فهرست مطالب

جستارهای تاریخی - سال یازدهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1399)

نشریه جستارهای تاریخی
سال یازدهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/22
  • تعداد عناوین: 12
|
  • پروین ترکمنی آذر * صفحه 1

    جنگ پدیده ای است که حکومتها به عنوان راه حلی برای رسیدن به امنیت و استقلال و توسعه و در نهایت حفظ و بقای حکومت در پیش می گیرند. هر چند امنیت از دو طریق دیپلماسی و نظامی تامین می شود، ولی حکومتهای دوره مورد بحث(شش قرن اول) معمولا برای رفع تهدیدهای خارجی و داخلی، راه نظامی را برمی گزیدند. رویدادهای تاریخی، هجوم اقوام عرب و ترک به ایران و ناامنی های ناشی از آن موجب شده بود تا تفکر جامعه ایران برای اصل امنیت، جایگاه خاصی در نظر بگیرد. بدین ترتیب در میان ارکان سه گانه- سپاه و رعیت و خزانه-، اهمیت رکن سپاه بارزتر می شد. پژوهش حاضر در صدد است تا جایگاه سپاه و سپاهیان در ایران شش قرن اول را با مطالعه و تامل در آداب نامه ها و متون تاریخی دریابد. روش پژوهش، توصیفی و تحلیلی است و نوشتاری مستند.نتیجه پژوهش بیانگر آن است که پادشاهان و حکمرانان برای گردآوری و تنظیم و ترتیب سپاهیان نیاز به دانش و درایت دارند، زیرا با گذشت زمان و پیشرفت دانش و تکنولوژی نهایتا ابزار فیزیکی جنگ مدرنتر شده و میدان جنگ تغییر می کند، ولی حکومتها برای رسیدن به اهداف مادی، معنوی یا انسانی همچنان با نیروی نظامی می جنگند. ضرورت آگاهی با فن و مهارت سپاهداری، شناخت راهکارهای تجربه شده و رعایت قواعد و ضوابط در زمینه چگونگی گزینش سپاهیان، رعایت ترکیب جمعیتی آنان و دقت در جزییات، آراستگی و نظم و تجهیزات، مهارتهایی است که دانستن آن در همه زمانها و مکانها ضروری می نماید.

    کلیدواژگان: رکن سپاه، ایران شش قرن اول هجری، معیارهای گزینش سپاه، ترکیب جمعیتی سپاه، ساختار سپاه
  • امیر اعتمادی بزرگ، مصطفی رضایی*، علی پاشا غفاری صفحه 2

    هدف مقاله حاضر بررسی چگونگی معرفت به خودی و دیگری در حیرت نامه میرزا ابوالحسن خان ایلچی در مسافرت به انگلستان، به روش تحلیل گفتمان است. استفاده از این چارچوب نظری به ما امکان می-دهد که رویکرد چندوجهی برای درک چگونگی معرفت به خود سنتی و دیگری مدرن در بین روشنفکران نسل اول دوره قاجار بکار گیریم. چرا که بیشتر مباحث مرتبط با کسب معرفت در این زمینه نزد منتقدین تاکنون تک علیتی و خطی بوده اند که مسایل متعددی در تفسیر و تبیین چگونگی گفتمان سنتی با گفتمان مدرن بوجود آورده اند. بر این اساس برای درک چگونگی شناخت خود و دیگری در حیرتنامه بر عوامل زبانی (نحوه کاربرد زبان گفتار و نوشتار) بر عوامل فرازبانی (سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و تاریخی) تاکید شده است. یافته ها که با استناد به مقالات و کتابهای مرتبط با موضوع مقاله، به روش توصیفی و بکارگیری نظریه تحلیل انتقادی گفتمان نورمن فرکلاف بدست آمده ، نشان می دهد؛ میرزا ابوالحسن خان از دو زبان رسمی دربار و گفتار عامیانه برای توصیف خود و دیگری در حیرتنامه استفاده کرده است. او در مقام یک کارگزار حکومتی و موقعیت نهادی که دارد عوامل ایستایی در سنت و پویایی مدرنیته را باتوجه به عوامل فرازبانی مد نظر قرار داده و تفسیر و تبیین دوگانه ای ازخودی و دیگری ارایه می دهد.

