فهرست مطالب

نشریه توانمندسازی سرمایه انسانی
سال سوم شماره 3 (پیاپی 10، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمود مشکی ماجلان، صدرالدین ستاری*، توران سلیمانی، شهرام دریانی صفحات 159-173

    تحقیق حاضر با هدف شناسایی و تحلیل عاملی شاخص های سنجش بهره وری منابع انسانی در سازمان ها خدماتی با تاکید بر عامل مدیریت و رهبری بوده که از روش اکتشافی متوالی(کیفی و کمی) استفاده شده است.ابتدا درمرحله کیفی، برای شناسایی و نقد شاخص ها از روش های اسنادی و کتابخانه ای و مصاحبه با متخصصین، 54 شاخص شناسایی و در4 بعد؛کیفیت رهبری ، پاداش - تشویق ، و هدف گذاری - برنامه ریزی و محیط سازمان با یک عامل کلی مدیریت و رهبری طبقه بندی شد. در ادامه جهت اعتبار بخشی نتایج مرحله کیفی ، شاخص احصاء شده، با پرسشنامه ی محقق ساخته با آلفای کرونباخ 988 /0 در بین 250 نفر از مدیران و کارشناسان ستادی اداره کل آموزش و پرورش استان اردبیل با 0/896= kmo اجرا و با نرم افزار spss تحلیل شده است .طبق نتایج متغیر های این پژوهش (با سطح اطمینان0/05) معنی دار و شاخص های برازش درهمه ابعاد بزرگتر از0/9 تایید و به عنوان مدل پیشنهاد شده است. از نتایج تحقیق حاضر می توان در سنجش و ارزیابی بهره وری منابع انسانی سازمان های خدماتی جهت بهبود بهره وری و رشد سازمان ها استفاده کرد.

    کلیدواژگان: شاخص های بهره وری، بهره وری منابع انسانی، مدیریت و رهبری
  • عبدالجواد خلیلی*، سید روح الله حسینی محبوب صفحات 175-184

    عملکرد کارکنان موضوعی است که ارتباط تنگاتنگی با دستیابی سازمان به اهداف تعیین شده خود دارد، به گونه ای که عملکرد کارکنان معادل عملکرد سازمان در نظر گرفته می شود. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه شایسته سالاری، فشار شغلی، کنترل شغلی و حمایت سازمانی ادراک شده با عملکرد کارکنان می باشد که از نظر هدف، کاربردی و از نوع همبستگی بوده است. جامعه آماری این پژوهش کلیه کارکنان شعب بانک صادرات استان بوشهر بوده که با استفاده از فرمول کوکران نمونه ای به تعداد 242 نفر با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب و مورد بررسی قرار گرفته است. روش گردآوری اطلاعات میدانی و ابزار گردآوری پرسشنامه های موهر و همکاران(2006)، لی و بابکو(1998)، چیانگ و هسیه(2012)، حسینی و همکاران(1392) و مقیمی(1390) بوده است. روایی پرسشنامه ها از طریق روایی محتوا و بررسی اساتید مورد تایید قرار گرفت و پایایی پرسشنامه ها به وسیله آلفای کرونباخ، تمامی متغیرهای تحقیق بالای 0/7 بدست آمده است. و در نهایت داده ها اندازه گیری و با استفاده از معادلات ساختاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که در سطح معناداری 0/05 بین فشار شغلی و عملکرد کارکنان رابطه منفی و معناداری وجود دارد. اما رابطه کنترل شغلی، حمایت سازمانی ادراک شده و شایسته سالاری بر عملکرد کارکنان مثبت و معنادار بوده است.

