فهرست مطالب

مطالعات ادبیات تطبیقی - پیاپی 59 (پاییز 1400)

نشریه مطالعات ادبیات تطبیقی
پیاپی 59 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/16
  • تعداد عناوین: 15
|
  • میترا داودی، محمدجواد حجازی*، سید علی اصغر سلطانی صفحات 9-35

    مناقشات بر سر دین داری یا دین گریزی حافظ از دیرباز ادامه داشته است. مساله در این مقاله این است که نظم گفتمانی موجود در دیوان غزلیات حافظ شناسایی گردد، و مشخص شود که در این نظم گفتمانی کدام گفتمان ها خودی و برجسته سازی شده اند و کدام گفتمان ها غیر خودی و به حاشیه رانده شده اند. بدین صورت می توان با روشی داده بنیاد و عینی از رویکرد حافظ نسبت به دین درک بهتری به دست آورد. مبنای نظری در پژوهش، نظریه گفتمان لاکلا و موف است و روش پژوهش مبتنی بر مدل نشانه شناسی گفتمانی سلطانی (1393) است. بر این اساس مشخص گردید که نظم گفتمانی موجود در دیوان حافظ شامل گفتمان های حکومتی، دینی، تصوف و طریقت رندی حافظ است. گفتمان رندی، گفتمان برجسته سازی شده و خودی و سه گفتمان دین محور دیگر گفتمان های حاشیه رانی شده و غیر خودی هستند. همراستایی گفتمان رندی حافظ با انس و عشق او به قرآن گویای عدم تقابل این گفتمان با ارزش های حقیقی دینی است. دال مرکزی در گفتمان رندی دال ریاستیزی است که در تقابل و تنازع و با ریاکاری در گفتمان های دین محور است.

    کلیدواژگان: حافظ، گفتمان لاکلا و موف، نشانه شناسی گفتمانی، برجسته سازی و حاشیه رانی
  • اکرم رجبی، رقیه صدرایی*، عبدالحسین فرزاد صفحات 39-64

    اسطوره ها در خلق آثار ادبی، به ویژه رمان، نقش بزرگی ایفا می کنند. رمان های «قلمرو این عالم» و «قرن روشنفکری» آلخو کارپاتیه و «روزگار سپری شده مردم سالخورده» محمود دولت آبادی، از جمله رمان هایی هستند که در سبک و سیاق ریالیسم جادویی، ترکیبی از دنیای واقعی و وهمی و اساطیری ایجاد کرده است. در زیر لایه واقع گرا و تاریخی این رمان ها، ژرف ساخت دنیای اساطیری، حضوری جدی و مداوم دارد. بر همین اساس، هدف اصلی این مقاله بررسی تطبیقی اسطوره ها در سه رمان مذکور است. آلخو کارپانتیه و محمود دولت آبادی نویسندگانی از دو ملت متفاوت با دو زبان متفاوت اند که روابط تاریخی میان آن ها برقرار نبوده است. در دوران معاصر هم این دو نویسنده شناخت و آگاهی از یکدیگر نداشتند که از آثار، اندیشه ها، جریانات و گونه ها، سبک و ساختار داستان نویسی یکدیگر تاثیر و تاثری گرفته باشند. به همین دلیل، در مقاله حاضر با روش تحلیلی- توصیفی در چارچوب رویکرد ادبیات تطبیقی مکتب آمریکایی کنش ها و مفاهیم بنیادین اسطوره ها در لایه های پنهان این سه رمان بررسی و تحلیل می شود.

    کلیدواژگان: رمان، رئالیسم، رئالیسم جادویی، رستاخیز، اهریمن
  • لیلا احمدزاده، افضل السادات حسینی دهشیری*، محسن ایمانی نایینی صفحات 69-86

    با گسترش رشته ‏های تخصصی در مراکز آکادمیک جهان، هرمنوتیک از محدوده تفسیر متون دینی خارج شد و به عرصه علوم‏ مختلفی همچون تاریخ، هنر، اقتصاد، علوم سیاسی و روان‏شناسی و در پی آن تعلیم و تربیت قدم گذاشت. هدف اصلی این تحقیق بررسی تطبیقی ادبیات خلاقیت و هرمنوتیک مدرن با تاکید بر آرای مارتین هایدگر می باشد. این تحقیق از نوع تحلیلی می باشد. نزدیکی به مساله مورد بحث، پرسش گری و تفکر، انتقادگری و کیفیت فهم در فراگیر نشان دهنده نسبت بین هرمنوتیک مدرن با یادگیری خلاق است. ایجاد علاقه به تعلیم و تربیت در فراگیر، تهیه برنامه های تربیتی ایجاد علایق علمی در فراگیر و ایجاد فهم متقابل بین مربی و متربی از اهدافی است که بر مبنای هرمنوتیک برای یادگیری خلاق می توان طراحی کرد. در هرمنوتیک مدرن به یادگیری خلاقانه اهمیت داده می شود و فرایند آن به گونه ای است که در ابتدا می بایست روی یک مساله به توافق رسیده و مورد نقد و انتقاد قرار داد تا کیفیت فهم در فراگیر ایجاد شود.

