فهرست مطالب

پژوهش های اطلاعاتی و جنایی - سال شانزدهم شماره 2 (پیاپی 62، تابستان 1400)

فصلنامه پژوهش های اطلاعاتی و جنایی
سال شانزدهم شماره 2 (پیاپی 62، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حمیدرضا ماهیدشتی، اسماعیل احمدی مقدم *، محمد قصری، سید ابوالحسن بتولی صفحات 9-26
    زمینه و هدف

    نبود الگویی علمی و جامع در بازسازی صحنه‌ جرم سبب شده که این اقدام عمدتا با روشی سنتی انجام ‌گیرد که متاسفانه نتایج آن به‌ دور از خطا نیست. لذا هدف کلی از انجام این پژوهش، ارایه الگویی برای بازسازی صحنه جرم قتل با رویکرد جرم‌یابی است.

    روش

    پژوهش حاضر با روش‌ نظریه بنیانی انجام پذیرفت. جامعه مورد مطالعه این پژوهش، کلیه مطلعان کلیدی در زمینه موضوع موردپژوهش بود که با استفاده از روش‌های نمونه‌گیری هدفمند و نظری، 21 نفر به‌عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار جمع‌آوری داده‌ها شامل پرسشنامه باز، مصاحبه عمیق انفرادی و یادداشت‌برداری بود. داده‌ها براساس روش‌ سه مرحله‌ای کدگذاری، تجزیه‌وتحلیل شدند. پایایی و روایی پژوهش نیز با استفاده از تکنیک‌های مثلث سازی و کنترل اعضا تایید شدند.

    یافته‌‌ها

    یافته‌ها نشان دادند که در مرحله کدگذاری باز، 70 مفهوم و در مرحله کدگذاری محوری، 16 مقوله شناسایی و در مرحله کدگذاری انتخابی، الگویی سه مرحله‌ای برای بازسازی صحنه جرم قتل با رویکرد جرم‌یابی ارایه شد.

    نتیجه‌گیری

     الگوی تدوین‌شده یک روش علمی و نظام‌مند در راستای کشف سریع‌تر و دقیق‌تر جرم است و براساس یافته‌ها پیشنهاد می‌شود که نتایج پژوهش از روش‌های مختلف از قبیل برگزاری کلاس‌های آموزشی به متولیان و مجریان بازسازی صحنه جرم ارایه شود.

    کلیدواژگان: جرم قتل، صحنه جرم، بازسازی، جرم یابی، نظریه بنیانی
  • نجات امیری *، مهدی جواهری صفحات 27-46
    زمینه و هدف

    قاچاق مواد مخدر یکی از مسایل پیچیده اجتماعی عصر حاضر است که زمینه‌ساز و بسترساز بروز بسیاری از آسیب‌ها و انحرافات اجتماعی است. تحقیق حاضر با هدف تبیین عوامل موثر بر گرایش به عضویت در شبکه‌های قاچاق سازمان‌یافته مواد مخدر انجام شده است.

    روش

    این مطالعه از نوع تحلیلی که به‌صورت مقطعی در سال 98 انجام گرفته است. جامعه آماری پژوهش، شهروندان بالای 18 سال شهر زاهدان بودند که حجم نمونه، 384 نفر محاسبه شده و نمونه گیری به روش خوشه ای چندمرحله ای از مناطق شهر زاهدان انجام شد. ابزار تحقیق پرسشنامه بوده که روایی صوری آن بررسی شده و برای اطمینان از پایایی، از آلفای کرونباخ استفاده شده است.

    یافته‌ ها

    یافته‌های تحقیق نشان داد که تمامی عوامل شناسایی‌شده بر گرایش به عضویت در شبکه‌های قاچاق سازمان‌یافته مواد مخدر تاثیر معناداری دارد. یافته‌های آزمون رگرسیون خطی ساده نیز نشان داد پایگاه اجتماعی - اقتصادی، بیش‌ترین تاثیر و شکاف‌های قومی– مذهبی کمترین تاثیر را بر گرایش به عضویت در شبکه‌های قاچاق سازمان‌یافته مواد مخدر دارد.

