فهرست مطالب

نشریه توانمندسازی سرمایه انسانی
سال سوم شماره 1 (پیاپی 8، بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عبدالجواد خلیلی*، عبدالخالق غلامی، کرم الله دانش فرد صفحات 1-13

    امروزه مدیریت استعداد به یک نیاز اساسی برای سازمان ها تبدیل شده است و بیشتر ساز مان ها بر سرمایه و نیروی انسانی با استعداد که مزیت رقابتی ایجاد می کند توافق دارند. هدف از پژوهش طراحی الگوی بومی مدیریت استعداد در صنایع ملی گاز می باشد. این تحقیق از نظر هدف، یک تحقیق اکتشافی در بخش کیفی و یک تحقیق تبیینی در بخش کمی می باشد از نظر روش، آمیخته(کیفی و کمی) است. در بخش کیفی با استفاده از تکنیک دلفی در بین 15 نفر از مدیران و متخصصان مدیریت استعداد در پالایشگاه گاز فجر جم و در بخش کمی آزمون الگو با رویکرد پیمایشی انجام شد. جامعه آماری در بخش کمی نیز شامل تمامی کارکنان پالایشگاه فجر جم می باشد که نمونه ای با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای به تعداد 278 نفر بر اساس فرمول کوکران برآورد شد. سپس از طریق پرسشنامه محقق ساخته و با استفاده از رویکرد مدل سازی معادلات ساختاری، بعد از آنکه روایی محتوایی پرسشنامه از نظر متخصصان مورد تایید قرار گرفت اعتبار همگرا و پایایی پرسشنامه بر اساس ضریب آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی بدست آمد، 42 متغیر در قالب 10 طبقه اصلی دسته بندی گردید. یافته های بخش کمی نیز مدیریت استعداد را شامل 10 بعد توسعه شخصی، استراتژی سازمان، کارمندیابی، مدیریت عملکرد، آموزش، جبران خدمت، انضباط، عوامل سیاسی، عرضه نیروی کار و قوانین و مقررات دولتی را تایید کرد. در نهایت با توجه به داده های حاصل از تحقیق کیفی و کمی الگوی بومی مدیریت استعداد پیشنهاد گردید.

    کلیدواژگان: مدیریت استعداد، الگوی بومی، معادلات ساختاری، پالایشگاه گاز فجر جم
  • سعید هداوند* صفحات 15-26

    هدف از این پژوهش، شناسایی و تحلیل موانع اثرگذار در اجرای استراتژیهای آموزشی در شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران میباشد. پژوهش حاضر، از نوع تحقیقات کاربردی است که به روش توصیفی-همبستگی انجام شده است. در ابتدا بر مبنای مطالعات انجام شده در زمینه اجرای استراتژی و بررسی برنامه کسب وکار و استراتژی منابع انسانی شرکت و مصاحبه با مدیران و استادان صاحب نظر در این حوزه، هشت عامل "مدیریت، ساختار، فرهنگ، عوامل محیطی، منابع انسانی، برنامه راهبردی، منابع سازمانی و مدیریت تغییر" به عنوان عوامل اثرگذار در اجرای استراتژی شناسایی شد که در طراحی سوالات پرسشنامه برای قابل استناد سازی نتایج تحقیق مفید واقع گردید. برای آزمون پایایی پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد که ضریب 86/. سطح خوبی از پایایی را نشان میدهد. جامعه آماری را 146 نفر از مدیران و کارشناسان مرکز مطالعات و برنامه ریزی استراتژیک و واحدهای تحقیق و توسعه، خرید، فروش و بازاریابی، کیفیت، منابع انسانی، تولید و خدمات فنی شرکت تشکیل می دهد که به واسطه تعداد محدود جامعه آماری، پرسشنامه بین همگی آنها توزیع گردید. برای تحلیل داده ها نیز با کمک نرم افزار SPSSwin18 از روش تحلیل عاملی اکتشافی به عنوان روش متغیر چند متغیره و هم وابسته استفاده شد. نتایج حاصل از یافته های تحقیق نشان میدهد که متغیرهای موجود در عوامل هشت گانه حدود 88 درصد از تغییرات مربوط به موانع اثرگذار بر اجرای استراتژیهای آموزشی را تشکیل میدهند که نشانگر تاثیرگذاری بالایآنها در اجرای استراتژی ها است.