    کلیدواژگان: سفرنامه، معرفت، ابوالحسن خان ایلچی، حیرت نامه، سنت، مدرنیته
  • مریم نظرالهوئی، محبوبه شرفی* صفحه 3

    هجوم مغولان به سرزمین های اسلامی و سقوط خلافت عباسی از رویداد های مهم قرن هفتم هجری است که از ابعاد مختلف مورد توجه مورخان آن عصر قرار گرفته است. این پژوهش با روش تاریخی مبتنی بر رویکرد توصیفی، تحلیلی در پی مقایسه رویکرد عینی مورخان عصر ایلخانی(جوینی ، ابن فوطی، منهاج سراج جوزجانی ، وصاف) در روایت سقوط بغداد و عوامل موثر در آن است. فرض برآن است عواملی چون استواری روش راوی در روایت بر دو اصل انتقاد و تعلیل ، رویکرد اجتماعی مورخ ، دیدگاه وی نسبت به چیستی تاریخ ، دوری و نزدیکی راوی به واقعه، تعصبات و تعلقات سیاسی ، مذهبی و پایگاه اجتماعی او در رعایت عینیت تاریخی تاثیرگذار است.

    کلیدواژگان: سقوط بغداد، عینیت تاریخی، مورخان عصر مغول و ایلخانی، رویکرد علی
  • خلیل کهریزی * صفحه 4

    کاوه آهنگر، شخصیت معروف داستان های ملی و آغازگر قیام فریدون، به رغم حضور تقریبا گسترده اش در متون دوره اسلامی، در هیچ یک از متون ایرانی پیش از اسلام دیده نمی شود. همین مساله پژوهشگران را به کندوکاو درباره اصل و ریشه داستان او وادشته و تا کنون نظریات گوناگونی در این باره مطرح شده است. ما نیز در این مقاله کوشیده ایم، با جست وجویی کتابخانه ای و روشی توصیفی تحلیلی، ضمن بررسی و نقد پژوهش های پیشین، با درنگی بر نام و کارکرد کاوه و متعلقات او در داستان فریدون، به انگاره ای دیگر درباره او دست یابیم. بر پایه جست وجوهای ما، کاوه می تواند نمودی دیگر از گاو باشد که نه تنها در داستان فریدون، بلکه از آغاز آفرینش در اسطوره های ایرانی نقش مهمی علیه اهریمن بر عهده دارد. پس از کشته شدن برمایه به دست ضحاک، که نمود گیتیک اهریمن است، گاو در قالب شخصیتی انسانی و با کمک آهن که ابزاری اورمزدی در برابر اهریمن است، به یاری فریدون می آید. نمودی دیگر از این حیوان اهریمن ستیز گرزه گاوسر است که مانند کاوه آمیخته ای از گاو و آهن است و فریدون با آن ضحاک را به بند می کشد.

    کلیدواژگان: داستان های ملی، شاهنامه، کاوه، گاو برمایه، گرزه گاوسر
  • زهرا علیزاده بیرجندی * صفحه 5

    سبک زندگی مقوله ای میان رشته ای است که در سال های اخیر جامعه شناسان، روان شناسان ،دین پژوهان و سایر پژوهشگران علوم انسانی آن را مورد توجه قرار داده اند.  اهمیت این مبحث در مطالعات تاریخ فرهنگی و اجتماعی از آن روست که سبک زندگی مبین جنبه های ملموس فرهنگ ونظام ارزشی دریک جامعه و عنصرهویت بخش فرد وگروه های اجتماعی  است.  مقاله حاضر در نظر دارد از طریق بررسی الگوهای  حیات اجتماعی (تغذیه، سبک پوشش، نحوه گذران اوقات فراغت) و باورهای مردم در دوره قاجار چشم اندازی از سبک زندگی و عوامل تغییر و تحول آن را در این دوره نشان دهد. یافته های این پژوهش نشان می دهد که پایگاه طبقاتی، جنسیت ، باورهای مذهبیو نوگرایی در تمایز الگوهای سبک زندگی وتحول آن  در دوره قاجارتاثیر داشته است؛اما میزان این تاثیرگذاری ودامنه آن درمواردی تحت الشعاع برخی متغیرهای میانجی و واسطه ای نظیر مناسبات قدرت ، وویژگی های فردی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، قاجار، پایگاه طبقاتی، جنسیت.مذهب
  • علی شهبازی، مرتضی افشاری* صفحه 6

