فهرست مطالب

فرآیند مدیریت و توسعه - سال سی و چهارم شماره 1 (پیاپی 115، بهار 1400)

فصلنامه فرایند مدیریت و توسعه
سال سی و چهارم شماره 1 (پیاپی 115، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهرا سرگزی، فرج الله رهنورد آهن* صفحات 3-26
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف ارایه مدلی برای بررسی پیشایندهای حاکمیت خوب شهری در کلان‏ شهرهای ایران و روابط میان عوامل موثر بر حاکمیت خوب شهری انجام شده است.

    طرح پژوهش/ روش ‏شناسی/ رویکرد

    نمونه آماری پژوهش شامل 40 کلان‏ شهر ایران است که اطلاعات لازم از طریق پرسشنامه میان اعضای شورای هریک از این شهرها جمع ‏آوری گردید.

    یافته ها

    یافته ‏های پژوهش بیانگر آن است که متغیرهای توسعه فناوری ارتباطات و اطلاعات، سرمایه اجتماعی، جهانی شدن، و تمایل مقامات محلی به صورت مثبت و معنادار بر حاکمیت خوب شهری تاثیرگذار هستند و فرهنگ مشارکت بر آن موثر نیست.

    ارزش/ اصالت پژوهش

     در این پژوهش مدل جدیدی برای حاکمیت خوب شهری معرفی گردید که در نهایت بستر مناسبی برای حفظ و پویایی شاخص های حاکمیت خوب شهری است و پیوندها و همبستگی ها را برای اجرا و بهبود عملکرد سیستم دولت در بطن جامعه فراهم می آورد.

    پیشنهادهای اجرایی/ پژوهشی

    با توجه به مدل به ‏دست ‏آمده پیشنهادهایی برای استقرار حاکمیت خوب شهری در کلان‏ شهرهای ایران ارایه می‏ شود مانند: 1. گسترش کاربرد فناوری‏ های اطلاعاتی و ارتباطی در مدیریت شهری؛ و 2. ارتقای سرمایه اجتماعی.

    کلیدواژگان: حاکمیت خوب شهری، جهانی شدن، فرهنگ مشارکت، سرمایه اجتماعی، تمایل مقامات شهری، فناوری اطلاعات و ارتباطات
  • محمدرضا سالاری، ناصر حمیدی*، غلامرضا معمارزاده طهران صفحات 27-56
    هدف

    انجام بهینه وظایف اجتماعی مهم‏ترین رکن حاکمیت دولت است، به ‏گونه ای که به رشد کشور منجر شود. هدف پژوهش، طراحی مدل بهینه وظایف اجتماعی دولت ایران است.

    طرح پژوهش/ روش‏ شناسی/ رویکرد

     پژوهش از نظر ماهیت داده ها، آمیخته است. در بخش کیفی، جامعه آماری شامل خبرگان دانشگاهی و سازمانی در حوزه مدیریت دولتی است. داده ها از طریق بررسی مبانی نظری استخراج شدند و با تشکیل گروه کانونی از خبرگان مصاحبه کیفی انجام گرفت. در بخش کمی، جامعه آماری شامل مدیران، معاونان، و کارکنان سازمان های دولتی، خصوصی و مردم ‏نهاد است. داده ها به وسیله پرسشنامه گردآوری شدند و به منظور طراحی مدل کمی از سیستم استنتاج فازی بهره گرفته شد.

    یافته ها

     ارتقای امور اجتماعی در سطوح فرد، سازمان، و سیستم به بهینه شدن وظایف اجتماعی دولت ایران منجر می شود. امور اجتماعی در سطح فرد بیش‏تر از سطوح دیگر بر انجام بهینه وظایف اجتماعی دولت اثرگذار است. در سطح فرد، جامعه مدنی نقش محوری داشته است.

    ارزش/ اصالت پژوهش

     در این پژوهش روشن می‏ شود که لحاظ نمودن نوع وظایف اجتماعی و تمرکز بر برنامه ریزی مناسب لازمه پیشبرد وظایف اجتماعی است.

