فهرست مطالب

پژوهش نامه تاریخ - پیاپی 63 (تابستان 1400)

پژوهش نامه تاریخ
پیاپی 63 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • افسانه معتمد، احمد کامرانی فر*، ناصر جدیدی صفحه 2

    پس از روی کار آمدن سلسله اشکانی در 247 ق.م مناسبات ایران با همسایگان و دولت های آن روز شکل جدیدی به خود گرفت. این دولت نوپا در همان اوان تاسیس مبارزات و تصادمات گسترده ای را برای به دست آوردن سلطه بر مرز و بوم ایران با اقوام مهاجم، دولت سلوکی و امپراتوری روم آغاز کرد. باید اذعان داشت که پادشاهان این سلسله نه تنها به مناقشات و کشمکش های نظامی توجه و اهمیت می دادند، بلکه از ابزار و شیوه های دیپلماسی در ارتباط با آن دولت ها نیز بهره می جست. اشکانیان با استفاده از دیپلماسی در حفظ مرزهای سیاسی خود و کسب امتیازهای اقتصادی و سیاسی، موفقیت های گوناگونی را به دست آورند. این پژوهش با استفاده از روش بررسی تاریخی مبتنی بر گردآوری اسناد و مدارک تاریخی، در پی پاسخ به این مسیله است که دیپلماسی شاهنشاهی اشکانی چگونه و بر مولفه هایی استوار بوده ؟ و چه نقش و جایگاهی در رویکرد های سیاسی و اقتصادی این سلسله داشته است؟. رهیافت این پژوهش این است که اشکانیان با ابزارهایی مانند مذاکره از طریق سفرای خود و انعقاد معاهدات سیاسی و اقتصادی تمامیت ارضی خود را حفظ نموده و از سود سرشار حاصل از تجارت توانستند به تجهیز سپاه و ادامه نبردهای استراتژیک خود بپردازند.

    کلیدواژگان: دیپلوماسی سیاسی، دیپلوماسی تجاری، اشکانیان، تاکتیک های نظامی
  • مریم دربانیان، بیژن عبدالکریمی* صفحه 3

    تفکر تاریخی، به نحوه نگرشی اطلاق می شود که آدمی و تفکر او را در بستر تاریخی و اجتماعی اش مورد ملاحظه قرار داده و هرگونه فهم، شناخت، تفسیر و کنش آدمی را تاریخی می داند. در مقابل، تفکر غیرتاریخی تحت تاثیر اندیشه ذات گرایانه ارسطویی و عقل ریاضیاتی دکارتی، به معنایی واحد و جهان شمول از عقل قایل است که آن را معیار و محک سنجش همه دوره های تاریخی تلقی می کند. پرسش اصلی مقاله این است که هردر با چه نگرشی، تفسیر رایج عصر روشنگری را مورد انتقاد قرار می دهد و بررسی وجوه انتقادات او در این زمینه، هدف این پژوهش است. از این رو با روش توصیفی-تحلیلی به بررسی دیدگاه های او پرداخته شده است. فلسفه تاریخ هردر مبتنی بر اصل پویایی تاریخ است و این پویایی حاصل حرکت و پویایی سرشت انسان به تبع حرکت و پویایی تفکر و اندیشه او می باشد. هردر معتقد به تاریخی بودن تفکر و به تبع آن زبان، فرهنگ، دین و به طور کلی تمامی شیونات بشری است و همه اقوام را بر اساس شرایط تاریخی شان در تحقق هدفی مشترک یعنی «انسانیت» سهیم می داند. از این رو، وی به عنوان یکی از فیلسوفان تاریخی اندیش، موضع متفکران عصر روشنگری را مورد انتقاد قرار می دهد و با تلقی رایج این عصر که عقل مدرن را محک و معیار سنجش همه امور می دانست، مخالفت می کند. فرضیه این پژوهش این است که هردر تفکر غیرتاریخی را انتزاعی، غیرواقع بینانه و ناتوان از درک واقعیت‎ های تاریخی و فرهنگی هر عصر و دوره تاریخی می داند و معتقد است درک و شناخت صحیح، درک و شناخت تاریخی است.