    کلیدواژگان: آموزش، استراتژی آموزش، قابلیت رقابتی، برنامه کسب و کار
  • ابوالفضل اصغرنیا، محمدرضا باقرزاده*، مجتبی طبری، مهرداد متانی صفحات 27-37

    هدف از انجام تحقیق، اولویت بندی عوامل مدل توانمندسازی جامع در بخش درمان سازمان تامین اجتماعی به روش تحلیل سلسله مراتبی(AHP) می باشد. روش تحقیق از نوع توصیفی و تحلیلی است و با توجه به انواع مختلف تحقیق توصیفی ، در این طرح از نوع پیمایشی یا زمینه یابی است. جامعه آماری تحقیق، خبرگان می باشند که با شرایط عضویت 32 نفر به عنوان خبره به عنوان نمونه انتخاب شده اند. عوامل مدل توانمندسازی جامع دارای 2 بعد(فردی و جمعی) و 11 مولفه و 28 شاخص گردید و بعد از تشکیل مدل نهایی به طبقه بندی و اولویت بندی مولفه ها بر مبنای تحلیل سلسله مراتبی(AHP) و تشکیل جدول مقایسات زوجی گروهی و بر مبنای نرم افزار Expert Choice آنالیز انجام گردید. نتایج نظرسنجی سلسله مراتبی مقایسات زوجی نشان داد که مولفه آموزش خلاقیت محور در بعد فردی بیشترین نقش را در توانمندسازی ایفا می کند که نشان می دهد این مولفه باید بیشتر در برنامه های سازمان قرار گیرد و در بخش جمعی نیز مولفه رهبری مشارکتی بیشترین اهمیت را در این بعد داشته است که نشان می دهد جهت تعالی سازمان در تیم ها و گروه ها رهبری نقش ارزنده ای خواهد داشت. که نشان از اهمیت این شاخص ها و لزوم توجه به این موارد در توانمندسازی جامع دارد. لذا درکل لزوم توجه به مقولات می تواند سطح توانمندسازی را در حد قابل قبولی بالا ببرد و لازم است مدیران و متولیان در سازمان ها بیشتر به مولفه های توانمندسازی و شاخص های موثر بر آن اهمیت بدهند.

    کلیدواژگان: توانمندسازی جامع، بخش درمان سازمان تامین اجتماعی، روش تحلیل سلسله مراتبی
  • محمد نصراللهی* صفحات 39-50

    امروزه پیشرفت و توسعه سازمان ها در رقابت و بقا مستلزم سرمایه های انسانی است. بنابراین جهت حفظ، نگهداری و بالندگی چنین سرمایه ای، مسیر شغلی نقش مهمی دارد؛ این مسیر بیانگر یک سری پست های متوالی در شغل یا سازمان است و بر مبنای علقه ها، شایستگی و ارزش های فرد و تغییرات محیط کاری شکل می گیرد. در این راستا هدف این پژوهش، حاضر شناسایی مولفه ها، شاخص ها و اولویت بندی آن در مسیر شغلی است. برای این شناسایی ابتدا از روش دلفی با کمک 20 نفر از خبرگان دانشگاهی و سازمانی بهره برده ایم. آنگاه در اجرای بازآزمایی متغیرها، تمامی مسیولین و مدیران حوزه سرمایه انسانی سازمان مورد مطالعه در سطح استان تهران با روش هدفمند به تعداد 141 نفر از طریق رابطه کوکران انتخاب و متغیرها نیز در سطح روایی و پایایی (984/0) مورد تایید قرار گرفتند. روش تحقیق توصیفی-پیمایشی با رویکرد قیاسی و با ابزار پرسشنامه انجام شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد، که مولفه های 23 گانه و 55 شاخص به طور مستقیم و غیر مستقیم بر مسیر شغلی اثر گذارند.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی مسیر شغلی، سرمایه انسانی، مسیر شغلی
  • سجاد صالحی کردآبادی*، مراد رضایی دیزگاه، اسماعیل صالحی کردآبادی صفحات 51-62
    هدف

    هدف اصلی این مطالعه ارزیابی تاثیر مهارت سیاسی بر رفتار شهروندی سازمانی در اداره کل ورزش و جوانان استان گیلان است.

    روش شناسی

    روش تحقیق توصیفی تحلیلی از نوع کاربردی است. جامعه آماری پژوهش مدیران ستادی اداره کل ورزش و جوانان استان گیلان، روسا، معاونان و کارکنان ادارات شهرستان های استان گیلان به تعداد 297 نفر است. روش نمونه گیری تصادفی ساده بوده و با استفاده از فرمول کوکران حجم نمونه 184 نفر تعیین شد.

    یافته ها

    نتایج آزمون فرضیه های پژوهش و تجزیه و تحلیل های انجام شده به کمک آزمون رگرسیون بیانگر آن است که مهارت سیاسی و ابعاد آن (توانایی شبکه سازی، نفوذ بین فردی، هوشیاری اجتماعی، صمیمیت آشکار) بر رفتار شهروندی سازمانی کارکنان تاثیرگذار است. میزان ضریب بتا متناظر مهارت سیاسی و هر یک از ابعاد آن با رفتار شهروندی سازمانی کارکنان به ترتیب عبارت است از: 769/0+، 725/0+، 501/0+، 567/0+، و 686/0+.