    نتیجه‌گیری

     سازمان‌ها و نهادهای محلی، دولتی و حاکمیتی برای مقابله با قاچاق سازمان‌یافته مواد مخدر در قلمروی مرزهای شرقی کشور نسبت به توسعه همه‌جانبه مرزهای شرقی (توسعه فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و امنیتی) با هدف پیشگیری از آسیب‌ها و تهدیدات ناشی از قاچاق سازمان‌یافته مواد مخدر، اقدامات راهبردی و اجرایی گسترده‌تری را صورت‌بندی و عملیاتی نمایند. لذا ضروری است در کنار سیاست‌های مقابله‌ای و سلبی در مبارزه با این پدیده مهم، اقدامات، رویکردها و راهبردهای ایجابی فرصت‌ساز و قابلیت‌ساز به‌منظور پیشگیری از عضویت در شبکه‌های قاچاق مواد مخدر، محور برنامه‌ریزی‌های نهادهای مسیول قرار گیرد.

    کلیدواژگان: قاچاق سازمان یافته، مواد مخدر، موقعیت ژئوپلیتیکی، شبکه های قاچاق
  • جواد جهانشیری*، رضا تقی پور، امیرحسین یاوری، سید کمال هادیانفر صفحات 47-72
    زمینه و هدف

    با توسعه فناوری‌های نوین اطلاعاتی و ارتباطی و فراگیر شدن بهره‌برداری از فضای سایبر، نیاز به ایجاد سازوکار قانونی و حقوقی در امر پیشگیری و مقابله با جرایم سایبری بر مبنای اسناد راهبردی کشور صورت گرفته و در این تحقیق تلاش بر آن است تا جایگاه و نقش سازمان‌ها و نهادها در مدیریت یکپارچه پیشگیری و مقابله با جرایم سایبری در جمهوری اسلامی ایران با رویکرد نگاشت نهادی تبیین شود.

    روش‌

    این پژوهش از حیث هدف، کاربردی و از نظر روش جمع آوری اطلاعات در زمره تحقیقات پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش را خبرگان حوزه مدیریت، پیشگیری و مقابله با جرایم سایبری به تعداد 61 نفر از سازمان‌ها و نهادهای عضو شورای عالی فضای مجازی کشور تشکیل می‌دهند. ابزار گردآوری، پرسشنامه‌ای محقق‌ساخته است که پس از تایید نهایی روایی، سنجش پایایی آن از طریق ضریب آلفای کرونباخ به دست آمد. برای تجزیه‌ و تحلیل داده ها، با به‌کارگیری آزمون‌های آماری توصیفی، فراوانی متغیرهای زمینه‌ای جامعه موردمطالعه تحلیل و با انجام آزمون‌ فریدمن و آزمون کای‌دو، داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSSمورد تحلیل و رتبه‌بندی قرار گرفتند.

    یافته‌ها

    نظر به بهره‌گیری از ابزارها و آزمون‌های مناسب، در میان سازمان‌ها و نهادهای کشور 35 سازمان و نهاد کنشگر در مدیریت یکپارچه پیشگیری و مقابله با جرایم سایبری نقش موثر دارند که در سه گروه راهبری، مجری و پشتیبان ساماندهی و رتبه‌بندی شده‌اند.

    نتیجه‌گیری

    نتایج حاصل بیانگر این است که علی‌رغم پیچیدگی‌ها، تعامل و همکاری در زیست‌محیط سایبری کشور، 35 نهاد و سازمان‌ در مدیریت یکپارچه پیشگیری و مقابله با جرایم‌ ‌سایبری نقش راهبری، مجری و پشتیبانی دارند که می‌توان با ارایه راهکارهای اجرایی با ایجاد برنامه منسجم در جهت پیشگیری و مقابله با جرایم ‌سایبری در سطح کشور اقدام و در رفع موانع موجود و پیشگیری از موازی‌کاری موثر واقع شوند.