    کلیدواژگان: تاریخیت حیات آدمی، تاریخیت اندیشه، روح قومی، پویایی تاریخ، تحقق مفهوم انسانیت
  • علی مختاری* صفحه 4

    دین زرتشت توسط اردشیر اول به عنوان دین رسمی امپراتوری ساسانی انتخاب شد، و موبدان زرتشتی از احترام خاصی در عصر ساسانی برخوردار شدند و موبد موبدان جزو قدرتمندترین و نزدیکترین افراد به پادشاه ساسانی محسوب میشد. ولی با این وجود بعضی از پادشاهان ساسانی به خاطر منافع سیاسی و اقتصادی و دیگر دلایل به دیگر ادیان توجه می نمودند که خسرو پرویز ازجمله آنها بوده که در ابتدای حکومتش به مسیحیت گرایش پیدا کرد. مسیحیان ضمن ساختن کلیساهای متعدد در ولایات غربی ساسانیان ، مناصب مهمی را در دربار خسروپرویز بدست آوردند و از نفوذ و قدرت قابل توجهی در دربار برخوردار شدند. اما در چند سال آخر حکومت وی این سیاست به کلی تغییر کرد. بنابراین با وجود اینکه دین زرتشت دین رسمی ساسانیان بوده و خسروپرویز هم به آن معتقد بود، ولی به خاطر منافع سیاسی و نظامی و جلب رضایت امپراتور روم موریکیوس که جهت رسیدن به سلطنت به وی کمک کرده بود ، در ظاهر و به صورت مقطعی در ابتدای حکومتش به مسیحیت گرایش پیدا کرده و به آنها توجه نمود وگرنه به این دین ایمان نیاورد. وی بعد از مرگ امپراتور موریکیوس تغییر سیاست داده و به قلع و قمع مسیحیان و تصرف قلمرو آنها پرداخت و چندین تن از کشیشان و صلیب مقدس را به گروگان گرفت. در این نوشتار برآنیم تا مذهب خسروپرویز و دلایل گرایش وی به مسیحیت را مورد بررسی قرار دهیم .

    کلیدواژگان: خسروپرویز، دین، زرتشت، مسیحیت، روم
  • محمدامین خجسته قمری، حسین سلطان زاده* صفحات 27-59

    دوره پهلوی اول به دلیل تحولات گسترده سیاسی و اجتماعی از شاخص ترین دوران تاریخ معاصر ایران می باشد. رضا شاه در مدت حکومت شانزده ساله خود براساس گرایش ملی گرایانه و نظامی گرایانه و ارتباط با کشورهایی چون آلمان به خصوص آلمان نازی سعی در القای ساختار قدرت حکومت خویش بود. در این بین شهرهای مختلف کشور از جمله تبریز و ارومیه که در ایالت آذربایجان واقع شده بودند، از این تحولات بی بهره نمانده و ساختمان های حکومتی مهمی در این شهرها و با حضور معماران و مهندسین آلمانی احداث گردید. بررسی و چگونگی تاثیر معماری آلمان نازی و نفوذ در کالبد معماری ایران و به خصوص دو شهر یاد شده، هدف اصلی پژوهش است.این تحقیق از نوع کیفی با رویکرد تاریخی و روش آن توصیفی- تحلیلی صورت گرفته است. نتایج به دست آمده حکایت از آن دارد که الگوبرداری از مبانی و مفاهیم معماری نازی و نیوکلاسیک آلمانی ناشی از رابطه این کشور وحضور معماران آلمانی در شکل گیری معماری حکومتی و ساختار قدرت نقش غیر قابل انکاری را داشته است.

    کلیدواژگان: قدرت، پهلوی اول، نازی، معماری پهلوی، نئوکلاسیک آلمان
  • علی شفیعی، منصور امیرزاده جیرکلی*، محمدرضا کاظمی گلوردی صفحات 47-68