    پیشنهادهای اجرایی/ پژوهشی

    پیشنهاد می‏ شود بیش‏تر بر جنبه جامعه مدنی به دلیل نقش محوری آن در وظایف اجتماعی تمرکز شود.

    کلیدواژگان: حاکمیت، وظایف اجتماعی، سطح کنش حاکمیتی، نقش آفرینان حاکمیت، استنتاج فازی سلسله مراتبی
  • اشکان هراتی، داود حسین پور*، محمدجواد کاملی صفحات 57-88
    هدف

    این پژوهش به منظور شناسایی مسایل و مشکلات سطوح نهادی خط مشی گذاری مالیاتی در کشور و تدوین راهبردهای موثر بر این حوزه، با کاربرد چارچوبی معین به دنبال تبیین یک الگوی نهادی با تاکید بر نقش و ظرفیت هر یک از بازیگران کلیدی، عوامل زمینه ای، الگوهای تعاملی، و قواعد حاکم بر این عرصه است.

    طرح پژوهش/ روش شناسی/ رویکرد

     روش پژوهش استقرایی و کیفی است و شواهد نظام مندی را با استفاده از روش تحلیل مضمون منابع بکار گرفته است، ازجمله نتایج مطالعه تطبیقی نظام خط مشی گذاری کشورهای الگو و نظرهای نمونه آماری پژوهش در قالب 14 مصاحبه با خبرگانی از مقامات ارشد خط مشی گذار مالیاتی و متخصصان دانشگاهی.

    یافته ها

     مراجع رسمی و غیررسمی کشور هر یک در جایگاه و ظرفیت خود نقش موثری را در نهاد خط مشی گذاری مالیاتی و کنترل عوامل زمینه ای اثرگذار بر این عرصه ایفا می کند. در سطوح مختلف نهاد مزبور کاستی هایی وجود دارد که در مواجه با آن‏ها، ضمن اصلاح کنش های بازیگران می توان از راهبردهایی همچون مشارکت رسمی میان مراجع دولتی در جهت تقویت پاسخگویی و بهبود جریان اطلاعات، و مشارکت عمومی مراجع غیردولتی در جهت ایجاد اعتماد و حمایت از خط مشی ها بهره برد.

    ارزش/ اصالت پژوهش

    این پژوهش الگوی معینی را به منظور شناسایی سطوح مختلف نهاد خط مشی گذاری مالیاتی کشور ارایه می ‏کند که می تواند در جهت ارایه راهبردهای موثر و تحقق اهداف اقتصادی و اجتماعی نظام مالیاتی کشور مورد استناد و کاربرد ذی نفعان و بازیگران کلیدی این عرصه همچون سازمان امور مالیاتی کشور و وزارت امور اقتصادی و دارایی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: چارچوب نهادی استروم، نهاد خط مشی گذاری مالیاتی، عوامل موثر بر خط مشی گذاری مالیاتی، عرصه کنش، الگوهای تعاملی، مشارکت عمومی
  • حبیب الله طاهرپور کلانتری*، محسن اصلانی صفحات 89-112
    هدف

    این پژوهش به منظور بررسی تاثیر برازش راهبردی (استراتژیک)، ساختار سازمانی، و تلاطم محیطی بر عملکرد سازمانی در شرکت های مادر تخصصی شهر تهران صورت می پذیرد.

    طرح پژوهش/ روش شناسی/ رویکرد

    این پژوهش از نظر ماهیت در دسته پژوهش های علی قرار می گیرد، از لحاظ هدف‏ شناختی کاربردی، و مبنای پژوهش کمی و روش جمع آوری داده ها میدانی است. پژوهش حاضر با دریافت 82 پرسشنامه از 41 شرکت مادر تخصصی از نظر روایی محتوایی، همگرا، واگرا، و پایایی مورد تایید قرار گرفت. در تحلیل نتایج از روش های T تک نمونه ای، رگرسیون سلسله‏ مراتبی، و مدل معادلات ساختاری (تحلیل مسیر) در نرم افزار SmartPLS استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج مدل معادلات ساختاری حاکی از آن است که عملکرد شرکت های مادر در سطح به ‏نسبت مطلوبی است. تحلیل مسیر مبتنی بر واریانس نشان می دهد که ساختار سازمانی و برازش راهبردی بر عملکرد سازمانی اثر مثبت و معناداری دارند. همچنین، نتایج نشان می دهند که ساختار سازمانی روابط بین برازش راهبردی و عملکرد سازمانی را به شکل مثبت و معناداری میانجی گری می کند و تلاطم محیطی از راه برازش راهبردی بر عملکرد سازمانی اثر مثبت و معناداری دارد. 