    جنگ چالدران یکی از وقایع تاریخی مهم عهد صفوی است که تاثیرات سیاسی، فرهنگی و اجتماعی مهمی در جامعه عصر صفوی و ادوار بعد از آن داشته و بازنمایی آن را می توان در تزیینات نقوش قلمدان لاکی اثر محمدباقر موجود در موزه ملک تهران با شماره اموال 1393.05.00055 مشاهده نمود. اهمیت این مسئله سبب بازنمایی این واقعه در تزیینات قلمدان لاکی اثر محمدباقر بوده و هدف به بازخوانی واقعه جنگ چالدران و بازشناسی مولفه های مهم واقعه و شناخت نحوه بازنمایی آن در قلمدان لاکی اثر محمدباقر اختصاص یافته است.سوالات پژوهش عبارتند از: 1- جزییات واقعه جنگ چالدران چگونه در تزیینات قلمدان لاکی اثر محمدباقر موجود در موزه ملک تهران بازنمایی شده است؟ 2- تزیینات قلمدان لاکی اثر محمدباقر تا چه حدی به جزییات تاریخی جنگ چالدران پایبند است؟ روش پژوهش به شیوه ی توصیفی- تحلیلی انجام شده و داده های آن با جست وجو در منابع کتابخانه ای و اسنادی جمع آوری شده و نمونه موردی تحقیق، قلمدان لاکی دوره افشاریه اثر محمدباقر موجود در موزه ملک تهران با شماره اموال 1393.05.00055 است و به صورت کیفی مورد تحلیل قرار گرفته است. نتایج نیز نشان می دهد جزییات روایت تاریخی به صورت عین به عین در تزیینات قلمدان دیده نمی شود و همین امر اعتبار علمی شناسنامه اثر را که بر موضوع جنگ چالدران تاکید دارد، زیر سوال می برد و به نظر می رسد موضوع این اثر شرح واقعه جنگ چالدران نیست.

    کلیدواژگان: قلمدان لاکی، افشاریه، محمدباقر، جنگ چالدران، موزه ملک تهران
  • فائزه سادات حسینی*، میر هادی حسینی صفحه 7

    پس از فتح تهران و استقرار دوباره نظام مشروطیت تلاش برای روند نوسازی قوت گرفت. بدین سبب احزاب دموکرات و اعتدالیون روش های متفاوتی را در مرامنامه ایشان مطرح کردند که موجب اختلاف در میان آنان شد. چنان که برنامه ضعیف اعتدالیون مقابل اندیشه های آزادی خواهانه و مساوات طلبانه دموکرات ها، که از ارکان تحول اقتصادی اجتماعی مرام نامه آنان به شمار می رفت، قرار گرفت. بنابراین، محمد امین رسول زاده با پیشینه سوسیالیستی در قفقاز و از رهبران فرقه دموکرات به منظور نقد و بررسی مرام نامه اعتدالیون، این موضوع را در رساله «تنقید فرقه اعتدالیون»، بر اساس مواضع ماتریالیسم تاریخی پرداخت تا ارتباط منافع طبقه حاکم با قالب سیاسی را تشریح نماید. بدین ترتیب، با توجه بر گردآوری اسنادی داده ها و معرفی یک رساله حزبی دارای ایدیولوژی مارکسیستی، روش توصیف و تبیین به کار رفته است.  حاصل آن که رسول زاده با ناکارآمد خواندن برنامه اعتدالیون، قصد بیان نابودی مناسبات ارباب رعیتی را داشت که این امر، با مرام نامه دموکرات ها یکسان بود.

    کلیدواژگان: رسول زاده، ماتریالیسم تاریخی، مناسبات ارباب رعیتی، مجلس دوم، فرقه دموکرات عامیون، تنقید فرقه اعتدالیون
  • فاطمه جان احمدی*، شهرزاد شهریاری، محمد نصیری صفحه 8

    مرجعیت دینی اهل سنت درجنوب شرق ایران، طی قرن اخیر دستخوش دگرگونی های مهم ، عمیق وتحولات دامنه داری شده است که بررسی تاریخی آنها می تواند به بخش مهمی از سوالات مطرح در این حوزه پاسخ دهد.تاثیر تحولات فکری خارج از مرزهای ایران از یکسو، اشتراکات مذهبی وقومی این ناحیه با همسایگان شرقی ایران و موقعیت جغرافیایی این سرزمین،بافت جمعیتی ومهاجرت های مداوم، نظامهای حکومتی وسیاسی در ایران از دیگر سو، از عمده ترین مولفه هایی بوده که برتحولات ساختاری گفتمان مذهبی در این استان تاثیر مستقیم گذاشته است. این تحولات دامنه دار همه ابعاد فرهنگی و سیاسی را از خود متاثر کرده است و توانسته مرجعیت  مذهبی را به عنوان یک مولفه ژیوپلتیکی موثر درجامعه بومی و ملس و بین المللی تبدیل نماید.بازنگری در میراث مذهبی اهل سنت، علمیت، عقل گرایی، تغییر رویکرد درمناسبات مذهبی واجتماعی برخی از این تحولات است که به روشنی رویکرد سنتی نهادمرجعیت اهل سنت را به رویکردروشمند، علمی وعمدتا با نگرشی تقریبی تغییر داده و ضمن استقلال تاثیرناپذیری از جریانات تکفیری وافراطی برون مرزی را مسجل کرده است.پژوهش پیش رو می کوشد به شیوه توصیفی-تحلیلی  ضمن بررسی تاریخی علل و اسباب این تحولات، ابعاد ونیز پیامدهای آن را معرفی، و به این دو سوال پاسخ دهد که"تحول تاریخی مرجعیت اهل سنت درسده اخیر چگونه بوده است؟"و نقش مرجعیت اهل سنت جنوب شرق ایران در تقریب میان مذاهب چه بوده است؟"