    کلیدواژگان: خلاقیت، فهم، پرسش گری، تفکر، انتقادگری
  • مهدی شاهرخ، علی بابایی دم طسوج، سید سلیمان سادات اشکور* صفحات 89-108

    پروین اعتصامی یکی از شاعران پرآوازه شعر معاصر فارسی است که مخالفت با ستم و ستمگران و همدردی با محرومان و ستم دیدگان از درونمایه های مهم شعر اوست. احمد عبدالمعطی حجازی نیز یکی از پیشگامان شعر معاصر عربی و از شاعران متعهد مصری است که شعرهایش تصویری از درد و اندوه مردم جامعه خود از جمله مبارزه آن ها با ظلم است. این پژوهش در تلاش است با تکیه بر شیوه توصیفی- تحلیلی، نمودهای مشترک درونمایه ظلم ستیزی را میان این دو شاعر مورد پژوهش و واکاوی قرار دهد. نتایج این پژوهش نشان می دهد مواردی چون جست وجوی اتوپیای تهی از ظلم و بیداد، اعتراض به بی عدالتی در توزیع درآمدها و وضع مالیات های سنگین، و انتقاد از بی مهری در تعامل با یتیمان و کودکان بی سرپرست، از جمله نمودهای مشترک ستم ستیزی در اشعار دو شاعر است. اما با این وجود، پروین برای بیان انتقادات خود از زبان تمثیل، فابل و بیانی کنایه وار بهره می گیرد، اما در شعر حجازی، خبری از تمثیل های دور از ذهن نیست و او جسورانه و با صراحت کامل به انتقاد از شرایط سیاسی و اجتماعی حاکم بر جامعه می پردازد.

    کلیدواژگان: درونمایه های اجتماعی، ظلم ستیزی، پروین اعتصامی، احمد عبدالمعطی حجازی
  • رقیه شفیع زاده، سعید فرزانه فرد*، حسین نوین صفحات 113-139

    شعر زیبایی هایی دارد که شناخت آن ها با چند مبحث سر و کار دارد. کاوش در بیرونی ترین لایه شعر، مربوط به الفاظ بیت است که مربوط به علم بدیع می شود. پس از این لایه، علم بیان است؛ اما آن زیبایی پنهانی که برای یافتن آن، دقت و تمرکز کافی نیاز است، زیبایی مربوط به بلاغت و دانش معانی است و در آفرینش هنری و زیبایی شعر نقش موثری دارد. یکی از مهم ترین وظایف بلاغت به ویژه علم معانی، آن است که یاری گر انسان در انتقال درست تفکر و احساس درونی خود می باشد. حافظ از شاعران توانای قرن هشتم است که از زبانی توانا برخوردار است و در بکارگیری شگردهای معانی شاعری قدرتمند و ماهر است. در این مقاله که به روش کتابخانه ای نوشته شده است، به بررسی معانی قصر در غزلیات حافظ شیرازی و سنایی غزنوی پرداخته شده است، نتایج تحقیق نشان می دهد که هنرمندی حافظ در کاربرد این قسم از معانی، گاهی به زیرساخت جملات نفوذ کرده است؛ طوری که در روساخت جملات نمی توان به راحتی آن را دریافت.

    کلیدواژگان: علم معانی، قصر، حافظ شیرازی، سنایی
  • سعیده عباسی، محمدرضا سنگری*، ابوالقاسم رادفر صفحات 143-162

    سفرنامه ها از جمله منابع مهم علمی در شناخت شهرها و کشورها محسوب می شوند. با توجه به اینکه سفرنامه نویس با هدف گزارشی از سفر خود، آن را می نگارد، یکی از بهترین منابع کسب اطلاعات سیاسی هستند. سفرنامه های عتبات عالیات با توجه به انگیزه مذهبی ای که اغلب مسلمانان جهان را به آن ها ترغیب می نماید، اطلاعات مفیدی را در اختیار خوانندگان قرار می دهد. موضوع این مقاله تحلیل سیاسی چند سفرنامه عتبات عالیات در عصر انقلاب اسلامی می باشد؛ چراکه پس از تغییر حکومت طاغوت به حکومت اسلامی در ایران، توجه به نگارش این دسته از سفرنامه ها پررنگ تر شده است که در نوع خود قابل توجه است. اهمیت این تحقیق آن است که نویسندگان مردمی سیاسی نیستند و هر آنچه را که در جهان اطراف خود می بینند، بیان می کنند. این سفرنامه ها راهنمای شناختی در ادبیات انقلاب اسلامی هستند. این پژوهش به شیوه توصیفی- تحلیلی و به روش کتابخانه ای انجام شده است.