    ارزش/ اصالت پژوهش

    پژوهش حاضر در پی پاسخ به این پرسش است که تاثیر ساختار سازمانی و تلاطم محیطی در روابط بین برازش راهبردی و عملکرد سازمانی شرکت های مادر تخصصی شهر تهران چگونه است. همچنین، یکی از نوآوری های پژوهش استفاده از ماتریس اشریج در تحلیل راهبرد های سرپرستی است که تاکنون در ایران مورد استفاده قرار نگرفته بود.

    پیشنهادهای اجرایی

     با توجه به یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که ارتقای عملکرد در گرو برازش راهبردی است و عملکرد را به ‏طور مستقیم و از راه ساختار سازمانی تحت تاثیر قرار می دهد. از این رو، لازم است راهبردهای مناسبی برای استقرار آن از سوی شرکت های مادر تخصصی دنبال شود.

    کلیدواژگان: عملکرد سازمانی، برازش راهبردی، ماتریس اشریج، ساختار سازمانی، تلاطم محیطی، شرکت های مادر تخصصی
  • ولی الله میرزایی الموتی*، محمد عطایی، زهره مقدس صفحات 113-140
    هدف

    مدیریت موثر و کارامد منابع انسانی برای موفقیت هر سازمان حیاتی است. ارتقای عملکرد کارکنان یکی از دغدغه های اصلی سازمان ها در بخش دولتی است. پژوهش حاضر با هدف طراحی مدل مدیریت منابع انسانی با تعهد بالا در میان کارکنان آموزش و پرورش استان قزوین و مناطق 14گانه آن انجام می‏ شود.

    طرح/ روش‏ شناسی پژوهش/ رویکرد

     نمونه آماری مطابق جدول مورگان 260 نفر انتخاب گردید. پژوهش حاضر از نوع پیمایشی است. تجزیه وتحلیل داده ها به روش مدلسازی معادلات ساختاری با نرم افزار Smart PLS2 انجام شده است.

    یافته‏ ها

     نتایج پژوهش نشان می دهد که مدیریت منابع انسانی متعهدانه ادراک ‏شده به ‏طور مستقیم و مثبتی بر عملکرد فردی اثرگذار است. در ضمن، یافته‏ ها نشانگر آن است که متغیرهای التزام کاری، تعهد حرفه ای، و حمایت سازمانی ادراک‏شده در روابط بین مدیریت منابع انسانی متعهدانه ادراک شده و عملکرد فردی در نقش میانجی ظاهر می شوند. 

    ارزش/ اصالت

     این پژوهش تلاش دارد رابطه بین مدیریت منابع انسانی متعهدانه ادراک شده بر عملکرد فردی را مورد بررسی قرار دهد تا مدل جامع تری از روابط بین متغیرها کسب نماید. بی شک، نتایج این پژوهش در ارتقای دانش مدیریت منابع انسانی متعهدانه تعیین کننده است. یافته های این پژوهش با مدلسازی مدیریت منابع انسانی متعهدانه ادراک شده در سطح فردی، حوزه دانش جدیدی را در ادبیات موضوع مطرح می سازد.