    کلیدواژگان: شایسته سالاری، فشار شغلی، کنترل شغلی، حمایت سازمانی ادراک شده، عملکرد کارکنان
  • علی عبدالی، غلامرضا گودرزی*، طهمورث سهرابی، عرفان موحدی فر صفحات 185-201

    بنگاه های مادری، مدت هاست به عنوان یکی از موضوعات مهم حوزه مدیریت راهبردی تبدیل شده است، اهمیت انجام مطالعات در حوزه بنگاه های مادری به واسطه  خلق یا نابودی ارزش کسب و کارهای تابعه بنگاه مادری است. این پژوهش با هدف استفاده از داده ها و اطلاعات کسب شده از  کسب و کارهای مجموعه  در راستای خلق ارزش و جلوگیری از نابودی ارزش و دیدبانی کسب و کارهای تابعه از نگاه بنگاه مادر تخصصی صنایع پتروشیمی انجام گردیده است. پژوهش از نوع کیفی می باشد که از مدیران با تجربه صنعت پتروشیمی به روش نمونه گیری گلوله برفی مصاحبه شده است و مصاحبه ها تا رسیدن به اشباع نظری که 23 مصاحبه را شامل می شود ادامه یافته است. گزاره های این پژوهش به کمک روش داده بنیاد و توسط نرم افزار MAXQDA مورد تحلیل قرار گرفته است. براساس نتایج تحلیل اطلاعات بدست آمده از خبرگان مشارکت کننده در پژوهش، مدل رصد بنگاه مادر تخصصی صنایع پتروشیمی تدوین شده در سطح شرکتی؛ شامل 487 کد باز می شود که در قالب 77 گزاره مشترک تقسیم بندی شده است. گزاره های این سطح در قالب 14 مقوله اصلی و 5 مفهوم تقسیم بندی شده است که شامل مفاهیم؛ مالی (18 درصد)، فرایندهای شرکتی (20 درصد)، مشتریان و ذینفعان (20 درصد)، رشد و خردورزی (12 درصد) و پدافند غیرعامل (30درصد) می شود. بنابراین بنگاه مادری صنعت پتروشیمی به منظور ارزش آفرینی در کل مجموعه، به کمک این مدل می تواند علاوه بر شناسایی متغیرهای تاثیرگذار، درست، مناسب و به موقع از وضعیت شرکت های تابعه اطلاعات جامعی را دریافت و با در نظر گرفتن آینده های ممکن، محتمل و مرجح نسبت برنامه ریزی و تصمیم گیری اقدام نماید..

    کلیدواژگان: رصد، دیدبانی، ارزش آفرینی، کسب و کارهای تابعه، سبک های مادری
  • علی قلی پور سلیمانی، مریم قربان نژاد، سیده سعیده عالم طلب پشتیری* صفحات 203-215

    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر شهرت فروشنده بر ابعاد ارزش افزوده تجربی و رفتار مشتری بود. جامعه آماری مورد مطالعه شامل مشتریان شرکت دارویی راسن درمان بودند که 50 نفر از مشتریانی که دارای بیشترین حجم خرید و به نوعی دارای بالاترین حجم معامله با شرکت بودند به روش غیراحتمالی و هدفمند به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از ابزار پرسشنامه استاندارد استفاده شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها، روش حداقل مربعات جزیی و نرم افزار Smart PLS مورد استفاده قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که شهرت فروشنده بر ابعاد ارزش افزوده تجربی فروشنده بطور مثبت و معناداری تاثیر می-گذارد و همچنین برتری خدمات و تعامل لذت بخش بر وفاداری مشتری و همچنین وفاداری بر سهم از کیف پول مشتری هم موثر می باشد. البته اثر برتری خدمات و اثر تعامل لذت-بخش بر سهم از کیف پول و اثر ارزش اقتصادی و کارایی خدمات بر وفاداری مشتری مورد تایید قرار نگرفت.

    کلیدواژگان: شهرت، ارزش افزوده تجربی، وفاداری مشتری
  • الهام الباد، صدرالدین ستاری*، یوسف نامور صفحات 217-241