    کلیدواژگان: سفرنامه، عتبات عالیات، انقلاب اسلامی، محتوای سیاسی
  • کریم الهی، خلیل بهرامی*، حسین ایزدی صفحات 165-187

    عشق یکی از مهم ترین عناوین شعر فارسی است و در ساحت ادبیات از ماهیت و انواع و موضوعات پیرامونی آن سخن رفته و مضامین عالی و تعابیر زیبایی را به وجود آورده است. مولانا جلال الدین مولوی، شاعر و عارف قرن هفتم هجری، از جمله شاعران و عرفای بنامی است که تصاویر زیبا و متفاوتی از مساله عشق در آثار خود به نمایش گذاشته است. این مقاله از طریق کتابخانه ای و اسنادی و روش توصیفی- تحلیلی، این موضوع را مورد واکاوی قرار داده است. داده ها حاکی از آن است که جایگاه عشق در اشعار او بسی والاست و از اقسام زمینی و فرازمینی بحث شده. او عشق زمینی را سایه یا واسطه عشق ملکوتی می داند. از نظر مولوی عشق در همه هستی سریان دارد. وی به دنبال بزرگانی همچون سنایی و عطار و نظامی زوایای کم تر کاویده ای از موضوع عشق را در برابر دیدگان افراد قرار داده. طرح این مساله عاشقانه که شاعر باید با قهر و لطف معشوق مدارا نماید و اندوهبار نگردد از ویژگی های اوست.

    کلیدواژگان: مولوی، عشق، حرکت حبی، تقابل با عقل
  • خیرالنسا محمدپور صفحات 191-209

    ادبیات انتقادی و اعتراضی منعکس کننده جهت گیری ها و دغدغه های معترضان علیه حاکمیت هاست. این اندیشه ها که خودآگاه و یا ناخودآگاه در آثار شاعران مجال ظهور می یابد؛ زمینه مشترکی را در ادبیات ملل مختلف فراهم کرده است. اشعار سیاوش کسرایی و بدر شاکر السیاب (شاعر عراقی) به دلیل مواجه شدن با ناکامی های سیاسی مشابه از این جهت قابل بررسی است. یافته های پژوهش پیش رو حاکی از آن است که ناامیدی، دلتنگی و سرخوردگی سیاسی از بن مایه های اصلی اشعار هر دو شاعر است. هر دو با پناه بردن به حسرت و تنهایی، ابراز عشق به وطن، استفاده از اسطوره ها، گله از زمانه و مردم زمانه و ابراز انزجار از خاینان برای بیان دلتنگی های سیاسی خود بهره برده اند. هر دو به دنبال بهشت گمشده ای جهت رهایی از فضای سیاسی موجود هستند. احساس شکست، فریب خوردن، سرگشتگی و حتی پشیمانی در اشعار کسرایی بارزتر است. امید و ناامیدی در اشعار کسرایی پابه پای هم پیش می روند ولی در اشعار سیاب با دو مرحله زندگی اش در ارتباط اند. تنهایی و مرگ اندیشی در اشعار هر دو شاعر وجود دارد.

    کلیدواژگان: افکار سیاسی، تنهایی، مرگ اندیشی، بهشت گمشده
  • رویا ایزددوست، زهرا خسروی ومکانی*، سهیلا قسیمی ترشیزی صفحات 213-240

    احمد زکی ابو شادی (1892م) از شاعران پیشگام در زمینه گرایش به مکتب رمانتیک در ادبیات عربی به شمار می رود که علاوه بر اصول رمانتیک گاهی نیز به تجلی درونمایه های تعلیمی در شعر همت گماشت. او زاییده عصری است که تلاش برای رهایی از استعمار به صورت تمام عیار انجام می شد؛ از این رو پاره ای از پندهای اخلاقی و ارزش های انسانی را در قالب زیرساخت های درون متنی به تصویر کشید؛ با خواندن اشعار وی می توان از ویژگی های اشعار رمانتیک در جامعه عرب آگاه شد. منظور از شعر تعلیمی آن دسته از ابیاتی است که هدف سراینده آن آموزش ارزش های اخلاقی و باورهای انسانی باشد. این مقاله با روش توصیفی- تحلیلی قصد دارد نشان دهد که آموزه های تعلیمی این شاعر در چه حوزه ای و چگونه منعکس شد. مهم ترین نتایج حاکی از آن است که گزاره های اخلاقی مورد نظر او در مباحث دینی از طریق روابط بینامتنی و توصیفات زیبا مطرح شد در حالی که در بیان مسایل اجتماعی و سیاسی بیش از هر شگرد ادبی، به نمادپردازی گرایش داشت.