    نتیجه گیری

    می توان گفت که یکی از متغیرهای تاثیر گذار برای بروز رفتارهای شهروندی سازمانی سطح مهارت سیاسی کارکنان است.

    کلیدواژگان: توانایی شبکه سازی، نفوذ بین فردی، هوشیاری اجتماعی، صمیمیت آشکار، رفتار شهروندی سازمانی
  • میر بشیر همت یار*، مهدی نوروزی، میرصادق جامعی، فرشید اشرفی صفحات 63-71

    پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر تحقق اهداف مجتمع های آموزشی روستایی عشایری از دیدگاه مدیران و معاونان انجام گرفت. پژوهش حاضر از لحاظ روش شناسی در قالب توصیفی از نوع پیمایشی انجام گرفته است. جامعه آماری در پژوهش حاضر کلیه مدیران و معاونان شاغل در مجتمع های آموزشی شهرستان ماکو به تعداد 50 نفر بودند که با استفاده از روش سرشماری و بر اساس جدول مورگان 50 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش پرسش نامه محقق ساخته بود که روایی صوری آن توسط متخصصان تایید شد و برای تعیین پایایی نیز از آلفای کرونباخ استفاده شد که 696/0 بدست آمد. داده ها توسط آزمون t تک نمونه ای تجزیه و تحلیل شدند ، نتایج به دست آمده نشان داد که : از دیدگاه مدیران و معاونان پیشرفت عدالت آموزشی و پرورشی و گسترش پوشش تحصیلی، تعامل به بکارگیری تاثیر نیروهای مجرب، بهبود مدیریت و تسهیل نظارت و راهنمایی تاثیر بسزایی در تحقق اهداف مجتمع های آموزشی روستایی عشایری دارند. استفاده بهینه از خدمات و امکانات تاثیر بسزایی در تحقق اهداف مجتمع های آموزشی روستایی عشایری ندارد.

    کلیدواژگان: مجتمع های آموزشی روستایی عشایری، مدیران، معاونان
|
  • Abdoljavad Khalili *, Abdolghalegh Gholami, Karamallah Daneshfard Pages 1-13

    Today, talent management has become an essential requirement for organizations, and most of our organizations agree on talent capital and manpower that creates a competitive advantage. The purpose of this study is to design a native model of talent management in national gas industries. In terms of purpose, this research is an exploratory research in the qualitative part and an explanatory research in the quantitative part and in terms of method; it is mixed (qualitative and quantitative). In the qualitative section, using Delphi technique, among 15 managers and talent management specialists in Fajr Jam gas refinery, and in the quantitative section, the model test was conducted with a survey approach. The statistical population in the quantitative section also includes all the employees of Fajr Jam refinery, a sample of which was estimated using a random stratified sampling method of 278 people based on Cochran's formula. Then, through a researcher-made questionnaire and using structural equation modeling approach, after the content validity of the questionnaire was confirmed by experts, the convergence validity and reliability of the questionnaire were obtained based on Cranach’s alpha coefficient and combined reliability. The main floor was categorized. The findings of the quantitative section also confirmed talent management, including 10 dimensions of personal development, organizational strategy, recruitment, performance management, training, service compensation, discipline, political factors, labor supply, and government laws and regulations. Finally, according to the data obtained from qualitative and quantitative research, the native model of talent management was proposed.

    Keywords: talent management, Indigenous pattern, Structural Equations, Fajr Jam Gas Refinery
  • Saeed Hadavand * Pages 15-26

    This research seeks to identify and analyze the factors that may influence educational strategy National Iranian Petrochemical Company. It is an applied research which uses descriptive- correlation method. Study on the strategy and human resources of the organization as well as having conducted interviews with directors and professionals allowed us to identify eight factors: ‘management, structure, culture, environmental factors, human resources, strategic program, organizational resources and change management’. This finding helped us make questionnaires in order to verify results. Cronbach alpha was used to test reliability it turned out to be 0.86 which is satisfactory. Our statistical population was formed by 146 directors and experts working for Center for Studies and Strategic Planning, specifically in such units as Research and Development, Transactions & Marketing, Quality, Human Resources, Production & Technical Services. Since the number was not beyond control, the questionnaires were distributed among essentially all members of the statistical population. SPSS win 18 was used to analysis data. For this purpose, exploratory factor analysis method was used as a both multivariate and dependent method. Results indicate that the above-mentioned eight factors being identified by this study account for nearly 88 percent of all influences that may be exerted on the organization’s educational strategies. This persuades us that these factors have a remarkable effect in the said strategy.