    هدف تحقیق حاضر، ارایه الگویی برای جانشین پروری درآموزش عالی بود. رهیافت پژوهش به صورت آمیخته و استراتژی پژوهش مبتنی بر نظریه داده بنیاد  است . جهت گردآوری اطلاعات پژوهش حاضر در بخش کیفی مصاحبه نیمه ساختاریافته و بخش کمی پرسشنامه استفاده شده است  جامعه آماری در حوزه کیفی شامل خبرگان جامعه علمی و متخصصان دانشگاهی بودند که از سوابق اجرایی در سطوح تصمیم-گیری برخوردار بوده که به صورت هدفمند انتخاب شده است و تعداد خبرگان در بخش کیفی 10نفر بوده است . جامعه آماری بخش کمی  شامل کلیه مدیران آموزش عالی می باشد که تعداد آنها برابر با 500 نفر ارزیابی شد و با استفاده از معادله کوکران، 217 نفر به عنوان نمونه آماری به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. روایی صوری و محتوایی ابزار گردآوری داده ها  به تایید30 تن از متخصصین رسید و پایایی آن در یک آزمون مقدماتی با 30 آزمودنی برای تمامی متغیرهای مورد بررسی بالاتر از 0.7 به دست آمد که در حد قابل قبولی می باشد. برای تحلیل داده ها در بخش کیفی از روش نظریه داده بنیاد استراس و کوربین و مدل پارادایمی و در بخش کمی  از  روش های آمار توصیفی با نرم افزار SPSSنسخه 22 و آمار استنباطی از مدلسازی معادلات ساختاری در نرم افزارSmart PLS نسخه 2 استفاده شد. نتایج بخش کیفی نشان می دهد داده های حاصل از مصاحبه  ها طی فرآیند کدگذاری باز ،محوری و انتخابی به زایش نظریه داده بنیاد در حوزه جانشین پروری نتیجه گردید سپس با استفاده از روش معادلات ساختاری نسبت به تایید مدل اقدام شده است .یافته ها  در بخش کمی نشان داد که عوامل علی جانشین پروری بر پدیده محوری تاثیرگذار است. همچنین عوامل زمینه ای جانشین پروری، پدیده محوری جانشین پروری و عوامل مداخله گر جانشین پروری بر راهبردهای آن تاثیرگذارهستند. از سوی دیگر، راهبردهای جانشین پروری بر پیامدهای آن تاثیرگذار است.

    کلیدواژگان: جانشین پروری، آموزش عالی، دانشگاه آزاد اسلامی، استعداد
  • عباس قائدامینی هارونی*، مهرداد صادقی ده چشمه صفحات 243-263
    پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر ادراک کارکنان از درستکاری سازمان بر سکوت سازمانی با نقش تعدیل کننده درک از رفتار رهبری در دانشگاه آزاد واحد اصفهان(خوراسگان) به روش توصیفی از نوع همبستگی، اجرا شد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کارکنان شاغل در دانشگاه آزاد واحد اصفهان (خوراسگان) به تعداد 660 نفر تشکیل داد که از بین آنها با استفاده از جدول مورگان به روش نمونه گیری تصادفی در دسترس تعداد 244 نفر برای شرکت در پژوهش حاضر انتخاب شدند.ابزارهای مورد استفاده در پژوهش حاضر شامل سه پرسشنامه «ادراک از درستکاری سازمانی» کامرون و همکاران (2004) ، «رفتار رهبری» گوبا و همکاران (2013) و «سکوت سازمانی» واکولا و بودراس (2005) بود که روایی صوری از لحاظ صراحت و قابلیت درک گویه ها از طریق تعدادی از پاسخگویان و روایی محتوایی از لحاظ تطابق مفاهیم از طریق مراجعه به صاحب نظران تایید شد. پایایی پرسشنامه نیز با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ برای پرسشنامه «ادراک از درستکاری سازمانی» 93/0، «رفتار رهبری» 98/0 و «سکوت سازمانی» 92/0 برآورد گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از (آزمون های ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون گام به گام و مدل معادلات ساختاری) استفاده شد. نتایج نشان داد که ابعاد ادراک از درستکاری شامل یکپارچگی با مقدار تی- ولیو 812/5، بخشش با مقدار تی- ولیو 590/3- و همدردی با مقدار تی- ولیو 391/3- در سطح اطمینان 95 درصد به طرز معناداری توان پیش بینی متغیر وابسته سکوت سازمانی را دارند. همچنین ابعاد ادراک از درستکاری شامل یکپارچگی با مقدار تی- ولیو 295/6، خوش بینی با مقدار تی- ولیو 744/3 و بخشش با مقدار تی- ولیو 719/2 در سطح اطمینان 95 درصد به طرز معناداری توان پیش بینی متغیر وابسته رفتار رهبری را دارند. همچنین نتایج نشان داد که رفتار رهبری 2/40 درصد از واریانس سکوت تدافعی، 74 درصد از واریانس سکوت مطیع و 5/55 درصد از واریانس سکوت نوع دوستانه را تبیین می کند. نتایج نشان داد که ادراک کارکنان از درستکاری سازمانی با تعدیل گری رفتار رهبری بر سکوت سازمانی تاثیرگذار بود.
    کلیدواژگان: ادراک کارکنان از درستکاری سازمانی، رفتار رهبری، سکوت سازمانی
|
  • Mahmoud Meshki Bajlan, Sadraddin Sattari *, Tooran Soleimani, Shahram Daryani Pages 159-173