    کلیدواژگان: پیشگیری و مقابله، جرائم سایبری، سازمان و نهادها، مدیریت یکپارچه، نگاشت نهادی
  • محسن برهانی*، سامان سیاوشی صفحات 73-102
    زمینه و هدف

    عملیات دام‌گستری به معنای پهن کردن دام توسط پلیس یا مقامات قضایی برای ارتکاب جرم یا تحصیل دلیل علیه اشخاص موردنظر است. تحقیق حاضر با هدف بررسی انتقادی بهره ‌گیری از دام‌ گستری توسط ماموران مبارزه با مواد مخدر در جرایم مستوجب اعدام و حبس ابد و ابتناء دادنامه ‌های صادره بر این روش تحصیل دلیل انجام شده است.

    روش

    این تحقیق از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ ماهیت و روش، توصیفی- تحلیلی است. با توجه به دسترسی محققان به سامانه منابع رای پژوهشگاه قوه قضاییه، بیش از 1000 رای در زمینه دام ‌گستری در جرایم مواد مخدر جمع‌آوری و مطالعه و با بهره‌گیری از منابع کتابخانه‌ای و رویه موجود، مورد تحلیل قرار گرفته است.‌

    یافته‌ ها

    با بررسی و مطالعه دادنامه‌ ها، در اکثر قریب به اتفاق موارد مشاهده می ‌شود که ماموران مبارزه با مواد مخدر برای کشف مواد و دستگیری مرتکبان از تکنیک خرید صوری استفاده می ‌کنند.

    نتیجه‌ گیری

    استفاده از خرید صوری مواد مخدر از فروشندگان در ایران نیز همانند برخی دیگر از کشورها از شیوه‌ های رایج در دستگیری مجرمان است. اگر هدف از خرید صوری پاسخ به پیشنهاد فروش از سوی فروشندگان باشد، اقدام پلیس قابل دفاع به نظر می رسد، اما اگر هدف آن دام‌ گستری و وسوسه و تشویق افراد به فروش مواد مخدر یا افزایش میزان فروش باشد، نه‌تنها مخالف با بدیهیات حقوق جزا است، بلکه برخلاف حقوق مکتسبه متهم و منافع جمعی و اصل مشروعیت تحصیل دلیل است. در دام‌ گستری به نظر می ‌رسد که خود ماموران مرتکب جرم شده و قابل مجازات هستند. همچنین، با توجه به قواعدی چون احتیاط در دماء، حرمت اعانت بر اثم، درء و نیز اولویت دفع مفاسد از جلب مصلحت و منفعت، مغایرت این شیوه از کشف جرم با مبانی شرعی به اثبات می ‌رسد.

    کلیدواژگان: دام گستری، مواد مخدر، اعدام، حبس ابد، ضابطان
  • سمیه رباط میلی*، محمد وظایفی شهریور، علیرضا کولیوند صفحات 103-128
    زمینه و هدف

    هنگامی که جرم اتفاق می افتد هدف اولیه پلیس، حل جرم و ادراک این جنایت است. این پژوهش با هدف نقش مصاحبه پلیس در حل جرم و ارتقاء سلامت روانشناختی قربانیان و شهود انجام شد. از سویی در پژوهش حاضر، پروتکل مصاحبه شناختی به عنوان روشی برای تحقق این اهداف معرفی گردید.

    روش

    این پژوهش به دو صورت میدانی و کتابخانه ای صورت گرفت. جامعه پژوهش حاضر شامل کلیه پرونده ها و مصاحبه جاری در حال انجام پلیس آگاهی تهران (آگاهی شاپور) در نیمه دوم سال 97 بود. نمونه پژوهش حاضر شامل 20 مصاحبه جاری در حال انجام پلیس آگاهی تهران در نیمه دوم سال 97 بود که این نمونه به شیوه هدفمند انتخاب شد.

