasion and the income per capita has the lowest impact. Factors affecting tax evasion, respectively, the most effective and their correlation coefficient are cultural factors (0.577), legal factors (0.543), social factors (0.539) and economic factors (0.467), volume Government (0.399), trade restrictions (0.392), inflation (0.367), unemployment (0.357), tax burden (0.241), technology factors (0.194) and per capita income (0.192).
    Keywords: Tax avoidance, Tax evasion, Meta-Analysis Method, Iran
  • Lotfali Agheli *, Mehran Samdeliri Pages 23-44
    Official development assistance is an instrument to help the development of less developed countries in the socio-economic contexts. These aids play vital role in the human development of needy communities by reducing poverty, strengthening infrastructure, and improving the education and health systems. In addition, foreign direct investment is one of the important methods of financing development projects, transfer of production techniques and knowledge and the source of change in management approach in both developing and less developed countries. Foreign aids and foreign direct investment may reinforce each other or affect economic and social development in different ways. Foreign aids and financial resources alone cannot change the development process fundamentally. The efficient and accountable government is an important and complementary factor in enjoying the benefits of this type of resources, while mismanagement in receiving aids and attracting foreign investment leads to continued poverty, unemployment, corruption and the accumulation of external debt. This study examines the impacts of official development assistance and foreign direct investment on human development in 24 less developed countries (LDCs) during 2000-2018. The research model was estimated using random effects using panel data in the Eviews software. According to the results, official development assistance and foreign direct investment have both positive and significant effects on the human development index. Also, the human development index increases, when government effectiveness rises in the selected group. Therefore, LDCs can improve the development process by increasing the government effectiveness and the appropriate spending of official aids and foreign investments.
    Keywords: Official development assistance (ODA), foreign direct investment (FDI), government effectiveness, human development index (HDI)
  • Afshin Heidarpour * Pages 45-80
    The historical relationship between inflation and liquidity has in the past been in the same direction, but now this relationship has been weakened. However, the significant effect of liquidity growth on the rate of price growth cannot be ignored. In order to maintain total welfare in the form of minimizing the welfare loss function, monetary authority aims to control inflation using monetary instruments, in particular to prevent the growth of the monetary base. The present paper also calculates the welfare outcome of inflation using a dynamic stochastic general equilibrium (DSGE) approach and using a new Keynesian approach and highlighting the role of household consumption in optimal monetary policy. Also, the effects and consequences, reaction functions, losses due to increased inflation and deviation from the optimal inflation rate are examined. The results show that inflation reduces welfare even at low levels. In particular, in the presence of 10% inflation, the welfare cost of inflation was calculated at 5.5%. The policy proposal emphasizes targeting inflation as a monetary policy framework. Although this is not a guarantee of achieving optimal welfare, it can be a key and effective factor
    Keywords: monetary policy, Inflation, Uncertainty, welfare, targeting
  • Farzaneh Nasirzadeh, Zakiyeh Marandi * Pages 81-108

    This study investigate relationship between social responsibility and financial helplessness with the moderating role of political communication. This study is a type of applied and post-event study. To measure the social responsibility of companies were use of Meran Jouri and colleagues (2014) scale. Also, in order to measure financial distress used of the localized standard scale of Kurdistan and Tatli (2014). The statistical population is all companies listed on the Tehran Stock Exchange in the period 2015-2019, that examined data of 103 companies. To analyze the research hypotheses, the pattern of regression of fixed effects was used. The research findings indicated a negative and significant relationship between social responsibility and financial distress of companies. This means that as the level of social responsibility increases, the likelihood of companies financial distress decreases. Other results showed that political communication largely moderated the relationship between corporate social responsibility and financial distress. This means that the need to disclose social responsibilities in order to legitimize activities decreases as a result of state-owned relationships.

    Keywords: Political connection, Corporate Social Responsibility, Financial Distress
  • Zinat Nikdel, Mehdi Shirafkan *, Zahra Jalili Pages 109-142

    The need for security and stability in different countries and regions of the world as a good platform for expanding economic cooperation and investment between countries and attracting foreign direct investment and it is important factor to attract foreign direct investment. The study uses data from 66 countries and spatial econometrics in the period 1990-2016 to study the effect of political security on attracting foreign direct investment. The best model for interpreting the results is the Spatial Durbin Model. The results of the estimates showed the variables of GDP, openness, and government stability had a positive and significant effect on FDI and the variables of exchange rate and inflation had a negative and significant effect on attracting foreign direct investment. Also, the spillover effect of the exchange rate variable was negative and significant on FDI, and the spillover effects of openness and government stability variables were positive and significant on FDI. The results of the study indicated that the establishment of political security is an important factor in attracting foreign investment and countries can be more successful in attracting foreign investment by establishment investment security. On the other hand, the spillover effect of political security shows that the more secure the region in which the countries are located, the more investors are willing to participate in these countries and invest there, and this factor is one of the important and effective factors on the investment flow.

    Keywords: Foreign Direct Investment, Political Security, Government Stability, Spatial Panel Data Econometrics
  • Leila Torki *, Mahmoud Botshekan, Soheila Mohamadghasemi Pages 143-180

    One of the most important factors in deciding on investment is the amount of risk and output on capital assets. Choosing a set of optimal assets is often done by exchanging between risk and output, the higher the risk, so investors expect higher outputs. Portfolio optimization is about choosing the best combination of assets to maximize output on investment and minimize risk as much as possible. Therefore, one of the important steps in portfolio formation is to determine the optimal ratio or weight of assets to reduce the risk of investment portfolio. This important step is made by choosing the right strategy. The present study investigates the optimal allocation of assets (coins and stocks) using macroeconomic variables. The purpose of this study is to compare the performance of a predictability-based portfolio with a strategy-based portfolio (1/N).The results of the comparative test of variances and the Sharp ratio showed that the strategy of mean variance with a specified risk aversion coefficient (three and five) in all windows was able to defeat the strategy (1/N). The reason for the better performance of the mean variance strategy is that the underlying decision making is the predictability of asset outputs, and the weighting of each asset is based on the projected maximum output per month. The weighting of each asset per month is based on the maximum expected output.

    Keywords: Sharp Ratio, Equal Weight Method, Performance Evaluating Criteria, Asset Allocation