    کلیدواژگان: سیرتاریخی، علما، اهل سنت، تشیع، جنوبشرق، تقریب
  • هیرمند حساس صدیقی، فیاض زاهد*، حسین آبادیان صفحه 9

    مقاله حاضر مبانی و ریشه های تاریخی نظریه آریایی گرایی در تاریخ نگاری و تاریخ نگری برخی روشنفکران ایرانی را مورد بررسی قرار می دهد و نقش کنت گوبینو در تکوین این نظریه را بررسی می نماید. فرضیه مقاله این است که دیدگاه یاد شده ریشه در نظریات خاص کنت دوگوبینو درباره تاریخ ایران باستان داشته و از طریق عده ای از نویسندگان تا نیمه دوم سلطنت رضاشاه تداوم و تحول داشته است. هدف پژوهش این است تا به شکلی توصیفی-تحلیلی نشان دهد نگرش آریایی گرایی به تاریخ ایران، آن هم در نیمه نخست قرن نوزدهم متناسب و متناظر با اوضاع و احوال سیاسی آن دوره، و به ویژه واکنشی در برابر شکست های ایران در دو دوره جنگ با روسیه بود. همچنین نظریه آریایی گرایی اهداف سیاسی خاص خود را در دوره رقابت اروپا با روسیه برای تسلط بر ایران پیگیری می کرد. با به قدرت رسیدن نازیها در آلمان و طرح شعار آریایی گرایی، دیدگاه های گوبینو بار دیگر در تفسیر تحولات تاریخی ایران پیش از اسلام هوادارانی یافت. مقاله حاضر زمینه های تاریخی شکل گیری مکتب  آریایی گرایی در تفسیر تاریخ ایران را مورد بحث قرار میدهد و تداوم و تحول آن را ارزیابی میکند و یکی از پیامدهای این نظریه یعنی انحطاط ایران را مورد بررسی قرار میدهد.

    کلیدواژگان: گوبینو، استعمار، آریائی گرائی، نظریه انحطاط، تاریخ نگری
  • احسان طهماسبی، نادیه ایمانی*، محمدرضا رحیم زاده صفحه 10

    این مقاله به پرسش درباره نسبت میان تاریخ ایران و دوران باستان متاخر می پردازد، مفهومی که چند دهه است در تاریخ نگاری غرب، در حوزه مطالعاتی روم و بیزانس، مطرح و متداول شده، اما هنوز جایگاهی در تاریخ نگاری ایران نیافته است. از این رو، در گام نخست، پس از بررسی نظر چند پژوهشگر این حوزه، به بحث درباره دوره بندی در تاریخ ایران می پردازیم. سپس، برای این که بتوانیم نظر دقیق تری درباره نسبت مذکور بیان کنیم، مسئله را از منظرهای تاریخی، ساختار سیاسی اداری، دینی، فرهنگی، و اقتصادی بررسی خواهیم کرد. روش تحقیق این مقاله بررسی محتوایی و تطبیقی متون و نظریه ها است و منابع آن به دو دسته درجه اول شامل متون تاریخی، و درجه دوم یعنی پژوهش های معاصر تقسیم می شود. در پایان، تاکید ما بر موضوع تداوم، به ویژه در حوزه فرهنگ، بوده و پیشنهادمان این است که بازه زمانی «ایران در دوران باستان متاخر» از آغاز ساسانیان تا پایان دوره اول عباسیان و برآمدن سلجوقیان در نظر گرفته شود، یعنی از سده سوم تا پایان دهم میلادی، تاریخی که دوران باستان متاخر غربیان را در نیز بر می گیرد. همچنین از دستاورد های این تحقیق می تواند طرح پیشنهادهایی برای دوره شناسی تاریخ هنر و معماری ایران باشد.