    The purpose of this study was to identify and factor analysis of HRM indicators in service organizations with emphasis on management and leadership factors that have been used by sequential (qualitative and quantitative) exploration method. First, in qualitative phase, to identify and critique the indicator. From documentary and library methods and interviews with experts, 54 indicators were identified and categorized into 4 dimensions; leadership quality, reward - encouragement, and targeting - planning and the organizational environment with a general management and leadership factor. In order to validate the results of the qualitative phase, the index was calculated using a researcher-made questionnaire with Cronbach's alpha of 0.988 among 250 managers and experts of Ardebil Province Education Department with 0.896 kmo and with soft Spss software was analyzed. According to the results of the variables of this study (with confidence level of 0.05) significant and the fit indices in all dimensions greater than 0.9 were confirmed and suggested as a model. The results of the present study can be used to measure and evaluate the human resource efficiency of service organizations to improve the efficiency and growth of organizations.

    Keywords: Productivity Indicators, human resource productivity, Management, Leadership
  • Abdoljavad Khalili *, Sayyed Rohallah Hossaini Mahboub Pages 175-184

    Employee performance is an issue that is closely related to the organization's achievement of its set goals, so that employee performance is considered equivalent to the organization's performance. The aim of this study was to investigate the relationship between meritocracy, job pressure, job control and perceived organizational support with employee performance, which in terms of purpose, was practical and correlational. The statistical population of this study was all employees of Saderat Bank branches in Bushehr province. Using Cochran's formula, a sample of 242 people was selected and examined by random sampling method. The method of collecting field information and tools was to collect the questionnaires of Moher et al. (2006), Lee and Babco (1998), Chiang and Hesiyeh (2012), Hosseini et al. (1392) and Moghimi (1390). The validity of the questionnaires was confirmed by the validity of the content and the review of the professors, and the reliability of the questionnaires was obtained by Cronbach's alpha, all research variables above 0.7. Finally, the data were measured and analyzed using structural equations. The results showed that at a significance level of 0.05 there is a negative and significant relationship between job pressure and employee performance. But the relationship between job control, perceived organizational support, and meritocracy has been positive and significant on employee performance

    Keywords: meritocracy, job pressure, job control, Perceived Organizational Support, Employee Performance
  • Ali Abdali, Gholamreza Godarzi *, Tahmores Sohrabi, Erfan Movahedifar Pages 185-201

    Parent company has long been one of the key topics in strategic management research, Importance of Parent Co. Studies is Because of Their Role in Creating Value of Parent Subsidiary Businesses. The purpose of this study was to use data and information on the status of complex businesses in order to plan and manage strategy to create and prevent the destruction of the value and perception of subsidiary businesses from the perspective of a specialized petrochemical firm. The research is of a qualitative nature and has been interviewed by experienced petrochemical industry managers through snowball sampling and the interviews have continued until the theoretical saturation of 23 interviews. The propositions of this research were extracted by the data base method and analyzed by MAXQDA software. Based on the results of the analysis of data obtained from the experts participating in the research, the observation model of the petrochemical firm's parent-level, developed at the corporate level, consists of 448 open source codes, divided into 77 common propositions. The propositions at this level are divided into 14 main categories and 5 concepts, including concepts; Financial (18%), Corporate processes (20%), Customers and stakeholders (20%), Growth and wisdom (12%) and the defense becomes passive (30%). Consequently, if the parent company can obtain comprehensive information with the right, appropriate and timely indicators in addition to identifying the influential variables of the status of its subsidiaries (children), it can be successful in strategic decision making of subsidiaries and value creation.