    یافته‌ها

    به طور کلی نتایج تحلیل ها حاکی از این بود که در مصاحبه های مرسوم، بازجوی پلیس از شاهدان و قربانیان، مواردی از مصاحبه ایده‌آل و مطلوب همچون منابع ذهنی محدود، پرسشگری سازگار با شاهد، بازیابی چندگانه، دست کم گرفتن یادآوری سازا و مشارکت فعال شاهد وجود داشت و مصاحبه های صورت گرفته از این نظر مطلوب به نظر می رسیدند.

    نتیجه‌گیری

    می توان نتیجه گرفت با توجه به اینکه قربانیان و شاهدان مهم‌ترین منبع اصلی برای حل پرونده‌های جنایی هستند، اخذ اطلاعات از آن‌ها باید به‌صورت کاملا حرفه‌ای و با مهارت بالا انجام شود و بازپرس‌های پلیس باید به بهترین شکل ممکن تربیت شوند. لذا شایسته است این حوزه به‌صورت مستمر در حال آموزش، پیشرفت و توسعه باشد.

    کلیدواژگان: مصاحبه شناختی، بازجویی، قربانیان، شاهدین، حقوق درمانی
  • محمد گراوند، اکبر وروایی * صفحات 129-156
    زمینه و هدف

    امروزه تبانی در انواع مختلف معاملات دولتی، از جمله مهم‌ترین جرایم اقتصادی باعث نقض رقابت سالم و وقع جرایم و تخلفات متعدد می شود. پژوهش حاضر با نگاهی به رهنمودهای مختلف سازمان ملل متحد و تجربه کشورهای پیشرو و آسیب‌شناسی میدانی وضعیت کشور در صدد است تا به روز ترین راهکارهای پیشگیرانه ی وضعی از وقوع فساد و تبانی در معاملات دولتی را بومی سازی نماید.

    روش

    روش اجرای این پژوهش با ترکیب روش توصیفی تحلیلی در قالب ابزار کتابخانه ای و روش کیفی میدانی از طریق توزیع پرسشنامه در میان کنشگران معاملات دولتی و با روش نمونه گیری تصادفی صورت گرفت و یافته های بدست آمده با مطالعات راهکارهای بین المللی کشورها انطباق و تحلیل شد.

    یافته‌ها

    مولفه های تعیین کننده ای چون تضمین شفافیت، دسترس پذیر ساختن اطلاعات معاملات دولتی، تقویت رقابت میان شرکت کنندگان، توسل به دولت الکترونیکی، تضمین یکپارچگی معاملات و قایل شدن جایگاه برای ناظران بیرونی را ازجمله موثرترین تدابیر پیشگیرانه وضعی از تبانی در معاملات دولتی برشمرد. همچنین با توسل به تدابیر این پیشگیری، می توان با پیش بینی ورود مرحله مدار نهادهای نظارتی مخلف در برگزاری معاملات دولتی سلامت انعقاد این معاملات را افزایش داد.

    نتیجه‌گیری

    عملکرد واکنشی صرف در تبانی در معاملات دولتی به عنوان یکی از جرایم اقتصادی نمی تواند تاثیر قابل توجهی داشته باشد بلکه پیشگیری وضعی از طریق یکپارچه سازی نظارت بر معاملات دولتی و قانونگذاری جامع در زمینه آیین معاملات جایگاه ویژه ای دارد. همچنین مشارکت نهادهای مختلف در تدابیر پیشگیرانه ی وضعی بر اثربخشی این تدابیر می افزاید.