    کلیدواژگان: باستان متاخر، ایران، بیزانس، ساسانیان، متقدم اسلامی
  • حشمت الله عزیزی فر، مسلم سلیمانی یان*، سیاوش یاری صفحه 11

    یکی از مورخان عصر صفوی که تاریخ نگری و تاریخ نگاری وی مبتنی بر معرفت شناسی پیشینی و رویکردهای کیهانی  و نجومی بوده ، ملا جلال الدین منجم یزدی است. اهمیت بررسی این رویکردها در تاریخ نگارانه ی ملاجلال منجم یزدی در تاریخ عباسی(روزنامه ملاجلال) از آنجاست که با ابتنا بر  آن ، عرصه ای مهم (از حیات فرهنگی ایران و خصوصا عصرصفوی(1135 - 905 ه) ایضاح می شود. بر این اساس می توان گفت در تاریخ عباسی(روزنامه ملاجلال)مولفه های مقبولیت بخش و مشروعیت ساز برپایه تبیین های کیهانی و نجومی و همچنین تفکرات  اعتقادی  و مذهبی صورت می پذیرد که این اثر را از دیگر آثار  پیشین تاریخ ایران و  دوره عصرصفوی متمایز کرده است.بر این اساس نویسنده گان کوشیده اند که چگونگی رابطه فاکت های تاریخی با ستاره شناسی، نجوم و کیهان و اندیشه های اعتقادی در بینش تاریخ نگارانه ی ملاجلال در تاریخ عباسی را با رویکرد توصیفی-تحلیلی مورد واکاوی قرار دهد. یافته های  تحقیق نشان می دهد گرچه اندیشه تاریخ نگری ملاجلال در تاریخ عباسی همچون سایر منابع عصرصفوی، برگرفته از رهیافت های فکری اسلام، تشیع و صوفی گری بوده که تاریخ نویسی وی را در قالب تاریخ نویسی دینی در آورده است اما وی تحت تاثیر معرفت پیشینی خود که  مبتنی بر حرفه منجمی بوده است ، به پیوند تاریخ با ستاره شناسی و تنجیم دست یازیده است که برآیند آن در مولفه هایی همچون مشروعیت بخشی به شاه صفوی براساس نجوم، استفاده از قران به مثابه مدخل، ترسیم تاریخ خطی، موعودگرایی، تقدیرگرایی و مشیت گرایی و لزوم رعایت ساعات سعد و نحس متبلور شده است.بنابراین رابطه اندیشه های اعتقادی و رویکردهای نجومی در اندیشه تاریخ نگاری ملاجلال در تاریخ عباسی، رابطه ای دوسویه و متقابل بوده است.

    کلیدواژگان: ملاجلال، تاریخ عباسی، صفویه، تاریخ نگری، ستاره شناسی، تنجیم
  • علی اکبر نائیجی، نعیمه کیالاشکی، علی بالی*، فهیمه مشایخ کندسکلایی صفحه 12

    سیاحان، سفیران ملت ها در حوزه فرهنگ و تمدن پیشامدرن به شمار می روند، آن ها با سفر به سویه های نامعلوم و کرانه های ناپیدا، فارغ از هر نیتی که داشته اند، دشواری و رنج سفر را بر خود هموار کرده تا با نگاه جامعه شناختی و هستی شناسانه، از فرهنگ و آداب و رسوم و موقعیت دیگر ملت ها آگاهی یابند. حجم بزرگی از آگاهی های ما در گستره تاریخ و جوامع، حاصل جستجوها، مشاهدات و گزارش هایی است که از جانب سیاحان و گردشگران و در قالب سفرنامه ها، برجای مانده است، مانند سفرنامه های ناصرخسرو، ابن بطوطه، کلاویخو و دلاواله که هر یک به فراخور، مبنای آگاهی و شناخت ما از کیفیت جوامع دوردست های تاریخ و میانه های تمدن اسلامی است. با روی کار آمدن سلسله صفویه، شمار سیاحان و سفرنامه ها رو به افزایش نهاد، چنان که سفرنامه های دلاواله، شاردن، تاورنیه و... از مهم ترین منابع این دوره به شمارند. دراین میان پیترو دلاواله، جهانگرد ایتالیایی، یکی از نامبردارترین سیاحان غربی است که در آغاز سده هفده میلادی(1617)، آن هم با نیات سیاسی، به دربار شاه عباس صفوی راه یافت و متعاقب آن پس از شش سال اقامت در ایران و در مجاورت دربار، حجم معتنابهی از مشاهدات و برداشت های خود را از فرهنگ و سنن ایرانی با رویکرد مردم نگرانه و دیدگاهی وقایع نگارانه به تصویر کشید. این نوشتار می کوشد به شیوه اسنادی و کتابخانه ای بخش هایی از مشاهدات و داوری های مردم نگرانه این سیاح ایتالیایی از آداب و رسوم ایرانی/ مازندرانی را که در یکی از سفرهای سالیانه شاه عباس به مازندران(بهشهر) ملازم او بوده است، بررسی و تحلیل نماید.