    Keywords: Observation, Subsidiary Businesses, Value Creation, Parent Co Styles
  • Ali Gholipour Soleimani, Maryam Ghorbannejad, Seyedeh Saeedeh Alamtalab Poshtiri * Pages 203-215

    The purpose of this study was to investigate the effect of sales force reputation on the dimensions of experiential value-added and customer behavior. The statistical population of the study consisted of customers of Rossen Therapy Co., 50 of whom had the highest volume of purchase and transaction with the company, were selected by non-probability and purposive method. A standard questionnaire was used to collect data. In order to analyze the data, partial least squares method and Smart PLS software were used. The results of the research showed that sales force reputation positively and significantly influences the dimensions of experiential value-added as well as the service excellent and the enjoyable interaction effects on customer loyalty and also the loyalty effects on the customer's share of wallet. Of course, the effect of the service excellent and enjoyable interaction on customer's share of wallet and the effect of economic value and service productivity on customer loyalty were not confirmed.

    Keywords: Reputation, Experiential value added, customer loyalty
  • ELHAM ELBAD, Sadraddin Sattari *, Yosef Namvar Pages 217-241

    The aim of this study was to provide a model for succession in higher education. In order to collect the information of the present study, a qualitative part of the semi-structured interview and a quantitative part of a questionnaire were used. The qualitative statistical population consisted of experts from the scientific community and academic experts who had executive backgrounds at the decision-making levels who were purposefully selected and the number of experts in the qualitative department was 10 people. The quantitative statistical population includes all higher education administrators who were evaluated 500 people and using Cochran's formula 217 people were selected as a statistical sample by simple random sampling.The face and content validity of the data collection tool was confirmed by 30 experts and its reliability was obtained in a preliminary test with 30 subjects for all the studied variables above 0.7, which is acceptable To analyze the data in the qualitative part, the data theory method was used, and in the quantitative part, descriptive statistics methods were used with SPSS software version 22 and inferential statistics were used to model structural equations in Smart PLS software version 2 Qualitative results show that the data obtained from the interviews during the open, axial and selective coding process resulted in the emergence of the foundation data theory in the field of succession breeding. Causal factors affect the central phenomenon. Also, underlying factors, phenomena and intervention factors of succession breeding affect its strategies. On the other hand, succession strategies influence its consequences.

    Keywords: succession, Higher Education, Islamic Azad University, talent
  • Abbas Ghaedamini Harouni *, Mehrdad Sadeghi De Cheshmeh Pages 243-263
    The purpose of current research was determining the effect of employee perceptions for Isfahan Azad University of organizational Silence through leadership behavior on organizational silence based on correlation type descriptive approach. Population of the research was consisted of all the 422 employees of Isfahan Azad University which 154 participant employees was chosen based on Tabachnick and fidell Formula by an available random sampling method. The information gathering tools were three questionnaire consist of the perception of organizational integrity, Kameron et.al (2004), the leadership behavior of Goba (2013) and the organizational silence of Valkola and Budras (2005). Formal validity of each questionnaire was verified by the supervisor and some of responders. Also reliability of questionnaires was calculated by the coefficient alpha of Cronbach to be 0.93 for the perception of organizational integrity, 0.98 for the leadership behavior and 0.92 for the organizational silence questionnaire. To analyze the data, descriptive and inferential statistics (Pearson correlation coefficient, stepwise regression, and structural equation modeling) were used. Results showed that the dimensions of the perception of integrity included integration with the T-value of 8.12 / 5, forgiveness with a t-value of 3.590, and sympathy with the t-value of 391.3 at 95% confidence level, are dependent to the predictive power of the variable.
    Keywords: Employee perceptions of Organizational Silence, Leadership behavior, Organizational silence