    کلیدواژگان: تبانی در معاملات دولتی، پیشگیری وضعی، نظارت و ساماندهی، شفافیت و رقابت، گزارش دهی
  • حمید پناهی*، ابوالفضل پورمنافی، عباس آژ صفحات 157-178
    زمینه و هدف

    سازمان‌های مردم‌نهاد نیز در عرصه فعالیت خود می‌توانند منشا آسیب‌هایی شوند. این تحقیق باهدف شناخت آسیب های امنیتی - انتظامی این سازمان ها انجام شده است.

    روش

    تحقیق از نظر هدف، کاربردی و برحسب نحوه گردآوری داده‌ها، آمیخته است. جامعه آماری در بخش کمی و کیفی شامل خبرگان و مدیران صاحب‌نظر پاوا ناجا و فاتب، که در بخش کیفی روش نمونه‌گیری به‌صورت هدفمند و در بخش کمی به تعداد 95 و حجم نمونه 76 نفر تعیین‌شد. ابزار گردآوری داده‌ها در بخش کیفی مصاحبه نیمه ساختارمند و در مرحله کمی پرسشنامه بسته می باشد. روایی و پایایی مطالعه در بخش کیفی، روش ارزیابی لینکولن و گوبا و در بخش کمی، ارزیابی صوری است. برای پایایی از آزمون آلفای کرونباخ و برای تجزیه و تحلیل داده ها در بخش کیفی از تحلیل مضمون و در بخش کمی از نرم‌افزار آماری Spss استفاده ‌شد.

    یافته‌ها

    یافته‌های تحقیق حاکیست، آسیب های امنیتی - انتظامی این سازمان ها شامل: جاسوسی علیه ج.ا.، سیاه نمایی و تخریب وجهه بین‌المللی ج.ا،ا تغییر سبک زندگی جامعه ایرانی از اسلامی به غربی، اقدامات واگرایان قومی – مذهبی ضد امنیت ملی، تقویت پروپاگاندای رسانه‌ای غرب علیه نظام ج.ا،ا می باشد.

    نتیجه ‌گیری

    این سازمان‌ها به موازات انجام فعالیت های اجتماعی سازنده، می توانند آسیب های امنیتی- انتظامی متعددی نیز بر جامعه وارد نمایند. لذا علاوه بر هماهنگی و وحدت رویه در صدور مجوز از سوی مراجع ذی مدخل، استفاده توامان از دو عنصر، آموزش و واپایش بر عملکرد این سمن‌ها، ازجمله راهکارهای پیش‌گیری از اقدامات مجرمانه سازمان‌ها است.

    کلیدواژگان: سازمان های مردم نهاد، آسیب های انتظامی، آسیب های امنیتی، منطقه 22 تهران
  • مریم یزدان شناس*، سید محسن بنی هاشمی، حسن خیری، خلیل میرزایی صفحات 179-199
    زمینه و هدف

    مصرف مواد مخدر و پیامدهای ناشی از آن، از عمده ترین معضلات اجتماعی و اقتصادی جوامع به شمار می آید. پدیده تصادفات جاده ای و علل و پیامدهای ناشی از آن نیز، به عنوان دیگر معضلات جامعه کنونی ما به شمار می رود. پژوهش حاضر با هدف تبیین علل گرایش رانندگان کامیون استان کرمان به مصرف مواد مخدر و مشروبات الکلی و پیامدهای ناشی از آن انجام گردید.

    روش

    رویکرد این پژوهش کیفی بوده و از روش نظریه داده بنیاد به عنوان روش پژوهش استفاده می شود. جامعه آماری این پژوهش شامل مصاحبه با تعداد 20 نفر از رانندگان کامیون استان کرمان می باشد. به جای آزمون نظریه و تایید یا رد آن، به ارایه نظریه به صورت محدود به واقعیت پرداخته می شود تا بر اساس آن، مدل نظری (تحلیلی) در خصوص ارتباط بین خانواده و اعتیاد مشارکت کنندگان به شیوه نظریه پردازی داده بنیاد ارایه شود.