    کلیدواژگان: سفرنامه، سیاح، دلاواله، مازندران، فرهنگ و رسوم
|
  • Parvin Tokamani Azar * Page 1

    War is an approach that governments take as a solution to achieve security, independence and development and to survive. Although security will be obtaind through both diplomacy and military, governments of the six centuries AH, often chose the military force to repel external and internal threats. Historical events, including Arabs and Turks invasion, made security is use in Iran. Thus among the three pillars - Military force, vassal, treasury - the military force became more important. The present study check the position of the military in Iran in the first six centuries by studying on etiquettes and historical texts. The research method is descriptive and analytical and it is a documentary writing. The result of the research shows the rulers need knowledge and awareness to gather and organize troops, rather than warfares that becom modernized in time and with technological growth. Even though battlefields may change, governments still fight to achieve Material, spiritual or human goals with the military force. It is necessary to know military techniques, to understand strategies and rules in the field of military selection, their population composition and careful attention to detail in military matters.

    Keywords: Pillar of military, Iran, The first six centuries AH, Field of military selection, Composition of military population, military Structure
  • Amir Etemadi Bozorg, Mostafa REZAEE HOSSEIN ABADI *, Alipasha Ghaffari Page 2

    One of the main patterns in Qajar era itineraries is the comparison and securitizing the roots of underdevelopment in Iran in that era. This can show us how the Iranian elite have seen the onset of modernity and tradition conflicts.Abolhassan Ilchi is among the very first Iranian diplomats who served in London and Saint Petersburg in early 19 century. His writings (Heirat nameh) reflects interesting experiences and is a valuable source for understanding that era.In this paper we have examined the reactions and solutions provided by Abolhassan ilchi .in doing so we have utilized a multilevel analysis method in which the judgements and solutions proposed by the author is discussed and compared to contemporary Iranian elites. Also the fascination and the critiques made by author is also a matter of discussion and analysis.We have found that although the author is thinking in premodern framework but he managed to comprehend and set forth the idea of Iranian identity vs western identity and tried to reach some sort of solution to that dilemma..

    Keywords: Abolhassan Ilchi, itinerary, Modernity Tradition, discourse analysis, Fairclough
  • Maryam Nazaralhooee, Mahboobeh Sharafi * Page 3

    The Mongol invasion of Islamic lands and the fall of the Abbasid Caliphate is one of the most important events of the seventh century AH, which has been considered by historians from different dimensions. Historians of the patriarchal era (Jovini, Ibn Futi, Minhaj Siraj Jawzjani, Wasaf) have come close to historical objectivity in narrating the fall of Baghdad. It is assumed that the solidity of the narrator's method in the narrative affects the two principles of criticism and analysis and his view of what history is in achieving historical objectivity. In fact, the narrator's knowledge of the intellectual and narrative sciences and their critical causal approach bring them closer to historical objectivity.

    Keywords: The incident of the fall of Baghdad, historical objectivity, Jovini, Ibn Futi, Minhaj Siraj, Wasaf
  • Khalil Kahrizi * Page 4

    Kaveh Ahangar, a well-known figure in national stories and the initiator of Fereydoun's uprising, is not found in any of the pre-Islamic Iranian texts, despite his almost widespread presence in Islamic texts. This issue has led the researchers to explore the origins of his story, and various theories have been put forward. In this article, we have also tried to find other views about Kaveh by looking at the library and descriptive-analytical method, while reviewing and criticizing the previous researches, by thinking about the name and function of Kaveh and his belongings in Fereydoun's story. According to our searches, Kaveh could be another manifestation of the cow that plays an important role against the devil not only in the story of Fereydoun, but also from the beginning of creation in Persian myths. After Barmayeh is killed by Zahak, who is the gothic manifestation of the devil, the cow comes to the aid of Fereydoun in the form of a human character and with the help of iron, which is Ormazdi's tool against the devil. The other manifestation of this animal which is against the devil is the head-cow mace, which, like Kaveh, is a mixture of cow and iron, by which Fereydoun binds Zahak.