    Keywords: education, Education Strategy, Competitive Advantage, Business Plan
  • Abolfazl Asgharnia, Moahammad Reza Bagherzadeh *, Mojtaba Tabari, Mehrdad Matani Pages 27-37

    The aim of the study is to prioritize the factors of the comprehensive empowerment model in the treatment sector of the Social Security Organization through hierarchical analysis (AHP) method. The research method is descriptive and analytical and according to different types of descriptive research, in this project it is a survey or field finding type. The statistical population of the study is experts who have been selected as experts as a sample with the membership conditions of 32 people. The factors of the comprehensive empowerment model had 2 dimensions (individual and collective) and 11 components and 28 indicators. Expert Choice analysis software was performed. The results of the hierarchical pairwise comparison survey showed that the component of creativity-based education plays the most important role in empowerment in the individual dimension, which shows that this component should be more in the organization's programs and in the collective part the component of participatory leadership This dimension has shown that leadership will play a valuable role in the organization's excellence in teams and groups. Which shows the importance of these indicators and the need to pay attention to these issues in comprehensive empowerment. Therefore, in general, the need to pay attention to categories can increase the level of empowerment to an acceptable level, and it is necessary for managers and trustees in organizations to pay more attention to the components of empowerment and the indicators that affect it.

    Keywords: Comprehensive Empowerment, Social Security Organization Therapy Section, Hierarchical Analysis Method
  • Mohammad Nasrollahi * Pages 39-50

    Today, the development of organizations in competition and survival requires human capital. Therefore, the career path plays an important role in maintaining, maintaining and growing such capital; this path indicates a series of successive positions in the job or organization and is formed based on the interests, competencies and values of the individual and changes in the work environment. In this regard, the aim of this study is to identify its components, indicators and priorities in the career path. To identify this, we first used the Delphi method with the help of 20 academic and organizational experts. Then, in the re-examination of variables, all officials and managers in the field of human capital of the organization studied in Tehran province with a targeted method were selected by 141 people through Cochran's relationship and the variables were confirmed at the level of validity and reliability (0.984). The descriptive-survey research method was performed with a deductive approach and a questionnaire tool. The results show that the 23 components and 55 indicators directly and indirectly affect the career path.

    Keywords: Career planning, Human Capital, Career path
  • Sajjad Salehi-Kordabadi *, M. Rezaei, Ismaeil Salehi-Kordabadi Pages 51-62
    Abjective

    The main abjective of this study is evaluating the effect of political skill on organizational citizenship behavior in General Directorate of Sports and Youth in Guilan provinc.

    Methodology

    The research method is descriptive-analytical of the applied type. The statistical population of the study is the managers of the General Directorate of Sports and Youth in Guilan province, the heads, deputies and employees of the provincial governorates of Guilan province with 297 people. The sampling method was random and by using Cochran's formula, the sample size was 184.

    Results

    The results of the test of research hypotheses and analyzes using regression analysis indicated that the political skill and its dimensions (networking ability, interpersonal influence, social consciousness, obvious intimacy) affect the employees organizational citizenship behavior. The level of the corresponding beta coefficient of political skill and its dimensions to the organizational citizenship behavior of the employees were: +/- 769, +/- 725, +/- 501, +/- 567, +, +/- 686.

    Conclusion

    It can be said that one of the effective variables for the appearance of organizational citizenship behaviors is the level of employee's political skill.

    Keywords: networking ability, interpersonal influence, social consciousness, apparent intimacy, Organizational Citizenship Behavior
  • Mirbashir Hemmatyar *, Mahdi Norouzi, Mirsadeg Jameie, Farshid Ashrafi Pages 63-71

    The purpose of this study was to investigate the factors affecting the achievement of the goals of the tribal rural educational complexes from the perspective of managers and deputies. This research is a methodological descriptive survey. The statistical population of this study consisted of 50 managers and assistants working in educational complexes in Maku city. The instrument used in this study was a researcher-made questionnaire whose face validity was confirmed by experts and Cronbach's alpha was used to determine its reliability (0.696). The data were analyzed by one-sample t-test. The results showed that: From the perspective of managers and assistants, the promotion of educational and educational justice and the expansion of academic coverage, interaction with the influence of experienced forces, improved management and facilitated supervision and guidance. They have a significant impact on the achievement of the goals of the tribal rural educational complexes. Optimal utilization of services and facilities does not have a significant impact on the achievement of the objectives of the nomadic rural educational complexes.

    Keywords: Nomadic Rural Educational Complexes, Managers, Assistants