    یافته ها

     یافته های پژوهش نشان داد که داشتن فرد معتاد در خانواده شرط مداخله گر و مصرف تفننی، همنشینی افتراقی و الگوپذیری خانوادگی، از شرایط علی گرایش مشارکت کنندگان به استعمال مواد مخدر می باشد.

    نتیجه گیری

    نتایج بر نقش موثر خانواده در گرایش افراد به مصرف مواد مخدر و مشروبات، اشاره می کند. رانندگان مشارکت کننده در تحقیق، نوعی همجواری بین خانواده خود و مصرف مواد احساس می نمایند.

    کلیدواژگان: همجواری خانوادگی، مصرف مواد، رانندگان، تصادف، مواد مخدر
|
  • Hamid Mahidashti, Esmaeil Ahmadi Moghaddam *, Mohammad Ghasri, Seyed Abolhassan Batoli Pages 9-26
    Background and aim

    As there are no certain comprehensive and scientific pattern of crime scene reconstruction and this process is done in a traditional way, unfortunately its results have been led to some errors. So current paper is intended to present a pattern for reconstructing a crime scene using criminalistics approach.

    Research Methodology

    The present study was conducted by grounded theory method. The statistical population was all key informants in the field of study. Using purposive and theoretical sampling, 21 individuals were selected. The tools used for data collection included open-ended questionnaire, in-depth interview and note taking. Data were analyzed using a three-step coding method. Reliability and validity of the study were also confirmed using triangulation and member check techniques.

    Findings

    The findings showed that in the open coding stage, 70 concepts and in the axial coding stage, 16 categories were identified and in the selective coding stage, a three-step model was presented to crime scene reconstruction of homicide with a criminalistics approach.

    Conclusion

    The pattern developed is a scientific and systematic method for faster and more accurate detection of crime. Based on the findings, it is suggested that the research results to be presented in a training courses for the crime scene reconstruction students and trainees.

    Keywords: Murder, Crime scene, Reconstruction, Criminalistics, Grounded Theory
  • nejat amiri *, Mahdi Javaheri Pages 27-46
    Background and Aim

    Drug trafficking is a complicated social issue of our era which leads to plenty of challenges and social deviations. The current study is intended to investigate the factors affecting the tendency to join organized drug trafficking networks.

    Research methodology

    This paper was conducted cross-sectional study in 2019. Statistical population included of the number of citizens over the age of 18 in Zahedan was 350،266. The sample size was calculated based on Morgan table 384 people and sampling was done by multi-stage cluster method from Zahedan city. The research tool was a questionnaire whose face validity was examined and Cronbach's alpha was used to ensure reliability.

    Findings

    The findings show that there is a tendency to join the organized drug trafficking networks. The findings of the simple linear regression test showed that the socio-economic status had the greatest impact on the tendency to join. It has drugs in organized drug trafficking networks، and also ethnic-religious divisions have the least impact on the tendency to join organized drug trafficking networks.

    Conclusion

    Local and governmental organizations in order to combat with organized drug trafficking in the territory of the eastern borders of the country should formulate and implement strategic and executive measures for preventing threats of organized drug trafficking (for cultural, social, economic, political and security development). Therefore, in addition to counter narcotics policies which have been done against this important phenomenon, some opportunities and capacity building must be created so as to prevent membership in drug trafficking networks.

    Keywords: Organized trafficking, Trafficking networks, Drugs, Geopolitical position
  • Javad Jahanshiri *, Reza Taghipour, Amir Hossein Yavary, Seyed kamal Hadianfar Pages 47-72
    Purpose

    With the development of new information and communication technologies and the widespread use of cyberspace, the need to establish a legal mechanism the field of prevention and combating cybercrime based on the strategic documents of the country and in this study To explain the position and role of organizations and institutions in the integrated management of prevention and combating cybercrime in the of Iran with an institutional mapping approach.