    کلیدواژگان: شعر عربی، شاعران مصر، مکتب آپولو، ادبیات تعلیمی
  • فاطمه گوشه نشین*، پروین تاجبخش، زینب شرافتی گورابی صفحات 243-265

    ادبیات هموارهیکی از ابزارهای مهم نقد در جوامع بوده است و ادیبان و نویسندگان آن را به صورت غیر مستقیم و نمادین به کار برده اند. یکی از روش هایی که ادیبان برای بیان مشکلات اجتماعی و همدردی با مردم از آن بهره می جویند، طنز است. طنز سیاه خنده ای است آمیخته به درد که از درون فرد عاصی برای مقابله با عقاید و رفتارهای سیاسی و اجتماعی رایج و نادرست برمی آید. اشعار ابوالقاسم حالت و محمد ماغوط سرشار از این نوع طنز است که آن را برای بیان مشکلاتی چون فقر، دخالت بیگانان و... استفاده کرده اند. اما ماغوط طنز سیاه را در مفهومی گسترده تر به کار برده و به موضوعاتی چون جنگ، زندان، و مسایل دنیای عرب نیز پرداخته است. این دو شاعر از تکنیک هایی چون تناقض، تحقیر، و کوچک نمایی استفاده کرده اند. اما در عین حال از عبارات و واژگانی استفاده نکرده اند که منافی اخلاق و فرهنگ باشد. شرایط متفاوت فردی و اجتماعی این دو شاعر باعث شده که لحن کلام حالت ملایم و گزندگی کلام ماغوط بیش تر باشد.

    کلیدواژگان: طنز سیاه، معضلات اجتماعی، آزادی خواهی، دیوان شوخ
  • بهنام فعلی، عنایت الله فاتحی نژاد*، لطیفه سلامت باویل صفحات 269-285

    بشری البستانی در شعر معاصر عربی و طاهره صفارزاده در عرصه ادبیات معاصر فارسی از منادیان حقیقی استبدادستیزی به شمار می آیند. دو شاعر مذکور که نماینده قشر بااحساس و آگاه و فرهیخته جامعه خود هستند توانستند با تلاشی گسترده به سرودن شعرهای مهیج و تحریک احساسات خفته مردم مبادرت ورزند تا علاوه بر تاثیرگذاری در حوادث و رویدادها، در راستای مصالح سرزمینشان آثار ادبی ماندگاری از خود بر جای گذارند. پژوهش حاضر که از نوع توصیفی تحلیلی است و با روش کتابخانه ای صورت گرفته به دنبال آن است تا مفهوم استبدادستیزی را که از مهم ترین مضامین مشترک اشعار این دو شاعر می باشد از منظر ادبیات تطبیقی مورد بررسی قرار دهد. نتایج مقاله پیش رو حاکی از آن است که مهم ترین بن مایه های مشترک در شعر این دو شاعر مقاومت عبارت اند از مفاهیمی چون بیان وضعیت اسفبار کشور، پرده برداشتن از ظلم و ستم دشمنان داخلی و استعمارگران و آثار و تبعه هجوم آن ها بر کشور عراق و ایران و در نهایت دعوت مردم به حفظ وحدت جهت پیروزی بر دشمنان.

    کلیدواژگان: ادبیات پایداری، شعر معاصر، عراق، ایران، استعمار
  • مهرنوش منصوری میمندی صفحات 289-305

    در این مقاله اصطلاحات عرفانی «توحید» و «توکل» در «رساله قشیریه» به شیوه تطبیقی با کتاب «طبقات الصوفیه» خواجه عبدالله انصاری مورد بررسی قرار گرفته است. خواجه عبدالله بر خلاف قشیری باب خاصی را به هیچ کدام از این اصطلاحات اختصاص نداده است، بلکه در مجالس وعظ خود به مقتضای کلام به پاره ای از مفاهیم عرفانی پرداخته است. سخنان همه صوفیان درباره توحید نشان از اقرار آن ها به یگانگی خداوند است. قشیری خود نیز مستقیما به این موضوع صحه می گذارد و خواجه عبدالله در تعریف توحید بر آن است که توحید «من» فرد در میان نباشد و تنها سخن از «اویی» باشد و بس. قشیری و خواجه عبدالله در باب توکل سخنان سایر صوفیان را نقل می کنند. بی گمان این دو درباره توکل با سخنان صوفیانی که از آنان به عنوان سند استفاده می کنند، هم رای هستند. قشیری و خواجه عبدالله علاوه برتشریح منازل سلوک، به بیان سخنان بزرگان تصوف در این زمینه اهتمام ورزیده اند.