    تاریخ و تاریخ نگاری مسایل یک دانش می تواند هم به تصویر درست خاستگاه شکل گیری مسایل یک علم کمک کند و هم می تواند در موضوع شناسی مسیله های یک علم به کمک عالمان بیاید و به آنان کمک کند تا به نقش زمان و زمینه در چرایی طرح هر مسیله و مواجهه عالمان آن علم با این مسایل، تسلط و وقوف کاملی پیدا کنند.حقوق زنان به عنوان یکی از محورهای پژوهشی در دانش فقه در طول تاریخ دینداری و زیست مومنانه مسلمانان دچار فراز و فرودهای فراوانی شده است که در این مقاله تلاش شده تا در یک بازه زمانی ویژه به این مقوله پرداخته شود و ضمن نگاه تاریخ محورانه به تحلیل چرایی این فرود تاریخی حقوق زنان در جامعه اسلامی پرداخته شود. در این مقاله تلاش شده تا با استفاده از روش تحقیق تحلیلی و اسنادی، با مراجعه به منابع کتابخانه ای، ضمن تبیین اجمالی شخصیت و جایگاه زنان در عصر نبوی و ظرفیت های ایجاد شده توسط دستگاه معرفتی اسلام برای فعلیت یافتن توانمندی ایشان، به سوال اصلی یعنی «تغییر نگاه به شخصیت و حقوق زنان پساپیامبر، کی و چگونه اتفاق افتاد؟» پاسخ داده شود.با مبنا قراردادن گزارش های تاریخی و به روش تاریخ نگاری تحلیلی، پاسخ اجمالی به پرسش اصلی مقاله، آن است که؛ اولین گام های بنیادین برای این انحراف در خلافت امویان برداشته شده است، به عنوان نمونه به: بازگشت گفتمان جنسی به رابطه زن و مرد، بازگشت به نگاه شیء گونه به زن، ترویج مفاسد اخلاقی به هدف جلوگیری از ظرفیت های اخلاقی و انسانی زنان، و... می توان اشاره کرد.

    کلیدواژگان: تاریخ نگاری تحلیلی، شخصیت زن، عصر نبوی، عصر اموی، گفتمان جنسی
  • زیور احمدزاده، طاهره عظیم زاده طهرانی*، محمد باغستانی کوزه گر صفحات 106-123

    گرایش به انواع هنرها در میان خلفای عباسی ، وزرا و طبقات مختلف جامعه با کم شدن واتمام فتوحات و بهبود قدرت و ثروت جامعه اسلامی، افزایش یافت. خاندان برمکیان با تکیه بر میراث فرهنگی و تمدنی خویش سهم عمده ای در رشد و گسترش فرهنگ و تمدن اسلامی داشتند. این مطالعه به صورت توصیفی- تحلیلی و با استناد به منابع کهن تاریخی، نقش خاندان برمکی و فضل بن ربیع را در هنر موسیقی موردبررسی، تجزیه وتحلیل قرار می دهد. نتایج به دست آمده نشان داد که یکی از مهم ترین عوامل موثر در پیشرفت هنر موسیقی در عصر عباسی وجود وزرایی چون خاندان برمکیان و فضل بن ربیع در دربار است برمکیان به پشتوانه فرهنگ و تمدن غنی خود تلاش چشمگیری در حمایت از موسیقیدانان داشتند. آنان از نظر اقتصادی و معنوی از هنرمندانی چون ابراهیم موصلی و شاگردانش ، همینطوراز کنیزان موسیقیدان و خواننده حمایت میکردند و موجب خلق آثار موسیقیایی ، اختراع و معرفی چندین مقام جدید و کتابهایی در زمینه موسیقی گردیدند.

    کلیدواژگان: خاندان برمکی، فضل بن ربیع، موسیقی، خاندان موصلی
  • امیر کوچی، محمود خواجه میرزا*، اردشیر اسدبیگی صفحات 143-163

    قهستان منطقه ای است در جغرافیای تاریخی ایران زمین که پیوندی عظیم وناگسستنی با خراسان بزرگ دارد. گرچه که امروزه بخش عمده ی آن را خراسان جنوبی نامیده اند و برخی نواحی شمالی آن جزء خراسان رضوی است،اما با این وجود قهستان در سیر تاریخی خود شاهد وقایع تاریخی بوده است.ولایت قهستان با توجه به موقعیت جغرافیایی وبافت فرهنگی اش در زمینه تعلیم وتربیت نقش ویژه ای در فرهنگ وتمدن اسلامی از سلجوقیه تا پایان قاجاریه داشته است،به گونه ای که عالمان بزرگی از این ولایت سربرآوردند و عوامل مهمی چون سیاسی،اجتماعی،اقتصادی و فرهنگی بر وضعیت آموزش قهستان تاثیر گذار بوده است.روش گرداوری اطلاعات در این تحقیق بر پایه روش توصیفی تحلیلی صورت گرفته به شیوه جمع آوری منابع واسناد کتابخانه ای است.یافته های پژوهشی حاکی از آن است که وضعیت آموزشی قهستان تابع وضعیت سیاسی،اقتصادی و فرهنگی آن است که زمینه ساز تعالی و پیشبرد نهاد آموزشی شده است،به گونه ای که از نظر سیاسی تاسیس مدارس دولتی و از نظر اقتصادی شاهراه بودن آن و به لحاظ فرهنگی تکثر فکری و قومی از عمده عوامل ترقی وضعیت آموزشی قهستان وثبات در این ناحیه محسوب میشود.لذا جایگاه مدارس در کیفیت آموزش ولایت قهستان در ارتقای بینش فرهنگی این ولایت نقش بسیار مهمی ایفا کرده،تا آنجا که بزرگان ،مفاخر ومشاهیر علمی وعلمای دینداری را در خود پرورانده است.