    Methodology

    This research is a descriptive method in terms of applied purpose and survey research in terms of data collection. The statistical population of the study consists of experts in the field of management, prevention and combating of cybercrime in 61 organizations and institutions that are members of the Supreme Council of Cyberspace. The tool is a researcher-made questionnaire that after final confirmation of its validity by experts, the reliability of the questionnaire was measured by Cronbach's alpha coefficient (α=0.854). To analyze the data using descriptive statistical tests, the frequency of contextual variables the study population was analyzed and by performing Friedman test and chi-square test, the data were analyzed and ranked using SPSS software.

    Findings

    Considering the use of appropriate tools and tests, among the organizations and institutions of the country, 35 organizations and active institutions have an effective role in integrated management of prevention and combating cybercrime, which are organized and ranked in three groups: leadership, executor and support.

    Conclusion

    The results indicate that despite the complexities, interaction and cooperation the cyber environment of the country, 35 institutions and organizations in integrated management of prevention and combating cybercrime have a leading, implementing and supportive role that can be provided by providing executive solutions by creating a coherent plan. Prevent and deal with cybercrime at the national level and be effective in removing existing barriers and preventing parallelism.

    Keywords: Prevention, Confronting, Cyber Crime, Organizations, Institutions, Integrated management, Institutional Mapping
  • Mohsen Borhani *, saman siavashi Pages 73-102
    background and objective

    entrapment means prposing some crime by the judical authorities. this method is more common in drug crimes. thr purpose of this stydy was to explore how police officer use entrapment in drug crimes.

    methodology

    the present research is descriptive-analytical. in this study more than 1000 votes on drug crime have been collected and studied. we use library resource for analysing.

    finding

    we studied more than 1000 votes and we find that the police officer use entrapment in most cases and they propose drug with the most serve punishment which would lead to capital pinishment or life imprisonment . in facet they use intrapment for disabling offender and this method violates the human right and the rule of law also this method violates some sacred rules of islam. in fact islam prpose we should Be cautious in some crime that is lead to capital punishment and in this crime if we face with some doubt that crime is not proven also in islamic view Cooperation in the crime is forbidden and it seems entrapment is Some kind of cooperation in the commission of crime and because of this reason The use of entrapment should be prohibited or its scope specified in the law

    Keywords: Entrapment, drug, Capital Punishment, life imprisonment
  • Somayeh Robatmili*, Alireza Kolivand Pages 103-128
    Backgro und and purpose

    When a crime occurs, the primary goal of the police is to solve the crime and understand the crime. The aim of this study was to investigate the role of police interviews in solving crimes and promoting the mental health of victims and witnesses. On the other hand, in the present study, cognitive interview protocol was introduced as a way to achieve these goals.

    Method

    This research was conducted in both field and library. The present study population included all the files and the current interview conducted by the Tehran Intelligence Police (Agahi Shapoor) in the second half of 1997. The sample of the present study included 20 ongoing interviews conducted by the Tehran Intelligence Police in the second half of 1997. This sample was purposefully selected.

    Findings

    In general, the results of the analysis indicated that in routine interviews, police interrogation of witnesses and victims, cases of ideal and desirable interviews such as limited mental resources, consistent questioning of the witness, multiple retrieval, underestimation. There was constructive reminders and active participation of the witness, and the interviews conducted seemed favorable in this regard.

    Conclusion

    It can be concluded that since victims and witnesses are the most important source for resolving criminal cases, obtaining information from them should be done in a completely professional and highly skilled manner and police investigators should be trained in the best possible way. Therefore, it is necessary for this field to be continuously training, progressing and developing.

    Keywords: Cognitive interviews, interrogation, Victims, witnesses, medical rights
  • Mohammad Geravand, Akbar Varvaie * Pages 129-156
    Background and Aim

    Today, collusion in various types of government transactions, including the most important economic crimes, leads to the violation of healthy competition and the occurrence of numerous crimes and violations. The present study looks at the various UN guidelines and the experience of leading countries and the field pathology of the country in order to localize the most up-to-date solutions to prevent corruption and collusion in government transactions.