    کلیدواژگان: توکل، توحید، تصوف، عرفان، منازل سلوک
  • فرشته ناصری* صفحات 309-328

    اشعاری که به روایت حوادث و شخصیت های تاریخی یک ملت می پردازند از آن رو که دارای پیامدهای غرورآفرینی در فرهنگ آن ملت هستند، جایگاه برجسته ای در متون ادبی دارند. در این میان شعر «در امواج سند» حمیدی شیرازی که دارای مولفه های تعلیمی، تاریخی و حماسی ایرانیان در مقابله با یورش مغولان است و از سویی شعر مشابهی در ادبیات عرب با عنوان «مقتل سلطان تاج الدین» محمد الفیتوری شاعر معاصر سودان که روایتگر نبرد قبایل مسالیت در سودان با استعمار فرانسه در سال 1910، که به نبرد دروتی معروف است، از این دسته است. در این پژوهش دو شعر مذکور بر اساس مکتب ادبیات تطبیقی آمریکایی بررسی و تطبیق داده شده است تا دریابیم این دو شاعر در بیان روابط و مناسبات اجتماعی اشعار خویش، از چه تمهیداتی بهره جسته اند و کلام آن ها تا چه حد توانسته در ایجاد فضای مناسب شعری و شخصیت پردازی قهرمانان، با بهره گیری از نشانه ها و دلالت های گوناگون، در بیان مبانی تعلیمی و شاخصه های آن، توفیق یابد.

    کلیدواژگان: حمیدی شیرازی، حمله مغول، سعر معاصر سودان، نبرد دروتی
  • صادق کریم یحیی صفحات 333-355

    پدرسالاری و ذهنیت مذکر در همه شخصیت های این رمان بی استثنا دیده می شود. نهادینه شدن قانون پدر در ناخودآگاه فردی و جمعی اعضای این حصار چنان شدتی دارد که حتی پس از مرگ جسمانی پدر هم این ساختار به شکل هایی دیگر بروز می یابد. شگرد روایی برای تسلط بر نظام نشانه های این متن در اختیار گرفته شده تا خود زبان به ابزار سرکوب بدل شود و سخن و گفتمان مونث را سرکوب کند؛ در واقع راوی آن سخنانی را که خود می خواهد از دهان پرسوناژهای مونث بیان میکند. ذهنیتی که استبداد درونی آن شده و در ناخودآگاه استبدادزده است خود میل به رهایی نخواهد داشت و با مرگ هر دیکتاتوری دیکتاتور دیگری را جایگزین آن خواهد کرد و تا پایان عمر باید در «گور، هم گنبد و هم گورستان» به سر ببرد. روح سنت اما بسیار قوی تر است و در ذهنیت، روابط اجتماعی و در نهادهایی همچون خانواده، مدرسه و دولت ساری است و در تضادی ابدی با نو شدن است. ما همیشه در حسرت و اندوه دیکتاتورها هستیم و بر فقدان آن ها مویه می کنیم.

    کلیدواژگان: پدرسالاری، سرکوب، تابو، بازتولید استبداد، روح استبداد
  • علی جمالی نصاری، شهرام ولیدی*، هیوا ویسی صفحات 357-372

    ژان فرانسوا لیوتار در نوشته های خود به پست مدرنیسم و شرایط و خصوصیات آن پرداخته و ویژگی هایی را برای فرهنگ، آثار و ا ندیشه های پست مدرن برشمرده است. از جمله ویژگی هایی که پست مدرنیسم را از سایر دوره ها و مکاتب ادبی و فرهنگی متمایز می سازد، بر افتادن و فروپاشی روایت های کلان است. بر این اساس می توان گفت آثار ادبی تا آنجا که روایت های کلان را به زیر می کشند و بنیاد آن ها را سست می نمایند، به سوی پست مدرنیسم گام برمی دارند و خود را به درجات کم تر یا بیش تر در میان آثار پست مدرن جا می دهند. مطالعه حاضر بر آن است تا سه اثر برگزیده مارتین امیس را از منظر ساخت و واسازی ابر روایت ها مورد بررسی قرار دهد و نشان دهد چگونه ادبیات و فلسفه شانه به شانه هم اضمحلال گفتمان های متصلب را به تصویر می کشند و در وانفسای ناامیدی ها، امکان بروز و ظهور گفتمان یا روایتی جدید را ممکن می دانند. روش پژوهش حاضر مطالعات بین رشته ای است که به صورت کتابخانه ای انجام گرفته است.

    کلیدواژگان: پست مدرنیسم، واسازی، گفتمان، ابر روایت، امیس
|
  • Mitra Davoudi, MohammadJavad Hejazi *, Seyyed AliAsghar Soltani Pages 9-35

    Controversy over Hafez's religiosity or apostasy has a long background. The problem in the present article is to identify the discourse order in Hafez's lyric poetry, and to determine which discourses are insider and highlighted in this discourse order and which discourses are outsiders. Thus, a better understanding of Hafez's approach to religion can be gained through a fundamental and objective data method. The theoretical basis of the research is Laclau and Moffe theory of discourse and the research method is based on Soltani discourse semiotics model (2014). Accordingly, it was determined that the discourse order in Diwan of Hafez includes governmental, religious and Sufism. The alignment of Hafez's wisdom discourse with his love to Qur'an shows that this discourse does not contradict real religious values. The central signifier in wisdom’s discourse is the prescriptive signifier which is opposed and hypocritical to religious discourses.