    کلیدواژگان: قهستان، مدارس، تعلیم و تربیت، علما، مشاهیر
|
  • Afsaneh Motamed, Ahmad Kamranifar *, Naser Jadid Page 2

    After the Parthian dynasty came to power in 247 BC, Iran's relations with its neighbors and governments of that day took on a new form. At the same time, this fledgling government began to establish extensive struggles and conflicts to gain control of Iran's borders and territory with the invading tribes, the Seleucid government, and the Roman Empire. It must be acknowledged that the kings of this dynasty not only paid attention to military disputes and conflicts, but also used the tools and methods of diplomacy in relation to those states. The Parthians achieved various successes by using diplomacy to maintain their political borders and gain economic and political privileges. This research uses the method of historical study based on the collection of historical documents to seek to answer the question of how Parthian imperial diplomacy was based on some components? And what role and place has it played in the political and economic approaches of this dynasty? The approach of this research is that the Parthians maintained their territorial integrity by means such as negotiating through their ambassadors and concluding political and economic treaties, and were able to equip the IRGC and continue their strategic battles with the rich profits from trade.Keywords:

    Keywords: Political Diplomacy, Commercial Diplomacy, Parthian, Military Tactics
  • Maryam Darbanian, Bijan Abdolkarimi * Page 3

    Historical thinking refers to the attitude that considers man and his thinking in his historical and social context and considers any understanding, cognition, interpretation and action of man as historical. In contrast, non-historical thinking, influenced by Aristotelian essentialist thought and Cartesian mathematical reason, considers a single and universal meaning of reason,which it considers the criterion and benchmark of all historical periods. The main question of the article is with what attitude does Herder criticize the common interpretation of the Enlightenment and the purpose of this research is to examine the aspects of his criticisms in this field. Therefore, his views have been studied by descriptive-analytical method. Herder's philosophy of history is based on the principle of the dynamics of history and this dynamism is the result of movement and dynamism of human nature as a result of movement and dynamism of his thinking and thought.Herder believes in the historical nature of thought, and consequently in language, culture, religion, and all human dignity in general and considers all nations to share in the realization of a common goal, namely "humanity", according to their historical circumstances. Hence,as one of the historical philosophers, he criticizes the position of Enlightenment thinkers and opposes the common view of this age, which saw modern reason as the benchmark for measuring all things.The research hypothesis is that everyone considers non-historical thinking to be abstract, unrealistic and incapable of understanding the historical and cultural facts of each historical period and he believes that correct understanding is historical understanding.

    Keywords: Historicity of human life, historicity of thought, ethnic spirit, dynamics of history, realization of the concept of humanity
  • Ali Mokhtari Page 4

    Since Zoroastrianism was chosen by Ardashir I as the official religion of the Sassanid Empire, the Mobedes (Zoroastrian priests) were highly respected during the rule of this dynasty and the Mobedan Mobed (chief priest) became one of the most powerful figures in the Sassanid court. Nevertheless, some Sassanid kings including Khosrow Aparvez showed inclination towards other religions for political and economic reasons. Khosrow Aparvez converted to Christianity at the beginning of his rule and offered Christians key positions in his court. Christians built numerous churches in the western Sassanid provinces and enjoyed considerable influence in his government. However, this policy changed completely in the last years of his rule. . Findings showed despite the fact that Zoroastrianism was the official religion of the Sassanids and Khosrow Aparvez also believed in it, in order to get political and military advantages and to please Maurice, the Roman emperor, who had helped him to ascend throne, he pretended to be interested in Christianity at the beginning of his rule. That is why after Maurice’s decease, he changed his policy, suppressed Christians, seized their territory, and took several priests as well as the Holy Cross hostage. This paper aims at investigating Khosrow Aparvez religion and the reasons why he converted to Christianity.