    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی متعهدانه، عملکرد فردی، اقدام های تواناسازی، اقدام های انگیزه سازی، اقدام های فرصت سازی
  • مریم صوفی، فاطمه عزیزآبادی فراهانی*، ابراهیم حاجیانی، سید رضا صالحی امیر صفحات 141-162
    هدف

    مکان های سازنده بخشی از هویت افرادند. هویت مکان بر کیفیت رابطه انسان مکان موثر است. شهرهای امروزی، متاثر از شهرنشینی و سیستم شهرسازی جدید کارکرد هویتی خود را از دست داده اند و به محیط هایی تهی از هویت منبعث از مکان تبدیل شده‏اند. از این رو هدف اصلی این پژوهش، شناسایی مدل مطلوب هویت یابی مکانی در شهرهای جدید است. 

    طرح پژوهش/ روش شناسی/ رویکرد

     این پژوهش بنیادی از نوع توصیفی اکتشافی از روش تحلیل مضمون استفاده می کند. داده های گردآوری شده از بررسی مبانی نظری و دیدگاه ‏های مختلف صاحب‏ نظران این حوزه و همچنین، مصاحبه عمیق با 10 نفر از مدیران شهری است. برای شناسایی مضمون‏ های مرتبط از نرم افزار کیفی مکس کیو دی ای (MAXQDA) استفاده شده است. 

    یافته ها

    در مجموع 46 کد اولیه و 4 مضمون اصلی شناسایی، و روابط میان این مضمون‏ ها نیز در قالب مدل ارایه شده است. این مدل راهکارهایی را برای حل مسئله هویت مکانی شهر جدید پرند ارایه می دهد.

    کلیدواژگان: مکان، هویت، هویت یابی مکانی، شهرهای جدید، تحلیل مضمون
  • جواد محرابی، مهدی زکی پور* صفحات 163-183
    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر ویژگی های فروشنده و تعاملات بین فروشنده مشتری بر کیفیت روابط تعاملی و وفادارسازی مشتریان در صنعت بیمه است.

    طرح/ روش ‏شناسی پژوهش/ رویکرد

    جامعه آماری پژوهش شامل مشتریان خدمات بیمه عمر شرکت بیمه ایران در نمایندگی های این شرکت در شهر کرج می‎ شوند. تعداد 253 پرسشنامه با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای میان آنان توزیع گردید. برای تجزیه‏ وتحلیل داده ها نیز از مدل معادلات ساختاری استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج آزمون فرضیه ها نشان می‏ دهد که خصوصیات فروشنده بر کیفیت رابطه بین مشتری و فروشنده اثر مثبت و معناداری دارد. رفتار فروش رابطه مند و کیفیت رابطه بر وفاداری مشتری اثر مثبت و معناداری دارد. همچنین، نتایج حاکی از تایید نقش میانجی کیفیت رابطه مشتری به صورت مثبت و معنادار بین خصوصیات فروشنده و وفاداری مشتریان است.

    ارزش/ اصالت پژوهش

    ارزش پژوهش حاضر نسبت به مطالعات مشابه، بررسی متغیرهای اثرگذار بر کیفیت رابطه و وفاداری مشتریان به صورت همزمان و نیز دو متغیر قیمت درک‏شده و آمادگی مشتری برای رابطه به عنوان تعدیل گر در رابطه بین خصوصیات فروشنده و رفتار فروش رابطه مند با کیفیت رابطه با مشتری است که به صورت معنادار تایید شده است. این یافته‏ ها با توجه به ماهیت خدماتی صنعت بیمه می تواند مورد توجه و استفاده شرکت های بیمه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: خصوصیات فروشنده، رفتار فروش رابطه مند، کیفیت رابطه با مشتری، قیمت درک شده، آمادگی مشتری برای رابطه، وفاداری مشتری
|
  • Zahra Sargazi, Farajollah Rahnavard Ahan* Pages 3-26
    Purpose

    The aim of this study is to present a model for investigating the antecedents of good urban governance in Iranian mega cities as well as the relations among effective factors of such governance. 

    Methodology

    The statistical sample consisted of fourty mega cities, for which the city councils completed the questionnaires. 

    Findings

    Findings show that the information and communication technology development, social capital, globalization and local authorities’ inclination variables positively and significantly affect good urban governance, but participation culture does not.

    Implications

     A new model for good urban governance has been introduced. It can ultimately serve as an appropriate context to secure the dynamism of indexes of good urban governance and can provide the cohesion necessary for the implementation and improvement of government performance in the society.