    Keywords: National Stories, Shahnameh, Kaveh, Gave Barmayeh, The Head-Cow Mace
  • Zahra Alizadehbirjandi * Page 5

    Lifestyle is an interdisciplinary category that has attracted the attention of sociologists, psychologists, and other humanities researchers in recent years. This topic is also important in the study of cultural and social history from various aspects. The present article intends to show the perspective of lifestyle and factors of change in the Qajar period by examining nutrition patterns, clothing style, leisure time and people's beliefs in the Qajar period. The findings of this study show the impact of class status, gender and religious beliefs on lifestyle differentiation in this period. In addition, the relationship with the West and the advent of modernity has played a key role in the evolution of the lifestyle patterns of Qajar Iranians

    Keywords: Lifestyle, Qajar, Gender, Religion
  • Ali Shahbazi, Morteza Afshari * Page 6

    The Chaldoran war is one of the important historical and its representation can be seen in the decorations of Mohammad Baqer Lacquer pencil case in the Tehran Malek Museum with number 1393.05.000555.The significance of subject has led to the Chaldoran war Illustration in the decorations of this Lacquer pencil. The purpose is to re-read the Chaldoran war event and to recognize the important event components and to know how it is represented in Mohammad Baqer Lacquer pencil case. Questions include: 1- How are the details of the Chaldoran War event represented in the decorations of Mohammad Baqer Lacquer pencil case? 2- How much decorating of Mohammad Baqer Lacquer pencil case are similar to the historical details of the Chaldoran War? The research method is descriptive-analytical and its data have been collected by searching library and documentary sources and case study is Mohammad Baqer Lacquer pencil case in the Tehran Malek Museum and has been qualitatively analyzed. The results show that the details of the historical narrative are not seen exactly in the decorations of the Afshar Lacquer pencil case, and this invalidates the scientific validity of the work's identity card, which emphasizes the subject of the Chaldoran War, and it seems that the subject of this work is not a description of the Chaldoran War.

    Keywords: Lacquer pencil case (Qalamdan), Afshar, Mohammad Baqer, Chaldoran War, Malek Museum of Tehran
  • Faezeh Sadat Hosseini *, Mirhadi Hosseini Page 7

    After the conquest of Tehran and the re-establishment of the constitutional system, Efforts were made to modernize the power. Therefore, the Democratic and Etedaliyon (Moderate) parties put different ways in their statutes that caused a disagreement Between them. The Etedaliyon's weak program was opposed to the liberal and Egalitarian ideas of the Democrats, which were the basis of their socio-economic Transformation. Thus, Mohammad Amin Rasoulzadeh with a socialist background in the Caucasus And a leader of the democratic party to criticize their agenda, addressed this issue in His essay "On Criticism of the Etedaliyon Party" on the basis of historical materialism In order to link the ruling class's interests with the political format. The purpose of the present study is to introduce a Marxist ideological party treatise Based on the data gathering and descriptive-explanatory method. The research shows that by calling the Etedaliyon’s program an ineffective one, Rasoolzadeh intended to destroy the relationship between the feudal and vassal Relationship, which was in line with the Democrats' agenda.

    Keywords: Rasoolzadeh, Historical Materialism, Feudal, Vassal Relationship, Democratic party‚ The Second Parlimant, Extinction of the Moderation
  • Fatemeh Janahmadi *, Shahrzad Shahryari, Mohammad Nasiri Page 8

    Sunni religious authority in Southeastern Iran has undergone significant alterations during recent century. Historically investigating these alterations can respond to great part of questions in this regard. Effect of evolution of thoughts outside Iran on one hand, religious and racial commonalities between this area and Eastern neighbors and geographical situation of this area as well as population texture and constant immigrations, governmental and political systems in Iran on the other hand are of the most significant factors that have directly affected the structural alterations of religions discourse in this province.  These vast evolutions have influenced all cultural and political dimensions and turned religious authority into an effective geopolitical factor in local, national and international communities. Revising Sunni religious heritage, knowledge, rationality, change of approach in religious and social interactions are considered to be a few of these evolutions which have vividly changed the traditional approach in Sunni religious authority into a systematic, scientific and mostly based on idea of proximity approach which has independently proved not to be affected by Takfiri and radical movements outside the country. Applying descriptive- analytical approach, present research tends to investigate the historical factors of such evolution and its consequences and also answer the following questions: how has the historical evolution in Sunni religious authority taken place? And what role have the Sunni religious authorities in Southeastern Iran played in proximity among denominations?

    Keywords: historical approach, scholars, Sunnies, Shi'ism, Southeastern Iran, proximity
  • Hirmand Hassas Seddighi, Fayyaz Zahed *, Hossein Abadian Page 9

    This research examines the historical foundations and origins of Aryanist and Iran declination theories and the role did play Gobineau in this regard. The hypothesis of the article is that this viewpoint is rooted in the specific theories of de Gobineau about the history of ancient Iran and has continued and devolved through in many writers up to the second half of Reza Shah reign.  The aim of this study is to show in a descriptive-analytical method that Aryanist attitude towards the history of Iran in the first half of the nineteenth century was proportional to the political situation of that period, and especially a reaction to Iran's defeats in the two rounds wars with Russia. With the rise of the Nazis in Germany and the slogans on Aryanism, Gobineau's point of views once again gained support in interpreting the historical developments of pre-Islamic history of Iran. This study discusses the historical contexts of the formation of the Aryan school in the interpretation of Iranian history and evaluates its continuity and development, also this study examines one of the consequences of this theory, that is the theory of decline of Iran.