    Method

    The method of conducting this research was a combination of descriptive-analytical method in the form of library tools and qualitative field method through distribution of questionnaires among government traders and random sampling method were analyzed.

    Findings

    Determining components such as ensuring transparency, making public transaction information accessible, strengthening competition among participants, resorting to e-government, ensuring transaction integrity and giving a place to outside observers are among the most effective measures to prevent collusion in transactions. The government enumerated. Also, by resorting to the measures of this prevention, it is possible to increase the health of the conclusion of these transactions by anticipating the entry of the orbital stage of the violating regulatory institutions in holding government transactions.

    Conclusions

    Reactive action only in collusion in government transactions as one of the economic crimes cannot have a significant effect, but situational prevention through the integration of government transaction monitoring and comprehensive legislation in the field of transaction procedures has a special place. Also, the participation of various institutions in preventive measures increases the effectiveness of these measures.

    Keywords: collusion in government transactions, situational prevention, Monitoring, organizing, Transparency, Reporting of crime
  • Hamid Panahi*, abolfazl pormanafi, abas azh Pages 157-178
    Background and purpose

    NGOs can also be a source of harm in their activities. This study was conducted to identify the security-law enforcement vulnerabilities of these organizations.

    Method

    This research varies in terms of purpose, application and in terms of how data is collected. The statistical population in the quantitative and qualitative part includes experts and managers of Pava NAJA and Fateb, in the qualitative part the sampling method is purposeful and in the quantitative part 95 and the sample size is 76 people. The data collection tools are a semi-structured interview in the qualitative part of the interview and a closed questionnaire in the quantitative stage. The validity and reliability of the study is in the qualitative part of the Lincoln and Guba evaluation method and in the quantitative part is the formal evaluation method. Cronbach's alpha test was used for reliability, content analysis was used for qualitative analysis and SPSS statistical software was used for quantitative analysis.

    Findings

    The findings of this study show that the security-disciplinary harms of these organizations are: espionage against the Islamic Republic of Iran, blackening and destroying the international image of the Islamic Republic of Iran, changing the lifestyle of Iranian society from Islamic to Western, ethnic divergent actions - Religion against national security is to strengthen the propaganda of the Western media against the Islamic Republic.

    Result

    In addition to carrying out constructive social activities, these organizations can also inflict a great deal of security-disciplinary harm on society. Therefore, in addition to coordination and unity of procedure in issuing licenses by stakeholders, the simultaneous use of two elements, training and monitoring the performance of these bodies, is one of the ways to prevent criminal actions of organizations. 

  • Maryam Yazdanshenas *, Seyed Mohsen Banihashemi, Hasan Kheiri, Khalil Merzaee Pages 179-199
    Background and Aim

    Drug use and its consequences are among the major social and economic problems of societies. The phenomenon of road accidents and its causes and the consequences are also considered as other problems of our current society. The aim of this study was to explain the causes of drivers' tendency to use drugs and alcohol and its consequences.

    Method

    The approach of this research is qualitative and the method of data theory of the foundation is used as the research method. The statistical population of this study includes interviews with 20 truck drivers in Kerman province. Instead of testing the theory and approving or rejecting it, the theory is presented in a limited way so that a theoretical (analytical) model of the relationship between the family and participants' addiction can be presented in the manner of the Foundation's data processing theory.

    Findings

    The research findings showed that having an addicted person in the family is a condition for intervention and recreational consumption, companionship with addicted people and role modeling, is one of the causes of participants' tendency to use drugs.

    Results

    The results indicate the effective role of the family in people's tendency to use drugs and alcohol.

    Keywords: Family Accompaniment, drug use, drivers, Accident, Drugs