    Keywords: Hafez, Laclau, Moffe’s discourse, accentuation
  • Akram Rajabi, Roqiyeh Sadraei *, Abdolhossein Farzad Pages 39-64

    Myths play a major role in the creation of literary works, especially novels. "The Kingdom of this World" and " Age of Enlightenment " (El Siglo de las Luces) by Alejandro Carpathian and Mahmoud Dowlat Abadi's "Gone are the days of the Elderly" are among the novels that have created a combination of real, imaginary and mythical worlds in the style of magical realism. Under the realistic and historical layer of these novels, the framework of the mythical world has a serious and continuous presence. Accordingly, the main purpose of this article is a comparative study of myths in the three novels. Alejo Carpentier and Mahmoud Dowlat Abadi are writers from two different nations with two different languages ​​between whom there is no historical relationship. In contemporary times, these two writers did not know each other and were not influenced by each other's works, ideas, currents and genres, style and structure of storytelling. That’s why the fundamental actions and concepts of myths in the hidden layers of these three novels are studied and analyzed in the present article and the method is analytical – descriptive in the framework of the American School of Comparative Literature approach.

    Keywords: novel, realism, Magic realism, Resurrection (Day), Devil
  • Leila Ahmadzadeh, Afzal Sadat Hosseini Dehshiri *, Mohsen Imani Naeeini Pages 69-86

    Hermeneutics went beyond the interpretation of religious texts and stepped into the field of various sciences such as history, art, economics, political science and psychology, followed by education by developing specialized disciplines in the academic centers of the world. The main purpose of the present research is to compare the creativity literature and modern hermeneutics by emphasizing Martin Heidegger’s viewpoints. The method of the research is analytical. Proximity to the abovementioned issue, questioning and thinking, criticism and the quality of comprehension in the learner indicate the relationship between modern hermeneutics and creative learning. Raising interest in education in the learner, preparing educational programs, creating scientific interests in the learner and making mutual understanding between the instructor and the learner are some of the goals that can be designed on the basis of hermeneutics for creative learning. In modern hermeneutics, creative learning is given importance and the process is such that a subject must first be agreed upon and critiqued in order to create a quality of understanding in the learner.

    Keywords: Creativity, understanding, questioning, Thinking, Criticism
  • Mahdi Shahrokh, Ali Babaei, Seyyed Soleiman Sadat Eshkevar * Pages 89-108

    Parvin Etesami is one of the famous poets of contemporary Persian poetry whose opposition to oppression and oppressors and sympathy for the deprived and oppressed are important themes of her poetry. Ahmad Abdolmoati Hejazi is also one of the pioneers of contemporary Arabic poetry and one of the most committed Egyptian poets whose poems depict the pain and sorrow of the people of his community, including their struggle against oppression. The present study attempts to research and analyze the common manifestations of oppression theme between these two poets, relying on a descriptive – analytical method. The results show that issues such as the search for a utopia free of tyranny, protesting against injustice in income distribution and heavy taxes, and criticizing homelessness in dealing with orphans and orphaned children are among the common manifestations of anti-oppression. Nevertheless, Parvin uses allegorical language, fables and ironic expressions to express her criticisms, while in Hejazi's poetry, there is no mention of far-fetched allegories and he criticizes the political and social governing situation boldly and explicitly.

    Keywords: Social Themes, Oppression, Parvin Etesami, Ahmad Abdolmoati Hejazi
  • Roqiyeh Shafi’ Zadeh, Saeed Farzaneh Fard *, Hossein Novin Pages 113-139

    Poetry has beauties whose recognition of which deals with several topics. Discovering the outermost layer of poetry is related to the words of the couplet which is related to rhetoric science. After this layer is the expression science; but the hidden beauty that requires enough attention and concentration to find is the one related to rhetoric and knowledge of meanings and plays an effective role in the artistic creation and poetry beauty. One of the most important tasks of rhetoric, especially semantics, is to help human in the accurate transmission of his inner thoughts and feelings. Hafez is one of the powerful poets of the eighth century who has a powerful language and is influential and skilled in applying the techniques of the meanings of poetry. In this article the meanings of the palace in the Hafez Shirazi and Sanai Ghaznavi’s odes have been studied and the method is librarian. The results of the research show that Hafez’s art in applying such meanings penetrates the framework of sentences in a way that it cannot be easily obtained in the superstructure.