    Recommendations

     Based on the presented model, the expansion of information and communication technology, as well as the improvement of social capital, have been suggested.

    Keywords: Good Urban Governance, Globalization, Participation Culture, Social Capital, Local Authorities’ Inclination, Information, Communication Technology
  • Mohammadreza Salari, Naser Hamidi*, Gholamreza Memarzadeh Tehran Pages 27-56
    Purpose

    Optimal implementation of government’s social functions, which can lead to the development of the country, is the most important pillar of governance. With regard to this fact, the purpose of the present research is to design an optimal model for social duties of the Iranian Government. 

    Methodology

    The research was performed based on mixed method in terms of the data gathering. In the qualitative section, the statistical population included academic and organizational experts in the field of public administration. Data were collected by studying theoretical foundations and interviews were administered through focus groups. In the quantitative section, the statistical population included managers, deputies and employees of public, private and non-governmental organizations. Data were collected by questionnaires. To design the qualitative research model, fuzzy inference system was used. 

    Findings

    Results show that promoting social functions at individual, organizational and social levels can lead to the optimization of social goals of the Iranian Government. It is also concluded that social affairs at individual level has a greater impact on the optimal implementation of government social functions than the other two levels. Individuals play a pivotal role in the civil society. 

    Originality/ value

    Taking the type of social functions into consideration and focusing on appropriate planning are necessary to mobilize social functions. 

    Recommendations

     Finally, it is suggested that given the basic role of civil society in the social functions, it should get more emphasis.

    Keywords: Governance, Social Duties, Level of Governance Action, Governance Players, Hierarchical Fuzzy Inference
  • Ashkan Harati, Davoud Hosseinpoor*, MohammadJavad Kameli Pages 57-88
    Purpose

    The aim of this study is first to identify the issues and problems of tax policy making at institutional levels and second, to specify an institutional model based on the role and capacity of the key players, contextual factors, interactive models and determining rules by using a defined framework and formulating strategies effective in this area.

    Methodology

    The research applied inductive, qualitative method as well as systems implications through theme analysis procedure. The outcome of a comparative study into the policy making systems of the selected countries together with a statistical sample of 14 interviews with high-ranking authorities of tax policy making and academicians.

    Findings

    Every one of the formal and informal authorities plays their effective role in the tax policy making institution and the contextual factors control in this area. There are shortcomings at different levels of the institution. To deal with them, while correcting the action of the players, one can utilize such strategies as formal participation among government authorities in order to strengthen accountability and to improve information movement on the one hand, and also the public participation of non-governmental authorities in order to create trust and support, on the other.

    Originality/ Value

    This research presents a specified model for identifying various levels of the country’s tax policy making, which can render effective strategies and realize economic and social goals of the country’s tax system as used by players such as The State Tax Affairs and The Ministry of Economics and Finance.

    Keywords: Ostrom’s Institutional Framework, Institutional Tax Policy Making, Tax Policy Making Factors, Action Domain, Interactive Models, Public Participation
  • Habibollah Taherpour Kalantari*, Mohsen Aslani Pages 89-112
    Purpose

    The purpose of this study is to investigate the impact of strategic fit, organizational structure and environmental turbulence on organizational performance in parent companies in Tehran. 

    Methodology

    This research was causal in terms of nature. Regarding objectives, it was an applied study and its approach was qualitative. Survey method was used to collect data through 82 questionnaires from 41 parent companies. Both convergent and divergent content validities, as well as reliability of the questionnaires were confirmed. To analyze data, one-shot T-test, hierarchical regression and structural equation modeling (path analysis) were used in smart PLS software. 

    Findings

    The results of the structural equation modeling indicate that the performance of parent companies is at a relatively good level. Path Analysis, based on variance analysis, shows that organizational structure and strategic fit have a positive and significant effect on organizational performance. The results also show that organizational structure mediates within the relationship between strategic fit and organizational performance in a positive and significant way and environmental turbulence has a positive and significant effect on organizational performance through strategic fit. One of the innovations of this research is the use of the ‘Ashrigde Matrix’ in the analysis of management strategies that has not been used in Iran previously. 