    Keywords: : Khosrow Aparvez, Religion, Zoroastrianism, Christianity, Rome
  • MohammadAmin Khojasteh Ghamari, Hossein Soltanzadeh * Pages 27-59

    First Pahlavi period is considered the most outstanding era of Iran’s contemporary history due to extensive political and social transformation. During his twenty-year reign, Reza Shah was always trying to intensify his own reigning power structure because of his nationalistic and military-centered inclinations as well as relationship with countries like Germany, especially in Hitler’s period. Meanwhile different cities of country such as Tabriz and Urmia located in the state of Azarbaijan also benefited from this kind of attitude, and important governmental buildings were stablished in these cities in the presence of German architects and engineers. How Nazi Germany structure had an effect on the manifestation of power structure in Iranian architectural structure and investigating it, in particular in two aforementioned cities, is the main goal of this research. As this research is qualitative, a combination of the two approaches of historical-interpretive and descriptive-analytic has been carried out. The results obtained imply that modeling of Nazi architectural concepts and western neoclassic bases resulting from the relations with Germany and the presence of German Architects has had an undeniable role in the formation of governmental architecture and power structure.

    Keywords: Power, First Pahlavi, Nazi Germany, Pahlavi Architectural, neoclassic
  • Ali Shafiei, Maosor Amirzadeh Jirkoli *, MohamadrReza Kazemigolvardi Pages 47-68

    Many scholars claim that an analytical look at the history of Islam clearly shows that the post-prophet Islamic society underwent epistemological and behavioral transformations in many important areas that were of particular interest to the Prophet, and in a gradual movement distanced itself from the concerns of the Prophet.But it seems that if such a long and fragile claim cannot be accepted; But according to the abundant historical evidence, there can be no doubt that the Prophet's view of women's personality and rights was different or inconsistent with what was later formed in the religious community.In this article, while briefly explaining the personality and position of women in the prophetic age and the capacities created by the Islamic epistemology system to realize their potential, an attempt is made to answer the question of when and how the change in the personality and rights of post-apocalyptic women it fell?The brief answer to these questions, which is followed by historical reports based on analytical historiography, is that the first fundamental steps for this deviation in the Umayyad caliphate seem to have been taken, for example: Return of sexual discourse to the relationship. Men and women, returning to an object-oriented view of women, promoting moral corruption in order to prevent the moral and human capacities of women, and so on can be mentioned.

    Keywords: Analytical historiography, female personality, Prophetic Age, Umayyad Age, Sexual Discourse
  • Zivar Ahmadzadeh, Tahereh Azimzadehtehrani *, Mohammad Baghestani Kozehgar Pages 106-123

    The tendency towards a variety of arts among caliphs, ministers and various classes of society has increased with the relief of Muslims from the conquests and the improvement of the power and wealth of the Islamic community. This study is a descriptive-analytic study using existing research in this field, the role of ministers of the first and second eras of Abbasid was studied in the development and evolution of music art. The results showed that one of the most important factors of progress in the art of music in the Abbasid era are the presence of Iranian ministers in the court, which, supported by their rich culture and civilization, have been struggling to protect the musicians. According to the circumstances of the Abbasid first era, such as political and economic stability, the interest and support of caliphs and ministers of music and musicians, It can be concluded that this ministers with their economic and political support of artists have played an effective role in the development and evolution of music.

    Keywords: Abbasids, ministers, art of music, musicians
  • Amir Koochi, Mahmood Kajehmirza *, Ardeshir Asadbeigi Pages 143-163

    Qahistan is a region in the historical geography of Iran that has a huge and inseparable connection with Greater Khorasan. Although today most of it is called South Khorasan and some of its northern regions are part of Khorasan Razavi, but Qahstan has witnessed historical events in its historical course.Due to its geographical location and cultural context in the field of education and training, Qahistan province has played a special role in Islamic culture and civilization from Afshari to the end of Qajar, so that great scholars emerged from this province and important factors such as political, social, economic and cultural The educational situation in Ghohestan has been influential. The method of collecting information in this research is based on the descriptive-analytical method of collecting resources and library documents. It has paved the way for excellence and advancement of education, so that the establishment of public schools politically and economically as a highway and culturally intellectual and ethnic pluralism are the main factors in improving the educational situation of Qahistan and stability in this area. It is possible.Therefore, the position of schools in the quality of education in Qahistan province has played a very important role in promoting the cultural insight of this province, so much so that it has nurtured elders, dignitaries and scientific masters and scholars of religiosity.

    Keywords: Qahistan, Schools, education, Scholars, Celebrities