    Keywords: Gobineau, Colonialism, Arianism, the Theory of Decline, Historical perspective
  • Ehsan Tahmasbi, Nadieh Imani *, Mohmmad Reza Rahimzadeh Page 10

    This article addresses the question of the relationship between the history of Iran and the late antiquity. A concept that has been debated in Western historiography for decades in the field of Roman and Byzantine studies; however, it has not yet found a place in Iranian historiography. Therefore, in the first step, after reviewing the opinion of several researchers in this field, we will discuss the periodization in the history of Iran. Then, in order to be able to give a more accurate view of the relationship, we will look at the issue from a historical perspective, political-administrative, religious, cultural and economic structure. The research method of this article is text analysis and comparison of theories; in addition, its sources are divided into two categories: primary sources, including historical texts, and secondary works, i.e., contemporary research. In the end, our emphasis is on continuity issue, especially in the field of culture Moreover, our suggestion is to consider the period of “Iran in Late antiquity" from the beginning of the Sasanian to the end of the first Abbasid period and the rise of the Seljuks, and it means that from about the third century to the end of the tenth century AD decade. A history that includes the late antiquity of the Westerners. In addition, one of the achievements of this research can be a proposal for periodization of the history of Iranian art and architecture.

    Keywords: late antiquity, Iran, Byzantine, Sasanian, Early Islam
  • Heshmat Azizifar, Moslem Soleimanian *, Siyavash Yari Page 11

    Historiography cannot be properly studied and understood without the influence of other sciences or social and political spheres. The importance of this issue is due to the study of Mulla Jalal Manjemizadi's historiographical insight in the history of Abbasi (Mullah Jalal newspaper), a small part of the cultural life of Iran and especially the Safavid era (1135-1905 AH). It makes it clear. Since Mulla Jalal's historiography and historiography is based on principles that we have rarely seen in Iranian historiography. Based on this, it can be said that in the history of Abbasi (Mulla Jalal newspaper), the components of acceptability, legitimacy and legitimacy are based on cosmic and astronomical explanations as well as religious beliefs, which make this work one of the other works. Asr Safavi has distinguished. Therefore, it seems necessary to be aware of Mulla Jalal's historical vision and thought in recognizing the historical developments of this period. Accordingly, the authors have tried to analyze the relationship between historical facts and astronomy, astronomy and cosmology, and doctrinal thought in Mulla Jalal's historiographical insight into Abbasid history with a descriptive-analytical approach. . The claimant claims that: Although the idea of ​​Mulla Jalal's historiography in Abbasid history, like other sources gy, which included the court's astronomer, he linked history with astronomy and astronomy, the result of which was the use of the Qur'an in components such aon astronomy a linear history, promising, destiny-oriented and rationalist, and the need to observe the hours of Sa'd and Nahs have been crystallized. Is.

    Keywords: Mulla Jalal, History of Abbasi, Safavid, Historiography, Astronomy, Tanjim
  • Aliakbar Naieji, Naieme Kiya, Ali Bali *, Fahimeh Mashayekh Page 12

     Tourists are ambassadors of nations in the field of pre-modern culture and civilization. By traveling to unknown directions and invisible shores, regardless of their intentions, they have eased the difficulty and suffering of travel to a sociological and ontological point of view. A large part of our knowledge in the field of history and societies is the result of searches, observations and reports that have been left by tourists in the form of travelogues, such as the travelogues of Nasser Khosrow, Ibn Battuta, Klavikho and Delawala, each of which is appropriate. It is the basis of our awareness and knowledge of the quality of distant societies in the history and middle of Islamic civilization. With the coming to power of the Safavid dynasty, the number of tourists and travelogues increased, as the travelogues of Delavaleh, Chardin, Tavernier, etc. are among the most important sources of this period. Meanwhile, Pietro Delavalle, an Italian tourist, is one of the most famous Western tourists who entered the court of Shah Abbas Safavid with political intentions at the beginning of the seventeenth century, and after living in Iran for many years, next to the court and in direct contact with the people. , Portrayed a considerable volume of his observations and perceptions of Iranian culture and traditions with a sociological approach. This article tries to document and analyze parts of the sociological and ethnographic observations and judgments of this Italian tourist about Iranian customs based on his stay in Mazandaran.

    Keywords: Travelogue, Tourist, Pietro Delavaleh, Mazandaran, Culture, Customs