    Originality/ Value

    According to the research findings, it can be concluded that performance improvement depends on strategic fit, which affects performance both directly and through organizational structure; therefore, it is suggested that parent companies follow appropriate strategies to establish it.

    Keywords: Organizational Performance, Strategic Fit, Ashrigde Matrix, Organizational Structure, Environmental Turbulence, Specialized Parent Companies
  • Valiollah Mirzaei Alamooti*, Mohammad Ataei, Zohreh Moghaddas Pages 113-140
    Purpose

    Effective and efficient human resource management is critical to the success of any organization. Meanwhile, improving employee performance is one of the main concerns of organizations in the public sector.

    Methodology

    The aim of this study is to design a high commitment human resource management (HC-HRM) model among the employees of the 14 regions of Education Department in Qazvin Province. The statistical sample consisted of 260 employees who were selected according to the Morgan table. The present study was of a survey type. Data analysis was performed by applying structural equation modeling and Smart PLS2 software. 

    Findings

    Research results show that perceived high commitment human resource management directly and positively affects individual performance. In addition, research findings indicate that the variables of work engagement, professional commitment, and perceived organizational support play a role in the relationship between high commitment human resource management and individual performance as mediators. 

    Originality/ Value

    No doubt, the findings of this study enhance the knowledge of high commitment human resource management; besides, by modeling perceived high commitment human resource management at individual level, it helps create a new knowledge domain in the related literature.

    Keywords: High Commitment Human Resource Management (HC-HRM), Individual Performance, Ability-Enhancing Practices, Motivation-Enhancing Practices, Opportunity-Enhancing Practices
  • Maryam Soufi, Fatemeh Aziz Abadi Farahani*, Ebrahim Hajiani, Sayed Reza Salehi Amiri Pages 141-162
    Purpose

    Construction places are a part of people’s identity. The identity of the place affects the man-place relation. Influenced by modern urbanism system, today’s cities have lost their former identity function and consequently have an environment with no defined identity all caused by place. Accordingly, this study mainly intends to reach an optimal model of place identity in new cities. 

    Methodology

    It was a basic, descriptive-exploratory research and applied theme analysis method. Data were collected through investigation into theoretical literature, experts’ ideas and deep interviews with ten urban affairs managers. To identify the related themes, MAXQDA software was used.

    Findings

    All in all, 46 preliminary codes and four main themes were identified and the relations among these themes are presented in the framework of a model. Based on the model, recommendations as to the solution of place identity problems of Parand New City are presented.

    Keywords: Place, Identity, Spatial Identification, New Cities, Content Analysis
  • Javad Mehrabi, Mahdi Zakipour* Pages 163-183
    Purpose

    This research intends to investigate the effects of the salespeople's characteristics and the seller-customer interaction on the quality of interactive relations and loyalty among the customers of the insurance industry.

    Methodology

    Statistical population consisted of Karaj Branch of the Iranian Insurance Corporation custumers. Applying cluster random sampling technique, 253 questionnairs were distributed. In order to analyze the data, structural equation modeling was used.

    Findings

    Results of hypotheses testing show that the customer’s personality traits has positive and significant effect on the relationship between customer and seller. Communicative selling behavior and the quality of the relationship affects customer loyalty positively and significantly. Besides, the mediating role of customer relationship quality has positive and significant effect on the relation between salespeople’s personality traits and  customer loyalty.

    Originality/ Value

    Compared to other relevant studies, the present research has focused on the variables affecting relationship quality and customer loyalty at the same time. Moreover, the two variables of percieved price and customer’s willingness for relationship are emphasized as mediators in the interaction between salespeople’s personality traits and communicative selling behavior and the quality of relationship with customers, which are significant. With regards to the nature of the insurance industry services, these findings can be utilized by isurance companies.

    Keywords: Salespeople’s Personality Traits, Communicative Selling Behavior, Quality of Relationship with Customer, Perceived Price, Customer’s Willingness for Relationship, Customer Loyalty