    Keywords: science of expression, palace, Hafez Shirazi, Sanaei
  • Saeedeh Abbasi, MohammadReza Sangari *, Abolqasem Raadfar Pages 143-162

    Travelogues are one of the important scientific resources to recognize cities and countries. They are one of the best sources of political information, as the travel writer writes it for the purpose of reporting his journey. The travelogues of the Holy Shrines provide useful information to the readers due to the religious motives that most Muslims in the world encourage them to do. The subject of the present article is the political analysis of several travelogues of Holy Shrines in the Islamic Revolution era; since after the change of the Pahlavi regime to the Islamic government in Iran, the attention to the writing of this group of travelogues has become more prominent which is remarkable in its kind. The importance of this research is that writers are not political people and they express everything they see in the world around them. These travelogues are a cognitive guide to the literature of the Islamic Revolution. The method is descriptive – analytical and in a librarian way.

    Keywords: Travelogue, Holy Shrines, Islamic Revolution, political content
  • Karim Elahi, Khalil Bahrami *, Hossein Izadi Pages 165-187

    Love is one of the most important titles of Persian poetry and has created excellent themes and beautiful interpretations and utmost concepts thanks to literature. Molana Jalaleddin Rumi – seventh century poet and gnostic – is one of the famous poets and gnostic who has displayed beautiful and different images on the subject of love in his works. This article has explored the abovementioned subject through documents and librarian model and the method is descriptive – analytical. The data indicate that the status of love in his poems is superlative; the worldly and extraterrestrial types are discussed as well. He considers earthly love to be the shadow or mediator of heavenly love. According to Rumi, love is ongoing in the whole universe. Following pioneers such as Sanaie, Attar and Nezami, he has unwrapped less explored angles of love subject for public. Raising the romantic issue that the poet should endure with the violence and grace of the beloved is one of his characteristics.

    Keywords: Molana, love, lovely action
  • Kheironnesa Mohammad Poor Pages 191-209

    Critical and objective literature reflects the orientations and concerns of protesters against the regimes or governments. These ideas that appear in the works of poets consciously or unconsciously provide a common ground in the literature of different nations. Poetries by Siavash Kasrai and Badr Shakir al-Sayyab (Iraqi poet) can be examined in this regard due to facing similar political failures. The findings of the present study indicate that despair, nostalgia and political frustration are the main themes of both poets’ poetries. Both have resorted to regret and loneliness, expressing love for the homeland, using myths, complaining about the times and the people of the time, and stating disgust with traitors to express their political nostalgia. Both are looking for a lost paradise to get rid of the existing political atmosphere. Feelings of failure, deception, confusion and even remorse are more pronounced in Kasrai's poems. Hope and despair go hand in hand in Kasrai's poems, but in Sayyab's poetries they are related to two stages of his life. loneliness and morbidity can be seen in both poets’ poetries.

    Keywords: political thinking, morbidity, Lost Paradise
  • Roya Izad Doust, Zahra Khosravi *, Soheila Qasimi Tarshizi Pages 213-240

    Ahmad Zaki Abu Shadi (1892) is one of the leading poets in the field of Romantic school in Arabic literature who sometimes tried to express the educational themes in poetry in addition to romantic principles. He is the child of an age in which the struggle for liberation from colonialism was carried out full – blooded; thus, he portrayed some of the moral recommendations and human values ​​in the form of in – text infrastructures; one can become aware of the characteristics of romantic poetry in the Arab society by reading his poetries. Educational poetry refers to those couplets whose poetic purpose is to teach moral values ​​and human beliefs. This descriptive – analytical article intends to show in what field and how the educational teachings of the mentioned poet were reflected. The most important results indicate that the moral propositions he sought in religious discourse were presented through intertextual relations and beautiful descriptions, while in expressing social and political issues he tended to symbolism more than any other literary trick.

    Keywords: Arabic poetry, Egyptian poets, Apollo school, educational literature
  • Fatemeh Gooshe Neshin *, Parvin Tajbakhsh, Zeinab Sherafati Gourabi Pages 243-265

    Literature has always been one of the most important tools of criticism in societies and writers have enjoyed it indirectly and symbolically. One of the methods that writers use to express social problems and empathize with people is humor. Black humor is a laugh mixed with pain that comes from the rebellious person’s heart to confront common and incorrect political and social beliefs and behaviors. Abolghasem Halat and Mohammad Maghut’s poetries are full of this kind of humor, which they have applied to express problems such as poverty, foreign interference and so on. But Maghut has enjoyed black humor in a broader sense and has also addressed subjects such as war, imprisonment and problems in the Arab world. These two poets have also applied techniques such as contradiction, contempt and humiliation. But at the same time, they have not used words and phrases that are contrary to morality and culture. The different individual and social conditions of these two poets have caused the mild tone in their words but the sting of the Maghut’s words is more noticeable.

    Keywords: Black humor, Social Problems, Liberalism, Humorous Diwan
  • Behnam Fe’Li, Enayaollah Fatehinejad *, Latifeh Salamat Baveil Pages 269-285

    Boshra Al-Bostani in contemporary Arabic poetry and Tahereh Saffarzadeh in the field of contemporary Persian literature are considered to be the true preachers of anti-authoritarianism. The two mentioned poets, who represent the sensitive, conscious and cultured strata of their society, were able to compose exciting poems and stimulate the people’s dormant emotions in order to leave lasting literary works in the interests of their land in addition to influencing events and happenings.The present study, which is descriptive – analytical and enjoys the library method, seeks to examine the concept of anti-authoritarianism, which is one of the most important common themes of the poems of these two from the perspective of comparative literature. The results of the present article indicate that the most important common themes in two mentioned resistance poets’ poetries are concepts such as expressing the miserable situation of the country, exposing the oppression of internal enemies and colonialists, and the effects and consequences of their attack on Iraq and Iran, and finally calling on the people to maintain unity in order to defeat the enemies.

    Keywords: resistance literature, contemporary poetry, Iraq, Iran, Colonialism
  • Mehrnoosh Mansouri Meymandi Pages 289-305

    In the present article, the mystical terms "Tawhid" (monotheism) and "Tawakul" (trust) in "Al-Qushayriyya Al-Risala" have been studied in a comparative view with the book "Sufi levels" by Khajeh Abdullah Ansari. Unlike al-Qushayrī, Khajeh Abdullah has not dedicated a specific chapter to any of these terms, but has addressed some of mystical concepts in his sermons as required by the word. The words of all Sufis about monotheism show their confession of the singleness of God. Qushayrī himself directly confirms it, and Khajeh Abdullah, in his definition of monotheism, believes that monotheism is not the "I" of a person, but only "He" and that is enough. Qushayrī and Khajh Abdullah quote the words of other Sufis about Trust. Undoubtedly, the two agree on the words of the Sufis who use them as evidence. Qushayrī and Khajeh Abdullah have tried to express the words of the great Sufis in this regard in addition to describing the conduct status.

    Keywords: Trust, monotheism, Sufism, Myth
  • Fereshteh Naseri * Pages 309-328

    Poems that narrate the events and historical happenings of a nation have a prominent place in literary texts since they have the proudness consequences in the culture of that nation. Meanwhile, Hamidi Shirazi's poem "In the Waves of Sindh", which has Iranian educational, historical and epic components against Mongol’s assault, and on the other hand, a similar poem in Arabic literature entitled "The Assassination of Sultan Tajuddin" by Mohammad Al Quri – Sudanese poet – narrator of Masalit Tribes in Sudan with the French colonization in 1910, known as the Battle of Dorothy are of this category. In this research, two mentioned poems have been studied and adapted based on the American school of comparative literature to find out what arrangements these two poets have enjoyed in expressing the social relations of their poems and to what extent their words have been able and successful in creating a suitable poetic atmosphere, characterization of the heroes and applying various signs and symbols.

    Keywords: : Hamid Shirazi, Mongol’s assault, Sudan’s contemporary poetry, Battle of Dorothy
  • Sadeq Karim Yahya Pages 333-355

    Patriarchy and male attitude are seen in all the characters of this novel indiscriminately.  The institutionalization of the father's law in the individual and collective subconscious of the members of this fence is so intense that even after the physical death of the father, this structure appears in other forms. The narrative technique for controlling the signs system in the present text has been adopted so that language itself becomes a tool of repression and suppresses female speech and discourse; In fact, the narrator utters the desired words from on behalf of female characters. The mentality that has become an internal tyranny in the subconscious does not want to be liberated and will replace it with another dictator with the death of any dictatorship and will have to live in "graves, domes and cemeteries" for the rest of his life. The spirit of tradition, however, is much stronger, and is prevalent in mentality, social relations, and in institutions such as the family, the school, and the state, and is in eternal contradiction with renewal. We are always saddened by dictators and we mourn their absence.

    Keywords: Patriarchy, Suppression, Taboo, tyranny, spirit of tyranny
  • Ali Jamali Nesari, Shahram Validi *, Hiva Veysi Pages 357-372

    Jean-François Lyotard discusses postmodernism and its conditions and characteristics, and lists features for postmodern culture, works and ideas. One of the features that distinguishes postmodernism from other literary and cultural periods and schools is the failure and collapse of macro – narrations. Thus, it can be claimed that literary works, downplay macro – narrations, weaken their foundations, move towards postmodernism and place themselves to a greater or lesser degree among postmodern works. The present study aims to survey the three selected works of Martin Amis from cstructure and reviewing hyper stories and show how literature and philosophy, side by side, depict the disintegration of rigid discourses and, in the exhaustion of despair, they consider the possibility of the emergence of a new discourse or narrative. The method of the study is interdisciplinary that have been done as a librarian technique.

    Keywords: Postmodernism, Reviewing, Discourse, macro – narration, AMIS